Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ο Μίμης ζητά απ' τον Αλέξη, να διώξει τον Γιάνη...



«Ο κόσμος θα ψηφίσει "Οχι" σε μεγάλο ποσοστό ως αγανάκτηση απέναντι στη λανθασμένη πολιτική της ΕΕ» σχολίασε ο Μίμης Ανδρουλάκης και επεσήμανε ότι «τελειώσαμε αν πάμε σε...
εκλογές το καλοκαίρι. Πρέπει να ειπωθεί από τον Τσίπρα η αλήθεια στο λαό και να παγώσουν οι ψευδαισθήσεις. Το ναι και το όχι δεν έχουν σημασία».

«Είχα πει στον κ. Κορωνάκη, να πει στον Τσίπρα ότι αν δείξει υπερβολική εμπιστοσύνη στον Βαρουφάκη και αν τον κάνει υπουργό, το αργότερο σε 6 μήνες θα έχει βάλει ταφόπλακα στην πατρίδα. Ο Βαρουφάκης πίστευε ότι από τη στιγμή που θα κάνει χρεοκοπία στις 30 Ιουνίου, τρομοκρατημένη η Μέρκελ θα ‘ρθει να γονατίσει στον Βαρουφάκη. Τώρα είναι Αλέξη η τελευταία σου ευκαιρία, διώξε τον Βαρουφάκη, σχημάτισε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης…», πρόσθεσε ο Ανδρουλάκης στον "Αlpha 989" .

Τέλος, τόνισε ότι «πάμε για έναν τραγικό εθνικό διχασμό, όποτε υπήρξε διχασμός, υπήρξε καταστροφή» και υποστήριξε ότι «και τώρα ακόμα υπάρχει καιρός, δεν είμαι από αυτούς που λένε «φύγε παραιτήσου» αλλά πάρε πρωτοβουλία έστω και τελευταία στιγμή»

Κογκρέσο σε Λαγκάρντ: Δείξτε ευελιξία στην Ελλάδα...

Τέσσερα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν στις 2 Ιουλίου επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔNT, Κριστίν Λαγκάρντ, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι, εάν...
η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται και το ΔΝΤ, δεν κατορθώσουν να φθάσουν σε συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συντάκτες της επιστολής θεωρούν ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά.

Στην επιστολή εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους των ΔΝΤ και ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο υιοθετεί σκληρή γραμμή ως προς τις απαιτήσεις για την εφαρμογή περισσότερων μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια μίας επώδυνης εξαετούς δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια. Ενώ φέτος, η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 2,5% και για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμέτρηση ανάμεσα στη νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, περιλαμβανομένου του περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ και σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, αποτέλεσαν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επισημαίνοντας ότι με την εφαρμογή πολλών από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι πιστωτές, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 19%, ενώ εξασφαλίσθηκε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο και μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για «πολλά χρόνια», ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση που θα καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα- διαφορετικά θα συνεχίσει να ολισθαίνει στην ίδια παγίδα της λιτότητας, της ύφεσης και της μη βιωσιμότητας του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της για συμβιβασμό, αλλά όπως το έθεσε ο Πολ Τόμσεν τον περασμένο μήνα, πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές: «Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μία ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως. Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία», αναφέρουν τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου.

Η επιστολή καταλήγει με μία προειδοποίηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στον διεθνή οικονομικό οργανισμό. «Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».«Σας καλούμε να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες».

Η επιστολή υπογράφεται από τους Αλαν Γκρέισον, Μπέρναρντ Σάντερς, Τζον Κόνιερς και Ραούλ Γκριχάλβα.
 (Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστολή των 4 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ).

Θά πέσει απ' τή σκάλα, NAI ή OXI;

Πελώριο καί μυστηριώδες τό ερώτημα πού αιωρείται...
Στή μιά περίπτωση ..."τή βάψαμε".
Στήν άλλη τήν έχουμε "μισοβαμένη"...! 
 ***
O Σβορώνος και ο μέγας Κωστής Μοσκώφ, λένε, ότι υπάρχει μία ενότητα από την Ιλιάδα μέχρι το δημοτικό και αντιστασιακό τραγούδι. 
Μία «αργόσυρ­τη διάρκεια»... 
        Δ.Ν.Α.                          

Ζακ Ντελόρ: Κάντε τα πάντα για να σώσετε την Ελλάδα...


Ζακ Ντελόρ: Κάντε τα πάντα για να σώσετε την ΕλλάδαΈκκληση προς όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί η Ελλάδα, απηύθυνε ο Ζακ Ντελόρ, ένας από τους...
Ευρωπαίος πολιτικούς που οραματίστηκε και βοήθησε ώστε να γίνει πράξη η ενωμένη Ευρώπη.

Ο  Ντελόρ τόνισε ότι, στα πλαίσια της προσπάθειας σωτηρίας, θα πρέπει να περιληφθεί και εξέταση του «βάρους χρέους» που έχει φορτωθεί η χώρα και μάλιστα αυτό να γίνει χωρίς καθυστέρηση.

Σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» - το οποίο συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΕ και πρώην Επίτροπος Πασκάλ Λαμί καθώς και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζακ Ντελόρ-  ο  Ντελόρ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται:

1. Οικονομική βοήθεια προκειμένου να βελτιωθεί η βραχυπρόθεσμη φερεγγυότητα

2. να δοθεί βοήθεια μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ώστε η οικονομία της χώρας να επιστρέψει σε ρυθμό ανάπτυξης

Διαψεύδει τα σενάρια για «κούρεμα» καταθέσεων η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών


 
 






ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ 
Διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για «κούρεμα» στις καταθέσεις ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φέρνει σε συνεργασία τις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
Οπως δήλωσε ο Αντρέα Ενρια δεν είναι ενήμερος για κάποιο σχέδιο επιβολής «κουρέματος» και επισημαίνει ότι η επιλογή αυτή αντιβαίνει στο δίκαιο της Ε.Ε.
«Δεν είμαι ενήμερος για κάποιο σχέδιο για επιβολή "κουρέματος" στους καταθέτες λιανικής των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρθηκε από μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί. Πολύ αμφιβάλλω ότι κάποια αρχή ή δημόσιος φορέας σε επίπεδο ΕΕ ή κράτους μέλους θα μπορούσε να εξετάσει την επιλογή αυτή, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς το δίκαιο της ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΑΤ θα εκκινήσει αμέσως τη διαδικασία εξέτασης παραβίασης της νομοθεσίας της ΕΕ. Η νομοθεσία της ΕΕ είναι σε θέση να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες λιανικής, όπως και κάθε άλλο καταθέτη στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ενρια.
Η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη τόνισε το Σάββατο ότι τα όρια των αναλήψεων θα καθοριστούν με βάση τη ρευστότητα που θα είναι διαθέσιμη από το πρωί της Τρίτης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες από την Δευτέρα θα κινηθούν βάσει των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΚΤ το πρωί της ίδιας ημέρας.
Η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι τα χρήματα που είναι διαθέσιμα επαρκούν μέχρι την Δευτέρα, ενώ ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα την Τρίτη, αν όχι την Τετάρτη, να ανοίξουν οι τράπεζες «αφού προηγουμένως θα έχουμε μάθει το όριο των αναλήψεων», τονίζοντας ότι θα υπάρξουν όμως περιορισμοί.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία στην ψυχραιμία και την ασφάλεια όλων των συναλλασσομένων, ενώ διέψευσε εκ νέου τα σενάρια για «κούρεμα» 30% στις καταθέσεις πάνω από 8.000 ευρώ, όπως ανέφερε την Παρασκευή δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Σε διάψευση είχε προβεί νωρίτερα και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζοντας, σε ανακοίνωσή του, «προβοκάτσια» και «υπονόμευση του δημοψηφίσματος» το εν λόγω δημοσίευμα.
Πάντως, οι FT αναφέρουν ότι οι φόβοι της οικονομικής κατάρρευσης, οι τράπεζες προετοιμάζουν το σχέδιο για πιθανό «bail – in». Το δημοσίευμα επικαλείται επιχειρηματίες και τραπεζίτες οι οποίοι έχουν άριστη γνώση της ελληνικής κατάστασης.
«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα», αναφέρει πηγή, η οποία τονίζει παράλληλα ότι το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος που θα συμφωνούνταν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η «Κ» επικοινώνησε με σειρά τραπεζικών πηγών πάντως, οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν το σενάριο. 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα πως οι ελληνικές τράπεζες είναι κλειστές από την Δευτέρα και ότι οι καταθέτες μπορούν να τραβούν από τα ΑΤΜ έως 60 ευρώ την ημέρα, ενώ το σχέδιο, σημειώνουν οι FT, θα προσμοιάζει με αυτό που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για καταθέσεις άνω των 100.0000 Ευρώ.
Μάλιστα επικαλείται έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι δήλωσαν πως τα χρήματα που υπάρχουν στα ΑΤΜ φτάνουν μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
kathimerini.gr

Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό...


Απάντηση Δραγασάκη στους FT...
Με αφορμή σενάρια που διακινούνται και από τους "Financial Times" και φέρουν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να αναλαμβάνει ρόλο σε νέα κυβέρνηση, ο Γ. Δραγασάκης έκανε την εξής δήλωση: 
"Η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό και...
από αύριο το βράδυ με ακόμα ισχυρότερη λαϊκή στήριξη και εντολή. Αυτή ακριβώς την εντολή θα υπηρετήσω και εγώ από την πλευρά μου"...

Νικολακόπουλος: Οριακή μέχρι χθες η αναμέτρηση...


Δεν ξέρουμε αύριο τι θα γίνει...
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος προανήγγειλε οτι αύριο στις 19:00, η GPO  του Θεοδωρικάκου θα παρουσιάσει μια έρευνα (ενα είδος EXIT POLL).
Αλλά το...
σημαντικότερο απ' αυτά που είπε στην Μαρία Σαράφογλου, ήταν: Επειδή μέχρι χθες θα μπορούσε η εικονα της αναμέτρησης να ηταν οριακή, δεν είναι δυνατόν πούμε τι θα γίνει αυριο, όσον αφορά το αποτέλεσμα".
Η ροή, πάντως, των αποτελεσμάτων, επειδή η διαδικασία είναι απλή, θα 'ναι γρήγορη και γύρω στις 9 το βράδυ θα ξέρουμε αν θα πάρει το αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας (έχοντας στη τσέπη του το ΟΧΙ)...

Τζότζεφ Στίγκλιτς στην Die Zeit: «Βασικά, ναι, φταίνε οι Γερμανοί»...


«Κολοσσιαίο λάθος» χαρακτηρίζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζότζεφ Στίγκλιτς, την άσκηση πίεσης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Στη...
συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο  οικονομολόγος τονίζει χαρακτηριστικά: «Είμαι πολύ ανήσυχος για την Ευρώπη. Είναι ένα κολοσσιαίο λάθος να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ».

Στην ερώτηση «αν η Ελλάδα είναι ένοχη για ένα πιθανό grexit» ο Τζ. Στίγκλιτς τονίζει: «Όχι. Τα υποτιθέμενα προγράμματα διάσωσης είναι εντελώς εσφαλμένα... Φυσικά και υπήρχαν προβλήματα τα οποία σε τελευταία ανάλυση οδήγησαν στην κρίση του 2010, όμως η τρόικα με τα μέτρα της επιδείνωσε τα πάντα... Η τελευταία πρωτοβουλία ακολουθεί την ίδια λανθασμένη προσέγγιση. Αυτά είναι κακά προγράμματα ύφεσης και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την εξαθλίωση που έχουν προκαλέσει αυτά τα προγράμματα. Είναι ξεκάθαρο: Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή για τα μέτρα λιτότητας και το παράλογο χρέος. Το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρωθεί».

Στην ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας «ποια θα ήταν η καλύτερη διέξοδος από την κρίση» ο Τζ. Στίγκλιτς εκτιμά: «Να ψηφίσουν "Όχι" οι Έλληνες την Κυριακή. Στη συνέχεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διαπραγματευτούν εκ νέου. Η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί το βάρος του χρέους και να μπει ένας ρεαλιστικότερος στόχος ανάπτυξης, ας πούμε 1,5%. Οι Έλληνες χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Και η χώρα θα πρέπει να πάρει την κατάλληλη βοήθεια για μια αλλαγή».

- «Δηλαδή, ακόμη περισσότερα χρήματα;» ρωτά η εφημερίδα. Και ο Στίγκλιτς απαντά: «Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δεν έχουν φθάσει ποτέ στην Ελλάδα. Αυτά δόθηκαν για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες».

- «Δηλαδή, είναι ένοχοι οι Γερμανοί;» ρωτά η Die Zeit. «Βασικά ναι» υποστηρίζει ο Στίγκλιτς. «Είναι η ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας η οποία συνέβαλε στο να μετατραπεί ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα σε τεράστιο. Η Ελλάδα όντως αποτελεί μόνο το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ζώνης του ευρώ. Η καθολική εμμονή στην υποτιθέμενη ηθική μιας πολιτικής προσανατολισμένης στην ανάπτυξη, κατέστησε την κρίση άλυτο πρόβλημα. Υποδαυλίζει ασταμάτητα τον φόβο ότι η Ισπανία θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα, αν εμφανιστεί κάποιος πολύ υποχωρητικός. Κατά ειρωνικό τρόπο, θα μπορούσε ακριβώς αυτό το σενάριο τρόμου να βγει τώρα αληθινό. Αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να βγει από το ευρώ και στη συνέχεια κατόρθωνε να βγει από την ύφεση –πράγμα που δεν είναι απίθανο- τότε θα προσέβλεπαν σε αυτό οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και άλλες χώρες. Και στην επόμενη κρίση θα μπορούσαν να πουν: Υπάρχει μια καλύτερη λύση, γιατί θα πρέπει να αγωνιστούμε για να παραμείνουμε στο ευρώ; Αυτό θα ήταν στην πραγματικότητα η μοιραία ρωγμή στα θεμέλια του ευρώ».

Νέα στάθμιση…



- ποιος προηγείται…
- τα άκυρα…
- η αποχή…

Η δημοσκοπική εικόνα για το αυριανό δημοψήφισμα, στις 6 το απόγευμα, παρουσιαζόταν ως εξής:
«όχι»


44,8%

«Ναι» 42,6% (Η διαφορά στο 2,2%)

Άκυρα 4,5%

Αποχή 4%

Αδιευκρίνιστη ψήφος 4,1%

Τι να προσέξετε για να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιό σας


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Εντός 12 ωρών, την Κυριακή από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ., 9.855.029 πολίτες καλούμεθα με τη σταυροδοσία μας στο «ΝΑΙ» ή στο «ΟΧΙ» να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας και όλων μας σε μια διαδικασία με πολλά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά.

...

Μπροστά το ΟΧΙ...



Η δημοσκοπική εικόνα του δημοψηφίσματος στις 3 το μεσημέρι, ήταν η παρακάτω. 
ΟΧΙ...
47,6
ΝΑΙ 44,8
Θα επανέλθουμε με περισσοτερες λεπτομέρειες...

Νέο σοκ από τον EFSF : Ανά πάσα στιγμή απαιτητά τα 140 δις…



Νέα ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί η κίνηση του EFSF, την οποία είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του EFSF ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα δάνεια του EFSF στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μηχανισμού.
Με ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο EFSF αποσαφηνίζει ότι «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής, και προσθέτει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά» προσθέτει η διοίκηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF-ESM) δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.
Ουσιαστικά, το ΔΣ του EFSF, που κλήθηκε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη μη πληρωμή από την Ελλάδα των δόσεων του Ιουνίου στο ΔΝΤ, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν τραβά... ακόμα την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά επιφυλάσσεται να το κάνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του.
Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές του ανοικτές ως πιστωτής.
«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να επιλέξει τη «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά τη μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν).
Με την επιλογή της «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» ο EFSF κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του...

Τελείως ανυπόστατο το δημοσίευμα των FT…


Η Λούκα Κατσέλη διαψεύδει το σενάριο κουρέματος των καταθέσεων…

«Εκ του πονηρού», υποστηρίζει πως έγινε το δημοσίευμα – βόμβα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες εξετάζουν κούρεμα καταθέσεων από 8.000 και πάνω.

Είναι…
τελείως ανυπόστατο, δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ…