Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου στην Αμφικτυονία Αρχαίων Πόλεων

Από τήν εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης
Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπογράφηκε η Πράξη Ίδρυσης του φορέα «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων», παρόντος του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή. Πρόκειται για Πρωτόκολλο Συνεργασίας, με το οποίο πολλοί Δήμοι θα συμβαδίσουν στην πορεία διαμόρφωσης ενός πλαισίου πολυεπίπεδης πολιτιστικής συνεργασίας.

Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του  υπογράμμισε ότι «Το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του και σήμερα η έννοια της Αμφικτυονίας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ» ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της συνύπαρξης των εννοιών, «Πόλις-Πολιτεία-Πολίτης-Πολιτική-Πολιτισμός».

Παρόντες, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Ουνέσκο κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Τζόου Σιαολί, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής, καθώς και Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μέλη της Αμφικτυονίας είναι Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, η UNESCO, και φορείς, ενώ την «αιγίδα» του θεσμού έχουν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

O Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς και η πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Τόνια Ανδρόνικου παραβρέθηκαν στην Τελετή Υπογραφής, την οποία διοργάνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Ηλίας Ψινάκης.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση δήλωσε προς όλους τους παρευρισκομένους πως: «Υπογράψαμε σήμερα την ιδρυτική πράξη της Αμφικτυονίας προσβλέποντας σε μια νέα πλατφόρμα επικοινωνίας και στήριξης, στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας για εξωστρέφεια και πολιτισμική προβολή της Μυκόνου και της Δήλου. Σαν Δήμος Μυκόνου συντασσόμεθα με την προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο, την ανάδειξη των μνημείων μας αλλά και τη σωστή διαχείριση των πολιτιστικών θεμάτων, αφού όλα αυτά είναι σκοπός αμιγής αυτής της σύγχρονης και επίκαιρης μορφής Αμφικτυονίας. Κάθε συνένωση Δήμων και Πόλεων, είναι ένα κίνητρο για το συλλογικό πνεύμα και τη συνεργασία που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες. Ναι λοιπόν σε αυτόν τον πολιτιστικό χώρο διάλογου, γιατί μια τέτοια κίνηση εκτός όσων προανέφερα, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον πολιτισμό στον τουρισμό, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας για τη Μύκονο και για την Ελλάδα».

Περί Εξεταστικών...

Μαξίμου: Αντιπερισπασμός η εξεταστική Μητσοτάκη για τα capital controls


tvxs.gr | 30 Μαρ. 2016
Αναταράξεις έχει προκαλέσει η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα. 
Ως απάντηση η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα capital controls. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη, είχε αναφέρει πως η ΝΔ θα μπορούσε να δεχτεί να γίνει εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης, αρκεί να γίνει εξεταστική και για τα capital controls.

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα (Σε τίτλους)

tvxs.gr | 30 Μαρ. 2016

1. Της… εξεταστικής στην πολιτική ζωή του τόπου. Αναταράξεις προκάλεσε η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα. Ως απάντηση η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για εξεταστική επιτροπή για τα capital controls. Το σκληρό ροκ ξεκίνησε χθες από τη Βουλή.
2. Τον «τιμοκατάλογο της ελπίδας» των προσφύγων παρουσιάζει σήμερα η Wall Street Journal. Δεν πρόκειται για τίποτα άλλο από τον πραγματικό τιμοκατάλογο των διακινητών που δρουν στην Ελλάδα - με κέντρα την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά.
3. Αδιέξοδο προέκυψε στις συζητήσεις του Σταύρου Κοντονή με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA αναφορικά με το Κύπελλο Ελλάδας. Οι δυο διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές επιμένουν στην επανέναρξη και ολοκλήρωση του Κυπέλλου, ωστόσο, ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής δεν υποχωρεί και εμμένει στους όρους που έχει θέσει.
4. Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο, στη συνάντηση μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
5. Κοντά στους πρόσφυγες αλλά και τους Έλληνες βρέθηκε για μια ακόμη φορά η πολυβραβευμένη - και γνωστή ακτιβίστρια - Βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ που επισκέφτηκε για δεύτερη φορά τη χώρα το τελευταίο διάστημα. Εξαπέλυσε δε, ένα δριμύ κατηγορώ προς την Ευρώπη…
6. Ο Πρόεδρος της 24MEDIA (Sport24, contra.gr, HuffingtonPost.gr, News247.gr κ.α.) Δημήτρης Μάρης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει με μερίδιο στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου για τη σωτηρία του τηλεοπτικού σταθμού.
7. Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, πρόεδρος της εταιρείας Helector, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του από τις κυπριακές αρχές εμφανίστηκε σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών.
8. Το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, προωθώντας σε αμερικάνικες εφημερίδες υλικό που είχε παραχθεί και επιλεγεί από το υπουργείο προπαγάνδας των ναζί. Αυτό ανακάλυψε ένας Γερμανός ιστορικός, ψάχνοντας σε ένα σπάνιο αρχειακό υλικό.
9. Υπάρχει μία κοινωνία που αγαπάει τις οικογένειες «πάτσγουορκ» αλλά όχι τον γάμο. Είναι η Ισλανδία. Νυν και πρώην σύντροφοι, παιδιά από διαφορετικούς γονείς, συγγενείς... αλλά όλοι ενωμένοι…
10. Το «Ταξίδι» (The Journey) είναι μια ταινία μεγάλου μήκους που εκπονήθηκε από το τμήμα μετανάστευσης της Αυστραλίας. Στόχος της ταινίας, δεν είναι άλλος από την αποτροπή των προσφύγων (κυρίως των Αφγανών). «Διαφημίζει» τις δυσκολίες του ταξιδιού και τη σκληρή πολιτική της Αυστραλίας απέναντι στους πρόσφυγες.

EXTRA
* Σκίτσο του Σατιρικού για το Ποντίκι 

"Θα πέσει η λάσπη να σε πλακώσει..."


Το Βατερλώ της γελοιότητας

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ  

Κρίμα, και κάποιοι τον είχαμε κάποτε για σοβαρό τον Κουμουτσάκο. Μετά τον Κυριάκο, είναι αλήθεια, άφησε τα σεις και τα σας που τον χαρακτήριζαν κάποτε και βούλιαξε σ' ένα βαθύ μπουντρούμι, μ' ένα μπουκάλι ρούμι. Ε, τι να σου κάνει ο έρμος, αυτά θέλει ο νέος αρχηγός, ήταν η λογική της υπεράσπισής του. Μέχρι που διέπραξε τη μήνυση και την προαναγγελία αγωγής κατά της Γεροβασίλη. Για να κατακτήσει έτσι το Έβερεστ του ελαφρολαϊκού. Διότι πρόσβαρα πράγματα αυτά δεν τα λες, όσο κι αν τα κάνει ο Γιώργος που εκτιμούσες μια φορά.

Προσέξτε τώρα το Βατερλώ της γελοιότητας. Λέει ότι η Γεροβασίλη τον συκοφάντησε επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τα λεφτά που έδινε η Ν.Δ. στον κατηγορούμενο για εκβιασμούς Μαυρίκο. Εντάξει; Εντάξει. Ας αφήσουμε το ψυχεδελικό του πράγματος ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μηνύει την εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Ας αφήσουμε και το γεγονός ότι ο Κουμουτσάκος σηκώνει δικαστικό καπνό, αλλά για το λακιρντί με τον Μουσσά, που αποκάλυψε το "Έθνος", κάνει... τουμπεκί.
Ας τα αφήσουμε και ας τον πάμε κι εμείς δικαστικώς, με βάση ένα δείγμα από τα λογάκια του. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κι εκείνοι που εκπροσωπεί είναι ηθικά και πολιτικά αδίστακτοι (μήνυση). Να απολογηθούν για τη δημοκρατική εκτροπή (αγωγή). Μηχανισμός συκοφάντησης και σπίλωσης κάθε πολιτικού τους αντιπάλου (μήνυση). Επικίνδυνοι για τη δημοκρατία (αγωγή). Τα νοσηρά σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. (μήνυση). Γκεμπελικής έμπνευσης... με βορβορώδη τρόπο στήνουν σκηνικό λασπομαχίας (μήνυση και αγωγή).
Εντάξει, οι δικές μας αγωγές και μηνύσεις είναι εικονικές. Αλλά, κύριε Κουμουτσάκο τους: ΕΣΥ διαπράττεις σπίλωση σχεδόν με κάθε σου λέξη. ΕΣΥ συκοφαντείς τη Γεροβασίλη ως ηθικά αδίστακτη. ΕΣΥ -με την παρέα σου- σπιλώνεις τον Τσίπρα ως ψεύτη, απατεώνα, επικίνδυνο, κωλοτούμπα, ανίκανο, πραξικοπηματία. ΕΣΥ συντάσσεις και εκφωνείς το ημερήσιο υβρεολόγιο της Ν.Δ. Κι εσύ, ο ίδιος, με τα χεράκια σου μέσα στη λάσπη, μηνύεις άλλους για λάσπη; Θα πέσει η λάσπη να σε πλακώσει, Φαρισαίε.
Υπάρχει, βέβαια, επιστημονική εξήγηση γι' αυτό τον εκνευρισμό, που κινείται ανάμεσα στη σκαιότητα και τη γελοιότητα. Σπασμωδικές αντιδράσεις σε συνθήκες πίεσης, θα έλεγε ο νευρολόγος. Και θα συνιστούσε αγωγή, όχι δικαστική, αλλά διαφορετική, σε όσους περνούν από το ζοφερό στο ιλαρό με ευκολία Κουμουτσάκου...

