Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

                                                                                                                                  Tvxs Σκίτσο  | 23 Νοε. 2015

Ελεύθεροι πολιορκημένοι, στις αμαρτωλές Βρυξέλλες

 Ανταπόκριση
Του Στέλιου Κούλογλου

Στέλιος Κούλογλου
tvxs.gr| 23 Νοε. 2015
Είναι σαν να έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος, αλλά χωρίς να έχει γίνει πραξικόπημα. Στους έρημους κεντρικούς δρόμους και έξω από δημόσια κτίρια υπάρχουν στρατιωτικά οχήματα. Τα μεγάλα καταστήματα είναι κλειστά, όπως τα μουσεία και τα σινεμά. Έξω από το Σοφιτέλ, ένα από τα κεντρικά ξενοδοχεία, μέτρησα έξι στρατιώτες και μια ειδική φρουρό, οπλισμένους σαν αστακούς. Στα Μακ Ντολαντς και τα Quick, μπορείς να φας χάμπουργκερ με τυρί και ασφάλεια: υπάρχουν τουλάχιστον 3 φρουροί, έξω από κάθε κατάστημα. Και οι περαστικοί, λιγότεροι ασφαλώς από τους 1000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας του Βελγίου, κοιτάζονται καχύποπτα. Μήπως ο άλλος έχει φάτσα Άραβα ή κουβαλάει κάποια περίεργη μεγάλη τσάντα.
Το Σάββατο η κυβέρνηση κήρυξε τις Βρυξέλλες σε κατάσταση συναγερμού, κάνοντας λόγο για «σοβαρή και επικείμενη απειλή» και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κίνδυνος βομβιστικών επιθέσεων και επιθέσεων από ενόπλους». Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί επισήμως περισσότερες πληροφορίες, ούτε έχουν υπάρξει διαρροές στον τύπο. Υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάτι προετοιμαζόταν για το Σαββατοκύριακο; 'H μήπως επιλέχθηκε να γίνουν για προληπτικούς λόγους οι ανακοινώσεις το Σάββατο, καθώς τόσο δραστικά μέτρα, όπως το το κλείσιμο του μετρό θα παρέλυαν την πόλη και τις οικονομικές δραστηριότητες τις καθημερινές; Σίγουρα κάποιες συνοικίες της πρωτεύουσας αποτελούν θερμοκήπια τρομοκρατών εδώ και χρόνια, αλλά μήπως η κυβέρνηση ήθελε να δείξει, πώς ό,τι και αν συμβεί, η ίδια παίρνει μέτρα; Άλλωστε τα αντίστοιχα που πήρε ο Γάλλος πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα, όπως η επέκταση της κατάστασης ανάγκης για 9 μήνες, επικροτούνται πάνω από το 90% των Γάλλων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ατυχή προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.
Το βέβαιο είναι ότι βελγική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα ουσιαστικά μέτρα που θα έπρεπε να πάρει, εδώ και χρόνια. Στη διάσημη πλέον συνοικία Μολενμπέκ, επειδή εκεί ζούσαν πολλοί από τους τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το Παρίσι στις...

Βέλγιο: Πέντε νέες συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Λιέγη...

Βέλγιο: Πέντε νέες συλλήψεις σε Βρυξέλλες και ΛιέγηΣε πέντε νέες συλλήψεις σε Βρυξέλλες και Λιέγη προχώρησαν σήμερα οι αρχές του Βελγίου.
Ο Βέλγος εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν...
συλληφθεί συνολικά 21 άτομα, ωστόσο, οι έρευνες και οι επιδρομές της αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται, ενώ η χώρα παραμένει σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής.

Ακόμη, ο Βέλγος εισαγγελέας διευκρίνισε πως το αυτοκίνητο μάρκας BMW που απέφυγε το μπλόκο της αστυνομίας κοντά στη Λιέγη, αναγνωρίστηκε και δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει πως υπάρχει σχέση με τον καταζητούμενο Σαλάχ Αμπντεσλάμ...
 

Πριν συνηθίσουν τις νέες μειώσεις...


