Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Οι σκύλοι μπορούν να ξεχωρίσουν...

...τα χαρούμενα από τα θυμωμένα ανθρώπινα πρόσωπα

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε ένα θυμωμένο και σε ένα χαρούμενο ανθρώπινο πρόσωπο είναι το πόρισμα επιστημονικής έρευνας. Ετσι, ένα χαμόγελο στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου δεν πάει χαμένο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Κτηνιατρικού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή κτηνιατρικής Λούντβιχ Χούμπερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το «Science» και το BBC, διεξήγαγαν πειράματα με δύο ομάδες 20 σκύλων, στις οποίες έδειξαν φωτογραφίες ανθρώπων με διαφορετικές εκφράσεις στο πρόσωπο.

Οι μισοί σκύλοι αμείβονταν αυτόματα με τροφή κάθε φορά που με την μουσούδα τους ακουμπούσαν σωστά ένα χαρούμενο πρόσωπο, ενώ οι άλλοι μισοί σκύλοι έπαιρναν την αμοιβή τους, όταν αναγνώριζαν σωστά μια θυμωμένη έκφραση. Οι «απαντήσεις» των σκύλων είχαν σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από αυτό που αναμενόταν αν δίνονταν απλώς στην τύχη.

Οι αυστριακοί επιστήμονες ανέφεραν ότι ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι ένα άλλο ζώο, πέρα από τον άνθρωπο, είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις συναισθηματικές εκφράσεις κάποιου άλλου.
Όπως είπε ο Λούντβιχ Χούμπερ, αυτό το πετυχαίνουν οι σκύλοι όχι μόνο με πρόσωπα ανθρώπων που ήδη γνωρίζουν, αλλά και εντελώς αγνώστων, που δεν έχουν δει ποτέ στο παρελθόν. Είναι πιθανό, όπως είπε, ότι οι σκύλοι κάνουν ό,τι και οι άνθρωποι: συσχετίζουν ένα χαρούμενο πρόσωπο με ένα θετικό νόημα και ένα θυμωμένο πρόσωπο με ένα αρνητικό νόημα - αν και δεν συμφωνούν ακόμη όλοι οι επιστήμονες με αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν πάντως δείξει ότι οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν κάποιον άνθρωπο που κλαίει, ενώ μπορούν επίσης να «διαβάσουν» και τη συμπεριφορά του αφεντικού τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά ανέπτυξαν ασυνήθιστα καλές ικανότητες επικοινωνίας με τους ανθρώπους, κατά την μακρά φάση εξημέρωσής τους από τους λύκους.
από tanea.gr

Χ.Α. : O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 893,98 μονάδες

Ανοδος 5,61% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Πηγή: INTIME NEWS
Ανοδος 5,61% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Υψηλά κέρδη κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, μετά και από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται ο τζίρος.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 893,98 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 5,61.
Ενδοσυνεδριακά διέσπασε ανοδικά τα επίπεδα των 900 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 912,85 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 7,84%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 220,25 εκατ. ευρώ.
από tanea.gr

Συνεδριάζει από τις 8 το βράδυ το Κυβερνητικό Συμβούλιο...

Μαξίμου: «Μας απείλησαν ότι εάν δεν υπογράφαμε παράταση θα τελείωναν οι διαβουλεύσεις»

Μαξίμου: «Μας απείλησαν ότι εάν δεν υπογράφαμε παράταση θα τελείωναν οι διαβουλεύσεις»
Συνεδριάζει από τις 8 το βράδυ το Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνει τα μέλη της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της Ελλάδας, ενώ θα συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η χώρα μας στο κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».

Στο σημείωμα η κυβέρνηση παρουσιάζει 10 σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι τεχνικές επιτροπές που θα αρχίσουν άμεσα την εργασία τους θα ετοιμάσουν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία και τα οποία θα τα τεθούν σε διαπραγμάτευση.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.

Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:

Πώς είδε ο Ιταλικός τύπος τίς χθεσινή σύνοδο κορυφής τών Βρυξελλών...

La Stampa: Πιο κοντά η λύση με την Ελλάδα...

La Stampa: Πιο κοντά η λύση με την ΕλλάδαΕκτεταμένη αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, κάνει ο ιταλικός Τύπος.
«H Ελλάδα, πιο κοντά η διάσωση. Στην ευρωπαϊκή διάσκεψη έγιναν τα πρώτα βήματα για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Αντίο στην τρόικα» τιτλοφορεί η Λα Στάμπα. «Σήμερα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης θα συναντήσουν τους θεσμούς που στο παρελθόν συνέθεταν την τρόικα και θα ξεκινήσουν την ταχεία πορεία, η οποία θα πρέπει να φέρει τη λύση με άσπρο καπνό» σημειώνει η εφημερίδα.

«Άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα: Διαπραγματευόμαστε» είναι ο τίτλος της εφημερίδας της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο, η οποία υπογραμμίζει ότι «ξεκίνησε η πορεία προς ένα διαφορετικό σχέδιο. Η λέξη τρόικα φεύγει και η Μέρκελ δηλώνει: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγμάτευση».

«Η κατάσταση μπόρεσε να βγει από το αδιέξοδο μετά από συνάντηση, χθες, του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ» γράφει η Μεσατζέρο. Σε ό,τι αφορά, δε, τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης, τονίζει:

«Ο Ματέο Ρέντσι θα είναι ικανοποιημένος αν η Μέρκελ σταματήσει να είναι άκαμπτη με τον Τσίπρα, "διότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πρέπει οπωσδήποτε να σωθεί". Και θα είναι ευτυχής αν τη Δευτέρα το Eurogroup πετύχει, επιτέλους, έναν συμβιβασμό σχετικά με το χρέος της Αθήνας. "Αλλά για αυτό τον στόχο θα πρέπει να εργασθεί η Κομισιόν και οι υπουργοί Οικονομικών είναι αυτοί που πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία" όπως εξηγεί o υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Σάντρο Γκότζι».

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι «η Ιταλία είναι εκτεθειμένη, οικονομικά, με δάνεια προς την Ελλάδα τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει υπολογισμών της τράπεζας Barclays». Ποσό το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιστοιχεί στο 3,8% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πορεία των διαπραγματεύσεων υποστηρίζει: 
«Τώρα, ο συμβιβασμός μοιάζει πιο εφικτός. Φτάνει να αποφασιστεί πώς πρέπει να ονομαστεί (η Αθήνα δεν δέχεται την επέκταση του "μνημονίου" της τρόικας). Στη συνέχεια οι Βρυξέλλες, κερδίζοντας τις γερμανικές αντιστάσεις, θα μπορέσουν να εγγυηθούν περισσότερο χρόνο στην κυβέρνηση Τσίπρα, παρέχοντάς της χρηματοοικονομική υποστήριξη μέχρι το καλοκαίρι».

Διαπραγματεύσεις ουσίας και λεπτομερειών...


undefined
Σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα  του προγράμματος γέφυρα που διεκδικεί η Ελλάδα.

Στην πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μετέχουν...
ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπέυθυνος για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος εποπτευει την διαπραγμάτευση. Αναμένεται να επιστρέψουν το απόγευμα στην Αθήνα.

Οι δύο ομάδες εργασίας της «τεχνικής βοήθειας» καλούνται να συμφωνήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση έως το καλοκαίρι, αλλά και στη κοινή δήλωση που θα εκδοθεί μετά το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της, παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο, δηλαδή χωρίς να απαιτείται παράταση του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το naftemporiki.gr.

Αναφορικά με τις τεχνικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, γιατί οι εταίροι δεν έχουν εικόνα σήμερα σχετικά με την πορεία των εσόδων.

Η ρητορική των τελευταίων ημερών για την συμφωνία στο 70% του προγράμματος και την διαφωνία στο 30% έχει αποσπάσει την προσοχή από το κεντρικό σημείο όπου θα πρέπει να υπάρξει «συμφωνία ή ρήξη» και αυτό είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που προσδιορίζει και την έκταση των «μέτρων» που θα πρέπει να δρομολογηθούν από το «νέο» πρόγραμμα, όπως επίσης και η κρίσιμη μεταρρυθμιστική παρέμβαση το φορολογικό σύστημα.

Σ’ αυτά τα δύο μέτωπα κρέμεται η δυνατότητα να γίνουν άλλα βήματα μπροστά σε μία συμφωνία ή να υπάρξει ένα...

Για "συμφιλιωτικό τόνο" μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε. μιλά η Wall Street Journal...


Για «συμφιλιωτικό τόνο» μεταξύ Ελλάδας-Ε.Ε. μιλά η WSJΣε "επιδίωξη συμφωνίας" αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα...


Σε "συμφιλιωτικό τόνο" ανάμεσα στους ηγέτες από την Ελλάδα και την υπόλοιπη ευρωζώνη, "μια ημέρα μετά, που, η...
νέα κυβέρνηση της χώρας εξανέμισε τις ελπίδες για μια γρήγορη λύση στην αντιπαράθεση της Αθήνας με τους πιστωτές της" αναφέρεται στο σημερινό της φύλο η Wall Street Journal.

