Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Ο εργοδότης μου και το κίνημα «δεν πληρώνω»...

TVXS Σκίτσο


tvxs.gr 20 Οκτ. 2015


Βαρουφάκης: Δεν μου πληρώνουν ούτε το ταξί...


Τα έχει με την «Αυγή» ο πρώην τσάρος, Γιάνης Βαρουφάκης. Από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται, διαμαρτυρήθηκε για το δημοσίευμα που τον παρουσίαζε ότι αμείβεται με...
55.000 ευρώ για κάθε ομιλία που κάνει. 
«Ως τώρα από τότε που έφυγα από την κυβέρνηση έχω κάνει 10 ομιλίες και 30 διαλέξεις. Και εισέπραξα για όλες περί τα 1.100 ευρώ. Ούτε τα ταξί μου δεν πληρώνουν. Τι είναι αυτά που έγραψαν ότι παίρνω για κάθε ομιλία μου 55.000 ευρώ...». Αυτά είπε και βιάστηκε να κλείσει το τηλέφωνο επειδή είχε να κάνει άλλη μία ομιλία, χωρίς να προλάβω να τον ρωτήσω αν του πλήρωσαν το ταξί για να μεταβεί στο συνεδριακό κέντρο.

πηγη "ΒΗΜΑτοδότης"

Στέλεχος γερμανικής εταιρείας εξοπλιστικών καρφώνει Έλληνα υπουργό για μίζες...


Πρώην μάνατζερ της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Krauss-Maffei παραδέχεται ότι υπήρξε δωροδοκία προς Έλληνες αξιωματούχους για την προμήθεια γερμανικών οβιδοβόλων το 2001. Το «βαθύ λαρύγγι» της Krauss-Maffei κάνει λόγο «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον...
τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα. Yπενθυμίζεται ότι στην κυβέρνηση Σημίτη υπουργός Εθνικής Άμυνας διετέλεσε από τις 13 Απριλίου 2000 έως τις 24 Οκτωβρίου 2001 ο Άκης Τσοχατζόπουλος και τον διαδέχτηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου.


Γράφει ο Γιάννης Παπαδημητρίου στην Deutsche Welle:
Ο ηλικίας 72 ετών πρώην μάνατζερ της Krauss-Maffei Wegmann (KMW) λογοδοτεί από το Σάββατο σε δικαστήριο του Μονάχου. Κατηγορείται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απόπειρα απάτης. Η εισαγγελία εκτιμά ότι για την προμήθεια 24 οβιδοβόλων συνολικής αξίας 188 εκατομμυρίων ευρώ το 2001 είχαν πληρωθεί «μίζες» ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως και στον τότε υπουργό Άμυνας στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά φερόταν να έχει καταβάλει έλληνας σύμβουλος ή διαμεσολαβητής της KMW, χρεώνοντάς τα ως «έξοδα για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών». Αλλά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο από το συνολικό ποσό κατέληξε τελικά στον πρώην μάνατζερ της KMW. Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι αυτό συνέβη επειδή ο έλληνας διαμεσολαβητής του έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε «καθαρά φιλική βάση» στην προμήθεια.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ίδια η KMW ποτέ δεν κατέβαλε απευθείας «ωφέλιμες πληρωμές» και ότι οι όποιες συναλλαγές με το εξωτερικό γίνονταν μονίμως μέσω τοπικών αντιπροσώπων ή διαμεσολαβητών, ενώ έκανε λόγο για πληρωμές προς τον τότε διευθυντή εξοπλισμών. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του, σε συμβόλαια άνω των 100 εκ. ευρώ μία προμήθεια ύψους 2 έως 3% ανταποκρινόταν «στα δεδομένα της αγοράς». Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο κατηγορούμενος ανέφερε στο δικαστήριο ότι «ήταν γνωστό ότι στις χώρες της νότιας Ευρώπης δεν θα μπορούσαν να συναφθούν συμβόλαια χωρίς να γίνουν αυτές οι πληρωμές», για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος δεν ήθελε καν να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν υπέβαλε σχετικές ερωτήσεις προς τους τοπικούς συνεργάτες στην Ελλάδα. «Η στάση η δική μου, η δική μας, ήταν: αφήστε με στην ησυχία μου, δεν είναι δική μας υπόθεση» ανέφερε στο δικαστήριο ο 72χρονος πρώην μάνατζερ της KMW.

Παραγράφεται η δωροδοκία
Ο δικαστής παρατήρησε εν τούτοις ότι η αμυντική βιομηχανία KMW φάνηκε να ανεβάζει σημαντικά το ποσό της προμήθειας προς τον έλληνα αντιπρόσωπο τη στιγμή ακριβώς που επρόκειτο να καταβληθούν οι πληρωμές προς τον κατηγορούμενο γερμανό μάνατζερ και, καθώς «τέτοια δώρα σπανίζουν», ρώτησε τον κατηγορούμενο μήπως υπάρχει άμεση σχέση με τα χρήματα που έλαβε. Εκείνος το αρνείται μετ΄επιτάσεως. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο εισαγγελέας, δεν αποδεικνύεται ότι ο τότε επικεφαλής της KMW Μάνφρεντ Μπόντε ή οι μάνατζερ που είχαν επιφορτιστεί με τους ισολογισμούς της εταιρείας στο επίμαχο χρονικό διάστημα γνώριζαν τις «ωφέλιμες πληρωμές». Όπως κι αν έχουν τα πράγματα όμως, η κατηγορία της δωροδοκίας έχει πλέον παραγραφεί. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Αναφερόμενος σε πιθανά κίνητρά του, ο κατηγορούμενος, ο οποίος έχει προφυλακιστεί από τον Ιανουάριο, κατέθεσε τη δυσαρέσκειά του γιατί ο μισθός του δεν ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ καθαρά- μία αμοιβή «κάτω του μέσου όρου», όπως είπε. Η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου συνεχίζεται. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στους υπόπτους περιλαμβάνονται και πρώην βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου πάντως ανεστάλη η εισαγγελική έρευνα για φοροδιαφυγή για τον σημερινό επικεφαλής της KMW Φρανκ Χάουν. Όπως ανέφερε ο ανώτατος εισαγγελέας Τόμας Στάινκραους-Κοχ, ο Χάουν δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, καθώς είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρίας το 2006, ενώ οι κατηγορίες αφορούν φορολογικές δηλώσεις παρελθόντων ετών.

tvxs.gr

Υπό προϋποθέσεις άρση των capital controls τον Ιούνιο...


Ο Χουλιαράκης υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης...
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τόνισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οτι τα capital vontrols μπορεί να αρθούν τον Ιούνιο του 2016.
Οπως είπε, τα δημοσιονομικά μεγέθη έχουν...
αναθεωρηθεί, είναι βελτιωμένα, η τελική ύφεση θα είναι ηπιότερη για το 2015, και από -2,3% που προβλεπόταν αρχικά θα είναι της τάξεως του -1,4%, ενώ για το 2016 από -1,5% θα πέσει στο -1,3%.

Κατά τον Χουλιαράκη, τρεις είναι οι βασικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, του οποίου η τελική μορφή θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα:

Πρώτον, η δημοσιονομική ισορροπία που εγγυάται ότι τα δημοσιονομικά οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν το 2010
Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με ανακατανομή πόρων και με κοινωνικά μέτρα και δράσεις εκεί που χρειάζονται, όπως ανθρωπιστική κρίση και φορείς υγείας, και
Τρίτον, η τόνωση του προγράμματος επενδύσεων.

«Άγκυρα, ο στόχος πρωτογενεούς ισοζυγίου»

«Άγκυρα του προϋπολογισμού για το 2016 είναι ο στόχος του πρωτογενούς ισοζυγίου που διαμορφώνεται στο 0,6% του ΑΕΠ, χαμηλότερος από το δεύτερο πρόγραμμα που ήταν στο 4,5% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά σημαίνει κοντά στα 7,5 δισ. ευρώ» επεσήμανε ο κ. Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ευελιξία σε ότι αφορά την επιβολή μέτρων.
 

