Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Σοφή απόφαση

Γιατί η σοφή απόφαση του Αλέξη Τσίπρα διασώζει δύο θεσμούς.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια σοφή απόφαση η οποία διέσωσε δυο θεσμούς.

Opinion


ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣΓιωργος Λακοπουλος
Πρώτα τον θεσμό του Πρωθυπουργού. Η αξίωση ορισμένων εσωκομματικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ να συναποφασίσουν περιόριζε την απόλυτη εξουσία του Πρωθυπουργού στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του και ορθά δεν αποδέχθηκε τις πιέσεις που δέχθηκε. Όσοι επιδίωκαν «αριστερό πρόεδρο» στην ουσία επιδίωκαν να κλείσουν το κύκλωμα εξουσίας και αυτό μόνο καλός οιωνός για τη συνέχεια δεν θα μπορούσε να είναι.
Ύστερα, το θεσμό του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην προέρχονται ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος από το ίδιο κόμμα συνεχίζει μια παράδοση την οποία θεμελίωσαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κ. Σημίτης και ο Κ. Καραμανλής, προτείνοντας πρόεδρο από την άλλη παράταξη ώστε να εξασφαλίζει ευρύτερη πλειοψηφία- πέρα και από αυτή που αξιώνει το Σύνταγμα. Εξ αυτού όπως απεδείχθη με τον Κωστή Στεφανόπουλο και τον Κάρολο Παπούλια ο Πρόεδρος μπορεί να διαδραματίσει το ρυθμιστικό ρόλο του και να ενσαρκώσει τη λαϊκή ενότητα και ομοψυχία, ως ανώτατος άρχων του Πολιτεύματος.
Είναι μάλλον περιττό να σημειωθεί ότι αυτή η επιλογή αποτελεί κόλαφο για τον Αντώνη Σαμαρά που είχε προτείνει ως πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του κόμματος του και ότι είναι προς τιμήν του Πρωθυπουργού που δεν αξιοποίησε αυτό το «δώρο» του αντιπάλου του.

“Κύριε, κύριε, εγώ δεν είμαι ολιγάρχης...”

Αλήθειες, ψέματα και μεταμφιέσεις. Οι προθέσεις της κυβέρνησης και τα "ξεκαρφώματα" κάποιων ολιγαρχών.kurie-kurie-egw-den-eimai-oligarxis

Ολιγάρχες. Λέξη ρωσικής (καλύτερα μετασοβιετικής...) προέλευσης, η οποία αναφέρεται στους πολύ πλούσιους μεγιστάνες που ιδιωτικοποίησαν προς όφελος τους τη δημόσια περιουσία μετά την κατάρρευση του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Στα καθ΄ημάς έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής την εποχή των Μνημονίων. Δεκάδες δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ τη χρησιμοποίησαν για να περιγράψουν τις σχέσεις διαπλοκής στην Ελλάδα μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών, τις άνομες, παράνομες ή παράτυπες μορφές απίστευτου πλουτισμού μέσω δημοσίων συμβάσεων, έργων και προμηθειών. Κατ΄αυτούς, οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες συνέβαλαν καθοριστικά στην ελληνική κρίση και συνέχισαν να απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας και στην εποχή των Μνημονίων.
Αυτά στα σοβαρά. Γιατί κατά τα λοιπά, η ελληνική κοινωνία "αγάπησε" τους ολιγάρχες της. Στα “χρόνια της αστακομακαρονάδας”, τις "χρυσές" δεκαετίες του 1990 και του 2000,οι νεοέλληνες αποθέωσαν τα λαμόγια, τους πονηρούς ,τον εύκολο πλουτισμό και τη λεηλασία του κράτους. Οι περισσότεροι ήθελαν να τους μοιάσουν, έστω και σαν μικρογραφία και καρικατούρα. Την εποχή των Μνημονίων τους "μίσησαν". Και ζητούσαν "κρεμάλες" και "εκτελεστικά αποσπάσματα". Λαϊκισμός στη μία, λαϊκισμός και στην άλλη.
Να το πούμε αλλιώς. Στα αμέριμνα “χρόνια της αστακομακαρονάδας” ήταν μόδα να παριστάνεις τον ολιγάρχη. Τώρα επικρατεί η αντίστροφη μόδα : "Κύριε, κύριε εγώ δεν είμαι ολιγάρχης..." είναι το δημοφιλές mantra.
Τι παραμένει ίδιο; Η αγωνία πολλών διεθνών ΜΜΕ κατά των ελλήνων ολιγαρχών. Και πάντοτε με το ίδιο πνεύμα : " Η νέα κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες". Πρόσφατο αντίστοιχο δημοσίευμα παρατηρήσαμε στο Reuters :" Ο Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στους ολιγάρχες" ήταν ο τίτλος. Κατά τα συνήθη. Κατά τα συνήθη, επίσης έλειπαν ορισμένα βασικά στοιχεία. Το κύριο: ποιοι είναι οι ολιγάρχες, ποια τα ονόματά τους, οι ολιγαρχίες τους. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, πώς θα τους χτυπήσει, ποιούς θα χτυπήσει;
Και εκεί αρχίζουν οι υποψίες. Μήπως βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές; Από τον αλήστου μνήμης Καραμανλή τον νεότερο, τον Μπαϊρακτάρη και τους "νταβατζήδες" , οι ολιγάρχες όλο χτυπιούνται και όλο εκεί μένουν. Στις παρυφές ή ακόμη και στο κέντρο των κυβερνητικών αποφάσεων. Με off-shore εταιρείες, αδιαφανείς επιχειρηματικές πρακτικές, φοροαποφυγές, διαπλεκόμενες συναλλαγές με τον πελάτη τους, το κράτος.
Θα αλλάξει κάτι; Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία εκ φύσεως και εκ θέσεως υποτίθεται ότι βρίσκεται απέναντι στους ολιγάρχες. Θα επιχειρήσει να θεσπίσει κανόνες ίδιους για όλους τους φορείς της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας; Θα δούμε.
Πάντως, στο ίδιο δημοσίευμα του Reuters, είδαμε εξέχoν στέλεχος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας, τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, να συντάσσεται με τους σκοπούς της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Με εμφανή ενθουσιασμό να την καλεί να επιτεθεί "σε ένα συγκεκριμένο καθεστώς που έπαιξε σημαντικό ρόλο και επηρέασε με αρνητικό και διεφθαρμένο τρόπο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα".
Σωστές διαπιστώσεις από έναν άνθρωπο που γνωρίζει από μέσα το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας. Δηλαδή ότι πολλοί επιχειρηματίες κρύβονται μέσα από offshore για να γλυτώνουν φόρους, ότι φοροαποφεύγουν μέσω "τριγωνικών συναλλαγών", ότι εκβιάζουν υπουργούς για να αποφεύγουν τα πρόστιμα της Εφορίας, ότι διαθέτουν επιρροή για να περνούν φωτογραφικές τροπολογίες από τη Βουλή, ότι χρησιμοποιούν ΜΜΕ για να εξυπηρετούν στενά και ιδιοτελή συμφέροντα. Όλα αυτά, όπως είπαμε, είναι σε θέση να τα γνωρίζει άριστα...
Ελπίζουμε, μαζί με τον εξέχοντα επιχειρηματία, όλες αυτές οι πρακτικές να σταματήσουν. Και μαζί και το αφελές παιχνίδι που προαναφέραμε με τίτλο “Κύριε, κύριε, εγώ δεν είμαι ολιγάρχης...”

από thetoc.gr

Σοβαρή τοποθέτηση τού "Bloomberg" γιά τά, πέριξ τής "συμφωνίας", τεκταινόμενα...

****************************************************************************
Σημείωση "Ν.Μ.": Από τίς πλέον ορθολογικές τοποθετήσεις -γύρω από τό "Ελληνικό ζήτημα" καί όσα λαμβάνουν χώρα στό πολιτικό στερέωμα τίς τελευταίες μέρες- τό σημερινό διαυγές άρθρο τού "Bloomberg" πού ακολουθεί. 

*************************************************************************

"Bloomberg": Ευρώπη και Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα...

Bloomberg: Ευρώπη και Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα

Με έναν προκλητικό τίτλο που φανερώνει την πραγματική διάσταση της κοκορομαχίας στην Ευρώπη, το "Bloomberg" αναλύει την ανυπαρξία αντικειμένου στην διαμάχη αυτή.

«Ακόμη και για τα...
απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο τίποτα -ωστόσο, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της όχι στη βάση των αρχών, αλλά της σημασιολογίας.

Η Ελλάδα μείωσε τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις

Αρχικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε λάθος με το να δώσει απερίσκεπτες προεκλογικές υποσχέσεις και να τις παρουσιάσει στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μη διαπραγματεύσιμες. Στη συνέχεια μείωσε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και τα αιτήματά της -και ειδικά αυτό που έχει να κάνει με τη διαγραφή χρέους. Τώρα θέλει ένα νέο πακέτο διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους και προσωρινή διευθέτηση για να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ της παρούσας συμφωνίας και της νέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρόθυμη ακόμη και να ονομάσει «επέκταση» το πρόγραμμα-γέφυρα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε επέκταση-γέφυρα και πρόγραμμα-επέκταση;

Με την κυβέρνηση της Γερμανίας να οδηγεί την απαίτηση για αυστηρή ορθότητα, η απάντηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα ήταν ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως με κάποια ευελιξία, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για οτιδήποτε άλλο. Έτσι, εδώ υπάρχει ένας γρίφος. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια επέκταση που είναι μια γέφυρα σε ένα νέο πρόγραμμα και μια επέκταση, με ευελιξία, εν αναμονή της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα; Ένας λογικός παρατηρητής ελάχιστα θα ενδιαφερόταν. Ωστόσο, λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρωσύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί. Είναι αστείο από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράζουν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για το σύνολο του έργου (Ευρωζώνη).

Ich bin Charlie

Το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην «Αυγή»

Περίσσεψε η υποκρισία τούτες τις μέρες, με τις αντιδράσεις για την (παγκοσμίως διάσημη, πλέον) γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στην «Αυγή» της 8ης Φεβρουαρίου. Ακόμη κι ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε υποχρεωμένος να διαφοροποιηθεί δημόσια, και μάλιστα κατά την κρίσιμη ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα, από την «ατυχή» έμπνευση του σκιτσογράφου να συγκρίνει τη στάση του Σόιμπλε με τη ναζιστική προσπάθεια οικονομικής εκμετάλλευσης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος (Εβραίων, τσιγγάνων, ομοφυλόφιλων, «διανοητικά καθυστερημένων», «αντικοινωνικών στοιχείων» και λοιπών «υπανθρώπων»).
Χαράμι, λοιπόν, τόσες και τόσες μεγαλόστομες διακηρύξεις για το ιερό δικαίωμα του χιούμορ, στις οποίες επιδόθηκαν οι πάντες μετά το πρόσφατο παρισινό μακελειό; Πάλι καλά που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΝΔ, οπότε ο σκιτσογράφος της «Αυγής» μάλλον δε θα υποστεί όσα τράβηξε ο νεοφιλελεύθερος Τάκης Μίχας, όταν τόλμησε επί Μητσοτάκη να θίξει από τις στήλες του θνησιγενούς κομματικού εντύπου της ΟΝΝΕΔ την ιερή μορφή του Μεγαλέξανδρου.
Όποιος έχει παρακολουθήσει την εξαιρετική δουλειά του Τάσου Αναστασίου, το πιθανότερο είναι να ένιωσε απορία με τον όλο θόρυβο. Σταθερό μοτίβο της, εδώ και χρόνια, αποτελεί ακριβώς το τράβηγμα στα άκρα των ιστορικών αναλογιών: το τανκ του Πολυτεχνείου ως προασπιστής των «ανοιχτών ΑΕΙ», οι προπηλακισμοί των μνημονιακών υπουργών ως καρικατούρα της διαπόμπευσης των αριστοκρατών που οδηγούνταν στις γκιλοτίνες της γαλλικής επανάστασης –και, φυσικά, ουκ ολίγες παραπομπές στη σημασιολογικά φορτισμένη δεκαετία του ’40.
Η ιστορική παιδεία του σκιτσογράφου αναδεικνύεται έτσι σε δομικό στοιχείο του χιούμορ του, που άλλοι λατρεύουν και άλλοι όχι -προσωπικά, θεωρώ τον Αναστασίου έναν από τους κορυφαίους Ελληνες γελοιογράφους των ημερών μας, αλλά αυτό δεν έχει και τόση σημασία. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό: από που κι ως που μια γελοιογραφία εκλαμβάνεται από τόσο επίσημα χείλη ως αθέμιτη πρόκληση;
Κακά τα ψέματα. Αν κάτι ενόχλησε στην επίμαχη γελοιογραφία, δεν ήταν η όποια υπερβολή της αλλά το ακριβώς αντίθετο: τα ψήγματα της αλήθειας που εμπεριείχε, η γκροτέσκα -έστω- υπενθύμιση του κοινού εκμεταλλευτικού τόπου που συνδέει το χιτλερικό παρελθόν με τον κοινωνικό δαρβινισμό της σημερινής, γερμανοκρατούμενης Ευρώπης των αγορών.
Αν κάτι καθιστά το ναζιστικό Ολοκαύτωμα μοναδικό, αυτό δεν είναι μόνο η έκταση της φυσικής εξολόθρευσης των «υπανθρώπων» ούτε η διακηρυγμένη πρόθεση μιας «ανώτερης» φυλής και της πολιτικής πρωτοπορίας της ν’ απαλλάξουν μια για πάντα το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι από κάθε λογής φυλετικά και κοινωνικά «βαρίδια».
Είναι η βιομηχανική οργάνωση αυτής της εξολόθρευσης, ο εξορθολογισμός του μαζικού θανάτου ως διαδικασίας απόλυτης οικονομικής εκμετάλλευσης, η μετατροπή ακόμη και των πτωμάτων σε εκμεταλλεύσιμη (έστω και δυνητικά ή πειραματικά) πρώτη ύλη.
Εξ ού και όταν μιλάμε για ναζισμό στεκόμαστε περισσότερο στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς και της Τρεμπλίνκα και πολύ λιγότερο στις «παραδοσιακές» μαζικές εκατόμβες που διέπραξαν η Βέρμαχτ και τα SS στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. 
Το επίμαχο σκίτσο είχε το ακαταμάχητο προσόν να υπενθυμίζει ότι παρόμοιες αντιλήψεις, σε ηπιότερη φυσικά μορφή, επιβιώνουν στον πυρήνα του κοινωνικού δαρβινισμού της ευρωζώνης. Σε αντίθεση με τους περισσότερους παραλληλισμούς του συρμού, ο Αναστασίου δε στάθηκε σε κάποια εξωτερικά και μόνο γνωρίσματα (Γερμανοί τότε, Γερμανοί τώρα).
Με την οξύτητα που χαρακτηρίζει κάθε πετυχημένη γελοιογραφία, καυτηρίασε την ορατή επαναφορά των άτεγκτων ιεραρχήσεων που επέβαλε κάποτε ο «φυλετικός» ρατσισμός, ως συστατικών πλέον στοιχείων ενός ενδοευρωπαϊκού «διαφορικού» ρατσισμού: λίγο να ξύσει κανείς το προσχηματικό επίχρισμα της πολιτικής ορθοφροσύνης του μέσου ευρωκράτη, δε θ’ αργήσει ν’ ανακαλύψει τους πιο χοντροκομμένες αποικιοκρατικές αντιλήψεις περί της αναπόφευκτης πατρωνείας των «αποτυχημένων» κοινωνιών του νότου από τους εργατικούς ορθολογιστές του βορρά, με όσα αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και την αξιοπιστία των εκατέρωθεν δημοκρατικών θεσμών.
Αν θέλουμε όντως ν' αποφύγουμε μια μελλοντική επανάληψη της ναζιστικής τραγωδίας, καλό είναι άλλωστε να μην ξεχνάμε μια πικρή αλήθεια: ότι το χιτλερικό καθεστώς δεν πρόκυψε εξ ουρανού ή από παρθενογένεση, αλλά ως η ποιοτική αναβάθμιση κάποιων δημοφιλέστατων μέχρι τότε συντηρητικών ιδεολογημάτων και στερεοτύπων, σύμφυτων με την ιμπεριαλιστική επέκταση των αμέσως προηγούμενων δεκαετιών, που οι ναζί προέκτειναν απλώς μέχρι την έσχατη λογική τους συνέπεια.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η αντιμετώπιση του επίμαχου σκίτσου προκαλεί θλιβερούς συνειρμούς, ιδίως όταν τη συγκρίνει κανείς με την πάνδημη ανάδειξη του εκλεπτυσμένου ρατσισμού του Charlie Hebdo σε «αντισυμβατικό» πρότυπο ελευθερίας του λόγου.
Η αντίφαση μεταξύ των δυο περιπτώσεων αποδεικνύεται σε τελική ανάλυση απλώς φαινομενική: και στη μια και στην άλλη, η δημόσια διαχείριση του χιούμορ (αυτής της ακρότατης μορφής λεκτικής βίας, η εύστοχη άσκηση της οποίας πληγώνει συνήθως πολύ περισσότερο από τη χειρότερη εξύβριση) επικύρωσε απλώς τις υφιστάμενες κοινωνικές, «εθνοπολιτισμικές» και -γιατί όχι;- «φυλετικές» ιεραρχίες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Για τη φουκαριάρα την Ευρώπη

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Είναι λογικό να καθυστερούν μέχρις εσχάτων –δηλαδή μέχρι το όριο της χρεοκοπίας– οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού, όπως φαίνεται, το κυβερνητικό μπλοκ δεν θέλει να σώσει την Ελλάδα, αλλά το έβαλε αμέτι μουχαμέτι να σώσει την Ευρώπη. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος είδε ότι ο κ. Τσίπρας τον πρότεινε για Πρόεδρο για «να συμβάλω στον αγώνα για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Μια Ευρώπη, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της και η οποία μπορεί να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες της, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει...». Σ’ αυτόν τον τόπο τον στραβό, άλλος δεν ήταν κι ήρθα εγώ, που λέει και μια ελληνική παροιμία.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάλι, θέλει να σώσει τους φορολογουμένους της Ευρώπης. Κατά την παραλαβή του υπουργείου του, έθεσε ως στόχο ένα πρόγραμμα που θα «ελαχιστοποιεί το κόστος της ελληνικής αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης όχι μόνο για τον Ελληνα πολίτη, αλλά και για τον Σλοβάκο, τον Ολλανδό, τον Ιταλό, τον Πορτογάλο, τον Γερμανό, τον κάθε πολίτη της Ευρώπης... Δεν είναι το πρόβλημα ότι η Γερμανία, η Ιταλία, η φτωχότερη από εμάς Σλοβακία δεν έδωσαν αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Εδωσαν περισσότερα απ’ ό,τι έπρεπε. Απλώς πετάχτηκαν σε μια μαύρη τρύπα». (Γιάνης Βαρουφάκης, 28.1.2015)

Παρένθεση: Τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της «Αυγής», η οποία σε κύριο άρθρο της επιχειρηματολογούσε ότι οι φτωχότερες της Ελλάδος χώρες πρέπει να μας δανείζουν διότι «θα μπορούσε κανείς να υποκύψει στον πειρασμό και να υπενθυμίσει πως η Ελλάδα συναίνεσε στην εισδοχή πολλών απ’ αυτές τις χώρες στην Ε.Ε., χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο συμφέρον να το πράξει... Θα μπορούσε κανείς να θυμίσει σε άλλες χώρες, τις Βαλτικές, για παράδειγμα, ότι τα προβλήματα της Ε.Ε. με τη Ρωσία, με την οποία δεν έχουν καλές σχέσεις, πλήττουν τα συμφέροντα της Ελλάδας... Η σωστή απάντηση, όμως, είναι: Αλληλεγγύη» («Αυγή» 17.2.2014). Αλλά άντε να βγάλεις άκρη...

Ο πρωθυπουργός, από την άλλη, θέλει να σώσει την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης: «Μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή. (Αλέξης Τσίπρας, 12.2.2015)

Αν και παιδιάστικο, είναι κατανοητό το επιχείρημα: «Δεν θέλουμε τα λεφτά για εμάς. Για τη φουκαριάρα την Ευρωπαϊκή Ιδέα τα ζητάμε». Το ζήτημα είναι να μη φτιάξουμε νέους συνωμοσιολογικούς μύθους που δεν θα ξέρουμε πώς να τους διαχειριστούμε. Είμαστε κοντά: «Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας όμως όχι με την ελληνική κυβέρνηση και με την Ελλάδα, παίζοντας με την Ευρώπη και το μέλλον της Ευρώπης». (Αλ. Τσίπρας, 17.2.2015)

Αυτές οι φαντασιώσεις μεγαλείου μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές για τη χώρα. Ηδη βλέπουμε στα Eurogroup την Ελλάδα απέναντι σε 18 χώρες. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας βλέπει να υπάρχει «διεθνές μέτωπο ενάντια στην απομόνωση της Ελλάδας». Θυμίζει δε εκείνη τη βρετανική εφημερίδα που στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε τίτλο «Θαλασσοταραχή στη Μάγχη. Απομονωμένη η Ευρώπη». Τουλάχιστον η Βρετανία τότε ήταν και αυτοκρατορία...

από kathimerini.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ...

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενόψει του...
αυριανού κρίσιμου Eurogroup. 

Σημειώνεται ότι η επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάθεση του αιτήματος για επέκταση της δανειακής σύμβασης και την απόρριψη του από το Βερολίνο, μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε...
enikos.gr

Ανγκέλα μου...


Αλέξη μου.
Σχεδόν μια ώρα τα 'λέγαν στο τηλέφωνο Μέρκελ και Τσίπρας...
Τηλεφωνική επικοινωνία σε ήπιο κλίμα (και σε αντίθεση με την ψυχρή άρνηση Σόιμπλε).
Ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλούσε για πενήντα λεπτά με την Γερμανίδα καγκελάριο, χωρίς ακόμη να έχουμε μάθει με πρωτοβουλία ποιας πλευράς εγινε η επαφή. 
Η...
Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί, πως, ο Σόιμπλε παίζει επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι. Και προφανώς ο Τσίπρας θα διαμαρτυρήθηκε γι' αυτή την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, καθώς και για τα περί Δούρειου Ίππου που κυκλοφόρησαν σήμερα.
Tις πληροφορίες στο STAR, μετέδωσε η Ειρήνη Σαββοπούλου..
 

