Εάν όμως το κοινό νόμισμα δημιουργήθηκε, μεγάλωσε, αμφισβητήθηκε και κινδύνευσε μέσα από αλλεπάλληλες, μικρές ή μεγαλύτερες, κρίσεις, το 2017 μπορεί να αποτελέσει τη χρονιά που θα καθορίσει οριστικά τη συνέχιση ή μη της ύπαρξής του.
Και τούτο διότι, όπως επισημαίνει στην τελευταία ανάλυσή του και το Stratfor, το 2017 η κρίση διαρκείας της ευρωζώνης μπαίνει σε έναν νέο, υψηλού κινδύνου κύκλο με τα ρίσκα και τα μεγάλα διλήμματα να αγγίζουν πλέον τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους παίκτες του μπλοκ.
Πρόκειται για τα ρίσκα και τα διλήμματα που θα τεθούν στις μεγάλες και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της νέας χρονιάς - αναμετρήσεις, οι οποίες έχουν τη δυναμική να απειλήσουν από την δομή και την αντοχή των θεσμών στους οποίους βασίζεται η ευρωζώνη έως την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης.
Εν ολίγοις, εάν το 2016 ήταν η χρονιά του Brexit, το 2017 είναι η χρονιά του μεγάλου υπαρξιακού crash test, που θα περάσει μέσα από τις κάλπες της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και, πιθανότατα, της Ιταλίας.
Ολλανδία: Το προοίμιο