Ανθεί η φοροδιαφυγή στην Αν. Ευρώπη


Στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ καλύτερη η εικόνα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που, όπως ακριβώς και η Ρουμανία, επιχειρούν να συγκεντρώσουν περισσότερους φόρους για να προχωρήσουν, εν συνεχεία, σε χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. «Καταβάλλονται προσπάθειες για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα σε όλη την περιοχή και βλέπουμε να σημειώνεται πρόοδος», σχολιάζει σχετικά η Ροξάνα Ουλέα, στέλεχος της Societe Generale στο Λονδίνο, που, ωστόσο, επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών, όμως, δηλαδή τα αυξημένα έσοδα, οι κυβερνήσεις έχουν ήδη υποσχεθεί να τα διαθέσουν σε κοινωνικές δαπάνες».
Φοροδιαφυγή και ΦΠΑ
Στη Ρουμανία η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η μη καταβολή ΦΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να εξαπολύσει η κυβέρνηση εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στα δίχτυα της εφορίας έπεσε ένας από τους πλουσιότερους Ρουμάνους, που αναγκάστηκε να καταβάλει φόρους ύψους 2,5 εκατ. λέι, ποσό που αντιστοιχεί σε 623.000 δολάρια. Το πρόβλημα είναι, πράγματι, οξύτερο σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΦΠΑ, όπως δήλωσε προσφάτως ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών, Γκαμπριέλ Μπίρις, που προέβλεψε πως «όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το 2015, η Ρουμανία θα βρίσκεται μάλλον στην επονείδιστη τελευταία θέση».

Την ίδια στιγμή στην Πολωνία οι φορολογικές αρχές έχουν επικεντρωθεί στα κεφάλαια που μεταβιβάζουν ξένες επιχειρήσεις σε θυγατρικές τους στο έδαφός της. «Πρέπει να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των φόρων στην Πολωνία ώστε να καλύψουμε το έλλειμμα εσόδων», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών και διευκρίνισε ότι είναι εξίσου αναγκαία η βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας αλλά και η επιβολή του νόμου. Οι προσπάθειες αποφέρουν καρπούς καθώς, τελευταία, οι τρεις χώρες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα σε μια στιγμή που προγραμματίζουν μειώσεις φόρων και παροχή πιο γενναιόδωρων κοινωνικών επιδομάτων, όπως τα επιδόματα τέκνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους η Πολωνία και η Ρουμανία θα έχουν κατορθώσει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο όριο του 3% που έχει ορίσει η Ε.Ε.
Διαφθορά
Για τη Ρουμανία, πάντως, το θέμα της είσπραξης των φόρων θα παραμείνει σε προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των φορολογικών αρχών, βρέθηκε τον περασμένο μήνα στο στόχαστρο των αρχών καταπολέμησης της διαφθοράς ο επικεφαλής τους μαζί με δύο βουλευτές. Οι τρεις τους κατηγορήθηκαν για κατάχρηση των κονδυλίων που διέθεσε στη Ρουμανία η Ε.Ε. με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των ευκαιριών ενσωμάτωσης της μειονότητας των Ρομά στη χώρα.
Οι ανακριτικές αρχές εκτιμούν, άλλωστε, ότι με την παραποίηση επίσημων εγγράφων, τη δωροληψία, το ξέπλυμα χρήματος και την κατάχρηση εξουσίας τα ίδια πρόσωπα προκάλεσαν στη χώρα ζημία συνολικού ύψους 27,25 εκατ. λέι, ποσού αντίστοιχου των 6,84 εκατ. δολαρίων.
Τα ποσά αυτά προέρχονταν τόσο από κοινοτικά κονδύλια όσο και από τον προϋπολογισμό του ρουμανικού κράτους.
kathimerini.gr