Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μύκονος-Έντονοι φόβοι για βύθιση και ρύπανση...

Καμία θετική εξέλιξη δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου Yusuf Cepnioglu στη Μύκονο. Το πλοίο βρίσκεται ...
μισοβυθισμένο στις βόρειες ακτές του νησιού από τα ξημερώματα της Παρασκευής και όσο περνούν οι μέρες, η κατάσταση επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.

Όπως αναφέρει το cyclades24.gr, η πλοιοκτήτρια εταιρία φροντίζει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες αποκόλλησης και μεταφοράς του πλοίου, καθώς το μισό βρίσκεται ήδη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου το ενδεχόμενο βύθισης ολοένα και αυξάνεται.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην απάντληση του πλοίου το οποίο είναι φορτωμένο με 200 τόνους καυσίμων. Η επιχείρηση αυτή μόνο απλή υπόθεση δεν είναι καθώς τα τελευταία 24ωρα οι καιρικές συνθήκες αποτελούν αρνητικό σύμμαχο στις προσπάθειες των σωστικών μέσων. Οι ισχυροί Βοριάδες που πνέουν και την Τρίτη στην περιοχή, εμποδίζουν τόσο το απορρυπαντικό AEGIS 1, όσο και τα υπόλοιπα σκάφη (Λιμενικού και ρυμουλκά) που μετέχουν στην επιχείρηση να αναλάβουν ουσιαστική δράση.

Το χειρότερο δε απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για βελτίωση του καιρού τις επόμενες ημέρες. Αντίθετα, την Πέμπτη προβλέπεται επιδείνωση με ακόμη πιο ισχυρούς ανέμους.Δείτε τη φωτό...





 

"Αβαντάρουν με πέτσινα ποσοστά...


...πότε το ποτάμι πότε την ελιά, πότε την... συκιά"...

Ο πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις δήλωσε: Τα γνωστά συμφέροντα... αβαντάρουν με πέτσινα ποσοστά πότε το ποτάμι, πότε την ελιά, πότε την ...συκιά. Όπως πάμε σε λίγο θα δούμε να ξεφυτρώνουν και το... «Κόμμα του Ορθού Δρόμου», το «Κόμμα της Μητέρας-Πατρίδας»...
newsbeast.gr

Προχωρημένα μαθήματα φυσικής σωματιδίων για Έλληνες μαθητές σε συνεργασία με το CERN



ΑΠΕ-ΜΠΕ,    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

                                                  Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία.
 Για μια ακόμη χρονιά Έλληνες μαθητές Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα «Διεθνή Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» (International Master Classes).
Πρόκειται για ημερίδες όπου οι μαθητές παίρνουν μια γεύση της σύγχρονης επιστήμης δουλεύοντας πλάι- πλάι με επιστήμονες φυσικής σωματιδίων και αναλύουν γεγονότα από τον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία.
Για δέκατη χρονιά τα «International Master Classes» θα λάβουν χώρα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο από τις 12 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών (60 μαθητές), Θεσσαλονίκης (100 μαθητές) και Κρήτης (70 μαθητές), το ΕΜΠ (120 μαθητές) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (40 μαθητές). Το ΕΜΠ οργανώνει και αντίστοιχη ημερίδα για 40 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Οι μαθητές θα αναλύσουν δεδομένα ψάχνοντας για σωματίδια με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανόμενου του σωματιδίου Χιγκς. Θα δουλεύουν, θα συνομιλούν και θα γευματίζουν μαζί με τους επιστήμονες που τους επιβλέπουν, ενώ θα ολοκληρώνουν τη μέρα τους συμμετέχοντας σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη με μαθητές από άλλες χώρες, όπως κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους.
Τον διεθνή συντονισμό των μαθημάτων έχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το Πρόγραμμα QuarkNet, σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group- IPPOG). Η IPPOG αποτελεί μια ανεξάρτητη ομάδα από επιστήμονες-εκλαϊκευτές που αντιπροσωπεύουν χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην έρευνα σωματιδίων στα διάφορα ανά τον κόσμο εργαστήρια. Το QuarkNet είναι πρόγραμμα επιμόρφωσης καθηγητών σχολείων στις ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) και το υπουργείο Ενέργειας.
Οι Έλληνες μαθητές πρέπει να φοιτούν στην Γ΄ή στη Β' Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν απλές βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι του κλάδου ΠΕ4 (Φυσικοί).
Για περισσότερες πληροφορίες, ο ελληνικός ιστότοπος για τα International Master Classes είναι www.physics.ntua.gr/MC_2014 (όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν και τη σχετική δήλωση συμμετοχής), ενώ ο διεθνής: www.physicsmasterclasses.org.
Συντονιστής του ελληνικού τμήματος των International Masterclasses, είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Τράκας.

Ο ταλαντούχος κ. Βενιζέλος

ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Πάσχος ΜανδραβέληςΑδίκως προβληματίζονται διάφοροι σχολιαστές για το γεγονός ότι ενώ Κεντροαριστεροί υποψήφιοι κερδίζουν μαζικούς φορείς (ΤΕΕ, δικηγορικούς συλλόγους, δήμους κ.λπ.), το ΠΑΣΟΚ πατώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι κουβαλά πολλά βαρίδια· το βαρύτερο όλων δε είναι ο αρχηγός του ο οποίος συναγωνίζεται πλέον σε δημοφιλία τον κ. Νίκο Μιχαλολιάκο στον πάτο της λίστας των πολιτικών αρχηγών. Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην έχει διακριτό πολιτικό στίγμα. Είτε συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τους Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου, πρέπει να παραδεχθεί ότι (παρά τα μπρος-πίσω, τις ασάφειες, τις αντιφάσεις τους) διαφαινόταν στον λόγο τους το σκιαγράφημα έστω μιας ιδεολογικής πρότασης. Ο κ. Βενιζέλος αράδιασε 6.300 λέξεις (σε δύο παρεμβάσεις) στη συνδιάσκεψη της «Ελιάς» και κανείς δεν θυμάται ένα πράγμα, από όσα είπε.

Για να μην αδικήσουμε τον κ. Βενιζέλο πρέπει να πούμε ότι κι αυτός έχει πρόταση, αλλά αυτή χάνεται εν τη ρύμη του (ακατάσχετου) λόγου του. Η πρότασή του είναι βαθιά νεολαϊκιστική, και είναι διακριτή, όχι στον απέραντο λόγο του, αλλά στην πρακτική του. Στη μακρά πολιτική θητεία του, από πολλά υπουργεία και άλλες θέσεις, τάχθηκε ενεργά υπέρ όλων των αντιδραστικών απόψεων που κυριαρχούσαν στην ελληνική κοινωνία και μας οδήγησαν στο σημερινό χάλι. Ηταν ο αρχιτέκτονας του εμπάργκο στην ΠΓΔΜ που έθαψε την πιθανή λύση του νεομακεδονικού. Στη μεγάλη σύγκρουση των ταυτοτήτων τάχθηκε υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος, κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματός του. Ως υπουργός Πολιτισμού λογόκρινε μια εικαστική έκθεση. Υπήρξε πρωτεργάτης της ανταρσίας στο ΠΑΣΟΚ για να μην περάσει η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Ως υπουργός Οικονομικών, αφού έδιωξε την τρόικα για να το παίξει «διαπραγματευτής», ξαναέκανε το φορολογικό σύστημα σουρωτήρι για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα πελατειακά υποσυστήματα.

Ας μην αναφερθούμε στις σκιές σκανδάλων, που υπάρχουν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα, στη διαχείριση λίστας Λαγκάρντ, την οποία είχε σπίτι του κ.ά., ούτε στον ρόλο του στην κυβέρνηση της διετίας 2010-2011, μέχρι δηλαδή να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όμως να θυμηθούμε την τροποποίηση του νόμου για τις αγωγές στα ΜΜΕ, που έσφιξε περαιτέρω τη θηλιά στον λαιμό της ελευθερολογίας και να σταθούμε στη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 της οποίας υπήρξε αρχιτέκτονας. Το Σύνταγμα του 2001 ενσωμάτωσε ολόκληρη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των καναλιών -από τον βασικό μέτοχο, μέχρι το ασυμβίβαστο των βουλευτών- κι έγινε το μακροσκελέστερο όλων των εποχών. Η δε αναθεώρηση του ταλαντούχου κ. Βενιζέλου ήταν τόσο πετυχημένη ώστε το 2005 αναθεωρήθηκε εκ νέου και τώρα όλοι συνομολογούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ξανά.

Πολλοί από εκείνους που ήταν το Σαββατοκύριακο στον ΣΕΦ έδωσαν μάχες για όλα τα προοδευτικά βήματα (ταυτότητες κ.ά.) στα οποία αντιτάχθηκε ενεργά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ακουσαν τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ σωστά αρμενίζει, αλλά το πρόβλημά του είναι ο στραβός γιαλός. «Ου συ με λοιδορείς, αλλ’ ο τόπος», είπε στη συνδιάσκεψη της Ελιάς ο κ. Βενιζέλος και ουδείς διανοήθηκε να του απαντήσει «Ου συ με λοιδορείς, αλλά η μνήμη»...
kathimerini.gr

Οι Κουκουλόπουλοι μιλούν ήδη ως στελέχη ΝΔ...


Για αυτό διαλύουν το ΠΑΣΟΚ...
«Ακούστε, δε φτάσαμε εδώ τυχαία και όλοι όσοι έχουν συμμετοχή σε αυτά  που είπα, στο «λεφτά υπάρχουν», στο «όλοι μαζί τα φάγαμε» και στη μοιραία απόφαση να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο το Μάη του 2010 καλό είναι να μας δώσουν κάποτε μια εξήγηση».
Αν βγάλετε το ...
«μόνοι μας», ποιος θα μπορούσε να έχει πει την παραπάνω φράση;
Ο Αργύρης Ντινόπουλος μήπως;
Η Σοφία Βούλτεψη;
Και όμως είναι φράση που είπε χθες ο Πάρις ο Κουκουλόπουλος, ο οποίος πλέον τα λέει καλύτερα ακόμα και από τον Ντινόπουλο και τη Βούλτεψη.
Προσέξτε: «μοιραία απόφαση να πάμε μόνοι μας στο Μνημόνιο το 2010»
Οι Κουκουλόπουλοι δεν κατηγορούν την τότε αξιωματική αντιπολίτευση που συνειδητά και ομολογημένα είχε επιλέξει να μην ψηφίσει το Μνημόνιο (δείτε τι λέει ο Χρύσανθος ο Λαζαρίδης, από 33’30’’ στο ακόλουθο βίντεο: http://folders.skai.gr/main/theme?id=305&locale=el )
Κατηγορούν την κυβέρνησή τους που αποφάσισε να μην φοβηθεί το πολιτικό κόστος, όταν όλοι οι υπόλοιποι είχαν λιποταχτήσει.
Κατηγορούν την κυβέρνησή τους που δεν άφησε τη χώρα να χρεοκοπήσει!
Κατηγορούν τον Παπανδρέου και όχι το Σαμαρά. Έτσι κάνουν τα καλά στελέχη της ΝΔ.
Προσέξτε: «μοιραία απόφαση».
Μοιραία για ποιον; Για τη χώρα; Μάλλον όχι, δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί οι Κουκουλόπουλοι.
Άρα; Για την Παράταξη.
Στο μυαλό δηλαδή των Κουκουλόπουλων ο Παπανδρέου για να σώσει την Παράταξη έπρεπε να αφήσει την Ελλάδα στα αποκαϊδια της χρεοκοπίας.
Λογικός ο παρτακισμός των Κουκουλόπουλων. Αλλά δεν είναι ΠΑΣΟΚ.
Η Παράταξη γεννήθηκε για να υπηρετεί την Πατρίδα. Όχι το αντίθετο.
Μάλλον κατά λάθος βρέθηκαν στην Παράταξη.
Και προσέξτε: «όλοι αυτοί που έχουν συμμετοχή σε αυτά που είπα, στο λεφτά υπάρχουν». Τύφλα να έχει ο Μάκης ο Βορίδης.
Ακόμη μία απόδειξη ότι τελικά, από την αρχή, ο μεγαλύτερος εχθρός της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν εντός.
Όλοι ξέρουν βέβαια ότι δεν υπήρξε ούτε ένα προεκλογικό σποτ της ΝΔ που να αναφέρει το «λεφτά υπάρχουν».
Συγκεκριμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το έκαναν θέμα κόβοντας τη φράση και αλλοιώνοντας πλήρως το νόημά της, μετά τις εκλογές του 2009, όταν η ΝΔ ψαχνόταν για να βρει αρχηγό.
Αυτοί οι Κουκουλόπουλοι λοιπόν, ως καλά στελέχη της ΝΔ, ουσιαστικά τι λένε, πίσω από την παραπληροφόρηση για το «λεφτά υπάρχουν»; Ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν όλο παροχολογίες και σπάταλες υποσχέσεις που κόστισαν.
Αυτό δεν λένε ουσιαστικά;
Μάλιστα.
Αφιερώνουμε λοιπόν σε αυτά τα στελέχη της ΝΔ το τι έλεγε ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος πριν από τις εκλογές του 2009, για το Προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Κανέλλη προς Άδωνη : Κλάνεις μαλλί!...

Ατμόσφαιρα επιθεώρησης πριν από λίγο στην εκπομπή του Παπαδάκη.Οι διαπληκτισμοί μεταξύ Λιάνας Κανέλλη και Αδώνιδος,έβγαλαν,κατά τα αναμενόμενα,πολύ γέλιο."Πήρες την Yγεία και την έκανες σαν τα μούτρα σου" του είπε εκείνη.
-Για τον Στάλιν που τον λατρεύετε έχετε να μας πείτε τίποτα; απάντησε ο αειθαλής Μπουμπούκος.


Άναψε η Λιάνα:Κλάνεις μαλλί.Τον Στάλιν τον έχεις στο στρώμα σου,στα μαξιλάρια σου,στα σκέλια σου.
"Να πέσει το ύφος σας όταν μιλάτε σε μένα" ήταν η επόμενη φράση και η απάντηση από την Κανέλλη: Αυτός θα κάνει εμπόριο τα φάρμακα όπως έκανε την Ιστορία.
Το ένθετο ψυχαγωγικό πρόγραμμα διεκόπη καθώς ο Άδωνις έλεγε πως δεν ακούει- ή προφασιζόταν πως δεν ακούει.
Τι κρίμα!...
 


Η σχολή αυτή, αμέσως μετά, ακμάζοντα παραρτήματα αφού πρώτα δημιουργήθηκε "ζωτικός χώρος" στήν κεντρική πολιτική σκηνή μέ καί σχολάρχη της. Τά κυριότερα απ'αυτάκαί μέ τή λειτουργία τους αποστερούν, μεταξύ άλλων, κοινό καί εισιτήρια από τό -καί εξ αιτίας τους- χειμαζόμενο καί εκλείπον είδος τών επιΕνδεικτικά αναφέρω γιά τόν μελλοντικό ιστοριοδίφη τά ένδοξα παραρτήματα Γιακουμάτου, Ντινόπουλου, Βούλτεψη ως επιφανέστερα "by far" τών υπολοίπων. Σκοπίμως παραλείπω ορισμένα άλλα -"παρακμιακά"- πού επιμένουν νά εργάζονται, ακόμη, μέ τετριμμένα κείμενα καί χιλιοπαιγμένες "attractions" έχοντας έτσι, εκ προοιμίου, αποκλείσει από τό κοινό, πού σέ τέτοιες περιπτώσεις πλήττει θανασίμως, τόν "μαγνήτη" τού λεγόμενου απροσδόκητου... 'Ορα π.χ. τά παραρτήματα τών Αβραμόπουλου, Βενιζέλου, Μιχελάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, Κατερίνας Παπακώστα κλπ. (γιά νά τηρούμε καί τήν ποσόστωση). 
Φωτεινή,  μοναδική καί διαρκής εξαίρεση πού επιβεβαιώνει τόν κανόνα -ουδεμία σχέση έχουσα μέ όλα τά ανωτέρω- καί ανυστεροβούλως δρώσα όλα αυτά τά χρόνια : η ΠΑΕ (Παγκάλειος Ακαδημία Ελευσίνας).





Τέλειωνε! Σηκω φυγε απο 'δω...


Έδιωξαν άρον άρον τον Αρη, που αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του και να εξαφανιστεί...
Τι δουλειά εχει αυτός εδώ, λέγαν και ξαναλέγαν οι παρευρισκόμενοι στην  εκδήλωση-συναυλια που οργάνωσε ο...
Σύλλογος Βαρέως Καρδιοπνευμονοπαθών Ασθενών το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο, για τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.  
Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της συναυλίας θα τελείωνε με βράβευση της κ. Ιωάννας Λεβαντή, της γυναίκας που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έκανε την απονομή, όμως αμέσως μετά, έγινε γνωστό στην αίθουσα οτι θα μιλήσει και ο  Σπηλιωτόπουλος. Χωρίς προφανή θεσμικο ρόλο!
Το κοινό αμέσως δυσφόρισε, άρχισαν οι φωνές διαμαρτυρίας ώσπου ακούστηκαν δυνατά και φωνές που έλεγαν "Τελείωνε». Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Αρης αναγκάστηκε τελικά να διακόψει και να εξαφανιστεί. Στο β΄ μέρος της συναυλίας ο μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου  διαχώρισε τη θέση των μουσικών και καταχειροκροτήθηκε...
 

H Ολγα και η σωσίας..



ΦΩΤΟ...
Μια φωτογραφία της δίπλα στον Αντόνιο Μπαντέρας,  προκάλεσε αναστάτωση.
 Kι αυτό γιατί  πολλοί πίστεψαν πως η Ολγα Κεφαλογιάννη ετοιμάζει...
κάτι σημαντικό – ίσως μια νέα ταινία που θα γυριστεί στην Ελλάδα.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για την ίδια την υπουργό Τουρισμού, αλλά για μια.... σωσία της στο Χόλιγουντ.

Πρόκειται για τον Τζίνα Καράνο, γεννημένη τον Απρίλιο του 1982 στο Ντάλας, που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες. Ηταν πρωταθλήτρια στο kick boxing, ενώ έχει αρχίσει δυναμικά την κινηματογραφική της καριέρα. Ο μεγαλύτερος ρόλος της ήταν στο Haywire με τον Μπαντέρας, που την οδήγησε ακόμη και στο κόκκινο χαλί της Μπερλινάλε.
Την... σωσία της Ολγας Κεφαλογιάννη, εντόπισε το tourismlobby.
Δειτε τις φωτογραφίες:





από nonews-NEWS

Δεν θέλει να κατέβει κανείς με τον Βενιζέλο ...



Χωρίς υποψήφιο στην Περιφέρεια Ιονίου το ΠΑΣΟΚ ...

kalpes14.gr

Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες του  κομματικού μηχανισμού της  Χ.  Τρικούπη να   βρεθεί πρόσωπο για την περιφέρεια  Ιονίων Νήσων.  Όσοι προσεγγίστηκαν,  ακόμη και...
αποτυχημένοι πολιτευτές , αρνήθηκαν … εκκωφαντικά να στηρίξουν  Βενιζέλο με  αποτέλεσμα το Κίνημα να μείνει ανεκπροσώπητο στην περιοχή.   Τα  ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στη  Μακεδονία.

Αποκάλυψη υφυπουργού Μεταφορών: Η τρόικα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα!...



Πρωτοφανή επίθεση για κυβερνητικό στέλεχος, εξαπέλυσε στους δανειστές της χώρας όχι κάποιο μέλος της αντιπολίτευσης, αλλά ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Χαρακτήρισε...
τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας «γωνιακό μαγαζάκι» που δέχεται αιτήματα ιδιωτικών φορέων.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η τρόικα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

«Η τρόικα έχει εμμονές που δεν είναι βάσιμες και προέρχονται από τη λογική που έχουν δημιουργήσει τα τεχνικά κλιμάκιά της. Είναι ένα γωνιακό μαγαζάκι που όποιος περνάει αφήνει κάτι και έρχεται μετά η τρόικα και λέει: Α, κάντε και αυτό! Σου στέλνω ένα mail και έχουμε και αυτή την εκκρεμότητα. Δεν είναι εκκρεμότητα αυτή βεβαίως».

Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω ερωτώμενος για το εάν πιστεύει ότι η τρόικα υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα: «Ναι υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί φορείς είτε Έλληνες είτε ξένοι, περνάνε από την τρόικα και τους λένε κάντε και αυτό. Μπήκε σε μια λογική η τρόικα για να εξυπηρετήσουν κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».
 

Δύο αποσπάσματα από τήν προδημοσίευση τής "Αθέατης Όψης" τού Π. Λουκάκου

Η αθέατη όψη_Πάνος Λουκάκος
Καραμανλής-Παπανδρέου οι άρχοντες τής Μεταπολίτευσης

Η αθέατη όψη_Πάνος Λουκάκος Καραμανλής και Ανδρέας, οι άρχοντες της μεταπολίτευσης. (1985) Η πολιτική ζωή του τόπου μπήκε σταδιακά σε περίοδο μεγάλων εντάσεων και τυφλών συγκρούσεων. Εφιάλτης, αποστάτης και προδότης ήταν οι κλασικοί χαρακτηρισμοί του ΠΑΣΟΚ για τον Κ. Μητσοτάκη. Ψεύτες, κλέφτες και απατεώνες ήταν η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα στο κλίμα αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο εκφραστή του ΠΑΣΟΚ είχαν αναλάβει η «Αυριανή» σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης και ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, την ένταση χειριζόταν προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης. «Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: ”Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο”». Θυμάμαι σε μία από τις συνήθεις τότε ταραχώδεις συνεδριάσεις της Βουλής να βρίσκομαι στο εκεί γραφείο του πρωθυπουργού και να συνομιλώ με τον Α. Παπανδρέου. Από τη μεγαφωνική εγκατάσταση ακούγαμε τη συζήτηση στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: «Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο». Κάλεσε λοιπόν τον Κουτσόγιωργα, ο οποίος ασθμαίνων ήλθε αμέσως. «Μένιο, μπες μέσα και βάλ’ τον στη θέση του, πάλι μας βρίζει», είπε ο Παπανδρέου. « Πρόεδρε δεν μπορώ, δεν έχω ακούσει τι είπε˙ ετοιμαζόμουν να φύγω να πάω σπίτι μου να ξαπλώσω, έχω 39 πυρετό, άσε με», απάντησε ο ατυχής Κουτσόγιωργας. «Πήγαινε πρώτα μέσα και μετά φύγε», είπε ο Παπανδρέου με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση. Σε λίγα λεπτά ακούσαμε από το μεγάφωνο τη φωνή και τα περίεργα ελληνικά του Κουτσόγιωργα: «Δεν δικαιούσθε για να ομιλείτε. Έχετε γκόμπλεξ με τον αρχηγό μας. Ειδικά εσύ, κύριε Μητσοτάκη, αρχιαποστάτη , προδότη της δημοκρατικής παράταξης, Εφιάλτη» και τα συνήθη συναφή. Ο Παπανδρέου μου έδειξε με το χέρι το μεγάφωνο. Το διασκέδαζε. «Ο Μένιος… Ωραίος ο Μένιος», μου είπε, με το χαρακτηριστικό του ύφος, κουνώντας το κεφάλι, και συνεχίσαμε τη συζήτηση από εκεί που είχε σταματήσει. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (1989) Το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου οδήγησε στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, υπό τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα, με στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, υπουργούς δε προερχόμενους και από τα τρία κόμματα. Η κυβέρνηση αυτή έλαβε το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου ψήφο εμπιστοσύνης από 292 βουλευτές. Βασικό έργο της κυβέρνησης Ζολώτα, όπως τονίσθηκε και στις προγραμματικές της δηλώσεις, ήταν η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, δηλαδή η συγκράτηση των ελλειμμάτων και ο περιορισμός των δανειακών αναγκών, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η επιβολή έκτακτης εισφοράς, η αναπροσαρμογή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η αύξηση ορισμένων έμμεσων φόρων και γενικότερα η δημοσιονομική εξυγίανση. «Πώς ”απατεώνες” και ”σκευωροί” βρέθηκαν ξαφνικά αγκαλιασμένοι; Θυμάμαι μια χαρακτηριστική κουβέντα του Τσαλδάρη επ’ αυτού: ”Λουκάκο, μην το ψάχνεις. Πούστηδες και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια”». Η κυβέρνηση Ζολώτα ήταν το άκρον άωτον του πολιτικού παραλογισμού, του πολιτικού αμοραλισμού και του ευτελισμού της πολιτικής και των πολιτικών. Υποτίθεται ότι η προηγηθείσα κυβέρνηση Τζαννετάκη, της Δεξιάς και της Αριστεράς, είχε σχηματισθεί με μοναδικό στόχο την κάθαρση και την τιμωρία των ενόχων της διαφθοράς και των σκανδάλων. Τώρα, στην κυβέρνηση Ζολώτα, η Δεξιά και η Αριστερά συμμαχούσε και συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προ ολίγων μόλις μηνών είχαν από κοινού καταγγείλει για διαφθορά και σκάνδαλα και το είχαν παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο. Παραπέμψαντες και παραπεμφθέντες συνεργάζονταν πλέον αρμονικά. Τέτοια …ακροβατικά, ούτε στα τσίρκα δεν γίνονται. Ήταν αυτή η μεγαλύτερη και πιο άγαρμπη κωλοτούμπα της Μεταπολίτευσης. Αν είχαν πράγματι γίνει τα σκάνδαλα και οι απάτες, πώς Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός δέχονταν να συγκυβερνούν με τους «απατεώνες»; Αν όλα αυτά ήταν σκευωρία, πώς δεχόταν το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνά με τους «σκευωρούς»; Πώς «απατεώνες» και «σκευωροί» βρέθηκαν ξαφνικά αγκαλιασμένοι; Θυμάμαι μια χαρακτηριστική κουβέντα του Τσαλδάρη επ’ αυτού: « Λουκάκο, μην το ψάχνεις. Πούστηδες και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια». Νομίζω ότι τα γεγονότα αυτά υπήρξαν η αφετηρία για να περιπέσουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και, προσωπικά ο καθένας τους, οι πολιτικοί της εποχής εκείνης σε πλήρη ανυποληψία. Ανυποληψία από την οποία ουδέποτε ανένηψαν. Γιατί για μεν τους παραπεμθέντες, όλα αυτά ήταν το υποτιθέμενο «βρώμικο ’89». Για δε τους παραπέμψαντες ήταν η υποτιθέμενη «κάθαρση». Τελικά όμως βρέθηκαν να συνεργάζονται όλοι μαζί, σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτε. Και ευλόγως δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι τελικά σε αυτό τον τόπο όλα «κουκουλώνονται» χωρίς κυρώσεις, ότι «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – Unsaved Preview DocumentOι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις του 1989-1990 γεννούν το μείζον ερώτημα: Πώς μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ να ανθέξει τη μακρά, σκληρή και διμέτωπη επίθεση της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού, έχοντας μάλιστα ως παθητικό τα σκάνδαλα, έναν ασθενή και ανήμπορο ηγέτη και ένα αντιαισθητικό και γελοίο περί αυτόν περιβάλλον; Νομίζω ότι η απάντηση είναι σύνθετη και δεν μπορεί να δοθεί χωρίς εμπεριστατωμένη ανάλυση των κοινωνικών συνθηκών και μεταβολών της εικοσαετίας 1970-1990. Ανάλυση που δεν αποτελεί αντικείμενο του βιβλίου αυτού. Επιγραμματικά όμως μπορεί κανείς να αναφέρει ορισμένα οφθαλμοφανή στοιχεία, όπως αυτό που ακολουθεί, τα οποία ίσως εξηγούν πώς άνθεξε το ΠΑΣΟΚ τις επιθέσεις και μάλιστα πώς μια τριετία μετά ο Παπανδρέου επανήλθε στην εξουσία: Είχα επισκεφθεί, λίγο πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989, ένα απομακρυσμένο χωριό βαθιά στη Μάνη. Μπήκα στο καφενείο και είδα στον τοίχο αναρτημένες δίπλα δίπλα δύο μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες. Η μία ήταν του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου και η άλλη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ρώτησα έκπληκτος τον ιδιοκτήτη του καφενείου πώς συμβιβάζονται μεταξύ τους οι πεποιθήσεις που εκφράζει καθεμιά από τις φωτογραφίες. Μου απάντησε αμέσως, χωρίς να το πολυσκεφθεί: «Ο Κωσταντίνος είναι η ιδεολογία μου, εμείς εδώ είμαστε βασιλικοί πάππου προς πάππου κι αυτό δε θα αλλάξει ποτέ. Αλλά ο Παπανδρέου ήταν ο μόνος που μας νοιάστηκε, που μας έδωσε ψωμί να φάμε, που μας έφτιαξε ιατρικό κέντρο.» – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – Τον Ιανουάριο του 1990 ήμαστε καλεσμένοι κάποιο βράδυ στο σπίτι του Δημήτρη Χορν, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου. Παρόντες άλλοι δέκα φίλοι του, προερχόμενοι κυρίως από καλλιτεχνικούς χώρους. Στη διάρκεια του δείπνου, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η δίκη του αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα, που είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον δεκαπεντάχρονο Μιχάλη Καλτεζά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Το Εφετείο, δικάζοντας σε δεύτερο βαθμό, τον είχε αθωώσει καθώς είχε δεχθεί ότι τελούσε σε κατάσταση άμυνας, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε πετάξει εναντίον του βόμβα μολότωφ. Οι συνδαιτημόνες του Χορν επαινούσαν την απόφαση του δικαστηρίου και πρόσθεταν ότι λογικά και σωστά ένας αστυνομικός πυροβολεί όταν κινδυνεύει να καεί ο ίδιος από τις μολότωφ. «Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότωφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί». (Μάνος Χατζιδάκις, στο σπίτι του Δημήτρη Χορν, Ιανουάριος 1990) Το δείπνο συνεχιζόταν όπως και η συζήτηση˙ χτύπησε το κουδούνι και μπήκε καθυστερημένος, ως συνήθως, ο Μάνος Χατζιδάκις. Παρακολούθησε για λίγο τα λεγόμενα. Και πήρε το λόγο, με έντονο ύφος: «Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότωφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότωφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και άν έχει γίνει, όπως και άν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς.» Σώπασαν όλοι. Κανείς δεν απάντησε. Και ο Χορν άλλαξε αμέσως θέμα συζήτησης. Λίγο αργότερα ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε, δείχνοντας με τον τρόπο του ότι δεν τον ενδιέφερε ιδιαιτέρως η συγκεκριμένη παρέα και οι συζητήσεις της. Το βιβλίο του Πάνου Λουκάκου «Η αθέατη όψη – Τύπος και Πολιτική στη Μεταπολίτευση» θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας». inShare

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/loukakos/ ]
(1985) Η πολιτική ζωή του τόπου μπήκε σταδιακά σε περίοδο μεγάλων εντάσεων και τυφλών συγκρούσεων. Εφιάλτης, αποστάτης και προδότης ήταν οι κλασικοί χαρακτηρισμοί του ΠΑΣΟΚ για τον Κ. Μητσοτάκη. Ψεύτες, κλέφτες και απατεώνες ήταν η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα στο κλίμα αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο εκφραστή του ΠΑΣΟΚ είχαν αναλάβει η «Αυριανή» σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης και ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, την ένταση χειριζόταν προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης. «Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: ”Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο”». Θυμάμαι σε μία από τις συνήθεις τότε ταραχώδεις συνεδριάσεις της Βουλής να βρίσκομαι στο εκεί γραφείο του πρωθυπουργού και να συνομιλώ με τον Α. Παπανδρέου. Από τη μεγαφωνική εγκατάσταση ακούγαμε τη συζήτηση στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: «Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο». Κάλεσε λοιπόν τον Κουτσόγιωργα, ο οποίος ασθμαίνων ήλθε αμέσως. «Μένιο, μπες μέσα και βάλ’ τον στη θέση του, πάλι μας βρίζει», είπε ο Παπανδρέου. « Πρόεδρε δεν μπορώ, δεν έχω ακούσει τι είπε˙ ετοιμαζόμουν να φύγω να πάω σπίτι μου να ξαπλώσω, έχω 39 πυρετό, άσε με», απάντησε ο ατυχής Κουτσόγιωργας. «Πήγαινε πρώτα μέσα και μετά φύγε», είπε ο Παπανδρέου με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση. Σε λίγα λεπτά ακούσαμε από το μεγάφωνο τη φωνή και τα περίεργα ελληνικά του Κουτσόγιωργα: «Δεν δικαιούσθε για να ομιλείτε. Έχετε γκόμπλεξ με τον αρχηγό μας. Ειδικά εσύ, κύριε Μητσοτάκη, αρχιαποστάτη , προδότη της δημοκρατικής παράταξης, Εφιάλτη» και τα συνήθη συναφή. Ο Παπανδρέου μου έδειξε με το χέρι το μεγάφωνο. Το διασκέδαζε. «Ο Μένιος… Ωραίος ο Μένιος», μου είπε, με το χαρακτηριστικό του ύφος, κουνώντας το κεφάλι, και συνεχίσαμε τη συζήτηση από εκεί που είχε σταματήσει. – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/empneusi/loukakos/ ]
(1985) Η πολιτική ζωή του τόπου μπήκε σταδιακά σε περίοδο μεγάλων εντάσεων και τυφλών συγκρούσεων. Εφιάλτης, αποστάτης και προδότης ήταν οι κλασικοί χαρακτηρισμοί του ΠΑΣΟΚ για τον Κ. Μητσοτάκη. Ψεύτες, κλέφτες και απατεώνες ήταν η απάντηση από τη Νέα Δημοκρατία. Μέσα στο κλίμα αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο εκφραστή του ΠΑΣΟΚ είχαν αναλάβει η «Αυριανή» σε επίπεδο μέσων ενημέρωσης και ο Μένιος Κουτσόγιωργας, πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, την ένταση χειριζόταν προσωπικά ο Κ. Μητσοτάκης. 

 «Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: ”Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο”». 

Θυμάμαι σε μία από τις συνήθεις τότε ταραχώδεις συνεδριάσεις της Βουλής να βρίσκομαι στο εκεί γραφείο του πρωθυπουργού και να συνομιλώ με τον Α. Παπανδρέου. Από τη μεγαφωνική εγκατάσταση ακούγαμε τη συζήτηση στην αίθουσα του κοινοβουλίου. Ομιλητής ήταν ο Μητσοτάκης, που κατήγγελλε, ως συνήθως, σκάνδαλα και απάτες. Χαριτολογώντας, μου λέει ο Παπανδρέου: «Νομίζω ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε τον Μένιο». Κάλεσε λοιπόν τον Κουτσόγιωργα, ο οποίος ασθμαίνων ήλθε αμέσως. «Μένιο, μπες μέσα και βάλ’ τον στη θέση του, πάλι μας βρίζει», είπε ο Παπανδρέου. « Πρόεδρε δεν μπορώ, δεν έχω ακούσει τι είπε˙ ετοιμαζόμουν να φύγω να πάω σπίτι μου να ξαπλώσω, έχω 39 πυρετό, άσε με», απάντησε ο ατυχής Κουτσόγιωργας. «Πήγαινε πρώτα μέσα και μετά φύγε», είπε ο Παπανδρέου με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση. Σε λίγα λεπτά ακούσαμε από το μεγάφωνο τη φωνή και τα περίεργα ελληνικά του Κουτσόγιωργα: «Δεν δικαιούσθε για να ομιλείτε. Έχετε γκόμπλεξ με τον αρχηγό μας. Ειδικά εσύ, κύριε Μητσοτάκη, αρχιαποστάτη , προδότη της δημοκρατικής παράταξης, Εφιάλτη» και τα συνήθη συναφή. Ο Παπανδρέου μου έδειξε με το χέρι το μεγάφωνο. Το διασκέδαζε. «Ο Μένιος… Ωραίος ο Μένιος», μου είπε, με το χαρακτηριστικό του ύφος, κουνώντας το κεφάλι, και συνεχίσαμε τη συζήτηση από εκεί που είχε σταματήσει.
                                          – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Η Αθέατη Όψη: Τύπος και Πολιτική στη Μεταπολίτευση


  Παραπολιτική

Την επόμενη Δευτέρα (17 Μαρτίου) στις 19:30, στη γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα, θα λάβει η χώρα η παρουσίαση του εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου του δημοσιογράφου κ. Πάνου Λουκάκου, ένα πλήρες χρονογράφημα στις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης.

Έχω την τιμή να συμμετέχω στο πάνελ της παρουσίασης μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας κ. Γιώργο Καμίνη, τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

Μια προδημοσίευση του βιβλίου εδώ. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις της Εστίας.

Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου


 
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να δοθούν δέουσες οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους.

Οι δέουσες οδηγίες, σύμφωνα με την κυρία Κουτζαμάνη, θα δοθούν από τις Εισαγγελίες Εφετών στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές, κ.λπ.

Η εισαγγελική λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο της ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας («εξαιρουμένων» των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού), σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης (εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον).

Η κ. Κουτζαμάνη διευκρινίζει στην εγκύκλιο της ότι ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Σύμφωνα με την επίμαχη εγκύκλιο, το κάπνισμα απαγορεύεται στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και αγοραίων και στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και Δημοσίας Χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο Παραπολιτικής: Μπράβο και πάλι μπράβο. Προσωπικά, έχει τύχει ήδη να διαπιστώσω τις τελευταίες μέρες μια σημαντική αύξηση των καταστημάτων που εφαρμόζουν τον νόμο. Εύχομαι να μην σημειωθεί κανένα πισωγύρισμα.

Πήγαν για στήριξη και πήραν «τελεσίγραφο»


Φωτογραφία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν άσκησαν οι ευρωπαίοι εταίροι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και σύμφωνα με τις πληροφορίες από διπλωματικές πηγές δόθηκε τελεσίγραφο έως την Κυριακή 16 Μαρτίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την ελπίδα του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έντονη κριτική ασκήθηκε για την έλλειψη προόδου στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά. 
Αντίθετα με την περίπτωση της Ελλάδας, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο, καθώς η αξιολόγηση από την τρόικα κρίθηκε «επιτυχής». Η νέα δόση αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Απριλίου.
Μεταξύ άλλων το Eurogroup αξιολόγησε θετικά την Κύπρο για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ υπογράμμισε και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο». Ωστόσο σημειώνει πως οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συμμετάσχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη με στόχο μια προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).
tvxs.gr

Nέο πάρτι αναξιοκρατίας

ThePressProject

Προαναγγελία νέου πάρτι συναλλαγής από τον Κ.Μητσοτάκη.

Για «ουσιαστική αξιολόγηση χωρίς μοριοδότηση» μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Με άλλα λόγια, προανήγγειλε νέο πάρτι αναξιοκρατίας, ρουσφετιού και συναλλαγής. Αλλά όπως πάντα, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί έχουν τον τρόπο να το ανακοινώνουν μιλώντας υποτίθεται για το αντίθετο.
Τέταρτης γενιάς πολιτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος πρωθυπουργού, εγγονός βουλευτή και δισέγγονος αρχηγού κόμματος, προέρχεται από μία οικογένεια που ζει από το ελληνικό κράτος, σχεδόν από συστάσεώς του. Επί δεκαετίες μάλιστα, λειτούργησαν με βάση την κλασική νεοελληνική μικροκομματική συνταγή του ρουσφετιού και της συναλλαγής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χιλιάδες που προσλήφθηκαν στη ΔΕΗ πριν τις εκλογές του 1993 από την κυβέρνηση του πατέρα του. Τα παλιά στελέχη της ΔΕΗ έχουν να διηγούνται από τότε για την «εισβολή χιλιάδων ρουσφετιών», για τα οποία δεν υπήρχαν ούτε καρέκλες για να τους βάλουν, έστω να κάθονται γιατί για δουλειά δεν υπήρχε λόγος.

Η νέα γενιά Μητσοτάκη σήμερα εμφανίζεται με το «μεταρρυθμιστικό» προσωπείο που προτάσσει η συγκεκριμένη εποχή, αλλά τίποτα μέχρι τώρα στην πράξη δεν έχει δείξει ότι είναι διαφορετική. Ο Κυρ.Μητσοτάκης, μάλιστα, έρχεται τώρα να καταργήσει και τη μοριοδότηση, η οποία με τις όποιες αδυναμίες της, αποτελούσε τουλάχιστον φραγμό στη συναλλαγή και τα ρουσφέτια.

Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλάει για « κατάργηση των «μορίων» και ...

H γελοιογραφία τού Γιάννη Ιωάννου

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης...

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η δραστηριότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με...
το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 83 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ 55 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε σοβαρή κατάσταση, λόγω επιπλοκών από τη γρίπη.

Από την αρχή της περιόδου, 242 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν αντι-ιική αγωγή, με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων...
AΠΕ-ΜΠΕ

Νέο γερμανικό "όχι" για τις αποζημιώσεις...

Τις αξιώσεις της Αθήνας για πολεμικές επανορθώσεις απέρριψε εκ νέου η γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ...
η θέση του Βερολίνου επί του θέματος δεν έχει αλλάξει.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τίποτε δεν έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τόσο την γερμανική θέση, όσο και την νομική αξιολόγηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά έχουν εξεταστεί λεπτομερώς.

Στο θέμα αναφέρεται με τηλεγράφημά του και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επισημαίνει ακόμη ότι ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπος με ανάλογα αιτήματα, μεταξύ άλλων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας, αναφέρει το δημοσίευμα, «απηύθυνε έκκληση προς την Γερμανία να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για τις επανορθώσεις και για την αποπληρωμή ενός κατοχικού δανείου που επέβαλαν οι ναζί»...
newsbeast.gr

Συνεχίζεται η πτώση του Mega...

Σε εύθραυστη ισορροπία βρίσκεται ο ανταγωνισμός των τηλεοπτικών δελτίων στη ...
ζώνη των 8.00 μ.μ με τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς Mega, ΑΝΤ1 και Star σε καθημερινή αναμέτρηση για την επιρροή στο τηλεοπτικό κοινό. Η μάχη ενόψει της προεκλογικής περιόδου θα κορυφωθεί. Η πτώση του δελτίου του Mega από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι εμφανής τόσο στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού (πίνακας), όσο και στις επιμέρους κατηγορίες των τηλεοπτικών κοινών. Ειδικότερα στην κατηγορία που δίνουν σημασία τα άλλα δυο ανταγωνιστικά κανάλια, o ΑΝΤ1 και το Star, στις ηλικίες από 15 ως και 45 χρονών, το δελτίο του Mega παρουσιάζει στις μετρήσεις της Nielsen βουτιά με ποσοστά κατά μέσο όρο στο 15%!
Ο ΑΝΤ1 στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού έχει ανεβάσει σταδιακά τα ποσοστά θεαματικότητας και τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στην πρώτη θέση. Η μάχη στην τηλεοπτική ενημέρωση εκτείνεται και στην πρωινή ζώνη, την οποία από την αρχή της σεζόν έχει κερδίσει συνολικά ο ΑΝΤ1. Ο Γιώργος Παπαδάκης στο «Πρωινό ΑΝΤ1» συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση επιλογής των τηλεθεατών τόσο στο σύνολο του τηλεοπτικού κοινού όσο και στις επιμέρους κατηγορίες. Η πρωτιά του ΑΝΤ1 οφείλεται και στην πρωινή εκπομπή, το «Πρωινό» με τους Γ. Λιάγκα και Φαίη Σκόρδα που κερδίζουν την αντίστοιχη εκπομπή του Mega με τον Πέτρο Κωστόπουλο κατά 12 μονάδες.

Δελτία ειδήσεων στις 8.00 μ.μ.
Μέσοι όροι κοινού
Σεπτ 13, Οκτώβ 13, Νοέμ. 13, Δεκ. 13, Ιαν. 14, Φεβρ. 14

Νέα ΑΝΤ1 21,9 - 20,7 - 21,1 - 20,1 - 21,7 - 21,2
Mega 25,3 - 23,9 - 21,1 - 22 - 19,9 - 21,7
Star 14,5 - 14 - 11,7 - 11,9 - 11,6 - 12,5...
Nielsen

Μπορεί να μην συνετρίβη το αεροπλάνο...

Η τρίτη εκδοχή του πραγματογνώμονα Τσολάκη...

Ο ίδιος είπε πως μ'αυτή την εκδοχή θα τον κατηγορήσουν πολλοί για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.Όμως! όταν δεν υπάρχουν σήματα ούτε από το μαύρο κουτί,ούτε από...

άλλο πομπό του αεροσκάφους (που λειτουργούν με μπαταρία και έχουν τη δυνατότητα της εκπομπής σημάτων για αρκετές ημέρες),αυτό κάνει κάθε ειδικό παρατηρητή να σκέφτεται και το απίθανο!

Και η έλλειψη σημάτων συνδυάζεται βεβαίως με το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος από συντρίμμια του αεροσκάφους.
Σύμφωνα με τον κύριο Τσολάκη (υπήρξε πραγματογνώμονας στην περίπτωση του "Ηλιος" και έχει τεράστια εμπειρία και χιλιάδες ώρες πτήσης) αν το αεροσκάφος κατέβαινε από τα 35-37 χιλιάδες πόδια και πετούσε χαμηλά,δεν θα μπορούσαν να το πιάσουν τα ραντάρ. Άλλωστε τα κέντρα ελέγχου στη περιοχή που έγινε η εξαφάνιση δεν έχουν ιδιαίτερες δυνατότητες σ'αυτές τις ηλεκτρονικές λειτουργίες.Επίσης το αεροσκάφος είχε καύσιμα για διαδρομή 7 ωρών ακόμη.
Παρα ταυτα ο κύριος Τσολάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Skai είπε πως γι'αυτόν η πιθανότερη εκδοχή είναι να κατέλαβαν το αεροσκάφος αεροπειρατές και να το ανατίναξαν στον αέρα...
 

Ποιος πληρώνει τις δημοσκοπήσεις?...

Το καυτό αυτό ερώτημα έθεσε ο διευθυντής της "Αυγής", Νίκος Φίλης. Ο Χατζηνικολάου τον ρώτησε "ξέρετε κάτι?". Ο Φίλης έδειξε να ξέρει και είπε κάτι αποκαλυπτικό:  Τις δημοσκοπήσεις δεν τις πληρώνουν αυτοί που τις παραγγέλνουν. Αλλά...
κάποιοι άλλοι, που κρύβονται πίσω απ' αυτούς!
Προφανώς κάτι ήξερε, αλλά δεν το συνέχισε. Γιατί, πράγματι, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθουμε ποιοι πληρώνουν τις δημοσκοπήσεις που παραγγέλνουν άλλοι...
 

Κοντογιώργης: Ζήτησα τον κατάλογο των αργόμισθων δημοσιογράφων...


Και δεν μου το δωσαν ποτέ...
Ο καθηγητής Γ. Κοντογιώργης είπε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου, πως, το 1993 οταν τοποθετήθηκε υπηρεσιακός υπουργός Τυπου,"ζήτησε τον κατάλογο των δημοσιογράφων που σιτίζονταν από το κράτος (αργομισθίες)", αλλά δεν του τον έδωσαν ποτέ.
"Απέλυσα τον γενικό γραμματέα, αλλά ...
τον κατάλογο δεν τον πήρα ποτέ", είπε και πρόσθεσε, πως, όσοι έθεταν τέτοιου είδους ζητήματα, γίνονταν στόχος από διάφορα Μέσα...

Παπανδρέου : το αγαπημένο τους, μετά την τρομοκρατία, θέμα...



... με επιδερμικές αναλύσεις, τύπου "Ευαγγελάτου" και επιπέδου κομμωτηρίου...
 Τι είναι αυτά, τι είναι αυτά! Ακου νέο κόμμα! Θα μας πει πότε θα το κάνει? Και πως θα το λένε ? Και θα παραιτηθεί από πρόεδρος της Σοσιαλιστικής αφού εκεί είναι σαν ΠΑΣΟΚ? 

Μιλάμε για τον ορισμό της φτήνιας και της Κατινιάς. Ο Ντερμπεντέρης, μάλιστα , μέτρησε από το '74 και δώθε, ολες τις περιπτώσεις, των αρχηγών κομμάτων που...
είχαν πλακωθεί με τους διαδόχους τους (Ράλλης -Αβέρωφ, Μητσοτάκης - Εβερτ, Σημίτης κ.λπ).
"Κανένας  απ' αυτούς δεν υπονόμευσε το κόμμα του  προ των εκλογών, οπως κάνει ο κ. Παπανδρέου"!
Το γεγονός οτι σε αυτές τις περιόδους,  οι πολιτικές συνθήκες δεν είχαν καμια σχέση με τις σημερινές και κανένας από τους αρχηγούς που ανέφερε δεν αντιμετώπισε την καταβαράθρωση του κομματος του από το 45 στο 5%, για το Ντερμπεντέρη δεν έχουν καμία σημασία.
Αυτα και πολλά άλλα (οπως  ας πουμε, οτι ο Παπανδρέου δεν πρόκειται να κάνει  νεο κόμμα)...
 

Οι φορολογικοί «παράδεισοι» σε όλο τον κόσμο




  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ    ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Οι χώρες φορολογικοί παράδεισοι σε όλο τον κόσμο καταγράφονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.
Πρόκειται για τα κράτη τα οποία δεν συνεργάζονται στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα ή το φορολογικό καθεστώς τους είναι προνομιακό σε σχέση με το ελληνικό.
Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται δύο λίστες: Η πρώτη με 31 χώρες που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές και η δεύτερη με 33 χώρες που διαθέτουν φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις ίσους ή χαμηλότερους κατά 50% από αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας.


Η λίστα με τα μη συνεργάσιμα κράτη για το έτος 2014:
 - Ανδόρα- Αντίγκουα και Μπαρμπούντα- Μπαχρέιν- Μπαρμπάντος- Μπρουνέι- Νήσοι Κουκ
- Ντομίνικα- Γρενάδα- Γουατεμάλα- Τζέρσεϋ- Λίβανος- Λιβερία- Λιχτενστάιν- Νήσοι Μάρσαλ
- Μαυρίκιο- Μονακό- Ναούρου- Ολλανδικές Αντίλλες- ΠΓΔΜ- Νιούε- Παναμάς- Φιλιππίνες
- 'Αγιος Χριστόφορος και Νέβις- 'Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες- Σαμόα- Σεϋχέλλες
- Σιγκαπούρη- Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ- Βανουάτου- Ουρουγουάη- Χόνγκ-Κόνγκ

Η λίστα των κρατών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς :
• 'Αγιος Μαρίνος• Αλβανία• Ανδόρα• Βανουάτου• Βερμούδες• Βοσνία - Ερζεγοβίνη• Βουλγαρία
• Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι• Γιβραλτάρ• Γκέρνσεϋ• Ιρλανδία• Κατάρ• Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα • Κύπρος• Λίχτενσταϊν• Μαυροβούνιο• Μακάο• Μονακό• Μονσεράτ• Μπαχάμε• Μπαχρέϊν
• Μπελίζ• Ναουρού• Νήσοι Κέϋμαν• Νήσοι Μάρσαλ• Νήσος του Μάν• Νήσοι Τέρκς και Κάϊκος
• Ομάν• Παραγουάη• Σαουδική Αραβία• Σεϋχέλλες• ΠΓΔΜ