Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μπαρτσιώκα καί Αντίκα γιά τά οστά τού Φιλίππου τού Β!...

Βρήκαν τον Φίλιππο Β';...

Βρήκαν τον Φίλιππο Β'; Νέα στοιχεία για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου Νέα στοιχεία για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου...
Νέες αποκαλύψεις, που αφορούν τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έκανε μία ομάδα επιστημόνων.

Ο Αντώνης Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι οι σκελετοί από τον Τάφο Ι στη Βεργίνα ανήκει στον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως αναφέρουν σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Βέβαια, όπως σημειώνει το Forbes, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στην οποία οι Τεό Αντίκας και Λάουρα Βιν Αντίκας, κατέληξαν ότι οι σκελετοί από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα ανήκουν στον Φίλιππο Β' και μία πριγκίπισσα από τη Σκυθία.

Η ανάλυση που έκαναν ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του, στα οστά από τον Τάφο Ι, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτά ανήκουν στον Φίλιππο Β'. Πρώτα από όλα, ένας τραυματισμός στο γόνατο, στον οποίο ο μηρός και η κνήμη είχαν σχηματίσει γωνία, ταιριάζουν με τις ιστορικές αναφορές ότι ο Φίλιππος είχε υποστεί ένα διατρητικό τραύμα και κατά συνέπεια κούτσαινε. Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η γυναίκα στον Τάφο Ι ήταν η σύζυγος του Φιλίππου, Κλεοπάτρα και πως τα οστά νεογνού που βρέθηκαν μαζί τους ανήκουν στο παιδί τους που γεννήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου.

Σε ό,τι αφορά τα οστά από τον Τάφο ΙΙ, η ομάδα του Μπαρτσιώκα εκτιμά ότι πρέπει να ανήκουν στον Φίλιππο Γ' τον Αρριδαίο, που ήταν γιος του Φίλιππου Β' και αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στη σύζυγό του Ευρυδίκη, αν και αυτή η αναγνώριση βασίζεται σε ιστορικές πληροφορίες και όχι και ιδιαίτερες σκελετικές αποδείξεις. Επίσης, εκτιμούν ότι κάποια από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τάφο ΙΙ πρέπει να ανήκαν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αν και ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτές τις ερμηνείες ως καταληκτικές για την αναγνώριση των σκελετών, ο Αντίκας δεν έχει πειστεί. Σε επιστολή του στο PNAS, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ομάδα του Μπαρτσιώκα δεν δημοσιοποίησε πλήρως τα σκελετικά υπολείμματα από τον Τάφο Ι, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον επτά άτομα, όπως και ζώα. Επίσης, εκτιμά ότι η άποψη πως στον Τάφο Ι είχαν ταφεί ο Φίλιππος, η Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τις αποδείξεις.

Ο Αντίκας πιστεύει αντίθετα ότι πρέπει να γίνει ανάλυση DNA και άνθρακα-14, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα για τους συγκεκριμένους σκελετούς...
iefimerida.gr

Περιμένοντας στά ΑΤΜ τής Μυκόνου...

                                                                                                                                              (Μike Gryp send...)

"Ξαναχτυπά" ο Αντώναρος...

Σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές...
Τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ, σχολίασε μέσω twitter, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι...
«σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο».


"Έπεσαν οι μάσκες: Σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο.

Μάλλον δεν αντιλαμβάνονται ότι αναπαράγοντας σχόλια που τους εκφράζουν αποδεικνύουν πόσο αναιμική είναι η σχέση τους με τη Κεντροδεξιά", έγραψε ο κ. Αντώναρος...
enikos.gr

Τσίπρας : "Μη κρύβεστε πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής"...


Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε συνεργάτες του...
Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες που έγινε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κανείς οπό όσους αντιδρούν δεν έχει...
εναλλακτική πρόταση στον εκβιασμό της 12ης Ιουλίου και τόνισε ότι έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του δύσκολου συμβιβασμού. Επιπλέον, έδωσε το στίγμα της διακυβέρνησης του επόμενου διαστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό σκηνικό διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει "συντεταγμένα να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα".

Μιλώντας σήμερα το πρωί σε σύσκεψη συνεργατών του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα.Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό.Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής.Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Ταυτόχρονα, κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερεις παρακάτω άξονες:

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής

Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας.

Ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα»...
left.gr

Παρά τίς "προσπάθειες" τίς πολιτείας καί τής ΕΕ η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη, ευτυχώς, "ΖΕΙ" ακόμα...

... καί μεγαλουργεί στά χέρια τού μαστρο-Γιάννη Λέκκα
                                                                      ***
Δυό εικόνες από τό ναυπηγείο παραδοσιακών σκαφών "ΛΕΚΚΑ" στήν Κοιλάδα τής Αργολίδας
Αριστερά ένα "τρεχαντήρι" πρίν τό πέτσωμα, στή μέση μιά εξάμετρη "παπαδιά" λίγο πρίν τά βαψίματα καί πίσω μόλις φαίνεται η πλώρη ενός εξελισσόμενου "καραβόσκαρου".

 Το ναυπηγείο

Το Ναυπηγείο, αποτελεί ουσιαστικά μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές και σωρευμένη εμπειρία προερχόμενη από αιώνες ελληνικής ιστορίας. Μέχρι σήμερα η «τέχνη» αυτή «δουλεύεται» με τα παραδοσιακά μέσα και εργαλεία, χωρίς να έχει γίνει χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα αποτελεί μια υγιή επιχειρηματική οντότητα με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Η οργάνωση των χώρων του ναυπηγείου είναι δηλωτική της παραπάνω περιγραφής. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις χωρίζονται σε κτίριο διοίκησης –γραφείο επιφάνειας 50τμ και σε χώρο παραγωγής 600 τμ, ενώ ήδη έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων παραγωγής, επιφάνειας 300 τμ ακόμη. Τα παραπάνω βρίσκονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο συνολικής έκτασης 2 .750 τμ εφαπτόμενο του αιγιαλού.
Στο χώρο παραγωγής λειτουργούν όλα τα απαραίτητα ξυλουργικά μηχανήματα και εργαλεία, τα οποία στο σύνολό τους χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης χρησιμοποιούνται όλα τα παραδοσιακά ξυλοναυπηγικά εργαλεία όπως ροκάνια, πλάνες, σκεπάρνια, νύχια, στέλες και κουμπάσα, τα οποία συντελούν στη διατήρση του έντονα παραδοσιακού χαρακτήρα της παραγωγικής διαδικασίας. Στο Ναυπηγείο απασχολούνται συνολικά 6 άτομα. Ο ιδιοκτήτης, ο μαστρο-Γιάννης, ο γιος του Κώστας, ο οποίος αποτελεί και τη διάδοχη κατάσταση του ναυπηγείου και σήμερα έχει αναλάβει τη διεύθυνση και συντονισμό των λειτουργιών της επιχείρησης, καθώς και δύο ακόμη μάστορες και δύο βοηθοί.

Η εξάμετρη "παπαδιά", από ιρόκο, έχει "γάστρα" ειδικά "φτιαγμένη" γιά πανάδικη μέ τή μοναδική τέχνη τού μαστρο-Γιάννη Λέκκα.

Παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη

Ο Γιάννης Λέκκας
Το μεγαλύτερο μέρος των καϊκιών που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο είναι μονόχναρα κατασκευάζονται δηλαδή με τη μέθοδο του χναριού. Έχοντας δηλαδή ένα μόνο χνάρι ο ναυπηγός κατασκευάζει όλες τις υπόλοιπες πόστες. Η μέθοδος αυτή είναι και αποτελεσματική και εύκολα εφαρμόσιμη με την προϋπόθεση ύπαρξης της απαραίτητης εμπειρίας.
Μια άλλη μέθοδος η οποία εφαρμόζεται για την κατασκευή των μεγάλων σκαριών είναι αυτή της ναυπηγικής σάλας, όπου ο ναυπηγός πριν κόψει τα στραβόξυλα τα σχεδιάζει σε κλίμακα 1:1.
Και οι δύο αυτές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να βρεθούν οι καμπύλες εκείνες των στραβόξυλων οι οποίες θα δώσουν το επιθυμητό σχήμα στο ναυπηγούμενο σκάφος.
Η κατασκευή ενός καϊκιού περιλαμβάνει τα εξής δύο βασικά στάδια:
  • Τη διαμόρφωση του σκελετού (καρένα, ποδοστήματα, καμάρια και στραβόξυλα)
  • Το πέτσωμα του σκελετού, το κουβέρτωμα (κατάστρωμα) και τα σπειράγια (δημιουργία υπερκατασκευών).
Ουσιαστικά το πρώτο από τα δύο στάδια απαιτεί και τη μεγαλύτερη τέχνη από το ναυπηγό αφού αυτό καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του σκάφους όχι μόνο ως προς τις διαστάσεις του, αλλά κυρίως ως προς την αξιοπλοΐα του και τη συμπεριφορά του στη θάλασσα σύμφωνα με τις χρήσεις για τις οποίες αυτό προορίζεται.
Η πρώτη ύλη είναι τα διάφορα είδη ξυλείας, βασικά γνωρίσματα των οποίων είναι η σκληρότητα και η αντοχή τους, αλλά και η περιεκτικότητά τους σε ρετσίνι για της προφύλαξή τους από τη διάβρωση της θάλασσας.
Το ξύλο που χρησιμοποιείται κυρίως είναι το πεύκο με βασικό τόπο παραγωγής τη Σάμο η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών για ναυπηγική ξυλεία σήμερα. Εκτός του πεύκου χρησιμοποιούνται η μουριά, η δρυς, το iroco, το teak, η καρυδιά αναλόγως των συγκεκριμένων αναγκών διαφόρων μερών του σκάφους, αλλά και του κόστους της κατασκευής.
Δ.Ν.Α.

Δρίτσας: Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ...


Δρίτσας: Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση
Εκλογές με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ...
...και συμφωνία των κομμάτων όταν σταθεροποιηθεί η κατάσταση πρότεινε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προσδιορίζοντας την περίοδο μετά το Φθινόπωρο.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Αlpha 989" τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχω κρατήσει με κριτήριο άμυνας θετική στάση. Πρέπει να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο νομίζω με εκλογές, αλλά αποτελεί πολυτέλεια αυτό . Μια κοινή συμφωνία μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση για εκλογές, όταν καταλήξει η διαπραγμάτευση και εφόσον δημιουργήσει πραγματικούς όρους σταθεροποίησης».

Όπως ανέφερε «δεν υπάρχει πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που να υπερασπίζεται το τριετές πρόγραμμα ή να αναλαμβάνει να το υλοποιήσει, γι' αυτό στις κάλπες πρέπει να τοποθετηθούν όλοι επακριβώς επί του προγράμματος, αλλά και των εναλλακτικών που προτείνουν».

Παραδέχθηκε πως θα υπερψηφίσει στην αυριανή ψηφοφορία, λέγοντας ότι  «δεν μπορεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας σε τέτοια ζητήματα. Η  προσωπική μου στάση καθορίζεται κυρίως από τα κριτήρια της αποφυγής της χρεοκοπίας και στήριξης της κυβέρνησης με ελπίδα ο ελληνικός λαός να πάρει πίσω ό,τι του στέρησαν με τα μνημόνια».

Μάλιστα επισήμανε ότι δεν μπορεί να αξιολογήσει «με αριθμούς τα δεδομένα που θα προκύψουν όμως θα βεβαιώσω ότι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβληματιζόμαστε κάθε στιγμή. Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε μια κατάσταση να επιλέξουμε ελεύθερα αλλά κάτω από ένα αδυσώπητο δίλημμα δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε ελεύθερα».

Πρόσθεσε πάντως, πως θα προβληματιστεί διπλά και τριπλά για θέματα με αμετάκλητο χαρακτήρα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις.

Τα αμαρτωλά «πάρε να 'χεις» στο διάστημα 2000 - 2012

Πόρισμα με στοιχεία ...φωτιά για τα παράνομα δάνεια της ΑΤΕ - Σκληρή ανακοίνωση Νικολούδη
Το πολυαναμενόμενο πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά στις παράνομες και ύποπτες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) σε διάφορα πρόσωπα και φορείς από το 2000 μέχρι το 2012 περιλαμβάνει στοιχεία - φωτιά, που θα κάψουν -όπως φαίνεται- αρκετούς. Έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη για το πόρισμα. 
 
