Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Θλιβερό ρεκόρ στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι Ελληνες


Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με αυτόν τον συχνότερο τύπο κακοήθους όγκου

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2014 08:00 |

Θλιβερό ρεκόρ στον καρκίνο του πνεύμονα έχουν οι ΕλληνεςΘλιβερό ρεκόρ στην εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες κατέχει η Ελλάδα, καθώς είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου. Αυτό βέβαια δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους ειδικούς, καθώς όπως καταγράφεται στη μεγαλύτερη βιοστατιστική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το 63% των ενηλίκων στη χώρα μας είναι θεριακλήδες, ποσοστό που τους κατατάσσει παγκόσμια πρώτους! Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην 920 σελίδων έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού των γυναικών για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και σε αυτόν τον τύπο καρκίνου τα ποσοστά στη χώρα μας είναι υψηλά. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών και οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα καρκίνου τα επόμενα 20 χρόνια καταγράφονται στην έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ.
Για μία ακόμη φορά το κάπνισμα στην Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο ενός παγκόσμιου οργανισμού. Αυτή τη φορά όμως όχι απλώς σαν «κακή συνήθεια», αλλά σαν δήμιος που προκαλεί τα μεγαλύτερα ποσοστά εκδήλωσης καρκίνου...

Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου αναμένουν οι αυτοκινητιστές


ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

Την ολοκλήρωση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς στον κλάδο των μεταφορών επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του παρελθόντος, σχεδόν σε κανένα μεταφορικό κλάδο δεν έχει επέλθει πλήρες άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ταξί, με το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας περιορίζεται, κατά πληροφορίες, στις έξι από δώδεκα ώρες ο ελάχιστος χρόνος υπογραφής σύμβασης μίσθωσης ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου με οδηγό, παρέχοντας πρακτικά τη δυνατότητα αυξημένου έργου στα ενοικιαζόμενα. Καταργείται, επίσης, ο περιορισμός στα κυβικά των προς ενοικίαση Ι.Χ. με οδηγό, τα οποία έως τώρα έπρεπε να είναι από 1.500 κυβικά εκατοστά και πάνω.
Επεκτείνεται η δυνατότητα των επιβατικών Ι.Χ. με οδηγό να παρέχουν υπηρεσίες σε όλα τα τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ.) και όχι μόνο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Η πρόβλεψη αυτή είναι που έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση του κλάδου των αυτοκινητιστών, ο οποίος απειλεί με κινητοποιήσεις. Ωστόσο, εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν ότι αναμένουν το τελικό κείμενο του ν/σ για να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι καταργείται η υποχρέωση οι οδηγοί των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων με οδηγό να έχουν απολυτήριο λυκείου και να γνωρίζουν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
Οσον αφορά στις αστικές συγκοινωνίες, παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του ελέγχου κομίστρου σε ιδιώτες. Επεκτείνονται, παράλληλα, τα σημεία διάθεσης των εισιτηρίων, τα οποία θα ανακοινωθούν από τον ΟΑΣΑ, ενώ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και τα σούπερ μάρκετ.
Φορτηγά Δ.Χ.
Αλλαγές όμως επέρχονται και στον κλάδο των φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, καθώς θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς με τα ψυγεία των Ι.Χ. φορτηγών και μη ευπαθών προϊόντων υπό την προϋπόθεση να διαθέτουν τα απαραίτητα χωρίσματα και όχι ενιαίο αμάξωμα. Πλέον και οι παλαιοί μεταφορείς δεσμεύονται από την υποχρέωση να διαθέτουν χώρους στάθμευσης των οχημάτων τους. Καταργείται ο περιορισμός στη χορήγηση αριθμού αδειών για οχήματα μεικτού βάρους έως 4 τόνων σε εφημεριδοπώλες - πρακτορεία Τύπου και διαμεταφορείς υλικών συσκευασίας. Μέχρι σήμερα οι διαμεταφορείς είχαν δικαίωμα απόκτησης μιας άδειας για φορτηγάκι έως 4 τόνων, ενώ τώρα θα μπορούν να εκδίδουν όσες άδειες θέλουν.
kathimerini.gr

Κορόιδα και εξαιρέσεις

  • kennad123@flickr
    kennad123@flickr
Χθες το απόγευμα, κάνοντας βόλτα με την παρέα μου σε έναν κεντρικό πεζόδρομο της Πάτρας, παρατήρησα κάτι που με σόκαρε, κάτι που είχα δει μόνο στο εξωτερικό, κάτι αναπάντεχο: έξω από μια καλαίσθητη μπυραρία στεκόταν ένα μικρό πλήθος ανθρώπων που συζητούσαν μεταξύ τους και κάπνιζαν. Η μπυραρία δεν ήταν εκτός λειτουργίας, λειτουργούσε κανονικά και οι άνθρωποι αυτοί ήταν πελάτες της, στους οποίους δεν είχε επιτραπεί να καπνίσουν εντός του καταστήματος.
Δίχως ούτε μισή δεύτερη σκέψη, προτιμήσαμε αμέσως να πιούμε την μπύρα μας εκεί. Όταν ο σερβιτόρος ήρθε να μας πάρει παραγγελία, του ζητήσαμε να μεταφέρει στη διεύθυνση του καταστήματος ότι ο λόγος που προτιμήσαμε τη συγκεκριμένη μπυραρία ήταν η απόφαση της να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία, κάτι το οποίο μας εξασφάλιζε τη δυνατότητα να περάσουμε καλά για κάποιες ώρες, δίχως να εισπνεύσουμε τον καπνό του καθενός, δίχως να πετάξουμε τα ρούχα μας στον κλίβανο κατά την επιστροφή μας στο σπίτι.
Ο σερβιτόρος χαμογέλασε και μας είπε επί λέξει: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, αν και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε άδειοι. Δεν το εκτιμούν πολλοί, οι περισσότεροι...

Εκλογικός νόμος για τις Ευρωεκλογές, αυτός ο άγνωστος


  Παραπολιτική
Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά λιγότερο από δυο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, ο σχετικός εκλογικός νόμος δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή!

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν μόνοι τους να τον αλλάξουν μετατρέποντας τη χώρα σε μια τεράστια εκλογική περιφέρεια ευνοώντας το μαύρο χρήμα κι αυξάνοντας την επιρροή των ΜΜΕ αλλά παρ' όλα αυτά ο νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμη.

Ξέρουμε ήδη ότι δεν τιμά τη δημοκρατική παράδοση της χώρας μας μια τέτοια αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά τουλάχιστον δεν πρέπει να τον ψηφίσουν κιόλας ώστε να δούμε και τις ακριβείς διατάξεις του; Ζητάμε πολλά;

Πόση άλλη περιφρόνηση θα δείξει στους θεσμούς αυτή η κυβέρνηση; Γι' αυτά δεν θυμώνουν οι βουλευτές που τη στηρίζουν; Μόνο για τη μη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αγωνίζονται;