Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

ΣΟΚ: Ζητουν καμαριέρα, χωρίς μισθό...



Σάλο έχει προκαλέσει μία πρωτοφανής αγγελία σε εφημερίδα, μέσα από την οποία ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Αίγινα ζητά καμαριέρα με πρωτοφανείς όρους εργασίας.

Μάλιστα, αντί για...
μισθό ο ιδιοκτήτης θα προσφέρει στην υπάλληλο διαμονή και τροφή. «ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ζητείται για εθελοντική εργασία σε ξενοδοχείο στην Αίγινα, παρέχεται διαμονή και διατροφή» αναφέρει χαρακτηριστικά η αγγελία, η οποία έρχεται να αποτυπώσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει σηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων με τη ΓΣΕΕ να κάνει λόγο για ένα «ακραίο περιστατικό το οποίο όμως δίνει ξεκάθαρα την εικόνα για το που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση όταν ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι».

Χειρότεροι οι γερμανοτσολιάδες...

Οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές έχουν οδηγήσει τη χώρα σ' έναν πρωτοφανή εργασιακό μεσαίωνα το τελευταίο διάστημα. Η εγχώρια πολιτική τάξη εγκαλεί μονίμως την τρόικα ως...
ηθικό αυτουργό και υποκινητή αυτών των νομικών εκτρωμάτων. Ομως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Ο επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, ξεκαθάρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι
ο εργασιακός μεσαίωνας είναι αποτέλεσμα του εγχώριου κεφαλαίου και όχι απαίτηση της τρόικας. Είναι κάτι που η «Ε» έχει επισημάνει εδώ και δύο χρόνια.

Ανεξάρτητα από τις μύχιες προθέσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος επιχείρησε να κρύψει όσο μπορεί τις δικές του ευθύνες για τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά όχι μόνον όσοι καταφέρνουν να έχουν δουλειά, αλλά και οι άνεργοι αυτής της χώρας, η δήλωσή του έχει μεγάλη δόση αλήθειας.

Γιατί, ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα, πίσω από την τρόικα έχουν κρυφτεί ποικίλα ελληνικά εργοδοτικά συμφέροντα για να πασάρουν ως απαίτηση των δανειστών δικές τους επιδιώξεις. Στο παρελθόν πολλοί είχαν «φωτογραφίσει» τέτοια συμφέροντα άλλοτε στον τουριστικό κλάδο, άλλοτε στον ΣΕΒ και άλλοτε στις τράπεζες. Πρόσφατα επίσης, με άρθρο της στην «Ε» η πρώην υπουργός Λ. Κατσέλη.

Αφορμή για την όλη συζήτηση στάθηκε ένα ακραίο περιστατικό εργοδοτικής ακρότητας ενός ξενοδόχου της Αίγινας, που με αγγελία του ζητούσε να προσλάβει καμαριέρες με αντιμίσθιο ένα πιάτο φαΐ και την παροχή στέγης! Η περίπτωση αυτή -όσο κι αν κάποιοι τη χαρακτηρίζουν υπερβολή και εξαίρεση- σκιαγραφεί την άκρατη επιθυμία των εργοδοτών για υπερεκμετάλλευση της εργασίας με κάθε τρόπο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση συνιστά εν τοις πράγμασι μια μορφή άτυπης μαύρης εργασίας, αφού ούτε μισθό προβλέπει για τον εργαζόμενο ούτε ασφάλιση φυσικά. Και χαλάει από πάνω τη «σούπα» του υπουργείου Εργασίας, που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό σταυροφορία κατά της ανασφάλιστης εργασίας...

Η κυβέρνηση σχεδίαζε εδώ και καιρό αλλαγές στον εργασιακό νόμο για την κήρυξη απεργίας, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών ενός σωματείου. Πριν από περίπου ένα χρόνο, πολλοί σχολίασαν επίσης τους νομοθετικούς περιορισμούς στις αποζημιώσεις των απολυμένων υπαλλήλων, ως απαίτηση των τραπεζών.

Ο Ολι Ρεν έρχεται να αδειάσει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση. Της καταλογίζει ευθέως ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και όχι το δημόσιο συμφέρον, που ψευδώς επικαλείται. Δεν αρνείται ωστόσο ότι η τρόικα συμμετέχει στο διάλογο με τις ελληνικές αρχές για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας. Της παρέχει προφανώς το know how της μεγαλύτερης εργασιακής εκτροπής που γνώρισε ποτέ ευρωπαϊκή χώρα...
enet.gr

Περούκα-GPS δείχνει το δρόμο σε όποιον τη φοράει

Η Sony δημιούργησε μία «έξυπνη περούκα» που λειτουργεί ως GPS και παρέχει οδηγίες κατεύθυνσης σε όποιον τη φοράει μέσω ασύρματης σύνδεσης με έναν υπολογιστή.
(Πηγή: AFP / HIROAKI TOBITA / SONY CSL) (Πηγή: AFP / HIROAKI TOBITA / SONY CSL) Ο υπολογιστής δίνει οδηγίες από απόσταση, αναγνωρίζοντας την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χρήστης της περούκας σε σχέση με τον προορισμό στον οποίο θέλει να πάει χάρη σε μια ενσωματωμένη συσκευή GPS.
Η περούκα, την οποία η Sony έχει ονομάσει SmartWig, διαθέτει σε διάφορα σημεία του κεφαλιού βομβητές, οι οποίοι ενεργοποιούνται εκ περιτροπής βάσει της κατεύθυνσης που θα πρέπει να ακολουθήσει το πρόσωπο που την φοράει.
Το SmartWig, σύμφωνα με τους εμπνευστές του Χιροάκι Τομπίτα και Τακούγια Κούζι, εκτός από τη χρήση του ως GPS, μπορεί να συγκεντρώσει και άλλου είδους πληροφορίες, όπως την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ μπορεί να φορεθεί και πάνω από τα φυσικά μαλλιά του χρήστη. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τα τυφλά άτομα να περιηγηθούν στους δρόμους, ενώ μία άλλη εκδοχή της περούκας φέρει αισθητήρες ή μία μικρή βιντεοκάμερα και καταγράφει ήχους και εικόνες, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας απομακρυσμένος χρήστης και να στείλει εντολές δόνησης μέσω ενός δικτύου, καθοδηγώντας τον χρήστης της περούκας στην επιθυμητή κατεύθυνση.
Η Sony έχει καταθέσει ήδη αίτημα κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στην ΕΕ και στις ΗΠΑ για την «έξυπνη περούκα», αν και προς το παρόν δεν σκέφτεται ακόμη να την κυκλοφορήσει στην αγορά.   (enet.gr)