Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Πανηγυρική υποδοχή του Πούτιν στο Άγιο Όρος

Η Επίσκεψη


tvxs.gr 16:45 | 28 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:33 | 28 Μάιος. 2016
Στη Αθωνική Πολιτεία βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Άγιον Όρος. Το προσκύνημα του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος θα ολοκληρωθεί με την καθαρά προσωπική επίσκεψη στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι). 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε αρχικά δια θαλάσσης στο λιμάνι της Δάφνης και από εκεί οδικώς οδηγήθηκε προς την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους τις Καρυές. Στον ιερό ναό του Πρωτάτου ο Ρώσος Πρόεδρος, έγινε δεκτός με τιμητικές κωδωνοκρουσίες από την Ιερά Κοινότητα με επικεφαλής τον πρωτοεπιστάτη Παύλο και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.
Με αντίστοιχες εκδηλώσεις, λίγο νωρίτερα έγινε η υποδοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ρώσο Πρόεδρο στο παρακείμενο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας.



Η άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιο Όρος


«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την...

Καλά νέα για τον τουρισμό. ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΕΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων ο ελληνικός τουρισμός φέτος, καθώς τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου που δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ από τα 19 αεροδρόμια της χώρας, καταγράφουν άνοδο 7,6% και δείχνουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα 1,64 εκατομμύρια τουρίστες (από 1,52 εκατομμύρια άτομα το ίδιο διάστημα πέρυσι).

Οι αεροπορικές αφίξεις στη Μύκονο σημείωσαν άνοδο 90,2%. Πέρυσι το νησί υποδέχθηκε συνολικά 275.723 τουρίστες


Από τη δυναμική των αφίξεων φαίνεται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για 27,5 εκατομμύρια συνολικές αφίξεις φέτος (τα 2,5 εκατομμύρια αφορούν την κρουαζιέρα) και έσοδα της τάξης άνω των 15 δισ. ευρώ.
Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 εμφανίζουν οι αεροπορικές αφίξεις στις Κυκλάδες στο +54,3%, ακολουθεί η Κρήτη με +30%, καθώς και το Ιόνιο με +14,7%. Οριακά θετικό πρόσημο (0,2%) εμφανίζουν οι αεροπορικές αφίξεις στα Δωδεκάνησα, ενώ αντίθετα η Πελοπόννησος είναι προς το παρόν στο -18%, ωστόσο η σεζόν για τον συγκεκριμένο προορισμό ανοίγει ουσιαστικά από τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα:
Οι αφίξεις ξένων τουριστών στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν τις 922.000 άτομα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 6,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ανοδική είναι η εικόνα και από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 353.000 επισκέπτες (+1,4%).
Τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων σημείωσαν διψήφια ποσοστά ανόδου, με το Ηράκλειο να βρίσκεται στο +20,2%, με 131.000 αφίξεις (2,56 εκατομμύρια τουρίστες είχε υποδεχθεί στο σύνολο του 2015), και τα Χανιά -με 87.000 αφίξεις- να σημειώνουν άνοδο κατά 48,4%, αποδεικνύοντας ότι η Κρήτη είναι από τους σημαντικότερους προορισμούς της χώρας.
Τα δύο ισχυρά brand names του ελληνικού τουρισμού, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ξεκίνησαν δυναμικά τη σεζόν. Οι αεροπορικές αφίξεις στη Μύκονο σημείωσαν άνοδο 90,2% (πέρυσι υποδέχθηκε συνολικά 275.723 τουρίστες) και στη Σαντορίνη 47,2% (στο νησί προσγειώθηκαν πέρυσι 365.579 τουρίστες).
Τα Επτάνησα κερδίζουν το στοίχημα των αφίξεων. Ειδικότερα, άνοδο κατά 6,6% σημείωσαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, κατά 42,8% στη Ζάκυνθο και κατά 31% στην Κεφαλονιά. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στη Ρόδο σημείωσαν άνοδο 7,7%, ενώ αντίθετα στην Κω η πτώση ήταν της τάξης του 23,1%. Αρνητικό πρόσημο έχουν οι αφίξεις σε Σάμο (-42%) και σε Μυτιλήνη (-30,2%).
Θα πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι η Αθήνα συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του International Congress & Convention Association (ICCA). Συγκεκριμένα, βάσει του αριθμού των συνεδρίων που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015, η Αθήνα κέρδισε τρεις θέσεις και βρέθηκε στην 24η θέση παγκοσμίως από την 27η θέση που είχε το 2014. Επίσης η πρωτεύουσα ανέβηκε μία θέση και στην ευρωπαϊκή κατάταξη συνεδριακών προορισμών, καταλαμβάνοντας τη 18η από τη 19η που είχε το 2014. Σύμφωνα με την έρευνα του ICCA, στην Αθήνα διοργανώθηκαν 87 συνέδρια το 2015 έναντι 80 του 2014. Στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το υπουργείο Τουρισμού
Από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες δράσεις, όπως έχει ανακοινώσει η αρμόδια υπουργός Ελενα Κουντουρά, που στόχο έχουν την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως είναι η βελτίωση των υποδομών υποδοχής τουριστών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια και μαρίνες, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Εστιάζει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, στο άνοιγμα νέων αγορών, στην αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Επίσης, μέσα από την προώθηση-προβολή του ελληνικού τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού προσδοκά την ανάπτυξη του τουρισμού πολυτελείας για την άμεση αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη.

