Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τριπλό μήνυμα Ολάντ από το βήμα της Βουλής


Τριπλό μήνυμα προς την Ελλάδα, εμπεριείχε η ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σήμερα από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας: Πρώτον, ότι τη νύχτα των κρισιμότατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες κατέληξαν στη γνωστή συμφωνία-«μνημόνιο 3», είχε πράγματι τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Δεύτερον, πως η Γαλλία έχει τη βούληση να υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα την Ελλάδα, στην προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της. Τρίτον, ότι ακριβώς η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, όπως έχουν αποτυπωθεί στην τελευταία συμφωνία, είναι απολύτως κρίσιμο να υλοποιηθεί άμεσα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Ολάντ, όπως προκύπτει από την ταυτόχρονη μετάφραση της ομιλίας του, είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι «καθοριστικές». Η Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να γίνει η άρση ελέγχου των κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του δικαιώματος της πρώτης κατοικίας.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα. Περνάτε από πολύπλευρη κρίση άνευ προηγουμένου επί έξι έτη. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια. Είναι η στήριξη για μία ισχυρή συνεργασία. Η Γαλλία δεσμεύεται για συνεργασία αυτή. Είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Δεσμεύομαι σας προοδευτικός Ευρωπαίος» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή αληλεγγύη», αλλά και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα, συμπλήρωσε, αναφερόμενος παράλληλα στα αναμενόμενα από την Αθήνα 35 δις ευρώ για επενδύσεις, καθώς και στην δέσμευση για εξυπηρέτηση του χρέους. Για να σημειώσει: «Οι μεταρρυθμίσεις ξέρω ότι θα είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες, ειδικά για συνταξιοδοτικό, φορολογική μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό του κράτου. Ολα αυτά είναι απαραίτητα για μέλλον της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ολάντ, επανέλαβε ότι «η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», μίλησε για πολυεπίπεδη συνεργασία, και πρόσθεσε: «Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα» για τον εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης, στον τομέα της υγείας, στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής, και για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κράτους.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δίνη κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοπντας ότι η κρίση έχει δημιουργήσει δραματικές συνέπειες, λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν. Για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και βεβαίως για τη χώρα μας, όσο απειλούνται με εκπλειστηριασμό τα σπίτια που μένουν οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Όσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τα παιδιά έξω από το σχολικό σύστημα και ταυτόχρονα διώχνουν τους επιστήμονες από τη χώρα. Όσο οι απόμαχοι, οι συνταξιούχοι βιώνουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Όσο η Δημοκρατία παραμένει σε ομηρία μέσα στη μέγγενη των επιταγών της αγοράς και των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Όσο εν τέλει η λαϊκή κυριαρχία αμφισβητείται, όταν δεν λοιδορείται και δεν απαξιώνεται από τα κέντρα της πολιτικής διαπλοκής».

kathimerini.gr

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ολάντ...

 Tον υποδέχτηκε ο Τσίπρας, πάνω στο κόκκινο χαλί (ΦΩΤΟ)...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ - έφτασε με μια μαύρη λιμο και την απαραίτητη συνοδεία.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον υποδέχτηκε στην είσοδο του Μαξίμου, πάνω στο κόκκινο χαλί.
Στάθηκαν για λίγο μπροστά στους φωτογράφους, για τις απαραίτητες φωτογραφίες και μετά από μια...
θερμή χειραψία και μερικά χαμόγελα, κατευθύνθηκαν προς τα μέσα...

Τα λένε για business...

Περίπου μια ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των αντιπροσωπιών των δύο χωρών, με τον Αλέξη Τσίπρα, να αναφέρει, κατά την έναρξη, πως, "έχουμε την ευκαιρία να...
κάνουμε μια συζήτηση για την ενίσχυση των σχέσεων των δυο χωρών"...

Le Monde: «Γάμος» από συμφέρον...

Le Monde: «Γάμος» από συμφέρον μεταξύ Τσίπρα και Ολάντ
 «Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου από συμφέρον» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Le Monde», αναφέροντας το πώς από εντελώς αρνητική που ήταν αρχικά η σχέση των δύο ανδρών, μετατράπηκε σε... ειδύλλιο.

Ένα ειδύλλιο συμφέροντος, που «έδεσε με...
τη διακριτική ευχέρεια των διανυκτερεύσεων στις Βρυξέλλες που συνηθίζει η ευρωπαϊκή διπλωματία» αναφέρει η Le Monde.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρώτη προσπάθεια επαφής την άνοιξη του 2012, όταν ο Τσίπρας ήλθε στο Παρίσι αλλά δεν έγινε δεκτός από τον Ολάντ, γεγονός για το οποίο κράτησε μια σχετική πικρία.

Μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε στην Γαλλία με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας. Δεύτερη απογοήτευση, και γρήγορη συνειδητοποίηση ότι υπερίσχυε ο Γάλλο-γερμανικός άξονας.

Εκείνη την περίοδο και για πολλούς μήνες - υποστηρίζει το δημοσίευμα - «δεν υπήρξε από ανθρώπινη άποψη, συνάντηση των δύο ανδρών.

Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον Ολάντ και ο Ολάντ μεγαλύτερο ρεαλισμό από την ελληνική πλευρά». 
enikonomia.gr

Τσίπρας: Να τελειώσει η ανόητη συζήτηση για το Grexit...

 «Ο Φρανσουά με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό»...
Προσφωνώντας τον Γάλλο πρόεδρο ως τον «φίλο μας Φρανσουά», ο  πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα και την υπογραφή της κοινής διακήρυξης, μεταξύ των δύο ηγετών, ως πολύ σημαντικό βήμα στην πολύχρονη σχέση συνεργασίας και φιλίας. «Επιβεβαιώνουμε σήμερα την εταιρική και...
στρατηγική σχέση», υπογράμμισε.

Σημειώνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι η επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και πως «ήρθε σε μια στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα».

«Πιστεύουμε ότι όσο η οικονομική κρίση που δυστυχώς παραμένει ως απειλή στην ευρωζώνη όσο και η προσφυγική κρίση, πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και στοχεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως χώρα πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ον κ. Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου, επισήμανε πως «περάσαμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες όμως ενώνουν τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό, και το αποφασίσαμε με στόχο να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη σε πείσμα των ακραίων συντηρητικών δυνάμεων, που δεν έχουνε εγκαταλείψει τα σχέδια τους».

«Πιστεύω ότι το μήνυμα της συνάντηση πρέπει αν είναι ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει», συνέχισε.
 

Ακαδημία Αθηνών : Το ομορφότερο νεοκλασικό στον κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Χρυσή ξανά!

  Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός.
ΣΕΛΑΝΑ ΒΡΟΝΤΗ
«Δεν μας έχουν φωτογραφίσει ποτέ τόσο πολύ στη ζωή μας!» λένε η Μάχη και η Ελένη, κατεβαίνοντας από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί στην πρόσοψη της Ακαδημίας Αθηνών. Ανήκουν στις ομάδες συντήρησης που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου της οδού Πανεπιστημίου. Το έργο, δύσκολο και πολύπλοκο, ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Οταν οι τουρίστες περνούσαν από εκεί προκειμένου να θαυμάσουν τη «νεοκλασική αθηναϊκή τριλογία», τους ζητούσαν να ποζάρουν στο φακό τους «γιατί καταλάβαιναν πόσο σημαντικό είναι το έργο που επιτελούμε».

Πόσα γνωρίζουμε, όμως, εμείς οι Ελληνες για την Ακαδημία Αθηνών; Δυστυχώς, ελάχιστα - ειδικά όσοι είναι κάτω των 40 ετών. «Πολλοί φοιτητές που ορκίζονται, μπερδεύονται και αντί να πάνε δίπλα, στο Πανεπιστήμιο, έρχονται εδώ», λένε οι δύο κοπέλες. Απόφοιτοι του ΤΕΙ Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, που ιδρύθηκε το 1983, έχουν συμβάλει με το «πινελάκι» τους στην προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Πριν από την Ακαδημία, είχαν εργαστεί για τη συντήρηση και άλλων νεοκλασικών μεγάρων, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά, το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, το Αστεροσκοπείο. «Είμαστε τυχερές που έχουμε πιάσει τέτοια πόστα. Αλλοι του επαγγέλματος δουλεύουν κυρίως σε εκκλησίες και βυζαντινά μνημεία. Η Ακαδημία Αθηνών είναι πολύ εντυπωσιακή από αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής απόψεως».

