Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Το Ωραιόκαστρο και η νομική πραγματικότητα για τα προσφυγόπουλα

Πώς άραγε δημιουργήθηκε στους γονείς η εντύπωση ότι μπορούν να αποφασίσουν για το ποιο παιδί θα έχει πρόσβαση στο χώρο του σχολείου;
τής Νάντιας Μπαντέκα*                                                                                 
Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, οι οποίοι ομόφωνα αποφάσισαν να αποκλείσουν τα προσφυγόπουλα από το «χώρο του σχολείου», απειλώντας μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε κατάληψη του χώρου.
Πώς άραγε δημιουργήθηκε στους γονείς η εντύπωση ότι το ποιο παιδί θα έχει πρόσβαση στο χώρο του σχολείου και στην εκπαίδευση μπορεί να αποφασιστεί με όρους τύπου «ελάτε όλοι μαζί να πούμε τη γνώμη μας»; Ποιοι και γιατί αγνοούν ότι υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο περί των συνθηκών υγιεινής και της αντιμετώπισης μεταδιδόμενων ασθενειών, το οποίο καλύπτει απόλυτα τις όποιες «ανησυχίες»; Άραγε όταν τα παιδιά των οικογενειών αυτών νοσούν από ανεμοβλογιά, οι υπόλοιποι γονείς προχωρούν σε κατάληψη για να τους απαγορεύσουν την είσοδο στο χώρο; Μήπως πέρα από τις κραυγές και τις υστερίες, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθούμε στη σαφή νομική πραγματικότητα;
Τι ισχύει λοιπόν για τα παιδιά πρόσφυγες;  
Κατ’ αρχήν, πρόσφυγας ίσον φορέας δικαιώματος, που σημαίνει ότι η εκάστοτε χώρα υποδοχής έχει συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις απέναντί του. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, θυμίζω ότι η Τουρκία έχει διατυπώσει γεωγραφική επιφύλαξη ως προς τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες κι ως εκ τούτου δεν λογίζεται ως χώρα υποδοχής. Η Τουρκία δεν απονέμει καθεστώς πρόσφυγα σε κανέναν πρόσφυγα πλην αυτών που προέρχονται από την Ευρώπη (ω ναι!).  Συνεπώς, για τους Σύριους που διέρχονται από την Τουρκία και ζητούν άσυλο στην Ελλάδα θεωρείται ότι έρχονται απευθείας από χώρα που απειλείται η ζωή τους, άρα είναι πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το καθεστώς αίτησης ασύλου στην Ελλάδα και υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντί τους.
Για την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων υπάρχει επίσης σαφής νομοθεσία τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  
Σύμφωνα με το άρθρο 22 της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο και άρα αποτελεί μέρος του Ελληνικού δικαίου (ν.δ. 3989/1959), τα κράτη οφείλουν την ίδια μεταχείριση στους πρόσφυγες με εκείνη των ημεδαπών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το άρθρο 28 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (επίσης κυρωμένη με ν. 2101/1992) επιβάλλει τουλάχιστον τη διασφάλιση, και μάλιστα δωρεάν, της βασικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης για κάθε παιδί, δηλαδή για κάθε πρόσωπο που βρίσκεται στη νόμιμη σχολική ηλικία. Το άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε προσώπου στην εκπαίδευση, το οποίο μάλιστα «περιλαμβάνει την ευχέρεια δωρεάν παρακολούθησης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης». Κάθε παιδί επομένως που τυχαίνει να βρίσκεται στην Ελλάδα, ακόμη κι αν είναι τέκνο αλλοδαπών χωρίς νόμιμη διαμονή, πόσο μάλλον προσφύγων (φορείς δικαιωμάτων), έχει δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Από αυτό απορρέει η αξίωσή του να εγγραφεί σε ένα σχολείο πολλώ δε μάλλον να βρεθεί στο «χώρο του σχολείου».
Κάθε αντίθετη διοικητική πρακτική συνιστά σαφή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως αυτοί έχουν ενσωματωθεί στο Ελληνικό δίκαιο σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος. Τα ελληνικά σχολεία αντιμετώπισαν αρκετά τέτοια ζητήματα και τα έλυσαν εν μέρει, κυρίως χάρη σε παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, μεταξύ άλλων, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές του 2000. Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει πολλάκις καταδικάσει προσπάθειες δημιουργίας ειδικών σχολείων ή σχολικών τάξεων για αλλοδαπούς. Μεταξύ αυτών και σε υπόθεση κατά της Ελλάδας για τοποθέτηση παιδιών Ρομά σε σχολεία και σχολικές τάξεις που καθιστούσε παράνομη διάκριση βάση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Sampanis and others v Greece).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα υπάρχει πλέον νομοθεσία για την ποινικοποίηση συμπεριφορών που μπορούν να οδηγήσουν σε διακρίσεις, μίσος ή βία, με βάση, μεταξύ άλλων, τη φυλή, το χρώμα, την εθνική καταγωγή (ν. 4285/2014). Υπάρχει επίσης και η ποινικοποίηση της διάκρισης βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής (ν. 3304/2003). Τυχόν τέτοιες αξιόποινες πράξεις διώκονται πλέον αυτεπάγγελτα, ενώ όποιος θίγεται κατά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς ή ως πολιτικός ενάγων δεν οφείλει να καταβάλει τα παράβολα της μήνυσης ή παράτασης πολιτικής αγωγής (100 και 50 ευρώ αντίστοιχα). Κατά συνέπεια, εισαγγελικός λειτουργός μπορεί και οφείλει να παρέμβει και να εξετάσει την πιθανότητα άσκησης αυτεπάγγελτης δίωξης όπου χρειάζεται σύμφωνα με το νόμο.

Κάτι που συχνά αμελούμε είναι ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν τίθεται στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών ή της εκάστοτε κυβέρνησης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό που πρέπει κάποια στιγμή να ενσωματωθεί στην κοινωνική μας παιδεία στην Ελλάδα. 
Είναι κρίμα η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να χρειάζονται τη ράβδο του νόμου σε μια κοινωνία, αλλά είναι ακριβώς αυτές οι στιγμές στις οποίες απαιτείται ο νόμος για να τραβήξει την κοινωνία μπροστά. Ο νόμος δεν είναι κτήμα των λίγων άλλα των αδύναμων.
 
Κατά τα λοιπά, αναρωτιέμαι, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα για ένα γονιό από το να στρέφεται ενάντια σε ανθρώπους, που το μόνο που ίσως τους έχει απομείνει είναι η ελπίδα μιας ζωής χωρίς καθημερινό θάνατο για εκείνους και για τα παιδιά τους;
16.09.2016
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Tό κείμενο τής Νάντιας Μπαντέκα είναι από τήν Athens Voice καί η γελοιογραφία τού Κ.Μητρόπουλου από "ΤΑ ΝΕΑ"
ο συρραφέας
Δ.Ν.Α.
*Η Νάντια Μπαντέκα είναι Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάγης. Έχει εργαστεί ως Επισκέπτρια Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ποινικού Δικαίου Μαξ Πλανκ και ως Νομική Σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η Νάντια Μπαντέκα είναι Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάγης. Έχει εργαστεί ως Επισκέπτρια Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ποινικού Δικαίου Μαξ Πλανκ και ως Νομική Σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. - See more at: http://www.athensvoice.gr/contributors/nantia-mpanteka#sthash.jRrlMtVt.dpuf
Η Νάντια Μπαντέκα είναι Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χάγης. Έχει εργαστεί ως Επισκέπτρια Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Ινστιτούτο Διεθνούς Ποινικού Δικαίου Μαξ Πλανκ και ως Νομική Σύμβουλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. - See more at: http://www.athensvoice.gr/contributors/nantia-mpanteka#sthash.jRrlMtVt.dpuf

Τούς ζόρισε, τόν ζορίσανε ή καί τά δυό; Kαί ποιό από τά δυό πρώτο; ...σκυλοκολλημένα φαίνονται τά πράματα...

Το παρασκήνιο της σκληρής σύγκρουσης κυβέρνησης και τραπεζίτη
Tvxs Ανάλυση Τελευταία ανανέωση 11:21 | 16 Σεπ. 2016
Τα «αμαρτωλά» κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και των διοικήσεών τους, αλλά και η μάχη ισχύος στο νέο τηλεοπτικό τοπίο συναντώνται στη νέα επεισοδιακή σύγκρουση κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα – μια σύγκρουση, που κορυφώθηκε αργά χθες το βράδυ με εκατέρωθεν πολεμικές διαρροές.

