Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Μην τολμήσει να έρθει αυτός στη ΝΔ!...

"Αυτός", είναι ο Βενιζέλος. Κι αυτός που απειλεί είναι ο Καραμανλής: Αν έρθει ο Βενιζέλος στη ΝΔ, τότε θα φύγω εγώ.
Τις...
πληροφορίες για την αντίδραση του Καραμανλή στην πιθανή μετακόμιση του Βενιζέλου στη ΝΔ, έχει "Το Παρόν" της Κυριακής... 

Ο Ομπάμα στην Αθήνα...

 ...για στήριξη της Ελλάδας και ελάφρυνση του χρέους

tvxs.gr 19:18 | 12 Νοε. 2016
Ο  Πρόεδρος  των  ΗΠΑ,  Μπαράκ  Ομπάμα,  λίγο  πριν φτάσει  στην  Αθήνα,  στέλνει  σαφή μηνύματα  προς  τους  Ελληνες πολίτες, τους  εταίρους  και  δανειστές της Ελλάδας και την κυβέρνησή της.

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι:
• Οι  Αμερικανοί  συνεχίζουμε  να  δίνουμε  τεράστια  σημασία  στη  συμμαχία  με  την Ελλάδα.
• Είμαστε  στενοί  εταίροι  στην  πάταξη  της τρομοκρατίας προκειμένου  να ανακόψουμε  τη  ροή  ξένων  τρομοκρατών  και  να  αποτρέψουμε  τρομοκρατικές επιθέσεις.
• Όσο  η  Ελλάδα  συνεχίζει  να  κάνει  τα  επώδυνα  βήματα  στις  μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ.
• Η Ελλάδα  έπρεπε  να  κάνει  βήματα  για  να  μεταρρυθμίσει  την  οικονομία  της και  θέλω  να  συγχαρώ  την  ελληνική  κυβέρνηση,  συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και  τον  ελληνικό λαό  για  τα  δύσκολα  και  επώδυνα βήματα  που  έχουν  κάνει  για  να  δείξουν  ότι  η  Ελλάδα  εργάζεται  για  να βοηθήσει  τον  εαυτό  της.
• Θα  συνεχίσω  να  προτρέπω  τους πιστωτές  της  Ελλάδας  να  κάνουν  τα  βήματα που  είναι  απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι  η  Ελλάδα  είναι  σε  θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους.

Την ατζέντα Ομπάμα στην Αθήνα αποκάλυψε ο αν. σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς
Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στον Λευκό  Οίκο, ο κ. Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, είπε ότι ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. θα...

Εκλογομαγειρείον : "Η ωραία Μύκονος"

 Φανταστικοί διάλογοι μεταξύ κάποιου Αλέκου καί ενός αγνώστου Χ...
...πού θά μπορούσαν νά είναι καί αληθινοί... 
...πράγμα, όμως, απίθανο γιατί... 
...η πραγματικότητα, συνήθως, ξεπερνάει καί τήν πιό τολμηρή φαντασία...*


-Γιά πές ρέ Αλέκο, πώς τά 'δες εσύ τά πράματα μέ τίς αμερικάνοι;
-Άσε, γιατί κάθε φορά πού έχουνε εκλογές ευτοί... 
...εδώ, γίνεται τής πουτ@νας τό κάγκελο!
-Δηλαδή;
-Κάτι ξυπνάει μέσα τους, ολονώνε,
καί θένε νά γενούνε, ούλοι, δημάρχοι!
-Άμα σκεφτείς ότι "Ο λύκος στήν αναμπουμπούλα χαίρεται" τότε, εμάς, μάς συμφέρει μιά τέτοια κατάσταση...
-Ρέ σύ, άμα ο άλλος θέλει νά σού κάτσει στό σβέρκο δέ τόνε κάνεις, εύκολα, ζάφτι... Άμε, τώρα, εσύ νά κουμαντάρεις τόσοι σκερβελέδες!
-Γιατί, πρώτη φορά είναι; Η πολιτική είναι μιά σειρά από μικροεκβιασμούς... 
...Θά τάξουμε τού καθένα, ξεχωριστά, ότι "θά τόνε στηρίξουμε γιά δήμαρχο" (ψήφοι έχουμε) καί θά τσιμπήσουνε!...  
...Τήν τελευταία ώρα, στό μή παρέκει όταν δέ θά μπορούνε νά κάμουνε πιά τά οπίσω... 
...στό αμήν πού λένε... 
...μέ τό πού θά διούνε ΠΟΣΟΙ στριμωγνόνται γιά μιά καρέγκλα πού δέ χωρεί παρά ένανε...
...Έ! Δέ θ'αναγκαστούνε; Θ'αναγκαστούνε!...   
...θένε-δέ θένε, λοιπόν, θ'αποφασίσουνε : 
ή νά "ναυαγήσουνε", καλά-καλά, ευτοί καί τά όνειρά τωνε...  
...ή νά πάνε στίς εκλογές μέ υποψ. δήμαρχο κοινής αποδοχής καί μέ τούς ίδιους γιά αντιδημάρχους, προέδρους δ.σ. κλπ...
Όμως ΕΚΕΙ, ακριβώς, είναι πού θά τούς περιμένουμε ΕΜΕΙΣ : Επειδή ούλοι ευτοί αλληλοϋποβλεπόνται καί αλληλομισιούνται... 
...καί δέ θά βρίσκουνε, μεταξύ τωνε, άκρια...
...τότε, λοιπόν, θά τούς φορέσουμε σομπρέρο τόν δικό μας άνθρωπο πού, αναγκαστικά θά τόν αποδεχτούνε!...  
...Έναν άνθρωπο πεπειραμένο, ένανε έξω απ' αυτούς, έναν πού...
-Ρέ νά κι άν τόνε δεχτούνε, νά κι άν δέν τόνε δεχτούνε!!!
-Δηλαδή, θά χρησιμοποιήσεις διαπραγματευτικά τήν υπόθεση τής υποστήριξης -από ΕΜΑΣ- μιάς κοινής υποψηφιότητας... 
...γιά νά πιέσεις νά μπείς στούς συνδυασμούς τού αντιπάλου, ρέ θηρίο;
-Γι αυτό σέ γουστάρω, τόσα χρόνια, ρέ μεγάλε!
Επειδή διαβάζεις, μέ τό πρώτο, τά βουλωμένα γράμματα... 
...πού γράφουν πώς ό,τι κι άν γίνει... 
...ΕΜΕΙΣ, θάμαστε γιά πάντα στά πράματα!
                              *******
*Τά ονόματα είναι διαλεγμένα περίπου τυχαία (έτσι πού νά δίνουν έναν-κάποιο μπούσουλα στόν ανυποψίαστο αναγνώστη) καί τά πρόσωπα τού διαλόγου  έχουν φανταστική (έως αγγελετακική) σύμπτωση μέ τήν πραγματικότητα...
Δ.Ν.Α.

Σάββατο 20.30 στό Γρυπάρειο : Συναυλία - Μουσικό αφιέρωμα σέ ξένους καί Έλληνες μεγάλους συνθέτες

                                                    *** 
                                                    «Θάλασσα Πλατειά»
                                                   
Τραγούδι τρυφερό η θάλασσα μας ψάλλει,
                                                    τραγούδι που έκαμαν τρεις ποιηταί μεγάλοι,
                                                    ο ήλιος, ο αέρας και ο ουρανός

                [Κ. Π. Καβάφης, «Φωνή απ’ τη θάλασσα», ΑΠΟΚΗΡΥΓΜΕΝΑ (1886-1898)]               
                                            
Ειρήνη Καράγιαννη, μεσόφωνος
Σοφία Παπαδημητροπούλου, υψίφωνος
Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος
Δημήτρης Γιάκας, πιάνο

Τρεις διακεκριμένοι μονωδοί, η Ειρήνη Καράγιαννη (μεσόφωνος), η Σοφία Παπαδημητροπούλου (υψίφωνος) και ο Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), με την συνοδεία του καταξιωμένου πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, τραγουδούν με τις εξαίσιες φωνές και τις μελωδίες τους για την μεγαλειώδη υδάτινη βασίλισσα, την Θάλασσα, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, ώρα 20:30, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο Μυκόνου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Αντανάκλασις".  

Η θάλασσα που γαληνεύει, που γεννά τον έρωτα, που γίνεται έμπνευση και μούσα ποιητών και συνθετών, αλλά και η θάλασσα που κρύβει μυστήρια και κινδύνους, που πλανεύει, που αγριεύει, που καταπίνει ανθρώπινες ψυχές στα δαιμονισμένα κύματά της, που γίνεται γέφυρα για να ενώσει και συνάμα εμπόδιο για να χωρίσει τους ερωτευμένους.  

Ένα μαγευτικό αφιέρωμα σε διάσημους ξένους και Ελληνες συνθέτες που υμνούν την απεραντοσύνη, την αρμονία, αλλά και την κρυφή μανία του υγρού στοιχείου. Θα ακουστούν έργα, μεταξύ άλλων, του Offenbach, ενός εκ των επιφανέστερων εκπροσώπων του βιεννέζικου βαλς, του Rossini, τις άριες του οποίου τραγουδούσαν οι γονδολιέρηδες στα κανάλια της Βενετίας, του Handel, που περιγράφει την ανάγκη του πληρώματος να φτάσει στη στεριά νικητής και να βγει αλώβητος από τη μάχη με τα δαιμονισμένα κύματα, αλλά και του δικού μας Μάνου Χατζιδάκι, που ντύνει με την μουσική του μια γλυκιά συνομιλία με την αδελφή θάλασσα, που παρηγορεί κάθε ανθρώπινο καημό. Συνθέτες: L. Delibes, J. Offenbach, C. W. Gluck, Μ. Χατζιδάκις, G. Rossini, G. Fauré, H. Purcell, G. F. Handel, Τ. Ξανθόπουλος, Ν. Κόκκινος, Ε. Audran, Β. Λεμπέσης, Τ. Μωράκης, Γ. Μουζάκης.

Ζητείται όραμα... Ο πολιτικός χειμώνας είναι απροσδιόριστης διάρκειας...

Ζητείται όραμα

tvxs.gr| 11 Νοε. 2016
τού Νίκου Σταθόπουλου
Ο ανασχηματισμός έδωσε την τρίτη αριστερή Κυβέρνηση στην Ελλάδα. Προσδοκία ήταν αυτή η «τρίτη φορά», να είναι και η καλή. Αυτή που θα καθόριζε το στιβαρό μήνυμα μιας πορείας, που επιτέλους παίρνει ξεκάθαρη μορφή. Μετά τoν ενθουσιασμό της πρώτης κυβέρνησης, και την αμηχανία της δεύτερης, η κοινωνία περίμενε μια κυβέρνηση, στην οποία να μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό της. Να την πιστέψει και να νοιώσει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος των περιστάσεων. Να δώσει ένα όραμα, χωρίς μεγαλοστομίες αλλά με πειστικότητα.

Τι καθορίζει την κυβερνητική επιτυχία και την επικράτηση μιας πολιτικής δύναμης, ενός αρχηγού; Η απάντηση είναι «το οραματικό εγχείρημα». Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ύψωσε τη σημαία της «Αλλαγής». Και δεν ήταν μόνο ένα σύνθημα. Όντως άλλαξαν πράγματα. Μέχρι που η Αλλαγή σκόνταψε στο σκάνδαλο Κοσκωτά και βυθίστηκε στο πολιτικό υπέδαφος που το γέννησε.

Ο Κώστας Σημίτης σήκωσε το εγχείρημα του «Εκσυγχρονισμού». Και όντως σε τεχνοκρατικό επίπεδο ήταν αποτελεσματικό. Έκανε πίσω όμως στα μέτωπα που απαιτούσαν κοινωνικές ρήξεις: Υγεία, Παιδεία, Εργασία. Και τελικά δέχτηκε τη χαριστική βολή με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε την «Επανίδρυση του Κράτους». Σωστό εγχείρημα διότι οι βάσεις της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα είναι σαθρές. Αλλά «Επανίδρυση» για την ΝΔ σήμαινε «γαλάζιες συνεντεύξεις» και «τα δικά μας παιδιά». Τελικά, αντί να εξυγιάνει την πολιτική ζωή, ο Καραμανλής βυθίστηκε στα πολιτικά σκάνδαλα (υπόθεση Ζαχόπουλου, «ότι νόμιμο και ηθικό» του Βουλγαράκη κοκ).

Ο Γιώργος Παπανδρέου οραματίστηκε μια «Δανία του Νότου». Ακούγεται σήμερα κάπως… αφελές, αλλά είχε μια δύναμη τότε. Και έβαλε στο δημόσιο διάλογο τις έννοιες της διαβούλευσης, της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της συμμετοχικότητας. Οραματιστής, ναι. Ηγέτης όμως όχι. Το Τσουνάμι της κρίσης τον παρέσυρε σαν φτερό στον άνεμο.

Αλλαγή, Εκσυγχρονισμός, Επανίδρυση, Διαβούλευση, Λογοδοσία… Όλοι οι αρχηγοί είχαν ένα οραματικό εγχείρημα, που τους επέτρεψε να κυριαρχήσουν πολιτικά, όσο αυτό το εγχείρημα διατηρούσε κάποια πειστικότητα μέσα στην κοινωνία.

Σε ποιο εγχείρημα λοιπόν βασίστηκε η πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα; Ας το πούμε με μια λέξη: την  Ελπίδα. Ελπίδα ότι τελειώνει η λιτότητα, που επιβάλει η Επιτροπεία, τόσο άδικη όσο και αναποτελεσματική.

Είναι κοινός τόπος ότι το μόνο που σήμερα δεν υφίσταται στην Ελλάδα είναι η Ελπίδα. Κυριαρχεί η βουβή απόγνωση. Υπό αυτό το πρίσμα, η επικράτηση της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να...