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο καλά πληροφορημένη πηγή, τα αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ κατευθύνθηκαν και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, οι οποίοι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στο πόρισμα, καθώς για αυτούς έχουν ήδη επιληφθεί οι δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα ο οικονομικός εισαγγελέας.
Η διαβίβαση του πορίσματος από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προκάλεσε την έκδοση σκληρής ανακοίνωσης από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη, στην οποία τονίζεται ότι:
«Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
«Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.
«Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στον δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1300 αγύριστα δάνεια. Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία» αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Επικρατείας και προσθέτει: «Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ' επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ' αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το ''σκάνδαλο της ΑΤΕ'' δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.
Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.
Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί.
Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με τον σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δεν ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά».
matrix24.gr

Πρόντι: Αποφύγαμε το χειρότερο...



...δημιουργήσαμε το κακό...
Έντονα επικριτικός έναντι των χειρισμών της Ε.Ε. για την ελληνική κρίση εμφανίστηκε ο Ρομάνο Πρόντι, λέγοντας ότι οι όροι της πρόσφατης συμφωνίας επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει.
Ο...

75χρονος Πρόντι, που διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1999 ως το 2004, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αν θεωρεί ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα για τη διάσωσή της είναι αποδεκτοί.
«Εφόσον έγιναν δεκτοί, είναι συνεπώς αποδεκτοί. Ωστόσο επιβλήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο που υπάρχει. Ένα μικρό πρόβλημα μετατράπηκε σε τεράστιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά...

Παυλόπουλος: Αδιαπραγμάτευτη η πορεία της Ελλάδας εντός Ε.Ε. ...



...και Ευρωζώνης...
Ξεκάθαρο μήνυμα για την αδιαπραγμάτευτη πορεία της Ελλάδας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός Ευρωζώνης έστειλε με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας σήμερα το πρωί σε..
Κύπριους φοιτητές στο Προεδρικό Μέγαρο...

«Η Μέρκελ είναι πάντα στο τέλος η νικήτρια»

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
 Ολα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού σε στενό κύκλο. Η καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ θέλησαν να αφήσουν τους Ελληνες να ρίξουν μια ματιά στα εργαλεία βασανιστηρίων τους. Εγινε λόγος για «ευρωδιάλειμμα». Ακολούθησε ένας κρότος και στο τέλος κέρδισε η καγκελάριος. Ετσι περιγράφει ο αναλυτής του γερμανικού κρατικού καναλιού ARD, Ντίτμαρ Ρίμερ, το παρασκήνιο και τις επιπτώσεις του σχεδίου Σόιμπλε για προσωρινό Grexit. «Tι θέλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Αυτή η ερώτηση είναι ευκολότερο να απαντηθεί από το εξής: Τι θέλει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ; Εκτός από να γίνει καγκελάριος φυσικά. Το τελευταίο δεν μπορεί ούτε πλέον θέλει ο Σόιμπλε, ενώ ο Γκάμπριελ το πολύ να γίνει υποψήφιος καγκελάριος. Η κατάσταση έχει, όπως περιγράφηκε, για αμφότερους κοινό παρονομαστή: τη Μέρκελ. Και οι τρεις τους άσκησαν πολιτική στη διάρκεια της κρίσιμης για την Ελλάδα εβδομάδας, ο καθένας με τον τρόπο του», εκτιμά ο Γερμανός δημοσιογράφος.

