Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

"Η ενοχή κρατάει όσο κρατούν οι τύψεις"

                       ...στή μακραίωνη ιστορία τού ανθρώπου έχουν περάσει εκατομμύρια "αντίτυπα καί κακέκτυπα" προσωπικοτήτων μέ τήν καθ' εαυτού παραβατική υπόσταση ενός Κάϊν καί τού Άβελ ή μέ τήν αλληγορία τoυς. Έτσι, τό αυθεντικά κοινότυπο -καί η συχνότητα τής επανάληψης- τού παραδείγματος στήν καθημερινή ζωή, έπαψε νά κάνει ιδιαίτερη εντύπωση στούς σκεπτόμενους ανθρώπους τού πολιτισμένου κόσμου καί αντιμετωπίζεται -"προκάτ" πλέον- ως συμπεριφορά πού "άπτεται" τών παρυφών ή ευρίσκεται εντός τού κοινωνικού περιθωρίου. 
Aντίθετα, απασχολεί τούς ειδικούς "η στατιστική διακύμανση" αυτού τού παραδείγματος... 
 Ενδιαφέρει, δηλαδή, αυτούς πού μελετούν επιστημονικά τά κοινωνικά φαινόμενα (κοινωνιολόγους κλπ.), τούς νομικούς (π.χ. τούς εγκληματολόγους) καί γενικότερα τούς σύγχρονους διανοητές καί τόν  επιστημονικό κόσμο, σάν ένας από τούς ποιοτικούς δείκτες τού πολιτισμικού επιπέδου  μιάς χώρας ή μιάς διευρυμένης κοινωνικής ομάδας...

...η αναδημοσίευση, στή συνέχεια, τής ιστορίας τού Κάϊν καί τού Άβελ, πού βλέπει τό φώς τής δημοσιότητας, από καιρού εις καιρόν, σ' αυτό εδώ τό blog, γίνεται (όλο καί μέ κάποια αφορμή), αποκλειστικά καί μόνον, στή μνήμη καί χάριν του μεγάλου δάσκαλου  Jorge Luis Borges ...
Δ.Ν.Α.

 Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013


Η ιστορία τού Μπόρχες γιά τόν Κάϊν καί τόν Άβελ

Όσοι φίλοι  δέν έχουν ενοχές άς κοιμούνται ήσυχοι. Αν, πάλι, κάποιοι άλλοι έχουνε συνείδηση πού καμιά φορά τούς τσιγκλίζει, θά τούς πώ μιά ιστορία:                                                                                                                             "Ο Άβελ καί ο Κάιν συναντήθηκαν μετά τό θάνατο τού Άβελ. Βάδιζαν στήν έρημο, κι όπως ήταν πανύψηλοι καί οι δύο, αναγνώρισαν από μακριά ο ένας τόν άλλον. Τ’ αδέλφια κάθισαν καταγής, άναψαν φωτιά καί έφαγαν. Ήταν σιωπηλοί, όπως όλοι οι κουρασμένοι άνθρωποι όταν γέρνει η μέρα. Στόν ουρανό έλαμψε ένα αστέρι πού δεν είχε ακόμα όνομα. Στή λάμψη τής φωτιάς, ο Κάιν είδε στό κούτελο τού Άβελ τό σημάδι τής πέτρας. Άφησε νά πέσει τό ψωμί πού έφερνε στό στόμα του, καί ζήτησε από τόν αδελφό του νά τόν συγχωρέσει. Ο Άβελ αποκρίθηκε: "Εσύ μέ σκότωσες ή εγώ σέ σκότωσα; Δέ θυμάμαι πιά... Καί τώρα είμαστε πάλι εδώ όπως πριν". "Τώρα ξέρω πώς μ’ έχεις συγχωρέσει αληθινά" είπε ο Κάιν, "γιατί, όταν ξεχνάς, συγχωρείς. Θά κοιτάξω κι εγώ νά ξεχάσω". "Σωστά" είπε ο Άβελ. "Η ενοχή κρατάει όσο κρατούν οι τύψεις".

Η ιστορία είναι τού Μπόρχες καί συνιστώ σ΄όλους τούς καλούς φίλους νά τήν σκεφτούν πολύ καλά, πρίν αρχίσουν ν΄απορούν  -άν απορούν-  τί φταίει πού ο κόσμος αρχίζει κι αραιώνει από τήν αυλή τους (άν αραιώνει) ...                                  
Δ.Ν.Α.

Στο γαλάζιο LED πήγε το Νόμπελ Φυσικής 2014

Η ανακάλυψη τριών Ιαπώνων επιστημόνων

Νόμπελ στην Οικονομία ή τη Φυσική; Τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία κατακτούν το Νόμπελ Φυσικής 2014 για την ανακάλυψη του γαλάζιου LED, μιας εφεύρεσης που έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν λαμπροί, οικονομικοί λαμπτήρες.

blueled1Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, το βραβείο απονέμεται από κοινού στον Ισάμο Ακασάκι του Πανεπιστημίου της Ναγκόγια, τον Χιρόσι Αμάνο, επίσης στη Ναγκόγια, και τον Σούχι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα. Η γαλάζια φωτοδίοδος που ανέπτυξαν οι τρεις ερευνητές, στις αρχές του 1990, ήρθε να συμπληρώσει την παλέτα των LED, έπειτα από την εφεύρεση του κόκκινου και του πράσινου LED τριάντα χρόνια νωρίτερα.
Ο Ισάμου Ακασάκι γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1929 και είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.
Ο Χιρόσι Αμάνο γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1960 και είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.
Ο Σούχι Νακαμούρα γεννήθηκε το 1954 στην Ιαπωνία αλλά είναι Αμερικανός πολίτης. Είναι σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα.
Η προσθήκη ενός τρίτου χρώματος επέτρεψε την ανάπτυξη φωτοδιόδων που προσφέρουν λευκό, λαμπρό φωτισμό. «Οι λάμπες πυράκτωσης φώτισαν τον 20ό αιώνα. Ο 21ος αιώνας θα φωτιστεί από λαμπτήρες LED», σημειώνει η επιτροπή των βραβείων στην ανακοίνωσή της. Τα σύγχρονα λευκά LED, ουσιαστικά τσιπ από πυρίτιο που συνδυάζουν LED τριών διαφορετικών χρωμάτων, προσφέρουν ασύγκριτα καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Δίνουν φωτισμό έντασης έως και 300 lumen ανά watt ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 16 lm/watt για τους λαμπτήρες πυράκτωσης και 70 lm/watt για τους λαμπτήρες φθορισμού.
Τη στιγμή που ο φωτισμός αντιστοιχεί γύρω στο ένα τέταρτο της ενεργειακής κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα τεχνολογία προσφέρει σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Επίσης, περιορίζει την κατανάλωση υλικών, δεδομένου ότι οι λαμπτήρες LED διαρκούν έως 100.000 ώρες, εκατό φορές περισσότερο από τις λάμπες πυράκτωσης και δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τους λαμπτήρες φθορισμού.
Οι ανακοινώσεις στη Σουηδία ξεκίνησαν χθες Δευτέρα με το Νόμπελ Ιατρικής - Φυσιολογίας, το οποίο τιμά τρεις ερευνητές για την ανακάλυψη του «GPS του εγκεφάλου». Αύριο Τετάρτη ανακοινώνεται το Νόμπελ Χημείας, Λογοτεχνίας την Πέμπτη, Ειρήνης την Παρασκευή και Οικονομικών Επιστημών την ερχόμενη Δευτέρα. Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη.
matrix24

Από σήμερα το νέο σύστημα για τις ταυτότητες...

Από σήμερα το νέο σύστημα για τις ταυτότητεςΜέσα σε 20 λεπτά ο πολίτης θα μπορεί να την έχει στα χέρια του...

Από σήμερα ξεκινά η εφαρμογή του νέου συστήματος, βάσει του οποίου η αστυνομική ταυτότητα θα...
εκδίδεται σε λίγα λεπτά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείου προστασίας του Πολίτη ,πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «government to government» (διασύνδεση δημοσίων υπηρεσιών) Υπηρεσία που υλοποιούν σε συνεργασία το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον μόνο με δύο φωτογραφίες του και ένα μάρτυρα να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και να λαμβάνει άμεσα το Δελτίο Αστυνομικής του Ταυτότητας. Το νέο, πιο γρήγορο και πιο απλό, σύστημα έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, παρέχοντας την ίδια στιγμή σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Νέλλη Αγγελίδου...

Πέθανε η ηθοποιός Νέλλη ΑγγελίδουΣε ηλικία 87 ετών πέθανε τη Δευτέρα η ηθοποιός του θεάτρου Νέλλη Αγγελίδου.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1927 η...
Νέλλη Αγγελίδου σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» Καρόλου Κουν, από όπου και αποφοίτησε το 1955.

Τους πρώτους ρόλους της τους έπαιξε στο «Θέατρο Τέχνης» με έργα ρεπερτορίου από την παγκόσμια και ελληνική δραματουργία. Στο Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1959 στον «Ιουλιανό τον Παραβάτη» του Νίκου Καζαντζάκη και μέχρι την τελευταία της εμφάνιση ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους.

Αξιομνημόνευτη ήταν η τελευταία της εμφάνιση στο Εθνικό Θέατρο, το 2001, στις «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρυ μαζί με την Αντιγόνη Βαλάκου και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας σταδιοδρομίας της έλαβε μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες: «Παράνομοι», «Ο θάνατος θα ξανάρθει», «Ψωμί για έναν δραπέτη», «Ανατολική περιφέρεια», «Ήλιος του θανάτου», «Εκατόν είκοσι ντεσιμπέλ».

Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές «Αστροφεγγιά», «Σαν τα τρελά πουλιά», «Νυχτερινές καμπάνες» και «Η λυγερή».

Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει τιμηθεί με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», και το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία «ο Ήλιος του θανάτου».

Το 1988 τιμήθηκε από την Ελληνική ραδιοφωνία για την προσφορά της στον πολιτισμό. Από τις τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις της ήταν ο μονόλογος του Αντώνη Δωριάδη «Η αναχώρηση, ή καρκίνος του λάρυγγος» το 2003...
tanea.gr

ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ

Ο Σαμαράς στην Μέρκελ, ο Τσίπρας στον Πάπα, ο Βενιζέλος στον Μπαν Κι-μουν. 
Το να έχεις σημαντικές ή και επιφανείς γνωριμίες δεν μπορεί πια να θεωρείται προσόν σε μια χώρα όπου συχνά αρέσεις για τις φαυλότητές σου και ενίοτε είσαι περιζήτητος με τις γελοιότητές σου...
 matrix24

Κι αν χάσουμε την κυβέρνηση...

 ...θα έχουμε το κράτος

Δεν μπορεί να μην παραδεχτεί κανείς πως η ΝΔ βλέπει μπροστά. Τι κι αν το ενδεχόμενο εκλογών γίνεται όλο και πιο πιεστικό; Ξηλώνονται όλα τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου που είχαν αναδειχθεί με αντικειμενικά κριτήρια και στη θέση τους μπαίνουν οι κομματικά αρεστοί με μία μόνο υπογραφή: του οικείου υπουργού.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
Menelaos Myrillas / SOOC
Μεθοδικά ετοιμάζεται ένας κομματικός στρατός προϊσταμένων σε όλα τα νευραλγικά πόστα της δημόσιας διοίκησης. Ένας στρατός που θα παραμείνει σε θέσεις κλειδιά ακόμα κι όταν η συγκυβέρνηση περάσει στην πλευρά της αντιπολίτευσης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει άλλον ένα μεταρρυθμιστικό νόμο για την επιλογή των στελεχών του δημοσίου. Εκεί περιγράφονται με εξονυχιστική λεπτομέρεια φανταχτερές διαδικασίες  για τα τεστ δεξιοτήτων και το ρόλο του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων, που δεν έχουν καμία σημασία καθώς όλα αυτά προβλέπονται για το απώτερο μέλλον. Το ζουμί είναι στις μεταβατικές διατάξεις, που θεσμοθετούν τον εξής νεωτερισμό: Με πρόσχημα την αλλαγή των οργανογραμμάτων, θα καθαιρεθούν όλοι οι προϊστάμενοι που είχαν επιλεγεί αντικειμενικά και θα διοριστούν νέοι με απόφαση υπουργού.

Έτσι κι έγινε. Καθαιρέθηκαν 13 συνολικά στελέχη που είχαν αναδειχθεί με τις κρίσεις του 2010 (ο νόμος Ραγκούση αν και δεν εφαρμόστηκε πλήρως, αποτελεί το πιο αντικειμενικό σύστημα κρίσεων που έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ως τώρα) και τη θέση τους πήραν άλλοι που κρίθηκαν ...από το αφεντικό. Ανάμεσα τους και μία Γενική Διευθύντρια που παρότι πληρεί τυπικά τις προϋποθέσεις, είχε καταγγελθεί από τέως Υπουργό Εσωτερικών ως «κοπανατζού» γιατί έλειπε σκανδαλωδώς για ένα χρόνο με αναρρωτική χωρίς να έχει νοσηλευτεί ούτε μια ημέρα σε νοσοκομείο .

Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του μήνα και στα υπόλοιπα Υπουργεία. Αυτοί που θα διορισθούν, θα αναλάβουν και τις αρμοδιότητες των αξιολογητών. Θα έχουν από μόνοι τους την απόλυτη εξουσία της αξιολόγησης χωρίς να διαθέτουν καμία αξιοκρατική νομιμοποίηση παρά μόνο την εύνοια του Υπουργού.

Έχουν ήδη απολυθεί 8.500 εργαζόμενοι και σειρά παίρνουν άλλοι 6.500. Τηρουμένων των αναλογιών η κυβέρνηση εφαρμόζει στο δημόσιο ότι έκανε στην ΕΡΤ. Την κατάργησε κατηγορώντας την για αδιαφάνεια και κρατισμό (αληθές ως ένα βαθμό καθώς ήταν διαρκείς οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, συναντούσαν όμως την αντίσταση των εργαζομένων που απαντούσαν με απεργίες) για να στήσει ένα απόλυτα κομματικό μαγαζί. Ψήφισε με τυμπανοκρουσίες τον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ που προέβλεπε εποπτικό συμβούλιο σε ρόλο «θεματοφύλακα ανεξαρτησίας» και στη συνέχεια τον τροποποίησε νύχτα, προβλέποντας ότι θα ορίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αφού λοιδώρησε συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους ως ανίκανους, επίορκους και βύσματα ,επικαλείται την ανάγκη για μεταρρύθμιση για να στήσει από την αρχή ένα πελατειακό κράτος που ανάλογο του έχει μόνο στην εποχή των κλαμάτων στην πλατεία κλαυθμώνος.

Αν ο Σύριζα γίνει κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο εξίσου προβληματικές επιλογές: ή να ριψοκινδυνεύσει το μπλοκάρισμα των πολιτικών του από εχθρικά διακείμενα στελέχη σε όλα τα υπουργεία του δημοσίου, ή να κάνει και αυτός μεταβατική κομματική εκκαθάριση και να βάλει τους δικούς του ανθρώπους , επεκτείνοντας τον φαύλο κύκλο του κομματικού κράτους.

Για να μην γίνει αυτό, το θεσμικό πλαίσιο για τη θωράκιση της αξιοκρατίας του δημοσίου πρέπει να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί άμεσα. Η προετοιμασία του δεν αφορά μόνο τους ειδικούς της Κουμουνδούρου, αλλά και τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες της Δημόσιας Διοίκησης. 
 thepressproject.gr

Τα στερεότυπα της γυναικείας ομορφιάς σε ένα βίντεο

Το animation


Τα στερεότυπα της ομορφιάς ολοένα και αλλάζουν. Γυναίκες με ξανθά μαλλιά, μελαχρινές, με λεπτά φρύδια ή με παχιά έντονα φρύδια, ανορεξικές ή γεματούλες. Η μόδα και η βιομηχανία του καλλωπισμού έχει περάσει από όλα τα στάδια και οι γυναίκες ακολουθούν. Φτιάχνουν τον εαυτό τους έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την σύγχρονη, σκληρή ομορφιά. Ποιο είναι το αντίκτυπο όμως όλης αυτής της διαδικασίας; Της Μαρίας Αγγελοπούλου

9,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ...

- Μη αναστρέψιμη η εικόνα, κατά τον καθηγητή Πανά
-Πόσες έδρες παίρνουν τα κόμματα
- Με ποιους μπορεί να κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ...
Δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει διαφορά 9,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ.  3o κόμμα η Χρυσή Αυγή. 4o με διαφορά στήθους από το ΠΑΣΟΚ το "Ποτάμι", 6ο το ΚΚΕ και 7ο, στο όριο του 3%, το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, οι έδρες των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:...

ΣΥΡΙΖΑ 143
ΝΔ 64
ΧΑ 28
ΠΟΤΑΜΙ 20 
ΠΑΣΟΚ 19
ΚΚΕ 17
ΑΝΕΛ

Με αυτή την εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ (αν μπούνε στη βουλή), ενώ στους πιθανούς μνηστήρες είναι το "Ποτάμι", αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απορρίπτουν -ρητορικά τουλάχιστον-  για μελλοντική συνεργασία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ο καθηγητης Στατιστικής του πανεπιστημιου Αθηνών, Επαμεινώνδας Πανάς, υποστήριξε στο ΚΟΝΤRA CHANNEL,  στο οποίο παρουσιαστηκε η δημοσκόπηση, πως, η εικόνα της εκλογικής υπεροχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη...