Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Τό “πλυντήριο” γιά τά “λευκά κολάρα”...

"Nόμος, Τάξη" καί "ξέπλυμα"...
Mπορεί ο Πρωθυπουργός να μην τόλμησε να πάει στη Βουλή για να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διάταξη - «πλυντήριο» στον Ποινικό Κώδικα, πήγε όμως ο διαβόητος Κ. Φρουζής και - εκτός από τη Novartis - επιβεβαίωσε ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο, παραδεχόμενος ότι θα αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς του στην Ελβετία, κάνοντας χρήση του ευεργετήματος.   Η Ελλάδα από την Τετάρτη διασύρεται διεθνώς καθώς άλλαξε τον Ποινικό της κώδικα προκειμένου να επιστρέψουν σε υπόδικους, περιουσιακά στοιχεία και μετρητά που έχουν δεσμευτεί λόγω «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και απιστίας, αν δεν έχουν δικαστεί σε 18 μήνες. Καθώς μια υπόθεση στην Ελλάδα θέλει κατ' ελάχιστο 3 - 5 χρόνια για να φτάσει στο ακροατήριο, εκτός από το 1 δις που αποδεσμεύει άμεσα, η ΝΔ απελευθερώνει κάθε περιουσία που θα δεσμευτεί στο μέλλον, ως προϊόν εγκλήματος, αφού ο διωκόμενος μέσα σε 1,5 χρόνο θα μπορεί να τη φυγαδεύσει, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης. Σύμφωνα με τους Διεθνείς Οργανισμούς η Ελλάδα αποκλίνει από τα διεθνή πρότυπα και γίνεται μια χώρα «πλυντήριο» βρόμικου χρήματος ενώ η Ένωση Εισαγγελέων προειδοποιεί για την ατιμωρησία και τη διεθνή έκθεση.

Η κυβέρνηση εκτός από αστείες δικαιολογίες και επιστολές στους Financial Times που την πέρασαν «γενιές δεκατέσσερις», δεν δίνει απαντήσεις ούτε για τους λόγους που προώθησε τη διάταξη ούτε και για τους υπόδικους τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοστελέχη και μεγαλοεπιχειρηματίες που θα γίνουν αποδέκτες των «δώρων» της.
Μπορεί βέβαια να ξεπλένει τους εγκληματίες του λευκού κολάρου και να αφήνει ανεπηρέαστο το κοινό έγκλημα, φροντίζει όμως για μια άγρια και εκτός ορίων καταστολή. Τις τελευταίες μέρες η κοινωνία παρακολουθεί ένα παραλήρημα αστυνομικής βίας, ασυδοσίας και προσβολής των δικαιωμάτων των πολιτών, που δεν έχει προηγούμενο. Επιθέσεις πάνοπλων σε ανυποψίαστους θαμώνες μαγαζιών, διαπομπεύσεις και απειλές της Αστυνομίας σε περαστικούς ακόμη και για μια ματιά, προσβολή γυναικών ακόμη και ανήλικων και εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι, άγριο ξύλο και δακρυγόνα με την παραμικρή αφορμή, σεξιστικές επιθέσεις και μια χυδαία συμπεριφορά άξεστων οργάνων που υποστηρίζουν ότι βασικές δημοκρατικές αρχές έχουν ανασταλεί. Και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει μέχρι την επέτειο της 17ης Νοέμβρη που η ΕΛΑΣ θεωρεί σύμβολο του εχθρού λες και εκπροσωπεί στην ελληνική κοινωνία τη χούντα των συνταγματαρχών. Η απάντηση των αστυνομικών στα θύματά της βίας και των αυθαιρεσιών τους, που τόλμησαν να μιλήσουν για δικαιώματα ήταν ενδεικτική: «Δεν έχουμε Δημοκρατία, Χούντα έχουμε!».
Άλλωστε όπως και στα χρόνια της επταετίας, οι μεγαλοαπατεώνες ζημιώνουν το δημόσιο κατά κόρον και μια διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη ελίτ με τη συνδρομή και την προστασία της κυβέρνησης βγάζει «μαύρα» εκατομμύρια, ενώ την ίδια ώρα οι αρχές επιφυλάσσουν μια σκληρή καταστολή και βία στους δρόμους και νόμους για περιορισμό των κινητοποιήσεων με ποινικοποίηση της δράσης μέσω της «διατάραξης της κοινής ειρήνης», μέχρι να εκμηδενίσει κάθε μορφή λαϊκής αντίστασης στο απολυταρχικό και ολιγαρχικό καθεστώς που εγκαθιδρύει. Σε λίγο θα διαβάζουμε τους Financial Times και η Αστυνομία θα μας στραβοκοιτά...

 

Μεγάλη ζημιά κάνουν στην κυβέρνηση οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της...

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης
Αν συνυπολογιστούν η έλλειψη συντονισμού στο προσφυγικό και οι αντιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας, μάλλον ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα


 
Τη μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση-και μάλιστα σε μια περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει περίοδο χάριτος- προκαλούν οι δηλώσεις μελών της, αλλά και βουλευτών, δηλώσεις που “τινάζουν στον αέρα” το αφήγημα που επιδιώκει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός.
Σημειώνουμε χαρακτηριστικά ορισμένες από αυτές το τελευταίο διάστημα:
ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ : “Το ξύλο αποτελεί στοιχείο αναγκαιότητας για την εφαρμογή του νόμου”.
ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ : “Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει μια έρευνα της αστυνομίας μέσα σε ένα πανεπιστήμιο, έναν δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και να βρίσκει τα πολεμοφόδια τα οποία βρήκε. Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας”.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ : “Πολλές φορές η αστυνομία έκανε επιχείρηση στα Εξάρχεια. Ως πολίτης και ως πολιτικός σας λέω ότι θέλω να δω την αστυνομία να σπάει την πόρτα που είδα στο βίντεο και να μπαίνει”.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ : “Να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και υπό προϋποθέσεις αλκοόλ. Δεν μπορεί να έρθει υπήκοος τρίτης χώρας και να επιβάλλει τις απόψεις του. Είναι απαράδεκτη η τοποθέτησή σας κ. Γιαννούλη γιατί περιορίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων. Με ποια λογική;”.
Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο δηλώσεις από τη ...συλλογή και τα πολιτικά μαργαριτάρια των τελευταίων μόνο ημερών. Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πολλές ακόμα, με κύριες τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και- πάλι – της Δόμνας Μιχαηλίδου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, του πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου για το προσφυγικό κοκ.
Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένο από την κατάσταση, σε μια περίοδο, μάλιστα, πού η κυβέρνηση διαθέτει την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων, τη λαϊκή αποδοχή, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε μακριά από τις κάλπες ώστε οι βουλευτές να ζητούν την ψήφο του λαού- και αν οι εκλογές διεξαγόταν (κάτι που δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση) εντός δεκαοχταμήνου από την 7η Ιουλίου, θα διεξαγόταν με λίστα.
Οι συνεχείς διαφοροποιήσεις, πάντως, δεν δείχνουν πάντα διαφοροποίηση από την ασκούμενη πολιτική, αλλά κάποιες φορές “φανερώνουν” σε ακραία μορφή μια πολιτική που η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει σε χαμηλούς τόνους- ή ευνοούνται από πολιτικές που εφαρμόζονται. Το τι μηνύματα, επίσης, αποστέλλει το Μαξίμου κυρίως προς τους υπουργούς (και κυρίως κάποιους εξωκοινοβουλευτικούς που επέλεξε), είναι επίσης ένα θέμα.
Αν συνυπολογιστούν, τέλος, περιπτώσεις που υποβαθμίζονται όπως ο συντονισμός στο προσφυγικό και η αντιπαράθεση στο υπουργείο Εργασίας, μάλλον το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να ασχοληθεί με το πρόβλημα...

Βασίλης Σκουρής
από : news247.gr

"Erga ......Domnes"...

                                                               ...τού Ανδρέα Πετρουλάκη
από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
         15/11/2019 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο τίτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο"

Αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί Φρουζή μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα


από τόν  Ελεύθερο Τύπο