Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

«Καταιγίδα» με μέτρα για συμφωνία έως τις 11 Μαΐου

«Σπάζοντας» τις «κόκκινες» γραμμές της σε μια σειρά από προεκλογικές εξαγγελίες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να φτάσει στην «έντιμη» συμφωνία


Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με εταίρους και δανειστές καθώς η κυβέρνηση φέρνει το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο «σκούπα» με τα νέα μέτρα, ενώ στο Brussels group από σήμερα έως το Σάββατο τα προτεινόμενα μέτρα θα περάσουν από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των θεσμών.
Η κυβέρνηση φαίνεται να θυσιάζει στο βωμό της «έντιμης» συμφωνίας μια σειρά από βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της νεοσύστατης πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, φαίνεται να θυσιάζει στο βωμό της «έντιμης» συμφωνίας μια σειρά από βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Τι δίνει και που επιμένει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα εξετάζεται η «απόσυρση» της πρότασης για καταβολή 13ης σύνταξης, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων πάνω από ένα όριο, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο (ΟΛΠ, ΟΛΘ) ακόμη και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ (επανέρχεται στο τραπέζι πρόταση του ΔΝΤ για επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα).
Επίσης στο θέμα των... 
συνέχεια 
...πλειστηριασμών εξετάζεται το ενδεχόμενο τα όρια να κατέβουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα (η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν για 300.000 ευρώ) κάτι που σημαίνει ότι η προστασία από τον πλειστηριασμό στην πραγματικότητα θα αφορά λίγους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρές ιδιοκτησίες) έτσι ώστε να «κλείσει» και αυτό το μέτωπο. Επιπροσθέτως, αναζητούνται μέτρα ώστε να περιοριστούν δραστικά οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Στα εργασιακά η κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές στο θέμα της περαιτέρω ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, αλλά επιμένει στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού με τους δανειστές να ζητούν να αφεθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να αποφασίσουν μόνοι τους για το ύψος του κατώτατου μισθού.
ΥΠΟΙΚ: Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση για το ΦΠΑ στα νησιά, τις επικουρικές συντάξεις και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.»
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα μελετά το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου. 
από thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.