Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Στις κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης και τέσσερις ελληνικές

Σκληρή επίθεση Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης πληρώνει γραμμάτια στη διαπλοκή

Εφ' όλης της ύλης

07:55 | 10 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Σκληρή επίθεση στην αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε σήμερα. «Ο κύριος Μητσοτάκης ξεκίνησε την καριέρα του ως πρόεδρος πληρώνοντας γραμμάτια στην διαπλοκή», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας θεσμική εκτροπή τη μη συναίνεση της αντιπολίτευσης στη συγκρότηση του ΕΣΡ, με απώτερο στόχο να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου είναι ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση συλλήβδην για εμπαιγμό των αγροτών.

Τέλος στα πληρωμένα γραμμάτια στη διαπλοκή
«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ έλαβε τέλος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους υπουργούς του. «Η άρνηση τους να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ αποτελεί θεσμική εκτροπή, γιατί η συναίνεση στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Ο στόχος είναι προφανής: να μπλοκάρουν τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», συνέχισε, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πληρωμένα γραμμάτια στη διαπλοκή.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κατατίθεται και ψηφίζεται η διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις και είπε ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.
«Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας της», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».

Μία υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές και όχι στην τρόικα
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι...

Σταθάκης: Ψάχνουμε ρεαλιστικές λύσεις...


...στο φορολογικό...
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ψάχνει «ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες» λύσεις στο φορολογικό, επισημαίνοντας ότι οι...
όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σύντομα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στο φορολογικό, τονίζοντας πως «είναι δύσκολο θέμα, η ιδέα ότι ενοποιούνται όλοι οι κανόνες για τους μισθωτούς, υπάρχει βέβαια χώρος να γίνουν είτε κάποιες αλλαγές, είτε να γίνουν σταδιακά, και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για να βρεθούν οι λύσεις που θα είναι και εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές και να μην δημιουργούν άλλες εντάσεις», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε σε πολύ σύντομο χρόνο, ημερών, βδομάδας, το πολύ δέκα ημερών».

Ο υπουργός σχολίασε και το θέμα που προέκυψε εχθές με τη Deutche Bank, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα ζούμε τις παρενέργειες από την υπερθέρμανση της οικονομίας μέσα από το τραπεζικό σύστημα που υπήρχε πριν από τη κρίση του 2008, κι αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία είχε λάθος συνταγή».
 

To «καρφί» Ζαχαριάδη…

metaklitoi
…για μετακλητούς-αποσπασμένους…

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία κατέδειξε ότι η...
Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε 17 υπαλλήλους για την υποστήριξη 144 βουλευτών, ενώ η ΝΔ έχει 53 για... 75 βουλευτές.

Κι όμως, παρά τα αναλυτικά στοιχεία, αυτή η είδηση δεν «έπαιξε» πουθενά. Εξ ου και σήμερα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, δεν παρέλειψε να αφήσει ένα «καρφί», μέσω twitter, για τα ΜΜΕ: «Η είδηση οτι η ΚΟ της ΝΔ έχοντας τους μισούς βουλευτές απο τον ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τριπλάσιους υπαλλήλους δεν αξιολογήθηκε σημαντική ώστε να προβληθεί απο τα media. Αν ίσχυε το αντίθετο βέβαια φαντάζεστε τι θα γινόταν», έγραψε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Matrix24.gr

Κυβέρνηση: Δεν θα μπει κανένα τρακτέρ στην Αθήνα...

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους αγρότες: Δε θα μπει κανένα τρακτέρ στην Αθήνα

Ξεκάθαρο μήνυμα στους αγρότες ότι είτε θα προσέλθουν στο διάλογο, είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της στο Ασφαλιστικό, έστειλαν πηγές της κυβέρνησης αμέσως μετά την...
ομιλία με τη μορφή διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό.

Το τελεσίγραφο από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται λίγα 24ωρα πριν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα. «Η κυβέρνηση συσυζητά εναλλακτικά σενάρια για τους αγρότες μόνο σε τραπέζι διαλόγου. Οχι μέσω τηλεοράσεων η τελεσιγράφων», λένε από την κυβέρνηση, ωστόσο συνεχίζουν: «Δώσαμε στους αγρότες διάλογο με τον πρωθυπουργό και στη Βουλή με διακομματική επιτροπή. Ή έρχονται στο τραπέζι ή αλλιώς προχωράμε».

Ταυτόρονα υπογραμμίζουν ότι «δεν θα μπει κανένα τρακτέρ στην Αθήνα».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ανταλλάσσονται στοιχεία σε επιμέρους ζητήματα με τεχνικά κλιμάκια. Δεν εχει ζητηθεί ακόμα μείωση συντάξεων. Στο Eurogroup θα δείξουν μια τάση για το πότε θα έρθουν κλιμάκια. Εμείς επιμένουμε σε γρήγορη αξιολόγηση και στα χρονοδιάγραμμα που έχουν τεθεί».

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο από την κυβέρνηση λένε: «Η Τουρκία θέλει το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ όμως θέλει;»

Για τις τηλεοπτικές άδειες αύριο το απόγευμα θα κατατεθεί διάταξη σε νομοσχέδιο που θα αναφέρει τις τέσσερις άδειες και ποιος θα κάνει τον διαγωνισμό.



Βουλευτές πάνε κι έρχονται στο Μαξίμου...

maximou

Μπορεί τα σενάρια να θέλουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να… «βράζει», ωστόσο ο...
Neo πέρασε μερικές βόλτες από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες και απέκτησε εντελώς διαφορετική εικόνα.

Ο Neo είδε πολλούς βουλευτές να μπαινοβγαίνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, αλλά και στα γραφεία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του έτερου υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου. Είτε πρόκειται για πολιτικές «ζυμώσεις», είτε για προώθηση τοπικών αιτημάτων, ο Neo διαπίστωσε ότι αρκετοί βουλευτές –ορισμένοι, μάλιστα, συγκαταλέγονται στους… πιθανολογούμενους αντάρτες- όχι μόνο δεν «βράζουν», αλλά μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, έχουν πρόσβαση όσο ψηλά στα κλιμάκια της εξουσίας θέλουν και άριστη συνεργασία με τους επιτελείς του πρωθυπουργού. Και όλα αυτά, μάλλον δεν προϊδεάζουν για ιδιαίτερες εκπλήξεις στη Βουλή…

matrix24.gr

Η μελέτη για τις τηλεοπτικές άδειες του πανεπιστημίου της Φλωρεντίας…

ΜΜΕ

Τo European University Institute (ΕUI) είναι κορυφαίο διεθνές πανεπιστημιακό ίδρυμα διδακτορικού και...
μεταδιδακτορικού επιπέδου. Καθώς συμμετέχουν σε αυτό τα κράτη – μέλη της ΕΕ, θεωρείται το κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο και παράγει έρευνα αιχμής σε όλο το φάσμα των οικονομικών, νομικών και πολιτικών επιστημών.

Το Florence School of Regulation – Communications and Media (FSR Comms & Media) είναι τμήμα τουερευνητικού κέντρου του EUI. Πέραν της σημαντικήςεπιστημονικής έρευνας που εκπονεί σε ζητήματα ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών, εκπαιδεύει στελεχη τωνΡυθμιστικών Αρχών όλης της Ευρώπης καθώς και άλλων φορέων της αγοράς των Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, σεστενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και toΣώμα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητες του FSRComms & Media περιλαμβάνονται και οι εξής:

η διενέργεια, για λογαριασμό της Κομισιόν  (DG Connect), του ετήσιου εκπαιδευτικού σεμινάριου επί της νομοθεσίας τηλεπικοινωνιών, για δικαστές και μέλη ρυθμιστικών αρχών από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

η έκδοση περισσότερων από 25 επιστημονικών  ερευνητικών πορισμάτων γιαζητήματα που άπτονται του τηλεπικοινωνιακού πεδίου και των ΜΜΕ.

η διενέργεια πολυάριθμων εκπαιδευτικών σεμινάριων και executive seminars για μέλη ρυθμιστικών αρχών και φορείς της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

η εκπόνηση ανεξάρτητης έρευνας γιαλογαριασμό του Independent Regulators Group, με τίτλο «Broadband Diffusion: Drivers and Policies».

η συνεργασία με θεσμικούς φορείς (DG Connect, IRG) αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση εξεύρεσης και υϊοθέτησης βέλτιστων πρακτικών ρύθμισης του τηλεπικοινωνιακού πεδίου.

Σημειώνεται, τέλος, πως οι καθηγητές που συναπαρτίζουν τη διεθνή ομάδας εκπόνησης της μελέτης έχουν μακρά εμπειρία συμβουλευτικής συνεισφοράς σε διαγωνισμούς και συμμετοχής σε εκπόνηση μελετών σε θέματα ψηφιακών επικοινωνιών.

Συμπερασματικά, η επιστημονική αρτιότητα και η ακαδημαϊκή ανεξαρτησία του φορέα εκπόνησης της μελέτης εγγυώνται την αμεροληψία και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Σύνοψη των συμπερασμάτων της έρευνας
...

Κρατικοποιείται το Μέγαρο Μουσικής…

Στο Δημόσιο περνά το Μέγαρο Μουσικής

Με τροπολογία Τσακαλώτου…
Την κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής και των υπέρογκων χρεών του προβλέπει τροπολογία που...
κατατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με στόχο να διατηρηθεί στην «ζωή» το πολιτιστικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις το Ελληνικό Δημόσιο θα ελέγχει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών  ενώ παράλληλα θα πάρει και όλη την ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα, στο ελληνικό δημόσιο περνούν και οι δανειακές υποχρεώσεις του Μεγάρου οι οποίες όμως πρέπει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν καλύπτονταν από το κράτος καθώς οι δανεισμοί του Μεγάρου γινόταν με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο.
 

Η απελπισία φλερτάρει με την δραχμή

Αλέξης Παπαχελάς  ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 
Κάθε φορά που ζορίζουν τα πράγματα, αρχίζει η κλασική συζήτηση: «Μήπως δεν βγαίνει το πράγμα;», «μήπως είναι καλύτερα να πάρουμε τα λεφτά που μας δίνει ο Σόιμπλε και να πάμε στη δραχμή;». Δεν είναι μόνο πραγματικά απελπισμένοι συμπολίτες μας που κάνουν αυτή τη συζήτηση, είναι και –θεωρητικά– ενημερωμένοι άνθρωποι που δεν έχουν πληγεί όσο άλλοι από την κρίση.
Από μιαν άποψη είναι λογικό. Εξι χρόνια είμαστε σε ένα καρυδότσουφλο που πάει κι έρχεται μέσα σε ακραίες συνθήκες. Περιμένουμε όλοι να ακούσουμε από τα μεγάφωνα κάτι οριστικό, κάτι που θα δώσει ένα τέλος στην αγωνία μας, του τύπου «κάντε λίγο υπομονή, το καράβι θα φτάσει σε ασφαλή προορισμό σε έξι μήνες». Τα μεγάφωνα είτε σιωπούν είτε λένε ψέματα. Φτάνουμε στο σημείο που περιέγραφε κάποτε ένας φίλος που είχε δει μια γιαγιά σε καΐκι ενώ μαινόταν η τρικυμία να σταυροκοπιέται και να φωνάζει «άντε να βουλιάξουμε να σωθούμε».

Μάλιστα, ορισμένοι κυνικοί και λάτρεις της συνωμοσιολογίας έχουν κατασκευάσει και μια σχετική θεωρία. Πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο με τους δανειστές και εταίρους και κατόπιν θα γυρίσει να πει στον κόσμο: «Μας δώσατε εντολή έντιμου συμβιβασμού, βρήκαμε απέναντί μας τοίχο. Δεν πάει άλλο, ζητάμε εντολή για ρήξη πραγματική, δηλαδή έξοδο από το ευρώ».

Προσωπικά, απορρίπτω πάντοτε τέτοιες θεωρίες γιατί είναι θελκτικές, αλλά σπανίως συνάδουν με την πραγματικότητα. Η Ιστορία γράφεται με λάθη, με ατυχήματα και σπανίως ακολουθεί κάποιο κρυφό σχέδιο ή τις προδιαγραφές μιας μεγάλης συνωμοσίας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Ο κίνδυνος να στραφεί η κοινή γνώμη κατά της Ευρώπης και του ευρώ είναι απολύτως ορατός. Θα συμβάλει σε αυτό και η αίσθηση αποκοπής από την υπόλοιπη Ε.Ε. σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα σενάρια μιας νέας συνοριακής γραμμής στα Σκόπια.

Στιβαρή ηγεσία δεν διαθέτουμε αυτή την ώρα και αν φουντώσει ο αντιευρωπαϊσμός και μαζί η αίσθηση της απελπισίας, εύκολα μπορεί κανείς να δει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού να μεθάει στο όνομα μιας νέας χίμαιρας, σαν κι αυτές που μας οδήγησαν σε καταστροφές στο παρελθόν. Είμαστε όλοι τόσο κουρασμένοι, τόσο απογοητευμένοι, που το λάθος παραμονεύει...

Προς το παρόν, βέβαια, έχουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο: τον ζουρλομανδύα του ευρώ με μια εντελώς δραχμική διακυβέρνηση και αντιμετώπιση της πραγματικής οικονομίας. Και αυτό κάνει ακόμη και λογικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να φαντασθούν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης να αναρωτιούνται: «Πού πάμε;».

 
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Φωτογραφήματα

Ο στηλίτης της θάλασσας. Στην μισοβυθισμένη πλώρη περίμενε ο 20χρονος Σύρος Pelen Hussein από την Συρία να διασωθεί από ελικόπτερο της τουρκικής Ακτοφυλακής. Εκεί στο μικρό κομματάκι της βάρκας, είδε 27 συνοδοιπόρους του να πνίγονται, 11 από αυτούς παιδιά στα νερά του Αιγαίου στην περιοχή Edremit της Τουρκίας, και είναι σίγουρο ότι πάντα θα τον κατατρέχει η τύχη του μοναδικού επιζώντα. 
 "AFP PHOTO / TURKISH COAST GUARD"
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Τό σκίτσο τού Κ. Μητρόπουλου

                                                                                                                                                         από "ΤΑ ΝΕΑ"

500ευρω: Οι δύο όψεις του νομίσματος

ΕΚΤ - Κομισιόν: Συζητούν μέτρα για την αποτροπή τρομοκρατών και φοροφυγάδων

Το ότι είναι «αποθηκευμένο» το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ προκύπτει και από τα στοιχεία της ΕΚΤ. Τον Δεκέμβριο του 2015 αντιπροσώπευε το 3,2% της ενεργούς μάζας των χαρτονομισμάτων και σε απόλυτους αριθμούς τα 613 εκατ. χαρτονομίσματα.
REUTERS/PASCAL LAUENER


Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναζητήσει μέσα στους επόμενους μήνες με τη βοήθεια και της Κομισιόν τρόπους, ώστε το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ να μην εξελιχθεί σε «εργαλείο» στα χέρια εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς και φοροδιαφυγής.
Τα μεγάλα χαρτονομίσματα, κυρίως των 500 ευρώ, έχουν «στοχοποιηθεί» από πολλούς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τις φορολογικές και διωκτικές αρχές, οι οποίες θεωρούν ότι διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και τις εγκληματικές και τρομοκρατικές πράξεις.
Ερωτηθείς πριν από λίγες μέρες ενώπιον της Ευρωβουλής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του θέματος, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις και διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, σχεδιάζει να προχωρήσει σε έρευνα σχετικά με τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και τη σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία.
Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, μόνο 6 από τις σημερινές 19 χώρες της Ευρωζώνης είχαν σε κυκλοφορία χαρτονόμισμα ονομαστικής αξίας άνω των 200 ευρώ: η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Στη Γερμανία το χαρτονόμισμα των 1.000 μάρκων είχε αξία 510 ευρώ. Στην Ελλάδα, το χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών, που ήταν και το μεγαλύτερο την εποχή του εθνικού νομίσματος, είχε αξία μόλις 29,35 ευρώ.
Οι παραπάνω χώρες επέμειναν τότε να υπάρχει χαρτονόμισμα 500 ευρώ, παρά το γεγονός ότι τους είχε τεθεί το θέμα της φοροδιαφυγής και της εγκληματικότητας, ισχυριζόμενες ότι οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούσαν τη ρευστότητα να την κρατούν στο σπίτι τους γιατί δεν είχαν εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ενώ την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κοινοτική οδηγία για την εγγύηση των καταθέσεων.
Τα μεγάλα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ευρέως από το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Για παράδειγμα,

«Εκτός χάρτη» τα ναυπηγεία ανά την Ελλάδα

Δεξαμενές: Τα προβλήματα απομακρύνουν τα εμπορικά πλοία

Μετά τον Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα, τα προβλήματα στα ναυπηγεία της Σύρου έχουν ωθήσει ακόμη και τις  ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες να αναζητούν δεξαμενές για επισκευές στην Τουρκία αλλά και στη Μάλτα (φωτ. αρχείου).
 SOOC/Alexandros Stamatiou

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους

tvxs.gr 22:45 | 09 Φεβ. 2016
1. Οι συζητήσεις των επικεφαλής των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση «πήγαν πολύ καλά», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Όπως είπε είμαστε σε δρόμο σύγκλισης για το ασφαλιστικό, ωστόσο υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορές. Παράλληλαυπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης. Όπως τόνισε με αυτό συμφωνεί και η ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε πως «ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν καιρό για χάσιμο», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση.

2. Σε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες οδηγεί η αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί ΕΣΡ (Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναίνεσαν ώστε να σχηματιστεί η ανεξάρτητη αρχή που κατόπιν θα διενεργούσε τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα δεν πρόκειται να ξανάρθει στη Διάσκεψη των Πρόεδρων και πλέον αναμένεται το νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών στη Βουλή. Για τον αριθμό των αδειών προδίκασε ότι θα είναι μέχρι τέσσερις. Ευπρόσδεκτος από τους φορείς ο διαγωνισμός τηλεοπτικών αδειών.
3. Με ανοιχτά τα σκληρά μέτωπα, αλλά και με διχασμένα πλέον τα στρατόπεδα των αγροτών για την κάθοδο στην Αθήνα παίζεται η νέα πράξη της αναμέτρησης κυβέρνησης και μπλόκων. Παρά την απόφαση της συνέλευσης της Νίκαιας για «απόβαση» στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή και στρατοπέδευση στο Σύνταγμα το Σαββατοκύριακο, οι αγρότες των Τεμπών δείχνουν να διαχωρίζουν τη θέση τους: Παρ’ ότι εξακολουθούν να κρατούν κλειστή την εθνική οδό, επ' αόριστον, λένε ότι δεν θα κατέβουν στην Αθήνα για να διαδηλώσουν αλλά για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ετοιμάζουν ξεχωριστό κείμενο θέσεων και προτάσεων. Τα μπλόκα των αγροτών σήμεραΔέσμευση των αγροτών να ανοίξουν προσωρινά το τελωνείο του Προμαχώνα. 
4. Τσίπρας σε Μέρκελ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο σε τουρκικά ύδατα. Το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ, βάσει της γερματουρκικής πρότασης, με στόχο των έλεγχο των τουρκικών συνόρων για μείωση των προσφυγικό ροών στο Αιγαίο, θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως το αίτημα θα μελετηθεί «πολύ σοβαρά». Την πρόταση Γερμανίας - Τουρκίας χαιρέτισε και η Κομισιόν, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία ενημερώθηκε για τη συμφωνία Βερολίνου - Άγκυρας και κατέστησε σαφές πως οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
5. Παράταση έως και τις 30 Απριλίου στην επικαιροποίηση των στοιχείων των δανειοληπτών του νόμου Κατσέλη, των οποίων εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τους από τις 19 Αυγούστου 2015 στα Ειρηνοδικεία, δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Πώς μπορούν να ενταχθούν στο «Νόμο Κατσέλη» οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ. 
6. Η Ιταλία προσκάλεσε την Τρίτη στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία), η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με επιδίωξη να υπάρξει μια συμφωνία για την επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου, που πλέον με τις πολιτικές που εφαρμόζονται κινδυνεύει με διάλυση. Δίνοντας το στίγμα της κρισιμότητας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ιταλός πρωθυπουργός διαμηνύει: Η Ευρώπη ή αλλάζει ή διαλύεται
7. Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργού Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη και του Ποταμιού με αφορμή την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τους διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων. Μετά τους ισχυρισμούς του Ποταμιού ότι δεν έχει διορίσει κοντινά του πρόσωπα ως μετακλητούς, ο Χρήστος Σπίρτζης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα ΦΕΚ διορισμών στελεχών του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, ρωτώντας παράλληλα για τη σχέση αυτών με το κόμμα. Τι απαντά το Ποτάμι.  Στοιχεία και για τη ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Εμείς με 144 βουλευτές έχουμε 17 υπαλλήλους κι εσείς 53
8. Φόβοι για τη «φούσκα» της Deutsche Bank. Με μια ανακοίνωση της η Deutsche Bank επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για το μέλλον της, μετά την κατάρρευση της τραπεζικής της μετοχής, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της από την αρχή του έτους. Ωστόσο διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο για σκάσιμο της «φούσκας» της Deutsche Bank, που διαθέτει έναν από τους πιο αδύναμους λόγους αποθεματικών κεφαλαίων μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών.
9. Δήμαρχος Περάματος: Πίσω από τις κινήσεις πολιτών κατά του hot spot είναι η Χρυσή Αυγή. Στην καταγγελία ότι πίσω από τις κινήσεις πολιτών στο Σχιστό κατά της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, βρίσκεται η Χρυσή Αυγήπροχώρησε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.
10. Απίστευτη κινητοποίηση για τη Ντένια που πάσχει από καρκίνο στην καρδιά. Η Ντένια Παράσχη από τη Ζάκυνθο είναι μόλις 28 χρονών. Διαγνώστηκε από μια σπάνια μορφή καρκίνο κοντά στην καρδιά. Η ιστορία της έγινε γνωστή μέσα από τα social media. Και από την ώρα εκείνη μια μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης προς το πρόσωπό της ξεκίνησε από πολίτες και φορείς. Τα χρήματα συγκεντρώνονται και η Ντένια τελικά θα πετάξει για τη Βοστώνη άμεσα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος - μετά από συνεννόηση του συντοπίτη της Σταύρου Κοντονή με τον πρωθυπουργό - το οποίο θα εξοπλιστεί κατάλληλα. 
11. Γερμανία: Τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν τη χρήση κάνναβης. Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες. Μια κρατική υπηρεσία κάνναβης στη Γερμανία, θα μπορεί σύντομα να δίνει την κάνναβη με ιατρική συνταγή - και τα ταμεία ασφάλισης θα καλύπτουν το κόστος.

Αιρετικά πνεύματα: Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ

Πάρης Κορμαρής
Δύο πολυσχιδείς δημιουργοί τους οποίους συνέδεε βαθιά φιλία συναντιούνται στην έκθεση «Πάμπλο Πικάσο - Ζαν Κοκτώ: Οι καινοτόμοι του Μοντερνισμού», που φέρνει στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη περισσότερα από 190 αντιπροσωπευτικά έργα τους – πίνακες, γλυπτά, κεραμικά, σχέδια και καλλιτεχνικές εκδόσεις.
«Mε το έργο τους υπερασπίζονται την ελευθερία του έρωτα, την αντισυμβατική ζωή και την απελευθέρωση της σκέψης», σημειώνει ο επιμελητής Τάκης Μαυρωτάς. «Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλλοίωτο και το αιώνιο».
Έως 28/02/2016, www.thf.gr

από kathimerini.gr

Η Ιταλία καλεί τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ σε επανεκκίνηση της Ευρώπης

Πρόσκληση
tvxs.gr | 09 Φεβ. 2016
Η Ιταλία προσκάλεσε την Τρίτη στη Ρώμη τις έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία), η οποία μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, με επιδίωξη να υπάρξει μια συμφωνία για την επανεκκίνηση, από τώρα και μέχρι τον επόμενο χρόνο, του ευρωπαϊκού σχεδίου, που πλέον με τις πολιτικές που εφαρμόζονται κινδυνεύει με διάλυση.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι κάλεσε τους ομόλογούς του της «Ευρώπης των Έξι» να συναντηθούν στη Ρώμη για ένα δείπνο εργασίας, που «θα αποτελέσει την αφετηρία ενός κοινού στοχασμού για το πως θα ενισχύσουμε την ΕΕ ξεκινώντας από τις κυριότερες προκλήσεις που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει».
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο - πρόσκληση, οι υπουργοί θα μιλήσουν για «το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές επανεκκίνησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης».
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επαναλαμβάνει: Αυτή η Ευρώπη δεν λειτουργεί πια και, αν δεν αλλάξει, θα εξαφανιστεί, παρασυρόμενη από το κύμα του λαϊκισμού που εξακολουθεί να διογκώνεται, μεταξύ άλλων και στην ιταλική χερσόνησο.
Σημειώνεται πως η Ιταλική κοινή γνώμη, αν και τασσόταν για πολλά χρόνια υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την αρνείται σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης και ισχνής ανάπτυξης. Θα πρέπει, ως εκ τούτου, να κινηθούμε και γρήγορα, σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό, που έχει κάνει την αέναη κίνηση ένα από τα πιστεύω του στην πολιτική.
«Έχει έρθει η στιγμή να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση για το πώς λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα», συνοψίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι, που πρόσκειται στον Ρέντσι.

Πούτιν προς Μέρκελ: Να προσέχει τα λόγια της…

H Ρωσία κάλεσε σήμερα την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ να προσέχει τι λέει, καθώς εκείνη υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η ρωσική πολεμική αεροπορία στη Συρία έχουν προκαλέσει τον θάνατο αμάχων.

«Προτρέπουμε...
για μία ακόμη φορά όλο τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή των λέξεών του, δεδομένης της πολύ ευαίσθητης κατάστασης σήμερα στη Συρία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Κανένας δεν προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις» όταν «οι βάρβαρες ενέργειες των τρομοκρατών» στοχοθετούσαν τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ουδείς μπορεί να παρουσιάσει την παραμικρή αξιόπιστη απόδειξη ότι άμαχοι σκοτώθηκαν στους ρωσικούς βομβαρδισμούς παρά τις κατηγορίες των χωρών της Δύσης και της συριακής αντιπολίτευσης...
 

Παρθένος στο press room

Ενας πρωτάρης του briefing των πολιτικών συντακτών παρακολουθεί το σόου της Ολγας Γεροβασίλη


Νίκος Ζαχαριάδης 9 Φεβρουαριου 2016, 21:00 
 Νίκος ΖαχαριάδηςΕχεις μόνο μια ευκαιρία να παρακολουθήσεις για πρώτη φορά το briefing ενός κυβερνητικού εκπροσώπου. Και η πρώτη φορά έχει σημασία. Την επόμενη ο οργανισμός δεν θα είναι πια παρθένος. Θα αρχίσει να εθίζεται. Θα ακούς την Oλγα Γεροβασίλη να λέει «ο Πάνος Καμμένος δεν είπε ότι θα γίνουν εκλογές» και θα μεταφέρεις ύστερα από επεξεργασία ως «η Ολγα Γεροβασίλη κάλυψε τον Πάνο Καμμένο». Ενώ η φυσιολογική αντίδραση είναι να τη ρωτήσεις αν σε περνάει για ηλίθιο.
Γενικά κανείς δεν κάνει αυτή την ερώτηση στα briefing. Ενώ είναι η μόνη που έχει νόημα. Αλλά αυτό σημαίνει να μην είσαι πλέον παρθένος οργανισμός και να έχεις εθιστεί στην «briefingίλα». Συμμετέχεις κι εσύ στο δρώμενο. Ενα δρώμενο όπου κάποιος παριστάνει ότι απαντάει και κάποιοι άλλοι παριστάνουν ότι τον πιστεύουν.
Γι’ αυτό και μετά το τέλος του stand up της ενημέρωσης ακούς τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων στο café του ημιόροφου και νομίζεις ότι παρακολουθήσατε διαφορετικά events. Με κάποιο μαγικό τρόπο οι προσεκτικά διατυπωμένες κοινοτοπίες εκ μέρους της εκπροσώπου (που δεν σου τραβάνε την προσοχή αφού τα έχεις ακούσει χίλιες φορές σε πάνελ και social media) αποκτούν στο στόμα και στο πλητρολόγιο των πολιτικών συντακτών μορφή σημαντικών ειδήσεων. Γιατί έχουν μάθει να τις αποκωδικοποιούν και να τις αμπαλάρουν. Π.χ.: Λέει σε κάποια φάση ότι «η κυβέρνηση βλέπει τους αγρότες με κατανόηση» και στη γλώσσα των «ειδησαϊκών» αυτό μετατρέπεται σε «διαλλακτική απέναντι στους αγρότες η κυβέρνηση». Λέει ότι «ο κύριος Κατρούγκαλος έχει σηκώσει και σηκώνει το μεγάλο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και αυτό μετατρέπεται σε «η κυβέρνηση καλύπτει τον Γιώργο Κατρούγκαλο».
Βέβαια τον τόνο τον δίνει πάντα ο πρωταγωνιστής του stand up. Αλλιώς θα πέταγε ας πούμε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης το μπαλάκι στην Τροχαία ενόψει της άφιξης των αγροτών στην Αθήνα και αλλιώς το κάνει η Ολγα Γεροβασίλη. Η Ολγα (σ.σ.: ναι, just «Ολγα»…) θα κοιτάξει πρώτα με χαμόγελο το κοινό της, θα πετάξει κάτι για την πίστη της στη νομιμότητα (σ.σ.: η ερώτηση «με περνάς για ηλίθιο» ξανάρχεται στο μυαλό), θα ρίξει με χάρη αθώου κοριτσόπουλου (σ.σ.: ναι, η Ολγα «το ‘χει») το κεφάλι στο πλάι και θα πει ένα «εγώ αν ανέβω με το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο η Τροχαία θα με σταματήσει. Ε, το ίδιο περιμένω να κάνει και η Τροχαία με τα οχήματα που απαγορεύεται να κυκλοφορήσουν στην Αθήνα…». Μετάφραση στους τίτλους που θα ακολουθήσουν: «Η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στην Τροχαία για τα τρακτέρ».
131800
H Ολγα Γεροβασίλη στην έναρξη της ενημέρωσης 
(INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)
Τώρα για να λέμε την αλήθεια, η συγκεκριμένη κυβερνητική εκπρόσωπος μοιάζει να απολαμβάνει την παρουσία της στο υπερυψωμένο πόντιουμ. Φταίει άραγε ότι έχει πέσει σε μια περίοδο που το δημοσιογραφικό ακροατήριο στο press room είναι πλέον τόσο κουρασμένο και μπαϊλντισμένο από τον καθημερινό βομβαρδισμό «τιποτολογίας» που τα δέχεται όλα με μοιρολατρική καρτερικότητα χωρίς να αντιδρά σε ό,τι και να του πούν; Φταίει η πληθωρική προσωπικότητά της Ολγας Γεροβασίλη που σου δίνει την εντύπωση ότι ήταν φτιαγμένη πάντα γι’ αυτό τον ρόλο; Και αντιλαμβάνεται το briefing σαν τη στιγμή της να λάμψει μπροστά στις κάμερες – έστω κι αν αυτές είναι οι κάμερες του press room; Πάντως με το που εμφανίζεται την φαντάζεσαι να βάφεται με τη βοήθεια επαγγελματία στο γραφείο της.
Η αλήθεια είναι όμως ότι αν εξαιρέσει κανείς την αξία του ως θεατρικό δρώμενο – όπου η πρωταγωνίστρια βάφεται, φοράει ένα power suit και απαγγέλλει επι οκτώμισι λεπτα ένα γραμμένο κείμενο με ύφος στεγνής ανακοίνωσης, η χρησιμότητά του briefing δεν διακρίνεται καθαρά εκ πρώτης όψεως. Οι δημοσιογράφοι σπάνια κάνουν follow up ερωτήσεις. Και η Ολγα Γεροβασίλη δεν χάνει ποτέ την αυτοκυριαρχία της. Ισα-ίσα που φιλοδωρεί τους εκπροσώπους των media της αντιπολίτευσης με ένα παραπάνω χαμογελάκι.
Και σε μια εποχή που η πολιτική ασκείται μέσω twitter, μέσω non papers και μέσω πρωϊνών εκπομπών, φαίνεται ιδιαίτερα παρωχημένο αυτό το comme il faut πάρε-δώσε. Εξάλλου, οι ανταποκρίσεις από το press room, δεν είχαν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ηδη λίγες ώρες μετά την εμφάνισή τους στα site, είχαν αντικατασταθεί από νεότερες και πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις.
protagon.gr