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες: "Νομίζω πως σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει σημαντικά βήμα" και επίσης: "Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά καλύψαμε ένα σημαντικό μέρος και αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων και συμβιβασμών".

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, γίνεται αναφορά στη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη μέρα και υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι "ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, απέσυρε τη συγκατάθεση σε μια κοινή δήλωση".

Επίσης, επισημαίνεται ότι "σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας απέφυγε την ερώτηση για το αν η κυβέρνησή του θα μπορούσε να ζητήσει παράταση του προγράμματος ύστερα από όλα, κίνηση που έχει έως στιγμής αποκλειστεί".

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγ. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε πως "η Ελλάδα έχει μόνο δυο δυνατότητες: να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης ή εκπλήρωσής του μέχρι το τέλος του μήνα"...
newsbeast.gr

Με τη CIA παρομοίασε την τρόικα ο Βαρουφάκης...


Ο Γιάνης ΒαρουφάκηςΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
 Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επέμεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Spiegel, όπου συνέκρινε τις μεθόδους της τρόικας με το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού στο οποίο υπέβαλε τους υπόπτους για τρομοκρατία η CIA. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες εναντίον των διεθνών πιστωτών. «Λίγο πριν την καρδιακή προσβολή μας επέτρεπαν να πάρουμε μερικές ανάσες και μετά μας έσπρωχναν πάλι κάτω από το νερό και όλα πήγαιναν στραβά από την αρχή» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Παρότι οι αξιωματούχοι της τρόικας ήταν αξιοπρεπείς άνθρωποι, η δουλειά τους προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά. «Και οι άνθρωποι της CIA ήταν πολύ καλοί άνθρωποι και ήταν παρά τη θέλησή τους η εφαρμογή του εικονικού πνιγμού. Επομένως πρόκειται για ένα φοβερό ηθικό δίλημμα» συμπλήρωσε. 
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξακολουθεί να ζητά την παρουσία της τρόικας, προκειμένου να συμφωνήσει σε μια ρύθμιση του χρέους, απαίτηση για την οποία ο Έλληνας υπουργός ανέφερε στο Spiegel: «Όλοι γνωρίζουν ότι το τρέχον βάρος χρέους της Ελλάδας χωρίς ένα νέο συμβόλαιο δεν είναι βιώσιμο. Καταλαβαίνω ότι η (σ.σ. γερμανική) κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη λέξη "κούρεμα", στην πραγματικότητα όμως αυτό θα είναι καλύτερο και τελικά θα είναι πιο συμφέρον για τους πιστωτές απ' ότι η συνέχιση της παροχής οικονομικής βοήθειας». 
efsyn.gr

Ευρωπαϊκή «πρεμιέρα» με σημαντικά κέρδη...

undefined
Μαρία Μητσοπούλου
 Θετικός είναι ο πολιτικός κι επικοινωνιακός απολογισμός για την κυβέρνηση από την πρεμιέρα της στα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών η οποία χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή έκβαση της κυβερνητικής διαπραγματευτικής στρατηγικής αλλά και την...
σε θετικό κλίμα υποδοχή του πρωθυπουργού από τους άλλους ηγέτες.
Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, όπως αυτή ξετυλίχθηκε στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν το στοιχείο  που θέλησε να αναδείξει ο Αλέξης Τσίπρας στη εισηγητική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της Συνόδου.
Ουσιαστικά αυτό που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι το "όχι" στην παράταση του μνημονίου αλλά και στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος δεν έφερε την καταστροφή όπως διακινούσαν διάφορες πλευρές, αντιθέτως απέδωσε καρπούς όπως η συμφωνία με τον Ντάισελμπλουμ να συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο το πώς θα υπάρξει μετάβαση από το υφιστάμενο πρόγραμμα στο νέο ώστε να καταστεί δυνατή μια συμβιβαστική λύση στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Και όπως είπε στη συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός αν βρεθεί τεχνική λύση αυτό σημαίνει ότι προηγουμένως έχει επιτευχθεί πολιτική λύση.
Το μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν ότι η Ελλάδα έχει θέσεις, τις καταθέτει στο τραπέζι, διαβουλεύεται και πείθει, "δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται". Και κυρίως ότι οι συμβιβασμοί εντός της Ευρώπης είναι εφικτοί όταν υπάρχει στόχευση και σχέδιο.
Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφεται πλέον και στη συνείδηση των ευρωπαίων ως συνομιλητής των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων ηγετών παρά το γεγονός ότι καταθέτει διαφορετικές απόψεις και ακόμα περισσότερο πιστώνεται πώς οι θέσεις που διατυπώνει ακούγονται και λαμβάνονται υπόψη, μπαίνουν σε διαβούλευση.
Από κει και πέρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Δευτέρα, με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν πιάσει ήδη δουλειά αναζητώντας διατυπώσεις, καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις, και βεβαίως εξετάζοντας στοιχεία και αριθμούς ώστε να πιστοποιηθεί ότι τα ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση επιφέρουν ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα κι επομένως μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της παράτασης και ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ζητά η γερμανική πλευρά και δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Χθες σε δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας για τις επιλογές που έχει η κυβέρνηση σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα σημείωσε ότι αυτές είναι οι εξής παράταση του προγράμματος ή ολοκλήρωση ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τα σημεία συγκλίσεων οι εταίροι φαίνεται να αποδέχονται:
·        -- Την αντικατάσταση της τρόικας με τους θεσμούς (institutions ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε η πλευρά Ντάισελμπλουμ). Ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι η Ελλάδα θα συνομιλεί κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
·        -- Τη διατήρηση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ
·         --Το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Πλέον η κυβέρνηση αναμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων ως τη Δευτέρα, το αν δηλαδή θα έχει μπροστά της μια ικανοποιητική πρόταση μετάβασης από το ένα πρόγραμμα στο άλλο, που να μην κρύβει επικίνδυνες υποσημειώσεις ώστε να μπορεί να την αποδεχτεί. Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες "κάναμε ένα σημαντικό βήμα αλλά δενκαλύψαμε όλη την απόσταση". 
Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο ερχόμενο Eurogroup που προβάλλουν αντιστάσεις στην εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα η οποία θα υπονομεύει τη δική τους εσωτερική πολιτική επιβίωση.
 Ήδη προβάλλουν το κυρίαρχο επιχείρημα του σεβασμού στους κανόνες, καθώς και ότι κανείς δεν δικαιούται ειδική μεταχείριση, κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Ελλάδα ήταν ήδη αντικείμενο ειδικής μεταχείρισης όταν της επιβλήθηκε το σκληρότερο πρόγραμμα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.
topontiki.gr

Αποστόλου: Επανέρχεται στις 5 μέρες η διάρκεια ζωής του γάλακτος...


undefined
Την επαναφορά στις πέντε ημέρες της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος εξαγγέλλει με συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.

«Με το προηγούμενο καθεστώς και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε βελτίωση ούτε στην τιμή του γάλατος από την πλευρά του καταναλωτή πόσω μάλλον όταν στον ίδιο τον παραγωγό υπήρξε μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος, άρα διπλό πρόβλημα. Εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επαναφορά στις πέντε ημέρες. Θα το δούμε άμεσα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει θέληση από μας να στηρίξουμε το συγκεκριμένο κλάδο, την αγορά. Η κατανάλωση φρέσκου γάλατος ιδιαίτερα στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί και με αγελαδοτρόφους και με την αιγοπροβατοτροφία τονίζει ο κ. Αποστόλου.

Αναφορικά με τη σταδιακή κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι «είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Θα το δούμε έχοντας ουσιαστικά μια κατεύθυνση όσο γίνεται γρηγορότερα εντός της χρονιάς να καταργήσουμε ένα μέρος του ειδικού φόρου κατανάλωσης που ουσιαστικά θα μας φέρει στο ίδιο επίπεδο πληρωμής φόρου για τους αγρότες, που υπάρχει στην ΕΕ. Δηλ., έχουμε υπολογίσει ότι αν μειωθεί γύρω στα 30-35 λεπτά ο ΕΦΚ, θα είμαστε στα μέσα επίπεδα και θα το προχωρήσουμε εντός της χρονιάς. Με προοπτική σε βάθος χρόνου να καταλήξουμε σε αυτό που λέμε αγροτικό πετρέλαιο. Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΦΚ».
Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «το 2015 ο ΕΝΦΙΑ καταργείται και τον ενδεχόμενο φόρο που θα προκύψει της υψηλής ακίνητης περιουσίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως φορολογητέα ύλη σε αυτό τον φόρο δεν θα μπουν τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας, ο εξοπλισμός, οι εγκαταστάσεις, οι αποθήκες, οι στάβλοι, θα μείνουν έξω από αυτό τον υπολογισμό. Άρα, μιλάμε για μόνιμη κατάσταση από το 2015 και μετά».

Αναφορικά με την 13η σύνταξη, ο κ. Αποστόλου τονίζει ότι αφορά όλους τους αγρότες. «Όσοι αγρότες έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, που πιστεύουμε ότι είναι το σύνολο των αγροτών, θα πάρουν τη 13η σύνταξη» σημειώνει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ακόμη ότι «πρέπει να δούμε πώς θα βάλουμε τάξη στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Το λέω αυτό γιατί το πρώτο που παρέλαβα ήταν ένας φάκελος με βεβαιωμένα πρόστιμα 1,5 δισεκ. και να επικρέμονται άλλα 540 εκατ. που οφείλονται σε κακή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων. Άρα, θα πρέπει άμεσα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα πρόστιμα, αλλά κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις κάκιστες επιδόσεις».

Γιά νά διαβάσετε ολόκληρη τήν συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πιέστε: ΕΔΩ

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαριστεί αν μιλάμε ή βήχουμε…


undefined 
Μεγάλος ντόρος έγινε για το τίποτα… Δεν ήταν αναγκαίο να συμφωνήσουμε σαν τα καλά παιδιά από το πρώτο Eurogroup… Τι σόι διαπραγμάτευση θα ήταν αυτή, ιδιαίτερα όταν...
λίγο νωρίτερα, έσταζε «μέλι» το στόμα του Σόιμπλε … «Η Ελλάδα τελείωσε» και άλλα τέτοια «συμπονετικά»!!!
Στην Ευρώπη λέει, όλοι ψάχνουν να βρουν τι πήγε λάθος… Οι FT γράφει μάλιστα «το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε, δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι ήταν αυτό που απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση.» Τους αφήσαμε με την απορία τους ανθρώπους. Τόσες μέρες τους λέμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και αυτοί κάνουν ότι δεν ακούνε και επιμένουν στην συνέχιση του. Ήμαρτον!!!
Ο υπουργός δε της Γερμανίας τα πήρε κι όλας διότι οι Έλληνες τα τίναξαν όλα στον αέρα , αφού είχε αποχώρησε από την συνάντηση. Είχε κατά νου ότι πέτυχε τους εκβιασμούς του και ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο φοβήθηκε και θα έτρεχε να υπογράψει με τα τελεσίγραφα του … Το αντίθετο έγινε με αποτέλεσμα να του τσακίσουμε τα νεύρα. Και όχι μόνο για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και το ότι... με τη στάση βάζουμε όσο να πεις φρένο στη γερμανική φεουδοποιήση της Ευρώπης!!!
Πραγματικά ζούμε τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της ιστορίας μας…
Και το καλό με αυτό είναι ότι νιώθουμε να έχουμε αξιοπρέπεια που μας εκπροσωπεί μια Κυβέρνηση με ήθος η οποία - ελπίζουμε - ότι δεν έχει καμία σχέση με τις πολιτικές μαριονέτες οικονομικών φόρουμ.
Ελπίζουμε ακόμη το ζήτημα για εκείνη δεν έχει μείνει μόνο σε αυτές τις ...δύο λέξεις που γίνεται λόγος από τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ : Extend (παράταση του Μνημονίου) και amend (τροποποίηση του Μνημονίου)… Δηλαδή η Ελλάδα διαφώνησε με τη λέξη extend και η Γερμανία διαφώνησε με τη λέξη Amend…
Είναι ώρα η διαπραγμάτευση να βγάλει κάτι θετικό για τους Έλληνες, αλλιώς ας μην βγάλει τίποτα… Ας καθορίσουμε μόνοι μας τις τύχες μας !!!
                                     "Μιχαλού"
topontiki.gr

Έχει φόρτο εργασίας, αυτές τίς μέρες, η ΙΣΤΟΡΙΑ...

Οι δανειστές έδιναν εξάμηνη παράταση, αλλά οι, μέχρι πρό τινος, συνομιλητές τής Μέρκελ πίεσαν νά ελαχιστοποιηθεί στό δίμηνο, γιά νά...
"διευκολυνθούν" οι επερχόμενοι (μέ τό, πρόδηλο "λαρύγγωμα" τής οικονομίας -δηλ. τού τόπου- μαζί, βεβαίως καί, ως φυσική συνέπεια, τό δικό μας "καρύδωμα"...) καί νά επανέλθουν, μετά,  ως σωτήρες, όπως φαντάζονται κι ονειρεύονται, πανάθεμα τους, οι επαίσχυντοι!
     Γιά τούς ίδιους, δέν χρειάζεται νά έχει κάποιος φαντασία. Η παράταση, γι' αυτούς θά ήταν αχρείαστη καί περιττή, αφού, ούτως ή άλλως, θά υπογράφανε οτιδήποτε όπως "έδειχνε" καί "μαρτυρούσε" τό διαρρεύσαν e-mail τού Γκίκα Χαρδούβελη

Τέτοιου είδους καταγγελία από τό βήμα τής Βουλής καί μάλιστα από χείλη πρωθυπουργού πού κάνει τίς προγραμματικές εξαγγελίες τής κυβέρνησής του, δέν μπορεί νά περνάει απαρατήρητη...
Ούτε επιδέχεται εύκολη διάψευση αφού σέ τέτοιες "καταστάσεις" τόσο η απόδειξη (τής καταγγελίας) όσο καί ακρίβειά της, είναι "κουκιά μετρημένα".

Είναι αρκετή καί μόνη της, νά καταδείξει, τήν δόλια μεθόδευση τών απελθόντων πού μέ όλες τους τίς δυνάμεις επεξεργάζονταν σχέδια -καί βυσσοδομούν ακόμα- ώστε νά αποτύχει ΟΧΙ, απλώς, η κυβέρνηση αλλά -εκ τών πραγμάτων- Η ΕΛΛΑΔΑ!
Μ' άλλλα λόγια νά τσακιστεί, ο τόπος, κάτω απ' τήν μπότα τής παγκοσμιοποίησης καί τού γερμανικού Δ' Ράϊχ, ώστε νά γίνει υποχείριο καί αποικία τών απατεώνων-τοκογλύφων, μέ αυτούς τούς ίδιους νά επιφυλάσσουν "εις εαυτούς" -μαζί μέ τά ωφελήματα, εννοείται, πού συνεπάγεται τούτο...- τό ρόλο νά υπηρετούν μιά δοτή, χωλαίνουσα καί ενδοτική εξουσία...

Έ, "θέλει κι άλλο" γιά νά κάνουμε τή "σούμα" τών καιρών καί τών καιροσκόπων;   

Ίσως, λόγω τών ημερών καί τών εξελίξεων δέν είναι η κατάλληλη ώρα νά λυθούν τέτοια ζητήματα. 
Αλλά τό σίγουρο είναι ότι, "λόγω φόρτου εργασίας", δέν έχει τελειώσει ακόμη, γιά ορισμένους, τήν αποτίμησή της η ΙΣΤΟΡΙΑ... 
 Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Τσίπρας: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία με Ντάισελμπλουμ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ 

Τσίπρας: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία με Ντάισελμπλουμ - Το μνημόνιο δεν υπάρχει πια

Γιούνκερ: «Πρέπει να βρούμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» - Μέρκελ για τον έλληνα Πρωθυπουργό: «Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι σε ισχύ, θα πρέπει να επεκταθεί»
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Τσίπρας: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία με Ντάισελμπλουμ - Το μνημόνιο δεν υπάρχει πια



Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Σύνοδο Κορυφής στις  Βρυξέλλες, των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, τόνισε ο κ.Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης.

Η διαβούλευση συνεχίζεται από την Παρασκευή, τόνισε, με στόχο συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα.

«Έχουμε καθαρές θέσεις. Η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» επανέλαβε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ανέλυσε στους εταίρους ότι η Αθήνα έχει συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητώντας τους την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.

«Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

Σε ερώτηση για το αν η Αθήνα είναι πιο κοντά στο πρόγραμμα-γέφυρα που επιθυμεί, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγιναν σημαντικά βήματα. «Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά κάναμε σημαντικά βήματα, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πεδίο συναίνεσης και όχι εκβιασμών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξεις, για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να ικανοποιήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις -όπως περιγράφονταν στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής, καθώς δεν λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου.

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις που διατυπώνονται από άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα ήταν όντως μοναδική περίπτωση σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έστρεψε τα πυρά του -χωρίς να τις κατονομάσει- στην Ισπανία, λέγοντας ότι κάποιες χώρες δεν μπορούν να εξωτερικεύουν τις εσωτερικές κομματικές σκοπιμότητες, γιατί με τον τρόπο αυτόν θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στην Ελλάδα, θα εξακολουθήσουν να έχουν προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι ευκαιρία να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

» Όλοι έχουν συμφέρον να πετύχει η ελληνική κυβέρνηση. Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί τις Συνόδους Κορυφής, αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της κρίσης για την ευρωζώνη και την ΕΕ.»

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει διάθεση για πολιτική συμφωνία. «Όλη αυτή η συζήτηση σήμερα αυτό δείχνει» εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Μνημόνιο δεν υπάρχει -επικαλέστηκε και τις δηλώσεις Γιούνκερ, λίγο νωρίτερα, ο οποίος δεν ανέφερε τη λεξη στις δικές του δηλώσεις- συμπληρώνοντας ότι η διαπραγματεύσεις της Αθήνας θα γίνονται με τους θεσμικούς της εταίρους.

Σε ερώτηση για το αν η όλη συζήτηση θα καλύπτει και την ΕΚΤ, ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς θέλουμε να μπορούμε διεκδικούμε με τα νώτα μας καλυμένα».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα θέσει το νέο συμβόλαιο σε δημοψήφισμα, λέγοντας: «Η μόνη μας δύναμη εναι η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αισθανόμαστε ότι αυτή την εμπιστοσύνη την έχουμε και με το παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Έκανε μάλιστα αναφορά στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με ειρηνικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν ο ίδιος παρενέβη ώστε να μην υπογραφεί το κοινό κείμενο στο Eurogroup, ο πρωθυπουργός ότι η απόφαση ήταν συλλογική και ότι δεν ισχύουν τα περί διαφωνιών.

από tovima.gr

Γιά νά διαβάσετε καί τίς άλλες δηλώσεις τών : Μέρκελ, Τούσκ, Γιουνκέρ πιέστε ΕΔΩ

Σύνοδος Κορυφής: Ενα βήμα πριν τη συμφωνία...

...με μείγμα 70% παλαιό και 30% καινούργιο πρόγραμμα

Επί τρεις ημέρες και μέχρι τη Δευτέρα η τελική διαμόρφωσή του από τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών
Σύνοδος Κορυφής: Ενα βήμα πριν τη συμφωνία με μείγμα 70% παλαιό και 30% καινούργιο πρόγραμμα



Ενα βήμα πιό κοντά στην τελική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.


Οπως έγινε γνωστό η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έγιναν  συμφώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ να παραμείνουν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων και μέλος του EuroWorking Group κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ομάδα συμβούλων ώστε μέχρι τη Δευτέρα από κοινού με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνήσουν σ΄ένα πρόγραμμα που θα περιέχει όλα εκείνα τα μέτρα - τις διαρθρωτικές αλλαγές - κοινής αποδοχής, ώστε αυτό το κείμενο να επιτρέψει την τελική συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Διασταυρωμένες πληροφορίες θέλουν το πρόγραμμα αυτό να αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα αποτελείται, όπως λένε χαρακτηριστικά από 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% από τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Κατά μία έννοια, η λύση αυτή, είναι η πρόταση που καλλιεργούσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Οπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες υπήρξε και χθες διάθεση για διαβούλευση, διάλογο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο λύση.
Ωστόσο όπως και στο Eurogroup που υπήρξε επιμονή των κρατών μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (πχ. έγκριση κοινοβουλίων) και χθές οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.
Μέχρι αργά το βράδυ δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.


Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για τη Σύνοδο Κορυφής

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του Bloomberg Business είναι η προσπάθεια σύγκλισης απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το κεντρικό θέμα του site έχει τίτλο «Ελλάδα και Γερμανία εργάζονται προς μια συναινετική λύση» και στην ουσία επιβεβαιώνει το 70-30, βασιζόμενο σε δηλώσεις αξιωματούχων του Βερολίνου.
Στην ηλεκτρονική έκδοσή τους οι Financial Times αναφέρονται στις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ισχυροποιήσει την αντίσταση στο αντι - ευρωπαϊκό πνεύμα με το να αναζωογονήσει το σχέδιο ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης.
To BBC σε θέμα του ανάφερεται στην βούληση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να καταλήξει σε μια συμβιβαστική λύση με την ελληνική πλευρά.
Το Al Jazeera στην ιστοσελίδα του αναφέρει σε θέμα ότι υπάρχει πιθανότητα η συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών να κλείσει την ερχόμενη  Δευτέρα.

από tovima.gr

Tίθεται θέμα ηγεσίας στή Ν.Δ., οσονούπω...

Νέα Δημοκρατία: «Μυστικός Δείπνος» με μενού την αλλαγή ηγεσίας

Η Μαριέτα Γιαννάκου διοργάνωσε το δείπνο στο οποίο παρακάθησαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ και συζήτησαν την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Νέα Δημοκρατία: «Μυστικός Δείπνος» με μενού την αλλαγή ηγεσίας