Εφη Καραγεώργου
ΕΘΝΟΣ

Το ψέμα σκοτώνει τη δημοκρατία

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Οταν ο κ. Πάνος Καμμένος, αξιότιμος αρχηγός κόμματος, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός, δύο μόλις ημέρες μετά την παθιασμένη υπερψήφιση στη Βουλή του τελευταίου μέρους του μνημονίου, για φορολογικά και υπερταμείο, ρητορεύει στη Σύρο και καταγγέλλει ως αντισυνταγματική και εγκληματική πράξη την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Το σχήμα ξεφεύγει από την τυπολογία της πολιτικής πρακτικής, το «είπα-ξείπα» υπερβαίνει ακόμη και το συριζαϊκό «είπα πάρα πολλά και τα αθέτησα λόγω συσχετισμών...» και οδηγείται στο παρανοϊκό «υποσχέθηκα, αθέτησα και αμέσως μετά καταγγέλλω αυτό που έκανα»! Εδώ τελειώνει η κωμωδία και αρχίζει η κακοήθης ασυναρτησία, η οποία, εντέλει, οδηγεί στην απώλεια του νοήματος.

Δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα, τελικώς, αυτά τα οποία εκστομίζει ο υπουργός, γιατί απλούστατα το ένα που λέει δολοφονεί το άλλο και το επόμενο το προηγούμενο. Οι σημασίες αλληλοαναιρούνται, στροβιλίζονται στη δίνη της ασυναρτησίας και εξαερώνονται. Είναι σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ. Μπορεί κανείς να αγορεύει, να δημιουργεί αρτιότατες προτάσεις, ο λόγος του να είναι χειμαρρώδης και συγκινητικός, να υποστηρίζεται από επιχειρήματα επιστημονικά κι όμως αυτά που λέει να μη σημαίνουν απολύτως τίποτα, γιατί κάποτε όλοι θα έχουν καταλάβει ότι δεν τα εννοεί! Είτε γιατί δεν μπορεί ή δεν ξέρει να τα πραγματοποιήσει, είτε γιατί δεν θέλει. Οταν σε μια κοινωνία, σιγά σιγά εδραιωθεί η πεποίθηση ότι ο δημόσιος λόγος δεν έχει καμιά σημασία, κανένα νόημα, τότε το έγκλημα είναι διπλό: περιφρόνηση της πολιτικής, αλλά και της ίδιας της γλώσσας σαν εργαλείο επικοινωνίας και παραγωγής σκέψης. Μια τέτοια αποκαθήλωση οδηγεί πολύ εύκολα σε άλλες «αξίες» και άλλα μοντέλα πολιτικής και κοινωνικής πρακτικής, όπου το θυμικό, η δύναμη και οι απλοϊκοί αλλά «καθαροί» συλλογισμοί κυριαρχούν. Με την απίστευτη επίδοσή τους σε ένα αλαλούμ αυταπάτης, εξαπάτησης, παλινωδίας και διαρκούς στρέβλωσης νοημάτων και αθέτησης διακηρύξεων, τα κυβερνητικά στελέχη, άθελά τους, σκοτώνουν καθημερινά το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας: τη σημασία των λέξεων, την αξία των νοημάτων. Στρώνουν δρόμο στα σκοτάδια...
   
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Το υπερφυσικό ταλέντο του Niccolo Paganini



tvxs.gr 10:25 | 27 Μάιος. 2016
Στις 27 Οκτωβρίου του 1782 έρχεται στον κόσμο ο Ιταλός βιολιστής, βιολονίστας, κιθαρίστας και συνθέτης Niccolò Paganini. Φεύγει από τη ζώη, σαν σήμερα (σημ."Ν.Μ.": χθές) στις 27 Μαΐου του 1840.

Από τους πλέον διάσημους βιρτουόζους κατά τη διάρκεια της ζωής του, κατάφερε να κερδίσει μια θέση δίπλα στο... διάβολο αφού η λαϊκή προκατάληψη της εποχής εξέλαβε το εκπληκτικό ταλέντο του ως σατανικό χάρισμα. Θεωρείται από τους στυλοβάτες της σύγχρονης τεχνικής στο βιολί. Ο Paganini γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας, έλαβε τα πρώτα μαθήματα στο μαντολίνο και το βιολί βιολί από τον πατέρα του, ερασιτέχνη μουσικό ενώ αργότερα μαθήτευσε κοντά στους αναγνωρισμένους δασκάλους της εποχής Servetto, Costa, Rolla και Paer. Επιδεικνύει από παιδί εξαιρετικό ταλέντο ενώ συνθέτει ήδη από τα 8 χρόνια, δίνοντας το πρώτο του κοντσέρτο σε ηλικία 12 ετών.
Η εκπληκτική του πορεία ανακόπτεται...

Η ιστορία των πλαστών πτυχίων (και η 8ετής σιωπή…)

Tvxs Ρεπορτάζ  09:14 | 27 Μάιος. 2016
H ιστορία των πλαστών πτυχίων από ιδιωτικά ΤΕΕ επανήλθε στο προσκήνιο με την απόφαση Φίλη να δρομολογήσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η επάρκεια ή μη των κατόχων των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών.

Είναι όμως μια ιστορία με ένα «αμαρτωλό» παρελθόν τουλάχιστον 8 ετών – ένα παρελθόν, που σφραγίστηκε από την εκκωφαντική σιωπή και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων της συγκεκριμένης περιόδου.
 
Η υπόθεση της Άρτας
Το σκάνδαλο είχε βγει για στο φως το 2007, όταν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε εντοπίσει ιδιωτικά ΤΕΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καβάλα, Άρτα και Αθήνα που είχαν χορηγήσει περίπου 5.000 πτυχία με άριστα – βαθμολογία, την οποία οι κάτοχοι των πτυχίων χρησιμοποίησαν για να διοριστούν, με αυξημένη μοριοδότηση, σε νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλους δημόσιους φορείς.
Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε μια μεγάλη και καλοστημένη βιομηχανία παραγωγής πλαστών πτυχίων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις δύο ιδιωτικών ΤΕΕ στην Άρτα και τουλάχιστον ενός στα Γιάννενα, όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε οργανωμένο σύστημα, με τη συμμετοχή, καθηγητών, γονέων και παραγόντων της εκπαίδευσης το οποίο παρήγαγε μαζικά πλαστά πτυχία με βαθμό «άριστα».
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της «Καθημερινής» εκείνης της περιόδου (24 Απριλίου 2008), το οποίο ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ΤΕΕ είχαν χορηγήσει «επί πληρωμή» περί τα 2.000 πλαστά πτυχία, με το κόστος τους να κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κάτοχοι των πτυχίων δεν παρακολούθησαν ούτε μία ώρα διδασκαλίας. Το «λουκέτο» θεωρείται βέβαιο για τα δύο ιδιωτικά ΤΕΕ, «Σχολές Ευρώπη» και «Τομή», έγραφε τότε η εφημερίδα.
 
Η έρευνα της ΟΙΕΛΕ
Οι αποκαλύψεις είχαν έρθει μετά και από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ότι διάφορα ιδιωτικά Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια χορηγούσαν πτυχία, με τα οποία οι κάτοχοί τους μοριοδοτούνταν επιπλέον και κέρδιζαν θέσεις στην κατάταξη των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Επίσης από έρευνα της ΟΙΕΛΕ - η οποία είχε καταθέσει και μηνύσεις -  που έγινε ενδεικτικά σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας προέκυψε ότι το 43% των προσλαμβανόμενων νοσηλευτών προερχόταν από τα ΤΕΕ της Άρτας και των Ιωαννίνων, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφερόταν ότι πολλοί κάτοχοι πλαστών πτυχίων έχουν προσληφθεί ως νοσηλευτές, ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες κ.λπ. σε δημόσια νοσοκομεία όπως στα Λάρισας, Ευαγγελισμός, ΠΙΚΠΑ Βούλας, Φιλιατών, Κέντρο Υγείας Ηλείας, Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», Κέντρο Υγείας Άρτας, Ψυχιατρείο Αθηνών, Ελευσίνας κ.α. 
 
Ο νόμος Γιαννάκου
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα, το υπουργείο Παιδείας επί θητείας Μαριέττας Γιαννάκου είχε προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 24 του ν.3577/2007) που προέβλεπε την πιστοποίηση των προσόντων των υποψηφίων μέσω εξετάσεων.
Η ίδια η Μαριέττα Γιαννάκου διευκρίνισε χθες ότι η διενέργεια νέων εξετάσεων, αφορά μόνο παράτυπους τίτλους σπουδών, δηλαδή απολυτήρια που δόθηκαν από εκπαιδευτήρια, που για κάποιον λόγο ανακλήθηκε η άδειά τους. Αντιθέτως αν από τις έρευνες έχει προκύψει ότι ανάμεσα σε αυτούς τους τίτλους σπουδών υπάρχουν και πλαστοί, τότε η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο πρέπει να απομακρύνει τους κατόχους τους από τις θέσεις που πιθανώς κατέχουν στο Δημόσιο και στην Εισαγγελία που είναι αρμόδια ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. 
Ούτε αυτός ο νόμος όμως – είτε για τους παράτυπους, είτε για τους πλαστούς τίτλους – εφαρμόστηκε ποτέ, και όπως αποδεικνύεται σήμερα ουδεμία έρευνα και πρωτοβουλία υπήρξε από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης κατά την επίμαχη οκταετία.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (27.05.16)

Η τριήρης Ολυμπιάς στη Μαρίνα Ζέας

Η τριήρης Ολυμπιάς στη Μαρίνα Ζέας
Στην Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά θα βρίσκεται για ένα τριήμερο η τριήρης «Ολυμπιάς», λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού Τζ.Σ.Μόρισον και του ναυπηγού Τζ.Φ.Κόουτς, με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.



 
 
 
Η τριήρης «Ολυμπιάς» ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 1985 και περατώθηκε τον Ιούλιο του 1987.
Τα σχέδια για την κατασκευή της παρασχέθηκαν από το "Trireme Trust" της Βρετανίας, ενώ τα απαραίτητα κονδύλια διατέθηκαν από το ΠΝ.

Τα πρώτα έτη, η τριήρης χρησιμοποιήθηκε για πλόες στο πλαίσιο πειραματικής αρχαιολογίας,δηλαδή στο πλαίσιο εκτέλεσης δοκιμών ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά πλεύσης της (ταχύτητα, ελικτικά στοιχεία, κλπ. ), η αντοχή της, να γίνουν κατανοητές οι συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού της, καθώς επίσης και να κατανοηθεί πληρέστερα η τακτική που χρησιμοποιείτο κατά την μάχη.

Λόγω της συχνής χρήσης της τριήρους, της πλεύσης της σε γλυκά ύδατα όταν μεταφέρθηκε στην Βρετανία το 1993 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και του τρόπου σχεδίασης και κατασκευή της, προκλήθηκαν σημαντικές φθορές στο σκάφος αυτής.

Από το καλοκαίρι του 1995 μέχρι το φθινόπωρο του 1996 εκτελέστηκαν μεγάλης έκτασης επισκευές και συντήρηση στο ξύλινο σκάφος της, οι οποίες και πάλι καλύφθηκαν από τον προϋπολογισμό του ΠΝ και αποκαταστάθηκαν όλα τα ευρήματα φθορών που είχαν παρουσιαστεί. Το 1997 το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) αποφάσισε την χρήση της μόνο σαν έκθεμα και όχι για πλόες.

Η τριήρης μεταφέρθηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Τροκαντερό όπου παρέμεινε ως έκθεμα.

Η Τριήρης Ολυμπιάς, μετά την παραμονή επί δέκα συνεχή έτη στον εν λόγω ειδικά διαμορφωμένο στεγασμένο χώρο, καθελκύστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2015 και την επομένη 3 Σεπτεμβρίου, έπλευσε ρυμουλκούμενη στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, για την απαραίτητη συντήρηση, ώστε να καταστεί ξανά, πλήρως πλεύσιμη.

Μετά την ολοκλήρωση επισκευαστικών εργασιών διάρκειας 7 μηνών, η Τριήρης επέστρεψε στις 28 Μαρτίου 2016 στο Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου, όπου και ελλιμενίζεται.

Ώρες και ημέρες επισκέψεων για το κοινό:

Παρασκευή 27/5
17.00-20.30

Σάββατο 28/5
10.00-14.00,

17.30-20.30
Κυριακή 29/5
10.00-14.00

17.30-20.30

Αναχώρηση Δευτέρα 30 Μαΐου το πρωί. 
 
από tanea.gr

Ποιες συμφωνίες υπέγραψαν Τσίπρας και Πούτιν...

Σειρά συμφωνιών διμερούς συνεργασίας υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν:
Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και
Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)
Επίσης υπογράφονται συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:

Enterprise Greece – Invest in Russia
ΕΛΠΕ – Rosneft
Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας...