Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ο λαϊκός αμοραλισμός

 ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ 

Πάσχος ΜανδραβέληςΧειρότερος και από τον «λαϊκό αμοραλισμό» (αυτό δεν είναι το αντίθετο του «ελιτίστικος αμοραλισμός»;) της κ. Παναγιώτας Ιακωβίδου είναι ο πολιτικός πατερναλισμός που αναδεικνύει η παρέμβασή της προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνει «πτωτική πορεία των παραστάσεων τόσο στο μεγάλο όσο και στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου» και ότι «φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών σε δυο παραστάσεις του μεγάλου θεάτρου της Επιδαύρου έκοψε την Παρασκευή, αφήνοντας τα Σάββατα ως μοναδική ημέρα διεξαγωγής των παραστάσεων. Ολα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα πρατήρια καυσίμων, τα παντοπωλεία και τα μέσα μεταφοράς επλήγησαν από αυτήν την παράλογη απόφαση, η οποία αποκόπτει την όποια αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής της Επιδαύρου».


Φανταζόμαστε ότι η κ. Ιακωβίδου μεταφέρει με ειλικρίνεια την αγωνία των επαγγελματιών για το κόψιμο της παράστασης της Παρασκευής και για την «αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής της Επιδαύρου», όπως εξάλλου κάνουν δεκάδες άλλοι βουλευτές, οι οποίοι καταθέτουν ερωτήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχουν τα ΤΕΙ Ανω Ραχούλας. Στην Ελλάδα «ανάπτυξη» θεωρείται να ρίχνει κάπου το κράτος λεφτά για να γεμίζουν τα εστιατόρια, τα παντοπωλεία, οι γκαρσονιέρες, τα ξενοδοχεία κ.λπ. Τι κι αν θα χάνουν οι υπόλοιποι φορολογούμενοι λεφτά; Η «ανάπτυξη» είναι υπεράνω χρημάτων. Των άλλων, εννοείται...

Φανταζόμαστε ότι οι παραστάσεις των Επιδαυρίων μειώθηκαν για τον ίδιο λόγο που μειώθηκαν όλες οι πολιτιστικές (και λιγότερο πολιτιστικές) εκδηλώσεις, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή ακόμη και τα μπουζουξίδικα («οι ναοί του σύγχρονου πολιτισμού», όπως είπε κάποιος) ανοίγουν λιγότερες μέρες. Η οικονομική στενότητα επιτρέπει σε λιγότερους -απ’ ό,τι στο παρελθόν- να πάνε είτε στους ναούς του αρχαίου είτε του «σύγχρονου πολιτισμού». Το Φεστιβάλ Αθηνών έχει συγκεκριμένο κονδύλι για να κάνει τη δουλειά του και σίγουρα οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να κάνουν κάποιες δύσκολες επιλογές. Οπως όλοι μας... Μεγαλύτερο όμως πρόβλημα και από την Παρασκευή των ταβερνιάρηδων, ξενοδόχων κ.λπ. είναι η έλλειψη σεβασμού προς την αυτονομία των χώρων που αποπνέει και η ερώτηση της κ. Ιακωβίδου. Αναφέρουμε το «και», διότι όλοι οι πολιτικοί θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους φυτρώνοντας εκεί που δεν τους σπέρνουν. Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι -ή έστω πρέπει να είναι- ένας χώρος αυτόνομης λειτουργίας. Ναι μεν το κράτος διορίζει τον διευθυντή του, αλλά τον αφήνει να κάνει τη δουλειά του και στο τέλος κρίνει τον απολογισμό του. Δεν είναι δουλειά των βουλευτών να κανονίζουν το πρόγραμμα των Φεστιβάλ. Μπορούν φυσικά ως πολίτες να το κρίνουν -ειδικά αν έχουν πτυχίο του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, όπως η κ. Ιακωβίδου- αλλά με κάποιο άρθρο στον Τύπο και όχι με παρεμβάσεις στον υπουργό να το αλλάξει. Διότι, στο κάτω κάτω της γραφής, οι βουλευτές έχουν εκ του Συντάγματος σημαντικότερη αποστολή, όπως είναι, π.χ., να διαβάζουν τα νομοσχέδια που τους φέρνουν να ψηφίσουν. Και αν κρίνουμε από την ποιότητα του νομοθετικού έργου, θα δώσουμε ένα δίκιο στον Γκρούτσο Μαρξ που έλεγε «πολιτική είναι η τέχνη να ψάχνεις για λάθος προβλήματα, να τα βρίσκεις παντού, να τα διαγιγνώσκεις εσφαλμένα και να δίνεις λάθος φάρμακα».
kathimerini.gr

Συνάντηση Tσιπρα με Παπούλια, για ΔΕΗ-αιγιαλό ...


Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό είναι το επόμενο πολιτικό μέτωπο που σχεδιάζει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας σχετικές αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, με την κινητοποίηση αυτήν τη φορά, οργανώσεων και  κινημάτων νεολαίας, κοινωνικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι ότι η πρωτοβουλία του για δημοψήφισμα απορύθμισε την κυβέρνηση, η οποία «με κινήσεις πανικού οχυρώθηκε πίσω από αντιδημοκρατικές ενέργειες για να μην υποστεί μια μεγάλη πολιτική ήττα».

Σε μια σύντομη καταρχάς αποτίμηση των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, με επίκεντρο την «μικρή ΔΕΗ», που έκαναν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκε μεν η απογοήτευση για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα όμως διατυπώθηκαν θετικά συμπεράσματα για τη δράση του κόμματος.

Στα θετικά στοιχεία, στελέχη του κόμματος εντάσσουν την κινητοποίηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, παρά τις διαφορές, γύρω από το αίτημα του δημοψηφίσματος, κάτι που πιστεύουν ότι προσέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων ηγετική θέση στο πολιτικό σκηνικό.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική πρωτοβουλία του κόμματος, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία, κάτι που διαπιστώνεται και από τα μηνύματα που λαμβάνουν τα κομματικά όργανα, αλλά και οι οργανώσεις και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την επόμενη βδομάδα, θα αρχίσει η κινητοποίηση για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, με στόχο -πέραν της κινητοποίησης των κοινωνικών φορέων- να εκδηλωθεί και ένα κίνημα της νεολαίας για ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, που -κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ- ευαισθητοποιεί όλη την ελληνική κοινωνία.

Το σύνολο των θεμάτων αυτών αναμένεται να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που θα ζητήσει ο δεύτερος για την ερχόμενη εβδομάδα.

ΑΜΠΕ

Τής "ΑΥΓΗΣ" φληναφήματα*

Τό παρακάτω σχόλιο -μέ τίτλο "Ρήγας κρατικοδίαιτος"-είναι από τήν εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ" (10.07.2014) 
(Ο υπέρτιτλος : "Tής "ΑΥΓΗΣ" φληναφήματα*" είναι τής Νέας Μυκόνου).                                     
                                              Ρήγας κρατικοδίαιτος
                                                                                                                  
Πύρινο λόγο κατά των κρατικοδίαιτων εκφώνησε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Όμως ο ίδιος λαμβάνει μισθό από το κράτος επί 28 συναπτά έτη! Ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο ΚΕΠΕ και σύμβουλος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέχρι το 1986. Και οι δύο θέσεις κρατικές.
Το 1986 ορίστηκε μετακλητός έπαρχος στην Άνδρο και στην συνέχεια μετακλητός νομάρχης Χίου για δύο θητείες.
Το 1994-2002 ήταν νομάρχης Κυκλάδων.
Την περίοδο 2002-2006 διετέλεσε πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων. Και από το 2004 έως σήμερα είναι βουλευτής.
Κοίταζε τον εαυτό του στον καθρέπτη όταν μιλούσε για κρατικοδίαιτους;
Κ.Που.
                                       ---------

Σημείωση Νέας Μυκόνου : Μέ τόν όρο "κρατικοδίαιτος" εννοούμε οποιονδήποτε συντηρείται από τό κράτος
(Λεξικό τής Ελληνικής γλώσσας τού ΠΑΠΥΡΟΥ).
Παρά ταύτα έχει επικρατήσει, στήν τρέχουσα εφημεριδοορολογία, νά ονομάζουμαι κρατικοδίαιτους, αθρόως καί συλλήβδην, τούς αργόμισθους καί τούς υπεράριθμους, τούς συνήθως "αραχτούς" (μέ ρουσφέτι διορισμένους) καί γενικά τούς λουφαδόρους τού δημοσίου.
Εδώ, όμως, δέν έχουμε μιά τέτοια περίπτωση. Γιατί καί στήν  πιό νεοφιλελεύθερη αντίληψη -γιά τό μέγεθος, τό ρόλο καί τό εύρος τού κράτους- πάντα υπάρχει "επαρκής χώρος καί χρήμα" γιά ορισμένες  απαραίτητες κρατικές υπηρεσίες, τό στράτευμα, τούς αντιπροσώπους τού λαού, τή δικαστική εξουσία κλπ.  
 Είτε, αυτοί, μάς είναι αρεστοί είτε όχι.
Κατόπιν αυτών κλίνω, μάλλον, πρός τήν άποψη ότι βρισκόμαστε ενώπιον κακότεχνου, θερινής εσοδείας, λαϊκιστικού σχολίου -"AΥΓΗδίαιτου" τινός ονόματι Κ.Που- παρά πώς πρόκειται γιά πειστική πολιτική κριτική καί μάλιστα αριστερή! Πολύ περισσότερο άν λάβει κανείς υπ΄όψη του ότι τό εν λόγω κομματικό όργανο -καί ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ- δέν διακρίνεται γιά τόν αντικρατισμό του (τό αντίθετο, ακριβώς, ισχύει...) οπότε είναι αυταπόδεικτη η "δημαγωγία" καί δέν έχουμε, πλέον, "χρεία άλλων μαρτύρων".
Κάτι θέλει νά μάς πεί ο σχολιαστής Κ.Που. (Καί Πού ...νά ήξερε;) καί τό πάει καί τό φέρνει καί, τελικά, δέν τό λέει. Εμπλέκων ωστόσο -καλοκαιριάτικα- τά εσώβρακα μέ τίς γραβάτες...

Μιά απλή  παρατήρηση, πάντως, τής ανωτέρω φωτογραφίας κάνει εμφανές ότι εδώ έχουμε νά "αντιμετωπίσουμε" γραβάτες καί λευκά κολάρα.
Πλήν τού αγραβάτοτου Χαλβατζή, τού ΚΚΕ, πού παραβρίσκεται όπισθεν αριστερά γιά λόγους ...πλουραλισμού! (πού αλλού θά μπορούσε νά "είναι τοποθετημένος" ο Σπύρος, εκτός από αριστερά;) ...οι υπόλοιποι, τού Καπερνάρου πρωτοστατούντος (γραβατοκολαριστός κι αυτός μέχρι τά μπούνια καί άκρα δεξιά καθήμενος), τιμούν δεόντως -καί στό έπακρο- τά κοσμητικά ενδυματολογικά πρότυπα τής μπουρζουαζίας, μή επιτρέποντας σέ κανέναν νά εξάγει αυθαίρετα συμπεράσματα πέραν αυτών πού οι συγκεκριμένοι συμβολισμοί επιτρέπουν.

*φληναφήματα = ο κενός λόγος, οι σαχλαμάρες, η μπουρδολογία.