Η επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογική συντριβή της 25ης Ιανουαρίου και οι διαδικασίες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το βασικό θέμα συζήτησης στο δείπνο που οργάνωσε η πρώην ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου, την Τετάρτη το βράδυ - και στο οποίο παρακάθησαν κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Το δείπνο των στελεχών - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - ήταν μία από τις πολλές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα μετά την ήττα στις εκλογές και την εκφρασμένη πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να μην αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι το δείπνο έγινε ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το κεντρικό μήνυμα από τη συνάντηση των κορυφαίων της ΝΔ, στην οποία συμμετείχαν η Ντόρα Μπακογιάννη, o Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ήταν ότι πρέπει το κόμμα να αλλάξει σελίδα.
Στη σύναξη των κορυφαίων, από την οποία δεν παρέστη αν και εκλήθη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όπως και ο Προκόπης Παυλόπουλος, αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα κινήσεις για να περάσει το κόμμα στην επόμενη φάση.
Οι κορυφαίοι της ΝΔ εκτίμησαν ότι πρέπει άμεσα να μεταβεί μια αντιπροσωπεία στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ώστε να εκδηλώσει τις προθέσεις του και να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Επίσης, συζήτησαν με ποια διαδικασία θα δρομολογηθεί η ανανέωση και υπήρξαν διάφορες εκδοχές, ενώ το σίγουρο είναι ότι στην προσεχή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα ανοίξει το θέμα με ένταση.
Στη συζήτηση η Ολγα Κεφαλογιάννη επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, για να της απαντήσει ότι η κίνησή του αυτή δεν αλλάζει τη στάση του έναντι της σημερινής ηγεσίας και δεν ακυρώνει τη κριτική που κάνει.
Το ζητούμενο ήταν πώς θα αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση στη ΝΔ, ενώ υπήρξαν και εισηγήσεις για ευθεία αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρα.
Ο Ευρ. Στυλιανίδης φέρεται να είπε ότι πρέπει να «ταράξουμε την ηγεσία στην εσωκομματική δημοκρατία» και να κορυφωθούν οι πρωτοβουλίες στο έκτακτο συνέδριο, όπου θα αποφασίσουν τα μέλη την πορεία της ΝΔ, ενώ επεσήμανε με νόημα ότι πρέπει «να μην αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού όπως το 2009».
Πιο επιθετική ήταν η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ο Νίκος Δένδιας είπε ότι προτίθεται να πάει ο ίδιος στον κ. Σαμαρά και να θέσει το θέμα της επόμενης μέρας.
Στο ραντεβού δεν εκλήθησαν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που υπήρξαν προσωπικές «μεταγραφές» του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ από το ΛΑ.Ο.Σ. την άνοιξη του 2012.
από tanea.gr

Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν πλέον μνημόνιο και τρόικα - Οδεύουμε προς λύση»

Η χειραψία του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ





 Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά την Σύνοδο δήλωσε: «Ο κ. Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε για τις διαβουλεύσεις σε σχέση με τη χώρα μας. Είμαστε σε θετική κατεύθυνση» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αποκλειστικό αντικείμενο διαβουλεύσεων η μετάβαση από τα μνημόνια στο νέο ελληνικό πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά για να προετοίμασουν τις διαδικασίες για το τακτικό Eurogroup της Δευτέρας.

»Εξήγησα στους εταίρους πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης των παθογενειών της οικονομίας. Το πρόγραμμα της Ελλάδας οδήγησε στην κάλυψη των ελλειμμάτων, αλλά κατέστρεψε τον κοινωνικό ιστό. :Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες της ΕΕ.

»Στην Ελλάδα ζούμε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, που έχουμε χρέος να την αντιμετωπίουμε.

»Ζήτησα εμπιστοσύνη, να μην αντιλαμβάνονται την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή.

»Φεύγουμε από εδώ έχοντας κάνει σημαντικά βήματα για το πρόγραμμα γέφυρα, έχουμε δουλειά ακόμα.

»Αποδείχθηκε πως κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης.

»Ποτέ δεν ετέθησαν ως προαπαιτούμενα οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις του μνημονίου.Oύτε η τρόικα υπάρχει, ούτε το μνημόνιο όπως το ξέραμε υπάρχει.Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν πρωτοφανής και σε μέγεθος και σε διάρκεια

Όλοι οι Ευρωπαίοι έχουμε κοινό συμφέρον από την επιτυχία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης έχουμε την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή κυριαρχία και του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες.

Η Ελλάδα διαμορφώνει διεθνείς συμμαχίες, και αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με πριν τις εκλογές.
από tanea.gr

Μ. Ρέντσι: "Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική"...


undefined"Η μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική" δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ματέο Ρέντσι και ζήτησε...
"περισσότερη ευελιξία".


"Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, στις Βρυξέλλες, συνομιλώντας με Ιταλούς δημοσιογράφους.

"Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε ο Μ. Ρέντσι και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν"...
ΑΠΕ-ΜΠΕ