... συζητούν για νέο γύρο περικοπών!...
Καλά, καλά δεν έχουν υπογράψει όλοι οι εργαζόμενοι τις νέες συμβάσεις με τις νέες μειώσεις στους μισθούς τους… Και η διοίκηση άνοιξε τη συζήτηση για νέο γύρο περικοπών! Απίστευτο κι όμως αληθινό… Αφού σύμφωνα με πληροφορίες η...
διοίκηση του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού αναζητά τρόπο να προχωρήσει σε συμπληρωματικές μειώσεις ή όπως το πλασάρουν οι ίδιοι σε «διορθωτικές» κινήσεις, προκειμένου – λέει, να εξαλείψουν κάποιες αδικίες που δημιούργησαν οι τελευταίες περικοπές!

Στην πραγματικότητα δεν βγαίνουν τα νούμερα, απειλείται ευθέως η βιωσιμότητα της επιχείρησης και ένας απο τους τρόπους που μελετώνται ώστε να βγει η σεζόν είναι να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις μισθών!

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο «πονοκέφαλος» της διοίκησης (να ήταν μόνο αυτός) έχει να κάνει – όπως ήδη αναφέρθηκε, με το πώς θα ονομάσουν το νέο γύρο μειώσεων πριν στεγνώσει το μελάνι από τον προηγούμενο και πώς θα καταστείλουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων!

Τέλος, ο νέος γύρος περικοπών – χρονικά, τοποθετείται αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σε μια στιγμή που θα έχουν «σκάσει» για τα καλά και δυο «ενδοεταιρικά» τρόπον τινα μέτωπα που θα «χρησιμοποιηθούν» απο τη διοίκηση ως μοχλός πίεσης για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι! Αφού στην ουσία τα δυο αυτά γεγονότα που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη, δηλαδή θα σηκώσουν μπόλικη σκόνη και θα ταράξουν τις ισορροπίες στα media… Θα επιχειρηθεί να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν τους εργαζόμενους.
enimerosi24.gr

Κήρυξη πολέμου στη Νέα Δημοκρατία

Tvxs Ρεπορτάζ


16:07 | 23 Νοε. 2015
Γενική σύρραξη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, φέρνει στη Νέα Δημοκρατία το φιάσκο της (μη) εκλογής αρχηγού - μια σύρραξη, την οποία κήρυξε και επισήμως σήμερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοχεύοντας ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά και δείχνοντας καθαρά πλέον τα δύο στρατόπεδα στα οποία έχει χωριστεί η συντηρητική παράταξη.

Μεϊμαράκης: «Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του προέδρου»

Εμφύλιος στη ΝΔ - άρχισε ξανά η διακοπείσα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ

 
Εμφύλιος στη ΝΔ - άρχισε ξανά η διακοπείσα συνεδρίαση της ΚΕΦΕ
 
Με αντεπίθεση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανοίγει πολλαπλά εσωκομματικά μέτωπα, φουντώνει ο γαλάζιος εμφύλιος μετά το φιάσκο με την ανάδειξη της κομματικής ηγεσίας.

Εν τω μεταξύ, η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, που ξεκίνησε στις 2.30 μετά το μεσημέρι, διεκόπη έπειτα από μία ώρα, καθώς τα μέλη της ζήτησαν να λάβουν διά των εκπροσώπων των υποψηφίων προέδρων, «δήλωση εμπιστοσύνης» ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια επανεκκίνησης της εσωκομματικής διαδικασίας.

Τελικά, τα μέλη της ΚΕΦΕ έλαβαν τη δήλωση που ζητούσαν και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.

Ο νυν πρόεδρος της ΝΔ προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος στη Λεωφόρο Συγγρού, δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας τους συνυποψηφίους του να παραιτηθούν, ο μεν Απόστολος Τζιτζικώστας από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, οι δε Κυριάκος Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης από την θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ.

