Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΟ ΔΡΟΜΟ ΕΔΕΙΞΕ Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ...



Φελνίκος  
Το γεγονός ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραιτήθηκε και δεν ανεξαρτοποιήθηκε ήταν μια πράξη τίμια και αξιοπρεπής, αλλά και ανταπόδοσης των ευεργεσιών που παρείχε ο πρωθυπουργός στο νεαρό, τέως πλέον, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που τον έχρισε υποψήφιο για το Δήμο Αθηναίων, τον έκανε κυβερνητικό και στη συνέχεια κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου τον τοποθέτησε στη δεύτερη εκλόγιμη στο ψηφοδέλτιο της Α' Αθηνών.
Κάνουν όμως λάθος στου Μαξίμου να θεωρούν πως με την ενέργειά του αυτή ο Γαβριήλ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ για όσους βουλευτές ενδέχεται να διαφωνήσουν στο μέλλον με την κυβερνητική πολιτική. Δεν είμαι σίγουρος ότι για τα επόμενα προαπαιτούμενα, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα εργασιακά και τα μέτρα για τους αγρότες οι διαφωνούντες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σακελλαρίδη. Το πιθανότερο είναι να μιμηθούν τον Στάθη Παναγούλη. Και ειδικά οι βουλευτές που προέρχονται από περιφέρειες όπου οι αγρότες αποτελούν ισχυρή εκλογική "πελατεία".
Ενδεχομένως το ίδιο να συμβεί και με τους ΑΝΕΛ και κάποιοι να θελήσουν να βαδίσουν το δρόμο του Νίκου Νικολόπουλου. Βεβαίως, επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα του Πάνου Καμμένου είναι μικρή ο υπουργός Άμυνας μάλλον θα μπορέσει, εξαιρουμένης μιάς ή δύο περιπτώσεων, να την ελέγξει πιο εύκολα.
Το σίγουρο είναι πως η κυβερνητική πλειοψηφία συρρικνώθηκε και από 155 αριθμεί πλέον 153 βουλευτές. Σε άλλες περιόδους η ισχνή αυτή πλειοψηφία δεν συνιστούσε μεγάλο πρόβλημα είτε επειδή οι κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές οπότε ήταν πιο συνεκτικές είτε, και το σπουδαιότερο, δεν είχε να αντιμετωπίσει τον όγκο και την οξύτητα των προβλημάτων όπως η σημερινή.
Τώρα, η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια επικίνδυνη και γκρίζα ζώνη όσον αφορά τη συνοχή και τη σταθερότητά της. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Και μάλιστα ενωρίτερον απ' ότι προέβλεπαν οι περισσότεροι. Ο πρωθυπουργός αναγκασμένος, εκ των πραγμάτων, να πλεύσει σε ταραγμένα νερά θα πρέπει να επιδείξει αξιοζήλευτες ικανότητες καπετάνιου για να μην οδηγήσει το κυβερνητικό σκάφος σε ξέρα.
Και επειδή το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό ίσως δεν θα πρέπει να αναμένει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο για να ανασυνθέσει και να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Ίσως θα πρέπει να το κάνει τώρα που ακόμη βρίσκεται σε θέση ισχύος. Αύριο και αν το πράξει εξ ανάγκης θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση. Και ως γνωστόν τους αδύναμους δεν τους υπολογίζουν πολύ, ενώ είναι και αυτοί που ταλαιπωρούνται περισσότερο.
Με την παραίτησή του ο Γαβριήλ έδειξε στον Αλέξη πως χάνει τους παλιούς του φίλους και ιδιαίτερα τη γενιά του που τον βοήθησε να καταλάβει την εξουσία. Μη ξεχνάμε πως πριν λίγο καιρό αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο γραμματέας του κόμματος Κορωνάκης και πιο πριν η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Καρίτσης και μια σειρά άλλων νεαρών στελεχών συνοδοιπόρων και "ανακτορική φρουρά" του Τσίπρα. Επιπροσθέτως, ο Γαβριήλ ανήκει στους "53" που, μετά το Αριστερό Ρεύμα του Λαφαζάνη και τις άλλες αριστερές ή αριστερίστικες συνιστώσες που αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου και συνεκρότησαν τη ΛΑΕ, αποτελούν το τελευταίο ριζοσπαστικό-αριστερό οχυρό του ΣΥΡΙΖΑ άμα και το άλλοθι για να επικαλείται η ηγεσία του το "ηρωϊκό παρελθόν" της.
Με την παραίτησή του ο παραιτηθείς βουλευτής Σακελλαρίδης έδειξε στον πρωθυπουργό Τσίπρα πως η κυβέρνηση εισερχόμενη στη μνημονιακή στενωπό οδηγείται πιθανότατα και σε κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο. Απομένει στον πρωθυπουργό να διαλέξει το δρόμο για να βγεί απ' αυτό. Όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να μην εγκλωβιστεί. Και πάντως, εάν θέλει να αποφύγει το ατύχημα, δεν μπορεί να το κάνει με το να βγάζει αριστερό φλας και να στρίβει δεξιά...
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.