Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Reality check : Μία (αληθινή) επίσκεψη στα διασημότερα μνημεία και αξιοθέατα


tvxs.gr 19:13 | 04 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:24 | 04 Αυγ. 2016
Επειδή… έτσι είναι αν έτσι νομίζoυμε, αλλά τελικά, δεν είναι.

Η πραγματικότητα διαψεύδει όχι βεβαίως, την αξία και το κάλλος των πιο σημαντικών μνημείων του  παγκόσμιου πολιτισμού, όπως και των θαυμάτων της φύσης, αλλά την εμπειρία αυτή καθαυτή.

Εάν για ορισμένους είναι ακόμη και όνειρο ζωής ένα ταξίδι στο Σινικό Τείχος, μία επίσκεψη στο Λούβρο για το αινιγματικό βλέμμα της Μόνα Λίζα, στο παρεκκλήσι της περίφημης Καπέλα Σιξτίνα  για τη θρυλική τοιχογραφία της οροφής ή, στους καταρράκτες του Νιαγάρα, η πραγματικότητα είναι απλά διαφορετική.

Η επίσκεψη μοιάζει περισσότερο με ανώμαλη προσγείωση, επαναφέροντας με τον πιο σαφή τρόπο σε αυτό που οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν «real life».



Το Σινικό Τείχος, το μεγαλύτερο σε έκταση ανθρώπινο οικοδόμημα με μήκος 21.196 χλμ….

…. Στην πραγματικότητα είναι κάπως έτσι :

Εργολάβοι και media: Μια νέα, όσο και παλιά, πολιτική σύγκρουση

TVXS Ανάλυση
Τελευταία ανανέωση 09:44 | 04 Αυγ. 2016
Εργολάβοι δημοσίων έργων και μιντιακή εξουσία συναντώνται ξανά στα πολιτικά χαρακώματα και ανοίγουν μέτωπο σκληρής σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εν όψει της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Πεδίο προθέρμανσης αυτής της σύγκρουσης έγινε ήδη η συζήτηση στη Βουλή για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τα δημόσια έργα, κομίζοντας παλιές μνήμες και νέες προκλήσεις. Κοινώς, την ώρα που ο πλέον γνωστός εκπρόσωπος των εργολάβων –μιντιαρχών, ο Φώτης Μπόμπολας, δήλωνε στην επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» ότι μάλλον δεν τον ενδιαφέρει πλέον η συμμετοχή στα τηλεοπτικά δρώμενα, ένας άλλος πρώην εκδότης, και πρώην και νυν εργολάβος, τροφοδοτούσε την αναμέτρηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Μετωπική κόντρα για τον Καλογρίτσα
Πρόκειται για τον Χρήστο Καλογρίτσα, παλιό εκδότη της εφημερίδας «Πρώτη», ιδιοκτήτη της κατασκευαστικής εταιρίας «Τοξότη», βασικό μέτοχο – μέσω των παιδιών του – της εταιρίας δημοσκοπήσεων GPO και υποψήφιο καναλάρχη, καθώς είναι ένας εκ των 7 διεκδικητών που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η υποψηφιότητα αυτή είναι κι εκείνη που έχει ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν εμμέσως πλην σαφώς επιλεκτικές αναθέσεις δημοσίων έργων στην εταιρία του Χρήστου Καλογρίτσα αλλά και κυβερνητική στήριξη στην προσπάθειά του να πάρει μία από τις 4 τηλεοπτικές άδειες.
Τις εν λόγω καταγγελίες διευκολύνει το γεγονός ότι...

4 Αυγούστου του 1936 : "αποφράς ημέρα"... (η μαρτυρία του Βασίλη Νεφελούδη)

Βασίλης Νεφελούδης: Στις φυλακές της 4ης Αυγούστου

tvxs.gr 11:54 | 04 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 15:10 | 04 Αυγ. 2016
Ο Βασίλης Νεφελούδης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ. Στο κείμενο που ακολουθεί περιγράφει την φυλάκιση του από το δικτατορικό καθεστώς, που εγκαθιδρύθηκε από τον Ιωάννη Μεταξά 75 χρόνια πριν, στις 4 Αυγούστου του 1936.

...Η θητεία μου ως βουλευτή ήταν σύντομη, καθώς βραχύβιες ήταν και η μια και η άλλη Βουλή στις οποίες είχα εκλεγεί. Το 1936 έγινε η δικτατορία του Μεταξά και αναγκάστηκα να βγω στην παρανομία για δύο χρόνια μέχρι το 1938 που με πιάσανε. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι μας κατέδωσε ο...

Η επόμενη μέρα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 


Επηρεασμένοι από το τραγικό γεγονός, οι ταξιδιώτες ακύρωσαν ή ανέβαλαν το ταξίδι τους, όμως όπως εκτιμούν εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, αυτή η πτωτική πορεία δεν θα κρατήσει πολύ.

Ως παράδειγμα φέρνουν τον τουρισμό στο Παρίσι, που επανήλθε στα περσινά επίπεδα έξι μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του Νοεμβρίου. Ισως γιατί, τελικά, οι άνθρωποι δεν σταματούν να ταξιδεύουν.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (04.08.16)

                                                                                                                    από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (04.08.16)

Υποκλινόμενος στούς αγαπητούς φίλους μου...


...καί απολογούμενος γιά όσες περιπτώσεις -κατά καιρούς- δέν συμφωνούμε απολύτως, έχω υποχρέωση καί οφείλω νά πώ 
(ως άνθρωπος πού, κατά δύναμιν, προσπαθώ νά καταλάβω τόν κόσμο μέσα στόν οποίο ζώ καί, συνάμα, επιχειρώντας νά τεκμηριώνω μέ τή λογική τίς απόψεις μου) ότι :
"αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ορισμένες αρχές τής ηθικής καί τού δικαίου, οι οποίες άν δέν ισχύουν γιά όλους ανεξαιρέτως -αλλά ισχύουν κατά περίπτωση- τότε δέν ισχύουν γιά κανέναν".       

                                         -----------                                             
Μέ τήν ευκαιρία νά σημειώσω ότι τά διαδικτυακά "blogs" δέν είναι δημοσιογραφικά όργανα αλλά απλοί ηλεκτρονικοί "πίνακες ανακοινώσεων" τού κατόχου τους. 
Οι έχοντες διαφορετική θεώρηση γιά τήν "αποστολή καί τόν προορισμό" αυτών τών πινάκων -καί εφ'όσον επιμένουν νά θεωρούν ή νά τείνουν, αναφανδόν, πρός τήν δημοσιογραφική εξιδανίκευση αυτών τών "αναρτήρων"- άς θυμηθούν τήν Οργουελική άποψη γύρω απ' τό επίμαχο θέμα :
 «Δημοσιογραφία είναι νά δημοσιεύεις αυτά πού ο άλλος δέν θέλει νά δημοσιευθούν. 
Ο,τιδήποτε άλλο, εκτός απ'αυτό, είναι δημόσιες σχέσεις». 
 
Όπως καί τό παρόν...   
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

ΠΑΣΟΚ: Οι εμμονές της Δικαιοσύνης για το έλλειμμα του 2009 εξυπηρετούν πολιτικούς αρραβώνες



Μια ιδιαίτερα σκληρή όσο και ενδιαφέρουσα ανακοίνωση κατά της Δικαιοσύνης εξέδωσε χθες το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την επανεξέταση της υπόθεσης για το έλλειμμα του 2009.

Συγκεκριμένα:
Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η αναίρεση των αθωωτικών αποφάσεων των αρμόδιων δικαστικών συμβουλίων και η εκ νέου παραπομπή σε δίκη του τέως Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.
Για πολλοστή φορά κύκλοι της δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν! Πόσο μάλλον όταν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν ελεχθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. 
Η εμμονή αυτή σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους “πολιτικούς αρραβώνες”. Δεν εξυπηρετεί όμως την αλήθεια. Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα.
Γι’ αυτό και δεν αποδέχθηκαν πρόσφατα την πρότασή μας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα.
parapolitiki.com