Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Μανώλης Γλέζος: «Η διαφορά πολιτικού ήθους είναι κιόλας φανερή»...


Για «διαφορά πολιτικού ήθους» μιλά ο Μανώλης Γλέζος σε δήλωσή του σχολιάζοντας την μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.
Ολόκληρη η δήλωσή του:
Η πρώτη μέρα μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαδεύτηκε από δύο γεγονότα που αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη διαφορά πολιτικού ήθους ανάμεσα στη απελθούσα κυβέρνηση της Δεξιάς και την κυβέρνηση ελπίδας της Αριστεράς.

Το ένα είναι η μη παράδοση της πρωθυπουργίας από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά στο νέο πρωθυπουργό της χώρας. Αφού ο τέως πρωθυπουργός επί δυόμισι χρόνια έλαμψε διά της απουσίας του στο Κοινοβούλιο, απαξιώνοντάς το, επισφράγισε την καταστροφική για τον τόπο και το λαό θητεία του με τη σημερινή στάση του. Αλλά ήδη οι πολίτες τον είχαν κρίνει.

Το άλλο, που προηγήθηκε χρονικά, είναι η απότιση φόρου τιμής του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε όλους εκείνους που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας. Η επίσκεψή του στην Καισαριανή, τον εμβληματικό αυτό τόπο μαρτυρίου και θυσίας των Ελλήνων, πείθει ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να δικαιώσει ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών. 

Τα πρόσωπα που συνθέτουν την κυβέρνηση Τσίπρα


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Από σαράντα μέλη, 13 υπουργούς, 20 αναπληρωτές υπουργούς και πέντε υφυπουργούς απαρτίζεται το νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο έχουν θέση και έξι γυναίκες. Το οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης του κ. Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τέσσερα νέα υπουργεία, στα οποία ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες άλλων υπουργείων τα οποία καταργούνται, ενώ μετονομάζονται δύο άλλα υπουργεία. Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γιάννης Βαρουφάκης, υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ορίζεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ενώ για την προεδρία της Βουλής θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της νέας κυβέρνησης συστήνεται υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας-Θράκης. Επιπλέον, συστήνεται υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Στο νεοσυσταθέν υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Πέραν αυτών, συστήνεται υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων στο οποίο υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ολες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα υπουργεία.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Πρόσωπα
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
ΑντιπρόεδροςΓιάννης Δραγασάκης
Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής ΑνασυγκρότησηςΝίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας ΘράκηςΜαρία Κόλλια - Τσαρουχά
Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και ΤουρισμούΓιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θεόδωρος Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά
Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠαναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
Υπουργός ΟικονομικώνΓιάνης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Δημήτρης Μάρδας
Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και ΘρησκευμάτωνΑριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Υπουργός Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξάνθος
Αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης
Υπουργός ΕξωτερικώνΝίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Υπουργός Εθνικής ΆμυναςΠάνος Καμμένος
Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Κώστας Ησυχος
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Τόσκας
Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Nίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωποςΓαβριήλ Σακελλαρίδης
  
kathimerini.gr

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος


undefined

Την άποψη ότι «σήμερα πλέον ο θρησκευτικός όρκος δεν χρειάζεται», εκφράζει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος, με αφορμή την επιλογή της πολιτικής ορκωμοσίας από τον νέο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

«Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία», υπογραμμίζει ο Ιεράρχης, επισημαίνοντας την απαγόρευση του όρκου από το Ιερό Ευαγγέλιο, και προτείνοντας, επικαλούμενος το Ιδεώδες της Δημοκρατίας: «Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!».

Αναλυτικά στο Inkomotini.gr.

Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί οι ιεράρχες και διασώζουν την τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ελπίζω να μην βγάλει ανακοίνωση εναντίον του η Νέα Δημοκρατία.
parapolitiki.com

Μεγάλα ονόματα εκτός Βουλής

Ο χείμαρος
Στελέχη και μέλη υπουργικών συμβουλίων της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ δεν κέρδισαν στην μάχη των ψήφων με αποτέλεσμα να μένουν εκτός της νέας Βουλής.

Από το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας, δεν εκλέγονται 20 μέλη πρώην υπουργικών συμβουλίων.



Αναλυτικά τα αποτελέσματα




Αναλυτικά, δεν επανεκλέγονται ο πρώην υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και Αργύρης Ντινόπουλος στη Β' Αθήνας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης στις Σέρρες, η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου (που μεταπήδησε από το ΠΑΣΟΚ) στην Κέρκυρα, ο πρώην υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης και ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης στα Χανιά, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος στον Έβρο, ο πρώην υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Γιώργος Ορφανός στην Α' Θεσσαλονίκης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς στην Κορινθία, η πρώην υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα στη Β' Αθηνών, ο πρώην υπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία και η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή στη Μαγνησία, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στην Α' Πειραιώς, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιώτοπουλος στη Β' Αθηνών, ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος στην Κοζάνη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δάνης Τζαμτζής στην Πέλλα και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Νεράντζης στη Β' Πειραιά.
Επίσης, εκτός Βουλής μένουν η Φωτεινή Πιπιλή και ο Θανάσης Πλεύρης στην Α' Αθηνών και ο Μιχάλης Ταμήλος στα Τρίκαλα.
Από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, εκτός Βουλής μένουν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρης Κουκουλόπουλος στην Κοζάνη, ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος στον Έβρο, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στην Αργολίδα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Β' Αθήνας και ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής στη Β' Πειραιώς.

Μεταξύ αυτών που άλλαξαν πολιτικό κόμμα δεν επανεξελέγη ο Πέτρος Τατσόπουλος στη Β' Αθηνών (ΠΟΤΑΜΙ), ενώ σύμφωνα με μήνυμα που ανήρτησε σε προσωπικό του"Νέα Μύκονος λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης άφησε να εννοηθεί πως αποσύρεται από την πολιτική σκηνή.

Εκτός Βουλής έμεινε μετά από επτά χρόνια ο Σπύρος Χαλβατζής που είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2007 με το ΚΚΕ στη Β' Αθηνών.

 kathimerini.gr
(εικονογράφηση : "Νέα Μύκονος")

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ SUDOKU ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ...

Φελνίκος
Αναμφίβολα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη. Μπορεί να μην πέτυχε το στόχο της αυτοδυναμίας όμως το γεγονός ότι ένα κόμμα που ξεκίνησε από την κομμουνιστογενή Αριστερά και σε λιγότερο από πέντε χρόνια κατάφερε, μετατοπιζόμενο σταδιακά πρός το χώρο της ριζοσπαστικής νέας αριστεράς, να βρεθεί στην πρώτη θέση αποτελεί επίτευγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλ. Τσίπρα πέταξε από το 4% των εκλογών του 2009, στο 16% το Μάιο του 2012, στο 26% ένα μήνα αργότερα και τώρα στο 36%.
Είναι σίγουρα μια θυελλώδης πορεία που πρωτίστως πρέπει να πιστωθεί στον αρχηγό του, ο οποίος, παρά τις έντονες διαφωνίες και τις αντιφάσεις, λόγω των πολλών συνιστωσών, που υπήρχαν στο εσωτερικό του κόμματός του, κατάφερε να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και από ομοσπονδιακό σχήμα να τον μετεξελίξει σε ένα πολυτασικό κόμμα. Ο Αλ. Τσίπρας και η περί αυτόν ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου εκμεταλλεύτηκαν την κατάρρευση του παραδοσιακού δικομματισμού και σταδιακά κατάφεραν να ενσωματώσουν και εκφράσουν τις δυνάμεις που μέχρι πριν τα μνημόνια και την τρόϊκα εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, σε συνθήκες διακυβέρνησης, θα είναι πιο εύκολο να πετύχει και την, κατά Δραγασάκη απαιτούμενη, "βίαιη ωρίμανσή" του.
Η εξουσία πέραν του να αποτελεί συγκολλητική ουσία για τα πολυτασικά κόμματα τα υποχρεώνει και να ασκηθούν στην υπευθυνότητα και τον πραγματισμό. Εξάλλου αυτό είναι πλέον και το μεγάλο στοίχημα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: Πως θα καταφέρουν σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης και οικονομικής κρίσης να τα καταφέρουν καλύτερα από τους προκατόχους τους στη διακυβέρνηση. Εφόσον το πετύχουν θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για αρκετά χρόνια θα πρωταγωνιστεί στα πολιτικά πράγματα και το δημόσιο βίο της χώρας.
Μπορεί όμως να τα καταφέρει σε συνθήκες οξυμμένων χρηματοδοτικών αναγκών και πιστωτικής ασφυξίας και μάλιστα σ' ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου, προσώρας τουλάχιστον αλλά και για το προβλεπτό μέλλον, κυριαρχεί η νεοφιλελεύθερη γραμμή της λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής σε αυστηρές κοινοτικές νόρμες; Είναι ένα ερώτημα που θα το μάθουμε το επόμενο διάστημα και ίσως πολύ ενωρίτερον απ' ότι πιστεύουν στην Κουμουνδούρου.
Σίγουρα ο Αλ. Τσίπρας θα ήθελε να...