Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Γαλλία: Επίσημη δικαστική έρευνα για την υπόθεση Φιγιόν

Η γαλλική Δικαιοσύνη ανέθεσε σε ανακριτή να ξεκινήσει έρευνα με επίκεντρο τις καταγγελίες ότι η σύζυγος του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αποζημιώθηκε με μεγάλα κρατικά ποσά για θέσεις απασχόλησης στις οποίες δεν εργάστηκε ποτέ.
Η απόφαση του εισαγγελέα αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα για τον υποψήφιο για την γαλλική προεδρία, ο οποίος, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης έχασε τον τίτλο του φαβορί ενόψει των επερχόμενων εκλογών, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να τον κατατάσσουν τρίτο, πίσω από την Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Με την εμπλοκή ενός ανακριτή στη μέχρι σήμερα προκαταρκτική έρευνα που διεξαγόταν από την αστυνομία, οι αρχές αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερα μέσα στην έρευνά τους. Ο ανακριτής έχει την εξουσία να ερευνά σε βάθος, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως την παρακολούθηση τηλεφώνων ή να θέτει τους υπόπτους σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Δεν διευκρινίστηκε αν η έρευνα θα ολοκληρωθεί πριν τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας (23 Απριλίου και 7 Μαΐου).
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Φιγιόν, σε επίσημη τοποθέτησή του για την υπόθεση αρνήθηκε ότι υπάρχει κάτι επιλήψιμο, υποστηρίζοντας ότι η σύζυγός του πληρώθηκε νομίμως για υπηρεσίες που παρείχε ως κοινοβουλευτική βοηθός του. 
kathimerini.gr

Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                                 ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (24.02.17)

Κυρ. Μητσοτάκης: Με την σημερινή κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει συνολικά


Αμφιβολίες για το πότε, πώς αλλά και άν θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι με την σημερινή κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει συνολικά στο τέλμα της παρακμής, ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.
«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε πρόσθετα βαριά μέτρα, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Μέτρα που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους. Η αλήθεια είναι ότι οι άμεσοι στόχοι της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους, στόχοι απαραίτητοι για να αποφύγουμε ένα τέταρτο μνημόνιο, χάνονται από τον ορίζοντα» εκτίμσε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι...

Έρευνα: Θετικό πρόσημο στη συμφωνία...

αρνητικό στην... πιθανότητα Μητσοτάκη...

Θετικά αποτιμά η πλειονότητα των πολιτών την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ, όπως δείχνει η έρευνα της PRORATA, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».
Το 52% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνία προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ το 31% πιστεύει ότι έπρεπε να παρατείνει τη διαπραγμάτευση με την προοπτική να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα.


Παράλληλα στο ερώτημα αν η δεύτερη αξιολόγηση έκλεινε από μια κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 40% πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα...

Για παρερμηνεία των δηλώσεων Γιούνκερ...

...μιλούν στην Κομισιόν...
Αποτέλεσμα εικόνας για ΓιούνκερΣε παρερμηνεία της απάντησης που έδωσε ο πρόεδρος Γιουνκέρ σχετικά με την εφαρμογή του...
κοινοτικού κεκτημένου και της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ στην εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Πρόκειται για παρερμηνεία της απάντησης του Προέδρου και παρανόηση σχετικά με το τι είναι το κοινοτικό κεκτημένο», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε κοινή δήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο του 2015, αλλά και στο ίδιο το κείμενο της απάντησης».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε πως «η Επιτροπή διεξήγαγε στο παρελθόν μια αξιολόγηση των κοινωνικών επιπτώσεων του μνημονίου και εξασφάλισε πως υπάρχει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που εργάζεται ακριβώς σε αυτά τα ζητήματα, και πιστοποιούν ακριβώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των βέλτιστων πρακτικών».

Ολοκλήρωσε λέγοντας πως «πρόκειται για σοβαρή παρανόηση και παρερμηνεία, που κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε κάπου».
 

Σχέδια για πλωτή πόλη


seasteading.org/Roark 3D
Μήπως η λύση για τα προβλήματα του υπερπληθυσμού του πλανήτη και της εξάντλησης των φυσικών πόρων βρίσκεται στους ωκεανούς;
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται μία ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση -από κοινού με μία άλλη ομάδα- στον πρόσφατο διαγωνισμό «Floating Cities», παρουσιάζοντας το όραμά της για μία πλωτή πόλη.
Η «Artisanopolis», πρόταση των Gabriel Searle, Luke & Lourdes Crowley και Patrick White, θα αποτελείται από γεωμετρικές βάσεις, οι οποίες μπορούν να συνδεθούν και να αποσυνδεθούν ανάλογα με τις ανάγκες της κοινότητα
ς.

H σάτιρα τής επικαιρότητας μέ τό σκίτσο...

από ΤΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο για την τεχνική συμφωνία και τα νέα μέτρα


Νικόλ Λειβαδάρη
Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά το βάρος της πολιτικής διαχείρισης της συμφωνίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει μάχιμος και δεσμεύεται για τη δίκαιη κατανομή του τελικού μίγματος των μέτρων, και η υπόσχεση της στροφής στη «μετά τη λιτότητα» εποχή δοκιμάζεται στην πράξη από την επόμενη εβδομάδα.
Ο διπλός πολιτικός στόχος σ’ αυτή τη δοκιμασία είναι η υπέρβαση των εσωτερικών διλημμάτων και η εξουδετέρωση του έξωθεν ναρκοπεδίου – ενός ναρκοπεδίου, που κρατά ενεργό το διαρκές παιχνίδι σκοπιμοτήτων ΔΝΤ και Βερολίνου.
Η δε τακτική που επιλέγει η κυβέρνηση είναι εκείνη της «διαδικασίας-εξπρές», ήτοι της ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατό της άχαρης, και πολιτικά κοστοβόρου, τεχνικής διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Μία εβδομάδα θα μείνει στην Αθήνα το κουαρτέτο
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα έρθουν στην Αθήνα την Τρίτη και η εδώ παραμονή τους δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Σύμφωνα, δε, με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση το πλαίσιο της τεχνικής συμφωνίας, του staff level agreement, έχει ήδη κλείσει κι εκείνο που μένει ανοιχτό είναι μόνον...

Στουρνάρας: Κίνδυνος αβεβαιότητας αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία...

Για τον κίνδυνο της αβεβαιότητας, εφόσον δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση, προειδοποίησε ο
διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της κεντρικής τράπεζας...
 

«...σε μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να κάνεις και υποχωρήσεις...»

Τσίπρας: Η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή...

Τσίπρας: Η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητα έγινε σεβαστή από τους θεσμούς«Είναι εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας η συμφωνία του Eurogroup» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη.
 Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως: «Άλλοι συνάδελφοι του κ.Λεβέντη έκριναν σκόπιμο να μη με ρωτήσουν για το τι έγινε αλλά επέλεξαν να κρύβονται».
«Η δουλειά που γίνεται αρχίζει και αποδίδει καρπούς» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και είπε: «Οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται. Η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά».  
Μάλιστα είπε πως:

Η δίκη για τη Siemens προσκρούει σε… υφάλους...

siemens24Της Έρρικας Βαλλιάνου
Περιβάλλον χάους στην πολύπαθη δίκη για το σκάνδαλο Siemens.
 