Πράγματι, πρόκειται για ένα διαμάντι του κλασικισμού, μοναδικό στον κόσμο. Ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν (1813-1891) ήταν υπεύθυνος για όλο το διάκοσμο, πλαστικό και ζωγραφικό. Η εξωτερική ζωγραφική διακόσμηση είναι περίτεχνη και χρυσοποίκιλτη. «Κανένα άλλο αρχιτεκτόνημα δεν έχει εξωτερικά τόσο πολύ χρυσό. Απηχεί την αίγλη της Ακαδημίας», τονίζει ο Γιώργος Παυλόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας συντήρησης «Αειναές», η οποία ανέλαβε μεταξύ άλλων την αποκατάσταση των διακοσμημένων επιφανειών, της ξύλινης στέγης και των επίπλων. Στο τελευταίο στάδιο, 17 συντηρητές «χρύσωσαν» το κτίριο. Η αποκατάσταση του χρώματος έγινε με αυθεντικά φύλλα χρυσού 22 καρατίων. Ο κ. Παυλόπουλος μας πληροφόρησε ότι κάθε τετράδιο των 25 φύλλων, μεγέθους 8x8 εκατοστών, κοστίζει 40 ευρώ. Αραγε πόσο κόστισε όλος ο διάκοσμος; «Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά αρκετές χιλιάδες ευρώ», απάντησε γελώντας. «Επειδή παλιότερα δεν υπήρχε η τεχνογνωσία, αντί να συντηρήσουν τέτοια κτίρια απλώς τα επικάλυπταν με μπογιά, για να μη φαίνεται η φθορά. Εμείς αποκαλύψαμε τον αυθεντικό ζωγραφικό διάκοσμο».

Για το συνολικό έργο της αναστήλωσης -που κόστισε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- υπεύθυνη ήταν η αρχιτέκτονας Ντόρα Παπαδημητρίου, που προΐσταται της τεχνικής υπηρεσίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας. «Οι εργασίες έγιναν σταδιακά. Κάποιες από αυτές κανονικά πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε πέντε χρόνια. Πρόκειται για μεγάλη εθνική κληρονομιά, που πρέπει να προστατεύεται», υπογραμμίζει. Το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες της στέγης, που διήρκεσαν πέντε χρόνια. Το γεγονός ότι ένα κομμάτι της οροφής έπεσε στο δάπεδο της αίθουσας τελετών βοήθησε να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις...

Τη συντήρηση του γλυπτικού διακόσμου ανέλαβε μια άλλη εταιρεία -οι «Διόσκουροι»- που ανήκει στον Βασίλη Λαμπρόπουλο και στον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο. Η ομάδα τους κατέβασε όλα τα γλυπτά της στέγης, προκειμένου να φτιάξει και αντίγραφα, και καθάρισε όλα τα μαρμάρινα και κεραμικά μέρη. «Ηταν μια επίπονη εργασία. Δουλέψαμε με ήπιους τρόπους καθαρισμού. Ουσιαστικά “χαϊδέψαμε” το κτίριο», μας εξηγεί ο κ. Τζανουλίνος, ο οποίος μάλιστα είχε κάνει και την πρώτη συντήρηση των κεραμικών γλυπτών το 1982. Πώς νιώθει που ανέλαβε αυτό το πρότζεκτ; «Είναι ευλογία να ακουμπάς τέτοια κτίρια. Είναι απίστευτη η αίσθηση να τα ψηλαφείς».

Η συντηρήτρια Μαρία Κοντονικολή, που εργάζεται για την εταιρεία του, αγαπά πολύ τη δουλειά της. «Οι συνάδελφοί μου με κορόιδευαν», λέει γελώντας. «Οταν καθάριζα τον Σωκράτη και τον Πλάτωνα, τα δύο αγάλματα των αρχαίων φιλοσόφων που βρίσκονται μπροστά από την Ακαδημία, τους μιλούσα και τους έλεγα: “Μη φοβάστε που κρατάω νυστέρι, θέλω απλώς να σας κάνω πιο όμορφους!». Θυμάται επίσης πώς αισθάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2008: «Τότε που γίνονταν τα επεισόδια και οι καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, έκλαιγα. Ευτυχώς, όμως, αυτό ήταν το μοναδικό κτίριο που σεβάστηκαν. Βρήκαμε μόνο μία μολότοφ στην είσοδο. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να έχουμε άλυτα θέματα με τους γκραφιτάδες. Μια μέρα τσακωθήκαμε με κάποιους πιτσιρικάδες. Την επομένη μάς περίμενε ένα... μήνυμα στους τοίχους της Ακαδημίας: “Ξεφτίλα συντηρητές”»! (sic)

Το ομορφότερο νεοκλασικό στον κόσμο

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1856 με τη μεγάλη δωρεά του επιχειρηματία και διπλωμάτη Σίμωνος Σίνα, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πίστευαν ότι «διά της Ακαδημίας θα εντασσόταν η Ελλάδα στα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης». Ο ευεργέτης αναθέτει τα σχέδια στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, που θεωρείται ο starchitect της εποχής. Δημιούργημά του είναι επίσης η Εθνική Βιβλιοθήκη, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Κρίστιαν Χάνσεν, είχε σχεδιάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το κεντρικό κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας.

Τον Ιούλιο του 1859 γίνεται η κατάθεση του θεμελίου λίθου από τον βασιλιά Οθωνα. Στις αρχές του 1861 ο Χάνσεν, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων που τον κρατούσαν στη Βιέννη, αναθέτει την εκπόνηση των σχεδίων στον 24χρονο τότε Ερνστ Τσίλλερ (1837-1923). Ο γλυπτικός διάκοσμος ανατίθεται στον γλύπτη Λεωνίδα Δρόση (1843-1884), ενώ κατάλληλος για την εκτέλεση της ζωγραφικής επένδυσης θεωρείται ο Κρίστιαν Γκρίπενκερλ (1839-1926), που αργότερα έγινε καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης.

Τον Απρίλιο του 1876 ο Σίμων Σίνας πεθαίνει και τη συνέχιση των εργασιών αναλαμβάνει η γυναίκα του, Ιφιγένεια. Το έργο ολοκληρώνεται το 1885, αλλά ο Τσίλλερ παραδίδει το κτίριο δύο χρόνια αργότερα στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Εχουν πια παρέλθει 28 χρόνια από τη θεμελίωσή του. Ομως θα περάσουν μερικές δεκαετίες ακόμη μέχρι να ανακοινωθεί η οριστική ίδρυση της Ακαδημίας: το 1926. Μέχρι τότε, στο κτίριο στεγάζονται το Νομισματικό Μουσείο (1890), το Βυζαντινό Μουσείο (1914) και το ίδιο έτος τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Η Ακαδημία Αθηνών θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Θ. Χάνσεν. Καλλιμάρμαρο, διακοσμείται με ιωνικούς κίονες και αετώματα. Το κεντρικό αέτωμα έχει ως θεματολογία τη γέννηση της θεάς Αθηνάς. Τα μεγάλα μνημειακά εικονογραφικά σύνολα στην αίθουσα συνεδριάσεων εκτείνονται από τη μία πλευρά της έως την άλλη, ξεπερνώντας τα 50 μέτρα, με οκτώ παραστάσεις οι οποίες απεικονίζουν το μύθο του Προμηθέα Δεσμώτη. Ο ακαδημαϊκός Χρύσανθος Χρήστου έχει αναλύσει τη σημασία τους σε βιβλίο του: «Ο διάκοσμος μπορεί να θεωρηθεί το πιο σημαντικό και ολοκληρωμένο σύνολο όχι μόνο του ελληνικού, αλλά και όλου του ευρωπαϊκού χώρου».
Περιοδικό "Κ"

Ολάντ προς Τσίπρα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας


Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, έδωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για την αλλαγή της. «Η Ε.Ε. πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες» είπε ο κ. Τσίπρας. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που βρίσκεστε στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη που την οργανώναμε καιρό τώρα, αλλά νομίζω ότι πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή...»
«Είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: ‘Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία’» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά το χάρτη της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της άξιες και αρχές, όλες οι  προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη για δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές...»
Ο Γάλλος Πρόεδρος απάντησε μιλώντας περί κοινής προσέγγισης ως προς το  «ποια θα πρέπει να είναι η κοινή μαρτυρία των αξιών που πρέπει να προβάλλουμε στην Ευρώπη». «Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός με την κρίση χρειαζόταν κουράγιο να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις» είπε ο κ. Ολάντ.«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας γιατί έχουμε κοινές άξιες. Μετά από αυτή τη φάση, που ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη, η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να τη στηρίζει στις μεταρρυθμίσεις...»
Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει «ανθρωπιά αλλά και αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα, προστατεύοντας παράλληλα τα ευρωπαϊκά σύνορα.  «Η Γαλλία δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία, είναι θέμα ανθρωπιάς και θέμα ασφάλειας» δήλωσε ο κ. Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι ήρθε στην Ελλάδα με αντιπροσωπεία από επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης στη χώρα μας. «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο κοινή αγορά με κοινό νόμισμα. Είναι και δημοκρατία, ανάπτυξη... Αυτή την Ευρώπη θέλουμε και γι’ αυτό η Ελλάδα μπήκε η ευρώ για να μετέχει σε μια Ευρώπη άξιων...»
Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο δυστύχημα που συνέβη το πρωί της Παρασκευής στη νοτιοδυτική Γαλλία. «Η χαρά μου θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με περίπου 40 θύματα, παρά τη μεγάλη μας χαρά, είμαστε βαθιά θλιμμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς -όπως εμπόριο, επενδύσεις και προσφυγικό- και στη συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ο κ. Ολάντ θα μιλήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο (12.15 το μεσημέρι) για τον "οδικό χάρτη" που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.  Μετά την ομιλία στη Βουλή, ο Γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και έπειτα ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ. Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιο Αθηνών.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

                                                                                                           από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (23.10.15)

Ενοχλήθηκε η τρόικα...


...για την αποπομπή Σαββαΐδου...
Το κουαρτέτο εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της κυρίας Κατερίνας (Σαββαΐδου). Ξύδι!
Δεν φτάνει, η...
θηλιά, που 5 χρόνια τώρα οι τροϊκανοί έχουν περάσει στον λαιμό του ελληνικού λαού, θέλουν να κυβερνουν κιόλας.
Η Σαββαϊδου απάντησε στην κυβέρνηση, πως, είναι παράτυπη η αποπομπή της, ενώ το παράδειγμα που εφερε, για την παράταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαιδευση, που της ζητήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, ηταν ατυχέστατο.
Τι σχέση εχει αυτό με την παράταση που αποφάσισε μόνη της να δώσει στις οφειλές των καναλιών?
Άει στο καλό κυρά μου!...

Σε χαλαρό mood ο Φρανσουά στο Γκάζι. ΒΙΝΤΕΟ...


Τι είπε στους δημοσιογράφους.
ΒΙΝΤΕΟ...
Με soul και jazz μουσικές διασκέδασε απόψε στο "Gazarte", παρέα με τον Αλέξη Τσιπρα, ο Φρανσουά Ολάντ. 
Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν πρόλαβε να βγει από το μαγαζί κι αμέσως... 
οι δημοσιογράφοι τον πλησίασαν για δηλώσεις.
«Έχετε το στίγμα του πολιτισμού και είστε οι πρώτοι σε αυτό στην Ευρώπη», είπε ο Φρανσουά, ενώ ερωτηθείς για τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα, απάντησε, πως, «προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη και όχι μόνο η λιτότητα».
Δείτε το βίντεο (ΕΡΤ):
στις

Τι απαντά η Κατερίνα Σαββαΐδου για την αποπομπή της


Την έκπληξή της για την εμμονή της κυβέρνησης «να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί  και η ίδια κυβέρνηση», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σαββαΐδου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αποπομπή της από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
«Είναι εξοργιστικό να κατηγορούμαι ότι με την απόφασή μου «ευνόησα  συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής». Σημειωτέον ότι οι «διαπλεκόμενες» κατά την κυβέρνηση επιχειρήσεις, δηλαδή οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βαρύνονται με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, αποτελούν τον κορμό της πραγματικής οικονομίας, απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες για την επιβίωσή τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κα Σαββαΐδου και προσθέτει:
«Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων λειτούργησα - όπως μου επέβαλε το υπηρεσιακό μου καθήκον αλλά κυρίως το προσωπικό μου ήθος και η συνείδησή μου - με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση,  αλλά παράλληλα με σεβασμό και κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των φορέων των πολιτών αδιακρίτως, πάντοτε βεβαίως στα πλαίσια του νόμου και των αρμοδιοτήτων μου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Σαββαΐδου έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση αποφασίζει την αποπομπή μου. Την ώρα που η κυβέρνηση μου έχει ζητήσει  να υποβάλω την παραίτησή μου  για λόγους ηθικής τάξεως λόγω, άσκησης σε βάρος μου  ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος εξαιτίας  της παράτασης του χρόνου απόδοσης φόρου (φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων), την ίδια ώρα μου ζητείται εγγράφως η  παροχή παράτασης για την απόδοση άλλου φόρου (ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία).
Το ίδιο έπραξε και προεκλογικά η κυβέρνηση ζητώντας μου την παράταση του χρόνου απόδοσης και ουσιαστικά την «αναστολή» εφαρμογής του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, παράταση με την οποία και συμφώνησα λόγω της πάγιας πεποίθησής μου περί παροχής παρατάσεων στους φορολογούμενους, που δεν έχουν ως συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων.
Προκαλεί έκπληξη η εμμονή της κυβέρνησης να ισχυρίζεται σήμερα ότι βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον από μία απόφαση παράτασης προθεσμίας καταβολής φόρου, που αποτελεί πάγια πρακτική της διοίκησης, τη στιγμή που την ίδια πρακτική υιοθετεί  και η ίδια κυβέρνηση,  όπως έγινε με γραπτή εντολή της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την πολιτική βούληση του Πρωθυπουργού (ΑΠ: ΑΝ. ΥΠ. ΟΙΚ. 0003333 ΕΞ 2015) στην υπόθεση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Εξάλλου, το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από την ανακοίνωση περί παράτασης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία με δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών.
Είναι εξοργιστικό να κατηγορούμαι ότι με την απόφασή μου «ευνόησα  συγκεκριμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής». Σημειωτέον ότι οι «διαπλεκόμενες» κατά την κυβέρνηση επιχειρήσεις, δηλαδή οι διαφημιζόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες βαρύνονται με το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, αποτελούν τον κορμό της πραγματικής οικονομίας, απασχολούν χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες αυτής της χώρας και από αυτές εξαρτώνται χιλιάδες οικογένειες για την επιβίωσή τους.
Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων λειτούργησα - όπως μου επέβαλε το υπηρεσιακό μου καθήκον αλλά κυρίως το προσωπικό μου ήθος και η συνείδησή μου - με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση,  αλλά παράλληλα με σεβασμό και κατανόηση στα δίκαια αιτήματα των φορέων των πολιτών αδιακρίτως, πάντοτε βεβαίως στα πλαίσια του νόμου και των αρμοδιοτήτων μου.
Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μου αυτής ήμουν πάντοτε κοντά στους πολίτες, πολύ περισσότερο δε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Έχω την πεποίθηση ότι μέχρι σήμερα επιτέλεσα τα καθήκοντά μου στο ακέραιο πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου περί δήθεν πρόθεσής μου να ευνοήσω συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνδεόμενες με τη διαπλοκή προκαταλαμβάνει την απόφαση της δικαιοσύνης και είναι πρωτοφανής και ευθεία παρέμβαση τόσο στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ όσο και κυρίως στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Σημειωτέον ότι η σπουδή της κυβέρνησης είναι τέτοια, που η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται ΠΡΙΝ ακόμα οριστικοποιηθεί η παραπομπή μου στο ακροατήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Ειδικότερα, σήμερα δεν συντρέχει λόγος θέσης μου σε δυνητική αργία, που είναι – σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα - απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόωρη λήξη της θητείας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Για την απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτείται – εκτός από την επίκληση της συνδρομής λόγων δημοσίου συμφέροντος (οι οποίοι εκλείπουν) – να έχει οριστικοποιηθεί η παραπομπή στο ακροατήριο, μετά την πάροδο της 10ημερης προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατα του κλητηρίου θέσπισματος, το οποίο μου κοινοποιήθηκε μολις χθες! Σημειωτέον ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει τεθεί υπάλληλος σε αργία πριν η παραπομπή του καταστεί αμετάκλητη.
Προφανώς η κυβέρνηση έλαβε την απόφασή της για τη θέση μου σε δυνητική αργία θεωρώντας δεδομένη την απόρριψη της προσφυγής μου απο το αρμόδιο δικαστικό όργανο, που θα την κρίνει.
Ως πολίτης ευνομούμενης χώρας προφανώς και θα κάνω χρήση όλων των νόμιμων μέσων για την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας μου. «Στη χώρα αυτή υπάρχουν νόμοι, κανόνες και θα τηρηθούν», όπως άλλωστε δήλωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι οποίοι ισχύουν για όλους τους πολίτες της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ θερμά όλους τους ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αλλά και τους συνεργάτες μου για την πολύτιμη συνεργασία και τη στήριξή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων μου».
kathimerini.gr