Αφετηρία για τη νέα έκρηξη στις – εξ αρχής θυελλώδεις – σχέσεις σχέσεις κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη αποτέλεσε η εισαγγελική έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Η εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου, η Mindwork Business Solutions, ελέγχεται για προγράμματα διαφημιστικής προβολής του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε αναλάβει το 2011 σε συνεργασία με την εταιρία AGENDA AE.

Το timing της εφόδου
H έφοδος στα γραφεία της έγινε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ – το timing, ωστόσο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε πυροδότησε ακαριαία σενάρια και διαρροές περί πολιτικής σύγκρουσης.
Η έφοδος έγινε λίγες ώρες πριν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσει και επισήμως  ότι «κόβει» το προτεινόμενο από την κυβέρνηση δίδυμο Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμου Σαπουτζόγλου για την ηγεσία της Attica Bank, και ενώ ήδη η σχετική πληροφορία είχε διαρρεύσει και κυκλοφορούσε εδώ και μέρες στην αγορά...

Εκβιασμό Στουρνάρα «βλέπει» η «Αυγή»...

Γιάννης Στουρνάρας

Ευθείες απειλές για τη σταθερότητα του πιστωτικού συστήματος «βλέπει» η εφημερίδα «Αυγή» πίσω από την αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, να θέσει βέτο στη...
συμμετοχή τεσσάρων προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank και να δημοσιοποιήσει το πάγωμα χορηγήσεων (λήψης και χορήγησης δανείων) μέχρι τον ορισμό νέου Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Τρίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αντίδραση του κ. Στουρνάρα έρχεται μετά τον έλεγχο που διενήργησαν χθες οι οικονομικοί εισαγγελείς Διαφθοράς στη διαφημιστική εταιρεία Mindwork Business Solution της συζύγου του, Λίνας Νικολακοπούλου, στο πλαίσιο της έρευνας για τις διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2011 μέχρι το 2014.

Κι αυτό παρ' ότι με δική του πρωτοβουλία είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και είχαν συμφωνήσει, όπως δήλωναν κύκλοι και των δύο πλευρών, ότι η δικαστική έρευνα δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ, καθώς επίσης και ότι θα υπάρξει συνάντηση μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Μπρατισλάβα.

Ωστόσο, άλλα δημοσιεύματα συνδέουν αντίστροφα τα γεγονότα: ότι δηλαδή οι εξελίξεις στην Attica Bank προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής έρευνας στη Mindwork Business Solution.

«Στόχος ο σύζυγός μου»

Αργά χθες βράδυ η κ. Νικολακοπούλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπερασπίζεται τη δραστηριότητα της εταιρείας και κάνει λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ως νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχιστεί η δυσφήμηση της εταιρείας και των εκπροσώπων της.

Στηρίζει Στουρνάρα η Ν.Δ.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας το Μαξίμου για άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας.

«Την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα “πόθεν έσχες» των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον κ. Γιάννη Στουρνάρα», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

Καλεί, μάλιστα, τον διοικητή της ΤτΕ να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και «να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην Τράπεζα Αττικής»...
efsyn.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : O υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο".

Τό σημερινό σκίτσο τής Έφης Ξένου


   από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ξαφνική στροφή από το STAR στο θέμα των αδειών...

Βαρδινογιάννης
Σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους – Γρίφος οι προθέσεις της ιδιοκτησίας...

Σαφή αλλαγή στρατηγικής ακολουθεί το STAR από την αρχή της εβδομάδας στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών…
Έτσι, από τους χαμηλούς τόνους και τη διακριτική αντιπολιτευτική γραμμή αμέσως μετά το τέλος της δημοπρασίας… Ξαφνικά από τη Δευτέρα και κάθε βράδυ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού έχει αυξήσει σημαντικά το χρόνο που αφιερώνει με τα ρεπορτάζ του στο θέμα των αδειών και το κυριότερο έχει σκληρύνει τη στάση του, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στην εταιρία Καλογρίτσα που κέρδισε τη μία από τις τέσσερις άδειες.

Κάθε βράδυ το δελτίο ειδήσεων του καναλιού βγάζει στη σέντρα με στοιχεία που φέρνει στο φως την οικογένεια Καλογρίτσα για τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις που δεσμεύτηκε απέναντι στο Δημόσιο, τόσο για την καταβολή του τιμήματος της άδειας όσο και για την προέλευση των χρημάτων της.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται πλέον από πολλούς ότι το STAR ξαφνικά θυμίζει ΣΚΑΙ… Και πράγματι την ώρα που το κανάλι του Φαλήρου έριχνε τους τόνους στο θέμα της αδειοδότησης, πλέον ελάχιστα ρεπορτάζ αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα… Την ίδια ώρα λοιπόν το STAR σήκωσε κατακόρυφα τους τόνους σε όλα τα επίπεδα… Αφού η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι καθολική και έντονη… Από τις τιμές, τους φόρους και την κατάσταση στα νοσοκομεία έως τις τηλεοπτικές άδειες και το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών.

Παρά το γεγονός όμως ότι το STAR ξαφνικά άλλαξε τακτική και επιτίθεται δυνατά στην κυβέρνηση για το θέμα της αδειοδότησης… Παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις της ιδιοκτησίας για την επόμενη ημέρα… Αφού πέρα της απόφασης που αναμένει – όπως όλοι άλλωστε, από το ΣτΕ, δεν υπάρχει καμία άλλη ένδειξη για το τι θα κάνει.

Με άλλα λόγια η οικογένεια Βαρδινογιάννη αποφεύγει να τοποθετηθεί δημοσίως ή με διαρροές ή άλλους τρόπους, σχετικά με το ποιες είναι οι προθέσεις της… Αφού ούτε καν αυτό το τυπικό που λένε ALPHA και E TV ότι «θα συνεχίσουν», δεν έχει ακουστεί από την πλευρά τους...
enimerosi24.gr

Αηδιασμένοι από τον εαυτό τους...

Μάριο Ντράγκι

Το 1972 ο Μάρκο Φερέρι σκανδαλίζει με την ταινία του «Το μεγάλο φαγοπότι», στην οποία τέσσερις αστοί αποφασίζουν να κλειστούν σε μια βίλα και να επιδοθούν σ’ ένα αχαλίνωτο όργιο με φαγητό και σεξ μέχρι σκασμού.

Τα ανθρώπινα πάθη, η απληστία, η ανία, η παρακμή, το υπαρξιακό κενό και ο υλιστικός ηδονισμός αναπαριστώνται... με τον γλαφυρότερο τρόπο, αναδεικνύοντας τη δύναμη της τέχνης.

Προχθές ο Μάριο Ντράγκι, ο «σούπερ Μάριο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εκλεκτός της Goldman Sachs, ζήτησε από την Ευρώπη «να αφουγκραστεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω σε μια κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη της δύναμης και του πλούτου».

Κρίση συνείδησης ή αδιόρατος φόβος ενός μέλους της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ ότι ο γερμανικός μονόδρομος της αέναης λιτότητας και των περικοπών οδηγεί κατευθείαν στην υπονόμευση της όποιας ανάκαμψης, αλλά και, το σπουδαιότερο, της συστημικής σταθερότητας; Την υπαρξιακή κρίση της Ε.Ε. παραδέχτηκε την ίδια μέρα και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ενωσης», υποσχέθηκε πολιτική στροφή στην «κοινωνική Ευρώπη», η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να γίνει «Αγρια Δύση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου στην Μπρατισλάβα, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ε.Ε. δραματική, «μ’ ένα σημαντικό μέλος της να αποχωρεί και άλλες χώρες να μη θέλουν την ευρωπαϊκή συνεργασία με πολιτικές συνοχής και αλληλεγγύης».

Μεσούσης της κρίσης, το 2011, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, αφού είχε διαπιστώσει ότι η πάλη των τάξεων υπάρχει στ’ αλήθεια και ότι είναι η δική του τάξη που κερδίζει, έκανε έκκληση για μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων, αφού, όπως έλεγε, οι υπάλληλοί του πλήρωναν σε φόρους το 36% του εισοδήματός του, ενώ οι μεγαλοαστοί μόνο το 17%.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς έκαναν έφοδο και στο ΚΕΕΛΠΝΟ...

Οι εισαγγελείς διαφθοράς έκαναν έφοδο και στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Media
Έγγραφα, σκληρούς δίσκους και αλληλογραφία κατέσχεσαν εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας που έκαναν έφοδο στα γραφεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το πρωί της Παρασκευής.

Η σχετική εντολή δόθηκε από...
την επικεφαλής των εισαγγελέων διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Είχε προηγηθεί έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.vima.gr, έγινε γνωστό από τη δικογραφία -που αφορά στην ανάθεση την περίοδο 2011-2013 για τις δύο εταιρείες που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας, για την Agenda Διαφημιστική και για την εταιρεία της κ. Σταυρούλας Νικολοπούλου, Mindwork Business Solutions- λείπει το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς υπό την κ. Ράικου διεξάγει ξεχωριστή έρευνα για το πώς «έκανε φτερά» το πόρισμα.
topontiki.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (16.09.16)

Μπρατισλάβα.Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών των 27 (φωτογραφίες)


 -Αλέξης Τσίπρας: «Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί» 
Tι είπαν Ολάντ-Μέρκελ.
-Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στο Κέντρο Τύπου 
Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών της άτυπης συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και οι ηγέτες έβγαλαν την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

Aκολουθεί ...
εντός ολίγου το ανεπίσημο γεύμα και εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας.

Στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου. 

Αλέξης Τσίπρας: «Να σταματήσει η Ευρώπη να υπνοβατεί»

Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μια συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της.

Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με έναν τρόπο ανθρώπινο.


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση...

Πέμπτο χρυσό στους Παραολυμπιακούς!...

Ρίο 2016 Παραολυμπιακοί: Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα για τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη
Με μια καταπληκτική εμφάνιση στα 100μ. πεταλούδα S9, ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο αλλά κι ένα νέο...
παραολυμπιακό ρεκόρ στην κατηγορία του στο Ρίο.   
Ο 17χρονος Παραολυμπιονίκης πέρασε δεύτερος στο 50άρι αλλά με εκπληκτικό φίνις ξεπέρασε στον τερματισμό τον Ούγγρο Μορς, μπροστά και από τον Ιταλό Μορλάκι, που έφτασαν στον τελικό με καλύτερο χρόνο. Με χρόνο 59:27 έκανε νέο ρεκόρ Παραολυμπιακών Αγώνων αλλά και πανελλήνιο (1.00.16 το προηγούμενο δικό του).  

 Στις πρώτες του δηλώσεις στο Πρακτoρείο Sport αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του και ευχαρίστησε τον Αντώνη Τσαπατάκη για τη ψυχολογική στήριξη που του πρόσφερε στις κοινές τους προπονήσεις στα Χανιά. «Ήθελα να στρίψω μαζί τους. Όσο πιο κοντά γινόταν στο πρώτο 50άρι. Αυτό και έγινε. Η σκληρή δουλειά έφερε καρπούς. Η προετοιμασία στα Χανιά με τον Αντώνη Τσαπατάκη, τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις συμβουλές του αλλά και την ψυχολογική του υποστήριξη, σε συνδυασμό με όλη την υπόλοιπη δουλειά έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο 50άρι τολμώ να πω ότι έδωσα την ψυχή μου για να έρθει αυτό το μετάλλιο. Ένα μετάλλιο το οποίο το ήθελα. Το ονειρευόμουν από μικρός. Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω στην αδελφή μου, η οποία με προσωπικά της έξοδα ήρθε στο Ρίο για να με δει. Για να με καμαρώσει», είπε ο 17χρονος κολυμβητής...
lifo.gr

Προέχει η γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Γ. Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων


Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 22:36
Ο κ. Δραγασάκης τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ώστε να  δοθεί η δυνατότητα για παροχή επιπλέον ρευστότητας στην αγορά, αλλά και για να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. 
 INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα με μακροχρόνιο ορίζοντα, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στην αντιπροσωπεία της EBRD στο πλαίσιο συνάντησης, ενώ παρουσίασε τα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ζαν-Μαρκ Πετερσμιτ Γενικός Διευθυντής για τις χώρες όπoυ δραστηριοποιείται η EBRD και η επικεφαλής του Γραφείου στην Αθήνα Sabina Dziurman, ενημέρωσαν τον Αντιπρόεδρο για την παρουσία της τράπεζας στην Ελλάδα και το εύρος των δράσεων που πραγματοποιεί. Η EBRD υλοποιεί στη χώρα projects συνολικής αξίας 615 εκατομμυρίων ευρώ, με προoπτική το ποσό αυτό να φθάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ στους επόμενους μήνες.
naftemporiki.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                               από "ΤΑ ΝΕΑ"

Άλμα εις ύψος (Παραολυμπιακοί. Ρίο ντέ Τζανέϊρο - 2016)

Zhiqiang Zhong of China prepares to compete in the men's high jump - T42 final during the Rio 2016 Paralympic Games at Olympic Stadium on September 9, 2016, in Rio de Janeiro, Brazil.
theatlantic.com

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ε.Ε. θα υπάρξει με ένα πρόσωπο αλλιώς δεν θα υπάρξει

«Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ. «Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

Για την οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «βίαια», ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα.
«Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό...

Bράζει η τηλεοπτική ...μαρμίτα"!

Ομοβροντία Κοντομηνά - Βαρδινογιάννη κατά Καλογρίτσα...

Tα πανομοιότυπα ρεπορτάζ Star και Alpha για το πόθεν έσχες του επιχειρηματία...

Ομαδικά πυρά κατά του ομίλου Καλογρίτσα για το Πόθεν Εσχες εξαπέλυσαν τα κανάλια που δεν πήραν μία από τις τέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικές άδειες, κατά τον...

πρόσφατο διαγωνισμό. Στα δελτία ειδήσεων τους το STAR και o ALPHA εμφανίζουν τον Χρήστο Καλογρίτσα ως καναλάρχη με... δανεικά λεφτά που εμφανίζει ως εγγύηση ένα αμφισβητούμενο βοσκοτόπι.

Σύμφωνα με τα ταυτόσημα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν από τα κανάλια των Βαρδινογιάννη και Κοντομηνά, η δήλωση πόθεν έσχες Καλογρίτσα δεν καλύπτει ούτε καν το ποσό για την πρώτη δόση που πρέπει να καταβάλει στο Δημόσιο για την απόκτηση της άδειας, με βάση το ποσό που προσέφερε στη δημοπρασία.


Επίσης σύμφωνα με τα πανομοιότυπα ρεπορτάζ που μετέδωσαν το STAR και o ALPHA, τα..
δανεικά με τα οποία θα καλύψει το Πόθεν Έσχες για την αγορά της άδειας, ο επιχειρηματίας Καλογρίτσας σκοπεύει να το εξασφαλίσει από τράπεζα, προσφέροντας ως εγγύηση τρία ακίνητα, μεταξύ των οποίων ένα βοσκοτόπι στην Ιθάκη εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. ευρώ με τιμές του 2011, το οποίο, λέει, είναι αμφισβητούμενο και ανήκει σε άλλον επιχειρηματία...


zoornalistas.blogspot.gr

Κατηγορίες τού ΣKAI γιά τόν πρόεδρο τής Δημοκρατίας (δέν τούς αρέσουν οι απόψεις του)


Σφοδρή επίθεση ΣKAI στον πρόεδρο της Δημοκρατίας
pavlopoulos-tsipras

Ολομέτωπη επίθεση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εξαπέλυσε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, κατηγορώντας τον ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και ταυτίζεται δημοσίως με θέσεις του Σύριζα.
Η κριτική την οποία έχει κάνει εναντίον του Νεοφιλελευθερισμού, αποτέλεσε το πρώτο πεδίο της σφοδρής κριτικής εναντίον του, και οι απόψεις του για τα δημοψηφίσματα, το δεύτερο.
Στο ρεπορτάζ ειπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι δουλειά του προέδρου της Δημοκρατίας να διατυπώνει ιδεολογικές θέσεις, επιτιθέμενος ουσιαστικά στους πολίτες που έχουν άλλη άποψη από τη δική του.
Ενώ και ο Παντελής Καψής, που σχολίασε το όλο θέμα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός του κράτους να δίνει την εικόνα ότι «μπατάρει» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
aixmi.gr

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Ν.Μ.