Κυριακή, 3 Αυγούστου 2014

Τουρισμός χωρίς στελέχηΝίκος ΞυδάκηςΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ 

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Παιδείας και Τουρισμού για την τουριστική εκπαίδευση περιέχει μια ελπιδοφόρο υπόσχεση για αναβάθμιση, αλλά και κάποια μεγαληγορία σχετικά με ίδρυση ξενόγλωσσων σχολών για προσέλκυση αλλοδαπών σπουδαστών.

Ας περιμένουν τα ξενόγλωσσα. Οι υπουργοί κ. Κεφαλογιάννη και Λοβέρδος ας φροντίσουν πρώτα να διασώσουν τις υπάρχουσες Ανώτερες Σχολές Τουρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, οι οποίες υποφέρουν από έλλειψη διδακτικού προσωπικού και εγκατάλειψη υποδομών, από γήρανση και αστοργία. Διότι τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση υποβαθμίζεται, αντί να ακολουθεί την ανοδική πορεία του τουρισμού.

Ειδικότερα, η Σχολή της Ρόδου, ιδρυθείσα το 1956 με πρότυπο την περίφημη ξενοδοχειακή σχολή της Λωζάννης, έχει προσφέρει αποφασιστικά στη στελέχωση του ελληνικού τουρισμού· οι περισσότεροι διευθυντές ξενοδοχείων έχουν αποφοιτήσει από εκεί. Τα τελευταία χρόνια η Σχολή παρακμάζει: το παραδοσιακό οικοτροφείο, στο οποίο γινόταν και πρακτική άσκηση, δεν λειτουργεί πια, ενώ κλειστές παραμένουν και όλες οι εγκαταστάσεις μαγειρικής - ζαχαροπλαστικής. Αιτία: έλλειψη κονδυλίων, αλλά και αβελτηρία. Ετσι μαγειρική, εστιατορική και ξενοδοχειακή τέχνη διδάσκεται επί χάρτου... Οι σπουδαστές περιμένουν τη θερινή άσκηση σε ξενοδοχείο, για να δουν πώς λειτουργεί μια επαγγελματική κουζίνα και πώς φτιάχνεται η ομελέτα. Παρότι δε η εισαγωγή γίνεται με Πανελλαδικές, λόγω ιδιόμορφου προγράμματος το πτυχίο δεν είναι ισότιμο με ΤΕΙ.

Γιατί ένα κράτος που στηρίζεται στον τουρισμό δεν έχει σταθερή και συνεπή πολιτική εκπαίδευσης στελεχών; Οι πάλαι ποτέ διαλάμψασες ανώτερες σχολές τουρισμού φθίνουν, τα τουριστικά τμήματα των ΤΕΙ συγχωνεύθηκαν ως ειδικότητα μες στα οικονομικά, και σε ανώτατο επίπεδο υπάρχει μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις ανώτερες και ανώτατες σχολές.

Οι υπουργοί ας κάνουν μια αυτοψία στους τόπους εκπαίδευσης. Θα μάθουν πολλά, πολλά περισσότερα απ’ όσα μαθαίνουν στις διεθνείς εκθέσεις και τις συσκέψεις.
kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Ντοκυμαντέρ του PEDRO OLALLA : «Γιατί η Ελλάδα...»

 
Είναι ένα ωραίο ντοκιμαντέρ, 40 λεπτών. Εαν βαριέστε να το δείτε και δείτε από το 37ο λεπτό και μετά, είμαι βέβαιος ότι θα το δείτε από την αρχή!!!
Γιατί Ελλάδα! Έχει υπότιτλους.
(δείτε το σέ πλήρη οθόνη)

 από Μιχάλη Γ. Γρυπάρη

Ακύρωση παράστασης

Λάβαμε από τήν κυρία Μπίλιω Κωνσταντοπούλου τό παρακάτω e-mail :

"Καλησπέρα, παρά τις προσπάθειές μας δυστυχώς δεν είναι δυνατή η μετακίνηση του σκηνικού μας λόγω ακυρώσεων στα δρομολόγια των πλοίων, οπότε και ακυρώνουμε τις παραστάσεις σε Σαντορίνη -Νάξο και Μύκονο. Παρακαλούμε προωθήστε το, για να μην ταλαιπωρηθεί άδικα ο κόσμος".

Ευχαριστούμε,
Θέατρο του Βορρά