Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Μαξίμου: Απολύτως εφικτή η λύση

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων παραμένει η κυβέρνηση. Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι η διαμόρφωση της λύσης είναι απολύτως εφικτή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά οποιαδήποτε τελεσίγραφα.
Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσε στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρονται στα ακόλουθα σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.
-Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
-Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
-Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

Αντιθέτως, τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ελληνική κυβέρνηση βάση συζήτησης στο Eurogroup είναι τα εξής:
-Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
-Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος αναφέρει ότι «η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθιά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ».
Τέλος, ο πρωθυπουργός κάνει γνωστή την πρόθεσή του να ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί. Υπενθυμίζεται ότι σχετική ενημέρωση έχει ζητήσει ήδη το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
από kathimerini.gr

Κρίσιμο το αυριανό διοικητικό συμβούλιο ΕΚΤ για τη ρευστότητα


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ
 Καθοριστικής σημασίας για τη ρευστότητα των εγχώριων τραπεζών και ευρύτερα την κατάσταση στην Ελλάδα, θα είναι η αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για την ανανέωση της παροχής ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Αν και θεωρείται απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε ριζικές κινήσεις, πολύ περισσότερο να διακόψει την παροχή ρευστότητας, ωστόσο, οι τράπεζες αγωνιούν για τις επιπτώσεις στην ψυχολογία εξαιτίας της χθεσινής ρήξης και του τελεσιγράφου της ερχόμενης Παρασκευής. Οι τράπεζες σημειώνουν ότι ένα ατύχημα ρευστότητας θα μπορούσε να προκύψει και από καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Πολύ περισσότερο τη στιγμή που οι τράπεζες «αιμορραγούν» καθημερινά: από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί πάνω από 20 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τις τελευταίες ημέρες λόγω της αβεβαιότητας και της κακής πορείας των διαπραγματεύσεων καταγράφεται αύξηση των εκροών καταθέσεων. Ερώτημα αποτελεί το τι θα κάνει η ΕΚΤ στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του Eurogroup, κάτι που επιτείνει την ανησυχία και εντείνει τις πιέσεις ρευστότητας.

Οπως σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές είναι εξαιρετικά απίθανο αύριο να τεθεί ζήτημα διακοπής της παροχής ρευστότητας, ωστόσο είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους και συνεχίζονται οι εκροές καταθέσεων, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για ένα ατύχημα ρευστότητας. Ο Πίτερ Πραέτ μέλος του Εκτ. Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σημείωσε ότι η έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχεται στις ελληνικές τράπεζες είναι προσωρινή, αλλά σε περιόδους συστημικών κρίσεων απαιτείται ευελιξία ως προς το πόσο μπορεί τελικά να διαρκέσει. Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί θέμα διακοπής της παροχής ρευστότητας, μέσω ELA, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, όπως πιστοποιήθηκε και από το πρόσφατο stress test της ΕΚΤ. Οπως σημειώνουν η ΕΚΤ είχε παλαιότερα απειλήσει με διακοπή ρευστότητας την Ιρλανδία και την Κύπρο, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες ήταν χρεοκοπημένες.

Επιπλέον εκτιμούν ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι αυτή που θα πυροδοτήσει «μεγάλες» εξελίξεις, τουλάχιστον όσο οι δύο πλευρές βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν έχει εκπνεύσει η προθεσμία της 28/2. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική στάση εγκρίνοντας ρευστότητα με το «σταγονόμετρο». Είναι πολύ πιθανό η ΤτΕ, για την αντιμετώπιση των μεγάλων εκροών να καταθέσει αύριο αίτημα για νέα αύξηση του ορίου (σήμερα είναι στα 65 δισ.). Σημειώνεται ότι ο ELA χορηγείται μόνο με την παροχή εγγυήσεων και σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan, με τον σημερινό ρυθμό απόσυρσης των καταθέσεων (περίπου 2 δισ./εβδομάδα) τα στοιχεία ενεργητικού (δάνεια, ομόλογα, καλυμμένα ομόλογα κ.ά.) που μπορούν να διαθέσουν οι εγχώριες τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ επαρκούν για 14 εβδομάδες.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Μάχη για την άρση του αδιεξόδου

 
Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σήμερα η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, μετά το τελεσίγραφο του χθεσινού Eurogroup προς την Αθήνα. «Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατά την άφιξή του στο Ecofin.
kathimerini.gr

Ο Σόιμπλε, δεν έχει πάρει χαμπάρι τίποτα;...


undefined
Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  λέει στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι «λυπάται για τους Έλληνες διότι η κυβέρνησή τους φέρεται ανεύθυνα». 
Η δήλωση ασφαλώς είναι προβληματική από άποψη διπλωματικού πρωτοκόλλου αλλά και ουσιαστικής ευγένειας. Εδώ ωστόσο θα επικεντρωθώ σε ένα άλλο σημείο της: την αρκετά ασυνήθιστη επίκληση ενός πάθους (και μάλιστα του κατεξοχήν θλιβερού πάθους -της λύπης) προκειμένου να μιλήσουμε για την πολιτική.

Η επίκληση αυτή βέβαια είναι ρητορική: ο κ. υπουργός δεν θέλει να μας γνωστοποιήσει τη συναισθηματική του κατάσταση, αλλά να απευθύνει μια υπόδειξη προς τους κακούς μαθητές ώστε να επανέλθουν αμέσως στον ορθό δρόμο.

Ακριβώς αυτό όμως δείχνει πόσο ανήμπορος είναι, και πόσο δεν έχει πάρει χαμπάρι για τη φάση αυτή της σύγκρουσης και για την τακτική του αντιπάλου που έχει απέναντί του.

Αυτή η ακατανοησία αντικατοπτρίζεται και στην φημολογούμενη επιδίωξη της γερμανικής κυβέρνησηςνα αποπέμψει τον Γιάνη Βαρουφάκη από τις διαπραγματεύσεις επειδή «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».

Πραγματικά δεν είμαι σίγουρος πώς ακριβώς να εξηγήσω την άρνηση των ανθρώπων αυτών να κατανοήσουν ότι γι’ αυτό ακριβώς είναι ο Βαρουφάκης εκεί, αυτό επιδιώκει: να προκαλέσει σύγχυση.

Όποιο εγχειρίδιο και να ανοίξει κανείς, θα δει ότι η αλφαβήτα της στρατηγικής είναι να μην αφήνεις τον αντίπαλό σου να έχει σαφή εικόνα για το πού βρίσκεσαι, ή μάλλον να είσαι σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, ώστε να μην του επιτρέπεις να σε περικυκλώσει.

Με το να δημοσιοποιούν τη δυσφορία και τη σύγχυσή τους, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε όχι μόνο στέλνουν ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η προσπάθειά της επιτυγχάνει, αλλά επιπλέον προωθούν και διευρύνουν ακόμα περαιτέρω την επιτυχία αυτή· πέφτουν τελείως ανυποψίαστοι στην παγίδα και επιτρέπουν στον αντίπαλο να χρησιμοποιήσει τη δική τους δύναμη.

Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι είναι τόσο τυφλωμένοι και παρασυρμένοι από τα κολλήματά τους, που δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι κάποιος άλλος μπορεί να σκέφτεται και να ενεργεί διαφορετικά από ό,τι οι ίδιοι θεωρούν «υπευθυνότητα».

Μία άλλη είναι ότι δεν είναι τόσο βλάκες, αντιλαμβάνονται τη χρησιμοποίηση, αλλά αυτή τη στιγμή έχουν άλλες προτεραιότητες (π.χ. το εσωτερικό γερμανικό μέτωπο), οπότε δεν τους πειράζει τόσο αν αυξήσουν το γόητρο του Τσίπρα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη· ή/ και σκέφτονται ότι προς το παρόν τους παίρνει να αφήσουν την απεδαφικοποίηση να «απλώσει» λίγο ακόμα, ώστε μετά να την αιχμαλωτίσουν πιο αποτελεσματικά και να γελάσουν αυτοί τελευταίοι.

Όποια κι αν είναι η αιτία, πάντως, το γεγονός είναι προς το παρόν ότι κάνουν αυτό ακριβώς που αναμενόταν από αυτούς να κάνουν με βάση το σενάριο της ελληνικής πλευράς.

 Άκης Γαβριηλίδης

Μάρδας: "Εως την Παρασκευή, πολλά μπορoυν να συμβούν"...


undefined
"Εως την Παρασκευή, πολλά μπορούν να συμβούν", τόνισε στον Ντερμπεντέρη ("Ανατροπή") ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους εταιρους και το αδιέξοδο στο Eurogroup. 
Ο Μάρδας επεσήμανε, πως...
κανείς δεν θέλει να μην υπάρξει συμφωνία. "Δεν μπορούν παρά να βρουν μια λύση", είπε, αναφερόμενος στους δυνατούς της Ευρώπης.
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ανέφερε, πως, δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Γιάνη Βαρουφάκη. "Δεν βιαζόμαστε να μάθουμε τι έγινε (στη συνεδρίαση του Eurogroup)", δήλωσε και πρόσθεσε: "Εξάλλου, ήταν σαφής στη συνέντευξη Τύπου"...  

Βρετανός δημοσιογράφος «αποθεώνει» Βαρουφάκη...


undefined
O απεσταλμένος του "Sky News" και των "Times" στις Βρυξέλλες, Εντ Κόνγουεϊ, "αποθεώνει" τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
 «Δεν πιστεύω ότι...
έχω ακούσει ποτέ έναν υπουργό Οικονομικών τόσο διαυγή, πολυμαθή και ευφυή όσο ο Βαρουφάκης» αναφέρει ο Κόνγουεϊ. Και συμπληρώνει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα βοηθήσει στις συζητήσεις...»...


Δείτε το tweet:


undefined

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ...


undefined
 ...το αδιέξοδο στο Eurogroup...
Με «χτύπημα» στην πρώτη θέση της κεντρικής τους σελίδας, οι κυριότερες ιστοσελίδες κάνουν...
αναφορά στις εξελίξεις του κρίσιμου Eurogroup
Συγκεκριμένα: 
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος, αβέβαιο το μέλλον, σημειώνει το Reuters:
 
«Καμία συμφωνία: Οι συνομιλίες Ελλάδας-ΕΕ κατέρρευσαν, τελεσίγραφο με 1 εβδομάδα προθεσμία δόθηκε στην Αθήνα», υπογραμμίζει το Russia Today:  
Η συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας κατέρρευσαν καθώς η Αθήνα απέρριψε τις «μη αποδεκτές» απαιτήσεις της ευρωζώνης, επισημαίνει ο Guardian: 

Στη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη επικεντρώνεται το BBC: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί να πετύχει μία νέα συμφωνία» 

«Η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί»...


undefined


 Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σχολιάζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους New York Times, σημειώνοντας πως το μήνυμα των εταίρων ήταν...
«η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί». 
«Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό και όχι με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες των Ελλήνων με τους υπουργούς Οικονομικών διεκόπησαν για ένα προσχέδιο, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν «παράλογο» αναφέρει αρχικά ο οικονομολόγος και συμπληρώνει:  

«Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ αυτή είναι η πρόταση – κλειδί: “Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους τόκους που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα”». 

Ο Κρούγκμαν στη συνέχεια κάνει τη... μετάφραση, βγάζοντας τα συμπεράσματά του από τη στάση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: «Μετάφραση: Καμία υποχώρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως κανένας τρόπος ο Τσίπρας και η περί αυτών να υπογράψουν τέτοια ανακοίνωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τί νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup». 

«Υποθέτω ότι είναι πιθανό απλώς να είναι ανόητοι – ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010 και ότι αυτού του είδους ο εκφοβισμός δεν αποδίδει» σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν και προσθέτει:  

«Εναλλακτικά -και υποθέτων πιο πιθανά- έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα πέρα από το χείλος του γκρεμού. Αντί να υποχωρήσουν κάπως, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται αναγκαστικά σε χρεοκοπία και πιθανά έξω από το ευρώ, με την υποθετική οικονομική καταστροφή να χρησιμοποιείται σαν μάθημα για οποιονδήποτε άλλο σκεφτεί να ζητήσει βοήθεια. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλουν το οικονομικό αντίστοιχο της “Καρχηδόνιας ειρήνης” που η Γαλλία επεδίωξε να επιβάλει στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο». 

«Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική» καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος.