Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Νέα τιμολογιακή πολιτική για τους νέους καθιερώνει το Εθνικό Θέατρο


Με στόχο να πλησιάσει ακόμη περισσότερο όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά κυρίως τους νέους, το Εθνικό θέατρο καθιερώνει νέα τιμολογιακή πολιτική. Νέοι έως 28 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του Εθνικού με γενική είσοδο 10 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρώτης κρατικής σκηνής που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά, «χρονιά νέων». Αναλυτικότερα η νέα τιμολογιακή πολιτική προβλέπει: Στην Κεντρική Σκηνή, ο Α΄ εξώστης από 18 ευρώ έγινε 15 ευρώ, ενώ ο Β΄ εξώστης από 15 έγινε 8 ευρώ. Στη Σκηνή Κοτοπούλη, ο Α΄ εξώστης από 20 ευρώ έγινε 15 ευρώ, ενώ ο Β΄ εξώστης από 18 ευρώ έγινε 5 ευρώ.
Στην παιδική παράσταση το παιδικό εισιτήριο από 10 ευρώ έγινε 7 ευρώ. Επίσης στις καθημερινές παραστάσεις για σχολεία το εισιτήριο από 7 ευρώ έγινε 5 ευρώ. Το εισιτήριο για τα άτομα των 65 ετών και άνω από 13 ευρώ έγινε 10 ευρώ, ενώ στην Πειραματική Σκηνή θα υπάρχει γενική είσοδος 10 ευρώ. Επιπλέον, καθιερώνεται το οικογενειακό εισιτήριο το οποίο θα κοστίζει για 2 ενήλικες και 1παιδί 40 ευρώ, 2 ενήλικές και 2 παιδιά 50 ευρώ, 2 ενήλικες και 3 παιδιά 55 ευρώ.
από kathimerini.gr

Οι πατέντες σκοτώνουν

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Ο Αμερικανός ιολόγος Τζόνας Εντουαρντ Σολκ δούλεψε σκληρά επί επτά χρόνια για να φτιάξει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Μεταπολεμικά η ασθένεια αυτή ήταν ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Μόνο στις ΗΠΑ το 1952 καταγράφτηκαν 58.000 περιστατικά· τα περισσότερα παιδιά. Χάθηκαν 3.145 άτομα και 21.269 έμειναν ανάπηρα. Η ανακάλυψη του εμβολίου, το 1955, ήταν μια τεράστια ανακούφιση για ολόκληρο τον κόσμο. Τα οφέλη περισσότερα: εκατομμύρια σώθηκαν από τον θάνατο ή την παράλυση. Δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να κερδηθούν, αν κάποιος είχε την πατέντα του εμβολίου, που το κάνουν όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο. Και όμως, όταν ο Τζόνας Εντουαρντ Σολκ ρωτήθηκε μετά την ανακάλυψη ποιος στην πραγματικότητα θα έχει στην ιδιοκτησία του το νέο φάρμακο, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα έλεγα ο κόσμος. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον ήλιο;».

Εξήντα χρόνια μετά, μία είδηση για ένα άλλο φάρμακο συγκλονίζει την ανθρωπότητα. Η εταιρεία Turing Pharmaceutical αποφάσισε να αυξήσει κατά 5.000% την τιμή πώλησης του φαρμάκου Daraprim. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακό αλλά και για την αντιμετώπιση συλλοιμώξεων ασθενών, το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων έχει εξασθενήσει λόγω του έιτζ. Η τιμή του φαρμάκου αυξήθηκε από τα 13,50 δολάρια στα 750 δολάρια το χάπι μέσα σε μία ημέρα. Ο 32χρονος Μάρτιν Σκρέλι, πρώην αφεντικό ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου –ο οποίος σημειωτέον δεν δούλεψε ποτέ για την παραγωγή του, αλλά απλώς αγόρασε την πατέντα–, δήλωσε ότι η τιμή του Daraprim, το οποίο διατίθεται εμπορικά επί 62 χρόνια, δεν έφερνε επαρκές κέρδος.

Εξωφρενικές τιμές

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ Αντριου Χιλ ανακοίνωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες στις ΗΠΑ χρεώνουν έως και 600 φορές το κόστος παραγωγής των σκευασμάτων τους. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε στη Βιέννη, η τιμή πώλησης του αντικαρκινικού φαρμάκου Tarceva που πωλεί ο ελβετικός όμιλος Roche, μαζί με ένα υποθετικό κέρδος 50%, θα ανερχόταν σε 236 δολάρια για έναν ασθενή τον χρόνο. Το σκεύασμα όμως στοιχίζει στην πραγματικότητα σε έναν Αμερικανό ασθενή 79.000 δολάρια ετησίως και σε έναν Ευρωπαίο περίπου 40.000 δολάρια. Το Glivec της ελβετικής Novartis, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της λευχαιμίας, με κόστος παραγωγής 159 δολάρια τον χρόνο ανά ασθενή, έχει κόστος 106.000 στις ΗΠΑ και από 29.000 έως 35.000 δολάρια στην Ευρώπη.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες δικαιολογούν τις εξωφρενικές αυτές τιμές προβάλλοντάς τες ως αναγκαίες για τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αλλά, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Χιλ, οι φαρμακευτικές εταιρείες δαπανούν περισσότερα για την προώθηση και το μάρκετινγκ από ό,τι για την έρευνα· να σημειώσουμε εδώ ότι όταν λέμε μάρκετινγκ εννοούμε και τα «λαδώματα» σε χρήμα ή ταξίδια των γιατρών για να προωθούν τα σκευάσματά τους. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: τα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων εκ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι 71 δισ. δολάρια· μόλις 8 δισεκατομμύρια δολάρια πάνε στην έρευνα και 17,5 δισεκατομμύρια διατίθενται για την προώθηση των προϊόντων τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα για τις τιμολογιακές πολιτικές που ακολουθούν σε ζητήματα ζωής και θανάτου. Το 2001, σαράντα φαρμακευτικές εταιρείες μήνυσαν την κυβέρνηση της...

Ουαί τοις ηττημένοις…

Γύρισαν την πλάτη στην Ζωή…

Μπήκε στην Βουλή, ως Πρόεδρος, έχοντας σχεδόν όλους μαζί της. Σήμερα έφυγε μόνη της.

Στους διαδρόμους, οι βουλευτές βλέποντας την να αποχωρεί, άλλαζαν δρόμο (που…
ήταν σήμερα ο Βαγγέλης με τις ανθοδέσμες του;).

Στο δρόμο μόνο, καθώς προχώραγε μόνη της, ένας – δυο περαστικοί την χαιρέτησαν με συμπάθεια.

«Που θα βρούμε αυτά που είπατε;», την ρώτησαν.

«Στο ίντερνετ είναι όλα», είπε και άρχισε να κατηφορίζει την Πανεπιστημίου.

Μόνη…

Tο πρώτο κρας τεστ...

Αύριο θα υπάρξει το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και, κυρίως, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν για προαπαιτούμενα, ανακεφαλαιοποίηση και, γενικώς, την πορεία του προγράμματος. Τα πρώτα σημάδια από το EuroWorkingGroup ήταν θετικά, καθώς αξιωματούχος της ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός της καθορισμένης προθεσμίας (15 Νοέμβρη). Από το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει του τρίτου μνημονίου, τα 10 δισ. έχουν μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα. Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή τους συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων. Αποφασίστηκε (σ.σ. μένει και η έγκριση από το Eurogroup) να χωριστούν οι μεταρρυθμίσεις σε δύο υποσύνολα, ώστε να εκταμιευθούν τα εναπομείναντα 3 δισ. για το 2015 και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Εάν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η ΕΚΤ δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, σημειώνει με το πρακτορείο. Το πρώτο υποσύνολο θα εμπεριέχει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως τα μέσα του Οκτωβρίου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η ολοκλήρωση των ορόσημων των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση των 2 από τα 3 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. και των 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του δεύτερου υποσυνόλου των μεταρρυθμίσεων. «Η τάση είναι οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να διαχωριστούν από την πρώτη πλήρη αξιολόγηση», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος είναι ενήμερος για τη σχετική συζήτηση. «Άρα τα 15 δισ. θα μπορούσαν να εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μόνο», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο. Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου, διαβάζουμε στο Reuters. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της τριετούς δανειακής σύμβασης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο χρονικό διάστημα της ισχύος της, σημειώνοντας πάντως ότι θεωρούν πως αυτό είναι δίκαιο, καθώς σχεδόν το μισό ποσό από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί ως τα τέλη του έτους...
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  efsyn.gr