Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και πότε αυτές μπαίνουν στο αρχείο

Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τις τροποποιητικές δηλώσεις και τις αξιώσεις επιστροφής φόρου

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 09:24

ΑΠΕ/ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ
Από την έντυπη έκδοση
Χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπαίνουν οριστικά στο «χρονοντούλαπο» των Εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων, καθώς, ύστερα και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, «δένονται» τα χέρια των ελεγκτικών αρχών, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν την είσπραξη φόρων και προστίμων. Η ζημία μάλιστα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ενώ υψηλό είναι το κόστος και από τη ματαίωση χιλιάδων φορολογικών ελέγχων που δεν μπορούν πλέον να διενεργηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατέστησε χθες σαφές ότι για τις χρήσεις 2008 έως 2010 δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου σε εκκρεμείς υποθέσεις, ενώ η έκδοση πράξεων για χρήσεις 2006 και μετά είναι δυνατή μόνο εφόσον προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία και για χρήσεις 2001 και μετά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις.
Από την άλλη πλευρά και για τις τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά, ανεξάρτητα εάν αφορούν χρήσεις πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του ΚΦΔ, ως προς την προθεσμία υποβολής τους ισχύουν τα πέντε έτη, από τη λήξη του έτους εντός το οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τη με οποιονδήποτε τρόπο αποδοχή της εν λόγω τροποποιητικής δήλωσης αρχίζει και η προβλεπόμενη προθεσμία παραγραφής της αξίωσης επιστροφής φόρου, η οποία, για εισοδήματα των χρήσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013, είναι τριετής.
Αυτά γνωστοποιήθηκαν αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1207/ 20.12.2017 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω συμπληρωματικές διευκρινίσεις για την αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων.
Η εγκύκλιος...

Γιά νά διαβάσετε τήν εγκύκλιο της ΑΑΔΕ καί ολόκληρο τό άρθρο τής εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" πιέστε ΕΔΩ

Γιατί ενώ δεν χρωστούσαν καλή κουβέντα για την Ελλάδα... τώρα γράφουν κολακευτικά σχόλια;

Οι δανειστές έχουν αλλάξει ποντάρισμα...
 Άκουσα με τη δέουσα προσοχή τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Τα επιχειρήματα γνωστά και χιλιοειπωμένα: 
είστε άχρηστοι, είστε ανίκανοι, είστε η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, είστε ψεύτες, είστε ανήθικοι, τα νούμερα δείχνουν την παταγώδη αποτυχία σας, δεν εμπνέετε εμπιστοσύνη στους επενδυτές, η χώρα έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, όσο μένετε στην εξουσία τα πράγματα θα πηγαίνουν χάλια.

Θα πει κανείς ότι αντιπολίτευση είναι, έτσι λειτουργούν παντού οι αντιπολιτεύσεις, είναι υποχρεωμένη να καλλιεργεί προσδοκίες νίκης για να κρατηθεί η παράταξη ενωμένη και σε εκλογική ετοιμότητα. Σωστό. Όμως δεν έχουμε να κάνουμε με ένα αντισυστημικό κόμμα που υπόσχεται ρήξεις με το κατεστημένο και ριζικές αλλαγές επαναστατικού χαρακτήρα ούτε προτίθεται να συγκρουστεί με τις ευρωπαϊκές ελίτ.

Δεν είναι δηλαδή αυτό που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Πρόκειται για το κόμμα των νοικοκυραίων, που μισεί το πεζοδρόμιο, βδελύσσεται τους ακτιβισμούς, αποθεώνει την αγορά και καθοδηγείται από τη γνωστή τριάδα της εθνικοφροσύνης «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Οφείλει λοιπόν για να είναι σοβαρό να βρίσκεται σε επικοινωνία με την αίσθηση που επικρατεί στους εκπροσώπους της κοινωνικής τάξης, τα συμφέροντα της οποίας εκφράζει, καθώς και με το αφήγημα που διακινούν οι μηχανισμοί ενημέρωσης της Δύσης.

Διαβάζοντας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που είναι υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον ριζοσπαστισμό, όπως είναι οι Financial Times και η Wall Street Journal, προβληματίζομαι. Γιατί αυτά τα δίκτυα που δεν χρωστούσαν καλή κουβέντα για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της γράφουν τώρα κολακευτικά σχόλια;...

Τρεις από τέσσερις οι κλίμακες χρέωσης τού ηλεκτρικού ρεύματος

Χρεώσεις: Νέος τρόπος υπολογισμού κατανάλωσης ρεύματος



Αναπροσαρμογή των κλιμάκων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ρεύματος, και των χρεώσεων που ισχύει για κάθε μία, προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων. Την ίδια στιγμή, η τροπολογία αίρει τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού, ο οποίος είχε ως συνέπεια να αυξάνεται υπέρογκα η επιβάρυνση σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι τον χειμώνα. Έτσι, πλέον, όταν ένας καταναλωτής θα ξεπερνά κάποια κλίμακα χρέωσης, θα επιβαρύνεται με την υψηλότερη τιμή για τις κιλοβατώρες που υπερβαίνουν τη συγκεκριμένη κλίμακα, και όχι για ολόκληρη την κατανάλωσή του. Αντίθετα, με το έως σήμερα ισχύον καθεστώς, η χρέωση είναι ενιαία, κάτι που σημαίνει πως ο καταναλωτής επιβαρύνεται με την υψηλότερη τιμή για όλες τις κιλοβατώρες που «έκαψε».
Παράλληλα, οι κλίμακες χρέωσης γίνονται τρεις, έναντι τεσσάρων που υπάρχουν σήμερα. Έτσι, η πρώτη κλίμακα καλύπτει τετραμηνιαία κατανάλωση 0-1.600 KWh και έχει χρέωση 6,9 ευρώ ανά MWh, η δεύτερη αφορά καταναλώσεις 1.601-2.000 KWh και έχει χρέωση 50 ευρώ ανά MWh, ενώ η τρίτη καλύπτει τις καταναλώσεις πάνω από 2.001 KWh, οι οποίες θα επιβαρύνονται με 85 ευρώ ανά MWh. Παράλληλα, στις νέες χρεώσεις περιλαμβάνεται και μεταβολή της νυχτερινής οικιακής κατανάλωσης, η οποία θεωρείται πιο ορθό να αντιμετωπίζεται ομοιόμορφα με την κατανάλωση ημέρας, αλλά με διακριτή χρέωση. 
 Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017
από naftemporiki.gr

"Μαγειρέματα" γιά τίς τηλεοπτικές άδειες...

Βρυώνης ή συμμαχία Μαρινάκη-Βαρδινογιάννη;...
Φύλλο και φτερό κάνουν πολλοί ενδιαφερόμενοι τα στοιχεία δύο πρωτοεμφανιζόμενων εταιρειών στην δημόσια κονίστρα, σε σχέση με τον τηλεοπτικό διαγωνισμό. 

Συγκεκριμένα, προχθές εμφανίστηκαν στο ΕΣΡ 7 ενδιαφερόμενοι για τις 7 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας: ενημέρωση ζήτησαν από την ανεξάρτητη αρχή εκπρόσωποι των ήδη λειτουργούντων καναλιών (Ε, ΑΝΤ1, STAR, Alpha, ΣΚΑΪ) αλλά και εκπρόσωποι δύο νέων εταιρειών: της Proteas Production Media και της MIXTA. 

Τις εν λόγω εταιρείες δεν τις ξέρει κανένας στην τηλεοπτική «πιάτσα». Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, κυκλοφορούν δύο σενάρια: είτε πως πρόκειται για εταιρείες που ελέγχονται από τον πρώην ιδιοκτήτη του καναλιού «Ε», Φίλιππο Βρυώνη, είτε ότι η μία από τις δυο είναι η «συμμαχία» του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ώστε το Mega να διεκδικήσει άδεια μέσω αυτών. Βεβαίως, το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο –αντιθέτως, μπορεί να ισχύουν και τα δύο…
από matrix24.gr

Σημείωση "Νέας Μύκονου": Ο υπέρτιτλος δικός μας

"Εξαφανίστηκε τό άρθρο 30" (...!!!)

Εξαφάνιση άρθρου...
Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα εκφράζει έκπληξη «για το γεγονός ότι από το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης "Μέτρα θεραπείας ατόμων [...]" με έκπληξη διαπιστώσαμε πως από το αρχικό σχέδιο της διαβούλευσης απουσιάζει το αρχικό άρθρο 30.
Πρόκειται για το άρθρο που προέβλεπε αυστηρότερες ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (ανάμεσά τους άμεση αφαίρεση της άδειας οδήγησης αν προκληθεί θανατηφόρο τροχαίο) καθώς και τον διπλασιασμό των ποινών σε οδηγούς που εγκαταλείπουν θύμα τους.
Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού για νομοθέτηση των παραπάνω και παρά τη μεγάλη συμμετοχή ατόμων και φορέων με 25 παρεμβάσεις που αφορούσαν το σχετικό άρθρο και ζητούσαν να αναδιατυπωθεί ακόμα αυστηρότερα και χωρίς παραθυράκια το συγκεκριμένο άρθρο, τελικά αυτό που έγινε ήταν να εξαφανιστεί χωρίς καμιά δικαιολογία».

Η απορία είναι και δική μας...

A.Ψ.
efsyn.gr 

Σημείωση "Νέας Μύκονου": Ο υπέρτιτλος δικός μας

Υποκριτική και βαθιά ταξική η στάση της ΝΔ για τα ΜΜΕ...

Στόχος ο Σαββίδης...
Kαι μοναδικό μέλημα οι καναλάρχες... Υποκριτική και βαθιά ταξική η στάση της ΝΔ για τα ΜΜΕ... Παροιμιώδης αδιαφορία για τους εργαζόμενους του MEGA...
Δεν είναι μόνο υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενους σε αυτά, είναι βαθιά ταξικό, με
ξεκάθαρη διάθεση ελέγχου και φίμωσης της διαφορετικής γνώμης!
 

Ενδεικτικά μόνο για το 2017 που φεύγει σε λίγες ημέρες και ήταν από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του Τύπου σε όλα τα επίπεδα, τόσο δηλαδή για τις επιχειρήσεις σαν οντότητες όσο και για τους εργαζόμενους… Η ΝΔ βγήκε μπροστά μόνο σε τρεις περιπτώσεις: πρώτον, για να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών εν όψει της αδειοδότησης των καναλιών, δηλαδή για να μην πληρώσουν και για να μην ισχύσει το πλαφόν των 400 εργαζομένων, δεύτερον, για να διαμαρτυρηθεί όταν ο Ιβάν Σαββίδης εκδήλωσε ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ και τρίτον, εχθές με την κατάθεση ερώτησης 21 βουλευτών για την εφημερίδα Documento.
 

Αντίθετα, ενάμιση χρόνο που οι εργαζόμενοι του MEGA είναι απλήρωτοι και όμηροι μετόχων και τραπεζών η ΝΔ είναι άφαντη! Οι βουλευτές της δεν κατέθεσαν ούτε μία ερώτηση στη Βουλή… Ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη που προέρχεται από το κανάλι δεν έχει κάνει, παρά τις επίμονες οχλήσεις των εργαζομένων και πρώην συναδέλφων της, ούτε μια δήλωση συμπαράστασης!  

Επίσης, μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεσήκωσε πολιτική θύελλα όταν ο Σαββίδης εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΔΟΛ, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τον Τύπο… Όταν ομως το συγκρότημα πέρασε στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη (κουμπάρος της αδελφής του προέδρου του κόμματος), κατάπιαν τη γλώσσα τους!

Επίσης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Μάρτιο καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβουν από κοινού νομοθετική πρωτοβουλία για τη διάσωση των επιχειρήσεων του Τύπου, μεταξύ άλλων για να αντιμετωπιστούν και τα εκτεταμένα φαινόμενα μη καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτά… ο πρόεδρος της ΝΔ κώφευε!...

enimerosi24.gr

Το μυστήριο θα λυθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου!

Θα απαντηθεί ο γρίφος...
Στις 3 το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου...

Το μυστήριο θα λυθεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου! Εκεί θα αποκαλυφθεί ο αριθμός και ποιοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Μέχρι τότε μόνο εικασίες θα γίνονται! Φυσικά εξαιρούνται οι νυν καναλάρχες που ως γνωστόν θα συμμετάσχουν κανονικά στη διαδικασία.

Ωστόσο το σημαντικότερο που θα αποκαλυφθεί στις 3 το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου, μαζί με τον αριθμό των συμμετεχόντων… Είναι αν η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά ή όχι! Και πώς θα αποκαλυφθεί αυτό; Απλούστατα, αν οι συμμετέχοντες είναι μέχρι εφτά… Οι καναλάρχες θα πληρώσουν, θα πάρουν την άδεια τους και θα επιστρέψουν στις δουλειές τους! Αν όμως είναι παραπάνω από εφτά, δηλαδή οχτώ, εννέα ή και περισσότεροι… Τότε η εξέλιξη θα είναι απρόβλεπτη! Διότι οι νυν ιδιοκτήτες δεν έχουν πρόθεση να δώσουν τσακιστό ευρώ παραπάνω από τα 35 εκ ευρώ (σε 10 δόσεις) για να διεκδικήσουν μια από τις εφτά τηλεοπτικές άδειες! Το πώς θα το κάνουν αυτό παραμένει άγνωστο! Σίγουρα δεν θα πλήξουμε!...

enimerosi24.gr

Σημείωση : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο" καί είναι φράση τού κειμένου