Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Δεμένα όλα τα πλοία Τετάρτη και Πέμπτη

Δεμένα όλα τα πλοία Τετάρτη και Πέμπτη
 
Νέα 48ωρη, πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων αποφάσισαν τα σωματεία των ναυτεργατών, διαμαρτυρόμενοι για το νέο «αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στις κατευθύνσεις της ΕΕΡ και του ΔΝΤ», όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση.

Η απεργία θα ξεκινήσει Τετάρτη 27/2 στις 6 το πρωί και θα λήξει στις 6 το πρωί της Παρασκευής 29/2, με προοπτική κλιμάκωσης. 
από tanea.gr

Ξυδάκης: «Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα και δεν βυθίζει βάρκες με γυναικόπαιδα»

«Φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Ξυδάκης: «Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα και δεν βυθίζει βάρκες με γυναικόπαιδα»
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης






Η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και δεν πρόκειται να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, σε δήλωσή του για το προσφυγικό με αφορμή δηλώσεις ευρωπαίων πολιτικών.

Ο κ. Ξυδάκης έκανε λόγο για στοχοποίηση της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες από ακραίους συντηρητικούς ευρωπαϊκούς κύκλους οι οποίοι επιχειρούν, όπως είπε, να την παρουσιάσουν ως πηγή του προσφυγικού, εγκαλώντας το Λιμενικό Σώμα διότι δήθεν δεν «προστατεύει» τα θαλάσσια σύνορα, αναχαιτίζοντας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με στρατιωτικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η χώρα μας αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας.

Η Ελλάδα είναι φύλακας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως το ίδιο ισχύει για τις χώρες που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία κ.ά., υπενθυμίζοντας πως ως αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει διασώσει 104.000 παιδιά και ενηλίκους από τα νερά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια, επισήμανε πως «η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων», σημειώνοντας πως μόλις προχτές θρηνήσαμε άλλες 42 ζωές, οι 17 μικρών παιδιών. Συνεπώς, τονίζει, όποιος ζητά κάτι τέτοιο, θα πρέπει να έχει την πολιτική ειλικρίνεια να μην το απαιτεί εμμέσως αλλά ευθέως, προσυπογράφοντάς την παράνομη πολιτική των επαναπροωθήσεων. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός, προσέθεσε.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως η Ελλάδα ζήτησε από τον Ιούλιο ήδη μεγαλύτερη βοήθεια σε στελέχη, σκάφη, εξοπλισμό και μηχανήματα Εurodac από τη Frontex, καθώς και αναβάθμιση της επιχείρησης «Ποσειδών» στο Αιγαίο. Η βοήθεια αυτή άργησε να έρθει, τόνισε και παρατήρησε πως παρ’ όλα αυτά, έστω και με μειωμένες δυνάμεις, η Frontex συνεπιχειρεί εδώ και χρόνια στο Αιγαίο και έχει συνευθύνη για τη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων. Κάλεσε, μάλιστα, όποιον έχει να ασκήσει κριτική στους κανόνες βάσει των οποίων επιχειρεί, να το θέσει ανοιχτά στο πλαίσιο της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα τα κέντρα καταγραφής, τα λεγόμενα hotspots, ανακοίνωσε πως παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ολοκληρώνονται εντός των ημερών.

Παράλληλα, ο κ. Ξυδάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να εφαρμόσει ταχέως το συναποφασισμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης 160.000 και να λειτουργήσει η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, το λεγόμενο Joint Action Plan, με το οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα είχε από την πρώτη στιγμή συμφωνήσει και το οποίο προβλέπει δραστική μείωση ροών, ασφαλή επανεγκατάσταση προσφύγων από το τουρκικό έδαφος και εκτενή επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο και της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον διεθνή ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας πως οφείλει να σκύψει πάνω από το πραγματικό πρόβλημα, τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, αναλαμβάνοντας με τα όργανά της και την ολλανδική προεδρία, από κοινού με τον ΟΗΕ, το ρόλο του ειρηνοποιού που της αρμόζει.


tanea.gr

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό - Οι προτάσεις του Μαξίμου

«Λίφτινγκ» στο ασφαλιστικό - Οι προτάσεις του Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επιστημονικούς φορείς
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ Τσίπρας εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του, ζητώντας παράλληλα από τους φορείς να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις και προτάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Μαύρη τρύπα στα ταμεία της ΝΔ...

Μαύρη τρύπα 210 εκατ. ευρώ στη Ν.Δ, με μόλις 650.000 έσοδα!

Η εικόνα των οικονομικών της Ν.Δ. που αποκαλύπτεται σιγά – σιγά έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ των σκόρπιων εικόνων για τους απλήρωτους εργαζόμενους, τα...
χρωστούμενα νοίκια, τα δανεικά (και πρακτικώς αγύριστα) από τις τράπεζες.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λογαριασμός που παρέλαβε, μαζί με το κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσεγγίζει τα 210 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει η Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές προς τις τράπεζες φτάνουν τα 197 εκατομμύρια, από 5 περίπου εκατομμύρια οφείλονται στον ιδιοκτήτη της Συγγρού (πρώτα ο Βωβός, πλέον Τράπεζα) και σε διαφόρους άλλους προμηθευτές ενώ στους 6 στην καλύτερη έως 9 στη χειρότερη φτάνουν οι μισθού που οφείλονται στους περίπου 200 εργαζόμενους του κόμματος.

Έναντι αυτών των οφειλών, που βέβαια τρέχουν καθώς προστίθενται καθημερινά χρεολύσια αλλά και νέες οφειλές για προσωπικά και άλλες δαπάνες, η Ν.Δ. θα πάρει το 2016 καθαρά στα χέρια της μόλις 650.000 ευρώ. Αυτό το ποσό απομένει από το περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ κρατικής χρηματοδότησης που της αναλογεί (σ.σ. αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την επιχορήγηση των κομμάτων) αφού πρώτα πάρουν το μερίδιό τους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες.

Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη ναι μεν γνώριζαν ότι θα πέσουν στα βαθιά ωστόσο δεν πίστευαν, μέχρι που το είδαν με τα μάτια τους, πόσο μεγάλη είναι η οικονομική τρύπα που θα πρέπει να διαχειριστούν. Πώς θα τα καταφέρουν; Με οικονομική εξόρμηση προκειμένου να συγκεντρώσουν, ιδανικά, 1 – 2 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πληρώσουν κάποιους εκ των προμηθευτών για να μην υπάρξουν δικαστικές εμπλοκές και, κυρίως, να βρουν χρήματα για τις απολύσεις και αποχωρήσεις εργαζομένων από το κόμμα. Και, όπως προκύπτει, οι απολύσεις θα είναι πολλές...

newpost.gr

Σχεδόν 300.000 υπογραφές για το Νόμπελ Ειρήνης...

Σχεδόν 300.000 υπογραφές για το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες διασώστες - Media
...στους Έλληνες διασώστες...

Η καμπάνια που έχει ξεκινήσει μέσω του διαδικτύου για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους Έλληνες νησιώτες που βοηθούν να σωθούν χιλιάδες πρόσφυγες έχει συγκεντρώσει περισσότερες από...
293.000 υπογραφές απ' όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Frontex, περίπου 880.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το 2015 και το μεγαλύτερο βάρος το σήκωσαν τα ελληνικά νησιά, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος.

"Οι απλοί κάτοικοι των ελληνικών νησιών και άλλοι εθελοντές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης εδώ και μήνες. Για τη συμπόνοια τους και τη γενναιότητά τους, γιατί αντιμετωπίζουν αυτούς που κινδυνεύουν με ανθρωπιά και επειδή δίνουν το παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι πολίτες απ' όλον τον κόσμο προτείνουμε ως υποψηφίους αυτούς τους θαρραλέους άνδρες και γυναίκες για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει το κείμενο της εκστρατείας.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 1 Φεβρουαρίου.
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Είχαν κάνει το ρουσφέτι επιστήμη»...

ΣΥΡΙΖΑ
Τα ντοκουμέντα σχετικά με τον τρόπο που διαχειριζόταν τον κρατικό μηχανισμό η κυβέρνηση Σαμαρά που έρχεται ξανά στη δημοσιότητα με το...
ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (25/1) «είναι αποκαλυπτικά για το πώς εννοεί στην πράξη-και όχι στα ωραία λόγια-την αξιοκρατία και τη διαφάνεια το παλιό πολιτικό κατεστημένο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» σημειώνει: «Το σύστημα “4-2-1” της τρικομματικής κυβέρνησης του 2012 με το οποίο τοποθετούνταν τα κομματικά στελέχη στις διοικήσεις των οργανισμών του Δημοσίου καταδεικνύει τη στελέχωση του κράτους με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας.

Το μοναδικό “4-2-1”, ένας πολύπλοκος μηχανισμός που είχε κριτήρια εκλογικών ποσοστών, κριτήρια γεωγραφικά, κριτήρια προσωπικών δικτυώσεων, αποσαφηνίζει το πως είχαν κάνει το ρουσφέτι επιστήμη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται: «Θα απολογηθεί η νέα ηγεσία της ΝΔ για τα πεπραγμένα της; Θα απαντήσουν αναφορικά με το δημοσίευμα και τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τώρα παριστάνουν τους κήρυκες της αξιοκρατίας;».

Τέλος, κλείνοντας, αναφέρουν: «Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης που έρχεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα αποτελέσει μια ακόμα δοκιμασία για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της αξιοκρατίας», ρωτώντας «θα το στηρίξουν;».   

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  
  efsyn.gr

"Εφυγε" ο γλύπτης Γιώργος Λάππας...


Ο γλύπτης Γιώργος Λάππας πέθανε την Κυριακή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν, από οξύτατη κρίση χολής, σε ηλικία 66 ετών. 

Ο...
Έλληνας γλύπτης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1950. Σπούδασε κλινική ψυχολογία και εργάστηκε εθελοντικά σε ψυχιατρεία στο Όρεγκον (1969 - 1973) και την Καλιφόρνια. 

Με υποτροφία  του Ιδρύματος Watson ερεύνησε τo 1974 τη γλυπτική των ινδικών ναών. Παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και στη συνέχεια μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε γλυπτική με Καθηγητές τον Γ. Παππά και τον Γ. Νικολαΐδη (1966 - 1981). 

Μετά τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού με υποτροφία του Γαλλικού κράτους. Το 1991 πήρε υποτροφία του Ιδρύματος Cartier στο Παρίσι. 

Πραγματοποίησε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Η ανακοίνωση της ΑΣΚΤ

Η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) θρηνεί για το χαμό του Δασκάλου, διεθνώς διακεκριμένου Γλύπτη, και πολυαγαπημένου συναδέλφου Γιώργου Λάππα. Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σύντροφό του Αφροδίτη, στην κόρη του Ελένη και στους οικείους του.     

«Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει»...


...απαντάει το ΥΠΕΞ στην Αυστριακή ΥΠΕΣ...

Κάλεσμα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ «να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της» απηύθυνε ο...
εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, με αφορμή τις απειλές της για προσωρινό αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
«Θα συνιστούσαμε στην υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό», είπε ο κ. Κούτρας.
Την κάλεσε επίσης να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, θα μπορούσε έτσι να συμβάλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί.
«Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει», παρατήρησε.
 

Πούτιν: Βοηθούμε απλώς τη Συρία...


...«να καταστρέφει τρομοκράτες»...

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να επέμβει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Συρίας, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η Μόσχα βοηθά απλώς την...
κυβέρνηση της Συρίας «να καταστρέφει τρομοκράτες», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν έγιναν κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Σταυρούπολη, στη νότια Ρωσία.
 

Ένας πόντος για την Ελλαδίτσα...

Ένας πόντος για την Ελλαδίτσα
Τα περικάρπια, οι κόκκινες πόρτες και το τσούρνεμα των προσφύγων.
Χρήστος Ξανθάκης
Μπορεί να είμαστε μαλάκες δεν ξέρω. Μπορεί ρε παιδάκι μου να λείπει καμιά βίδα, ενδέχεται να...
περισσεύουν τίποτα πριτσίνια, ίσως να έχουμε κόψει πύρο που λένε και στα συνεργεία. Δεν εξηγείται αλλιώς που όλη η υφήλιος τους έχει τους πρόσφυγες στο κυνηγητό και μόνο στην Ελλάδα τους συμπεριφερόμαστε σαν άνθρωποι. Σαν άνθρωποι εμείς και σαν να είναι άνθρωποι αυτοί και όχι πράγματα άψυχα και αμίλητα και ακούνητα και αγέλαστα. Και να σκεφτείτε ότι εμάς φοβερίζουν οι Ευρωπαίοι με έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν, από την οικογένεια της Γηραιάς Ηπείρου, από την ομάδα των πολιτισμένων κρατών και πάει λέγοντας. Ενώ στις δικές τους τις χώρες οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως πρόβατα. Για κούρεμα ως τώρα και αναρωτιέμαι μήπως δεν αργεί και η σφαγή…

Ε ναι, πρέπει να είσαι απάνθρωπος για να τσουρνεύεις τα υπάρχοντα κακομοίρηδων που έχουν διασχίσει τη μισή υφήλιο για να σωθούν. Το πρότεινε η Δανία πρώτη πρώτη για να μη χάσει το κοπυράϊτ και το υιοθέτησαν τόσο η Ελβετία όσο και η Βαυαρία εν ριπή οφθαλμού. Πόσα φέρνεις εντός των συνόρων παλικάρι μου; Τόσα. Και τι σου χρειάζονται, αφού σου προσφέρουμε εμείς μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσεις τη ζωή σου σε μια χώρα ευνομούμενη, σε ένα κράτος δικαίου; Θα κρατήσεις μερικά ψιλά για να αγοράζεις τσίχλες και τα υπόλοιπα θα τα δώσεις σ’ εμάς. Στην καλή μας κοινωνία που δεν θα αφήσει να ψοφήσεις σαν το σκυλί. Εντάξει, θα τραβήξεις λίγο κουπί, αλλά και ποιος δεν τράβηξε ρε παιδί μου; Οι καιροί είναι δύσκολοι, δεν το ξέρεις;

Μάπα το καρπούζι ως εδώ, αλλά η τσιφουτιά είναι αναμενόμενη. Έντεχνοι οι Ευρωπαίοι, δεν λέω, και πολιτισμένοι και αλφαδιασμένοι. Όταν όμως φτάνει η ώρα στον μπερντέ, ουδεμία διάθεση έχουν να αποχωριστούν τα φράγκα τους, τα φιορίνια τους, τα ευρώπουλά τους και τις λίρες τους. Τι γίνεται όμως όταν περνάμε από την απλή, ανόθευτη επίδειξη τσιγγουνιάς στον καθαρό, επιθετικό, ξεφτίλικο ρατσισμό; Σαν αυτό που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή οι πρόσφυγες σε κάποιες περιοχές της Βρετανίας. Θυμίζοντας εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης και συμπεριφορές που πιστεύαμε ότι τις αφήσαμε πίσω πριν από έτη πολλά…

Να μην τα λέω εγώ, να τα πει η Guardian. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας, στο Κάρντιφ της Ουαλίας οι αιτούμενοι ασύλου στολίζονται με ερυθρό περικάρπιο θέλοντας και μη. Αν τα βγάλουν και τα πετάξουν στα σκουπίδια, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους (συμβόλαιο από το βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών) θα τους κόψει το φαϊ. Το ξαναγράφω για να μην νομίζετε ότι διαβάσατε λάθος: θα τους κόψει το φαϊ τελεία και παύλα. Οπότε θέλοντας και μη τα φοράνε και οδεύουν προς τα συσσίτια εν μέσω κοροϊδίας και ύβρεων από κοκκορόμυαλους ντόπιους. Την ίδια ώρα ερευνώνται οι καταγγελίες από πρόσφυγες που είχαν στεγαστεί στο Μίντλςμπρο, ότι οι πόρτες των οικιών τους είχαν βαφτεί όλες στο ίδιο κόκκινο χρώμα για να διακρίνεται σαφώς και χωρίς δεύτερη ματιά ποιοι μένουν εντός. Στην πολιτισμένη Βρετανία όλα αυτά.

Και λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό: Εντάξει, ζήσαμε περιστατικά αισχροκέρδειας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εντάξει, είδαμε δημάρχους να μιλάνε για τους πρόσφυγες όπως θα μίλαγαν για τις κατσαρίδες. Εντάξει, υπάρχει ασυνεννοησία, αχταρμάς, μπουρδούκλα, όπως σε όλα τα πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα. Αλλά αυτόν τον άθλιο, τον ξεδιάντροπο, τον φριχτό και απαράδεκτο ρατσισμό δεν τον συναντήσαμε πουθενά. Και νομίζω ότι η Ελλαδίτσα δικαιούται όχι το Νόμπελ και τέτοιες μαλακίες, αλλά έναν πόντο στην συνείδηση του πολιτισμένου κόσμου. Γιατί μπορεί να ντελαπάρισε μερικές φορές, αλλά αυτό που είχε να προσφέρει το πρόσφερε και με το παραπάνω.
newpost.gr

Το γλυκόπιοτο νερό των Περσών

Ένας ωραίος περίπατος γιά όσους βρεθούν στό Λονδίνο

Περίπατος στο μποέμ Λονδίνο

Eνα μικρό δρομάκι με λουλουδιασμένα διώροφα σπίτια είναι η Colville Place, κοντά στη Charlotte Street της Fitzrovia.
Eνα μικρό δρομάκι με λουλουδιασμένα διώροφα σπίτια είναι η Colville Place, κοντά στη Charlotte Street της Fitzrovia.
Για κάποιον που θέλει έναν ήρεμο περίπατο μιας ώρας στο Λονδίνο και έχει κουραστεί να κυκλοφορεί γύρω από τα ίδια μέρη στο West End, υπάρχει η διαδρομή από την παραδοσιακά μποέμ περιοχή της Fitzrovia και από εκεί μέσα από το Σόχο πίσω στη Λέστερ Σκουέρ. Είναι μία βόλτα με πολλά ερεθίσματα πέρα από τον βικτωριανό καμβά πολλών κτιρίων, καθώς υπάρχει σύνδεση με διάφορες ιστορικές στιγμές ακόμη και ώς τη δεκαετία του ’70. Οταν έκανα αυτήν τη διαδρομή, κατάλαβα καλύτερα το Σόχο στο ιστορικό του βάθος και είδα μερικά ήσυχα δρομάκια στις παρυφές της Fitzrovia, στα οποία θα ταίριαζε να ζει η Μις Μαρπλ.
Η αρχή της διαδρομής είναι ο σταθμός της Goodge Street που θα σας βγάλει στην Tottenham Street. Αριστερά, θα δείτε να ξεχωρίζει το έμβλημα της περιοχής, ο πύργος της BT (British Telecom) που ώς το 1980 ήταν το ψηλότερο κτίριο στη Βρετανία. Επί της Tottenham Street υπάρχει ένα ενδιαφέρον δείγμα ζωγραφισμένου τοίχου που είχε παραγγείλει η τοπική κοινότητα για να συμβολίσει την κοινωνική πανσπερμία της περιοχής.
Αλλά, μέσα στα στενά της Fitzrovia (με τον νου μας να κινηθούμε προς το γειτονικό Σόχο), στρίβοντας στη Whitfield Street, θα πέσετε πάνω σε ένα από τα γοητευτικά λιλιπούτεια μουσεία του Λονδίνου, το Pollock’s Toy Museum. Είναι και κατάστημα με την ατμόσφαιρα θεατρικού σκηνικού, αφού ο Πόλοκ στις αρχές του 20ού αιώνα κατασκεύαζε μικρές θεατρικές σκηνές και φιγούρες. Η στριφογυριστή σκάλα οδηγεί σε ένα εσωτερικό του 1760. Η Charlotte Street, λίγο παρακάτω, είναι γεμάτη καφέ και εστιατόρια, και μέσα από αλέες κάτω από παμπάλαια σπίτια και μικρά ξέφωτα με ολάνθιστα παράθυρα, θα κινηθείτε προς τη Soho Square. Η περιοχή είναι γεμάτη από μικρά αναπάντεχα (αν έχετε έναν καλό οδηγό στο χέρι) και θα δείτε ότι στον αριθμό 76 της Oxford Str. κοντά στη Newman Str., ο Τόμας Εντισον άνοιξε το 1894 τον πρόδρομο μιας κινηματογραφικής αίθουσας. Στη Soho Square δεσπόζει στο κέντρο το άγαλμα του βασιλιά Καρόλου Β΄ (1660-1685), καθώς τον 17ο αιώνα η περιοχή προσφερόταν στη βασιλική αυλή για κυνήγι. «Soho» είναι κραυγή των κυνηγών. Αλλά η περιοχή συνδέθηκε και με μια άλλη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας. Στο Σόχο βρήκαν καταφύγιο οι Γάλλοι Ουγενότοι (αντίθετοι στον καθολικισμό) τον 16ο αιώνα και σταδιακά το εποίκισαν. Ηταν η αρχή της κοσμοπολίτικης πρόσμειξης που από τα πολύ παλιά χρόνια έβρισκε κανείς σε αυτό το τμήμα του Λονδίνου. Οι Ουγενότοι έχτισαν και τη δική τους εκκλησία ως κοινότητα πλέον το 1893.
Θα τη δείτε πάνω στην πλατεία ως Εκκλησία των Γάλλων Προτεσταντών. Απέναντι, επί της πλατείας, βγαίνει και η Greek Street που μνημονεύει την εγκατάσταση Ελλήνων στο Λονδίνο ήδη από τον 17ο αιώνα. Αυτό είναι το Σόχο ως πυρήνας όπου τέμνονται διαδρομές. Στην Greek Street, στην άκρη προς την Bateman Street, θα δείτε το λευκό Portland House, όπου οι περίφημες πορσελάνες Wedgwood είχαν το showroom από το 1774 ώς το 1795.
Ακολουθήστε τη γοητευτική Meard Street, που διανοίχτηκε στη δεκαετία του 1720, διασχίστε τη Wardour Street και κατευθυνθείτε προς την Berwick Street. Τις εργάσιμες ημέρες αυτός ο δρόμος έχει μια όμορφη υπαίθρια αγορά φρούτων και λαχανικών που μας θυμίζει τον παλιό μικροαστικό χαρακτήρα της περιοχής. Αυτός έρχεται και πάλι στην επιφάνεια ως μνήμη μόνο, καθώς δεξιά στην Broadwick Street ήταν το επίκεντρο της τρομερής επιδημίας χολέρας του 1854 που αφάνισε τους ενοίκους των 37 από τα 49 σπίτια του δρόμου. Θα δείτε μια αντλία νερού για να θυμίζει την ανακάλυψη του Dr John Snow ότι όλα τα θύματα χρησιμοποιούσαν την ίδια πηγή υδροδότησης στον δρόμο. Ηταν η πρώτη σύνδεση της χολέρας με το μολυσμένο νερό.
Λίγο παρακάτω στη Marshall Street, θα δείτε μία επιγραφή που μας πληροφορεί ότι σε εκείνο το σημείο (όπου θα δείτε ένα οικοδόμημα της δεκαετίας του 1960), γεννήθηκε το 1757 ο ποιητής και ζωγράφος Ουίλιαμ Μπλέικ. Με αυτήν την πληροφορία καταγεγραμμένη, είμαστε έτοιμοι να περπατήσουμε στη φημισμένη Carnaby Street, έμβλημα της ποπ κουλτούρας και του Λονδίνου του ’60-’70. Σήμερα, είναι ένας ήσυχος και τακτοποιημένος δρόμος με καταστήματα.
Δεξιά στην Beak Street και μετά αριστερά στην Upper John Street, τα βήματά μας θα μας οδηγήσουν στη δεύτερη πλατεία του Σόχο, την Golden Square με το άγαλμα του Γεωργίου Β΄, που έγινε βασιλιάς το 1727. Υπάρχει ένας ήρεμος, συνοικιακός αέρας και τη μέρα που πήγα είχε καλό καιρό γι’ αυτό και τα παγκάκια ήταν γεμάτα με νεαρούς που διάβαζαν, με ηλικιωμένους που κουβέντιαζαν και μία μητέρα με μωρό σε καρότσι. Υπήρχε γαλήνη. Τον 18ο αιώνα, όμως, ήταν μία πλατεία με πρεσβείες και από εκείνα τα χρόνια έχει επιζήσει το κτίριο που στέγαζε την Πρεσβεία της Πορτογαλίας γύρω στο 1740. Από τη Lower James Street θα βγείτε στην Brewer Street και από εκεί στα πιο γνώριμα σημεία του κεντρικού Σόχο.
kathimerini.gr