Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Πρεμιέρα για το «Ζ» τού Γαβρά, το 1969 στό Λονδίνο...

Mayfair
CURZON cinema MAYFAIR
38 Curzon Street, London, W1J 7TY

Σαν τέτοιες μέρες -26 Φεβρουαρίου το 1969- έκανε πρεμιέρα στούς κινηματογράφους τής Ευρώπης η απαγορευμένη στήν Ελλάδα -Χούντα γάρ- ταινία «Ζήτα» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.  Η επιτυχία τού έργου ήταν τόση πού γιά πολλές εβδομάδες υπήρχαν μονίμως ατελείωτες ουρές έξω από τά ταμεία τών κινηματογράφων (όπου καί νά παιζόταν) όχι μόνο από Έλληνες αλλά, κυρίως, από ντόπιους δημοκρατικούς Ευρωπαίους πολίτες πού εκδήλωναν ΚΑΙ μέ αυτόν τόν τρόπο τή συμπαράσταση τους στή δοκιμαζόμενη γιά πολλοστή φορά πατρίδα μας καί τόν πολύπαθο λαό της μαζί, ταυτόχρονα, μέ τήν αντίθεση τους πρός τή δική τους κυβέρνηση γιά τήν παρεχόμενη υποστήριξη πρός τό τυραννικό δικτατορικό καθεστώς. 
" Έτυχε" νά βρίσκομαι εκείνο τόν καιρό στό Λονδίνο -δεκαοκτάρης- καί παρακολούθησα τό φίλμ στό "Curzon Cinema" τής ομώνυμης οδού μαζί μέ τούς φίλους Μάρω καί  Νίκο Βώκο, συγγενή από μητέρα μέ τόν Μυκονιάτη εκδότη τής εφημερίδας "ΜΥΚΟΝΙΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" Γιαννούλη Μπόνη.
                                                             -----------------------
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά. "Είδα" καί είδα... Καί τί δέν είδα!
Πολλά τά σούρτα-φέρτα τής Ιστορίας, αυτά τά σαραντατόσα χρόνια πού περάσανε, μέ διαδρομές μαρτυρικές ακόμη καί γιά τούς πληθυσμούς τών πιό αναπτυγμένων περιοχών τής "Γηραιάς". Τυράννισμα διαφορετικό, από άλλη οπτική γωνία ειδωμένο καί μέ άλλα κριτήρια, γιά τόν κάθε λαό.
Διαδρομές κυκλικές... Τέτοιες καί τόσες, όσες κι αυτές πού έβαλε ο Δάντης στούς ενδεκασύλλαβους τών ωδών τής "Θείας Κωμωδίας", προτού περάσει απ΄τό "Καθαρτήριο" πού οδηγούσε στόν "Παράδεισο"...
  Δ.Ν.Α.
Z_movie
Ο Υβ Μοντάν -πού υποδύεται τόν Γρηγόρη Λαμπράκη- πεσμένος στό έδαφος, αμέσως μετά τή δολοφονική επίθεση


«Εντυπωσιακή η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί πόσο προκαλεί το κοινό αίσθημα»


  Παραπολιτική
Του Σταύρου Τσακυράκη*

Μερικές πράξεις είναι τόσο φαύλες, ώστε δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να τις καταγγείλεις. Τέτοια ασφαλώς είναι ο διορισμός του Γ. Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ.

Υπήρξε ένας τόσο άθλιος και μικροπρεπής υπουργός οικονομικών που σχεδόν έμεινε στο απυρόβλητο επειδή κανείς δεν έμπαινε στο κόπο να του ασκήσει κριτική. Μόνο το περιστατικό που φέρεται να διηγείται η Λαγκάρντ, ότι δηλαδή της παρουσίασε νούμερα γραμμένα σε χαρτοπετσέτα, φτάνει για να τον χαρακτηρίσει. Προφανώς, η αποτυχία του στις εκλογές δεν έσβησε τη δίψα του για εξουσία, έτσι ώστε ακόμη και τα ΕΛΠΕ φάνηκαν να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία του.

Δεν πρόκειται απλώς για άλλον έναν διορισμό των «δικών μας». Ούτε για τη φτώχεια ενός συστήματος που δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο παρά να ανακυκλώνει τους αποτυχημένους παλιούς πολιτευτές. Εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι η αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να αντιληφθεί πόσο προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ακόμη κι αν της είναι άγνωστη έννοια η αξιοκρατία, θα περίμενε κανείς να αντιλαμβανόταν μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης ότι δεν πρέπει να προκαλεί. Να, όμως, που ούτε αυτό δεν καταλαβαίνει. Δεν αντιλαμβάνεται ότι εξοργίζει όχι τους «αγανακτισμένους» αλλά κάθε μυαλωμένο άνθρωπο.

Η αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδη και Σ. Κεδίκογλου μπορεί να διασώζει την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά προφανώς δεν απαλύνει διόλου την οργή εναντίον μιας κυβέρνησης ανίκανης να αντιληφθεί στοιχειώδη πράγματα.

Σταύρος Τσακυράκης είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του blog εδώ.

Μ. Γλέζος: «Δεν διεκδίκησαν ποτέ και τίποτα!»...



Την «πικρή» αλήθεια σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις εξηγεί ο Μανώλης Γλέζος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News», κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην υπόθεση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.

Όπως επισημαίνει στο κείμενό του, τη στρατιά του Χίτλερ, κατά την εισβολή στην Ελλάδα, συνόδευε οικονομικό επιτελείο που αμέσως άρπαξε το 51% των μετοχών σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και τις τράπεζες. Κατάσχεσε το 10% της αγροτικής παραγωγής αλλά και όλα τα ασημένια, νικέλινα και χάλκινα νομίσματα, από τα οποία, λιώνοντάς τα, αποκόμισε 71,1 τόνους χαλκό, 19 τόνους ασήμι, 10 τόνους νικέλιο και 1,51 τόνους ψευδάργυρο. Παράλληλα υποχρέωσε τους Έλληνες να διατρέφουν τον στρατό κατοχής.

Με το τέλος της κατοχής και με την πρωτοφανή τραγωδία απώλειας του 13,5% του πληθυσμού της Ελλάδας, οι Γερμανοί άρπαξαν...

ΤΩΡΑ- Η Δούμα αποδέχθηκε την πρόταση Πούτιν...

Η Δούμα αποδέχθηκε την πρόταση του Πούτιν για την...
αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία...

Αίτημα Πούτιν στη Βουλή για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία

THE NEW YORK TIMES, BBC, ΑΠΕ/ΜΠΕ



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάσταση στην Ουκρανία και την απειλή που υφίστανται «οι ρώσοι πολίτες, οι συμπατριώτες μας και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην Ουκρανική επικράτεια». Για  τους λόγους αυτούς ο Πούτι κατέθεσε αυτό το αίτημα για δράση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια έως ότου "ομαλοποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα".
Γιά περισσότερα κάντε κλίκ ΕΔΩ

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα



                                                                                                                                                          (από "ΤΑ ΝΕΑ")

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία

28/02/14 από ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
 Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Κριμαία. Ρωσικά τεθωρακισμένα προς την πρωτεύουσα της χερσονήσου. Το Κίεβο κατηγορεί την Μόσχα για εισβολή. Το Κρεμλίνο αρνείται εμπλοκή. Επανεμφάνιση Γιανουκόβιτς. Συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΡΟΗ
22.47 Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Guardian στην Μόσχα, Σον Γουόκερ, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι στην Κριμαία έφθασαν 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στην διάρκεια της ημέρας, με αεροσκάφη. Οπως είπαν στο κανάλι ATR της Κριμαίας, καταγράφηκαν 13 αφίξεις στρατιωτικών αεροσκαφών σε στρατιωτική βάση κοντά στη Συμφερούπολη, το καθένα εκ των οποίων μετέφερε 150 άτομα.
22.00 Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ο. Τουρτσίνοφ, υποστήριξε ότι το Κρεμλίνο περιμένει πότε θα αντιδράσει η Ουκρανική πλευρά στις προκλήσεις του, έτσι ώστε η Ρωσία να μπορέσει να προσαρτήσει την Κριμαία. Αλλά ο «Ουκρανικός στρατός δεν αντιδρά» είπε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, που ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις προκλήσεις και να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις, «αποσύροντας» τα ρωσικά στρατεύματα
21.50 Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, κατηγόρησε την Ρωσία για επιθετικές κινήσεις κατά της χώρας και ότι επεξεργάζεται σενάριο παρόμοιο με αυτό που οδήγησε στον πόλεμο με την Γεωργία. Ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει στρατό στην Κριμαία και ότι «προσπαθεί να προκαλέσει» το Κίεβο ώστε να εμπλακεί σε «ένοπλη σύγκρουση».
Ukraine's acting President Turchinov attends a parliament session in Kiev
21.30 Τα τηλεφωνικά κέντρα στην Κριμαία...