Ο κ. Γεωργιάδης σήκωσε πρώτος το γάντι δηλώνοντας πρώτος την παραίτηση του από το αξίωμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ λίγο αργότερα παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα σχολίασαν ότι η απαίτηση Μεϊμαράκη «είναι προσχηματική» και προσέθεσαν ότι Περιφερειάρχης είναι εκλεγμένος από τον λαό και δεν πρόκειται για κομματική θέση από την οποία θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Ενα σκηνικό ρήξης, ωστόσο, δημιουργείται στο κόμμα από τις παράλληλες βολές που εξαπέλυσε ο κ. Μεϊμαράκης κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του βουλευτή Μάκη Βορίδη, τους οποίους εμφάνισε ως εγγυητές της εταιρείας Infosolution, που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών και αποδέχτηκε την ευθύνη της για το φιάσκο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει το μεσημέρι η ΚΕΦΕ για να εξετάσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια της αναβληθείσας εκλογής.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να συγκληθεί η ΚΟ για το θέμα του προϋπολογισμού και παράλληλα για να συζητήσει και για τα θέματα του μεταβατικού προέδρου και της εκλογής του νέου αρχηγού.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η εκκωφαντική του σιωπή χθες ήταν μήνυμα θλίψης και συγνώμης προς τον κόσμο της ΝΔ «που πληγώσαμε», ωστόσο επισήμανε ότι το θέμα ήταν τεχνικό και πως πολιτικοποιήθηκε «ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης» προς το μέρος του.

Σημείωσε πως όλοι γνώριζαν την εταιρεία γιατί είχαν αντιπροσώπους στην ΚΕΦΕ και πως είναι υποκριτικό να δείχνουν χθες ότι δεν γνώριζαν, ζητώντας παραίτηση του προέδρου την ώρα που για τα τεχνικά θέματα δεν είναι αυτός υπεύθυνος.

Μίλησε για θράσος των ανθυποψηφίων του να λένε ότι έφταιξε, λέγοντας με νόημα ότι έφταιξε γιατί τους εμπιστεύτηκε.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μάλιστα προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου και ειδικότερα αναφέρθηκε στη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Τεχνικό το θέμα
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, «το θέμα ήταν απολύτως τεχνικό, δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί».

Απέρριψε τις ευθύνες που του προσάπτουν οι συνυποψήφιοί του για το φιάσκο στη...

Tό σκίτσο...

...Της Εφης Ξένου
                                                                                                                                                      από "ΤΑ ΝΕΑ"

Επίθεση κατά πάντων από Μεϊμαράκη - Οργή Σαμαρά


Σε μετωπική σύγκρουση με τους συνυποψηφίους του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλά και με τον τέως Πρόεδρο του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά προχωρά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που ανακοίνωσε πριν λίγο την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του μεταβατικού Προέδρου, εφόσον όμως παραιτηθεί και ο κ. Απ. Τζιτζικώστας από τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρ. Μακεδονίας αλλά και οι κύριοι Μητσοτάκης και Γεωργιάδης από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.
Οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι η θέση του στην Περιφέρεια δεν είναι κομματική.

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, διεμήνυσε μέσω συνεργατων του πως "όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού".

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή για προσωπική ηθική βλάβη στην εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό έργο των εκλογών. Ανέφερε επίσης ότι θα σκεφτεί αν θα κανει το ιδιο και εναντίον του προεδρου της ΚΕΦΕ και γραμματεα του κομματος Ανδρέα Παπαμιμίκου, του διευθυντή της ΝΔ Δημήτρη Τσιμάρα και του διευθυντή πληροφορικής του κόμματος Νίκου Πέτσα.

«Είμαι διατεθειμένος να παραδώσω την καρέκλα του μεταβατικού προέδρου», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης μετά την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν είμαι γατζωμένος στην καρέκλα».

Έκανε μάλιστα προτάσεις για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου και ειδικότερα αναφέρθηκε στη Μαριέτα Γιαννάκου, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Δημήτρη Σιούφα και την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Δεν απέκλεισε, επίσης, οι αρμοδιότητες να μεταβιβαστούν προσωρινά στον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Ο κ. Μεϊμαράκης, στην πρώτη δήλωσή του μετά το χθεσινό φιάσκο στη διαδικασία εκλογής, επετέθη κατά πάντων και κυρίως προς την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, επιβεβαιώνοντας πως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη μία σκληρή μάχη φατριών.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα που κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, αποδίδοντας ευθέως την εμπλοκή στους χειρισμούς ανθρώπων που επέλεξε ο προκάτοχός του στο κόμμα. Τον κ. Παπαμιμίκο, τον κ. Τσιμάρα, το διευθυντή μηχανοργάνωσης τους επέλεξε ο κ. Σαμαράς, τους βρήκα και δεν τους πείραξα είπε, προσθέτοντας, μάλιστα, πως «ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία, γιατί λοιπόν εκπλήσσονται όλοι;». «Τόσο θράσος σήμερα να λένε ότι έφταιγα εγώ, μάλλον έφταιγα γιατί τους εμπιστεύτηκα», συνέχισε.
«Σε αυτή τη διαδικασία προσήλθα με σεβασμό στους συνυποψηφίους μου και στη διαδικασία και γι' αυτό δεν έκανα και πολλές εμφανίσεις. Δεν απάντηση πολλές φορές και σε διάφορες προκλήσεις προσωπικές που δέχθηκα. Χθες δεν μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή μου ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες. Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, οι συνάδελφοι βρήκαν το θέμα της τεχνικής βλάβης, ως πεδίο αντιπαράθεσης και προσωπικής επίθεσης, ενώ και οι ίδιοι γνώριζαν τα πάντα», είχε δηλώσει αρχικώς ο κ. Μεϊμαράκης.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου


O Kώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα...

ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΕΔΕΙΞΕ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ...



Φελνίκος  
Το γεγονός ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε και δεν ανεξαρτοποιήθηκε ήταν μια πράξη τίμια και αξιοπρεπής, αλλά και ανταπόδοσης των ευεργεσιών που παρείχε ο πρωθυπουργός στο νεαρό, τέως πλέον, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που τον έχρισε υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων, τον έκανε κυβερνητικό και στη συνέχεια κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τον τοποθέτησε στη δεύτερη εκλόγιμη στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθηνών.
Κάνουν όμως λάθος στου Μαξίμου να θεωρούν πως με την ενέργειά του αυτή ο Γαβριήλ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ για όσους βουλευτές ενδέχεται να διαφωνήσουν στο μέλλον με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είμαι σίγουρος ότι για τα επόμενα προαπαιτούμενα, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά και τα μέτρα για τους αγρότες οι διαφωνούντες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σακελλαρίδη. Το πιθανότερο είναι να μιμηθούν τον Στάθη Παναγούλη. Και ειδικά οι βουλευτές που προέρχονται από περιφέρειες όπου οι αγρότες αποτελούν ισχυρή εκλογική "πελατεία".
Ενδεχομένως το ίδιο να συμβεί και με τους ΑΝΕΛ και κάποιοι να θελήσουν να βαδίσουν το δρόμο του Νίκου Νικολόπουλου. Βεβαίως, επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου είναι μικρή ο υπουργός Άμυνας μάλλον θα μπορέσει, εξαιρουμένης μιάς ή δύο περιπτώσεων, να την ελέγξει πιο εύκολα.
Το σίγουρο είναι πως η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε και από 155 αριθμεί πλέον 153 βουλευτές. Σε άλλες περιόδους η ισχνή αυτή πλειοψηφία δεν συνιστούσε μεγάλο πρόβλημα είτε επειδή οι κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές οπότε ήταν πιο συνεκτικές είτε, και το σπουδαιότερο, δεν είχε να αντιμετωπίσει τον όγκο και την οξύτητα των προβλημάτων όπως η σημερινή.
Τώρα, η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια επικίνδυνη και γκρίζα ζώνη όσον αφορά τη συνοχή και τη σταθερότητά της. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και μάλιστα ενωρίτερον απ' ότι προέβλεπαν οι περισσότεροι. Ο πρωθυπουργός αναγκασμένος, εκ των πραγμάτων, να πλεύσει σε ταραγμένα νερά θα πρέπει να επιδείξει αξιοζήλευτες ικανότητες καπετάνιου για να μην οδηγήσει το κυβερνητικό σκάφος σε ξέρα.
Και επειδή το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό ίσως δεν θα πρέπει να αναμένει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να ανασυνθέσει και να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ίσως θα πρέπει να το κάνει τώρα που ακόμη βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αύριο και αν το πράξει εξ ανάγκης θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Και ως γνωστόν τους αδύναμους δεν τους υπολογίζουν πολύ, ενώ είναι και αυτοί που ταλαιπωρούνται περισσότερο.
Με την παραίτησή του ο Γαβριήλ έδειξε στον Αλέξη πως χάνει τους παλιούς του φίλους και ιδιαίτερα τη γενιά του που τον βοήθησε να καταλάβει την εξουσία. Μη ξεχνάμε πως πριν λίγο καιρό αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας του κόμματος Κορωνάκης και πιο πριν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Καρίτσης και μια σειρά άλλων νεαρών στελεχών συνοδοιπόρων και "ανακτορική φρουρά" του Τσίπρα. Επιπροσθέτως, ο Γαβριήλ ανήκει στους "53" που, μετά το Αριστερό Ρεύμα του Λαφαζάνη και τις άλλες αριστερές ή αριστερίστικες συνιστώσες που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου και συνεκρότησαν τη ΛΑΕ, αποτελούν το τελευταίο ριζοσπαστικό-αριστερό οχυρό του ΣΥΡΙΖΑ άμα και το άλλοθι για να επικαλείται η ηγεσία του το "ηρωϊκό παρελθόν" της.
Με την παραίτησή του ο παραιτηθείς βουλευτής Σακελλαρίδης έδειξε στον πρωθυπουργό Τσίπρα πως η κυβέρνηση εισερχόμενη στη μνημονιακή στενωπό οδηγείται πιθανότατα και σε κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο. Απομένει στον πρωθυπουργό να διαλέξει το δρόμο για να βγεί απ' αυτό. Όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να μην εγκλωβιστεί. Και πάντως, εάν θέλει να αποφύγει το ατύχημα, δεν μπορεί να το κάνει με το να βγάζει αριστερό φλας και να στρίβει δεξιά...
matrix24.gr

Αυτό είναι το ΠΑΟ-Ολυμπιακός αγόρι μου

Σκίτσο του Δημήτρη Δημαρέλου
thepressproject.gr

H συμβουλή του Αϊνστάιν...

...για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών


tvxs.gr | 22 Νοε. 2015
Mια νεαρή μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή.

Δεν έχουν όμως πειστεί όλοι ότι τα παραμύθια είναι τόσο σημαντικά για τα παιδιά. Έρευνα που έγινε σε γονείς στη Βρετανία αναφέρει ότι το 25% δε διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά κάτω των 5 ετών, είτε επειδή θεωρούν ότι είναι πολύ τρομακτικά, είτε επειδή δε συμφωνούν με το πρότυπο ζωής που δίνουν στα παιδιά (τι πρότυπο δίνει η Ωραία Κοιμωμένη που περιμένει τον ωραίο πρίγκιπα να τη φιλήσει για να ξυπνήσει;).
Κάνει τόσο λάθος ο Αϊνστάιν λοιπόν; Μάλλον όχι. Ας δούμε γιατί τα παραμύθια είναι πολύτιμη πνευματική «τροφή» για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακόμη και τα πιο τρομακτικά:

Ενώ το εισόδημα συρρικνώνεται, οι τιμές προϊόντων αντιστέκονται


Μύθος αποδεικνύεται η εκτίμηση πως το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει. Ακόμα και σήμερα, είμαστε «ακριβότεροι» στις τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Ετσι, σήμερα, έπειτα από μια εξαετία ύφεσης, ακόμα και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ή ένα λίτρο βενζίνης πωλείται -έστω οριακά- ακριβότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Η πραγματικότητα, δε, είναι πιο σκληρή, καθώς σε επίπεδο απόλυτων τιμών η σύγκριση για αρκετά προϊόντα και υπηρεσίες αποκαλύπτει πως στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές από τις ακριβότερες τιμές.
Στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ ο πληθωρισμός εμφανίζεται αρνητικός για 32 συνεχόμενους μήνες, η μείωση των τιμών που αντικατοπτρίζει υπολείπεται πολύ των μειώσεων στο μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ενώ δηλαδή οι τιμές μειώνονται οριακά μετά το 2013, το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται από το 2008 και μετά κατά 6,7% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται σήμερα στα 17.448 ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ που είναι στα 24.339 ευρώ. Κατατάσσεται δηλαδή μόλις στην 27η θέση μεταξύ των 36 χωρών-μελών του Οργανισμού και πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Πρακτικά το διαθέσιμο εισόδημα εμφανίζεται να έχει μειωθεί την τελευταία 7ετία με διπλάσιους σχεδόν ρυθμούς από αυτούς της ύφεσης, ελέω ανεργίας και υπερφορολόγησης. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως μεγάλο μέρος του αποπληθωρισμού στην Ελλάδα αποτελεί προϊόν της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και όχι δομική αποκλιμάκωση, τότε γίνεται ευκολότερα αντιληπτό πως ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει πιο προσιτά.
Επιπλέον δεν έχουν υποχωρήσει όλες οι τιμές στην Ελλάδα. Και ακόμα και εκεί που έχουν υποχωρήσει συχνά εμφανίζονται ακόμα υψηλότερες σε σχέση με άλλες συγκρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα ένα κιλό αλεύρι στην Ισπανία κοστίσει 1,03 ευρώ όταν στην Ελλάδα αποτιμάται 1,25 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που έγινε τον Οκτώβριο του 2015. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί για τοστ που στην Ελλάδα εμφανίζεται ακριβότερο από την Ισπανία αλλά και από τη Γερμανία.
Ενα iPhone 6s χωρητικότητας 16gb στην Ελλάδα κοστίζει 789 ευρώ έναντι 739 ευρώ στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Αυστρία, 749 ευρώ στη Γαλλία και 770 ευρώ στην Ιταλία. Είναι δηλαδή ακριβότερο από ό,τι σε χώρες με σημαντικά υψηλότερο κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα.
Ενδεικτικές τιμές από το Διαδίκτυο για ένα καινούργιο Volkswagen Golf 1.400 κυβικών εκατοστών βασικού εξοπλισμού δείχνουν πως αυτό κοστίζει περί τα 21.250 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 19.000 ευρώ στη Γαλλία, 20.000 ευρώ στην Ιταλία, 19.500 ευρώ στην Ισπανία και 18.500 ευρώ στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Numbeo, οργανισμό που συλλέγει μαζικά και καταγράφει τέτοια δεδομένα παγκοσμίως τα οποία και χρησιμοποιούν μεγάλοι ανεξάρτητοι οργανισμοί ενημέρωσης.

Οριακά φθηνότερη εμφανίζεται η Ελλάδα σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αυστρία σε κάποια άλλα βασικά προϊόντα.
Οπως για παράδειγμα ένα παντελόνι τζιν Levis 501 ή εφάμιλλο ή ένα καλοκαιρινό γυναίκειο φόρεμα H&M ή Zara, εμπορικά σήματα που διατίθενται πανευρωπαϊκά. Ομως σε άλλα προϊόντα που απορροφούν σημαντικότατο κομμάτι του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρηματικών δαπανών η Ελλάδα παραμένει ακριβότερη.

 
Δουλεύουν περισσότερο, αμείβονται λιγότερο
Τι γίνεται όμως με τις τιμές στο κρίσιμο μέτωπο της ενέργειας; Σύμφωνα με στοιχεία από το πανευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών, fuel-prices-europe.info, στις αρχές της εβδομάδας ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κόστιζε στην Ελλάδα 1,398 ευρώ. Ηταν δηλαδή η 12η ακριβότερη χώρα μεταξύ των 56 συνολικά ευρωπαϊκών και άλλων χωρών που παρακολουθεί ο εν λόγω οργανισμός. Παράλληλα, στην Ισπανία η ίδια βενζίνη κόστιζε 1,179 ευρώ, στη Γερμανία 1,349 ευρώ, στη Γαλλία 1,307 ευρώ και στην Αυστρία μόλις 1,059 ευρώ. Εδώ η φορολογική αντιμετώπιση των καυσίμων σε κάθε χώρα εμφανώς επηρεάζει τα επίπεδα τιμών. Για σύγκριση αρκεί να αναφερθεί πως στις ΗΠΑ ένα λίτρο αμόλυβδης κοστίζει 0,518 ευρώ, στη Ρωσία 0,537 και στη Σαουδική Αραβία 0,113 ευρώ...
Ενδιαφέρον ίσως έχει και ο λεγόμενος δείκτης The Big Mac index που συγκρότησε το 1986 το περιοδικό The Economist και ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές του συγκεκριμένου προϊόντος σταθμισμένες σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). H Ελλάδα βρίσκεται στα 3,05 ευρώ έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 3,7 ευρώ, έναντι 3,00 ευρώ στην Πορτογαλία και 2,95 ευρώ στην Εσθονία.
Τα πράγματα όμως αποκτούν ακόμα πιο δυσοίωνη χροιά για το επίπεδο διαβίωσης στην Ελλάδα εάν συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι όπως η ένταση εργασίας και η απόδοσή της. Ενας εργαζόμενος στην Αθήνα αμείβεται με λιγότερο από ένα τρίτο όσων θα κέρδιζε εάν εργαζόταν στη Νέα Υόρκη. Ομως το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα ισούται με τα δύο τρίτα αυτού της αμερικανικής μητρόπολης. Εργάζεται δε ετησίως για να κερδίσει αυτά τα εισοδήματα περισσότερο απ’ ό,τι ένας Γερμανός που ζει στη Φρανκφούρτη, και λαμβάνει πέντε εργάσιμες μέρες τον χρόνο λιγότερη άδεια απ’ ό,τι εάν εργαζόταν στη γερμανική τραπεζική πρωτεύουσα.
Αυτά προκύπτουν από μελέτη της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS με τίτλο «Prices & Earnings 2015» που συνέταξε η μονάδα Wealth Management. Κατ’ ουσίαν η ετήσια μελέτη, η 16η του οίκου, μετράει διαθέσιμο εισόδημα και αγοραστική δύναμη, τα συγκρίνει διεθνώς και παρέχει κάποιους ποσοτικούς δείκτες που επηρεάζουν τη συνολικότερη ποιότητα ζωής. Με βάση αυτά τα δεδομένα της UBS ο μέσος Αθηναίος δουλεύει περισσότερο και από κάποιον που κατοικεί στη Λισσαβώνα, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη ή τη Ρώμη, όλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αγωγή 1,5 εκατ. ευρω, για το φιάσκο στις εκλογές...

Στην κατάθεση αγωγής κατά της εταιρείας Infosolution για τα προβλήματα του online συστήματος στις εκλογές του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και τα οποία τελικά οδήγησαν στην αναβολή της διαδικασίας αναμένεται να προχωρήσει η ΝΔ.

Παρά το γεγονός ότι...
ο υπεύθυνος της εταιρείας σε συνάντηση που είχε με στελέχη της ΝΔ αποδέχθηκε την ευθύνη του και επέστρεψε την προκαταβολή που του είχε καταβληθεί, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υποβολή αγωγής ζητώντας το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ καθώς θεωρούν ότι το κόμμα υπέστη τεράστια δυσφήμιση από την εικόνα που δημιουργήθηκε την Κυριακή.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει την εταιρεία ως υπεύθυνη για όσα συνέβησαν την Κυριακή. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής με την οποία ανακοινωνόταν η αναβολή της εκλογικής διαδικασίας: «Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της»...
 

Το φιάσκο βάθυνε την κρίση...

Το φιάσκο με την αποτυχία διεξαγωγής εκλογών για την αναδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, το οποίο ούτως ή άλλως ταλανίζεται από εσωκομματική κρίση τους τελευταίους μήνες.

Οι κάλπες δεν άνοιξαν ποτέ, καθώς τεχνικές δυσκολίες έφεραν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της διαδικασίας.

Η αναβολή των εκλογών προήλθε από το γεγονός πως υπήρξε αδυναμία εγκατάστασης του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχε καν ο απαιτούμενος εξοπλισμός, όπως για παράδειγμα σε αρκετά λάπτοπ δεν υπήρχαν φορτιστές.

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Κόμματος ανακοίνωσε ότι...

Φεβρουάριο η υποβολή δηλώσεων από το 2016


FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros