Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πήγαν για στήριξη και πήραν «τελεσίγραφο»


Φωτογραφία από το ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα το συντομότερο δυνατόν άσκησαν οι ευρωπαίοι εταίροι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup και σύμφωνα με τις πληροφορίες από διπλωματικές πηγές δόθηκε τελεσίγραφο έως την Κυριακή 16 Μαρτίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την ελπίδα του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης το συντομότερο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες έντονη κριτική ασκήθηκε για την έλλειψη προόδου στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο αναγνωρίστηκε η πρόοδος στα δημοσιονομικά. 
Αντίθετα με την περίπτωση της Ελλάδας, το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 150 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο, καθώς η αξιολόγηση από την τρόικα κρίθηκε «επιτυχής». Η νέα δόση αναμένεται να εκταμιευτεί στις αρχές Απριλίου.
Μεταξύ άλλων το Eurogroup αξιολόγησε θετικά την Κύπρο για την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ υπογράμμισε και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με «αξιόλογο περιθώριο». Ωστόσο σημειώνει πως οι προκλήσεις παραμένουν και η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει αναγκαία, ενώ οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να ενταθούν.

Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 28 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συμμετάσχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη με στόχο μια προσωρινή συμφωνία για το μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (SRM).
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.