Ο Β. Σόιμπλε, ο άνδρας με τις αινιγματικές προτάσεις, είναι πολιτικός ο οποίος φροντίζει πάντα να έχει μια έξοδο κινδύνου. Ο Γκάμπριελ, αντίθετα, έχει πολλά σχέδια, μόνο που συχνά τού λείπει μια έξοδος κινδύνου.
Και η καγκελάριος; Κι εκείνη έχει ένα σχέδιο, το οποίο όμως διαμορφώνει αφότου έχει δει τα χαρτιά που κρατούν οι συμπαίκτες της. «Μπορεί κανείς να ηγείται και σιωπηρά», είχε πει κάποτε. Την Πέμπτη πριν από το δραματικό Σαββατοκύριακο για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η προαναφερθείσα συνάντηση Μέρκελ, Γκάμπριελ, Σόιμπλε, με τη συμμετοχή του «πυροσβέστη» της καγκελαρίου, Π. Αλτμάιερ. Εκεί αποφασίστηκε να παρουσιαστεί στους Ελληνες στις Βρυξέλλες τι τους περιμένει αν δεν υποχωρήσουν από το αίτημα για κούρεμα και μια σειρά άλλων κόκκινων γραμμών για το Βερολίνο. «Ευρωδιάλειμμα» ήταν η προειδοποίηση και, φυσικά, ο Γκάμπριελ το είχε υπ’ όψιν του. Ο Σόιμπλε μετέβη στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για να σώσει ό,τι εδώ και μήνες θεωρούσε ότι δεν σώζεται. Για να ανεβάσει τη θερμοκρασία μέσα στο Eurogroup, το περιβάλλον του φρόντισε να διαρρεύσει η ιδέα του «ευρωδιαλείμματος» και έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας κρότος, ο οποίος ακούστηκε μέχρι το Παρίσι και, ακόμη χειρότερα για τον Γκάμπριελ, μέχρι τους σοσιαλδημοκράτες. Την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε κατάφερε να πουλήσει την ιδέα ως πρωτοβουλία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πάντα με την υπενθύμιση ότι «μπορούμε κι αλλιώς». Η προσθήκη «αν το θέλετε κι εσείς» διατυπώθηκε εξαιρετικά χαμηλόφωνα. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: ο Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη της πλειοψηφίας της γερμανικής κοινής γνώμης. Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης υποχρεώθηκε σε υπαναχώρηση, λόγω των αντιδράσεων στο κόμμα του. Η Μέρκελ επωφελήθηκε από την πίεση του Σόιμπλε, προσφέροντας στους Ελληνες από κοινού με τον Ολάντ πρόταση, την οποία ήταν πλέον αδύνατο να απορρίψουν. Εν κατακλείδι, η καγκελάριος τα έκανε όλα σωστά, ο Σόιμπλε είναι ο υπουργός Οικονομικών που μιλάει στις καρδιές των Γερμανών και ο Γκάμπριελ πάλι κατάφερε να τα κάνει μούσκεμα. Η καγκελάριος απέδειξε εξάλλου ότι είναι η τελική νικήτρια, όταν στην απειλή του Σόιμπλε πως η παραίτησή του είναι μια εναλλακτική λύση, εκείνη απάντησε ψυχρά: «Ουδείς υπέβαλε την παραίτησή του σ’ εμένα».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεμένα τα χέρια πολιτών και επιχειρήσεων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Μπορεί οι τράπεζες επιτέλους να άνοιξαν, ύστερα από 20 ημέρες ειδικής τραπεζικής αργίας, ωστόσο σχεδόν όλες οι τραπεζικές εργασίες παραμένουν, και θα παραμείνουν για καιρό, ερμητικά «κλειστές» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα προβλήματα για την πραγματική οικονομία είναι αμέτρητα, διότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών έχει δημιουργήσει πλείστα εμπόδια στις περισσότερες συναλλαγές.
Οι πολίτες δεν μπορούν να λαμβάνουν πάνω από 60 ευρώ την ημέρα από τον λογαριασμό τους, δεν μπορούν να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αγοράζουν μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία κεφάλαια, δεν μπορούν να αποπληρώσουν πρόωρα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, δεν μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις, δεν μπορούν να ανοίγουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ. Ούτε να αρρωστήσεις (και να νοσηλευτείς στο εξωτερικό) δεν μπορείς, χωρίς να πάρεις έγκριση από κάποιον γραφειοκράτη! Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις ακόμα και για την παραμικρή συναλλαγή με το εξωτερικό θα πρέπει να περάσουν από το κατώφλι της... Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Είτε για να εισάγουν αγαθά (από τρόφιμα μέχρι υφάσματα), είτε πρώτες ύλες, μηχανήματα και ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να καταθέσει, μέσω της τράπεζάς της, αίτημα στην... πενταμελή Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και να ελπίζει στο καλύτερο.
Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές στο εξωτερικό, τα οποία ικανοποιούνται με καθυστερήσεις και μόνο αν είναι χαμηλής αξίας, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι είναι απολύτως απαραίτητο η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους, ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να προχωρήσει σύντομα σε ουσιαστική ενίσχυση του ορίου του ELA, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να μπορέσουν να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικά τις συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Αν αυτό δεν γίνει, προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης ύφεσης στην οικονομία, η οποία αναμένεται φέτος, λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών.
Οπως σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μετά την επιβολή περιορισμών ο τζίρος των επιχειρήσεων καταγράφει πτώση 30%-80%. Ετσι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να «χαθούν» πολλές επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, επιδεινώνοντας δραματικά το κλίμα στην οικονομία.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (21.07.15)

                                                                                                                                         από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"