Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Καταιγίδα» με μέτρα για συμφωνία έως τις 11 Μαΐου

«Σπάζοντας» τις «κόκκινες» γραμμές της σε μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να φτάσει στην «έντιμη» συμφωνία


Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές καθώς η κυβέρνηση φέρνει το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο «σκούπα» με τα νέα μέτρα, ενώ στο Brussels group από σήμερα έως το Σάββατο τα προτεινόμενα μέτρα θα περάσουν από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των θεσμών.
Η κυβέρνηση φαίνεται να θυσιάζει στο βωμό της «έντιμης» συμφωνίας μια σειρά από βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της νεοσύστατης πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, φαίνεται να θυσιάζει στο βωμό της «έντιμης» συμφωνίας μια σειρά από βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τι δίνει και που επιμένει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα εξετάζεται η «απόσυρση» της πρότασης για καταβολή 13ης σύνταξης, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων πάνω από ένα όριο, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο (ΟΛΠ, ΟΛΘ) ακόμη και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ (επανέρχεται στο τραπέζι πρόταση του ΔΝΤ για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα).
Επίσης στο θέμα των...

Γιόσκα Φίσερ: Ο Τσίπρας στην Χώρα των Ονείρων

Η άτακτη έξοδος της Ελλάδας απο το ευρώ είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος και μπορεί να αποφευχθεί μόνον εφ όσον οι δύο πλευρές εργαστούν με την προϋπόθεση ότι στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι το ποιός θα χάσει και ποιός θα κερδίσει. Αυτό τονίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ιδρυτής των Πρασίνων, Γιόσκα Φίσερ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Με τίτλο «Ο Τσίπρας στην χώρα των ονείρων» ο κ. Φίσερ υποστηρίζει στο άρθρο του ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους του επειδή δεν μπορεί να ξεφύγει απο την «ριζοσπαστική φούσκα» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάλαβαν – ή δεν θέλησαν να καταλάβουν – την διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Φίσερ. «Ενα κόμμα αντιπολίτευσης μπορεί να εκφράσει φιλοδοξίες, να υποσχθεί και ακόμα να ονειρευτεί λίγο. Αλλά ένα κυβερνητικό κόμα δεν μπορεί να παραμείνει στον φανταστικό κόσμο ενός θεωρητικού συστήματος. Κι όσο πιό ονειροπόλες είναι οι υποσχέσεις ενός κόμματος αντιπολίτευσης, τόσο πιό δύσκολη είναι η γεφύρωση του χάσματος με την πραγματικότητα...»
Σύμφωνα με τον κ. Φίσερ,  εκτός απο τον κ. Τσίπρα πρέπει και άλλοι στην Ευρώπη να εγκαταλείψουν «τις φαντασιώσεις τους».
«Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδυναμώσει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς και να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ε.Ε. ή να απομακρύνει την ελληνική αριστερά απο την κυβέρνηση», γράφει ο κ. Φίσερ. « Η σημερινή κρίση και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυσή της έχουν ένα και μοναδικό στόχο: το μέλλον της Ελλάδας εντός Ευρώπης και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.»
Είναι πολιτικό και οικονομικό συμφέρον της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά μία συμφωνία επ αυτού απαιτεί απο την Ελλάαδα να αποδείξει ότι έχει τον ίδιο στόχο, καταλήγει ο κ. Φίσερ.
από kathimerini.gr

Η "κάλπη" είναι σαφής. Ας το καταλάβουν κ "έξω" κ "μέσα"...


Σχόλιο Παπαδημούλη για τις δημοσκοπήσεις...
Τη δική του απάντηση στους επικριτές της κυβέρνησης, εντός κι εκτός συνόρων, δίνει μέσω tweet, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις...
χθεσινές δημοσκοπήσεις.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας GPO που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega και είναι η πρώτη που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου «στον ενικό», δίνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου σε συνδυασμό με το «όχι» των πολιτών σε δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές.

Στο tweet ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει:
«Η μεγάλη πλειοψηφία στηρίζει την Κυβέρνηση κ ιδίως τον Τσίπρα για λύση εντός Ευρώ. Η "κάλπη" είναι σαφής. Ας το καταλάβουν κ "έξω" κ "μέσα"».

Δείτε το tweet:

enikos.gr

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στις 30 καλύτερες του κόσμου


Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στις 30 καλύτερες του κόσμου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών έχει την 26η καλύτερη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του κόσμου, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του QS World University Rankings. 
Άλλες ελληνικές σχολές που συμπεριλαμβάνονται στις 150 καλύτερες του κόσμου είναι σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Η κατάταξη QS World University Rankings ανά γνωστικό αντικείμενο καλύπτει 896 πανεπιστήμια σε 60 χώρες. Βασίζεται σε ερωτηματολόγια που απάντησαν πάνω από 85.000 ακαδημαϊκοί και περισσότεροι από 41.000 εργοδότες, καθώς και στην ανάλυση 17,3 εκατομμυρίων επιστημονικών δημοσιεύσεων και από 100 εκατομμυρίων βιβλιογραφικών παραπομπών από τις βάσεις δεδομένων Scopus/Elsevier. 
Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κυριαρχούν όσον αφορά τον αριθμό των γνωστικών αντικειμένων στα οποία αριστεύουν. Στην κορυφή βρίσκονται το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ που έρχονται πρώτα σε συνολικά 21 γνωστικά αντικείμενα. 
Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ περιλαμβάνεται στα δέκα καλύτερα σε 31 τομείς, ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ακολουθούν με 29. 
Το Χάρβαρντ μπαίνει στο Top10 σε 28 κατηγορίες, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ σε 26 και το MIT σε 19. 
Ακολουθούν το LSE του Λονδίνου με 11, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες με 10, το Γέιλ με 9, το Imperial College με 8, το University College London με 6 και το Caltech και το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια με 5.

Τη λίστα εκδίδει η βρετανική εταιρεία Quacquarelli Symonds που ειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης.

Η πλήρης κατάταξη είναι διαθέσιμη στο TopUniversities.com.

Το σενάριο Grexit και η εθνική χρεοκοπία

 
CΗΑRLES WYPLOZ*
  Η έρευνα των Ράινχαρτ και Ρογκόφ είναι αρκετά σχετική με το δίλημμα της Ελλάδας. Οπως προκύπτει από την έρευνά τους, η αθέτηση πληρωμών σε δημόσιο χρέος είναι ένα κοινότοπο γεγονός και η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των εθνικών χρεοκοπιών. Θα είναι, όμως, η πρώτη φορά που μια χωρά κηρύσσει χρεοκοπία εντός νομισματικής ένωσης.
Κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση ανάμεσα στη χρεοκοπία μιας κυβέρνησης και της ένταξης της χώρας αυτής σε μια νομισματική ένωση. 
Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς τι ακριβώς θα συμβεί εάν η χώρα βγει από το ευρώ. 
Βασικά ερωτήματα είναι τα εξής: 
– Θα καταφέρει η Ελλάδα και η κεντρική της τράπεζα να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία και μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική;
– Θα μάθει η Ευρωζώνη από ένα Grexit και θα προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της και το μοντέλο διακυβέρνησής της; 
Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει μια δημοσιονομική ισορροπία εφόσον δεν θα μπορεί να δανειστεί από πουθενά. Μια επιλογή θα ήταν να εφαρμόσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, συνεχίζοντας την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους μετά το πρώτο κύμα αθέτησης πληρωμών. 
Η Κομισιόν προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ μέσα στο 2015 έπειτα από έλλειμμα 2,5% το 2014, αλλά αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί να αποδειχθούν αισιόδοξες, καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα φορολογικά έσοδα.
Μια άλλη επιλογή είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος. 
Αυτό θα ήταν εφικτό εάν η κυβέρνηση αποστασιοποιηθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις της. Ενα πρωτογενές πλεόνασμα θα οχυρώσει την κυβέρνηση από εξωτερικές πιέσεις, αλλά...

Παράνομη Μετανάστευση : Απόσπαση των υπόπτων από ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ  
Εκτός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής μετατίθενται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που φέρονται να βρίσκονται στο επίκεντρο έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για διασύνδεσή τους με κυκλώματα δουλεμπόρων. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μετακινούνται με απόσπαση προς άλλες υπηρεσίες, που δεν συνδέονται με θέματα δίωξης παράνομης μετανάστευσης. Ο ένας εξ αυτών από το τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής όπου υπηρετούσε μετακινήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ). Ο δεύτερος που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στο τμήμα Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών μετακινήθηκε, κατά πληροφορίες, στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Mόλις την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με έρευνα που διεξάγουν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ για τη δράση κυκλωμάτων δουλεμπόρων, ενώ οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν ότι διεξάγουν έρευνα σε βάρος αστυνομικών που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, προς το παρόν, πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που μετακινήθηκαν διατηρούσε επαφές και συνεργαζόταν με Ιρακινό δουλέμπορο και αξιωματούχο της ΕΥΠ, με ψευδώνυμο «Νικήτας». Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του φέρεται να αρνείται σε όλους τους τόνους οποιαδήποτε ανάμειξή του με κυκλώματα δουλεμπόρων. Ο δεύτερος αξιωματικός που αποσπάστηκε σε υπηρεσία εκτός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών υπηρετούσε στο παρελθόν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Είχε απασχολήσει στο παρελθόν την επικαιρότητα για ανάμειξή του σε υποθέσεις λαθρανασκαφών.
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από τό "αρχείο" τού Αρκά...

  ...Αφιερωμένο, εξαιρετικά, σέ όλα τά καλά "παιδάκια" πού "σάν έτοιμα από καιρό" προετοιμάζονται γιά παντός είδους εξετάσεις (πανελλήνιες, αίματος, ούρων, αξονικές κλπ.
                                               από τή "Νέα Μύκονο" 
                                                        μέ πολλή αγάπη 
(καί προσοχή στήν Έκθεση, τήν Ιστορία, τά  Μαθηματικά καί τά τριγλυκερίδια...)            


Λαφαζάνης: «Θανάσιμο τραύμα» για την Ευρώπη και όχι για την Ελλάδα η ρήξη

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει και σιγά-σιγά να ανορθωθεί, από μία ρήξη με την Ε.Ε. που θα επιβάλουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της. Η Ε.Ε., όμως, είναι πιθανόν, όσο κι αν αυτό μοιάζει παράδοξο, να υποστεί βαρύτατο ή και θανάσιμο τραύμα σε μια τέτοια περίπτωση».
Αυτή τη θέση εκφράζει σε άρθρο του στο περιοδικό Crash ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας η χώρα μας διαθέτει εναλλακτικές λύσεις σε ενδεχόμενο αδιεξόδου, σε αντίθεση με την Ε.Ε.
«Είναι δύσκολο να νοηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, έστω και κατ’ επίφαση, χωρίς την Ελλάδα. Το γεωπολιτικό κενό θα είναι τραγικό. Όπως είναι εκτός τόπου και χρόνου να σκέφτονται κάποιοι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ενός ελληνικού χρεοστασίου ή ακόμα περισσότερο ενός Grexit, θα είναι πολιτικά και οικονομικά αμελητέες για το μέλλον της ΕΕ», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».
«Αν Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιστεύουν ότι είτε θα σύρουν τη χώρα και την κυβέρνησή μας στην υποταγή, είτε θα μας σπρώξουν στην κατάρρευση κάνουν διπλό λάθος. Δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο», τονίζει ακόμη ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι ο όρος «έντιμος συμβιβασμός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα».
«Οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία. Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ». Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις», προσθέτει ακόμη.
«Αν “εταίροι” και ΔΝΤ πιστεύουν ότι θα μας εκβιάσουν με όπλο την άρνηση χρηματοδότησης και ότι θα τρομοκρατούν εσαεί τον ελληνικό λαό με τον “μπαμπούλα” της πτώχευσης και του εθνικού νομίσματος πλανώνται πλάνη οικτρά. Η Ελλάδα διαθέτει πολλούς εναλλακτικούς δρόμους και μπορεί να έχει προοπτική χωρίς τη χρηματοδότηση από ΕΕ και ΔΝΤ και χωρίς τη ρευστότητα που δίνει με το σταγονόμετρο η ΕΚΤ προς τις τράπεζες. Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το μαρτύριο της σταγόνας που μας υποβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και το οποίο πνίγει την οικονομία και οδηγεί στην ασφυξία τα νοικοκυριά. Αν η Ελλάδα μπορεί και έχει εναλλακτικές λύσεις, δεν ισχύει κάτι ανάλογο για την ΕΕ αλλά και το ΔΝΤ με τις ληστρικές πολιτικές τους», συμπληρώνει ακόμη.
kathimerini.gr 

Ολόκληρο τό άρθρο τού Παναγιώτη Λαφαζάνη : EΔΩ

Μαλώνουν για το Grexit…


Τα μηνύματα Γιούνκερ προς την Αθήνα... 
...ενοχλούν τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έδωσε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καταλάβει, ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή την τακτική του.
«Διαμάχη για το Grexit σε ανώτατο επίπεδο» τιτλοφορείται το άρθρο της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της αυστριακής εφημερίδας Kurier, αναφερόμενη διεξοδικά στη διαφορετική προσέγγιση του θέματος της Ελλάδας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό της των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη μια πλευρά, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την άλλη.
Είναι γνωστή ως επικριτική απέναντι στην Ελλάδα, η γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού της των Οικονομικών, ο οποίος πρόσφατα τόνιζε ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει άνετα μια έξοδο της χώρας από το ευρώ, σημειώνει η αρθρογράφος Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ.
Μια θέση με την οποία συντάσσονται τώρα οι κυβερνήσεις των χωρών που έχουν εφαρμόσει σκληρά προγράμματα λιτότητας και στις οποίες οι κατώτατοι μισθοί είναι χαμηλότεροι από εκείνους στην Ελλάδα, και σε αυτές συγκαταλέγονται τα κράτη της Βαλτικής, η Σλοβενία και η Σλοβακία, αλλά επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία, προσθέτει.
Αντίθετα, τελείως διαφορετική είναι η στάση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «ο οποίος προφανώς απευθυνόμενος προς το Βερολίνο, εμφανίζεται επιδεικτικά να κατανοεί την Ελλάδα και να δηλώνει ότι κατά 100% δεν θα υπάρξει ένα Grexit», και ότι «δεν τίθεται θέμα αδυναμίας πληρωμών»...

«Είναι ωραία να πέφτεις- αν αντέχεις να πέφτεις ίσως μάθεις να πετάς τελικά»



Είναι λίγο εφιαλτικό. Πριν από 24 ώρες όσο ακόμα είσαι σε διαπραγματεύσεις στη Λετονία το Bloomberg μεταδίδει ότι οι ομόλογοί σου σε χαρακτήρισαν «ερασιτέχνη» και «τζογαδόρο». 
Αποφεύγεις να πας στο δείπνο μαζί τους, αποφεύγοντας προφανώς και τα ξινά επιτραπέζια σχόλια σε αυτό το, επικοινωνιακό καταρχάς, παιχνίδι των «18 εναντίον του απολωλότος προβάτου». Επιστρέφεις και σε αναμένει το χρυσωμένο χάπι του υποβιβασμού σου - αν και έως τώρα είναι βέβαιο ότι δεν έκανες του κεφαλιού σου αλλά ό,τι συμφωνήθηκε κάθε φορά απ΄όλη την αρμόδια κυβερνητική ομάδα.
Ακολουθούν οι ταπεινωτικές θριαμβολογίες των Ευρωπαίων συνομιλητών σου (Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί: «Η αποχώρηση Βαρουφάκη είναι καλό μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις». Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ: «Η υποβάθμιση Βαρουφάκη θα επιταχύνει τις διαδικασίες..».) Και το βελούδινο μεν, άδειασμα δε, εκείνου που ορίστηκε ως νέος συντονιστής των διαπραγματεύσεων («Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι αυτό λέμε την αλήθεια στο λαό. Γι αυτό κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για τον συντονισμό και την βελτίωση της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).
Κι ύστερα απ΄όλα αυτά κι ενώ τα «συστημικά» ΜΜΕ λυσσομανούν έτσι κι αλλιώς διαρκώς εναντίον σου, στην πέφτουν και 30 τύποι επειδή τόλμησες να πατήσεις το πόδι σου στα Εξάρχεια. Και σε λιγότερο από 24 ώρες ξαναβρίσκεσαι με άλλους ιδεολογικούς όρους βέβαια να αντιμετωπίζεις αυτό το «30 εναντίον του απολωλότος προβάτου».
Θα μπορούσε πολλά να καταλογίσει βεβαίως κάποιος στον Γιάννη Βαρουφάκη. Τον αέρα π.χ. της υπερβολικής αυτοπεποίθησης με τον οποίο δέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ή την τάση του για μία επικοινωνιακή υπερέκθεση (αλλά αυτήν την ξέραμε και από πριν όταν αρθρογραφούσε σε 5-6 έντυπα παραλλήλως). Εγώ προσωπικά θεωρούσα άλλωστε εξαρχής τον τρόπο του για τα γούστα μου πολύ «αμερικάνικο», αρκετά Παπανδρεϊκό (του ΓΑΠ εννοείται, από το περιβάλλον του οποίου προέρχονταν και οι επιλογές συνεργατών όπως η Παναρίτη), πολύ life style. Αλλά ταυτόχρονα αυτό το αστραφτερό πρόσωπο που ξετρέλανε τα διεθνή ΜΜΕ (προτού να το ξεσκίσουν) είχε και μια δόση αντισυμβατικότητας, μία ακόμα δόση καλοπροαίρετης «αφέλειας», ίσως αυτής του Ελληνα ομογενούς που τα βλέπει όλα καταρχάς ωραιοποιημένα, όπως είχε κι έναν αριστερόστροφο αστικό πολιτισμό. Η καλοπροαίρετη «αφέλεια» τον έκανε καθώς δεν ξέρει πρόσωπα και πράγματα να επαφίεται στην υπερβολική του αυτοπεποίθηση και στο στόχο του και να μην αντιλαμβάνεται γιατί μία selfie με μία βήτα-τηλεπερσόνα είναι επικοινωνιακό «ατόπημα». Ο προσωπικός του πολιτισμός όμως έδινε κάθε φορά την απάντηση: Ακόμα κι ένα σχόλιο στο δρόμο ή η ανόητη ερώτηση μίας τηλεπαρουσιάστριας μπορεί να κάνει τον Βαρουφάκη να σταθεί και να αρχίσει τον διάλογο.
Το ίδιο έκανε και χθες. Κυκλοφορώντας χωρίς προσωπική ασφάλεια, διατηρώντας αυτή την αίσθηση της προσιτής καθημερινότητας στην οποία δεν μας εκπαίδευσαν δα μέχρι σήμερα οι πολιτικοί μας, βρέθηκε στόχος μίας λεκτικής επίθεσης που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκτραπεί σε κάτι σοβαρότερο. Προφανώς έτσι εξηγείται και η υπερασπιστική κίνηση (!) της συντρόφου του Δανάης Στράτου να σταθεί ανάμεσα σ εκείνον και την εχθρική ομάδα. Ο Βαρουφάκης πάντως έκανε διάλογο. Κι όχι μόνον αυτό. Με την ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε ένα μάθημα Δημοκρατίας και ανοχής: «Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».
Στην πτώση του ο Βαρουφάκης μου είναι πολύ συμπαθέστερος. Ίσως γι αυτό η χθεσινή του περιπέτεια ενεργοποίησε μεσα μου… καλλιτεχνικούς συνειρμούς, κουβαλώντας π.χ. εκείνον το μεγάλο στίχο του Ρίτσου «Και να αδερφέ μου / που μάθαμε να κουβεντιάζουμε / ήσυχα, ήσυχα κι απλά». Ή επειδή είχα πρόσφατη τη (συγκλονιστική) ερμηνεία του Γιώργου Κιμούλη, την φοβερή φράση του ως «Βασιλιά Ληρ»: «Επεσα….αλλά εγώ τουλάχιστον είχα από κάπου να πέσω. Εσείς;»
*Ο στίχος που χρησίμευσε ως τίτλος είναι του Μανώλη Φάμελλου.
Το σκίτσο είναι του Economist.

Tό άρθρο τής Ναταλί Χαντζηαντωνίου δημοσιεύτηκε στό : e-tetradio.gr

«Αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως τον Ιούνιο»



 

Σε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ώστε να έλθουν στο επίπεδο της εμπορικής αξίας τους, θα προχωρήσει η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο κ. Φλαμπουράρης, τόνισε για μια ακόμη φορά ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η η κυβέρνηση δεν θα φορολογήσει την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ούτε την πρώτη κατοικία.
Ερωτηθείς για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Φλαμπουράρης επεσήμανε ότι έχει όλες τις αρμοδιότητες επί της οικονομίας, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί λύση και όχι ρήξη, εκτιμώντας πως στις αρχές του επόμενου μήνα θα υπάρξει συμφωνία.
Πάντως, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε πως τα όποια ενδεχόμενα μέτρα δεν πρέπει να εντείνουν την ανθρωπιστική κρίση.
«Εάν βάλουν οι εταίροι τα σημεία του mail Χαρδούβελη είναι δύνατον να πάμε σε συμφωνία χωρίς να πάμε στον ελληνικό λαό;» διερωτήθηκε ο κ. Φλαμπουράρης, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, γιατί θα υπάρξει συμφωνία.

«Είμαστε η μόνη χώρα που εννέα μήνες δεν έχει ροή χρηματοδότησης» σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης και κατηγόρησε τους δανειστές ότι επιτίθενται στην κυβέρνηση, για την οποία παραδέχτηκε πως υπερεκτίμησε τη δημοκρατική και διαφανή συμπεριφορά των εταίρων.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Φλαμπουράρης τη χαρακτήρισε επιτυχία, επισημαίνοντας ότι «κερδίσαμε το μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ».
tribune.gr