Μπερδεμένοι οι 64 κατηγορούμενοι χωρίς βέβαια Χριστοφοράκο και Καραβέλλα και χωρίς τους 16 Γερμανούς μόνον ο Ελληνοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ με βραχιολάκι εντοπισμού.
Άπειροι δικηγόροι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει παρέμβαση για παράσταση Πολιτικής Αγωγής με το σωματείο «Για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη».
Παρεμβαίνει ο Δ.Τσοβόλας ότι η δίκη πρέπει να προχωρήσει και να μη κωλυσιεργεί το δικαστήριο και ο πρόεδρος διακόπτει.
Η γραμματέας… αναγγέλλει στο πολύβουο ακροατήριο ότι μια δικαστής η Μαργαρίτα Στενιώτη αυτοεξαιρείται γιατί έχει κάποια συγγένεια με παριστάμενο δικηγόρο.
Αναζητείται αναπληρωτής δικαστής…

Η δίκη για το σκάνδαλο Siemens έχει πολύ δρόμο μπροστά της…

Μ’ ενδιαφέρει πού είν’ τα πόδια σου…

Άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα ενημερώνει ο πρωθυπουργός...
...για την απόφαση του Eurogroup και την επί της αρχής συμφωνία με τους θεσμούς.

Κι αυτό παρ' όλο που τις τελευταίες μέρες τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και κυρίως η Ν.Δ.- ζητούσαν επανειλημμένως εξηγήσεις για το τι διημείφθη στις Βρυξέλλες και καλούσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.

Σήμερα ούτε δέκα βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρήκαν τον δρόμο για την Ολομέλεια (περισσότεροι είναι οι μαθητές που παρακολουθούν από τα θεωρεία της Βουλής), πολλές απουσίες σημειώνονται και από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ένωσης Κεντρώων είναι πιο γεμάτα για ευνόητους λόγους.

Η εικόνα δεν έμεινε ασχολίαστη από τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους.»

Καλή η γκρίνια μέσω ανακοινώσεων και non paper αλλά η σημερινή εικόνα της Ν.Δ. φέρνει στον νου τη ρήση του λαού «δεν με ενδιαφέρει ποια είναι τα λόγια σου, μ’ ενδιαφέρει πού είν’ τα πόδια σου».

Και ο νοών νοείτω...

efsyn.gr

Στην Ελλάδα, ούτε να πεθάνεις δε μπορείς

Οι πρόσφατοι θάνατοι σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών προκαλούν διπλά αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι μόνο η λύπη της απώλειας. Αλλά και η θλίψη από το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία μοιάζει να αναγνωρίζει μόνο μετά θάνατον το έργο των σπουδαίων ανθρώπων της. Ενώ τους ζηλεύει και τους απαξιώνει, όσο ζουν.Γιατί τόσα και τέτοια εγκωμιαστικά σχόλια και εκδηλώσεις λατρείας δεν είχαν ακούσει ποτέ τους όσο ζούσαν όχι μόνο ο Δημήτρης Μυταράς και ο Γιάννης Κουνέλης, αλλά ούτε ο Νίκος Κούνδουρος ή ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, που ήταν γνωστοί σε ευρύτερο κοινό. Και τι δεν είδαμε ή διαβάσαμε, όχι φυσικά από ανθρώπους που πραγματικά τους αγαπούσαν, αλλά από άλλους που δεν είχαν δει ούτε ένα έργο ή μια ταινία τους. Αφιερώματα επί αφιερωμάτων, δηλώσεις επί δηλώσεων για τους εκλιπόντες, εκ των οποίων ορισμένοι ζούσαν με το παράπονο ότι κοινωνία και πολιτεία δεν αναγνωρίζουν ούτε βοηθούν όχι μόνο το δικό τους έργο αλλά τη καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα.
Αυτή η ιδιότυπη ελληνική «νεκροφιλία» έχει φυσικά την εξήγηση της, πέρα από τον συναισθηματισμό ενός έθνους που είναι έτοιμο να βάλει τα κλάματα. Σε μια εποχή όπου λείπουν οι ήρωες και λιγοστεύουν οι μεγάλοι στο ανάστημα,υπάρχει επείγουσα ανάγκη προτύπων. Έπειτα οι νεκροί είναι λιγότερο επικίνδυνοι από όσο όταν ήταν ζωντανοί : τώρα μπορούμε να θρηνήσουμε άφοβα και τον Κουνέλη της εργατικής τάξης, τον Κούνδουρο της Μακρονήσου και των Παράνομων και τον Λουκιανό που έλεγε ναι στα πρεζάκια αλλά όχι στους κρυόκολους τεχνοκράτες. Μάλιστα μια εφημερίδα έφτασε να προσφέρει και cd με τα τραγούδια του, παρότι ο Λουκιανός είχε πει ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση μαζί της.
Ένας ηγέτης της αριστεράς με αίσθηση του χιούμορ, έλεγε κάποτε ότι δεν θέλει να πεθάνει, φοβούμενος ότι θα του έβγαζε τον επικήδειο ένας μέτριος που τον πολεμούσε όσο ήταν εν ζωή. Το φαινόμενο έχει πλέον γενικευθεί: στη σημερινή Ελλάδα, ούτε να πεθάνεις δε μπορείς!

