Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ταφικά μυστήρια ..."Μεταξύ Δήλου και Αμφιπόλεως"


 "...Η αθηναϊκή δημοκρατία πάντως, στην πρώτη νιότη της, ήταν εκείνη που επέβαλε διά νόμων τη φειδωλή απλότητα των ταφικών μνημείων. Και αυτό για να αποτυπώνεται κάπως πάνω τους η μεταθανάτια εξισωτική δημοκρατία και για να αποφεύγεται η επίδειξη του ιδιωτικού πλούτου. Ο νόμοι ατόνησαν όμως και τους επανέφερε στα χρόνια 317-307 ο Δημήτριος ο Φαληρέας, περιπατητικός φιλόσοφος, «επιστάτης» (τοποτηρητής) στην Αθήνα του Μακεδόνα Κάσσανδρου. Ο οποίος Κάσσανδρος είναι ένας από τους υποψήφιους υποχθόνιους ενοίκους της Αμφίπολης. Οι άλλοι είναι θύματά του, μια και εκτός από φίλος των γραμμάτων υπήρξε και φονική μηχανή: η Ολυμπιάδα, η Ρωξάνη, ο Αλέξανδρος Δ΄. 
Αν ο μνημειώδης τάφος είναι δικός του, προφανώς ως βασιλεύς δεν πήρε σοβαρά τις συμβουλές του φιλοσόφου φίλου του. Συμβαίνει συχνά".
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"...Η σημερινή αποτίμηση του «καθαρμού» δεν μπορεί παρά να είναι αμείλικτη. Γράφει ο αρχαιολόγος Π. Ι. Χατζηδάκης στον τόμο «Δήλος» του Ομίλου Λάτση (2003): «Μέσα σε κλίμα απόγνωσης και ανασφάλειας οι Αθηναίοι διαπράττουν ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία, την “κάθαρση” της Δήλου δήθεν για λόγους ευσεβείας. Ανοιξαν όλους τους τάφους που υπήρχαν στο νησί, ακόμα και τους πιο φρέσκους, και μετέφεραν τα οστά και τα κτερίσματα στη Ρήνεια, όπου τα έθαψαν σ’ έναν κοινό λάκκο. Παράλληλα αποφάσισαν να μη γεννιέται και να μην πεθαίνει κανείς πια στη Δήλο, αλλά να μεταφέρονται οι επίτοκοι και οι βαριά άρρωστοι στη Ρήνεια. Από τότε κανείς δεν γεννήθηκε, κανείς δεν πέθανε και κανείς δεν τάφηκε στο ιερό νησί, οι δε Δήλιοι, όπως επεδίωκαν οι Αθηναίοι, έγιναν απάτριδες."
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Aπoσπάσματα από τό άρθρο τού ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τής Κυριακής μέ τίτλο : 
 "Μεταξύ Δήλου και Αμφιπόλεως"(oλόκληρο τό άρθρο)


Oλόκληρη η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα...



 ... στη ΔΕΘ...
 H ανάρτηση τής συνέντευξης τύπου του Αλ. Τσίπρα είναι η ελάχιστη αντίδραση απέναντι στήν κυβερνητική λογοκρισία πού εκδηλώθηκε μέ τό κόψιμο της ομιλίας τού αρχηγού τής αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ από τη ΝΕΡΙΤ.
(Η "Νέα Μύκονος" δέν υιοθετεί, υποχρεωτικά, τό περιεχόμενο αυτής τής συνέντευξης, απεχθάνεται όμως καί -όπου μπορεί- προσπαθεί, στό μέτρο τών δυνάμεων της, νά απαλείψει τίς επιπτώσεις από τίς φασιστικές ή φασιστοειδείς αντιλήψεις καί πρακτικές τών διαφόρων τυχάρπαστων κυβερνητικών παραγόντων)
Δείτε το βίντεο:

Έρευνα τής "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" καί γιά ΜYKONO : Από 10% ξεκινάει η μίζα τών κινέζων Μandarin Speaking Guide(ΜSG)!

Κινέζοι «ξεναγοί» με μεθόδους... νύχτας


Δεν αναφέρονται στις επίσημες εκθέσεις και τα reports για τον τουρισμό, δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, δεν συμμετέχουν στα σχετικά συνέδρια. Κι όμως, είναι εκείνοι που σήμερα κρατούν στα χέρια τους το πιο μεγάλο και δυναμικό κομμάτι της τουριστικής αγοράς στη χώρα μας. Στην «πιάτσα» είναι γνωστοί ως «msg».

Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που, κινούμενοι στα όρια της νομιμότητας, εδώ και λίγα χρόνια λυμαίνονται το πανάκριβο τουριστικό πακέτο της χώρας μας σε ό,τι αφορά τους Κινέζους επισκέπτες, κρατώντας σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας δεκάδες καταστήματα και εστιατόρια σε Αθήνα, Μύκονο και Σαντορίνη, καθώς και μια σειρά ελληνικών πρακτορείων και ταξιδιωτικών γραφείων. Δεν είναι άλλοι από εκείνους που εκτελούν χρέη ξεναγών στα γκρουπ των Κινέζων τουριστών που κατακλύζουν τη χώρα μας.

MSG σημαίνει Μandarin Speaking Guide, ήτοι οδηγός που μιλάει κινεζικά.

Το άνοιγμα της Ελλάδας στη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά του κόσμου, αυτήν της Κίνας, δημιούργησε τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας άλλης αγοράς, αυτής των ξεναγών που γνωρίζουν κινεζικά και μπορούν να διευκολύνουν τους Κινέζους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας. Οπως αναφέρουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς, ακόμα κι αν γνωρίζουν κάποια αγγλικά, οι Κινέζοι τουρίστες επιθυμούν να έχουν μαζί τους κάποιον με τον οποίο να μπορούν να συνεννοούνται στη γλώσσα τους.

Τις θέσεις κάλυψαν κυρίως πρώην υπάλληλοι της αθηναϊκής chinatown που είχε πληγεί από την κρίση, αλλά και κάποιοι Κινέζοι φοιτητές που ζουν στη χώρα μας. Προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, μάλιστα, τελευταία καταφθάνουν πριν από την έναρξη της σεζόν και «ξεναγοί» από την Κίνα.

Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ως εξωτερικούς συνεργάτες τέτοιους οδηγούς σε περίπτωση που «κλείσουν» γκρουπ από Κίνα. Η συνεργασία, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι άτυπη. Οι ξεναγοί –που βέβαια δεν έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος– δεν κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η αμοιβή τους κυμαίνεται από 4 ευρώ το «κεφάλι» την ημέρα (για τέσσερα και πάνω άτομα) μέχρι 10 ευρώ το «κεφάλι» (για 2-4 άτομα). Εάν οδηγούν, χρεώνουν περισσότερα.

Το μέσο μεροκάματο ενός οδηγού φτάνει τα 90-100 ευρώ την ημέρα. Ωστόσο, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που (τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς) «βγάζουν» με πλάγιους τρόπους.

«Υπάρχει μια ομάδα οδηγών που έχουν αποθρασυνθεί πλήρως», αναφέρει στην «Κ» ιδιοκτήτης μεγάλου ταξιδιωτικού γραφείου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Εχουν συνειδητοποιήσει ότι πάνω τους στηρίζεται ο κινεζικός τουρισμός και αλωνίζουν». Τι κάνουν; Εχουν αναπτύξει «συνεργασία» με συγκεκριμένα καταστήματα και εστιατόρια ανά την Ελλάδα, στα οποία «διοχετεύουν» τα γκρουπ που συνοδεύουν με αντάλλαγμα, φυσικά, ειδική «προμήθεια».

Τα κέρδη

Η μίζα ξεκινάει από 10% επί των αγορών, φτάνοντας πολύ υψηλότερα. «Καθοδηγούν τους πελάτες στα “δικά τους” μαγαζιά, παρά τις εντολές που μπορεί να έχουν από εμάς», λέει ο ίδιος. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο τόσο για τα καταστήματα όσο και για τα πρακτορεία που ελέγχονται πλήρως από τους msg. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, όμως, γιατί όλοι θέλουν κομμάτι από την πίτα των Κινέζων τουριστών. Εχουν φτάσει να απειλούν τα μαγαζιά ότι αν δεν “συνεργαστούν”, θα σταματήσουν να στέλνουν σε αυτά πελάτες».

Το περιθώριο κέρδους είναι τεράστιο, καθώς ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των Κινέζων τουριστών είναι ότι ξοδεύουν. «Ακόμα κι αν έχουν κλείσει το ταξίδι με οικονομικό πακέτο, θα έχουν μαζί τους μεγάλο μπάτζετ για ψώνια, διότι στη χώρα τους πολλά είδη είναι απαγορευτικά λόγω φορολογίας».

Οι γνωρίζοντες αναφέρουν –χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί– ότι κάποια πολυτελή καταστήματα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας έχουν υποκύψει στην απειλή. «Δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στους Κινέζους που σηκώνουν το μισό μαγαζί. Ετσι δίνουν τη μίζα». (Πριν από λίγες ημέρες, παρέα Κινέζων στη Μύκονο έκανε τζίρο 14.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο.)

Με αυτόν τον τρόπο, οι ξεναγοί (εκτιμάται ότι είναι γύρω στους 150, χωρίς φυσικά όλοι να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο) κερδίζουν τουλάχιστον 60.000 ευρώ τη σεζόν (κάποιοι ανεβάζουν το ποσό πολύ υψηλότερα). «Τζιράρουν στην Ελλάδα τερατώδη ποσά, φυσικά «μαύρα», τα οποία φεύγουν για Κίνα».
«Ομηροι από τη μαφία»
«Είμαστε σε ομηρία, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Η ιδιοκτήτρια εστιατορίου της Μυκόνου δέχθηκε να μιλήσει στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας για ευνόητους λόγους. Ουδείς ρισκάρει να τα «σπάσει» με την ιδιότυπη μαφία που ελέγχει το κύμα των Κινέζων τουριστών που φτάνουν στη χώρα μας. «Φέρνουν τα γκρουπ και όχι μόνο απαιτούν ποσοστό 10% –τουλάχιστον– από τον λογαριασμό, αλλά απαιτούν και να φάνε δωρεάν. Εάν τους πεις τίποτα, αρχίζουν τη φασαρία μπροστά στον κόσμο εκτοξεύοντας απειλές. Πολλές φορές έχω έρθει σε ρήξη με τέτοιους οδηγούς και η μόνιμη επωδός είναι ότι “αν δεν σ’ αρέσει, δεν θα ξαναφέρω κόσμο εδώ”. Ξέρουμε ότι θα το κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι λειτουργούν σαν ομάδα, εάν συμβεί κάτι, ο ένας θα ενημερώσει τον άλλο και μπορεί να σου κάνουν μεγάλη ζημιά».

Οπως λέει η ίδια, αν όχι όλα, τα τα περισσότερα καταστήματα στο νησί έχουν πέσει στην ανάγκη των «οδηγών-μεταφραστών». Στην πλέον δεινή θέση βρίσκονται τα μαγαζιά που δεν έχουν κόσμο και τα οποία μπορούν με αυτόν τον τρόπο να γεμίσουν. Σε αυτά η μίζα αυξάνεται. Μαγαζάτορες αναφέρουν, επίσης, ότι εάν τολμήσουν να κάνουν έκπτωση στους Κινέζους πελάτες, οι ξεναγοί διαμαρτύρονται γιατί χάνουν κέρδη...
kathimerini.gr

Αξιέπαινες πράξεις στή Μύκονο

έπεσε στήν αντίληψη μας : Εύγε!
 
                           Καί όμως υπάρχουν,ακόμη, Άνθρωποι
Έπεσε στήν αντίληψη μου καί μέ μεγάλη χαρά τό δημοσιοποιώ γιατί είναι παράδειγμα πρός μίμηση -καί φωτεινή εξαίρεση στή ζοφερή εποχή πού διανύουμε- ότι δύο νέοι Άνθρωποι (τό Α μέ κεφαλαίο), πού δέν επιθυμούν νά γίνουν γνωστά τά ονόματα τους (επιχειρηματίες καί οι δύο) -ο, μέν, ένας δραστηριοποιούμενος στόν τομέα τής διασκέδασης (bar), ο δέ άλλος στόν ξενοδοχειακό χώρο- ανέλαβαν όλα τά έξοδα νοσηλείας μέχρι τελικής ίασης (γιατρούς, νοσοκομεία, εισιτήρια κτλ.) δύο εργαζομένων τους μέ σοβαρά προβλήματα υγείας (προβλήματα πού οι ίδιοι, οι πάσχοντες, αδυνατούσαν νά αντιμετωπίσουν).
Αξίζουν έπαινοι στά δυό νέα αυτά παιδιά -καθώς επίσης- καί 
στίς οικογένειες τους που τούς γαλούχησαν μέ τίς αξίες τού αλτρουϊσμού καί τής αλληλεγγύης. 
Μακάρι νά βρίσκονται, πάντοτε, ζηλωτές τέτοιων πράξεων.
Γιά άλλη μιά φορά ένα μεγάλο Εύγε!.. 
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

«Ετσι εκτελέσαμε την Ελλάδα»...

john-perkins 

 

Ενας «οικονομικός δολοφόνος» ομολογεί...

 Πως η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης έγιναν τα θύματα «οικονομικών δολοφόνων» και παγιδεύτηκαν στον φαύλο κύκλο του χρέους; Ένας πρώην «οικονομικός δολοφόνος», ο Τζον Πέρκινς, περιγράφει το ...
πώς η χώρα μας μπήκε στο στόχαστρο των διεθνών τοκογλύφων πολύ πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση με απώτερο σκοπό την αφαίμαξη του φυσικού της πλούτου και την αρπαγή των υποδομών του.
Ο αμερικανός συγγραφέας έγινε ευρύτερα γνωστός το 2004 όταν εξέδωσε  το βιβλίο «Confessions of an Economic Hit Man» στο οποίο πραγματευόταν τον τρόπο που οι «ελεύθεροι σκοπευτές» του ΔΝΤ και των αγορών χτύπησαν χώρες εγκλωβίζοντάς τις στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Σε συνέντευξή του στο δημοσιογραφικό site Dialogos Media (http://dialogosmedia.org/) η οποία δημοσιεύεται και στο Truth Out (http://truth-out.org/news/item/26112-an-economic-hit-man-speaks-out-john-perkins-on-how-greece-has-fallen-victim-to-economic-hit-men), περιγράφει τον τρόπο που παγιδεύτηκε η Ελλάδα.
Ο Πέρκινς, κατ’ αρχήν περιγράφει το τι είναι οι «οικονομικοί δολοφόνοι» (hit men) λέγοντας ότι είναι στην ουσία ανιχνευτές «ευκαιριών» και οι οποίοι ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα καταγράφουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές αλλά και τους τρόπους που θα μπορούσαν κάποιοι να τις βάλουν στο χέρι. Μόλις εντοπίσουν μία χώρα στην οποία αξίζει τον κόπο να επιτεθούν ξεκινάει το παιχνίδι:
«Εντοπίζουμε χώρες που έχουν κάτι να μας προσφέρουν, όπως για παράδειγμα: πετρέλαιο, φυσικό πλούτο ή δίκτυα μεταφορών. Στη συνέχεια φροντίζουμε να...

Amphipolis project

  • photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στάθης Παχίδης
Στάθης Παχίδης Καθώς είναι σφόδρα πιθανό πως από στιγμή σε στιγμή ο πρώτος Γιαπωνέζος τουρίστας περνά τα όρια Βρασνών και Ασπροβάλτας και πλησιάζει προς την απανταχού γνωστή πια -πλησίον του λόφου Καστά- Mesolakkia, προβληματισμός ενσκήπτει για την επόμενη μέρα της περιοχής.
Ήδη τα φωτισμένα μυαλά και οι οραματιστές του αύριο καταθέτουν τις πρώτες προτάσεις και ιδέες για την κατάρτιση άτυπου Think Tank ώστε την κατάλληλη στιγμή να παρουσιασθεί αρμοδίως πλήρες και επαρκές το συνολικό "Amphipolis Project".
  • Προτεραιότητα δίνεται καταρχήν στην εύρεση αγροτεμαχίων προς χωροθέτηση ζωνών "roomς to let" αρχαίας στρυμονικής αρχιτεκτονικής εντός του τόξου από Κερδύλλια έως Ροδολίβος. Το σερραϊκό real estate επανεκκινήθηκε, οι τιμές των πέριξ μπαϊριών και τσαϊριών εκτοξεύτηκαν, το ίδιο και η ζήτηση προικισμένων με ποτιστικά της περιοχής νυφών ανεξαρτήτως ηλικίας. Λύση θα μπορούσε να δώσει το Φεστιβάλ Αυθαιρέτων πέριξ Ασπροβάλτας αλλά υστερεί αισθητικά.
  • Η Τέχνη είναι παρηγορία –πόσο μάλλον η Greek Art… Έμπνευση γηραιάς Μεσολακκιώτισας είναι τα “Αlexandrakia”, δηλαδή μικρές πάνινες και οικολογικές κούκλες του Μεγ. Αλεξάνδρου και της οικογενείας του, κατ’ αναλογία προς τα γνωστά τσολιαδάκια της πλατείας Συντάγματος. Διαφωνία επικρατεί για τον σχεδιασμό μινιατούρας Καρυάτιδας και μάλιστα γιατί το όνομά τους είναι η ψυχή τους. (Αδύνατον Μακεδών καλλιτέχνης να φιλοτέχνησε καλλιτέχνημα έχοντας ως μοντέλο κόρες εκ Καρυών Λακωνίας όπως λέει η αρχαία παράδοση –μόνο από χωριό της ένδοξης σερραϊκής γης θα μπορούσε να δανεισθεί κάλλος… Επομένως ερίζουν αν οι Κόρες πρέπει να ονομάζονται Μεσολακκιάτιδες, Ροδολιβιάτιδες, Νιγριτιάτιδες, Γαζωριάτιδες, Αλιστρατιάτιδες, Κιούπκιοϊάτιδες και ούτω καθεξής...).
  • Πέραν των κλασικών γαστρονομικών παραδόσεων του τόπου (ακανέδες, λουκάνικα Τζουμαγιάς, σερραϊκή μπουγάτσα), ήδη ετοιμάζονται επενδύσεις πρόχειρου φαγητού με ευφάνταστους τίτλους όπως «Σφιγγονοστιμιές», "Sarissa Souvlakeri", "Rox-anne", "Hot Dog Tzoumagia – να σου φύγει η μαγκιά", "Gorgona Fresh Fish".
  • Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και καφέ-μπαρ με το ενδιαφέρον να κεντρώνεται στο σχεδιασμό ηλεκτρονικού παιχνιδιού προσομοίωσης ανασκαφής του Τάφου, πολλαπλών επίπεδων δυσκολίας (σε στυλ Σούπερ Μάριο για τους παλαιότερους) με τρεις πίστες, όσες και οι θάλαμοι του Μνημείου και τίτλο «Poios einai mesa?». Τα concept για μπαρ ειδικού ενδιαφέροντος όπως "Bi-city" (εκ του Αμφί-πόλις), "Ifestiwn secret", "Thamenos Bar", "Area Panagiotarea", "Indi-Anna" κρίθηκαν τολμηρά αλλά και πρόωρα για συζήτηση προς το παρόν.
Στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης όλων αυτών των ιδεών και προτάσεων προτείνεται θέσπιση ειδικού κουπονιού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ με τον διακριτό τίτλο "Amphipolis Bet", τα κέρδη του οποίου θα επενδυθούν στην περιοχή. Οι αρχαιολόγοι πάντοτε αργούν χαρακτηριστικά και υπάρχει χρόνος αρκετός για τζόγο. Οι στοιχηματικοί οίκοι του εξωτερικού ήδη δίνουν προγνωστικά για το ποιος είναι ο ένδοξος ενταφιασμένος με καλύτερες αποδόσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο πρώτο και τον Ηφαιστίωνα δεύτερο, ενώ χαμηλά κινούνται ο Νέαρχος και η Ολυμπιάδα. Τι κι αν η αρχαιολογική σκαπάνη μπορεί να οδηγεί και στον κουβά, o σκοπός είναι ιερός – εσείς για ποιον θα στοιχηματίζατε;
protagon

Κυβέρνηση σε διαρκή κρίση πανικού

Το κόψιμο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ από τη ΝΕΡΙΤ, η απάντηση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο «Ποντίκι» καθώς και οι δηλώσεις συνοδεία ψεμάτων της Σ. Βούλτεψη αποτυπώνουν την κακή κυβερνητική ψυχολογία.

     
Της Αλίκης Μάτση

Τον πανικό μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή καταδεικνύουν μια σειρά κινήσεις του μεγάρου Μαξίμου των τελευταίων ημερών.

Κορυφαίο παράδειγμα, η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να μη μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ σήμερα η ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Παράδειγμα δεύτερο, η ανακοίνωση, το βράδυ της Πέμπτης, του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σε απάντηση του σατιρικού πρωτοσέλιδου της εφημερίδας «Το Ποντίκι», που αν μη τι άλλο αποδεικνύει την έλλειψη χιούμορ των επιτελών του Αντ. Σαμαρά.


ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Σε πρωταγωνίστρια των ημερών έχει αναδειχθεί η Σοφία Βούλτεψη με τις δηλώσεις της για ΕΝΦΙΑ, ΕΣΥ και ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Απιθανότητες και ψεύδη
Τρίτο και ουδόλως αμελητέο, οι πρόσφατες, κατά συρροή, δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, που στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την Υγεία, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ, έφτασε στο σημείο να δηλώνει ψευδώς -βάσει του «πόθεν έσχες» της- ότι η ίδια δεν κατέχει κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Η απόφαση για τη μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα, αλλά μόνο της συνέντευξης Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίστηκε ακόμη και από ένα κομμάτι της ίδιας της Ν.Δ. ευθεία λογοκρισία και φυσικά παρέμβαση στα εσωτερικά τής κατά τα άλλα «ανεξάρτητης» δημόσιας τηλεόρασης. Η δε απόφαση του καθηγητή Αντ. Μακρυδημήτρη και του Ρ. Μορώνη να παραιτηθούν, καταγγέλλοντας στην ουσία παρεμβάσεις στο έργο τους, ερμηνεύεται ως απόπειρα του πρωθυπουργικού γραφείου να επεμβαίνει παλαιοκομματικά και επιβλητικά σε έναν δημόσιο οργανισμό, καταρρίπτοντας τις αιτιολογικές βάσεις που η κυβέρνηση είχε πέρυσι χρησιμοποιήσει για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ολως αιφνιδίως και αφού με τις εννιά αντικαταστάσεις κυβερνητικών βουλευτών η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, προχθές το βράδυ το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το άθλιο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Το Ποντίκι”, οι εμπνευστές του και όσοι κρύβονται πίσω από τους εμπνευστές του να γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν άγεται, ούτε φέρεται ούτε κάμπτεται από κανέναν».

Η εφημερίδα με τον τίτλο «Πιο χαμηλά – πιο χαμηλά» απεικονίζει σε σκίτσο τον πρωθυπουργό να κρατά μια μάνικα βενζίνης και κάποιον να του φωνάζει «Πόσο την έχεις, νεαρέ;», υπονοώντας για τον καλόπιστο και χιουμορίστα αναγνώστη την ελάχιστη έκπτωση που η κυβέρνηση ανακοίνωσε για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Φυσικώ τω λόγω η εφημερίδα χαρακτήρισε την ανακοίνωση απίστευτα ανόητη και πολιτικά τραγική. Το γεγονός αυτό καθαυτό όμως δείχνει ένα πρωθυπουργικό επιτελείο που θεωρεί επιβεβλημένο να προασπίσει τον προϊστάμενό του ακόμη και έναντι της σάτιρας, λησμονώντας ότι η επιθεώρηση ως θεατρικό είδος γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη επί θεμάτων που θίγουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Στην αρχή αιτιολόγησε, βάσει της στατιστικής για τη σωρεία των αξονικών τομογραφιών που γίνονται κάθε μήνα, το δίκαιο της κυβέρνησης να αποκλείσει τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (τεστ Παπ, μαστογραφία, εξέταση προστάτη κ.λπ.).

«Κακώς αγοράσατε σπίτι»

Μετά περίπου είπε ότι κακώς οι Ελληνες αγόρασαν σπίτια, για να δικαιολογήσει την υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Οταν προσπάθησε να τα «μαζέψει» ισχυρίστηκε ότι μιλούσε για τη δική της επιλογή να μην είναι κάτοχος ακίνητης περιουσίας.

Βάσει όμως του «πόθεν έσχες» της που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Αυγή», η κυρία Βούλτεψη διαθέτει οικία 350 τ.μ. στη Γλυφάδα, οικία 70 τ.μ. στην Αγία Μαρίνα, πριν από το Λαγονήσι και οικόπεδο στο Ντράφι, μαζί με τον σύζυγό της. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Διότι πράττει εφ’ ω ετάχθη…

Βέβαια οι πληροφορίες τη φέρουν, για το θέμα της ΝΕΡΙΤ, σε αντίπαλα στρατόπεδα με τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Γ. Μουρούτη, και τον λογογράφο του, Χρ. Λαζαρίδη. Η ίδια φέρεται σύμμαχος του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον εκνευρισμό που προκαλούν στο Μαξίμου οι δημόσιες διαφωνίες ολοένα και περισσότερων βουλευτών, που εν όψει του κινδύνου μη επανεκλογής τους, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να πάρουν λελογισμένες αποστάσεις και να διασώσουν εαυτούς. Τελευταία παραδείγματα, η Αννα Καραμανλή και ο Λ. Αυγενάκης που ώς τώρα σπανίως εκφράζονταν.

Η κυβέρνηση λοιπόν συνειδητοποιεί ότι είναι όλο και πιο δύσκολο να αναστρέφει το δυσμενές γι’ αυτήν κλίμα στην κοινωνία. Αν τελικά ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να το τραβήξει ώς την προεδρική εκλογή ή, όπως κάποιοι του εισηγούνται, αιφνιδιάσει νωρίτερα με εκλογές, θα φανεί. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι πέντε μήνες είναι παρά πολλοί για να μπορέσει να συγκρατήσει την παραπαίουσα κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.
efsyn.gr 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