Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Στο 50,43%, τα επίσημα αποτελέσματα της Επικράτειας...


Επίσημα αποτελέσματα στο 50,43% της Επικράτειας
Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, στο 50,43% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 35,88% , έδρες 148

ΝΔ: 28,32%, έδρες...
78

Χρυσή Αυγή: 6,37%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 5,83%, έδρες 16

ΚΚΕ: 5,41%, έδρες 15

ΠΑΣΟΚ: 4,81%, έδρες 13

ΑΝΕΛ: 4,69%, έδρες 13

ΚΙΝΗΜΑ: 2,45%, έδρες 0

 enikos.gr

«Νεκρό το πρόγραμμα Χαρδούβελη στο Eurogroup»...



«Φαντάζομαι ότι ο κ. Χαρδούβελης θα κλείσει τις εκκρεμείς υποθέσεις, τεχνικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το πρόγραμμα, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Χαρδούβελης, ως εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά, είναι...
πλέον νεκρό», δήλωσε δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Γιάννης Μηλιός μίλησε για ιστορική νίκη του ελληνικού λαού και ιστορική στιγμή για την Ευρώπη.

| Ροή Αποτελεσμάτων από ΥΠ.ΕΣ. •

Προκλητικός τίτλος της Bild :

«Ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα»

«Ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα» αναφέρει προκλητικός τίτλος της Bild
Με τον προκλητικό τίτλο «ευρω-τρόμος, θρίαμβος του Τσίπρα» η Bild μεταδίδει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα των exit polls.

Η γερμανική Bild αναφέρει ότι η μετατόπιση προς τα Αριστερά θα μπορούσε να σημάνει μια ριζική πολιτική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, να σηματοδοτήσει μία κρίση μεγάλου μεγέθους και να έχει δραματική επίδραση σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, επειδή ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να βάλει τέλος στο σχέδιο λιτότητας και καλεί για την ελάφρυνση του χρέους. 
από  tanea.gr

Διόρθωση exit poll: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΥΛΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται διόρθωση της πρόβλεψης του κοινού exit poll, με τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται, καθώς το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κινείται στα άνω όρια της πρώτης πρόβλεψης, δηλαδή στο 27%. Αν τα exit polls επιβαιωθούν πλήρως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 151 έδρες. Αρκεί 0,5% περισσότερο σε κάποιο κόμμα για να υποχωρήσει στις 150.

Τα exit poll που μεταδώθηκαν στις 19:00 έδωσαν διαφορά 12,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.
Το όριο του 3%, για την είσοδό τους στη Βουλή, φαίνεται να περνούν επτά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Κ.Κ.Ε., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ.), ενώ δεν αποκλείεται να εισέλθει και το Κίνημα (2,7%) του Γ. Παπανδρέου, (ΚΙΔΗΣΟ), καθώς βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Παρόμοια τα ποσοστά Χ.Α. και Ποταμιού για την τρίτη θέση.
Εκτός Βουλής μένουν Πράσινοι/ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ.
από kathimerini.gr

Εκλογές 2015: Ιστορικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει το 1ο κύμα των exit poll

25.1.15

Κοντά σε μια ιστορική νίκη και με ποσοστό μάλιστα που θυμίζει κάτι από τα παλιά φαίνεται ότι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 1ο κύμα των exit poll να διαψεύδει απόλυτα τη διαφορά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Τον θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει η καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία φαίνεται ότι δεν ξεπερνά το 25%, ποσοστό που σε συνδυασμό με την τεράστια διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων κομμάτων ενδέχεται να πυροδοτήσει εσωκομματικές εξελίξεις στη συντηρητική παράταξη.

Κατά τα λοιπά, τη 3η θέση φαίνεται ότι διεκδικούν με αξιώσεις οι νεοναζιστές, παρά το ότι η ηγετική τους ομάδα βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα ενώ το Ποτάμι φαίνεται ότι μόνο οριακά καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό που έλαβε στις Ευρωεκλογές.

Σημαντικές δυνάμεις κατάφερε να διατηρήσει και το ΚΚΕ παρά τις πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο επίσης εκθέτει τους δημοσκόπους οι οποίοι μέχρι πριν από μια εβδομάδα θεωρούσαν πολύ δύσκολη την είσοδο τους στη Βουλή.

Τέλος, ιστορικό χαμηλό για το ΠΑΣΟΚ το οποίο απέχει πλέον αρκετά μέχρι και από το 8% της Ελιάς ενώ δύσκολη φαίνεται ότι θα είναι η βραδιά για το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου καθώς θα γίνει γνωστό αρκετά αργότερα αν καταφέρνει να μπει στη Βουλή με τις πιθανότητες να μην είναι υπέρ του.

parapolitiki.com

Κοινό exit poll: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 12,5 μονάδες

Διαφορά 12,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ δείχνουν τα exit polls που μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις 19:00, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το όριο του 3%, για την είσοδό τους στη Βουλή, φαίνεται να περνούν επτά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, Κ.Κ.Ε., ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ.), ενώ δεν αποκλείεται να εισέλθει και το Κίνημα (2,7%) του Γ. Παπανδρέου, (ΚΙΔΗΣΟ), καθώς βρίσκεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Παρόμοια τα ποσοστά Χ.Α. και Ποταμιού για την τρίτη θέση. 
Εκτός Βουλής μένουν Πράσινοι/ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ.
Σύμφωνα με το κοινό exit polls τα κόμματα αναμένεται να λάβουν τα ακόλουθα ποσοστά:
ΝΔ: 23% - 27%
ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% - 39,5%
ΠΑΣΟΚ: 4,2%-5,2%
Χρυσή Αυγή: 6,4% - 8%
Ποτάμι: 6,4% - 8%
Κ.Κ.Ε.: 4,7% - 5,7%
ΑΝ.ΕΛ.: 3,5% - 4,5%
ΚΙΔΗΣΟ: 2,% - 3,2%
ΔΗΜΑΡ: 0,3% - 0,7%

από kathimerini.gr

Δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσετε σήμερα


Είσαι κουτσομπόλης; Θέλεις να μαθαίνεις τα πάντα για τους πάντες; Ψηφίζεις στο εκλογικό τμήμα 793! Στα αριστερά. Καλά πας.Με μία ιδιαίτερα απλή εφαρμογή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών μπορείτε να δείτε σε ποια περιοχή και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε σήμερα. Το μοναδικό, που έχετε να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε τα στοιχεία που σας ζητούνται.  Υποχρεωτικά πρέπει να συμπληρώσετε τα πεδία, στα οποία σας ζητούνται επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός και έτος γέννησης.
Δείτε που ψηφίζετε εδώ .

Εάν πάλι είστε παραδοσιακός τύπος μπορείτε να μάθετε που ψηφίζετε στον τηλεφωνικό αριθμό 213 136 1500.
 matrix24

Ρέ, τί ΠΟΤΑΜΙΑ!.. καί ...ΚΑΜΜΕΝΟΥΣ!.. μού τσαμπουνάτε!..Εμείς, EΔΩ, θά ψηφίσουμε ΔΑΓΚΩΤΟ από τούτη τή μπάντα!!!

Billede   Εν όψει τών σημερινών εκλογών καί λόγω τών ιδιαιτέρων δυσκολιών πού αυτές παρουσιάζουν (ως αποτέλεσμα τών ιδιαζουσών συνθηκών καί τού αναβρασμού πού επικρατεί στό εκλογικό σώμα) οι συνδυασμοί γιά νά αναλύσουν περαιτέρω τήν περιπλοκότητα τού πολιτικού αδιεξόδου, τό Μνημόνιο καί άλλα συναφή(...),  έχουν καταλήξει ότι πρέπει νά καταφύγουν στή βοήθεια διανοουμένων ολκής καί τεχνικών συμβούλων εγνωσμένης αξίας πού νά έχουν  καταξιωθεί "στό χώρο τους" -όπως π.χ. η ανωτέρω "καθηγήτρια τού απειροστικού λογισμού καί τών ολοκληρωμάτων"- πού σεμνυνόμενη απεδέχθη, ασυζητητί, τήν πρόσκληση από καθαρή -καί μόνον- "φιλαλληλία" καί συμπαράσταση στά προβλήματα τού κράτους καί -ιδίως- τών πολιτών, εντός τών πλαισίων, βέβαια, τού αλτρουϊστικού πνεύματος τών καιρών.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Μαριώ! στά γράφω στά γλήγορα γιατί δέ προκάνω μέ τίς αναθεματισμένοι τίς ψήφοι :
 Έτσι καί ηγηθεί κόμματος η μακρυπόδαρη αυτή μαντάμ...   
...ούλοι οι άλλοι μαζί συνασπισμένοι νά κατέβουνε, δέ θά βρούνε ούτε τόν εδικό τωνε! 
σέ φιλώ Ταρούλα

Άρθρο τής Ρένας Δούρου στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Προπαγάνδα στις πλάτες των καταθετών

23.01.2015, 06:39
 Αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου
Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της μονταζιέρας και της μαύρης προπαγάνδας στη Συγγρού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος πανικού στους καταθέτες. Η αναμενόμενη έγκριση από την ΕΚΤ του προληπτικού αιτήματος των τριών ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα έως 10 δισ. ευρώ, αν χρειαστούν, από τον Μηχανισμό Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) πήρε διαστάσεις… εθνικού δράματος.
Το κόλπο ήταν απλό: Παίρνουμε ένα τεχνικό ζήτημα, μια συνήθη τραπεζική πρακτική που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο μέσος πολίτης (σ.σ. όχι ο μέσης νοημοσύνης πολίτης) και την… πλασάρουμε κατά το δοκούν, εν τω μέσω της νυκτός.
Ετσι, αποκρύφτηκε ότι η έγκριση του ελληνικού αιτήματος για δύο εβδομάδες προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς και επανεξετάζεται αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Στόχος ήταν να πιστέψουν οι ψηφοφόροι ότι οι τράπεζες μετά το πέρας των δύο εβδομάδων «στερεύουν» από ρευστό.
Χθες οι τράπεζες ανεφοδίαζαν συνεχώς τα ΑΤΜ και τα γκισέ τους, ενώ είναι ρητή και κατηγορηματική η διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια ρευστού τόσο στις ίδιες τις τράπεζες όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κατάσταση που επιχείρησε να δημιουργήσει το Μαξίμου μες στα μαύρα μεσάνυχτα της Πέμπτης ανάγκασε επί της ουσίας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε διευκρινίσεις.
Αξιωματούχος της ΕΚΤ, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι ο Μηχανισμός Εκτακτης Βοήθειας (ΕLA) μπορεί να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η παράταση του Μνημονίου, καθώς αυτές είναι φερέγγυες (solvent) και εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).
Η διαδικασία της έγκρισης του ΕLΑ από την ΕΚΤ, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει αλλάξει από το 2012, οπότε ως γνωστόν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αναγκαστεί να προσφύγουν στον συγκεκριμένο μηχανισμό και άντλησαν 120 δισ. ευρώ .
Η χρηματιστηριακή αγορά πάντως, ως πιο ειδική επί των θεμάτων, δεν «τσίμπησε» και οι τραπεζικές μετοχές σημείωναν άνοδο 2-4% στη μία το μεσημέρι.
από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη παρακολουθεί:

 τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές

Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη παρακολουθεί: τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές
Στην Αθήνα στρέφονται οι φακοί των ευρωπαϊκών ΜΜΕ για την κάλπη που αποτιμάται ως η κρισιμότερη των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Προβολής, 876 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, από 45 χώρες, θα καλύψουν τις εκλογές από το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο. Ο αριθμός των εκπροσώπων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος κατά 35% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2012.

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, οι ξένες εφημερίδες κοιτάζουν όλο και πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν υποθέσεις για την επόμενη ημέρα ενώ το έντονο ενδιαφερον τους φαίνεται με όλο και περισσότερα ρεπορτάζ που θέλουν να σχηματίσουν την καθημερινή εικόνα στους δρόμους της Ελλάδας μετά από έξι χρόνια κρίσης.

Οι αναλύσεις για το διακύβευμα των εκλογών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην Ευρώπη συνδυάζονται στον ευρωπαϊκό τύπο με τις ανταποκρίσεις από την Αθήνα -όπου βρίσκεται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός απεσταλμένων από ξένα μέσα- που δεν καλύπτουν μόνο την προεκλογική περίοδο αλλά δίνουν ρεπορτάζ που δεν έχουν άμεση σχέση με τις εκλογές, σκοπεύουν όμως να δώσουν πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση στη χώρα.

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters επισημαίνει ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφεται σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ερώτημα παραμένει η αυτοδυναμία και το τι θα συνεπάγεται -συγκυβέρνηση και με ποιους ή ακόμη και νέες κάλπες.

Από την πλευρά του, το πρακτορείο Associated Press αναφέρει, με τίτλο «τα αουσάιντερ της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ετοιμάζονται για την εξουσία», λέγοντας πως το κόμμα «καβαλάει το κύμα της οργής μετά από μέτρα λιτότητας των προγραμμάτων διάσωσης».

«Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα πως δίνει ψεύτικες υποσχέσεις με ρίσκο τη χρεοκοπία, αλλά φαίνεται πως οι ψηφοφόροι προτιμούν την αισιόδοξια που αποπνέουν τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει το πρακτορείο.

Ο βρετανικός Guardian, στο κεντρικό του κείμενο για τη μάχη της Κυριακής, λέει πως «υπάρχει ο πειρασμός να δούμε τις ελληνικές εκλογές ως σημείο που θα καθορίσει συνολικά τη μοίρα της ευρωπαϊκής λιτότητας, αλλά ορισμένοι φόβοι και ελπίδες ίσως είναι υπερβολικές».

«Η Ευρωζώνη έχει πλέον ισχυρότερους μηχανισμούς άμυνας, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρωζώνη και, κατ' αναλογία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει κάποιες από τις ανησυχίες στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο» γράφει. «Εάν χρειαστεί εταίρους για συγκυβέρνηση, ίσως χρειαστεί περαιτέρω συμβιβασμούς» συμπληρώνει.

To βρετανικό BBC, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εκκλήσεις Σαμαρά και Τσίπρα στους ψηφοφόρους, αναφέρει πως ο μεν πρωθυπουργός επισημαίνει πως, μετά από χρόνια ύφεσης, η χώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος και να τερματίσει τα μέτρα λιτότητας. «Το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναζωπυρώσει τους φόβους πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει το χρέος της και θα βγει από την Ευρωζώνη» αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.

Η γαλλική Le Monde, που μιλά για «προαναγγελθείσα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει πως είτε ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού είτε μειοψηφίας, «η πολιτική που θα ακολουθήσει θα είναι ρήξη με αυτήν που ακολούθησε η κυβέρνηση του Αντ.Σαμαρά και θα αναγκάσει την χώρα να επανεξετάσει τη σχέση της με την Ευρώπη».

H Liberation, που αφιερώνει το εξώφυλλό της «στον καιρό του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζει στο κύριο άρθρο της ότι «μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη συνείδησή της» ενώ γράφει πως «η επανάσταση είναι απίθανη και όσο πλησιάζει στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να βάζει νερό στη ρετσίνα του».

To γερμανικό Spiegel, αφού παρουσιάζει σε κείμενό του λεπτομερώς τους «πέντε οικονομολόγους που καθορίζουν την στάση του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Βαρουφάκης, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Μηλιός, Κ. Λαπαβίτσας), εξηγεί στο πρώτο του θέμα στην ιστοσελίδα του το Σάββατο «γιατί είναι τόσο σημαντική για τους Γερμανούς η ελληνική κάλπη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το περιοδικό, «απειλεί με έξοδο από την Ευρωζώνη, και εάν συμβεί αυτό και δεν πληρώσει τα χρέη της η Ελλάδα, οι γερμανοί φορολογούμενοι θα χάσουν τα λεφτά τους». Ωστόσο, γράφει, «το έσχατο μέσο απειλής [του ΣΥΡΙΖΑ} για Grexit θα ήταν πολιτικοοικονομική τρέλα και άρα είναι αρκετά πιθανό πως το κόμμα θα κρατήσει μετριοπαθέστερη πορεία». Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το περιοδικό, «στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην Ευρώπη, επικρατεί φτώχεια και δυστυχία, και ήρθε η ώρα αυτό να τελειώσει».

«Κάθε άνθρωπος με συμπόνοια θα έπρεπε να ελπίζει πως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα είναι έξυπνη» καταλήγει.
από tanea.gr

Bαρυσήμαντες δηλώσεις Αλέφαντου γιά τίς αυριανές εκλογές :

για Βενιζέλο, Σαμαρά, Θεοδωράκη και Γκλέτσο 
δείτε τό βίντεο

Κυβερνήσεις μειοψηφίας καθορίζουν τις τύχες μας


Photo: Nick Paleologos / SOOC
Ενα θέμα, το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου στην προεκλογική περίοδο...
Στις δεύτερες εκλογές του 2012 (με σχετικά μειωμένη την αποχή), απ' όπου προέκυψε και η κυβέρνηση που μας οδήγησε ως τώρα, τα κόμματα που αρχικά μετείχαν σ' αυτήν (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), είχαν πάρει αθροιστικά 2.966.580 ψήφους. Αν σκεφτεί κάποιος πως το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ήταν την εποχή εκείνη 9.945.859 άτομα, εύκολα  κατανοεί πως η κυβέρνηση εκείνη είχε ένα ποσοστό μικρότερο του 1/3 του συνόλου των εκλογέων.
   Στην πορεία της, η κυβέρνηση φυλλορρόησε με θεαματικό τρόπο. Δεν αποχώρησε μόνο η ΔΗΜΑΡ, αλλά κατά καιρούς και διάφοροι βουλευτές της εναπομείνασας συγκυβέρνησης. Άλλοι έφευγαν μόνοι τους και άλλους τους διέγραφαν τα κόμματά τους. Αυτό σημαίνει, πως η απερχόμενη κυβέρνηση νομοθέτησε όχι μικρής σημασίας ρυθμίσεις -το αντίθετο- έχοντας θεωρητικά τη στήριξη ακόμα μικρότερου αριθμού πολιτών.
    Ας μην αναφερθούμε στους «προδομένους». Τους πολίτες εκείνους, δηλαδή, που προεκλογικά ψήφισαν εντελώς διαφορετικά προγράμματα από εκείνα που εφαρμόστηκαν στην πράξη και οι οποίοι προφανώς και είχαν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα που είχαν επιλέξει τον Ιούνιο του 2012. Δεν στήριζαν δηλαδή πια την κυβέρνηση. Κι όμως, αυτή η κυβέρνηση, αν δεν μεσολαβούσε η προεδρική εκλογή, θα ολοκλήρωνε τη θητεία της έχοντας ουσιαστικά τη στήριξη από ένα θεαματικά μικρό αριθμό ψηφοφόρων.
    Όλα αυτά -και όχι μόνο, υπάρχουν πολλές ακόμα παράμετροι- αναδεικνύουν ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου στην προεκλογική περίοδο. Αυτό της αντιπροσωπευτικότητας της Δημοκρατίας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Μειοψηφίες καθορίζουν τις τύχες μας. Και έχει βοηθήσει σ' αυτό το εκλογικό σύστημα, το οποίο όχι απλά δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό (απλή αναλογική, δηλαδή), αλλα δίνει και το δώρο των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σ' ένα μειοψηφικό στην κοινωνία κόμμα να κυβερνά και να παίρνει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Απλά, για την ιστορία, γράφεται αυτό το σημείωμα.  Και για όλους εκείνους που την Κυριακή το βράδυ θα βρεθούν στην εξουσία. Ας το έχουν υπ' όψη τους...

Γιάννης Παντελάκης