Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας Ρωσίας...

Αναβλήθηκε συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν...

Μια διμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις...
15 Δεκεμβρίου στο Αγία Πετρούπολη, ακυρώθηκε, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η σύνοδος κορυφής συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της συνάντησης των G-20 που έγινε στην Τουρκία τον περασμένο μήνα. "Δεν θα συμβεί, δεν είναι προγραμματισμένη," είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε γι 'αυτό από τους δημοσιογράφους
 

Νέα προθεσμία στο Σταύρο Ψυχάρη...


Δεύτερη προθεσμία, αυτή τη φορά για τις 22 Δεκεμβρίου, ζήτησε και έλαβε σήμερα από τους οικονομικούς εισαγγελείς ο Σταύρος Ψυχάρης για τα...
δάνεια που χορηγήθηκαν στο ΔΟΛ
Ο εκδότης κλήθηκε με την ιδιότητα του ύποπτου για τη διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την οποία ελέγχονται ως φυσικοί αυτουργοί, στελέχη τραπεζών, τα οποία ως μέλη επιτροπών ενέκριναν τα επίμαχα δάνεια.
Ήδη από τους οικονομικούς εισαγγελείς, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη έχουν κληθεί ως ύποπτοι περίπου σαράντα πέντε στελέχη των τραπεζών που χορήγησαν τα ελεγχόμενα δάνεια ( Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική), με την έρευνα να εστιάζεται στη χορήγηση δανείων από το 2006 και εντεύθεν, προκειμένου να διερευνηθεί βάσει ποιων εγγυήσεων δόθηκαν τα δάνεια αυτά και πού τελικά κατέληξαν.
Υπενθυμίζεται, ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών προς ιδιοκτήτες ΜΜΕ. typologies.gr

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια


Στην υπογραφή των συμβάσεων για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Η Fraport AG και ο όμιλος Κοπελούζου έβαλαν το πρωί της Δευτέρας τις υπογραφές προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διαχείριση και την ανάπτυξη των 14ων αεροδρομίων.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Fraport AG, Στέφαν Σούλτε, έκανε λόγο για ενίσχυση των 14ων αεροδρομίων από τον όμιλο Fraport, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα στελέχη της εταιρείας είναι υπερήφανα για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο κ. Κοπελούζος είπε ότι «τα οφέλη της μεταβίβασης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι πολλαπλά και η σύμπραξη των δύο εταιρειών, αποτελεί εγγύηση για την επιτυχή υποστήριξη του τουρισμού που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας και Οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Η σύμβαση ήταν να υπογραφεί την περασμένη Πέμπτη, αλλά τη διαδικασία αυτή ματαίωσε η μετάβαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) Χρήστου Σπίρτζη στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Μεταφορών. H κίνηση αυτή εξελήφθη από πολλούς ως πρόθεση του υπουργού Μεταφορών να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία, εκφράζοντας μια αρνητική διάθεση.
Σημειώνεται ότι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των αεροδρομίων δεν σημαίνει και την άμεση μεταβίβαση του ελέγχου των αεροδρομίων στον προτιμητέο επενδυτή. Η ενεργοποίηση της σύμβασης εξαρτάται από μια σειρά προαιρέσεων οι οποίες, εφόσον ικανοποιηθούν, θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή του ποσού του 1,2 δισ. ευρώ.
Με βάση τη σύμβαση που υπεγράφη οι μέτοχοι της κοινοπραξίας Fraport και Slentel θα βγουν στις αγορές για να αντλήσουν τα κεφάλαια της επένδυσης. Εκτιμάται ότι θα αναζητηθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταβολή του τιμήματος του 1,23 δισ. προς το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια της επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων.
Η σύμβαση προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης, διαχείρισης, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα στα 14 αεροδρόμια για 40 χρόνια. Η ιδιοκτησία της γης, των υποδομών και των εγκαταστάσεων, παραμένει στο Δημόσιο, Επίσης, οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο ιδιώτης επενδυτής, θα περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Δημοσίου και θα επιστραφούν σε αυτό με τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης.
Επιπλέον, σε αεροδρόμια υψηλής στρατιωτικής δραστηριότητας (δηλαδή, των Χανίων και του Ακτίου) δεν παραχωρείται ο χώρος των διαδρόμων προσγείωσης και των τροχιοδρόμων, οι οποίοι και παραμένουν στην πολεμική αεροπορία. Παραχωρούνται μόνον ο αεροσταθμός και ο χώρος στάθμευσης των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας, ενώ η κοινοπραξία θα πληρώνει το Δημόσιο για τη χρήση των κοινών υποδομών.
Τα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι: του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG). Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου (ZTH).
kathimerini.gr

Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Με εκκρεμότητες τις οποίες και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως τεχνικές λεπτομέρειες, έκλεισε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου το βράδυ της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα 13 προαπαιτούμενα θα έχουν εφαρμοστεί έως την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ έως την Παρασκευή.
Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανάψει το οριστικό πράσινο φως επί του κειμένου της συμφωνίας, ενώ πρέπει ακόμα να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της απάτης στον ΦΠΑ (τύπου Carousel). Επίσης, υπάρχει μία σειρά υπουργικών αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων (όπως για παράδειγμα η επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα) που θα πρέπει εγκαίρως και ανεξαρτήτως της ψήφισης του νομοσχεδίου να έχουν εκδοθεί για να εκταμιευτεί η υποδόση.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψει κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, τότε δανειστές και κυβέρνηση ανανεώνουν επί της ουσίας το ραντεβού τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δουλέψει και να έχει σχηματοποιήσει τις προτάσεις της για τα πλέον δύσκολα θέματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα έως και το 2018.
kathimerini.gr

Γαλλία: Ούτε μία περιφέρεια για την Λεπέν στον β΄γύρο


NYT, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έδωσαν ένα ηχηρό "χαστούκι" στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, στερώντας του την επικράτηση στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο δεν κερδίζει καμία από τις 13 περιφέρειες της χώρας, παρά την ευρεία επικράτησή του στον πρώτο γύρο, πριν από μία βδομάδα. Η Ακροδεξιά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε στις βόρειες περιφέρειες, όπου η Μαρίν Λεπέν θεωρείτο αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Το Εθνικό Μέτωπο ηττήθηκε και στις νότιες περιφέρειες γύρω από τη Νίκαια, όπου ήταν υποψήφια η νεαρή ανηψιά της Λε Πέν, Μάριον. Τα αποτελέσματα της Κυριακής κόβουν "τα φτερά" της Μαρίν Λεπέν, η οποία πίστευε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, στις δύο βασικές περιοχές στις οποίες το Εθνικό Μέτωπο φαινόταν ότι θα κερδίσει, οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποσύρθηκαν, αφήνοντας το έδαφος ελεύθερο στους συντηρητικούς υποψηφίους. Συνολικά, οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν 7 περιφέρειες και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 5.
«Εδώ σταματήσαμε την πρόοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, στη πόλη Ενίν-Μπομόν της βόρειας Γαλλίας. Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως αντίθετη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας. Η Λεπέν είχε κερδίσει πάνω από το 40% των ψήφων και προηγούνταν του Μπερτράν κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες. Τα δεδομένα αναστράφηκαν χθες, και ο Μπερτράν κέρδισε τη Λεπέν κατά σχεδόν 15 μονάδες.
Παρά την πανωλεθρία, η Λεπέν έδωσε θετικό τόνο, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να επεκτείνει την υποστήριξη του κόμματός της. Είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα «κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας». Πρόσθεσε, σε δηλώσεις μπροστά σε επικροτούμενους υποστηρικτές της, «Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η Λεπέν πήρε 42,8% των ψήφων σε σχέση με το 57% του Μπερτράν. Η ανηψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, πήρε 46% στα νοτιοανατολικά (Προβάνς-Άλπεις-Κυανή Ακτή), σε σύγκριση με το 53,7% του συντηρητικού δημάρχου της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες...

Πολιτικό σχόλιο με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Για το καλό τους...

Tvxs Σκίτσο


tvxs.gr 10 Δεκ. 2015