Η... καμπάνα χτύπησε για Κατρούγκαλο και Αλεξιάδη...

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει αυστηρά λόγια κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των υπουργών του, αρκετοί εξ αυτών αγνόησαν τις σχετικές πρωθυπουργικές παραινέσεις και είχαν... καθημερινό στασίδι σε τηλεπαράθυρα και «πρωινάδικα».
 Έτσι, όπως...
πληροφορείται ο Neo, κατά την χθεσινή, κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, αρκετοί εκ των παρισταμένων τα... άκουσαν γιατί αγνόησαν την οδηγία του Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, η καμπάνα χτυπούσε κυρίως για τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά και για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Την δυσφορία του Μαξίμου, άλλωστε, είχε ήδη από προχθές δείξει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, που υπογράμμιζε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ότι «μια σειρά σκέψεων που ακούγονται δεν σημαίνει ότι είναι και θέσεις της κυβέρνησης».
matrix24.gr

Αντιδρά η ΝΔ στην κριτική του ΕΛΚ στην Ελλάδα για το προσφυγικό...

Την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη, προκαλεί το κείμενο του προσχεδίου που συντάσσεται για το μεταναστευτικό, όπου ασκείται σκληρή κριτική στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να αφαιρεθούν τα επίμαχα κομμάτια από το τελικό κείμενο.

Στο συνέδριο θα προωθηθεί κείμενο για την εδαφική ακεραιότητα, ενώ συντάσσεται και ψήφισμα για ζητήματα της μετανάστευσης, του προσφυγικού και του ασύλου.

Ευώδη ανθη. Κρυφά καί φανερά...

Aντιγράφω από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ", τού Στέφανου Κασιμάτη -επειδή μπορεί νά διαφεύγουν τής προσοχής τού καθημερινού πολίτη- τά παρακάτω "γουστόζικα καί γλαφυρά"  αλλά καί ενδιαφέροντα βιογραφικά, κάποιου υποψηφίου, όχι τόσο γιατί αναφέρονται στή διεκδίκηση τής αρχηγίας ενός μεγάλου κόμματος όσο, κυρίως, γιατί έχουν συνάφεια -καί, γιά πολλοστή φορά, αποδεικτική ισχύ- μέ τό γενικότερο παρακμιακό κλίμα πού επικρατεί στήν πολιτική ζωή -καί όχι μόνο- αυτού τού τόπου. 
Έτσι, μέσω αυτής τής "τεχνοτροπίας" -πού θά δείτε παρακάτω- επιτρέπει τό περιβάλλον (δηλ. εμείς) νά χτίζονται πολιτικές καί άλλες καριέρες.  
Ενδεικτικά -ανθολογώντας από τόν πολιτικό μπαχτσέ τής χώρας- τέτοια είναι, σέ γενικές γραμμές, τά ποιοτικά στοιχεία μέ τά οποία αύριο θά είναι υποχρεωμένος νά δουλέψει ο τόπος. 
Προχωρούμε, λοιπόν, ακάθεκτοι σέ αναπαραγωγή τού υπάρχοντος κακού.
Χωρίς νά σημειώνεται καμία σοβαρή αντίδραση. 
Χωρίς νά ιδρώνει κανένα αυτί.
Χωρίς νά κουνιέται φύλλο.
                                                                                  *
"Αλλοίμονο στούς νέους", έλεγε ο Σακελλάριος!.. 
"Κι αλλοίμονο στούς γέρους πού θά μακροζωήσουνε χωρίς νά τά έχουνε χαμένα", θά μπορούσε νά προσθέσει κάποιος άλλος. 
Διαβάστε καί θαυμάστε...
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης
                                                                                                  ***
Ηλθε πέμπτος
Γράφοντας σχετικά με τη δυναστεία των Καισάρων, με διάθεση αναθεωρητική, όπως θα λέγαμε σήμερα, ο Τάκιτος παρατήρησε ότι τα μεγάλα γεγονότα είναι τόσο σκοτεινά, ώστε ορισμένοι δέχονται ως αληθινή οποιαδήποτε φήμη σχετικά με αυτά, ενώ άλλοι μετατρέπουν την αλήθεια σε ψεύδος. Αυτά τα δύο λάθη, παρατηρεί ο μεγάλος Λατίνος ιστορικός, διαιωνίζονται με την πάροδο του χρόνου και κάπως έτσι διαμορφώνεται η ιστορική «αλήθεια» για τα γεγονότα.
Θα αποδείξω πόσο δίκιο είχε ο Τάκιτος, με ένα παράδειγμα, όχι από τη χορεία των μεγάλων γεγονότων, γιατί –δυστυχώς– η σταδιοδρομία του Απόστολου G. G. Kώστα επί του παρόντος δεν διαθέτει τέτοια. Είναι μια παράγραφος από το βιογραφικό του στη Wikipedia, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε με πόση λεπτότητα και γλωσσική χάρη εξωραΐζεται η μεγαλύτερη αποτυχία της ζωής του. Διαβάζουμε: «Στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 έλαβε 35.107 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης και κατέλαβε την πέμπτη θέση. Τον Μάρτιο του 2010 ανέλαβε γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Στις περιφερειακές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Οταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κηρύχθηκε έκπτωτος, εξελέγη περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με 33 ψήφους έναντι 17 του συνυποψηφίου του Διονύση Ψωμιάδη, θέση την οποία διατήρησε και στις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος».
Τι ωραία που αποσιωπάται η αλήθεια! Ναι, πράγματι, ο G. G. έλαβε αυτές τις ψήφους και ήλθε πέμπτος, αλλά παραλείπεται το βασικό: δεν εξελέγη. Σε εκείνες τις εκλογές, η Α΄ Θεσσαλονίκης εξέλεξε από τη Ν.Δ. κατά σειράν επιτυχίας τέσσερα πρόσωπα: τους Κ. Γκιουλέκα, Σπ. Καλαφάτη, Ιω. Ιωαννίδη και την Ελενα Ράπτη, η οποία έφαγε την έδρα (μεταφορικώς όλα...) του G. G. Παρακάτω, στις περιφερειακές εκλογές του 2010, λέει ότι «εξελέγη» αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης. Δεν εξελέγη ακριβώς, ούτε και διορίστηκε όμως. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση: τοποθετήθηκε άνωθεν ως επικρατείας στο ψηφοδέλτιο του Ψωμιάδη (μήπως επειδή θα ήταν αμφίβολο αν θα κατάφερνε να εκλεγεί μόνος του;), ώστε να κλείσει τον δρόμο του αδελφού Ψωμιάδη, Διονύση, που ήταν ο πρώτος σε ψήφους. Από το κόμμα, λοιπόν, επιβλήθηκε ο G. G. ως διάδοχος του Π. Ψωμιάδη όταν αυτός εξέπεσε και ύστερα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Φαίνεται όμως ότι το βιογραφικό του στη Wikipedia δεν το έγραψε ο ίδιος, γιατί είναι αδύνατο να μην τα θυμάται αυτά – στον ίδιον συνέβησαν όχι σε κάποιον άλλο. Ισως το έγραψε η γενιά του, που τον έχει καμάρι της και τον κακομαθαίνει.
Αντιλαμβάνομαι, βέβαια, ότι η γενιά του G. G. θα υποστηρίξει ότι είναι άδικος ο ισχυρισμός ότι ίσως δεν θα εκλεγόταν με τον Ψωμιάδη αν διεκδικούσε την εκλογή μέσω της ψήφου, διότι είχε λάβει 35.107 όταν απέτυχε στις βουλευτικές. Ομως, αν ισχύει το επιχείρημα αυτό, τότε η Ελενα Ράπτη θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας (γιατί όχι και της κανονικής Δημοκρατίας;), επειδή έλαβε περισσότερες από τις 35.107 ψήφους του G. G. – πόσο μάλλον, δε ο Γκιουλέκας ή ο Καλαφάτης, που πήραν ακόμη περισσότερες.
Το γελοιωδέστερο, πάντως, στην παράγραφο αυτή είναι το πώς χρησιμοποιείται η ακρίβεια των στοιχείων παραπειστικά. Αναφέρεται επακριβώς ο αριθμός των ψήφων μέχρι και την τελευταία, διότι υποτίθεται ότι αυτό δίνει αξιοπιστία στο κείμενο, ενώ αποσιωπάται το βασικό γεγονός, ότι έχασε την εκλογή. Κρύβεις, δηλαδή, τον ελέφαντα που έχει εγκατασταθεί στο σαλόνι σου με ένα ωραίο μαντίλι Hermes και περιμένεις ότι οι επισκέπτες δεν θα τον προσέξουν. Θα βρεθούν, δεν αμφιβάλλω, κάποιοι που δεν θα προσέξουν τον ελέφαντα, αλλά θα πουν: «Πω, πω! Τι ωραίο μαντίλι Hermes!». Αλλά αυτοί θα ανήκουν στη γενιά του G. G., οπότε τι να τους κάνεις;

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σύνοδο - έκπληξη για το προσφυγικό συγκαλεί ο Γιουνκέρ


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σύνοδο - έκπληξη για την προσφυγική κρίση ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Κομσιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, καλεί την Κυριακή τους αρχηγούς κρατών μελών που βρίσκονται στον προσφυγικό δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων σε μία μίνι Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουν την κατάσταση των προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες αυτές αποκλεισμένοι πίσω από κλειστά  σύνορα, την στιγμή που ξεκινάει ο χειμώνας, αλλά και ποια κοινά επιχειρησιακά βήματα θα μπορούσαν να υιοθετηθούν άμεσα.
Συγκεκριμένα στην Σύνοδο αυτή αναμένονται να συμμετάσχουν οι αρχηγοί της Αυστρίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Παρών αναμένονται να είναι και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ, οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού προγράμματος ασύλου  ( EASO) , της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες ( UNHR).
Ενώ οι Σύνοδοι στο επίπεδο κρατών μελών συνήθως γίνονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης αλλά και της σημασίας του προβλήματος ο κ. Γιουνκέρ αποφάσισε να καλέσει ο ίδιος μία τέτοια συνάντηση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, θέλοντας να τονίσει την πολιτική διάσταση της Επιτροπής
kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους


tvxs.gr
1. Την απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την υιοθέτηση κλιμακωτού φόρου αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι θα ισχύει τελικά
3. Γιατί δεν παραιτείται η Κατερίνα Σαββαΐδου; Σε πολυσέλιδη ανακοίνωση που εξέδωσε η γ.γ Δημοσίων Εσόδων διαμηνύει προς την κυβέρνηση πως δεν πάει πουθενά παρά τη δικαστική εμπλοκή της και την δημόσια εκφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης για αποχώρησή της.
4. Τα πρώτα αναγνωριστικά πυρά έπεσαν στη Βουλή, τα μηνύματα εστάλησαν δια των πρωτοσέλιδων και των «φίλιων» συχνοτήτων και ο πόλεμος για τις άδειες των καναλιών προοιωνίζεται σφοδρός. Οι μιντιάρχες ξεκινούν ανταρτοπόλεμο. 
5. Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές: Χωρίς κυβέρνηση η Πορτογαλία. Η Κεντροδεξιά κέρδισε χωρίς όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να τελεσφορούν. Δεν αποκλείονται νέες κάλπες. 
6. Η δημοσιογράφος Τζάκι Σάτον περπατά στους διαδρόμους του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης. Λίγα λεπτά αργότερα θα βρεθεί μυστηριωδώς απαγχονισμένη στην τουαλέτα. Βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου δείχνει τις τελευταίες της στιγμές. Δεν δείχνει σε πανικό, ούτε μοιάζει με άνθρωπο που σκέφτεται να αυτοκτονήσει. 
7. Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει φτωχοποιήσει τον Νότο της Ευρώπης, όμως δεν υπάρχουν μόνο χαμένοι από αυτή. Κάποιοι έχουν κερδίσει και μάλιστα πολλά… Ποιοι είναι;
8. Τα θρησκευτικά πρέπει να μετατραπούν σε μάθημα θρησκειολογίας, επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου από τους ΑΝΕΛ.
9. Ταυτοποιήθηκε σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο δράστης της Άγκυρας. Στη δημοσιότητα δόθηκε και σχετικό βίντεο από τις τουρκικές αρχές. 
10. Ένα θέμα - πρώτο θέμα - που έκανε αίσθηση, ήδη από τον τίτλο: «Ο μοναχικός θάνατος του Τζορτζ Μπελ». Και για όποιον αναγνώστη αναρωτιόνταν, καθώς άρχισε να διατρέχει το δημοσίευμα, ποιος είναι αλήθεια, ο Τζορτζ Μπελ, τον οποίον διάλεξαν οι New York Times για την κορυφή της επικαιρότητας, η συνέχεια ήταν αποκαλυπτική.
Διαβάστε επίσης: «Δες» για μια ώρα με το λευκό μπαστούνι. Το Dialogue in the Dark είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Αν πάμε όλοι, θα αλλάξει η πόλη…
Κι ένα καλό νέο: Δεύτερη θέση στον κόσμο για την ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, στους Παγκόσμιους Τελικούς Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος. 

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…

Προς τα ‘κει πάμε. Ήδη τον Σεπτέμβριο, οι ξεζουμισμένοι από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και την βαριά φορολογία πολίτες, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. Τα παλιά και…
νέα φέσια, σύμφωνα με τους πίνακες που παρουσίασε ο Παππούς στο MEGA, ξεπερνούν τα 80 δις.

Τον Οκτώβριο, το φέσι θα μεγαλώσει, καθώς έρχονται ο ΕΝΦΙΑ (πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου) και τα τέλη κυκλοφορίας.

Τι να λάβεις αγαπητό κράτος και – καρούμπαλε – Τρύφωνα από το μη έχοντα;..

Από τον Αδόλφο, στον Βόλφγκανγκ…

Πάει για καγκελάριος ο Σόιμπλε;..

Ως είδηση σοκ την μετέφερε στο MEGA, ο ανταποκριτής του καναλιού στο Βερολίνο, Παν. Βαλασόπουλος. Ο λαός το θέλει, το κόμμα του τον στηρίζει και στην περίπτωση που η Άνγκελα Μέρκελ πάει για Γενική Γραμματέας, στον ΟΗΕ, την θέση του καγκελάριου είναι πολύ πιθανόν να πάρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ζήτω που καήκαμε).

Από το Παρίσι τώρα, η Μαρία Δεναξά μετέδωσε τα όσα ο Σόιμπλε είπε σε συνέντευξή του, στην Liberation.
Τα πιο σημαντικά:
- Υπέρ του grexit τάχθηκαν 15 υπουργοί. Αντίθετοι ήταν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
- Ο Σαμαράς ήταν διστακτικός στις μεταρρυθμίσεις
- Με το δημοψήφισμα ο Τσίπρας μας αποπροσανατόλισε όλους, γιατί δεν μας είχε ενημερώσει.

Αυτά θα λείψουν, μόλις αυτός γίνει καγκελάριος!..
 

Η Γιάννα καναλάρχης…

Μ’ αυτούς τους συμβούλους που έχει (άντε να μην αρχίσουμε και λέμε ονόματα), τι να περιμένεις.
Από γκάφα σε γκάφα θα πηγαίνει η κυρία. Αλλά υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες. Κάποιοι απ’ αυτούς, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία διάθεση, αλλά ως συνήθεις ύποπτοι, παίζουν στα σχετικά ρεπορτάζ.
Απ’ όλους αυτούς τον Χατζηνικολάου και…
τον Κουρή βλέπουμε να παίζουν σταθερά στο νέο σκηνικό.

Το σχετικό άρθρο από την aixmi.gr πάντως, έχει ενδιαφέρον:

Νέοι «παίχτες» ετοιμάζονται να μπουν στην τηλεοπτική αγορά, διεκδικώντας -είτε μόνοι είτε συνεργαζόμενοι- τις συχνότητες, τις οποίες η κυβέρνηση θα πλειστηριάσει.
* Ο πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι ένας εξ αυτών. Άλλωστε, έχει ήδη εμπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ, μέσω πολλών και επιτυχημένων ιστοσελίδων.
* Η Γιάννα Αγγελοπούλου φέρεται να έχει συμφωνήσει με τηλεοπτικό επιχειρηματία για από κοινού κάθοδο στον διαγωνισμό. Όπως ακούγεται, οι συχνές εμφανίσεις της στον Alpha (ιδιαίτερα στις εκλογικές βραδιές) αποτέλεσαν το πρόπλασμα της στρατηγικής συνεργασίας της με τον Δημήτρη Κοντομηνά.
* Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης συζητά να να εισέλθει στην τηλεοπτική αγορά και «ζυγίζει» τις δυνατότητες συνεργασιών.
* Ομάδα εφοπλιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Θόδωρο Βενιάμη, φέρεται επίσης έτοιμη να μπει στο παιχνίδι.
* Ενδιαφέρον φαίνεται πως θα εκδηλώσει και γαλλική εταιρεία, σε συνεργασία με Έλληνα εκδότη και δημοσιογράφο. Αρκετοί μιλούν για τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο οποίος διαθέτει δυο επιτυχημένες εφημερίδες και τον πρώτο σε ακροαματικότητα ραδιοσταθμό της χώρας.
Ο κατάλογος δεν σταματά εδώ, καθώς και άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονται να επενδύσουν στην τηλεόραση, συνεργαζόμενοι με κάποιους από τους σημερινούς καναλάρχες...
 

Από αύριο (σήμερα) ξεκινούν οι κρίσιμες επαφές...

Τι περιέχει το μενού της πρώτης μέρας...

Με δημοσιονομικά και φορολογικό αρχίζουν αύριο (σήμερα) οι ολοήμερες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 9.00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.
Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6.00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης.
Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).
Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στην επίσκεψή τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα εξετάσουν, μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, ώστε να εντοπίσουν τυχόν εκκρεμότητες και κενά που ενδεχομένως να σταθούν εμπόδιο για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Euro Working Group (EWG) της Τετάρτης.
Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση, αφού η κυβέρνηση έχει ακόμη δουλειά μπροστά της, προκειμένου να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση, αφού «έλειπαν» προαπαιτούμενα.
Οι δανειστές, παράλληλα, θα εξετάσουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων -για τη δόση του 1 δισ. ευρώ- με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο θέμα των «κόκκινων» δανείων να τίθενται στο επίκεντρο...

Μαξίμου: Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους...

Με δεικτικό τρόπο σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
«Σεισμοί Λιμοί, Καταποντισμοί, Φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο Τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν σήμερα το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών» σημείωναν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν:
Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας...
 

Ανιαρή «Ανατροπή»…

Στο πρώτο 5λεπτο, πήγαινες κατευθείαν για ύπνο. Ανιαρή και γενικόλογη συζήτηση, με καλεσμένους που δεν συνεισέφεραν τίποτα καινούργιο και ανατρεπτικό. «Η μεγάλη μάχη, είναι η μάχη των…
ιδεών, όχι της εξουσίας» (χαίρω πολύ), μας είπε ο παρ’ ολίγον υποψήφιος, Μάκης Βορίδης. Η Πιπίλω είπε πως εχθρός της ΝΔ είναι ο λαϊκισμός (φοβερή διαπίστωση), ενώ την έβλαψε σοβαρά το ψάρεμα ψηφοφόρων στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής. Στην παρέα και ο Γιακουμάτος που επιδόθηκε στο γλείψιμο, κατά τα γνωστά, του Ευάγγελου Μειμαράκη.

Κανένα ενδιαφέρον…

Κατερίνα Σαββαΐδου: Γιατί αρνούμαι να παραιτηθώ

Την πρόθεσή της να μην παραιτηθεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ γνωστοποιεί ότι με επιστολή της έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ουσία των δύο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την εισαγγελία Πρωτοδικών και την απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία.
Στην ανακοίνωσή της, η Κατερίνα Σαββαΐδου παραθέτει το χρονικό των δύο υποθέσεων και τους λόγους που, κατά την ίδια, επιβάλλουν τη λήψη της απόφασής της.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος της είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά της, καθώς και στο πρόσωπό της, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, επισημαίνει πως «από τις αποφάσεις της δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκε με κανένα τρόπο η ίδια προσωπικά».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η κα Σαββαΐδου κάνει λόγο για αναληθή δημοσιεύματα καθώς «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προώθησε διατάξεις περί ασυλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να αποφευχθεί η ποινική της δίωξη. Οι σχετικές διατάξεις περί οριοθέτησης της ευθύνης των οργάνων της ΓΓΔΕ, οι οποίες προβλέπονται τόσο στο γενικό πλαίσιο της αυτονομίας της ΓΓΔΕ όσο και ως ξεχωριστή μνημονιακή υποχρέωση στο τρίτο πλέον μνημόνιο (Ν.4336/2015) με χρόνο υλοποίησης τον Οκτώβριο 2015, και οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν προς ψήφιση, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιων συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις οποίες συζητήσεις συμμετείχε η ΓΓΔΕ. Οι διατάξεις αυτές, που αφορούν τους ελεγκτές και άλλους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ που έχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και τον εκάστοτε Γραμματέα, είχαν ως σκοπό να προστατεύουν το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) από αβάσιμες καταγγελίες που στοχεύουν να εμποδίσουν το έργο τους. Οι διατάξεις άλλωστε ρητά αναφέρουν ότι σε περίπτωση δόλου δεν υπάρχει η παραμικρή ποινική προστασία».
Προσθέτει μάλιστα πως «η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις της εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα (μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 και πριν τη μεταφορά του ΣΔΟΕ)».
Η κα Σαββαϊδου γνωστοποιεί τέλος την απόφασή της να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για τη δικαίωσή της και την προστασία της τιμής και της υπόληψής της και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει η παραίτησή της να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής της σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.
«Δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Σαββαΐδου και προσθέτει ότι δεν θα επιτρέψει «η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της».
Κυβέρνηση: Η κα Σαββαΐδου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας
«Η κυρία Σαββαΐδου, με την σημερινή της ανακοίνωσή της, δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της, να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Εχει άλλωστε ήδη κληθεί να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων και κατηγοριών» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, απαντώντας στην επιστολή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
«Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης», αναφέρουν, καταλήγοντας, οι ίδιοι κύκλοι.
Επισυνάπτεται η ανακοίνωση - δήλωση της κ. Σαββαϊδου.
kathimerini.gr

Αναβάλλεται το Euroworking Group λόγω μη εφαρμογής των προαπαιτούμενων


ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
 Αναβάλλεται το προγραμματισμένο για αύριο, Τετάρτη, Euroworking Group (EWG), καθώς είχε σχεδιαστεί να συγκληθεί για να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Με δεδομένο, όμως, ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των 49 δράσεων, οι θεσμοί δεν έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους και το EWG δεν θα είχε αντικείμενο συζήτησης.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιαστεί και πιθανές ανατροπές των επόμενων κρίσιμων ημερομηνιών.
Πάντως, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ενδεχομένως να επισπεύσει τις διαδικασίες ή να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις.
Το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτο, και τον υπουργό Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη.
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει δύο συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα.
Το πρωί μαζί με τον υπουργό Επικρατείας θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και συγκεκριμένα για τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα μέτρα.
Το απόγευμα μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα είναι οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης και θα εξετασθούν με τους θεσμούς οι οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2016 και οι αλλαγές στη φορολογία.
kathimerini.gr