24 Φεβ. 2017

Oι ειδήσεις πού αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σέ τίτλους




1. Την άμεση και ακριβή περιγραφή των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους, ακόμη κι αν η εφαρμογή τους γίνει αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. 
2. Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, και με τη διαβεβαίωση ότι το πακέτο των μέτρων που συζητείται με τους δανειστές θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις αιτιάσεις της ΝΔ ότι σιωπά και κρύβεται μετά το «προσύμφωνο» του Eurogroup.
3. Δυο Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε ομάδα πραξικοπηματιών που στόχευε στη δολοφονία του Ερντογάν, κρατούνται τα τελευταία 24ωρα στην Αλεξανδρούπολη. Έχουν ζητήσει άσυλο. Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής κατέπεσε σε διεθνή ύδατα κοντά στα Ίμια. Οι ελληνικές αρχές διέψευσαν από την αρχή την πληροφορία και στη συνέχεια και τα τουρκικά μέσα άλλαξαν τα δημοσιεύματά τους. 
4. Ο ένας επέλεξε  μαραθώνιο, ο έτερος σπριντ διαρκείας. Το ποιος εκ των δύο θα δικαιωθεί θα κριθεί στη σκληρή αρένα με τους δανειστές - εκεί που θα κριθούν τελικά και οι στρατηγικές Τσίπρα - Μητσοτάκη.
5. Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της ΑΕΠΙ, δεδομένου ότι διαθέτει όλο τον μηχανισμό είσπραξης δικαιωμάτων, αλλά και υπέρ της εξυγίανσης του τοπίου τάσσονται οι Έλληνες δημιουργοί. Προτείνουν την τοποθέτηση επιτρόπου. 
6. «Φανατικά συμπολιτευόμενος βουλευτής και όχι σαρκοβόρο», δήλωσε σήμερα ο Νίκος Φίλης. Εκτίμησε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση. Ωστόσο, επέμεινε για ΠΑΣΟΚ, Καμμένο κι εξοπλιστικά. 
7. Αθωώθηκε παμψηφεί ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που βρέθηκε ενώπιον δικαστηρίου μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής. 
8. Με μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» παραδόθηκε σήμερα στο ελληνικό δημόσιο. 
9. Ο Αργύρης Μπακιρτζής μιλά στο tvxs.gr: Ένα τραγούδι ερωτικό μπορεί να είναι τραγούδι διαμαρτυρίας…
10. Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με πέντε καινούργιες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους στις Αίθουσες. Το tvxs.gr και ο Γιώργος Ρούσσος προτείνουν…
* Η ρετρό «ταξιδιωτική αφίσα» που έδωσε η NASA σχολιάζοντας, με χιούμορ, την ανακάλυψη της για το ηλιακό σύστημα στο οποίο υπάρχουν πλανήτες, παρόμοιοι με τη Γη, που μπορεί να φιλοξενούν εξωγήινη ζωή. 

 

Νέο σκάνδαλο με γερμανικές μίζες στα εξοπλιστικά

Κατηγορίες σε βάρος πέντε πρώην μάνατζερ εξοπλιστικών εταιρειών σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων στην Ελλάδα απήγγειλε η εισαγγελία της Βρέμης.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, τέσσερις Γερμανοί και ένας Έλληνας, πρώην συνεργάτες της γερμανικής εξοπλιστική εταιρείας Rheinmetall Defense Electronics, κατέβαλαν μεταξύ 1998 και 2011 χρήματα σε έλληνες αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσουν την παραγγελία για παράδοση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Asrad.
Επιπλέον μέσω της δωροδοκίας αυτής προωθήθηκε και η πώληση συστημάτων ελέγχου πυρός για τα άρματα μάχης Leopard 2, τα οποία παρέδωσε η γερμανική εταιρεία Krauss-Maffei-Wegman.
Όπως γράφει η εφημερίδα η εισαγγελία θεωρεί την υπόθεση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φαίνεται πως το ποσό της δωροδοκίας αγγίζει τα 3,3 εκατ. ευρώ. 

Το θερμό τετ α τετ Τσίπρα με Μητσοτάκη-Καραμανλή στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος...(Φωτογραφίες)

Φωτογραφίες: Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενα θερμό τετ α τετ είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα...
εγκαίνια του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Ο Πρωθυπουργός έσπευσε να χαιρετήσει και με τα δύο του χέρια, χαμογελαστός τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν μπήκε στην αίθουσα.

Το ενσταντανέ και τα χαμόγελα των δύο ανδρών, ανάμεσα στους οποίους κάθονταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αποτύπωσαν οι φωτογράφοι. 
(ακολουθούν φωτογραφίες)

Έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ...

Τσίπρας στην τελετή παράδοσης του Ιδρύματος Νιάρχος...

Ολοκληρώνεται ένας δεκαετής κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παραδίδει στο...
υπουργείο Πολιτισμού ένα έργο που έχει τεράστια αξία για την πόλη μας, ανέφερε στην ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος στο Δημόσιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Με την δωρεά του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο, ξεκινάει μια νέα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η πρωτεύουσα αποκτά ένα νέο σημαντικό πόλο πολιτισμού», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Ίδρυμα Νιάρχος ήρθε να προσφέρει σε μια εποχή που άλλοι ήρθαν για να πάρουν όχι για να δώσουν...

Το καθοριστικό τηλεφώνημα Τσίπρα-Λαγκάρντ...

Η Γερμανία να αλλάξει στάση για πλεόνασμα και χρέος...
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την παραμονή της συνάντησης της κ. Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.
Επισημαίνεται ότι σε αυτή την αποδοχή της σχετικής κεντρικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται η επισήμανσή της ότι για «κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης». Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται και η διαπίστωση του Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πως «το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο».
Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει...

Υπό άκρα εμπιστευτικότητα οι συνομιλίες Μέρκελ και Λαγκάρντ...

Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον

Στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και...
τώρα στόχος τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για ορισμένους παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ.

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται υπό πίεση διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ. (…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt...

Πηγή: Deutsche Welle

Οι μαθητευόμενες μάγισσες

«...Αν όμως οι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν περνούσαν τόσο δύσκολες στιγμές, θα έβαζε κανείς τα γέλια με την ανικανότητα και την αβάσταχτη ελαφρότητα όλων αυτών που έχουν τα τελευταία χρόνια αναλάβει να τη σώσουν».
Tελικώς το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται κούρεμα, κατέληξε χθες η κυρία Λαγκάρντ αφού επί μήνες  ξόρκιζε το χρέος και αρνιόταν να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν το χρέος δεν μειωθεί δραστικά. Τα γιατροσόφια της τώρα απαιτούν η Ελλάδα να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, στην αγορά εργασίας (βλέπε ομαδικές απολύσεις) και στην ρύθμιση των κόκκινων δανείων-προφανώς σε βάρος των δανειοληπτών.Αυτή είναι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες με την κυρία Μέρκελ, στη συνάντηση του Βερολίνου. Το πρόβλημα του χρέους παραπέμπεται για το 2018 και θα πρόκειται όχι για κούρεμα αλλά, σύμφωνα με όσα δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, για «μια σημαντική παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μια σημαντική μείωση των επιτοκίων». Και όλα θα εξαρτηθούν από το «πόσες μεταρρυθμίσεις (θα έχουν εφαρμοστεί), πόση πρόοδος (θα έχει επιτευχθεί), πόσο ισχυρή θα είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος» Αν δηλαδή η κυβέρνηση και η χώρα θα έχουν καταπιεί  αδιαμαρτύρητα το νέο γιατροσόφι.
Το ΔΝΤ έχει πέσει έξω σε όλες τις εκτιμήσεις του, που έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν χωρίς λόγο. Αλλά η διευθύντρια του καμώνεται ότι δεν έχει ακούσει τίποτα και επιμένει στη συνταγή της λιτότητας. Ιέρεια της τελευταίας, η κυρία Μέρκελ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, μήπως χρησιμοποιηθούν στις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Είναι η ίδια που βασικά ευθύνεται για την δημιουργία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2009, μιας κοινής γνώμης που θεωρεί τους Έλληνες τεμπέληδες και διεφθαρμένους, γεγονός που σήμερα την εμποδίζει να πει την αλήθεια, ώστε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και για το χρέος και για το τερματισμό της λιτότητας.
Η μόνη καλή είδηση από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι τελικώς ότι συμφώνησαν να σταματήσουν να καβγαδίζουν μεταξύ τους, παρατείνοντας την αξιολόγηση και την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Η δεύτερη αξιολόγηση πάει για κλείσιμο, αλλά τι πρόκειται να σκαρφιστούν για τις επόμενες ούτε οι ίδιες δεν ξέρουν.
Αν όμως οι άνθρωποι αυτής της χώρας δεν περνούσαν τόσο δύσκολες στιγμές, θα έβαζε κανείς τα γέλια με την ανικανότητα και την αβάσταχτη ελαφρότητα όλων αυτών που έχουν τα τελευταία χρόνια αναλάβει να τη σώσουν.
tvxs.gr | 23 Φεβ. 2017


Ο σπουδαίος Νίκος Κούνδουρος...

Νίκος Κούνδουρος: Πλαστουργός του σινεμά και της ζωής
Ηταν δύσκολος άνθρωπος ο Νίκος Κούνδουρος, όσο και γενναιόδωρος, χαρισματικός, είρων, πολεμοχαρής. Υποστήριζε μέχρις εξαντλήσεως τις θέσεις και απόψεις του για την τέχνη και την πολιτική. Ηταν όμορφος και μεγαλοπρεπής ως παρουσία. Εργαζόταν με πάθος είτε γύριζε ταινίες είτε ζωγράφιζε ή έκτιζε σπίτια με τα χέρια του. Ενας πλαστουργός του κινηματογράφου και της ζωής. Του άρεσε να πλάθει τα υλικά, όπως και τους ανθρώπους.
Τον περασμένο Δεκέμβριο γιόρτασε με φίλους τα γενέθλιά του (έκλεινε τα 90), χθες νωρίς το απόγευμα έφυγε από τη ζωή ανάμεσα σε αγαπημένα του πρόσωπα, την οικογένειά του, τα παιδιά του, τη σύζυγό του, κριτικό θεάτρου, Σωτηρία Ματζίρη. Στην πρώτη κιόλας σελίδα του «Ημερολογίου» του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «Μνήμη απειθάρχητη» (εκδ. Αγρα), γράφει: «Είμαι άραγε σε κάποιο άγνωστο σημείο ή στο τέλος του ταξιδιού; (...) Μετρώ την ιστορία του τόπου μου και αφήνω στη μέση μια αφήγηση, και πιάνω μια άλλη που θα την αφήσω κι αυτή στη μέση, σαν τα ριζίτικα τραγούδια της Κρήτης – οι τραγουδιστάδες δεν λένε ποτέ τον τελευταίο στίχο γιατί ό,τι τελειώνει έχει πεθάνει».