Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Βενιζέλος: Εξεταστική και για τον Τσίπρα…

Σύμφωνο ασυλίας μ' ένα μέρος της Δεξιάς…

Ο Τσίπρας προστατεύει τον Καραμανλή…

Ο Μπενίτο θέλει εξεταστική για το μνημόνιο, που να πιάνει και τον Τσίπρα. Όπως είπε στη Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) «μια διαρκής επιτροπή, που θα εξετάζει τι κάνει και τώρα ο Τσίπρας και ο κύριος Βαρουφάκης».

Στην…
ερώτηση από πότε θέλει ν’ αρχίσει την έρευνα η εξεταστική επιτροπή, απάντησε «από την ένταξη στην ΟΝΕ (2000) και κυρίως από το 2004».

Είπε ακόμη πως ο κύριος Τσίπρας έχει κάνει σύμφωνο ασυλίας μ’ ένα μέρος της Δεξιάς και προστατεύει τον Καραμανλή.

Κατά τη γνώμη του, επιδιώκει μια ηγεμονική διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, ενώ διακατέχεται από την παλαιοπασοκική αντίληψη σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους.

Και το μεγάλο του παράπονο, για τη χθεσινή ομιλία του Τσίπρα στη Βουλη, όπως είπε στη Σία Κοσιώνη: Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο ΠΑΣΟΚ και τ’ όνομα μου. Δεν σας κάνει εντύπωση αυτό;

Μπενίτο, πολύ μεγάλη…

Οι ενεργειακοί πόροι της χώρας αποτελούν ιδιοκτησία του Καμμένου και τους μοιράζει όπως θέλει;


Για πιθανή συμφωνία με τις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων σε ποσοστό 70-30 υπέρ των Αμερικανών στο Αιγαίο έκανε λόγο ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος από τη Νέα Υόρκη.

Είπε ο Καμμένος λέξη -λέξη, σύμφωνα με το Onalert:
"Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα".
Από πότε ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας αποφασίζει μονομερώς για την αξιοποίηση των (όποιων) ενεργειακών πόρων της χώρας; Καθορίστηκε κάποια εθνική στρατηγική από την κυβέρνηση κι αν ναι, πότε και με ποιες διαδικασίες; Υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος στα σοβαρά την Ελλάδα όταν αυτοί που την κυβερνούν την εκπροσωπούν σαν βαλκάνιοι μπακάληδες;
Για να μην σχολιάσω και το πολύ πιο σημαντικό που φυσικά είναι ότι οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στη...Νέα Τάξη Πραγμάτων και δεν είναι ομόδοξοι με τους Έλληνες όπως το υπέροχο ξανθό γένος του σπουδαίου δημοκράτη Πούτιν... 

από parapolitiki.com

Η γυναίκα του αντιμνημονιακού Καίσαρα δεν χρειάζεται να φαίνεται τίμια


Η σύζυγός του Michael Jackson των Οικονομικών Δανάη Στράτου νοίκιαζε τα πολυτελή σπίτια της σε Πλάκα και Αίγινα χωρίς άδεια και χωρίς να τα δηλώνει στην Εφορία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Όπως διαβάζω στην Ημερησία, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει από την πλευρά του στην εφημερίδα πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση ούτε με το σπίτι της Αίγινας ούτε με την οικία της Πλάκας. Στην περίπτωση της εξοχικής βίλας στο νησί του Αργοσαρωνικού, ιδιοκτήτες της είναι η Δανάη Στράτου και ο πρώην σύζυγός της Γιώργος Μομφεράτος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, ενώ το νεοκλασικό διαμέρισμα δίπλα από το Μουσείο της Ακρόπολης ανήκει στην πεθερά του, τη διάσημη γλύπτρια Ελένη Πόταγα.

Προσωπικά στηρίζω τον σπουδαίο Έλληνα σε αυτό του την περιπέτεια. Πράγματι, δεν οφείλει να απολογηθεί για τις επιλογές της οικογένειας του, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο ίδιος υπονοεί ότι είναι αρκετά αφελής για να μην έχει ιδέα για το νομικό καθεστώς κατοικιών στις οποίες και ο ίδιος συχνά διαμένει. Είναι συνταγματικό δικαίωμα του να μην ξέρει τι του γίνεται.

Θα ήθελα μόνο να παρατηρήσω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώνεται το θεώρημα της πρωτοφανούς ασυλίας που απολαμβάνει ο οποιοσδήποτε συστήθηκε στην ελληνική κοινωνία ως αντιμνημονιακός και λαϊκός αγωνιστής. Μπορεί και να είχε χυθεί και αίμα στο Σύνταγμα αν η σύζυγος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ή του Γιάννη Στουρνάρα είχε διαπράξει μια τέτοια παράβαση...

Τώρα όμως οι Αγανακτισμένοι κάθονται στα υπουργικά έδρανα. Η επανάσταση αναβάλλεται. 

parapolitiki.com

Οι έλεγχοι δείχνουν ότι η ανασφάλιστη εργασία αγγίζει (τουλάχιστον) το 13,85%

Photo credit: kate hiscock
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η αδήλωτη εργασία μέσα στην κρίση σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παραθέτω ένα ενδεικτικό απόσπασμα:
Αόρατοι για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που ανασφάλιστοι παρέχουν την εργασία τους σε εργοδότες, τροφοδοτώντας τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, στερώντας στα Ταμεία τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ευρώ τον χρόνο. Το θέμα της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Οι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι περιορισμένοι, δειγματοληπτικοί και δείχνουν μόνο ένα μέρος από το πραγματικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συνδικάτα και φορείς επισημαίνουν πως η ανασφάλιστη εργασία βρίσκεται σε επικίνδυνα υψηλά ποσοστά, τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Αρτεμις» δείχνουν ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία του ΙΚΑ έχουν επιφέρει σημαντική μείωση του ποσοστού. Ετσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων, κατά το 2014, η ανασφάλιστη εργασία ανήλθε στο 13,85%. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 27.635 επιχειρήσεις. Εξ αυτών των επιχειρήσεων βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 3.827 (ποσοστό 13,85%). Σε σύνολο 135.566 εργαζομένων στις επιχειρήσεις όπου διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 6.177 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,56%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 64.592.922 ευρώ.
Θύματα της αδήλωτης εργασίας είναι συνήθως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά τεράστια είναι και η ζημιά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο ήδη αδυνατεί να πληρώσει τον τεράστιο αριθμό συντάξεων.

Μια αρκετά σημαντική παράπλευρη ζημιά είναι και η «συσκότιση» που προκαλείται ως προς τον αληθινό αριθμό των ανέργων καθώς πολλές φορές είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που προτιμούν τη μαύρη εργασία ώστε να συνεχίσουν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας, αποφεύγοντας παράλληλα τον φόρο εισοδήματος. Και στο τέλος χάνουμε όλοι... 

parapolitiki.com

Γιατί αφήνουν απ’ έξω τον Καραμανλή;…

Τι λένε για την εξεταστική, Σαμαρά και Βενιζέλος…

Και οι δυο, υποκρινόμενοι πως είναι, μέσα στην καλή χαρά, λένε «καλοδεχούμενη η εξεταστική για το μνημόνιο».

Ο Σαμαράς, που αυτήν την ώρα συντρώγει σε ταβέρνα της Κηφισιάς με στελέχη του κόμματος του, λέει – με…
το γνωστό στυλάκι που αμολάει τις εξυπνάδες – πως επειδή άρτος δεν υπάρχει, η κυβέρνηση μας παρέχει θεάματα.

Από την άλλη πλευρά, ο Βενιζέλος, που την έχει πιο άσχημα από τον Σαμαρά, καθώς ήταν σ’ όλες τις κυβερνήσεις των μνημονίων μέσα, παριστάνει δήθεν τον άνετο, καλωσορίζοντας την εξεταστική.

Λέει όμως, μια μαύρη αλήθεια. Γιατί αυτή η κυβέρνηση αφήνει απ’ έξω τον Καραμανλή. Καθώς, η κυβέρνησή του από το 2004 μέχρι το 2009, έχει τεράστιες ευθύνες για την βόμβα που έσκασε στα χέρια του Παπανδρέου
 

Γερμανία: Ξεκίνησε μποϊκοτάζ κατά της εφημερίδας BILD...


undefinedΌλο και περισσότερα καταστήματα στη Γερμανία αρνούνται να προμηθευτούν τη σκανδαλοθηρική εφημερίδα BILD.


Η BILD  είναι μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα με...
μεγάλη αναγνωσιμότητα. Σχεδόν 2,1 εκατομμύρια αντίτυπα φεύγουν κάθε μέρα από τα πιεστήρια της BILD. To γεγονός όμως ότι διαβάζεται από τόσο πολλούς ανθρώπους και ότι οι τελευταίοι είναι πρόθυμοι να ασπαστούν επικοινωνικές εκστρατείες όπως "Οι τεμπέλιδες Έλληνες", "Οι πολεμοχειρείς Ρώσοι", "Οι δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων δεν θέλουν να εργαστούν" κ.ά. είναι ακόμη πιο λυπηρό. Όμως, ποιος ξέρει μέχρι πότε η BILD θα μπορέσει να κρατήσει αυτά τα υψηλά ποσοστά; Όλο και περισσότερα καταστήματα λιανικής αρνούνται να προμηθευτούν το εν λόγω έντυπο συμμετέχοντας στο #BILDBOYKOTT.
Τα πρατήρια καυσίμων ARAL Bendorf δηλώσαν πριν από τρεις ημέρες με ανακοίνωσή τους:

" Αγαπητοί πελάτες, σαν ενημερώνουμε ότι σήμερα δεν θα προμηθευτούμε την εφημερίδα BILD καθώς δεν στηρίζουμε αυτή την εκστρατεία λασπολογίας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας".

Η ανακοίνωση στο facebook είχε 100.000 like και 13.000 share.
Kαι το ταχυδρομείο της πόλης Rutesheim απέσυραν την κυκλοφορία της BILD από τα ράφια τους:

"Αγαπητοί πελάτες,
μετά από μια μικρή διαβούλευση καταλήξαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της ARAL και να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: Από σήμερα αποσύρουμε ολοκληρωτικά την κυκλοφορία της BILD από τα ράφια μας".


Παρόμοια θέση παίρνει και το κατάστημα  Edeka στην πόλη Chemnitz...
 
diefreiheitsliebe.de

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία...


Μακριά από συμφωνία είναι ακόμα οι ελληνικές αρχές και οι τρεις θεσμοί που...
εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, δηλώνουν από τις Βρυξέλλες δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν, η Άνικα Μπράιντχαρτ και η Μίνα Αντρέεβα.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά, το Euro Working Group θα εξετάσει το αποτέλεσμά τους στη συνέχεια», είπε η Μίνα Αντρέεβα διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν εννοεί την αυριανή τηλεδιάσκεψη ως σημείο κατάληξης των διαπραγματεύσεων. «Δεν είμαστε ακόμα εκεί», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως ότου υπάρξει ένα πλήρες staff level agreement το οποίο θα επιτρέπει την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Η Άνικα Μπράιντχαρτ εκπρόσωπος του Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε στο real.gr: «Οπως έχουμε ξεκαθαρίσει προηγουμένως κάθε κατάλογος θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και να κριθεί αν και κατά πόσο τα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι επαρκώς αξιόπιστα και περιεκτικά».
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση έως και την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα θα διεξάγονται και συζητήσεις στην Αθήνα όπως και σε κάθε άλλη αξιολόγηση...
real.gr

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ



Επειδή ο πρωθυπουργός διάλεξε τη μέρα της αντισύλληψης για να συζητηθεί στη Βουλή η ανάρμοστη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές, δεν θα ήταν άσχημα να είχε ξεκινήσει την ομιλία του με τα λόγια της Ιταλίδας δεσποινίδος, στο «Πάνω στην άσπρη πέτρα» του Ανατόλ Φράνς:
«Παναγία Θεοτόκε, εσύ που συνέλαβες χωρίς να αμαρτήσεις, αξίωσέ με να αμαρτήσω χωρίς να συλλάβω» . 
Που ξέρεις, μπορεί και να είχε εισακουστεί...
















 ΠΙΤΤΑΚΙΟΝ 
 matrix24                                       

Η Ντόρα Μπακογιάννη για την Πρόεδρο της Βουλής...




Αντα Ψαρρά

«Μόνο μια ανασφαλής γυναίκα θα ενοχλούνταν από ένα τέτοιο σχόλιο. Η κα Κωνσταντοπούλου είναι 100% ανασφαλής». 
Το σχόλιο αυτό δεν το έκανε κάποιος γνωστός για τη σεξιστική του συμπεριφορά μητροπολίτης ούτε κάποιος γνωστός μισογύνης δημοσιογράφος ούτε φυσικά ένας ακραίος πουριτανός ακροδεξιός.
Το σχόλιο αυτό φέρεται να έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη χθες μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή. Η κυρία Μπακογιάννη ίσως...
δικαιολογημένα να εκνευρίστηκε ή και να έγινε έξαλλη με την επιμονή της προέδρου της Βουλής να σχολιάζει και να παρεμβαίνει και αυτό φυσικά είναι απόλυτο δικαίωμά της.
Για ποιο ακριβώς λόγο ισχυρίζεται τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη ότι η Ζωή Κωσταντοπούλου είναι 100% ανασφαλής σα γυναίκα;
Μήπως επειδή η Ζωή Κωσταντοπούλου είναι πολύ ψηλή; Μήπως επειδή είναι μελαχρινή και εντυπωσιακή γυναίκα; Μήπως επειδή έχει επώνυμους γονείς; Μήπως επειδή έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές με άριστες επιδόσεις έχοντας ζήσει και στην Ευρώπη; Μήπως επειδή γνωρίζει καλά το ευρωπαϊκό δίκαιο; Μήπως επειδή εκλέγεται βουλευτίνα με πάρα πολλές ψήφους; Μήπως επειδή είναι νιόπαντρη; Μήπως επειδή είναι πολύ νεώτερη από πολλές από μας; Η τέλος μήπως είναι ανασφαλής σα γυναίκα «επειδή δεν έχει ακόμα γευτεί τη χαρά της μητρότητας», αντίληψη που απορρέει από το γνωστό προαπαιτούμενο στερεότυπο για την ολοκλήρωση της γυναικείας «φύσης».
Ευτυχώς το δυναμικό γυναικείο κίνημα από την εποχή της Σιμόν ντε Μποβουάρ τα έχει λύσει αυτά τα ζητήματα παραμένει όμως εξαιρετικά λυπηρό να επιστρατεύονται τέτοιου τύπου «επιχειρήματα» περί «γυναικείας ανασφάλειας» (όπως στο παρελθόν τα περί «υστερίας») από μία σύγχρονη γυναίκα πολιτικό.

Θα τολμούσαμε όμως να ρωτήσουμε την κυρία Μπακογιάννη αν θα συμφωνούσε μαζί μας στο ότι θα ήταν απολύτως αισχρό να διατυπωθεί από οποιονδήποτε η άποψη περί 100% ανδρικής ανασφάλειας του Αντώνη Σαμαρά μόλις εκείνος διατύπωσε στη Βουλή την παρατήρηση για το αντριλίκι
Και προσοχή δεν μιλάμε για τη δεδομένη ανασφάλεια του κυρίου Σαμαρά ως ηγέτη της ΝΔ αλλά την ανασφάλειά του ως άνδρα! 
efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η σάτιρα τής επικαιρότητας από τόν Γιάννη Καλαϊτζή



undefined
                                                                                          από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Αναμενόμενη εξέλιξη...

Euro Working Group την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης

Εληξαν σε καλό κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία οι εργασίες του Brussels Group

Εληξαν σε καλό κλίμα αλλά χωρίς συμφωνία οι εργασίες του Brussels Group
Οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία, δήλωσαν το μεσημέρι της Τρίτης τρεις κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις ίσως συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων από το Brussels Group ολοκληρώθηκε χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία. Ίσως συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα», είπε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος. «Η ελληνική αντιπροσωπεία επιστρέφει το απόγευμα στην Αθήνα», πρόσθεσε. 
Μία τέταρτη πηγή σημείωσε ότι η διακοπή των συζητήσεων δεν σηματοδοτεί ρήξη αλλά είναι ενδεικτικό της αργής προόδου που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ίσως συνεχιστούν την Τετάρτη στην Αθήνα.
«Εγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να αντλούν στοιχεία στην Αθήνα» είπε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 
Παραγωγικές χαρακτήρισε τις έως τώρα συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους εκπροσώπους των δανειστών εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Τετάρτη στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη. 
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων. 
Από την Αθήνα αναχωρούν στο μεταξύ αύριο Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ λόγω του Πάσχα των ρωμαιοκαθολικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονοδιάγραμμά τους είναι να επιστρέψουν την Μεγάλη Τρίτη στην Αθήνα και να επισκεφτούν κάποια επιλεγμένα υπουργεία για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία. 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε μία αντιφατική δήλωση τονίζοντας ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα τόνισε ότι πιο πιθανό είναι μια συμφωνία να έρθει προς το τέλος Απριλίου. 
Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας κατά την οποία συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.
από tanea.gr

Ο άσσος στο μανίκι του Τσίπρα...



Η γερμανική εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προκαλέσει δυσφορία στις...
Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.

«Αυτό θα πρέπει μάλιστα να αρέσει στον Τσίπρα και να του ενισχύει την πεποίθηση ότι στο πόκερ με τους ευρωπαίους δανειστές διαθέτει άσσο στο μανίκι, του τύπου ‘εάν δεν μας βοηθήσετε εσείς, έχουμε άλλους ισχυρούς φίλους', κι αυτό η Ευρώπη θα το νοιώσει», παρατηρεί η αρθρογράφος. Τα ρωσικά συμφέροντα είναι σαφή και η Μόσχα δεν τα κρύβει. Πολύ θα ήθελε να σπείρει επιπλέον διχόνοια στην ΕΕ για να εξασθενήσει το μέτωπο των κυρώσεων για την ουκρανική κρίση. Μοχλός γι’ αυτό είναι η Αθήνα». 

Σε άλλο σημείο του σχολίου η συντάκτρια αναφέρει το παράδειγμα της Κύπρου. «Από ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κύπρο, που το 2011 πήρε δάνειο ενός δισεκατομμυρίου από τη Μόσχα, η Αθήνα έμαθε πως η Ρωσία ως οικονομικός εταίρος είναι μάλλον... τσιγκούνης και θέτει πιο σκληρές προϋποθέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ακόμη κι αν δεν συνάδει με την ιδεολογία της. Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να κάνει είναι για πολιτικούς λόγους να προτιμήσει οποιονδήποτε προσφέρεται να δώσει χρήματα από όπου κι αν προέρχεται. Η Αθήνα δεν θα έκανε σε κανένα καλό, εάν έκοβε τους δεσμούς με την Ευρώπη».

Πηγή: DW

Ειδικό σώμα για τον εντοπισμό παράνομων τουριστικών καταλυμάτων



 Ισχυρό μέτωπο συγκροτούν οι φορείς του τουρισμού της χώρας για τον περιορισμό του φαινομένου ενοικιάσεων σε παράνομα τουριστικά καταλύματα που συνιστά τεράστια εστία φοροδιαφυγής για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας χθες στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ), χαρακτήρισε μεγάλη πληγή για τον τουρισμό τα παράνομα καταλύματα, τονίζοντας ότι σε αυτά πραγματοποιείται ποσοστό 40% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο ΣΕΤΕ προτίθεται να αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο ηλεκτρονικού ελέγχου καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως. Σκοπός είναι τα στοιχεία που θα συλλέγονται να παραδίδονται στις τουριστικές και φορολογικές αρχές της χώρας προκειμένου αυτές με τη σειρά τους, πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους να επιβάλουν όπου διαπιστώνεται παρανομία τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι ο τζίρος στις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα φθάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ παρέθεσε πρόσφατα παραδείγματα ξένων χωρών όπως των ΗΠΑ που επιχειρούν να πατάξουν το φαινόμενο. Ο κ. Νίκος Κελαϊδίτης από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων έκανε λόγο για σημαντικές απώλειες εσόδων και στον ταξιδιωτικό κλάδο από τη λειτουργία των παράνομων καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος της ΣΕΕΔΔΕ Κωνσταντίνος Μπρεντάνος θεωρεί θετική εξέλιξη για τη πάταξη του φαινομένου τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση ξενοδοχειακού καταλύματος να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο σήμα νόμιμης λειτουργίας σε κάθε δωμάτιο. Η μη ανάρτηση του αυτοκόλλητου θα επιφέρει στον παραβάτη πρόστιμο 1.000 ευρώ που θα φθάνει έως τις 50.000 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας. Ο κ. Μπρεντάνος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων που καλούνται να σηκώσουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη σε αντίθεση με όσους παρανομούν, οι οποίοι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία του κράτους ενώ πολλοί εξ αυτών καταθέτουν τα μισθώματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οι παράνομες κλίνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των νομίμως λειτουργούντων. Η Συνομοσπονδία, πρόσθεσε, θα διεκδικήσει στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων από την υπέρμετρη φορολόγηση να ικανοποιηθεί αίτημά της για απαλλαγή από τον ΦΠΑ των πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου που εμφανίζουν ετησίως κύκλο εργασιών χαμηλότερο των 25.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου ξεπέρασε πέρυσι τις 100.000.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξασφάλισε, χθες, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ στον τουρισμό. Στη συνάντησή του με τον υπουργό ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής την υιοθέτηση του πιλοτικού μέτρου σε κάποιους προορισμούς οι πληρωμές για αγορές με αντίτιμο άνω των 50 ή 100 ευρώ να γίνονται υποχρεωτικά μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών καρτών.
από kathimerini.gr

"Radeztky" March by Johann Strauss - John Hong - Organ Transcription

Τό εμβατήριο τού στρατηγού Radeztky 
-τού Γιόχαν Στράους- διασκευασμένο γιά
 εκκλησιαστικό όργανο, παιγμένο από τόν 
κορεάτη οργανίστα John Hong

Turkish March - Rondo Alla Turca - Mozart k.331 - John Hong - Organ Transcription

Tό Τούρκικο εμβατήριο - ρόντο αλά Τούρκα, τού Μότσαρτ, σέ μιά πολύ ωραία διασκευή γιά εκκλησιαστικό όργανο, παιγμένο από τόν κορεάτη οργανίστα John Hong.

Ενα δώρο για την Ανγκελα Μέρκελ...



ΒΙΝΤΕΟ...
Με την υπογραφή του Μανώλη Γλέζου. Το δώρο (που υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Γερμανίδα καγκελάριο, στο Βερολίνο), είναι...
το βιβλίο του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, με τον τίτλο, "Και ένα μάρκο να ήτανε" (αναφέρεται στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα).
 «Στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Μέρκελ της υποσχέθηκα ότι θα της κάνω ένα δώρο, το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου με τίτλο "Και ένα μάρκο να ήτανε"», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την δευτερολογία του στη βουλή, και, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε:
«Θα το κάνω και σε σας δώρο για να καταλάβετε ότι έχει μεγαλύτερη αξία να θέτεις με αξιοπρέπεια την ηθική διάσταση των ζητημάτων προκειμένου να έχεις το θάρρος και τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις και την υλική»

Δείτε το βίντεο:

Τσίπρας: Τον κ. Σαμαρά, τον παρέσυρε ο κ. Μεϊμαράκης, στην έξοδο...



Λυπάμαι που αποχώρησαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου οι βουλευτές της ΝΔ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε, πως, "τον κ. Σαμαρά, φοβάμαι πως τον παρέσυρε ο κ. Μεϊμαράκης. Και...

οι δυο όμως θα 'πρεπε να γνωρίζουν τον κανονισμό της βουλής, που επιτρεπει σ' εναν υπουργό να ζητήσει και να λάβει τον λόγο επί προσωπικού"...

Ζωή προς Βενιζέλο: Θέλετε να αποχωρήσετε και εσείς;...


ΒΙΝΤΕΟ...
Θερμό επεισόδιο είχε και με τον Eυάγγελο Βενιζέλο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφορμή, το...
γεγονός ότι ο  Βενιζέλος ζήτησε τον λόγο, αλλά η κυρία Κωνσταντοπούλου τον έδωσε στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, καθώς όπως είπε, προηγείται βάση κανονισμού.
Ακολούθησε η έκρηξη του Βενιζέλου: Θέλω τον λόγο τώρα!«Αυτόν τον τρόπο που τον μάθατε όλοι, που λέτε "τώρα, αυτό που σου λέω εγώ". Τι είναι αυτός ο τρόπος;  Θα σας δώσω τον λόγο. Θέλετε και εσείς να αποχωρήσετε;», του απαντησε η πρόεδρος της Βουλής.
Δείτε το βίντεο:
 

Σαμαράς: Δυναμίτισε το κλίμα, η πρόεδρος της βουλής...



...μπροστά σ' έναν αμίλητο πρωθυπουργό...
Για κίνδυνο διχασμού, μίλησε ο Σαμαράς, σε δηλώσεις που εκανε μετά την αποχώρηση από την αίθουσα του κοινοβουλίου, των βουλευτών της ΝΔ.
"Ηρθαμε για να βοηθήσουμε και αντιμετωπίσαμε ύβρεις", είπε.
Κατήγγειλε την...
στάση της προέδρου της βουλής, Ζωής Κωνσταντοπουλου, και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα, αμίλητο πρωθυπουργό.
Οπως είπε:
«Εισπράξαμε ύβρεις και εκτός από αυτό δυναμίτισε την συζήτηση παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου πρωθυπουργού.
Ελπίζω να γίνει σαφές ότι η νέα δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ στο νέο να ανεχτεί μια τέτοια παράσταση συντονισμένη από εκείνους που δεν θέλουν βοήθεια αλλά διχασμό. Δεν το επιθυμούμε και θα κάνουμε το παν να μην γίνει ποτέ. Το πλεονέκτημα των Ελλήνων είναι να είναι ενωμένοι, αλλά να έρχεσαι για να συζητήσεις και να εισπράττεις ύβρεις όπου τόσο η πρόεδρος της βουλής και οι βουλευτές της ΧΑ έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον ήταν τέτοιο αλλά πιστεύω ότι επειδή ακριβώς ζούμε σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να περιφρουρήσουμε τη βουλή των Ελλήνων από τέτοιες συμπεριφορές και πιστεύουμε πως κάναμε το μήνυμα σαφές» ...

Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ...


...μετά από θυελλώδες επεισόδιο με την πρόεδρο της βουλής...
Ο Κατρούγκαλος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού (για τα όσα είχε πει γι' αυτόν ο Σαμαράς) και οι βουλευτές της ΝΔ εξεγέρθηκαν, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος τους. 
Ο Σαμαράς ζήτησε τον λόγο, αλλά η πρόεδρος της βουλής, του είπε, "καθίστε κάτω, τον...
λόγο έχει ο κ. Κατρούγκαλος".
Δημιουργήθηκε ένταση στην οποία πρωτοστάτησε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, του είπε, "κύριε Γεωργιάδη βλέπω οτι αναστατωθήκατε. Προφανώς από τις αναφορές του κ. Tσίπρα για την λίστα Λαγκάρντ".
Στη συνέχεια, στο επεισόδιο, ενεπλάκη και ο πρώην πρόεδρος της βουλής , Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και λίγο αργότερα οι βουλευτές της ΝΔ, αποχώρησαν από την αίθουσα...

Τσίπρας: "Δεν έχετε 10 Παπασταύρου κ. Σαμαρά, αλλά 2.062 στην λίστα Λαγκάρντ..."...



ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

Στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήταν χείμαρρος. "Σας άκουσα να λέτε "μακάρι να υπήρχαν στην Ελλαδα 10 Παπασταυρου". Δεν έχετε 10 Παπασταύρου κ. Σαμαρά, αλλά 2.062 στην λίστα Λαγκάρντ και...
θα ελεγχθούν ενας προς ενας".
  Δεν άκουσα να λέτε τίποτα για την ασυλία των ολιγαρχών, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Σαμαρά και αναφερόμενος στα κανάλια, τόνισε, πως, δεν ζητήσατε να πληρώσουν ούτε τα τέλη. Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε να έχουμε  την στήριξη των ΜΜΕ. Αλλά του λαού. 
Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, ανέφερε, επίσης, πως η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έθεσε ζήτημα success story κι όχι ανθρωπιστικής κρίσης.
Οσον αφορά την ταμπακιέρα, ο Τσίπρας τόνισε πως τα νούμερα για το πλεόνασμα είναι αμείλικτα. Μας αφήσατε έλλειμμα 2,5 δις ευρώ. Αφήσατε μια λίστα μνημονιακων μέτρων σκληρής λιτότητας (με τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, κ.λπ.), είπε και πρόσθεσε, πως, εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα. Για μας είναι κόκκινες γραμμές και ζηταμε να τις υιοθετήσετε... 

Ο Βενιζέλος προειδοποιεί και προκαλεί (αντιδράσεις)...


Φλύαρος (μίλησε 22 ολόκληρα λεπτά, από τα 5 που δικαιούταν και κατηγόρησε τους πάντες και τα πάντα -την τιμητική τους είχαν Τσίπρας και Βαρουφάκης). Και ειρωνικός. Κατάφερε να ξεσηκώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά που έλεγε (συνοδεύοντας τα με...
προκλητικά μειδιάματα, που  δεν μπορούσε να κρύψει).  "Χαίρομαι που κλαίτε εσεις. Εχετε περιέλθει σε στρατηγικό αποκλεισμό", είπε ο Βενιζέλος, πυροδοτώντας περισσότερο το κλίμα, μέσα στην αίθουσα της βουλής.
 Φυσικά, δεν ξέχασε να πει, πως, "θυσίες (της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) πολλών ετών πήγαν χαμένες" και προειδοποίησε οτι "τον Ιούνιο, ερχεται το μνημονιο 3"... 

Ραγκούσης: Ο Τσίπρας λέει αλήθειες...



Ο Γιάννης Ραγκούσης  συμφωνεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε, από το βήμα της βουλής,  στην...
κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Οπως έγραψε στο Twitter:
«Για τη διαφθορά της κυβέρνησης Σαμαρά λέει αλήθειες ο Τσίπρας».

Φάπα στον Βαρουφάκη, από τον Τσίπρα...


Το Μαξίμου "αδειάζει" το υπουργείο Οικονομικών, για τον ΕΝΦΙΑ...
Λίγα λεπτά μετά τα όσα εγιναν γνωστά από το υπουργειο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, βγήκε το Μαξίμου κι "άδειασε" τον Βαρουφάκη. 
Οπως είπε ο Χ. Τσιγουρής:
Το Μαξίμου ξεκαθάρισε...
πως, άμεσα θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας...

ΕΝΦΙΑ: Καλώς όρισες "έρωτα"...



...και τον επόμενο χρόνο...
Δεν μας τα είπε καλά η Δήμτσα απόψε. Η κυβερνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ (αυτός ο νόμος που χαρακτηρίστηκε άδικος ακόμη κι από  νεοδημοκράτες) και τον επόμενο χρόνο. 
Κατά...
τ' άλλα, το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών  αναφέρει τα εξής:
-Η αύξηση του αφορολογητου στα 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά. 
-Οχι στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα ποτά και τα τσιγάρα.
- Υπάρχει 2η λίστα με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ζωή: Δεν θα ξανακουστούν σ' αυτή την αίθουσα, ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές...


Σαμαράς: Δεν θα σας επιτρέπω να μου κάνετε λογοκρισία.
ΒΙΝΤΕΟ... 
Επεισόδιο μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και Αντώνη Σαμαρά, αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του τελευταίου.
Η προεδρος της βουλης, του είπε, πως, αντι για 5 λεπτα μιλησε 27. Και...
στη συνέχεια, αναφερόμενη στη φράση του Σαμαρά, "είμαι της αντρίκειας γραμμής", του είπε, "σε αυτή την αίθουσα δεν θα ξανακουστούν  ρατσιστικές και σεξιστικές αναφορές".
Εγινε μπουρλότο ο Σαμαρας, ζήτησε τον λόγο και είπε, πως, ποτέ στην καριέρα του δεν του εχουν ξακανει λογοκρισία, οπως αυτή την ώρα του κανει η πρόεδρος της βουλής. Δείτε το βίντεο:


Σόρος: Μία στις τρεις η πιθανότητα για Grexit


REUTERSΟ Τζορτζ Σόρος δήλωσε έτοιμος να επενδύσει ένα δισ. δολάρια στην Ουκρανία εάν τα δυτικά κράτη βοηθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα αυτή, ενώ εκτίμησε επίσης ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι μία στις τρεις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard και δημοσιεύθηκε σήμερα.
Ο Σόρος έχει καλέσει επανειλημμένα τη Δύση να αυξήσει τη χρηματοδότησή της στην Ουκρανία, αναφερόμενος σε ένα πακέτο ύψους 50 δισεκ. δολαρίων που όπως υποστηρίζει πρέπει να θεωρηθεί ως ένα οχυρωματικό έργο έναντι της Ρωσίας.
“Η Δύση μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία αυξάνοντας την ελκυστικότητά της για τους επενδυτές. Είναι απαραίτητη μια ασφάλιση έναντι του πολιτικού κινδύνου. Αυτή θα μπορούσε να πάρει τη μορφή μιας χρηματοδότησης με τα επιτόκια της ΕΕ -  πολύ κοντά στο μηδέν”, επισήμανε ο Σόρος στη συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.
“Είμαι έτοιμος. Υπάρχουν στέρεες ιδέες για επενδύσεις, για παράδειγμα στη γεωργία και στις υποδομές. Θα συνεισέφερα ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό θα δημιουργούσε ένα κέρδος. Το ίδρυμά του θα επωφελείτο από αυτό... για να υπάρξουν δεσμεύσεις από ιδιώτες χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική ηγεσία”.
Εξάλλου, ο γεννημένος στην Ουγγαρία μεγιστάνας, ο οποίος απέκτησε τεράστια φήμη στοιχηματίζοντας εναντίον της λίρας το 1992, εκτίμησε ότι η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι μία στις τρεις. Την περασμένη εβδομάδα, εκτιμούσε ότι είναι 50:50.
από kathimerini.gr

Πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης η Βουλή



ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ  
Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έντονο το στοιχείο μιας προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά, μετατράπηκε η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων.
«Θα στηρίξετε την πολιτική του τερματισμού της λιτότητας ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών και των εμπνευστών του μνημονίου;» είπε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει σε εξίσου έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Λέτε ότι ζητάτε στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τη χρειάζεστε από το εσωτερικό του κόμματός σας. Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε και θα περάσει στη Βουλή ακόμα κι αν από το κόμμα σας κάποιοι την καταψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς.
Οι δύο άνδρες παρουσίασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εντελώς διαφορετικές εικόνες όσον αφορά την κατάσταση της χώρας, όπως την άφησε η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και την παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως ως πρωθυπουργός παρέλαβε πενιχρό πρωτογενές πλεόνασμα, ελλειμματικά δημόσια ταμεία και ένα περιβάλλον «ναρκοθετημένο».
Στον αντίποδα ο κ. Α. Σαμαράς τόνισε ότι ως πρωθυπουργός παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα, σημειώνοντας ότι με την έως τώρα τακτική της η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί την Ελλάδα σε χάος και σε νέα μνημόνια.
«Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Το ξέρουν όλοι, κι αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να το συνειδητοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι τέλειωσε το μνημόνιο και δεν θα έχουν ασυλία: Περνάμε σε μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, για ένα αποτελεσματικό κράτος. Και θα το πετύχουμε, επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις και αντλούμε τη δύναμή μας από το λαό».
Η απάντηση του προέδρου της ΝΔ ήρθε άμεση: «Δεν κάνετε διαπραγμάτευση αφού δεν μιλάτε με συγκεκριμένα στοιχεία» είπε ο κ. Σαμαράς. Και αφού υποστήριξε ότι είναι γενικόλογες οι προτάσεις που παρουσιάζει η κυβέρνηση, συνέχισε: «Τί έγινε το πλήρες και κοστολογημένο πρόγραμμα που διαφημίζατε προεκλογικά; Εχετε αποδεχθεί τα πάντα σχεδόν από εκείνο το μέιλ Χαρδούβελη. Μόνη διαφορά είναι ότι εκείνο ήταν για να βγούμε από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη είναι για να μπούμε ξανά».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμα τον κ. Τσίπρα ότι στο εξωτερικό δημιουργεί εχθρούς της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος ως πρωθυπουργός δημιουργούσε φίλους. Τόνισε παράλληλα ότι υπάρχει και πρόβλημα διακυβέρνησης στη χώρα από τις εκλογές ως σήμερα: «Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σήμερα σε σχέση με όσα παραλάβατε. Χάνετε χρόνο, πληρώνει ο ελληνικός λαός. Τα ψέμματά σας σήμερα κοστίζουν στην ελληνική οικονομία. Δεν θα σας αφήσουμε να οδηγήσετε τη χώρα σε καταστροφή».
Οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για το θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας στη χώρα.
«Η χώρα σταμάτησε να είναι μνημονιακή αποικία» είπε ο κ. Τσίπρας. Για επιλογές που κράτησαν την Ελλάδα όρθια, μίλησε αναφερόμενος στην πρωθυπουργική του θητεία ο κ. Σαμαράς.
Ενταση προκλήθηκε, εξάλλου, με αφορμή την επιλογή του κ. Σαμαρά κάποια στιγμή να πει ότι εκείνος μιλάει «αντρίκια», αλλά και την αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία ακριβώς εξαιτίας της τακτικής που υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση, «το κέντρο της πόλης καταλήφθηκε ξανά από ορδές λαθρομεταναστών. Οι κουκουλοφόροι καίνε ξανά ό,τι βρουν. Ο κόσμος δεν σας ψήφισε για να τον πάτε εκτός ευρώ και για να παραδώσετε τις πόλεις σε λαθρομετανάστες και κουκουλοφόρους» είπε εν μέσω διαμαρτυριών από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς.
«Ρατσιστικές και σεξιστικές εκφράσεις σε αυτή την αίθουσα δεν θα ξανακουστούν. Οφείλατε να είστε πιο εγκρατής σε τέτοιες διατυπώσεις» σχολίασε αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Σαμαρά η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Λογοκρισία δεν θα δεχθώ κα Πρόεδρε. Προσέξτε, λογοκρισία σε βάρος αυτής της παράταξης, δεν δεχόμαστε, τελειωμένα» της απάντησε όρθιος από το έδρανο και με ένταση στη φωνή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης..
«Τί παραπάνω είχαμε πει εμείς για τις ορδές λαθρομεταναστών;» έλεγε λίγο αργότερα ο αρχηγός της ΧΑ Ν. Μιχαλολιάκος.
από kathimerini.gr