Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Εντός του Ιουλίου τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ

Τρ. Αλεξιάδης: Ο φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων θα μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις 

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 10:15
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου.

«Μακραίνει» το χέρι της Εφορίας


Οφειλές προς την Εφορία, χρήματα Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσω των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 1,957 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα, εκ των οποίων 1,26 δισ. ευρώ προέρχεται από παλιές οφειλές και 697 εκατ. ευρώ από νέα χρέη
Την ώρα που οι φόροι σε περιουσία και εισόδημα κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο φετινό τρίμηνο και ροκανίζοντας κατά το αντίστοιχο ποσό το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η εφορία εντείνει το εισπρακτικό «σαφάρι» της σε φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο.
Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε μέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ περίπου 600 είναι τα κατασχετήρια που στέλνονται καθημερινά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Από την άλλη, «φωτιά» έχουν πάρει και οι πλειστηριασμοί. Το Δημόσιο ετοιμάζεται να βγάλει στο «σφυρί» 31 ακίνητα οφειλετών, εκ των οποίων τα 18 βγαίνουν σε πλειστηριασμό την ερχόμενη Τετάρτη.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και τα ακίνητα στο Κολωνάκι της εταιρείας ενδυμάτων Καρούζος, η οποία έβαλε λουκέτο το 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών, βλέποντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτοξευτεί στα 90 δισ. ευρώ, έχει επιστρατεύσει το «όπλο» των κατασχέσεων τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, ενοικίων, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους μέσω των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 1,957 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα, εκ των οποίων 1,26 δισ. ευρώ προέρχονται από παλιές οφειλές και 697 εκατ. ευρώ από νέα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους.
Η εκτέλεση κατασχέσεων από την αρχή του έτους έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν περισσότερες από 30.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.
Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται...

Συνελήφθη ο ανιψιός του Γκιουλέν


(AP Photo/Chris Post)
Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον ανιψιό του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Μουχαμέτ Σαίντ Γκιουλέν συνελήφθη στην πόλη του Ερζερούμ στα ανατολικά της χώρας, στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με το πραξικόπημα, και πρόκειται να μεταφερθεί άμεσα στην Άγκυρα, μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο Russia Today.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει «κράτος εν κράτει» και ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση, κατηγορίες που αρνείται ο 75χρονος ιεροκήρυκας που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο παρελθόν είχαν συλληφθεί και άλλοι συγγενείς του  Φετουλάχ Γκιουλέν, που δε σχετίζονται με την απόπειρα του πραξικοπήματος.   
efsyn.gr

Το στερεότυπο του εφικτού

Περικλής Κοροβέσης - Εφημερίδα των Συντακτών 
Περικλής Κοροβέσης
Υπάρχουν κάποιες στερεότυπες φράσεις που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά. Σε αυτές βρίσκουν καταφύγιο και ασφάλεια και τις ανάγουν σε υπέρτατες αξίες. Από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε η δημοσιογραφία ούτε η λογοτεχνία.
Οσον αφορά την τηλεόραση, εδώ μπορούμε να διαπιστώσουμε πως τα στερεότυπα έχουν βρει το βασίλειό τους. Συχνά γίνονται θέσφατα και διεκδικούν τη θέση τού απολύτως σωστού. Δημιουργούν ένα είδος δικτατορίας και απαγορεύουν την άλλη έκφραση -στο σημείο που μπορούν- ως λάθος και αίρεση.
Αν αυτό το αναγάγουμε σε ένα άλλο επίπεδο, τότε θα μπορούσαμε να βρούμε την ίδια αναλογία μεταξύ ενός δογματικού ακαδημαϊσμού και μιας πρωτοποριακής δημιουργίας.
Σε όλες τις τέχνες όπου παρουσιάστηκαν νέα ρεύματα που αμφισβητούσαν την ορθότητα ενός επιβεβλημένου κλασικισμού, έμειναν στο περιθώριο για πολλά χρόνια. Ασχετα, αν μετά με τη σειρά τους επιβλήθηκαν και ανέτρεψαν την κατεστημένη αισθητική.
Το χρήμα θεωρείται στην εποχή μας υπέρτατη αξία. Και υπάρχει η εμπεδωμένη φράση «χωρίς χρήματα δεν γίνεται τίποτα». Για να δούμε αν είναι έτσι. Το χρήμα είναι αρχαία ελληνική λέξη, προέρχεται από το ρήμα χρώμαι και σημαίνει χρήσιμο πράγμα.
Από μόνο του δεν έχει καμία αξία. Αν βρεθεί κάποιος στην έρημο με ένα βαλιτσάκι λίρες, θα του είναι μόνο βάρος. Δεν θα μπορέσει να αγοράσει ούτε ένα κομμάτι ψωμί ούτε ένα μπουκάλι νερό. Αν το χρήμα αυτό καθεαυτό είχε αξία, τότε θα έπρεπε να αλλάζαμε τον Ποινικό Κώδικα και να αναποδογυρίζαμε την υπάρχουσα ηθική.
Αν κάποιος δημόσιος λειτουργός υπεξαιρούσε από κάποιο υπουργείο μερικά εκατομμύρια ευρώ, θα λέγαμε πως πάλεψε για τις αξίες του. Το ίδιο για τους πολιτικούς που παίρνουν μίζες. Οι άνθρωποι αυτοί υπηρετούσαν ιδανικά. Και ο κοινός χαφιές που καρφώνει αθώους ανθρώπους είναι ιδεολόγος.
Ή ακόμα, ένας πλούσιος εργοδότης που αφήνει για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, που «πτωχεύει» την επιχείρησή του, θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένος επιχειρηματίας. Με μια φράση: Η κάθε κομπίνα θα ήταν ύψιστη αρετή.
Οι παραπάνω γραμμές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές. Αλλά με μια άλλη ανάγνωση μπορεί να είναι μια περιγραφή του κόσμου όπου ζούμε. Από τα σκάνδαλα διαφθοράς λίγα φτάνουν στη Δικαιοσύνη. Και συχνά παραγράφονται.
Αφού αυτός ο κόσμος στηρίζεται στο χρήμα, το χρήμα δεν μπορεί να καταδικάσει τον εαυτό του. Ενα άλλο στερεότυπο που ακούμε κατ’ επανάληψη είναι πως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Αυτό κυρίως προέρχεται από τη Δεξιά, που δεν επιθυμεί αλλαγές και θέλει να συντηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση.
Δηλαδή το πλαίσιο στο οποίο θα κάνεις πολιτική είναι δεδομένο και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Τώρα το ακούμε και από αριστερούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρηματολογούν στη βάση αυτού του στερεότυπου.
Μας λένε: «Αυτή η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο που μπορούσε να κάνει. Κάνουν πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν, αλλά δεν έχουν άλλη λύση. Και είναι καλύτερα από το να έχουμε κυβέρνηση Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ».
Το εφικτό λοιπόν στην πολιτική είναι να σεβαστείς τους κανόνες που έχει επιβάλει το σύστημα και να υπηρετείς τα ίδια συμφέροντα. Σε αυτήν την περίπτωση το εφικτό είναι η ενσωμάτωση στο σύστημα και η ανανέωσή του. Το πολιτικό μας σύστημα είναι δικομματικό. Διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ και το κενό που άφησε το κατέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνει το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στον νέο πρωταγωνιστή. Με το αζημίωτο βέβαια. Κάποιος υπουργικός θώκος τούς ανήκε δικαιωματικά. Αν η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ είναι αριστερή πολιτική, τότε ισχύουν οι νόμοι της μετεμψύχωσης.
Και εδώ ας αποτίσουμε φόρο τιμής στον Ρασούλη, που τα είχε προβλέψει: «Πότε Βούδας, πότε Κούδας, πότε Ιησούς Ιούδας».
Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, ακόμα δεν είχε ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος. Αλλά θα περάσει. Το ότι κρατιέται το πλαφόν του 3% στρέφεται εναντίον της Αριστεράς και στοχεύει κατά κύριο λόγο τους πρώην συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν κάποια μέρα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει κάτω από το 3%.
Το είδαμε αυτό με τον Συνασπισμό. Στις εκλογές του 2012, το άθροισμα των πολιτικών φορέων που έμειναν εκτός Βουλής ήταν 19,02%, που θα απέδιδε 60 έδρες αν υπήρχε απλή αναλογική. Και αυτό σημαίνει πως σε κάποιους η ψήφος δεν μετράει, έστω κι αν είναι ένας στους πέντε.
 

Τι φοβάται ο Καραμανλής...


Μας το είπε φίλος του, που κουβέντιαζε προχθές μαζί του:''Πρόεδρε πώς βλέπεις, μετά την...
απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, την κατάσταση; Η παρέμβαση των Αμερικανών για την ελάφρυνση του χρέους υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να μας βοηθήσει;''

Η απάντηση ήταν : '' Όταν γίνεται πολύς θόρυβος για ένα ζήτημα, να ξέρεις πως τελικά δεν επιτυγχάνεται τίποτα.''

Άδικο έχει;...
 

Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ πλήττει τη ζήτηση...

Οχι μόνο δεν προβλέπεται να καταστούν ορατές οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών στους ιδιοκτήτες, αλλά επιπλέον έχει μειωθεί το όριο για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές του φόρου. Αυξημένη θα είναι και η φορολογία των οικοπέδων εκτός σχεδίου.Σε ρυθμούς ΕΝΦΙΑ κινείται πλέον η αγορά ακινήτων, καθώς για άλλη μία χρονιά το σημαντικό βάρος του...
φόρου κατοχής ακινήτων πλήττει ακόμα περισσότερο τη ζήτηση στην κτηματαγορά. Οπως αναφέρουν μεσίτες, κάθε χρόνο, όταν ξεκινά η καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ελάφρυνση των ιδιοκτητών, το αντίθετο μάλιστα, πληθαίνει ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων, καθώς οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μάλιστα, φέτος, ο φόρος που θα βεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 3,3 δισ. ευρώ το 2015, καθώς όχι μόνο δεν προβλέπεται να καταστούν ορατές οι μειώσεις των αντικειμενικών τιμών στους ιδιοκτήτες, αλλά επιπλέον έχει μειωθεί το όριο για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, ενώ αυξήθηκαν και οι συντελεστές του φόρου. Αυξημένη θα είναι και η φορολογία των οικοπέδων εκτός σχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, στη μεσαία κατηγορία, εκείνων δηλαδή των φορολογουμένων (1.493.524 ιδιοκτήτες που αντιστοιχούν στο 19,5% των φορολογουμένων) που δηλώνουν περιουσία αξίας από 100.000 έως 500.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ, ή το 47% του συνολικού φόρου με βάση τα περυσινά στοιχεία. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώνουν ποσά από 600 έως 3.000 ευρώ ετησίως, ενώ το ποσοστό εισπραξιμότητας ξεπερνά το 82%. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ανέρχονται σε 113.377 (το 1,5% των ιδιοκτητών) και έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας 206 δισ. ευρώ και μοιράζονται ΕΝΦΙΑ 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) έσπευσε να επισημάνει με δημόσια τοποθέτησή της στις αρχές της εβδομάδας ότι το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά κυρίως ο ίδιος ο φόρος και η ελάφρυνσή του, όχι η συνεχής αύξησή του.

Η ΠΟΜΙΔΑ στέκεται στο γεγονός ότι το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει το κράτος είναι να γνωστοποιεί έγκαιρα στους ιδιοκτήτες τι φόρο θα πληρώσουν και σε πόσες δόσεις, αντί να γίνεται ο αριθμός των δόσεων αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων, τη στιγμή που δεν είναι καν γνωστός ο φόρος για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που θα συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο. Ταυτόχρονα, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει πως οι περισσότεροι κάτοχοι οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαθέτουν απρόσοδη περιουσία ή ακίνητα τα οποία δεν μπορούν να πωληθούν στη σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η φορολογική αδικία...

kathimerini.gr

Κίνδυνος για την υγεία η λάθος χρήση κλιματιστικών


Ζέστη και κλιματισμός Dreamstime
Η χρήση των κλιματιστικών, ειδικά το καλοκαίρι στις μεγαλουπόλεις είναι απαραίτητη, ωστόσο η αλόγιστη χρήση τους και η μη σωστή συντήρησή τους μπορεί να επιφέρει κινδύνους για την υγεία.
Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Δημήτρη Βασσάλο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικό συνεργάτη της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) ΤΕΙ Αθήνας, που μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, ιατρικές μελέτες έδειξαν ότι αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, δέρματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό.
Ανάλυση στην Καλιφόρνια έδειξε ότι η αύξηση της νοσηρότητας παρατηρείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, με πρώτη αιτία νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και τη ΧΑΠ, ενώ ακολουθούν τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά.
Στην Ελλάδα, τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.
Επιπλέον, εξαιτίας των κλιματιστικών σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

Συμβουλές για προστασία της υγείας

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Δημήτρη Βασσάλο, για να εξασφαλιστεί ότι η χρήση των κλιματιστικών δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία μας, απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:
• Σωστή συντήρηση κλιματιστικών
• Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα
• Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία)
• Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς)
• Όχι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας: κρύο – ζεστό και αντίστροφα.
Εξίσου σημαντικό είναι να μη βάζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και να το σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη μεταβολή της θερμοκρασίας.
efsyn.gr 

«Κάρμεν» του Μπιζέ, αύριο, Κυριακή...

...πρεμιέρα πολυαναμενόμενη, σε σκηνοθεσία Στίβεν Λάνγκριτζ, με τον Λουκά Καρυτινό διευθυντή της ορχήστρας ΕΛΣ...


Ελένη Μπίστικα ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΣΤΙΚΑ 
Συνυφασμένο με το καλοκαίρι μας, το Ηρώδειο υποδέχεται την όπερα «Κάρμεν» του Μπιζέ, σε συνολικά τέσσερις παραστάσεις, για να δώσει μελωδία και «χρώμα» από την πάλη των τάξεων, στην εποχή μας, που η επικαιρότητα επιμένει πιεστικά να «ντύνει» διαχρονικά θέματα με πολιτικές αποχρώσεις. Αυτό συνέβη όταν οι απεργίες ματαίωσαν πέρυσι την παράσταση της νέας παραγωγής της Λυρικής – αυτά τα έγραψε ήδη ο Νίκος Βατόπουλος, φανατικός ΕΛΣολόγος, όπως και ο Τήλεφος!

Ανεξάρτητα από τις εντυπώσεις που θα αποκομίσουν οι θεατές από την πολιτική ανάγνωση του Βρετανού σκηνοθέτη, η «Κάρμεν» παραμένει για τους περισσότερους μια όπερα ευχάριστη, με μελωδίες που αγαπήθηκαν, με μια δυναμική πρωταγωνίστρια που, στην περίπτωση της Ισραηλινής μέτζο σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ, συνδυάζει εμφάνιση, φωνή και ταμπεραμέντο, ικανά να φλογίσουν ακόμη περισσότερο τα μάρμαρα του Ηρωδείου! Για όσους είχαν την ευκαιρία, το προνόμιο, να δουν την Αγνή Μπάλτσα στην «Κάρμεν», με την Οπερα της Ζυρίχης και τον Χοσέ Καρέρας - Δον Χοσέ, στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 1984 στο Ηρώδειο, η σύγκριση θα ’ναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Γιατί θα ’χουν να κρίνουν, όχι τους ερμηνευτές, αλλά τη σύγχρονη τάση που πολιτικοποιεί ακόμη κι έναν σφοδρό έρωτα, όπως αυτός της Κάρμεν για τον Δον Χοσέ! Για τους φίλους της όπερας, που οι παλαιότεροι πρόλαβαν και είδαν την παραγωγή της ΕΛΣ, στο Ηρώδειο πάντα, σεζόν 1976-1977, με Alicia Nafé, Guy Chauvet και Θέμις Σερμιέ, αλλά και όσους έχουν ακούσει από τους γονείς τους ή διαβάσει κριτικές για την παράσταση του 1942-1943, σε κλίμα κατοχής, με την Κίτσα Δαμασιώτη στον ρόλο της Κάρμεν, η δική μας Αγνή Μπάλτσα, με φωνή και ερμηνεία δυνατή δίπλα στον τενόρο Χοσέ Καρέρας, είναι εκείνη που «ανεβάζει τον πήχυ» για τη νέα παραγωγή της ΕΛΣ. Η στήλη ξέρει φίλους της όπερας που κανόνισαν τις διακοπές τους έτσι ώστε «να μη χάσουμε την “Κάρμεν”», όπως είπαν, της Λυρικής στο Ηρώδειο! Γι’ αυτούς δεν υπάρχει «πήχυς» και αφορμή για σύγκριση, αλλά οι μελωδίες, το θέμα, η ζωντάνια που ξεκινά από τη μουσική του Μπιζέ και φθάνει ώς το στροβίλισμα της φούστας της Κάρμεν, που διεκδικεί τον έρωτά της! Κι όταν το σιγανό μουρμούρισμα της κοσμοαγάπητης μελωδίας στις κερκίδες κάνει «σιγόντο» στους μονωδούς και στη Χορωδία πάνω στη σκηνή, η «Κάρμεν», όπερα του Μπιζέ, έχει βγει και πάλι νικήτρια. Οι φωτογραφίες από το πολύτιμο Αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ας «φρεσκάρουν» τη μνήμη των παλαιών και ας δώσουν νέο μέτρο σύγκρισης στους νέους! «Ο Ταυρομάχος προχωρεί και προχωρεί», σε όποια γλώσσα κι αν τραγουδηθεί!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Το «πακέτο» του καλού τουρισμού




Μαργαρίτα ΠουρνάραΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
 Δεν χωράει αμφιβολία: Ο πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενος (και πιο επικερδής) τομέας της τουριστικής βιομηχανίας είναι αυτός που βασίζεται στο συνολικό βίωμα ενός ταξιδιού σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα ευχάριστων προσωποποιημένων αναμνήσεων. Με δύο λόγια ο απαιτητικός επισκέπτης, ο θηρευτής των εμπειριών δηλαδή, περιμένει από τον τόπο υποδοχής μια «ενορχήστρωση» που ικανοποιεί πολλές αισθήσεις: θέλει να διαμένει σε ένα κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών, να απολαμβάνει ωραία εδέσματα, να χαίρεται την υψηλή αισθητική και ταυτόχρονα να καλύπτει την ανάγκη του για μάθηση, καλλιέργεια και εξερεύνηση. Πληρώνει αδρά και αν μείνει ευχαριστημένος επιστρέφει. Αλλιώς αναζητά αλλού συγκινήσεις.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ιδανικό μέρος γι’ αυτήν τη «φυλή» των πιο λεπταίσθητων και μορφωμένων ανθρώπων, που δεν τους ενδιαφέρουν οι ακριβές σαμπάνιες της Μυκόνου, ούτε αφήνουν φιλοδωρήματα 500 ευρώ. Είναι όμως διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα πολύ ακριβό ξενοδοχείο, να δειπνήσουν στα καλύτερα εστιατόρια, να πραγματοποιήσουν ακριβές αγορές και να μάθουν περισσότερα πράγματα για τον αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό μας.

Το πιο πολύτιμο κεφάλαιό μας, το στοιχείο που δίνει στην Ελλάδα τη μοναδικότητά της είναι τα μνημεία της σε συνδυασμό με την τέρψη της φυσικού περιβάλλοντος και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Αν κοντά σε αυτά είχαμε και καλές υποδομές, τότε τα έσοδα από τον ποιοτικό τουρισμό θα είχαν πολλαπλασιαστεί.

Φανταστείτε, λ.χ., σε όλους τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος, να υπήρχαν εντευκτήρια και εστιατόρια του ΤΑΠ που να διαφήμιζαν τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης: τοπικά τυριά, ελαιόλαδο, αλλαντικά, βότανα, ζυμωτό ψωμί, ζουμερά οπωροκηπευτικά, με συνταγές που προέρχονται από την ντόπια παράδοση. Να σερβίραμε τοπικές ποικιλίες κρασιών και μικροζυθοποιία από την περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, η χαρά που θα αντλούσε κανείς από τη βόλτα σε μια ωραία τοποθεσία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, θα συμπληρωνόταν από μια «επίγευση» και θα σχημάτιζε την αλυσίδα που λέγαμε πριν. Αντ’ αυτού, όπως έδειξε και η αυτοψία της «Κ», πηγαίνεις σε ένα μέρος σαν τους Δελφούς και όχι μόνο να δεν βρίσκεις παγωμένο νερό, αλλά υπάρχει αποκλειστικά το πανόραμα της γρανίτας...
kathimerini.gr

Χρυσόγονος για τηλεοπτικές άδειες: Προσοχή στα πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ

Χρυσόγονος για τηλεοπτικές άδειες: Προσοχή στα πρωτοπαλίκαρα του Εσκομπάρ

Στην επισήμανση ότι δεν μπορεί να αποτελέσει μοναδικό κριτήριο για τις τηλεοπτικές άδειες το οικονομικό προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε: «Ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου σας λέω ως ζήτημα αρχής, ότι οι τηλεοπτικές άδειες δεν μπορεί να έχουν μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά και άλλα κριτήρια, τα οποία να θωρακίζουν το δημόσιο βίο της χώρας απέναντι στο κίνδυνο να βρεθούν Μέσα Ενημέρωσης υπό τον έλεγχο προσώπων τα οποία για παράδειγμα να σχετίζονται με τον οργανωμένο έγκλημα».

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ» τόνισε με νόημα ο Κώστας Χρυσόγονος αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
tanea.gr

Σκοτώθηκε για να σώσει την αδερφή του ο Ελληνας στο Μόναχο...

BBC: Ο Ελληνας ήρωας του Μονάχου - Σκοτώθηκε για να σώσει την αδελφή του
Ενα από τα θύματα είναι Ελληνας πολίτης, με την Telegraph να αναφέρει πως πρόκειται για έναν 18χρονο. Οπως...
σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC 5 Live, ο νεαρός πυροβολήθηκε δύο φορές έξω από το εστιατόριο fast food.

Ο δημοσιογράφος δήλωσε πως έσπρωξε την αδελφή του, για να την σώσει την ώρα που ο μακελάρης πυροβολούσε αδιακρίτως. Η Telegraph τον αποκαλεί ήρωα. Ο 18χρονος είχε πάει στο Μόναχο από την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πατέρας τους υπέστη καρδιακή προσβολή, όταν έμαθε για τον θάνατο του γιού του και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Την πληροφορία για τον Ελληνα νεκρό επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών...
iefimerida.gr

#politikos_kratoumenos και ο Χρήστος Χωμενίδης (γελάμε ακόμα)...

Χρήστος Χωμενίδης

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Δεν έπεσε μόνο η Βουλή από τα γέλια όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πολιτικός κρατούμενος μηνών 6 (με τα μπιμπερό), έπεσαν την επομένη και τα social media με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη που έστερξε προς υπεράσπιση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

Ο γνωστός...
συγγραφέας που αγωνίζεται για την ανασύσταση της Κεντροαριστεράς μιλάει για τα... μεταβρέφη (ε; για ποια;) και μας διασκεδάζει (τουλάχιστον).

«Ας μάθουν οι ανιστόρητοι, γιαλαντζί Αριστεροί, ότι υπήρξαν πολλά βρέφη και μεταβρέφη πολιτικοί κρατούμενοι. Ο γιος της Έλλης Παπά και του Νίκου Μπελογιάννη γεννήθηκε στη φυλακή και παρέμεινε έγκλειστος όλα τα πρώτα χρόνια του».

Αφού λοιπόν έγινε ο κακός χαμός με τα λεγόμενά του, ο Χρήστος Χωμενίδης επανήλθε. Με νέο post. Μιλώντας πάλι για μεταβρέφη. Απαύγασμα σκέψης... 

«Επεσήμανα, στο αμέσως, προηγούμενο στάτους, ότι υπήρξαν βρέφη και μεταβρέφη που υπέστησαν κράτηση ή εγκλεισμό εξαιτίας της πολιτικής δράσης των γονέων τους. Τα γνωστά τρολς μου επετέθησαν χυδαία. Σκεφτείτε και να έγραφα ότι υπήρξε και κάποιος ήρωας της Δημοκρατίας που δεν λεγόταν Νίκος Μπελογιάννης αλλά Παύλος Μπακογιάννης...».

Πέτρο Τατσόπουλε, πάρε θέση κι εσύ. Περιμένουμε πώς και πώς.
efsyn.gr

22/07/15 Όταν η Φ. Γεννηματά ζητούσε την κατάργηση των 50 εδρών και απλή αναλογική...

Όταν η Φώφη ζητούσε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών

Φώφη
...και την απλή αναλογική.
ΒΙΝΤΕΟ-Nτοκουμέντο που εκθέτει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ...

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μετά από σχετική εντολή της Φώφης Γεννηματά, δεν ψήφισαν επί της αρχής την κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πέρυσι, ακριβώς τέτοια μέρα (22/7/2015), όμως, φορώντας μάλιστα το...
ίδιο σακάκι με χθες (ενν.προχθες), η Φώφη Γεννηματά ζητούσε από τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την κατάργηση του μπόνους.

Τι άλλαξε από τότε; Μήπως πιέστηκε από συμφέροντα; Μήπως έγινε ουρά της Δεξιάς; Μήπως έγινε η ίδια Δεξιά; Μήπως σέρνεται πίσω από τον Μητσοτάκη; Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της θλιβερής Φώφης

Εισαγγελία Μονάχου: «Διαταραγμένο άτομο» ο δράστης - δεν προκύπτει σύνδεση με ISIS

Η χθεσινή αιματηρή επίθεση στο Μόναχο δε συνδέεται με τους πρόσφυγες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση του δράστη με το Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε το Σάββατο ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρίας. Οπως διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου, πρόκειται για «κλασικη περίπτωση διαταραγμένου ατόμου», ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατία, θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα.
Επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο δράστης είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Μόναχο, όπου ήταν μαθητής, χωρίς να έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές ή να υπάρχει ποινικό ιστορικό εις βάρος του. Στο δωμάτιό του, όπως γνωστοποίησε, εντοπίστηκε βιβλίο που αναφερόταν σε μαζικές δολοφονίες, ενώ λάμβανε ψυχιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη.
Η ανάκριση άρχισε με την αστυνομία να προσεγγίζει τους ανθρώπους που γνώριζαν τον δράστη. Οι αρχές εντόπισαν επίσης 300 σφαίρες στο σακίδιο τού, ενώ ήταν οπλισμένος με πιστόλι 9 χιλιοστών.
Οπως ανακοινώθηκε και επίσημα, κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους συνολικά δέκα άτομα (μεταξύ τους και ο δράστης)  και 27 τραυματίστηκαν. Από τους νεκρούς, οι περισσότεροι είναι νεαροί ηλικίας 14-20 ετών, ενώ μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός.
Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης, ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, κάποιο σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο, ήταν ανήμποροι να βοηθήσουν την αστυνομία εξαιτίας του σοκ που είχαν υποστεί.
kathimerini.gr

Το ΥΠΕΞ για τον Έλληνα που σκοτώθηκε στo μακελειό του Μονάχου...

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον Έλληνα που σκοτώθηκε στην επίθεση του Μονάχου

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του γνωστοποιεί ότι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου περιλαμβάνεται ένας Έλληνας.

Οπως...
αναφέρει η  ανακοίνωση:

«Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στα περί «πολιτικού κρατούμενου»...

mitsotakis KO
Την απάντηση του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα σχόλια που έγιναν με αφορμή την αναφορά του την...
Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή ότι ήταν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών από τη χούντα.

Με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει πως:

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τη χθεσινή μου δήλωση στη Βουλή.

Σε όσους αποφάσισαν χωρίς γνώση ή χωρίς σεβασμό να χλευάσουν την οικογένειά μου, απαντώ ευθέως. Ο πατέρας μου συνελήφθη και φυλακίστηκε από στρατιωτικούς την πρώτη νύχτα του πραξικοπήματος.

Όταν γεννήθηκα, η χούντα δεν άφηνε τη μητέρα μου να βγει από το σπίτι της.

Γι’ αυτό και δεν δέχομαι τους εύκολους αφορισμούς και τη διαστρέβλωση της αλήθειας...


aixmi.gr

Τι σηματοδοτεί μια αποχώρηση


Μιχάλης Σάλλας  
Ο Μιχάλης Σάλλας έφυγε γιατί αυτό ήθελαν οι θεσμοί  
| ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μιχάλης Σάλλας : Από μικρός στην Αντίσταση...


Νοέμβριος 1967. Χούντα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο 17χρονος Μιχάλης Σάλλας, μαθητής της Στ' Γυμνασίου μέλος του μαθητικού τμήματος της Νεολαίας Ένωσης Κέντρου, ήθελε...
''κάτι να κάνει'', όπως διηγείται σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης, αρχηγός τότε του Εθνικού Κινήματος Κρήτης. Και το έκανε.

Προκηρύξεις, βόμβες, αγώνας.

Συνελήφθη, πέρασε Στρατοδικείο, επειδή ήταν ανήλικος ''έφαγε'' μόνο τρεις μήνες προφυλάκιση και ο Ιωαννίδης ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και προσηλυτισμός ανηλίκων. Βαρύ κατηγορητήριο. Με τον αναγκαστικό Νόμο 509 επέσυρε έως τη θανατική ποινή.

Έπειτα από αλλεπάλληλες βομβιστικές ενέργειες στο Ηράκλειο σε ξενοδοχεία και κρατικά κτίρια, ο Φοίβος Ιωαννίδης τον Νοέμβριο του 67' κρύβεται στο μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Καψά κοντά στη Σητεία. Κρύβονται μαζί με έναν συναγωνιστή, τον οποίο θυμάται με πικρία ο Ιωαννίδης.

''Στις δύο τα ξημερώματα μας έχουν κυκλώσει. Μας πιάνουν και τους δύο. Ο άλλος έσπασε με δύο - τρία χαστούκια και με την υπόσχεση της απαλλαγής - ήξερε πολλά - κάρφωσε τον Σάλλα και τον Πιλαφτσή.

Έτσι τους έπιασαν και καταλήξαμε 32 κατηγορούμενοι, μαζί και ένας παπάς, στο Στρατοδικείο στα Χανιά.
Οι κατηγορίες για τα παιδιά δεν ήταν τόσο βαριές. Για μένα όμως έφταναν μέχρι τον θάνατο. Όταν ο Σάλλας και ο Πιλαφτσής είδαν το κατηγορητήριο είπαν, προς τιμήν τους, ''θα πάρουμε και εμείς ευθύνες, δεν θα σε αφήσουμε μόνο''. Εγώ δεν το δέχτηκα και τους είπα ''εγώ είμαι μεγαλύτερος, θα κάνετε ό,τι σας πω''.

Η δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου του 1967. Συνέπεσε με το αντικίνημα του βασιλιά. Οι στρατοδίκες αγριεμένοι, δεν ήξεραν τι θα γίνει, ανέβαλαν την δίκη. Λίγες ημέρες αργότερα εξαγγέλθηκε γενική αμνηστία και η αναστολή του Νόμου 509 με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών. Εμάς μας εξαίρεσαν. Την 1η Φλεβάρη του 1968 έγινε η δίκη.  Τα παιδιά έδειξαν ευψυχία. ''Ηταν παιδιά και τα ξεγέλασα'' είπα στο στρατοδικείο. 'Εφαγα 16,5 χρόνια φυλακή, με συγχώνευση 11, έμεινα 6 χρόνια μέσα. Τα παιδιά, επειδή ήταν ανήλικα, βγήκαν με αναστολή, είτε εξέτισαν ποινή ίση με την προφυλάκισή τους. Ήταν πολύ καλό παιδί ο Μιχάλης''....
(από Τα Νέα)
                                                                                                 ***
Γιά τήν Ιστορία
(Λίγα λόγια γιά τόν πολίτη Μιχάλη Σάλλα)                                              
Ο Μιχάλης Σάλλας γεννήθηκε το 1950 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Αθήνα, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά της Χούντας ως υποστηρικτής της δημοκρατίας και του Ανδρέα Παπανδρέου, συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε.
Το 1974, αν και μόλις 24 ετών, ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ήδη από τότε εθεωρείτο ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα, και «μάγος» σε χρηματοοικονομικά θέματα.
Άρχισε την καριέρα του στη Γερμανία ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής στη Χαϊδελβέργη, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ήταν καθηγητής Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αναγκάστηκε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα το 1997 λόγω φόρτου εργασίας.
Τα χρόνια 1981-1990 διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως), πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος
Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών (που επικρίθηκε ως ξεπούλημα από τους αντιπάλους του). Ο Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, η οποία περιλάμβανε τους Δασκαλόπουλο, Βασιλάκη (Aegean), Φουρλή (ΙΚΕΑ) και αργότερα τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Η πορεία του, από αυτό τό σημείο καί μέχρι σήμερα, είναι γνωστή καί συνταυτίζεται μέ εκείνη τής "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ" (περισσότερες λεπτομέριες ΕΔΩ ).
(Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ένθερμος φίλος τής ΑΕΚ καί συνομήλικος (1950) μέ τόν Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο). 
Καθώς καί ο υπογράφων!..

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Ο μακελάρης του Μονάχου έδρασε μόνος του...


"Προσεκτική" ανακοίνωση από την αστυνομία... 

Στους 10 οι νεκροί...

Ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός ο οποίος έχει ζήσει στο Μόναχο για πολύ καιρό, είναι κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με την γερμανική αστυνομία, ο δράστης του μακελειού σε εμπορικό κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας το βράδυ της Παρασκευής.

Ο...
μακελάρης άνοιξε πυρ κατά ανύποπτων περαστικών σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα άτομα και τραυματίζοντας ακόμη δέκα, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Η αστυνομία απέρριψε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον τρεις, τονίζοντας ότι ο 18χρονος έδρασε μόνος του, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Νωρίτερα, οι Αρχές είχαν βρει το πτώμα του δράστη, ο οποίος αυτοκτόνησε περίπου ένα μίλι από το σημείο που άνοιξε πυρ κατά των πολιτών...

Βίντεο με τον δράστη να φωνάζει «Είμαι Γερμανός»

Τρομοκρατική απειλή, αλλά όχι ισλαμική τρομοκρατία  
(22:49)Video of #7 Raw footage Shooter on the parking deck Munich Munchen
 

Για «οξεία τρομοκρατική κατάσταση» κάνει λόγο η αστυνομία του Μονάχου, ωστόσο, ο εκπρόσωπός της λέει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ισλαμικής τρομοκρατίας.
Αυτή τη στιγμή, η κυκλοφορία με το μετρό, τα λεωφορεία και τα τραμ έχει διακοπεί πλήρως σε ολόκληρη την πόλη του Μονάχου. Τα τρένα με προορισμό το Μόναχο σταματούν έξω από την πόλη. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδος εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου. 
Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Προειδοποίηση συστήνει στους οδηγούς που κατευθύνονται προς την πόλη, να αποφύγουν την είσοδο.
Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ των δραστών.
Οι πολίτες κλήθηκαν από smartphοne να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Για την ασφάλειά σας αποφεύγετε πλατείες και δρόμους. Ο/Οι δράστες έχουν διαφύγει. Διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό και των λεωφορείων. Ανοίξτε το ραδιόφωνα και την τηλεόραση», έγραψαν.
Η αστυνομία του Μονάχου έκανε λόγο για «οξεία τρομοκρατική κατάσταση» και επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν έξι νεκροί και αρκετοί τραυματίες. 
efsyn.gr

Μόναχο: Τουλάχιστον εννέα οι νεκροί από την επίθεση στο εμπορικό κέντρο


Συγκαλείται αύριο στο Βερολίνο το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό την Άγγελα Μέρκελ...

Αντικαγκελάριος: Όχι εικασίες τώρα... 
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται αύριο στο Βερολίνο, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση του ARD ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Στο...
Συμβούλιο θα πάρουν μέρος η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μούλερ και ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος αμέσως μετά την προσγείωσή του στη Νέα Υόρκη ζήτησε να επιστρέψει στην Γερμανία.

«Σοκαριστικά νέα από το Μόναχο. Η σκέψη μας είναι στα θύματα. Όχι εικασίες τώρα. Η Αστυνομία του Μονάχου κάνει σπουδαία δουλειά», έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Γκάμπριελ...

Αφήνουν ελεύθερους τους υπόπτους…

Άφαντοι οι δράστες…

Λεωφορεία μεταφέρουν σοκαρισμένους πελάτες και υπαλλήλους του εμπορικού κέντρου. Ανάμεσα σ’ αυτούς έγινε και ένα τσεκάρισμα για την περίπτωση, να…
βρίσκονταν ανάμεσα τους – παλιά αστυνομική θεωρία παρατραβηγμένη – και οι δράστες.

Αυτήν την ώρα τους αφήνουν ελεύθερους, ενώ οι αναζητήσεις που γίνονται σε ολόκληρη την πόλη για τον εντοπισμό των δραστών, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα…

Να μην χλευάζουμε τα δικά μας Μέσα (και τους δημοσιογράφους)…

Οι ξένοι - και ιδιαιτέρως οι Γερμανοί – είναι χειρότεροι…

Άσε που η Μέρκελ φοβούμενη ρατσιστικό χτύπημα επέβαλε σιγή ασυρμάτου – αλα Ερντογάν – στα γερμανικά ειδησεογραφικά δίκτυα…

Βεβαίως, σε μία συγκεχυμένη κατάσταση, οι πληροφορίες της πρώτης στιγμής, μπορεί να αλληλοαναιρούνται. Αλλά πάντα υπάρχει ένα όριο λογικής και σοβαρότητας, που τα ξένα Μέσα το ευτέλισαν. Οι…
περισσότερες ανταποκρίσεις φλέρταραν με την φαιδρότητα.

Οι δε Γερμανοί, ζήτησαν και επέβαλαν στα ειδησεογραφικά τους δίκτυα (έντυπα και ηλεκτρονικά) να μην δημοσιεύουν πληροφορίες, ούτε βίντεο, ούτε εικόνες από την επίθεση. Ό,τι ακριβώς έκανε και ο Ερντογάν. Η Μέρκελ μάλλον φοβόταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε, ρατσιστικό χτύπημα και κατέβασε αμέσως τις στροφές στα γερμανικά Μέσα…