Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ο αγαπητός σέ όλους Γιάννης Δραγασάκης...

...πάντοτε σεμνός -καί γι αυτό αξιέπαινος- καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια γιά τήν αίσια έκβαση τών διαπραγματεύσεων καί σηκώνει στίς πλάτες του τό μεγαλύτερο καί σπουδαιότερο φορτίο από τό, εν εξελίξει, διαδραματιζόμενο θρίλλερ μεταξύ Ελλάδας καί δανειστών.  
Η υπερπροσπάθεια καί η αγωνία, γιά τό συντονισμό τού κυβερνητικού έργου, έχουν αφήσει -αδιάψευστα- τά ίχνη τους 
στό πρόσωπo καί στό όλο "παρουσιαστικό" του.
Κάτι πού είναι εμφανές 
-τίς τελευταίες μέρες
 καί "αποτυπώνεται"
στήν πρόσφατη φωτογραφία.
Δ.Ν.Α.

H Βρετανία είναι πρώτη στον αριθμό ανοιχτά ομοφυλοφίλων βουλευτών

Εμείς;
Το βρήκα σε ένα φύλλο των Times της περασμένης εβδομάδας και έχει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε, η Βρετανία είναι πρώτη στον αριθμό ανοιχτά ομοφυλοφίλων βουλευτών, με 32 σε σύνολο 650 και ποσοστό 4,9%. Ακολουθούν: Σουηδία με 12 (3,4%), Ολλανδία με 10 (6,6%), Γερμανία με 9 (1,7%), Νότιος Αφρική με 7 (1,7%), Νέα Ζηλανδία με 6 (5%), Καναδάς με 6 (1,9%), ΗΠΑ με 6 (1,3%), Δανία με 4 (2,2%), Ιρλανδία με 4 (2,4%), Φινλανδία με 3 (1,5%), Νορβηγία με 3 (1,7%), Ελβετία με 3 (1,5%), Βέλγιο με 2 (1,3%), Γαλλία με 2 (0,3%) και Πολωνία με 2 (0,4%). Εμείς δεν έχουμε ούτε έναν ― θέλω να πω, έχουμε διαφόρους, αλλά ούτε έναν ο οποίος να έχει το θάρρος να υπερασπίζεται τη σεξουαλική ταυτότητά του...


από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ"
τού Στέφανου Κασιμάτη
έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σημ. "Ν.Μ." : Yπέρτιτλος καί εικόνα, δική μας.

"Κλείδωσε" η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στη Ρίγα...


Επιβεβαιώθηκε το απόγευμα της Τρίτης πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα έχουν συνάντηση με...
τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας. Είχε προηγηθεί σχετική δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής Καγκελαρίας.

«Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο, στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι το τέλος Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή»...
tvxs.gr

Οριστική λύση και όχι παράταση της κρίσης...


Οριστική λύση και όχι παράταση της κρίσης"Σύντομα συμφωνία" με τους δανειστές - εταίρους, που θα βγάζει την Ελλάδα από το τούνελ των Μνημονίων και θα σπάει τον φαύλο κύκλο της...
λιτότητας και των μέτρων, προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Γ.Σ. του ΣΕΒ. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία θα αποτελεί οριστική λύση στο ελληνικό δράμα περιλαμβάνοντας τις τέσσερις -αναγκαίες γι' αυτό- προϋποθέσεις: Μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος, πρόβλεψη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον την πρώτη διετία, επενδυτικό πρόγραμμα για επανεκκίνηση της οικονομίας και μη επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Το τέλος της “Τυποεκδοτικής”...


Λουκέτο στην «Τυποεκδοτική» και επίσημα. Η στρατηγική απομάκρυνσης του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ συνεχίζεται. Πρώτα...
το  Καλοκαίρι του 2013 πουλήθηκαν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του 902, τα οποία και κατέληξαν , το πρώτο στον κύκλο συμφερόντων του Φιλιππου Βρυώνη και το δεύτερο στο Γιάννη Κουρτάκη. Οι προσπάθειες για να πουληθεί το ιστορικό τυπογραφείο του ΚΚΕ που έγινε τους τελευταίους 9 μήνες δεν είχαν αποτέλεσμα ενώ η εταιρεία δεν κατάφερε να ενταχθεί στο άρθρο 99 περί πτωχευτικής διαδικασίας.
typologies.gr

"Le Monde" : Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία...


Η "Le Monde" επιβεβαιώνει το «έγγραφο εργασίας» της ΕΕ για την Ελλάδα...
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία», τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας "Le Monde", στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός...
εγγράφου εργασίας το οποίο φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα κείμενο κυκλοφορεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, όμως επισημαίνεται ότι πρόκειται απλώς για ένα έγγραφο εργασίας. Το κείμενο αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας, όπως δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, εκτιμά η Monde, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς κύκλοι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της απ’ ό,τι μεταξύ των πιστωτών».Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ, καθώς διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείωνΑντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμπλέκεται σε αυτές πολύ ενεργά.Επίσης αξιωματούχοι της Επιτροπής, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν εδώ και εβδομάδες ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’» και «η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη», αλλά και ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».Όμως, σχολιάζει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να πείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα πιο επιφυλακτικά κράτη μέλη, διότι παρόλο που διαπραγματεύεται στο όνομα των χωρών της ευρωζώνης που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, η πολιτική απόφαση για μια συμφωνία με την Αθήνα θα ληφθεί στο Eurogroup.Και σε αυτό το ζήτημα δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την Κομισιόν, σημειώνει η Monde. Κάποιες, όπως η Γερμανία, τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ. «Και μια συμφωνία δεν θα επιτευχθεί χωρίς το ΔΝΤ», διαβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (19.05.15)

                                                                                                                                                       από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Τα Τίρανα αμφισβητούν τα σύνορα

 ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
 Θέμα χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Αλβανίας θέτουν τα Τίρανα, καθώς, με το έντονο διάβημα προς την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα –με το οποίο ζητούσαν τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα– ζήτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών στην Ηπειρο! Πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, εκτιμούν διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό στις ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.

Επιστολή «γαλάζιων» βουλευτών

Τη σύγκληση της Επιτροπής Εθν. Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής Γ. Βαρεμένο οι βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον Γ. Κουμουτσάκο. Η εκλογή Ακιντζί στα Κατεχόμενα, η κρίση στην ΠΓΔΜ, η απαίτηση της Αλβανίας για αλλαγή του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο που αποκάλυψε η «Κ» και η πορεία των συζητήσεων Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ καθιστούν αναγκαία τη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του κ. Κοτζιά, αναφέρεται στην επιστολή.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

ΦΠΑ δύο ταχυτήτων προτείνει η Αθήνα



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 Την πρότασή της για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ απέστειλε χθες η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών. Σε μία προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να μπορέσουν να ληφθούν σύντομα πολιτικές αποφάσεις που θα ενισχύουν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, χθες το βράδυ συνεδρίασε το Brussels Group για να εξετάσει την ελληνική πρόταση για το νέο καθεστώς ΦΠΑ και να καθορίσει τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει την ύπαρξη δύο βασικών συντελεστών, οι οποίοι όμως στην πράξη είναι τέσσερις:
1. Ενας υψηλός, που θα ανέρχεται στο 18%, αλλά θα ισχύει μόνο για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με μετρητά. Για τις συναλλαγές που θα γίνονται διαφορετικά (πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, μέσω τραπεζών, μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, συναλλαγματικές, επιταγές κ.λπ.) θα έχουν συντελεστή 15%.

2. Εναν χαμηλό συντελεστή που θα ισχύει μόνο για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία. Αυτός θα είναι στο 9,5% για συναλλαγές με μετρητά, ενώ με εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής θα υποχωρεί στο 6,5%.
Είναι σαφές ότι η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόθεσης του οικονομικού επιτελείου να ενισχύσει τις αγοραπωλησίες με πλαστικό χρήμα, ώστε να αντιμετωπιστεί και η φοροδιαφυγή. Υπενθυμίζεται ότι η φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ ετησίως. Εφόσον συμφωνηθεί και εφαρμοστεί η κυβερνητική πρόταση, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς για τα νησιά που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30% (5%, 9% και 16%).

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του τουρισμού θα έχουν ΦΠΑ 15% ή 18%, από 6,5% που είναι σήμερα, με το οικονομικό επιτελείο να αναμένει αύξηση των εσόδων εξαιτίας αυτής της αλλαγής. Ανοδικά θα κινηθούν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, καθώς σήμερα ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι στο 13%. Αντίθετα, θα μειωθεί η τιμή των καυσίμων που έχουν συντελεστή 23%, καθώς και εκείνες στα τσιγάρα και τα ποτά.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών υποδέχτηκαν την ελληνική πρόταση με επιφυλακτικότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η αποδοτικότητα του νέου καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς δεν μπορεί να είναι γνωστό τι μέγεθος συναλλαγών θα γίνει με μετρητά και τι χωρίς μετρητά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η πρόταση θα εξεταστεί ενδελεχώς από τους δανειστές, όπως σημειώνουν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε την ώρα που σύμφωνα με το tovima.gr έφθανε στην Αθήνα πρόταση συμφωνίας από την Κομισιόν, που προέβλεπε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επανεξέταση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ρύθμιση του θέματος των συλλογικών συμβάσεων μετά από έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας κ.λπ. Ωστόσο, από την Αθήνα υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει την ύπαρξη σχετικού εγγράφου, ενώ και η εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Ανίκα Μπράιτχαρτ, υποστήριξε πώς «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές Μέσων Ενημέρωσης για την πρόταση Κομισιόν/Γιουνκέρ για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ενήμεροι για μια τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια εποικοδομητική συμφωνία».
Επίσης, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι υπάρχει μεγάλος όγκος εγγράφων που ανταλλάσσει η κάθε πλευρά και όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης ο όγκος αυτός αυξάνεται. Μάλιστα, άλλος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριζε πως αυτή η πρόταση είναι αδύνατον να πάρει το «πράσινο φως» από οποιονδήποτε θεσμό.
Στελέχη των δανειστών μιλώντας στην «Κ» δεν συμμερίζονταν την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας άμεσα και εκτιμούσαν ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη δική τους ενημέρωση το κράτος έχει ρευστότητα για τις επόμενες λίγες εβδομάδες. «Υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, αλλά ο ρυθμός είναι αργός και θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Σχοινάς. Και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά». Επίσης, ανέφερε πως «ό,τι και να συμβεί στη Ρίγα, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη να γεφυρωθούν οι διαφορές στα τελευταία ζητήματα που απομένουν και τα οποία συζητούνται».
έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αυτοψία σε πέντε λιμάνια για τις υποδομές στην κρουαζιέρα

undefined
Τα λιμάνια της Μυκόνου, της Πάτμου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και του Ηρακλείου επισκέφθηκε κλιμάκιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) μαζί με τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας καθηγητή Κων. Μουζούρη και τη δρ. Βασιλική Τσουκαλά, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στις λιμενικές υποδομές των νησιών.
Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, δημάρχους, φορείς διοίκησης και διαχείρισης των λιμένων καθώς και τοπικούς ναυτικούς και τουριστικούς πράκτορες.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τα λιμάνια, καθώς και άλλες αναγκαίες υποδομές για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων και των μεταφερόμενων επιβατών-τουριστών που επισκέπτονται τα ενδιαφέροντα μέρη στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων.
Παρατίθενται τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθησαν στις συναντήσεις:
I. Στη Μύκονο
1. Η λειτουργία του κτιρίου – αίθουσα επιβατών – terminal στην περιοχή του Τούρλου.
2. Η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης καταλλήλου μετώπου, με σύγχρονα νέα κρηπιδώματα, στην ως άνω περιοχή, με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσοτέρων κρουαζιεροπλοίων.
3. Βελτιώσεις σε υφιστάμενα προς ανατολάς άλλα κρηπιδώματα, καθώς και στα σημεία που αποβιβάζονται οι επισκέπτες – τουρίστες που μεταφέρονται με τα σκάφη των Λεμβούχων, από τα αγκυροβολούντα στον όρμο κρουαζιερόπλοια. Επίσης για τα σημεία αυτά επισημάνθηκε, από την πλευρά της Ενώσεως Κρουαζιεροπλοίων, η ανάγκη ρυθμίσεων στην προσόρμιση των σκαφών των Λεμβούχων, προκειμένου για την άνετη και ασφαλή αποβίβαση των επιβατών – τουριστών.
4. Εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.
(γιά νά δείτε τίς συναντήσεις καί τί συζητήθηκε στούς  άλλους λιμένες Πάτμου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ καντε κλίκ : ΕΔΩ 
Όλες οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της Ενώσεως Κρουαζιεροπλοίων ευχαρίστησαν τον κ. Περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου, τους κ. κ. Δημάρχους, καθώς και τους άλλους επικεφαλείς φορέων των Αρχών λιμένων για την προθυμία και το ενδιαφέρον στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ΕΕΚΦΝ.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως, υπάρξει συνέχεια των συναντήσεων, προκειμένου με τον τρόπο αυτό, να μπορούν να ακούγονται οι απόψεις των χρηστών στους σχεδιασμούς των έργων, πριν αρχίσει η εκτέλεση των. Το στοιχείο αυτό δίδει τη δυνατότητα να καταγράφονται οι απόψεις των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για τους χειρισμούς των πλοίων κατά την είσοδο και έξοδο από τον λιμένα, καθώς και την παραμονή των εκεί, λαμβάνοντας πάντα τον παράγοντα ασφάλεια (safety), που σχετίζεται και με τις επικρατούσες σε κάθε περίπτωση καιρικές συνθήκες στους λιμένες και τα αγκυροβόλια.
efsyn.gr

Αξονας Αθήνας - Βρυξελλών και «πόλεμος»...

...Γιούνκερ με ΔΝΤ και Σόιμπλε

TVXS Ανάλυση


                              Νικόλ Λειβαδάρη
Εάν ο δρόμος προς τον «έντιμο συμβιβασμό» παραμένει ακόμη ανοιχτός, τότε το «σχέδιο Γιούνκερ» - ή, για την ακρίβεια, το «non paper» Γιούνκερ - θα μπορούσε να αποτελεί το θεμέλιό του. Ο «άξονας λύσης», όμως, που χτίζεται πυρετωδώς μεταξύ Αθήνας – Βρυξελλών μπορεί και να προσκρούσει τελικώς ακριβώς πάνω στη διαρροή του επίμαχου κειμένου.
Στην πραγματικότητα, και σύμφωνα με τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Αθήνα, υπάρχει όντως παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν για άμεση «win win» πολιτική λύση – μια παρέμβαση, όμως, που συναντά το σύνηθες τείχος της «σκληρής φράξιας» του Βερολίνου (Σόιμπλε) και του άκαμπτου ΔΝΤ.
Τι δίνει στην Ελλάδα το non paper Γιούνκερ
Στην πράξη, το «non paper Γιούνκερ» ζητά από την Ελλάδα ήπια μέτρα ύψους 5 δις, δίνοντας ως αντάλλαγμα σχεδόν...

Το σκήνωμα του δημοσίου ταμείου σε λαϊκό προσκύνημα

Tvxs Σκίτσο 

Το σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

undefinedΜετά την επιτυχία που είχε η περιφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στους πιστούς, η περιφορά ενός «άλλου» σκηνώματος για τους «άπιστους»...

Πρόταση για παραπομπή σε δίκη έξι ατόμων για την υπόθεση Καρούζου

Εκτός απο τον Ιωάννη Καρούζο, ο εισαγγελέας προτείνει επίσης να παραπεμφθεί σε δίκη και η πρώην σύζυγός του καθώς και άλλα τέσσερα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση των ακινήτων.
Κατά περίπτωση τα αδικήματα που τους αποδίδονται είναι: νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και  έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση ο Ι. Καρούζος και η πρώην σύζυγός του Ρεβέκα Σκαφτούρα χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα προερχόμενο κυρίως από φοροδιαφυγή.
Το ξέπλυμα αδήλωτου χρήματος τελούνταν, όπως αναφέρεται στη πρόταση, κατ΄επάγγελμα  αφού «είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιριών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά , το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα.
Κατά την εισαγγελική πρόταση πρέπει να απαλλαχθούν για το αδίκημα της απιστίας τα μέλη των επιτροπών και των συμβουλίων των τραπεζών που χορήγησαν τα δάνεια και οι Ιωάννης Καρούζος, Ρεβέκα Σκαφτούρα, καθώς και συγγενικό αυτής πρόσωπο, για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.
kathimerini.gr

Maya Plisetskaya (1925-2015) - Η ντίβα τού χορού


Ο Μορίς Μπεζάρ τη χαρακτήρισε τελευταίο ζωντανό μύθο του χορού. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ έλεγε πως η ερμηνεία της ήταν απολαυστική σαν τη σαμπάνια. Η ίδια, έπειτα από μια παιδική ηλικία γεμάτη δυσκολίες και ανατροπές, πάνω στη σκηνή έζησε τις πιο έντονες συγκινήσεις. Το κοινό του κλασικού μπαλέτου τη λάτρεψε. Από την αγάπη του κόσμου αντλούσε τη δύναμη να συνεχίζει, σε πείσμα όσων την πολέμησαν. Και ήταν πολλοί - από την πλευρά της εξουσίας πάντα, η οποία της προκαλούσε φόβο και αποστροφή. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην περάσει το κατώφλι της εξουσίας και να μην αρρωστήσει η ψυχή του», έλεγε...

Γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1925. Ο πατέρας της, Μιχαήλ Πλισέτσκι, ήταν μηχανικός και επί Στάλιν διετέλεσε πρόξενος στο Σπίτσμπεργκεν της Νορβηγίας. Η μητέρα της, Ραχήλ Μεσερέρ, ήταν ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου. Τα πρώτα παιδικά χρόνια της Μάγια ήταν ευτυχισμένα σε ένα περιβάλλον προστατευμένο, που της εμφύσησε την αγάπη για τις τέχνες. Κι έπειτα όλα άλλαξαν. Το 1937, ο Πλισέτσκι ανακλήθηκε στη Μόσχα, συνελήφθη κατηγορούμενος για προδοσία -λόγω παλιάς φιλίας του με τον Λέοντα Τρότσκι- και εκτελέστηκε. Η Ραχήλ, ως σύζυγος ενός «εχθρού του λαού», αν και έγκυος στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας στο Καζαχστάν.
Η κόρη τους έμεινε ολομόναχη και θα κατέληγε σε ορφανοτροφείο...