"Bloomberg": "Παράθυρο" Γερμανίας για συμφωνία


Η Γερμανία αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, την ώρα που...
αξιωματούχοι ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Γερμανία θεωρεί πως  η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ιδιωτικής φύσης των αξιωματούχων.
capital.gr

Μαξίμου: Σε καλό κλίμα η τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Μέρκελ


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Τηλεφωνική συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της άρνησης του Βερολίνου στο αίτημα επέκτασης της δανειακής σύμβασης από την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των δύο πλευρών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα εποικοδομητική, στο πλαίσιο εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής και επωφελούς λύσης, όπως έχει τονίσει κατ΄επανάληψη ο πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι η επικοινωνία έγινε αρκετή ώρα μετά την γερμανική παρέμβαση στο Euroworking Group, σύμφωνα με την οποία η ελληνική επιστολή χαρακτηρίζεται «Δούρειος Ιππος» στην Ευρώπη και μη ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του Eurogroup.
Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι υπήρξε διάθεση και από τις δύο πλευρές για άρση του αδιεξόδου στις κρίσιμες διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σε άτυπο σημείωμά του, το Μαξίμου ανέφερε ότι «ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη, σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων», σε απάντηση της γερμανικής παρέμβασης στο σημερινό Euro Working Group.
«Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως «Δούρειο Ίππο» όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», τόνισαν κυκλοι της κυβέρνησης. Στην παρέμβασή του, το Βερολίνο σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη «δεν ευθυγραμμίζεται με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αποτελώντας έναν Δούρειο Ίππο, με σκοπό να εξασφαλίσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επί της ουσίας να τελειώσει το υπάρχον πρόγραμμα».
από kathimerini.gr

Αμεση ανάλυση: Ατυχής κίνηση η βιαστική απόρριψη από το Βερολίνο

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
 Η σπουδή με την οποία το Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει την πρόταση της Αθήνας ήταν μια ατυχής κίνηση που δεν συνάδει με τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης της Ευρώπης, η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως ο κύριος στυλοβάτης των θεσμών της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι όχι μόνο άκομψη και βιαστική, αλλά και θεσμικά έωλη η τοποθέτηση του Βερολίνου.
Τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν περιγράφει το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης ως «θετικό σημάδι», επισημαίνοντας ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για έναν «λογικό συμβιβασμό», ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζει ότι η επιστολή της Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση, και τονίζει ότι από μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει πως δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια για συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα, και στην πραγματικότητα «στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος».
Σε κάθε περίπτωση, η βιαστική αντίδραση του Βερολίνου εκθέτει τρόπον τινά τους κ. Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ οι οποίοι είχαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντατικές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τον κ. Τσίπρα, και αντέδρασαν θεσμικά αποδεχόμενοι ως βάση συζήτησης την ελληνική πρόταση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ορθά επισήμανε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Και έτσι πρέπει να γίνει. Εκεί ο κ. Σόιμπλε μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις και να θέσει όρους. Και ο κ. Βαρουφάκης θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, να εξηγήσει και, ενδεχομένως, να προβεί σε «διορθωτικές κινήσεις». Αλλωστε, ο Ελληνας πρωθυπουργός, δείχνει ότι επενδύει στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, και προβαίνει στα αναγκαία - αν και δύσκολα για τις εσωτερικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ - βήματα ρεαλισμού.
Ισως η Γερμανία οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, με στόχο την εξασφάλιση στο Εurogroup της Παρασκευής κάποιων επιπλέον παραχωρήσεων από την Αθήνα. Ισως να πρόκειται για μια τακτική κίνηση που εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική. Ισως.
Εκτός και αν η Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενοχλημένοι από τις προεκλογικές υπερβολές του κ. Τσίπρα, ίσως και από την εκκεντρική συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη, θέλουν να «τιμωρήσουν» τη μικρή Ελλάδα και να την καταστήσουν παράδειγμα προς αποφυγή. Αλλά αυτή θα ήταν μια συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων για μια χώρα που θέλει να είναι, και να αντιμετωπίζεται εντός και εκτός Ευρώπης ως η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ.
από kathimerini.gr

«Δημαγωγούντες εκάστοτε τον ελληνικόν λαόν και καπηλευόμενοι τον πατριωτισμόν...»

19.2.15
undefined

Διάβασα κάπου στο Facebook μια φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου που ταιριάζει τόσο πολύ στη σημερινή συγκυρία που χρειάστηκε πρώτα να ψάξω να βρω αν όντως είναι αληθινή.

Κάπως έτσι, βρήκα σε μια έγκριτη ιστοσελίδα μερικές φράσεις του σπουδαιότερου Έλληνα πολιτικού όλων των εποχών και τις παραθέτω, χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο.

-Δημαγωγούντες εκάστοτε τον ελληνικόν λαόν και καπηλευόμενοι τον πατριωτισμόν, διά να παραστήσωμεν εις αυτόν ότι είναι λαός περιούσιος [...] καταντήσαμεν να πείσωμεν αυτόν ότι εις τον αγώνα του πολιτισμού και εις τον αγώνα της προόδου και εις τον αγώνα της αμίλλης δεν έχει ανάγκην, όπως επικρατήση, να μεταχειρισθή τα ίδια όπλα τα οποία μεταχειρίζονται οι άλλοι λαοί. [...] Πάντα ταύτα κατορθώσαμεν να πείσωμεν τον λαόν ότι ήσαν περιττά. Συγχρόνως αφήσαμεν αυτόν να επαναπαύεται ότι, εάν του λείψουν όλα τα άλλα εφόδια, δύναται όμως, κρατών επάνω εις τον δίσκον της επαιτείας τας παρελθούσας δόξας του, να προσέρχεται εκάστοτε προς τους ισχυρούς εκείνους, οι οποίοι κατ’ άλλον τρόπον εργασθέντες εγένοντο ισχυροί, διά να ζητή υπέρ εαυτού ως επαιτείαν, επί τη βάσει των παλαιών περγαμηνών του, όπως υπερασπίζη τα δίκαιά του.

-Η νέα ελληνική αντίληψις κακώς εννοεί ότι δεν δυνάμεθα να αξιώμεν από τους ξένους να είναι φίλοι της Ελλάδος. Ό,τι οφείλομεν να πράττωμεν, είναι όπως ημείς αυτοί κατορθώνομεν να ευρίσκωμεν τους συνεργάτας και συναγωνιστάς εκάστοτε εν τω κύκλω, εν τω οποίω ευρίσκεται περισσοτέρα προσαρμογή των ιδικών μας συμφερόντων.

-[Οι Κωνσταντινικοί] ακολουθούν την πολιτικήν της αυτοτελείας, δηλ. της απομονώσεως. Ημείς ακολουθήσαμεν την πολιτικήν της «υποτελείας», δηλ. των συμμαχιών.
από parapolitiki.com

Τι κρύβει το εμπρηστικό 'όχι' του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα...


undefinedΑνοιχτή πλέον διάσταση μεταξύ Γιούνκερ και Σόιμπλε, ανταλλαγή "τελεσιγράφων" Αθήνας - Βερολίνου και - κυρίως - πλήρη...
αποκάλυψη των γερμανικών επιδιώξεων έφερε η υποβολή του ελληνικού αιτήματος για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.


Με μια ακόμη εμπρηστική και ακαριαία παρέμβαση, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έσπευσε να πει «όχι» στο ελληνικό αίτημα πριν καν συνεδριάσει το EuroWorkingGroup και κόντρα στην θετική, δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν.

Η κίνηση του Βερολίνου αποδοκιμάστηκε ευθέως από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αιφνιδίασε τους ξένους αναλυτές και προκάλεσε την σκληρή απάντηση της ελληνικής πλευράς. Take it or leave it, ήταν η απάντηση που έδωσαν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διαμηνύοντας: «Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Πίσω από τα τελεσίγραφα, ωστόσο, και τις νέες... ρηματικές διακοινώσεις, ο Σόιμπλε έρχεται για μια ακόμη φορά να αποκαλύψει τις πραγματικές γερμανικές επιδιώξεις: στόχος του Βερολίνου δεν είναι – όπως εξ αρχής δεν ήταν – η «αμοιβαία επωφελής συμφωνία», αλλά η υποδειγματική τιμωρία της... ελληνικής επαρχίας που εξεγέρθηκε. Και ο σημερινός, νέος αιφνιδιασμός δεν είναι παρά υποθήκη για το αυριανό Eurogroup, εκεί όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και οι σύμμαχοί του αναμένεται θα απαιτήσουν και νέες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, αξιώνοντας ουσιαστικά πλήρη αποδοχή του Μνημονίου.

«Οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους την είχαν στημένη», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο που έκανε στο twitter ο Πολ Μέησον του Channel 4, ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει το «έγγραφο Μοσκοβισί», ενώ το Bloomberg έκανε λόγο για «βλακώδη γερμανική αυστηρότητα κατά της Ελλάδας».

Παρά τις εμφανείς υποχωρήσεις, ωστόσο, που έκανε η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση Μέρκελ αξιώνει πλήρη «συμμόρφωση» και υποταγή επιχειρώντας να στείλει μήνυμα όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά – κυρίως – και στην Ισπανία και την Ιρλανδία εν οψει των εκεί επικείμενων εκλογών.

Σύμφωνα με τον Πήτερ Σπήγκελ των Financial Times, η βασική διαφωνία της Γερμανίας εστιάζεται στο «άρθρο α» του ελληνικού αιτήματος παράτασης, καθώς θεωρεί ότι αφήνει ανοιχτά πολλά περιθώρια διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για το άρθρο που αναφέρει, επί λέξει:

«α) (Στόχος αυτού του αιτήματος είναι... ) συμφωνήσει στους αμοιβαία αποδεκτούς χρηματοπιστωτικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα επιτύχει τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τους την παρούσα οικονομική κατάσταση». 

Υπό το σκηνικό αυτό, οι πρώτοι οιωνοί για την έκβαση της κρίσης θα φανούν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, ενώ η τελική αναμέτρηση θα εξελιχθεί αύριο στην τρίτη, κατά σειρά, συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Εκεί, καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η έκταση – όσο και η αυθεντικότητα – της διάστασης που καταγράφεται ανάμεσα στις θέσεις Σόιμπλε και Γιούνκερ.

«Να μη βιάζονται ορισμένοι, η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει», ήταν η απάντηση κύκλων της Κομισιόν στο γερμανικό «nein». Ωστόσο, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν η ευρωπαϊκή ιστορία, οι ρόλοι του καλού και του κακού ενίοτε κρύβουν παγίδες. Και συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των πιέσεων επί του ευάλωτου στόχου...
tvxs.gr

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος "αδειάζει" τον Σόιμπλε...


Ο Γερμανός αντικαγκελάριος "αδειάζει" τον ΣόιμπλεΑποστάσεις από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την αρνητική του στάση για παράταση της δανειακής σύμβασης κρατάει ο Γερμανός αντικαγκελάριος και...
υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ειπωθεί ούτε ναι ούτε όχι στην Ελλάδα τόσο γρήγορα.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Γκάμπριελ, που είναι επίσης αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Αν και σημείωσε ότι έχουμε λόγους για τους οποίους δεν μπορούμε να πούμε ναι στις ελληνικές προτάσεις, πρόσθεσε ότι οι προτάσεις πρέπει να οριστικοποιηθούν από τους ίδιους τους Έλληνες, με τους οποίους τόνισε ότι πρέπει άμεσα να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες...
avgi.gr

Σοβαρή τοποθέτηση τού "Bloomberg" γιά τά, πέριξ τής "συμφωνίας", τεκταινόμενα

****************************************************************************
Σημείωση "Ν.Μ.": Από τίς πλέον ορθολογικές τοποθετήσεις -γύρω από τό "Ελληνικό ζήτημα" καί όσα λαμβάνουν χώρα στό πολιτικό στερέωμα τίς τελευταίες μέρες- τό σημερινό διαυγές άρθρο τού "Bloomberg" πού ακολουθεί. 

*************************************************************************

"Bloomberg": Ευρώπη και Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα...

Bloomberg: Ευρώπη και Ελλάδα βρίσκονται σε πόλεμο για το τίποτα

Με έναν προκλητικό τίτλο που φανερώνει την πραγματική διάσταση της κοκορομαχίας στην Ευρώπη, το "Bloomberg" αναλύει την ανυπαρξία αντικειμένου στην διαμάχη αυτή.

«Ακόμη και για τα...
απαιτητικά πρότυπα της ευρωπαϊκής δυσλειτουργίας, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης είναι εντυπωσιακή. Επί της ουσίας, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί σχεδόν στο τίποτα -ωστόσο, το αδιέξοδο και ο κίνδυνος μιας νέας οικονομικής κρίσης συνεχίζονται. Η ΕΕ έχει ποντάρει το μέλλον της νομισματικής ένωσής της όχι στη βάση των αρχών, αλλά της σημασιολογίας.

Η Ελλάδα μείωσε τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις

Αρχικά, η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε λάθος με το να δώσει απερίσκεπτες προεκλογικές υποσχέσεις και να τις παρουσιάσει στους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μη διαπραγματεύσιμες. Στη συνέχεια μείωσε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της και τα αιτήματά της -και ειδικά αυτό που έχει να κάνει με τη διαγραφή χρέους. Τώρα θέλει ένα νέο πακέτο διάσωσης με ευνοϊκότερους όρους και προσωρινή διευθέτηση για να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ της παρούσας συμφωνίας και της νέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρόθυμη ακόμη και να ονομάσει «επέκταση» το πρόγραμμα-γέφυρα.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε επέκταση-γέφυρα και πρόγραμμα-επέκταση;

Με την κυβέρνηση της Γερμανίας να οδηγεί την απαίτηση για αυστηρή ορθότητα, η απάντηση της Ευρώπης προς την Ελλάδα ήταν ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ίσως με κάποια ευελιξία, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για οτιδήποτε άλλο. Έτσι, εδώ υπάρχει ένας γρίφος. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια επέκταση που είναι μια γέφυρα σε ένα νέο πρόγραμμα και μια επέκταση, με ευελιξία, εν αναμονή της συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα; Ένας λογικός παρατηρητής ελάχιστα θα ενδιαφερόταν. Ωστόσο, λόγω αυτής της διαφοράς, όποια και αν είναι, το ευρωσύστημα κινδυνεύει να διαλυθεί. Είναι αστείο από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι εκφράζουν την αυξανόμενη απογοήτευσή τους για το σύνολο του έργου (Ευρωζώνη).

Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή ... (αύριο)

Θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα...

undefined
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με... πηγή του Συμβουλίου Υπουργών.

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Τι ζητά η Αθήνα με το αίτημα παράτασης...


undefined
 Δείτε το έγγραφο...
Το Ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση εστάλη σήμερα το πρωί και αύριο θα εξεταστεί ...

στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που ορίστηκε για τις 16.00 της Παρασκευής.  

Αναλυτικά τι αναφέρεται:

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της. 

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. 

Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. 

Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Δείτε το έγγραφο, ΕΔΩ...

Πολιτικά παιχνίδια με τη ρευστότητα...



Μια μέρα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ενίσχυση της ρευστότητας στην Ελλάδα, αυξάνοντας κατά 3,3 δισ. ευρώ το διαθέσιμο του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, η γερμανική πλευρά εντείνει την πίεση προς την Ελλάδα, προκειμένου να...
την ωθήσει σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.  

Μόνο ως τέτοιο θα μπορούσε εκληφθεί το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο, επικαλούμενο πηγές εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει πως «η ΕΚΤ θα αισθανόταν πιο άνετα αν η Ελλάδα επέβαλε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ανακοπεί η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες της χώρας». 

Από πλευράς ΕΚΤ δεν υπήρξε καμία απάντηση, καθώς στελέχη της αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, μιας εφημερίδας την οποία το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χαρακτηρίζει «συντηρητική», σχολιάζοντας ότι συχνά παίρνει θέσεις ίδιες με την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας. 
efsyn.gr

Κατά 95% συμφωνημένο το αίτημα της Ελλάδας...

...για την παράταση...
undefined
Tο αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι συμφωνημένο κατά 95%. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον...
Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, και τον  αυστριακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ.

Το απόγευμα της Πέμπτης,  «πετάει» για Βρυξέλλες  ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα και του αντιπροέδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη. Μετά την συνάντηση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβούν σε κοινές δηλώσεις...
πηγη ΒΗΜΑ

Θετικός ο Γιούνκερ...

Θετικός ο Γιούνκερ...

Θετικό σημάδι το ελληνικό αίτημα για 6μηνη παραταση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Οπως αναπαράγει με tweet του ο...
ανταποκριτής της ιρλανδικής τηλεόρασης στις Βρυξέλλες, Τ. Κόνελι:

BREAKING: @JunckerEU spokes says Juncker regards Greek request as "a positive sign, could pave the way for a reasonable compromise"

— Tony Connelly (@tconnellyRTE) February 19, 2015
  

Kομισιόν "αδειάζει" Βερολίνο...



“Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο  επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”...
Η πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για την εξάμηνη παράταση κατατέθηκε την Πέμπτη, ύστερα από εντατικές συζητήσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη αντίδραση από την Κομισιόν ήταν...
πως “ανοίγει ο δρόμος για έναν λογικό συμβιβασμό”, ωστόσο η αντίδραση από τη Γερμανία ήταν αρνητική με τον εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ισχυρίζεται πως “δεν εκπληρώνονται οι όροι”. 
Άμεσα πηγές από τη Κομισιόν έσπευσαν να σχολιάσουν τη γερμανική αντίδραση. “δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο  επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”.

 Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές  “η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 16.00, παραπέμποντας στη συνεδρίαση του EWG”. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως “το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό”.  Οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο Euroworking Group και στο Eurogroup την Παρασκευή, σημείωσε. Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως τα κράτη μέλη θα εξετάσουν ποια σημεία θεωρούν ικανοποιητικά και ποια σημεία είναι λιγότερο ικανοποιητικά και χρειάζονται εξειδίκευση.

Από την πλευρά της η Γερμανία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει την ελληνική πρόταση. “Η νέα ελληνική πρόταση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: “Η πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση - γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος”.

“Δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο  επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”, ανέφεραν απαντώντας κύκλοι της Κομισιόν, υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνη”.

Financial Times : Εκπληξη η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος...

                                                      
 ...από τη γερμανική κυβέρνηση.
«Η Γερμανία απέρριψε το αίτημα της Αθήνας για επέκταση του προγράμματος διάσωσης, παρά την σημαντική στροφή 180 μοιρών από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά την Πέμπτη υποσχέθηκε να..
ολοκληρώσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από το τρέχον πρόγραμμα», αναφέρουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό αίτημα.
«Η ταχεία απόρριψη από το Βερολίνο, μετά από αυτό που πολλοί είδαν ως σχεδόν πλήρη συνθηκολόγηση από την Αθήνα, είναι απλώς η τελευταία σε μια σειρά από «καταρρεύσεις» στην συζήτηση για το πώς μπορεί η Ελλάδα να παραμένει σε χρηματοδότηση», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
«Αλλά έστω και την ύστατη στιγμή», συνεχίζουν οι FT, «αυτή η εξέλιξη αυξάνει τις πιθανότητες πλέον η Αθήνα να μπει χωρίς πρόγραμμα στον Μάρτιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010, κάτι που πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι θα μεταδόσει πανικό στις αγορές και πιθανώς bank run. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ήδη δηλώσει ότι μια συμφωνία για παράταση πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας». 
«Η γερμανική αντίδραση προκαλεί έκπληξη, καθώς έρχεται αφού νωρίτερα ο κύριος Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι έλαβε το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση και ότι συγκαλεί έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης άλλωστε έλεγαν ότι μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα είχε νόημα μόνο εάν η Ελλάδα είχε κάνει αρκετές υποχωρήσεις για να δικαιολογήσουν ένα τρίτο Eurogroup».

Σύμφωνα με το αντίγραφο του αιτήματος Βαρουφάκη που αποκάλυψε το Reuters, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητά παράταση του προγράμματος της Ελλάδας, «ένα αίτημα ίδιο με εκείνο που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον Δεκέμβριο», παρατηρούν οι FT. 

S&P: Λιγότερο επικίνδυνο από το 2012 ένα GRexit...


S&P: Λιγότερο επικίνδυνο από το 2012 ένα Grexit
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη οικονομικά για τα υπόλοιπα μέλη απ' ό,τι θα ήταν την προηγούμενη φορά που είχε υπάρξει η απειλή το 2012», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, διευκρινίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι η αρχιτεκτονική διάσωσης που διαθέτει η ευρωζώνη είναι πλέον περισσότερο εύρωστη.

«Μετά το 2012, οι διαμορφωτές της πολιτικής έχουν εισαγάγει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος μπορεί να στηρίξει οικονομικά τα κράτη της ευρωζώνης που θα δεχθούν πίεση από την αγορά έπειτα από ένα "Grexit"», ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης.

Οι δεσμοί της Ελλάδας με τις χρηματαγορές έχουν μειωθεί επαρκώς ώστε να καθίσταται λιγότερο πιθανή μια περιορισμένη άμεση μετάδοση, αναφέρει στην έκθεση ο αναλυτής πιστώσεων της Standard and Poor's Μόριτς Κρέμερ.

Το οικονομικό βάρος μιας εξόδου για τα υπόλοιπα 18 μέλη της ευρωζώνης θα ήταν μέτριο και θα απορροφούνταν σε διάστημα δεκαετιών, δήλωσε ο Κρέμερ.

Η ανακοίνωση του Σόιμπλε, που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα...


undefined   Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στο αυριανό eurogroup.

«H Γερμανία λέει όχι!» , είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Bild" σχολιάζοντας την απόρριψη της ελληνικού αιτήματος από την κυβέρνηση του Βερολίνου.
  H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας επικαλούμενη τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, υποστηρίζει ότι το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.  
Η ανακοίνωση Σόιμπλε που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα:
Η ανακοίνωση του Σόιμπλε που απορρίπτει το ελληνικό αίτημα

"Bloomberg": Ο Σόμπλε θα παρευρεθεί στο αυριανό eurogroup

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόμπλε, θα παρευρεθεί στην αυριανή συνεδρίαση των ομολόγων του της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας

πηγη Bloomberg

Wall Street Journal : Το αίτημα της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση γεφύρωσης...


 
...των διαφορών της με την Ευρωζώνη...
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ευρωζώνης εξακολουθούν να έχουν δουλειά να κάνουν για να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με τους όρους της επέκτασης του προγράμματος διάσωσης, δηλώνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στην Wall Street Journal μετά την υποβολή του αιτήματος της Αθήνας για επέκταση της δανειακής σύμβασης.
Το...
αίτημα από την Ελλάδα προτείνει να «προχωρήσουμε από κοινού σε μία επιτυχή ολοκλήρωση των παρόντων ρυθμίσεων» αναφέρει ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης που έχει δει το αίτημα και συμπληρώνει «δεν είναι τόσο κακό ως αρχή».
  Η Γερμανία και άλλα μέλη του νομισματικού μπλοκ πιθανότητα θα θελήσουν περισσότερες λεπτομέρειες από την νέα ελληνική κυβέρνηση πριν συμφωνήσουν να επεκτείνουν το πρόγραμμα. Για παράδειγμα η επιστολή δεν αναφέρει τι πρωτογενές ισοζύγιο – το πραγματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εξαιρουμένων των τόκων – να έχει η Ελλάδα ως στόχο για το 2015, αναφέρει αξιωματούχος στη WSJ. 
«Είναι κατανοητό» λέει ο αξιωματούχος, «δεδομένου ότι οι φορολογικές εισπράξεις λιώνουν σαν το χιόνι μπροστά στη φωτιά».
left.gr

Στο λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας...


Στο λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα ο Αλ. Τσίπρας
Το λιμάνι του Πειραιά θα επισκεφθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παρευρεθεί στην...
τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας.
Τον Αλ. Τσίπρα θα υποδεχθεί ο ναύαρχος Zhang Chuanshu στη φρεγάτα CHANGBAI SHAN 989, στις 19:30, στην Ακτή Μιαούλη.
Στις 19:35 ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία και στις 19.50 ο πρέσβης της Κίνας, Zou Xiali θα απευθύνει χαιρετισμό.
avgi.gr

Μαξίμου: Στο Eurogroup θα φανεί ποιος θέλει λύση και ποιος όχι

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ 
 Στο αυριανό Eurogroup «θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι», απαντά η Αθήνα στην άρνηση του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα», αναφέρει χαρακτηριστικά το Μαξίμου.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, είχε δηλώσει ότι "η επιστολή της Αθήνας δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση".
Ο κ. Γιέγκερ τόνισε ότι η ελληνική πρόταση "στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος".  «Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα πρέπει να βιαστεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο ελληνικό αίτημα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς προκαλεί τόσο το γεγονός ότι στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη προς τον κ. Ντάισελμπλουμ δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί το υφιστάμενο πρόγραμμα, όσο και η αναφορά στην απόφαση του 2012. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι "τα μέτρα δεν αλλάζουν, παρά μόνον αν υπάρξει σχετική συμφωνία με την τρόικα".

Το ελληνικό αίτημα θα εξαταστεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία θα γίνει αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητά προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ, την εξάμηνη επέκταση απεστάλη το πρωί της Πέμπτης. Με μήνυμά του στο twitter ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση. Πάντως, η εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείσα για το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη - μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων βάσει της σημερινής πρότασης. Οπως σημειώνουν, έχουν υπάρξει αρκετές διαβουλεύσεις, τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με άλλα κράτη-μέλη και αναφέρουν ότι στη μεσημεριανή συνεδρίαση του EuroWorking Group θα έχουμε μία πρώτη εικόνα του κλίματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης κατατέθηκε προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. " Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της."

Οπως τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, το αίτημα σηματοδοτεί "την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία". Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, "ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση "να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019". Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
από kathimerini.gr

Χρήσιμος και πιστός

Κρίμα!
Κρίμα!

Στέφανος Κασιμάτης

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

  Θα αργήσει αρκετά να συμβεί, φαντάζομαι. Ωστόσο, εγώ αδημονώ να φθάσει η ώρα της πρώτης επίσκεψης του Ελληνα επιτρόπου (ο οποίος -αλίμονο- παραμένει επίτροπος) στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για όσους εξ ημών αγαπούμε τα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ από την άγρια φύση, θα είναι άκρως ενδιαφέρουσες οι στιγμές όπου τα φλας θα αστράφτουν και τα ψεύτικα χαμόγελα θα λάμπουν. Θα είναι ο θρίαμβος της αυτοκυριαρχίας από την πλευρά του επιτρόπου και ο θρίαμβος της υποκρισίας από πλευράς του Προέδρου. Διότι δεν έχω αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος θα βεβαιώνει, μανάρι μου, τον επίτροπο, ψυχούλα μου, ότι αυτός, καρδούλα μου, δεν είχε ιδέα.
Προσωπική μου εντύπωση, πάντως, είναι ότι ο νέος Πρόεδρος είχε και παραείχε ιδέα. Διότι, προχθές το βράδυ, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, τηλεφώνησε να ευχαριστήσει υπουργό της σημερινής κυβέρνησης (που είναι και καθηγητής), ο οποίος μόλις προ ολίγου του είχε πλέξει το εγκώμιο σε τηλεοπτικό πάνελ. Το τηλεφώνημα έγινε στη διάρκεια του διαφημιστικού διαλείμματος της εκπομπής και ο παρακαθήμενος στον υπουργό άκουγε καθαρά τους δύο συνομιλητές να θριαμβολογούν για την επιτυχία του σχεδίου τους: «Τα καταφέραμε, μανάρι μου! Είδες που στο έλεγα;» κ.λπ.
Δεν είναι ωραίο να ευλογεί κάποιος τα γένια του (ιδίως όταν τα έχει ξυρίσει προ μηνών, όπως ο γράφων...), αλλά οι τακτικοί αναγνώστες ίσως θυμούνται παλαιότερες αναφορές της στήλης στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ) να επιλέξει τον Πρ. Παυλόπουλο για το ανώτατο (συμβολικό, ευτυχώς) αξίωμα της χώρας. Γιατί, λοιπόν, Πάκης αντί του Μεγαλειοτάτου;
Η απάντηση που μπορώ να δώσω συμπυκνώνεται στο εξής: διότι ο Π. Παυλόπουλος είναι, πρώτον, πιστός και, δεύτερον, είναι χρήσιμος, μανάρια μου... (Μα τι λέω; Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, αγαπητοί αναγνώστες, για την ανοίκεια προσφώνηση. Οφείλεται στην ταύτιση με το θέμα μου, καθόσον είμαι της σχολής Λι Στράσμπεργκ...) Αντιθέτως, ο Μεγαλειότατος έχει αποδείξει ότι παίζει για τον εαυτό του και μόνο. Δεν είναι ο τύπος που θα μπορούσε εύκολα να τον χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για τους σκοπούς του.
Σημασία έχει όμως να δούμε σε τι ακριβώς έχει αποδειχθεί πιστός ο Π. Παυλόπουλος, διότι από αυτό προκύπτει και η χρησιμότητά του για τον σημερινό πρωθυπουργό. Είναι πιστός στον Κώστα Καραμανλή. Ο Π. Παυλόπουλος υπήρξε ο καλύτερος υπουργός του, λέει κατ’ ιδίαν ο Κ. Καραμανλής. Το γιατί δυσκολεύομαι πολύ να το καταλάβω, αλλά εν πάση περιπτώσει ο πρώην πρωθυπουργός το πιστεύει και αυτό μας λέει κάτι για τον ίδιο.
Ο νέος Πρόεδρος ήταν και παραμένει πιστός στην πολιτική της διόγκωσης του πελατειακού κράτους. Αυτός μονιμοποίησε τους συμβασιούχους με το περιβόητο Π.Δ. 164 και, το κυριότερο, επέτρεψε την καταστρατήγηση των όρων που έθετε το διάταγμα, ώστε τελικά να προσληφθούν όλοι. Προσθέστε και τις δεκάδες χιλιάδες των προσληφθέντων με άλλους τρόπους στο Δημόσιο και να είσθε βέβαιοι ότι η εκτόξευση των μισθολογικών δαπανών του κράτους κατά την περίοδο 2004-2009 φέρει την υπογραφή «Παυλόπουλος». Επομένως, ως γνησιότερος εκπρόσωπος αυτού που εγώ ονομάζω «γαλάζια πασοκαρία» (εκδοχή του εθνολαϊκισμού), μπορεί άνετα να έχει πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση, η οποία ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον ξεκινά ως μια έξαλλη και μάλλον ασυνάρτητη εκδοχή της πασοκαρίας.
Να θυμίσω, επίσης, ότι ο Π. Παυλόπουλος φέρεται να συμμερίζεται τις συνωμοσιολογίες που αναφέρονται στην εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, όπως τα περί σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, μέσω των οποίων μεθοδεύτηκε η εξιλέωσή του. Και, χωρίς να συνδέω απαραιτήτως τα δύο γεγονότα, μου κάνει εντύπωση πως ξαφνικά, ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια, ακούσαμε προ λίγων ημερών ότι η Δικαιοσύνη ανακάλυψε τον υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας που ευθύνεται για την παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην πρωθυπουργού.
Η καλή σχέση των Καραμανλικών της Ν.Δ. με τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, αλλά υπάρχει. Φαντάζομαι ότι δεν είμαι ο μόνος που θυμάται εκείνο το περίφημο «τον πάω τον μικρό», που είχε διαρρεύσει σκοπίμως από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προ μηνών. Επιπλέον δε, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα για την τεχνική βοήθεια που προσέφερε ο Κ. Καραμανλής στον Αλέξη Τσίπρα στα πρώτα βήματά του ως αρχηγού κόμματος, προκειμένου να υπονομεύσει το γνωστό κακορίζικο. (Αυτό που βολοδέρνει σήμερα με το ΚΙΔΗΣΟ.) Οσο για τη στάση του Π. Παυλόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, περιττεύει να τα επαναλάβω―είμαι βέβαιος ότι τα έχετε ακούσει πολλές φορές από προχθές.
Συνεπώς, με την εκλογή του Π. Παυλόπουλου στην Προεδρία γίνονται στενότερες οι σχέσεις Καραμανλικών και Τσιπριστών. Τα συμφέροντά τους συμπλέουν -επί του παρόντος τουλάχιστον- καθώς οι πρώτοι θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Ν.Δ. και οι δεύτεροι να εμποδίσουν τη μετεξέλιξή της σε κάτι πιο φρέσκο και σύγχρονο.
Το θλιβερό συμπέρασμα αυτής της ιστορίας είναι ότι η πτώση της Ελλάδας δεν έχει πάτο. Οπως λέει ένας καλός φίλος: «Γκρεμός; Ποιος γκρεμόοοοοοοο....». Μόνο που αυτό το μακρόσυρτο «οοο», προσθέτει ο φίλος, συνεχίζει και συνεχίζει και συνεχίζει...

Βράζουν από θυμό

Μεγάλη αναστάτωση στους βασιλικούς κύκλους των Βρυξελλών. Πέραν των λόγων που περιττεύει να αναφέρω καθώς όλοι τους μαντεύουμε, η αναστάτωση οφείλεται και στο γεγονός ότι ορισμένοι συνεργάτες του Μεγαλειοτάτου -βέβαιοι όντες για την εκλογή Του- είχαν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να ξενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους και τώρα προσπαθούν να τη σταματήσουν. Τους εύχομαι να τα καταφέρουν, γιατί το ψωμί της ξενιτιάς είναι πικρό...

δημοσιεύτηκε στήν έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τής 19/2/2015
(από τή στήλη ΦAΛHPEYΣ )

Η επιστολή Βαρουφάκη προς Ντάισελμπλουμ



Οι ελληνικές αρχές αιτούνται παράταση της κύριας χρηματοδοτικής σύμβασης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για περίοδο 6 μηνών, κατά την οποία θα προχωρήσουν απο κοινού και θα χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία της τρέχουσας συμφωνίας, με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση και την επαναξιολόγηση στη βαση των ελληνικών προτάσεων απο τη μία πλευρά και των φορεών απο την άλλη. Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο της επιστολής που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, για το αίτημα παράτασης, με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου.

Στην επιστολή η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε βαθύτερες και πιο διευρυμένες μεταρρυθμίσεις, να επιτύχει την χρηματοοικονομική σταθερότητα και την βιωσιμότητα του χρέους και να ενισχύσει την κοινωνική δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας τα σημαντικά κοινωνικά κόστη που προκάλεσε η κρίση, αν και δεν υπάρχει αναφορά στην "ανθρωπιστική κρίση".

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, η Ελλάδα θα τιμήσει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις σε όλους τους πιστωτές της και ξεκαθαρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεργαστεί με τους εταίρους της, αναγνωρίζοντας τη Master Facility Agreement ως δεσμευτική αναφορικά με το χρηματοδοτικό και το διαδικαστικό περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με την επιστολή, επτά είναι οι λόγοι που η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση της συμφωνίας.

Ειδικότερα:

Για να συμφωνηθούν αμοιβαίως αποδεκτοί οικονομικοί και διοικητικοί όροι, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους φορείς, θα σταθεροποιήσουν την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, θα οδηγήσουν σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους και θα ενισχύσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015, λαμβάνοντας υπ' όψιν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Θα διασφαλιστεί σε στενή συνεργασία με την Ευρώπη και τους διεθνείς εταίρους ότι κάθε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο, ενώ δεν θα υπάρξει μονομερής ενέργεια που θα υπονομεύσει τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να επανεισαγάγει την εξαίρεση βάση της οποίας έκανε δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Θα επεκτείνει την διαθεσιμότητα των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θα επιτρέψει την έναρξη τεχνικών εργασιών μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και ΔΝΤ, για το νέο συμβόλαιο ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Να φτάσει σε μία συμφωνία για το πλαίσιο εποπτείας απο Ευρώπη, ΕΚΤ και στο ίδιο πνεύμα και από το ΔΝΤ για την διάρκεια της παράτασης.

Να συζητηθούν οι τρόποι για πιθανά νέα μέτρα που αφορούν το χρέος, στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
από kathimerini.gr