Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Financial Times : Έτοιμη η ΕΚΤ να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών


tvxs.gr 22:59 | 25 Μάιος. 2016
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη Πέμπτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποδεχόμενη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη.
Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μία νέα στήριξη για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία σήμερα το πρωί στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.
Πέρυσι το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα έκανε αποδεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον υπήρχε «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος.
Εάν η ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της ΕΚΤ αντί των ακριβότερων δανείων από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που παίρνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Νόαμ Τσόμσκι: «Ο Τραμπ είναι σχεδόν προαναγγελία θανάτου για το ανθρώπινο είδος»

Η προειδοποίηση

tvxs.gr 16:15 | 25 Μάιος. 2016
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν μια προαναγγελία θανάτου για το ανθρώπινο είδος», λέει ο Αμερικανός φιλόσοφος και ακτιβιστής στον Guardian. Με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ της Katharine Round «The Divide» στο οποίο συμμετέχει, ο σπουδαίος διανοούμενος εξηγεί γιατί το Brexit είναι ασήμαντο, γιατί η άρνηση της κλιματικής αλλαγής από τον Τραμπ είναι καταστροφική και γιατί η επανάσταση είναι πιο εύκολη απ’ όσο πιστεύουμε.

Ακολουθεί η συνέντευξη του στον Guardian:
Έχετε δει το The Divide, το βρετανικό ντοκιμαντέρ, στο οποίο πήρατε μέρος;
Το The Divide; Όχι, δεν το έχω δει.
Ίσως έχει περάσει καιρός από τότε που γυρίστηκε;
Η αλήθεια είναι ότι μου παίρνουν συνέντευξη όλη την ώρα.
Η ταινία εξετάζει τις συνέπειες, όπως τις ονομάζει, της ανισότητας στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι βασισμένη στο βιβλίο The Spirit Level, το οποίο ίσως να ξέρετε;
Ναι, το θυμάμαι.
Σύμφωνα με το The Divide, το σημερινό πρόβλημα της ανισότητας ξεκίνησε με την εκλογή της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρήγκαν. Συμφωνείτε;
Είναι αλήθεια ότι κλιμακώθηκε απότομα επί Ρέιγκαν και Θάτσερ, οι οποίοι του έδωσαν ένα είδος ιδεολογικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι πρέπει να αναζητήσουμε το σημείο καμπής στην κατάρρευση του συστήματος του Bretton Woods, περίπου 10 χρόνια νωρίτερα, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη μετατρεψιμότητα των δολαρίων σε χρυσό. Αυτό έστρεψε την παγκόσμια οικονομία αρκετά απότομα προς τη χρηματιστικοποίηση, και αύξησε γρήγορα την κερδοσκοπία.

«Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε...»

Financial Times : Τι αναμένεται μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους...
FT: Τι αναμένεται μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους
Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν μια ευρείας κλίμακας συμφωνία προκειμένου να διασφαλιστεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τον μαραθώνιο συνομιλιών που έλαβαν χώρα στο Eurogroup της Τρίτης, 24 Μαΐου. Τέσσερα είναι τα πράγματα που, σύμφωνα με τους Financial Times, θα συμβούν από εδώ και πέρα. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα:
 
«Σε μια κρίσιμη στιγμή του σίριαλ των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ βρισκόταν στο Καζακστάν και κανένας δεν μπορούσε να έρθει σε επαφή μαζί της.

Για σχεδόν τέσσερις ώρες χθες το βράδυ, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν για να ενημερωθεί η κ. Λαγκάρντ για το προσχέδιο συμβιβασμού, που θα άνοιγε τον πολιτικό δρόμο για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τουλάχιστον για λίγους ακόμα μήνες.

Η τελική συμφωνία ήρθε γύρω στις 2 το πρωί. Ήταν ένα μπερδεμένο και παρατεταμένο τέλος σε μια μπερδεμένη και παρατεταμένη διαπραγμάτευση, που αποκλιμάκωσε την αναμέτρηση μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας, όμως άφησε ανοικτά ορισμένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα ως προς το πώς θα πρέπει να μειωθεί το χρέος της χώρας.

«Αν μοιάζει σαν να κλωτσάμε το τενεκεδάκι παρακάτω, είναι διότι αυτό κάνουμε», σχολίασε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι ασάφειες είναι πολλές. Τέθηκε στόχος, οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και περιεγράφησαν μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση των δανείων και μια πιθανή αγορά των δανείων του ΔΝΤ το 2018. Όμωςδεν συμφωνήθηκαν νούμερα ως προς το τι ελάφρυνση θα φέρουν τα μέτρα.

Και ενώ το ΔΝΤ εγκατέλειψε τις πιο φιλόδοξες απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του χρέους -περιλαμβανομένης της ανάγκης οι απαιτήσεις αυτές να είναι αυτόματες, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα το 2018-, υπήρξε μια μεγάλη προειδοποίηση: για να συμμετέχει οικονομικά στο πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, το ΔΝΤ θα πρέπει να...

Χρυσόγονος: Καλά τα 'λεγε ο Λαφαζάνης!..

Ξάφνιασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις του Eurogroup. «Το πιο σωστό είναι αυτό που είχε πει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, το...
ευρώ είναι μία γερμανική φυλακή, αυτό. Στις γερμανικές φυλακές δεν αποδράς με ελικόπτερο, όπως ήρθε να πάρει από τις φυλακές τον Παλαιοκώστα. Από τις γερμανικές φυλακές φεύγεις ή οριζόντιος ή όρθιος όταν τελειώσει η ποινή σου. Η ποινή τελειώνει όταν καταφέρουμε να ξαναβγούμε στις αγορές και να δανειστούμε όπως δανείζονται τα φυσιολογικά κράτη», δήλωσε στον Alpha.

Και πρόσθεσε: «Είμαι ικανοποιημένος. Χαρούμενος δεν μπορεί να είναι κανείς όταν το ελληνικό κράτος αναγκάζεται να λάβει τέτοια μέτρα» αλλά όπως τόνισε «η ρήξη με τους δανειστές βέβαια, θα είχε πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες».

«Είμαστε αναγκασμένοι να πορευόμαστε αυτόν τον δρόμο μετά από λάθη δεκαετιών», σημείωσε ενώ για το χρέος εκτίμησε ότι «εκεί που βρίσκεται δεν είναι βιώσιμο»...

Αιχμές...

Με πολλά ερωτηματικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, υποδεχτηκαν την...
απόφαση του Eurogroup, οι εκπρόσωποι του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Οι κ.κ. Λιαργκόβας και Καζάκος που σε αρκετές στιγμές επιχείρησαν να κρατήσουν τις πολιτικές ισορροπίες, υποστήριξαν ότι η απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κομβικής σημασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά, να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να ενταχθεί η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σημείωσαν δε πως μεγάλη σημασία έχει το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για το χρέος, εμμένοντας (ιδίως ο κ. Καζάκος) στην πάγια θέση του Γραφείου, πως χρειάζεται γενναία ρύθμιση για να μπορέσει να ανακάμψει μακροπρόθεσμα η οικονομία και να προσελκυσθούν επενδύσεις.

Στα σημεία κριτικής προς τη κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι του Γραφείου, τόνισαν πως θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη περικοπή δαπανών και λιγότερη αύξηση της φορολογίας, ενώ υπογράμμισαν πως δηλώσεις στελεχών που είναι αντίθετες στη γενικότερη κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής για τις ιδιωτικοποιήσεις δεν βοηθούν τη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Σε ό,τι αφορά τον περίφημο κόφτη, ο κ. Λιαργκόβας, είπε πως πρόκειται για την εφαρμογή ενός μηχανισμού που υπάρχει από παλιά, υπενθυμίζοντας πως ακόμα και χώρες που είναι εκτός μνημονίου βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς επιτήρησης. «Για το αν θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός εξαρτάται», είπε ο κ. Λιαργκόβας και πρόσθεσε:

Έχουμε δυνάμεις που τραβάνε σε μια κατεύθυνση και κάποιες άλλες που τραβάνε από την άλλη! Ποια δύναμη θα υπερισχύσει εξαρτάται από πολλά πράγματα, και από το κατά πόσο θα μείνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση των μέτρων ή θα πάει ένα βήμα παραπέρα από το μνημόνιο. Το αναπτυξιακό σχέδιο, αν θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, αν θα παρθούν πρόσθετα μέτρα προς τη κατεύθυνση της παραγωγής. Αφήνω ανοιχτά τα ενδεχόμενα και τα δύο...
 

Γλείψε γλείψε «μικρούλι»…

Μέχρι και η Τσιμτσιλή, πήγε να κάνει εμετό…

Πω πω γλείψιμο! Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τον Βερύκοκο. Ούτε η προυσιάστρια της εκπομπής («Happy Day»). Ο Σωτήρας μας, ο πρωθυπουργός, αυτό το παιδί, που…
το λένε Αλέξη.

Σωθήκαμε, όλοι να το σκεφτόμαστε αυτό. Και το παιδί που μας έσωσε ονομάζεται Αλέξης Τσίπρας.

Μπρρρ. Εμετός!..
 
 

ΔΝΤ: Συμμετοχή στο πρόγραμμα μόνο με περισσότερες εγγυήσεις για το χρέος


ΑFP
 Το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο να συνεισφέρει οικονομικά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και χρειάζεται περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε την Τετάρτη ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών στο Eurogroup.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον η Ε.Ε. αποδεχθεί τους όρους του ΔΝΤ για την ελάφρυνση.
Πρόσθεσε ότι «ακόμη και με εμπροσθοβαρή ελάφρυνση, το ελληνικό χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις» και ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με την ανάλυση βιωσιμότητας των υπολοίπων θεσμών αλλά αντίθετα εμμένει στις δικές του εκτιμήσεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που έχει ανάγκη μια εκταμίευση και είμαστε ασφαλώς έτοιμοι να κάνουμε παραχωρήσεις. Αλλά δεν έχουμε υποχωρήσει στο ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους της», εξήγησε ακόμη.
Θετική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές
Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια σημείωσαν σημαντική άνοδο την Τετάρτη, ακολουθώντας την Ασία, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για το χρέος.
Το θετικό κλίμα που ήδη είχε καλλιεργηθεί και λόγω των δημοσκοπήσεων στη Βρετανία, που έδειχναν πτωτική τάση των ποσοστών υπέρ του Brexit, ενισχύθηκε από τη συμφωνία στο Eurogroup, η οποία «ξεκλείδωσε» την παροχή ρευστότητας προς την Αθήνα, αλλά αποτελεί και σημείο εκκίνησης της συζήτησης για το ελληνικό χρέος.
 kathimerini.gr

Σημεία ζωής στο Mega

Σε συμφωνία για την άμεση καταβολή ποσού 3.000.000 ευρώ, με παράλληλη δέσμευση να προχωρήσουν το ταχύτερο στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Τηλέτυπος Α.Ε (Mega Channel), φαίνεται ότι κατέληξαν, μετά από νέο κύκλο συνεννοήσεων, οι εμπλεκόμενες στις συζητήσεις πλευρές.
Οι πλευρές που εκπροσωπούν τους μετόχους Στ. Ψυχάρη, Φ. Μπόμπολα και Β. Βαρδινογιάννη καθώς και τον νέο μέτοχο Θ. Φιλιππόπουλο, φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα 3.000.000 ευρώ έναντι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά στα 23 εκατομμύρια.
Παρά το γεγονός ότι η αρχική αυτή συμφωνία δεν συνιστά, επουδενί, την τελική λύση για τον παλαιότερο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, εκτιμάται ότι σηματοδοτεί την βούληση των μετόχων να καθησυχάσουν τις τράπεζες και να αναζητήσουν βιώσιμη λύση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιχείρηση σημειώνεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (Mega Channel) έλαβε γνώση των προτάσεων μετόχων που εκπροσωπούν την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και τρίτων ενδιαφερομένων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει σχετικώς ενδιαφέρον, να συμμετάσχουν στην ήδη αποφασισθείσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας συνεισφέροντας όλοι οι μέτοχοι και οι τρίτοι ενδιαφερόμενοι από κοινού. Κατ’αρχήν εκδηλώθηκε η πρόθεση να κατατεθεί άμεσα προκαταβολή έναντι της εν λόγω αυξήσεως, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Το Δ.Σ. θα προχωρήσει άμεσα σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας και την άμεση απελευθέρωση των διαθεσίμων της.

kathimerini.gr

Έρχεται ο «Τειρεσίας» της κινητής τηλεφωνίας

Της Τέτης Ηγουμενίδη
tigoum@naftemporiki.gr
Τον Τειρεσία της κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζει η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), προκειμένου η κάθε εταιρεία να γνωρίζει αν ο καταναλωτής που αιτείται φορητότητα έχει αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς.
Μέχρι στιγμής έχει λάβει την αναγκαία άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΚΤ θα αναθέσει τη λειτουργία του Τειρεσία σε τρίτη εταιρεία.
Εκτιμάται ότι το σύστημα ελέγχου της οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων και ιδιωτών για λογαριασμό των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος τους έτους.​

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Eurogroup...

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συμφωνία στο Eurogroup - Media

Ο γερμανικός Τύπος συνοψίζει τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup στα εξής: οι δανειστές συμφώνησαν στην εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, στην παραμονή του ΔΝΤ και σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους...
μετά το 2018 με βάση την ανάλυση που θα κάνει το ΔΝΤ.

Die Zeit: «Το Εurogroup συμφώνησε για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της έγκυρης εφημερίδας του Αμβούργου. «Μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες το Εurogroup αποφάσισε την εκταμίευση 10,3 δις. ευρώ σε περισσότερες δόσεις. Οι ελαφρύνσεις του χρέους είναι μέρος του πακέτου. Επετεύχθη επίσης η συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο τις είχε θέσει ως προϋπόθεση. Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε μεταξύ άλλων την επιστροφή κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και των αδιάθετων κονδυλίων από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να ανακουφιστεί η Αθήνα. Στο Twitter χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντική εξέλιξη. Πριν ένα μήνα ακόμα δεν δεν θα το είχα καν ονειρευτεί ότι θα συμφωνήσουν οι υπουργοί. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολλή δουλειά», γράφει μεταξύ άλλων.

Η Τagesspiegel γράφει: «H Ελλάδα θα υποστηριχθεί με 10,3 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού το Εurogroup συμφώνησε να γίνουν ελαφρύνσεις του χρέους. Το ΔΝΤ εξέφρασε τη βούλησή του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το μεταρρυθμιστικό πακέτο 10,3 δις ευρώ. «Πρόκειται για καλά νέα», συνόψισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ . Σε αυτά περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις του χρέους. Η συμφωνία έρχεται εγκαίρως πριν από τη σύνοδο των G-7. H κυβέρνηση του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφερε στο κοινοβούλιο ένα πακέτο περικοπών συντάξεων και αύξησης φόρων και έβαλε τη βάση για περαιτέρω βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM)», γράφει η αριστερή εφημερίδα του Βερολίνου.

Το περιοδικό Spiegel γράφει μεταξύ άλλων: «Έντεκα ώρες διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και τώρα είναι σύμφωνοι για τη βοήθεια ύψους 10,3 δις. ευρώ σε δόσεις. Δυνατή κατέστη και συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, θα διατεθούν τα μπλοκαρισμένα μέχρι τώρα χρήματα, τα δισεκατομμύρια κερδών της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Επιπλέον αδιάθετα χρήματα ύψους περίπου 20 δισ. από το πρόγραμμα βοήθειας θα χρησιμοποιηθούν ώστε να εξοφληθούν πρόωρα ακριβά ελληνικά δάνεια και έτσι να εξοικονομηθεί κόστος. Αυτή η συμφωνία είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα του σήμερα , είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών το βράδυ της Τετάρτης, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Τwitter ότι πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Η συντηρητική Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Συμφωνία μετά από εντεκάωρες διαπραγματεύσεις: Το Eurogroup δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα. Και στο θέμα της σχεδιαζόμενης ελάφρυνσης του χρέους υπάρχει πρόοδος. Λεπτομέρειες δεν έγιναν καταρχάς γνωστές. Τη νύχτα έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, ώστε να να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις με το ΔΝΤ».

Το οικονομικό φύλλο Handelsblatt στο ίδιο μήκος κύματος γράφει: «Mετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι δανειστές συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ελλάδα με ποσά δισεκατομμυρίων . Υπάρχει επίσης συμφωνία να μειωθεί το τεράστιο βουνό του χρέους. Η Ελλάδα λαμβάνει ως αντάλλαγμα για το τελευταίο πακέτο μέτρων 10,3 δισ. ευρώ και έτσι αποτρέπεται ο κίνδυνος της πτώχευσης. Μεγάλης εκτάσεως ελαφρύνσεις του χρέους θα γίνουν, εάν το πρόγραμμα βοήθειας κλείσει επιτυχώς το 2018. Ο Τόμσεν δήλωσε πως όλοι δέχονται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Η Süddeutsche Zeitung γράφει «Το Eurogroup και το ΔΝΤ συμφώνησαν για την καταβολή της επόμενης δόσης . Η Αθήνα λαμβάνει 10,3 δισ. για να αποτραπεί η πτώχευση. Το κούρεμα του χρέους θα γίνει το 2018, δηλαδή μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές. Παραμένει το ΔΝΤ. Βάση θα είναι η ανάλυση του χρέους από το ΔΝΤ».
 

Το σχέδιο σωτηρίας του MEGA... ...και τα στελέχη του STAR…



Ο μοναδικός «παίκτης» που επιθυμεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του MEGA είναι...
ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος… Κι αυτό διότι βλέπει μπροστά του μια πρώτης τάξεως ευκαιρία από απλός εκδότης να γίνει καναλάρχης. Είναι πέρα για πέρα θεμιτή η φιλοδοξία του, δεδομένου ότι τα κίνητρά του είναι αυστηρά επιχειρηματικά και δεν υποκρύπτονται πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Ωστόσο από την πρόταση που έχει καταθέσει – σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκύπτει η συγκατάθεση των πιστωτών του καναλιού ή έστω ότι θα «πειθαρχήσουν» κατά τη διάρκεια εφαρμογής ενός σχεδίου σωτηρίας… Με άλλα λόγια δεν υπάρχει κάποια συμφωνία που να διασφαλίζει ότι αν μπουν χρήματα στο κανάλι δεν θα τα διεκδικήσει αυτόματα η SONY ή κάποια άλλη εταιρία στην οποία χρωστάει το MEGA.

Επίσης, αβέβαιο είναι το σκέλος που αφορά στη χορήγηση τηλεοπτικής άδειας και φυσικά το κόστος που θα τη συνοδεύει.

Τέλος – κι αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό αξιολογώντας τα «εμπόδια» που βρίσκει η πρόταση του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου – η διάθεση της πλευράς Βαρδινογιάννη που κατά κοινή ομολογία ήταν πάντα τυπική στις υποχρεώσεις της με το MEGA, να απεμπλακεί από ένα προβληματικό μετοχικό σχήμα που δεν έχει μέλλον!

Φυσικά αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι η επιχειρηματική οικογένεια διαθέτει ήδη δικό της τηλεοπτικό σταθμό το STAR.

Κατά συνέπεια θεμιτή η φιλοδοξία Φιλιππόπουλου… Θεμιτή όμως και η επιθυμία των ανθρώπων του STAR που φαίνεται να έχουν επηρεάσει σε αυτή τη φάση τις κεφαλές της οικογένειας για να ρίξει το βάρος της αποκλειστικά στο κανάλι τους.

enimerosi24.gr

ΥΠΟΙΚ: Οι 4 σημαντικές αποφάσεις της συμφωνίας...



Για τέσσερις σημαντικές αποφάσεις που υπήρξαν στο Eurogroup των Βρυξελλών κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σε άτυπη ενημέρωσή του.
 
Αναλυτικά σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ:  
1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.
2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.
3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.
- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.
- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.
- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.
real.gr

Θέατρο του παραλόγου στον ΔΟΛ...

κτίριο ΔΟΛ

Έγινε σήμερα νωρίς το πρωί η καταβολή του μισθού Απριλίου...

Πόλεμο νεύρων στους εργαζομένους του ΔΟΛ κάνουν διοίκηση και συνδικαλιστές. Μετά τη μη καταβολή της μισθοδοσίας Απριλίου στην καθορισμένη ημερομηνία, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων...
ζήτησαν ως όφειλαν με βάση προηγούμενη απόφαση από την ΕΣΗΕΑ, να οργανωθεί απεργιακή κινητοποίηση και μάλιστα διαρκείας στον Οργανισμό, αφού υπήρχε αθέτηση της συμφωνίας με τη διοίκηση. Οι μέρες περνούσαν και δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στους εργαζομένους ούτε από την ΕΣΗΕΑ ούτε από τους εκπροσώπους για το τι θα γίνει τελικά. Φτάσαμε στην Τρίτη και ενώ το αίτημα των εκπροσώπων ήταν να ξεκινήσουν οι απεργίες από την Τετάρτη δεν υπήρχε καμία ενημέρωση στους εργαζομένους για το τι γίνεται. Την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι ο Σταύρος Ψυχάρης δεσμεύτηκε να ενισχύσει άμεσα τα ταμεία του Mega με 5 εκ. ευρώ και όπως ήταν φυσικό και αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ στο άκουσμα της είδησης… τρελάθηκαν.  Λογικό. Σου λένε πώς είναι δυνατόν να μας λένε εμάς ότι υπάρχουν ταμειακές δυσχέρειες και δεν θα πληρωθούμε, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετά εκ. ευρώ διαθέσιμα για το Mega; Την ώρα του αναβρασμού στον ΔΟΛ από τα διευθυντικά γραφεία κάθε τομέα έγινε… διαρροή στου εργαζομένους ότι μάλλον θα πληρωθούν την Τετάρτη. Επίσημη ενημέρωση από το λογιστήριο δεν έγινε ποτέ με τους εργαζομένους να ξενυχτούν στα ATM και τους υπολογιστές τους (όποιοι έχουν web banking) για να δουν αν τελικά μπήκαν λεφτά στους λογαριασμούς τους.
 
Τελικά πράγματι έγινε σήμερα νωρίς το πρωί η καταβολή του μισθού Απριλίου και κάποιοι που δεν έμαθαν τη διαρροή πιθανώς να μάθουν ότι πληρώθηκαν από τα… blogs! . Δεν υπάρχει όμως καμία ενημέρωση για το πότε θα υπάρξει επόμενη πληρωμή αφού και πάλι με τη σημερινή καταβολή τα οφειλόμενα στο τέλος του μήνα θα εξακολουθούν να είναι τρία μηνιάτικα. Δεν υπάρχει επίσης καμία ενημέρωση τι απέγινε με την απεργία. Συζήτησε η ΕΣΗΕΑ το θέμα και αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί; Η διοίκηση ενημέρωσε άτυπα τους εκπροσώπους ότι θα γίνει καταβολή πληρωμής την Τετάρτη και εκείνοι σιωπηρά ζήτησαν από την ΕΣΗΕΑ να μη συνεδριάσει; Δεν συνέβη τίποτε από όλα αυτά και απλά ούτε η ΕΣΗΕΑ ούτε οι εκπρόσωποι ασχολήθηκαν με την όλη κατάσταση; Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ βλέπουν να εξελίσσονται απίθανες καταστάσεις μπροστά τους και όλα κινούνται στο σκοτάδι, ενώ παράλληλα βλέπουν συνεχώς σημαντικά στελέχη σε κάθε τομέα να αποχωρούν… τρέχοντας. Ειδικά στα ΝΕΑ σε λίγο θα χρειαστεί να επιστρατευτούν οι… κλητήρες για να βγει η δουλειά όπως μας λένε! Με αυτά και με αυτά η κατάσταση στη Μιχαλακοπούλου κρίνεται πραγματικά εκτός… πραγματικότητας.

enimerosi24.gr

Μάθημα περί χρέους στο πόδι...



Οταν ο Κυρ. Μητσοτάκης συνάντησε στο διάδρομο της Βουλής τον Ευ. Βενιζέλο, δεν περιορίστηκε σε έναν απλό χαιρετισμό. Ο κ. Βενιζέλος είχε όρεξη για ανάλυση...
και έκανε στα τσάκα- τσάκα και ένα μάθημα περί χρέους και περί οικονομίας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, παρόντες στο μάθημα ήταν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, ήτοι Γ. Κουμουτσάκος, Ι. Τραγάκης, Δημ. Σταμάτης (όταν ρωτήθηκε τι έλεγε ο  κ. Βενιζέλος απάντησε «πού να θυμάμαι;») και ο κ. Αυγενάκης που μόλις διακρίνεται στη φωτογραφία.
 

Ο οδικός χάρτης για δόσεις και χρέος. Η Συμφωνία


tvxs.gr 14:09 | 25 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:11 | 25 Μάιος. 2016
Σε συμφωνία για την καταβολή στην Ελλάδα μιας δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καθώς και σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και σε έναν «οδικό χάρτη» για την ελάφρυνση του χρέους, κατέληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup.

Πως θα γίνει η καταβολή των δόσεων
Ειδικότερα, η δόση θα κατανεμηθεί σε δύο υποδόσεις, μια ύψους 7,5 δισ. ευρώ και μια ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Η πρώτη υποδόση θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας κυρίως προς την ΕΚΤ (τον Ιούλιο), αλλά και προς το ΔΝΤ, καθώς και να αρχίσουν να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Της εκταμίευσης της πρώτης υποδόσης θα προηγηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει: έναν τελευταίο έλεγχο από τους θεσμούς στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς και την επιβεβαίωση της πλήρους εφαρμογής των προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup, τις διορθώσεις της νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς πώλησης δανείων (το Euro Working Group είχε εκφράσει ενστάσεις για την εξαίρεση των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου) και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (αναφορά είχε γίνει στην αναδρομικότητα επιστροφής του ΕΚΑΣ), αλλά και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων (π.χ. κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό, ή Εγνατία Οδός). Επίσης, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο και τα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες («θα είναι αντικείμενο θετικής έκθεσης των κοινοτικών θεσμών για την εκκαθάριση των οφειλών», όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Eurogroup).
Σημειώνεται ότι, οι δόσεις για την περαιτέρω εξυπηρέτηση του χρέους θα σχετίζονται με ορόσημα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, στην εταιρική διακυβέρνηση στις τράπεζες (πιθανόν και στην αλλαγή των διοικήσεων), στη νέα πλήρως ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και στις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας. Η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων αυτών θα γίνει από τους θεσμούς και η επικύρωση από το από Euro Working Group και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Η εξυπηρέτηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ τον μήνα έως και τον Οκτώβριο 2016. Δηλαδή, 5 μήνες Χ 700.000 =3,5 δισ. ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Eurogroup, έγινε πιο ήπια η φρασεολογία αναφορικά με...

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


21:10 | 24 Μάιος. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
  
1. Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι σήμερα θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης ύψους 10,3 δισ., παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες όμως θα περιληφθούν στην τελική δήλωση.
2. Η Γερμανία θα συμφωνήσει σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το Eurogroup. Στο μεταξύ εκτιμά ότι ο κίνδυνος να πτωχεύσει η Ελλάδα στα επόμενα 5 χρόνια είναι 47%. Πρόκειται, δηλαδή, για το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2014.
3. Τελεσίγραφο προς την Ε.Ε. έστειλε ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα «παγώνει» την συμφωνία για το προσφυγικό μέχρι να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης βίζας για τους Τούρκους.
4. Το τέλος για το Mega φαίνεται ότι είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά. Αν δεν συμβεί… κάποιο θαύμα τις αμέσως επόμενες ώρες το κανάλι της Μεσογείων θα αποτελέσει παρελθόν. Οι πληροφορίες λένε τώρα ότι οι εκδότες μέτοχοι προσπαθούν να ετοιμάσουν επιστολή προς τις τράπεζες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 17,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι και να συμβεί αυτό οι μέτοχοι θα πρέπει να «τα βρουν» και στο θέμα της καταβολής των 4 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ως τιμή εκκίνησης στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες.
5. Περισσότεροι από 1500 πρόσφυγες αναχώρησαν την Τρίτη από τον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ η επιχείρηση εκκένωσης, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, συνεχίζεται. Δείτε καρέ - καρέ την επιχείρηση αποσυμφόρησης της Ειδομένης. Στο μεταξύ, συνολικά 54.124 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
6. Ανοιχτή επιστολή προς την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έστειλαν ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup. Ζητούν να σταματήσει ο οικονομικός αποκλεισμός της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, ανοιχτή επιστολή στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής & Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και άλλοι 34 ευρωβουλευτές, αναφορικά με την υπόθεση του Τούρκου δημοσιογράφου Oνούρ Ερέμ, o οποίος, εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και εφτάμιση χρόνια για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.
7. Πόσο δεξιά κι ακροδεξιά κλίνει η Ευρώπη; Μπορεί ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν κατάφερε τελικά να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ του Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά αυτό έγινε στο νήμα. Δείτε το χάρτη της ευρωπαϊκής δεξιάς και ακροδεξιάς σε ένα γράφημα.
8. Σε κλοιό μεγάλης πίεσης βρίσκεται η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Μισέλ Τέμερ καθώς ένα ντοκουμέντο που έρχεται στη δημοσιότητα αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις που έγιναν ώστε να αποπεμφθεί η εκλεγμένη πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ.
9. Με μια ομιλία στη Σύρο, που μάλλον παραπέμπει σε... αυτο-τρολάρισμα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ως «εγκληματική και αντισυνταγματική» την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά – μια αύξηση, που ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν ως κυβερνητικοί εταίροι μόλις προχθές στη Βουλή.
10. Το deal δεν έχει ακόμη κλείσει, όμως τα σχέδια της γερμανικής Bayer για εξαγορά της αμερικανικής Monsanto έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην παγκόσμια αγορά και κυρίως στους κλάδους των φυτοφαρμάκων, των σπόρων και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν την κίνηση της Bayer με τις εν εξελίξει συζητήσεις για την TTIP. Στο μεταξύ, η Monsanto θα απορρίψει την προσφορά 62 δισ. δολαρίων της Bayer για την εξαγορά της εταιρείας και θα επιδιώξει υψηλότερη τιμή, δήλωσαν δύο καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters.
* Σκίτσο του Αρκά

Επ' αόριστον «λουκέτο» στα δύο μεγάλα εμπορικά λιμάνια


κρουαζιερόπλοιο Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν επηρεάζουν τον κλάδο της ακτοπλοΐας | Λιμενικό Σώμα
Προχωρώντας στο «πλέον κρίσιμο αγώνα στη μεγάλη αγωνιστική τους ιστορία» οι εργαζόμενοι στα λιμάνια (ΟΜΥΛΕ, Ένωση Λιμενεργατών και Ένωση Εποπτών-Αρχιεργατών) ξεκινούν την Πέμπτη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κλείνοντας αρχικά τα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ενώ προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Βασικό αίτημα των εργαζομένων η κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στα λιμάνια μετά τις ιδιωτικοποιήσεις τους.
PDF iconΗ ανακοίνωση των εργαζομένων
Την ίδια ώρα η Διεθνής Ναυτική Ένωση (ΔΝΕ) με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα ζητά την «άμεση και δραστική παρέμβασή του προς την κατεύθυνση λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν τα λιμάνια Πειραιώς και Θεσσαλονίκης σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης». Ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση προς την διοίκηση και τα μέλη της ΟΜΥΛΕ, προκειμένου να επανεκτιμήσουν και να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους.
PDF iconΗ ανακοίνωση της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης
Εξάλλου, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΛΠ στον Πειραιά πανλιμενική συγκέντρωση, ενώ την Πέμπτη πρώτη ημέρα έναρξης των κινητοποιήσεων τους διοργανώνουν στις 11 το πρωί συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δεν επηρεάζουν τον κλάδο της ακτοπλοΐας.
efsyn.gr

Σε δύο δόσεις η εκταμίευση των 10,3 δισ.

Συνεχής Ενημέρωση

tvxs.gr 20:26 | 24 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 00:51 | 25 Μάιος. 2016
Σε εξέλιξη παραμένει η συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα, με τους υπουργούς Οικονομικών μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, να επανέρχονται στη συνεδρίαση, περίπου δέκα λεπτά πριν από τη 1:00 π.μ. ώρα Ελλάδος. Το χρέος παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», όπως και η ρύθμιση -διατύπωση- για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους της τάξης των 10,3 δισ. παρ’ όλο που υπάρχουν εκκρεμότητες, έχει δοθεί. 
Η εκταμίευση θα γίνει σε δύο δόσεις: 7,5 δισ. τον Ιούνιο και 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο. 
Η αιτιολογία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της Ελλάδας πολιτικά, καθώς μεταξύ άλλων οι αγορές χρειάζονται μια θετική είδηση για τη χώρα.
Τί θα αναφέρει η δήλωση του Eurogroup
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη. Η Ελλάδα απορρίπτει το σενάριο του διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018. 
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.
«Οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια 
Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες...

Ποιος θα το πίστευε!.. Το Mega πάει …λουκέτο!..


Θυμόμαστε ακόμη με θυμηδία την πανηγυρική καμπάνια της ΕΙΤΗΣΕΕ στο τέλος του 2015 τα για 25 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. 

Βέβαια η...
καμπάνια κυκλοφόρησε ως αντίπαλον δέος στις κυβερνητικές κινήσεις και το νέο νόμο τηλεοπτικών αδειών ο οποίος , σημειολογικά έχει τη σημασία του, ψηφίστηκε το μήνα της επετείου γέννησης του Mega! Στο εν λόγω τηλεοπτικό σποτ δέσποζαν οι μεγάλες επιτυχίες του μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας , από τον Λάκη Λαζόπουλο και τους Μήτσους του έως τη Μαλβίνα Κάραλη και το έγκυρο δελτίο ειδήσεων που κατάφερε να αλλάξει έως και την ώρα των κυβερνητικών δηλώσεων , από το μεσημέρι για τις εφημερίδες, λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ προς χάριν της τηλεθέασης.
25 χρόνια μετά είναι πλέον αλήθεια, το Mega βρίσκεται στο κατώφλι διάλυσης, ημιθανές και σκοτωμένο με απόφαση των τριών άλλοτε πανίσχυρων εκδοτικών συγκροτημάτων . Των ομίλων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και ΔΟΛ.

Έληξε η παράταση που έδωσαν οι τρεις πιστώτριες τράπεζες Εθνική , η Alpha, Πειραιώς για...

Η αντιεισαγγελέας του Α. Πάγου καλεί Βγενόπουλο για τις καταγγελίες κατά της Θάνου



ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ Β. ΘΑΝΟΥ
Στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου διαβιβάστηκε η καταγγελία του επιχειρηματία Βγενόπουλου για την εμπλοκή της προέδρου του Αρείου Πάγου σε υπόθεση δωροδοκίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κουτζαμάνη έχει εδώ και ημέρες αναθέσει την υπόθεση στην αντεισαγγελέα, η οποία διενεργεί την έρευνα με απόλυτη μυστικότητα.
Από τους πρώτους μάρτυρες που θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου θα είναι ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος αναμένεται να κληθεί να δώσει και διευκρινίσεις για τις βαρύτατες καταγγελίες που διατύπωσε.
Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης τού ζήτησε να κινήσει τις διαδικασίες για την διερεύνηση των καταγγελιών του. Στην επιστολή του εκφράζει την απορία πως η καταγγελία του ακόμα δεν έχει τύχει διερεύνησης από τον αρμόδιο υπουργό στον οποίο και διαβιβάζει το σύνολο της αναφοράς του.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν παραλείπει μάλιστα να σχολιάσει την τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου κατά τη χθεσινή εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών, σημειώνοντας ότι «κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην ομιλία της στην Σχολή δικαστών είχε κάνει λόγο για μεθόδους σπίλωσης από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις κατά δικαστικών λειτουργών και είχε επισημάνει ότι οι δικαστές δεν πτοούνται από τέτοιες μεθόδους και θα συνεχίσουν να πράττουν το καθήκον τους ερευνώντας υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς.
24|05|2016 18:26
iefimerida.gr

Θρίλερ ξανά στις Βρυξέλλες...

«Ράβε – ξήλωνε», το κείμενο της ανακοίνωσης...

Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ η δόση των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, τμηματικά, μέχρι τον...
Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2016.

Μια ομάδα κρατών, δε, των οποίων ηγείται η Γερμανία, διατείνεται ότι, εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτα πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε χαρακτηριστικά...

«Σπάει» στα δύο η δόση...

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Eurogroup...

Σε δύο κομμάτια σπάει η δόση που θα εκταμιεύσει το Eurogroup προς την Ελλάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Όπως...
ανέφεραν οι ίδιες πηγές, από τα 10,3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα εκταμιευθούν, τα 7,5 δισεκατομμύρια θα δοθούν στην Αθήνα τον Ιούνιο και τα 2,8 δισεκατομμύρια τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από το 2019 δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά θα υπάρχει διατύπωση στο κείμενο που απλώς θα μιλάει για την ανάγκη να επιτευχθούν. Για το 2018 έχει συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές...
 

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ συνιστά υπομονή...

Μία ιδέα για τις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Eurogroup έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

Με...
ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Στουμπ αφού ενημέρωσε για το διάλλειμα στο Eurogroup​, επεσήμανε πως «αυτές οι ημέρες απαιτούν αντοχή»… Κάτι θα ξέρει καθώς η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έχει ξεπεράσει τις επτά ώρες...