Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Brussels Group: Μικρή πρόοδος στο κλίμα συνεργασίας από την ελληνική πλευρά



ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
 Μικρή πρόοδο κυρίως στο κλίμα συνεργασίας και στην διάθεση από την πλευρά της Ελλάδας  να δώσει περισσότερα στοιχεία με περισσότερες λεπτομέρειες σημειώνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά από δύο μέρες συνομιλιών στο Βrussels group με τους  επικεφαλής της Τροίκα (Ρ. Γκογιάλ, Ν. Κοστέλλο, Ρ. Ρούφους)  και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, ( Γ. Χουλιαράκης, Ν. Θεοχαράκης, Ε.Παναρίτη) στο Παρίσι. Συγχρόνως όμως ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει στην “Κ” ότι στην ουσία των θεμάτων οι αποκλείσεις είναι ακόμα μεγάλες.
Ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ενώ παραμένει δύσκολο να επιτευχθεί μία τέτοια συμφωνία άμεσα.
Σκοπόε του Euroworking group που θα γίνει την Τετάρτη, είναι να ενημερωθούν οι υπόλοιποι υψηλόβαθμοι των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να μπορέσουν και αυτοί με την σειρά τους να ενημερώσουν αναλόγως του υπουργούς οικονομικών που θα βρεθούν δύο μέρες αργότερα να συνεδριάζουν στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Το  Εuroworking group συνηθίζεται να συνεδριάζει λίγες μέρες πριν το Eurogroup με σκοπό να προετοιμάζουν καλύτερα τους  υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και δεν έχει χαρακτήρα έκτακτου. 
Οι συζητήσεις στο Brussels Group θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενδεχομένως μέχρι την Τετάρτη, ενώ την Παρασκέυη οι εκπρόσωποι θα πρέπει να μεταβούν για να συμμετάσχουν στο Eurogroup της Ρίγας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.

"Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, εκπληρώνοντας κανονικά τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, γεγονός, δηλαδή, μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της" αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας τις θέσεις στις οποίες πρέπει να βασίζεται η όποια συμφωνία. "Στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις".

από kathimerini.gr

Από τό "αρχείο" τού Αρκά...


Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει...


Νέα αυστηρή προειδοποίηση της Λαγκάρντ...

«Η λαϊκή ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική και να φέρει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί για να «καρποφορήσουν» ώστε να...
σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία», ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στους Financial Times. 
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αφήσουμε τις πολιτικές απόψεις και να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, τα εργαλεία, τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να φθάσουν πραγματικά τους στόχους που έχουν τεθεί μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδας: την αποκατάσταση της σταθερότητας, τη βελτίωση της οικονομίας [και] βέβαια ότι μία από αυτές τις ημέρες η Ελλάδα θα έχεικαι πάλι πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές μόνη της και χωρίς στήριξη»...

Οι πέντε (εναπομείναντες) φρουροί...

Στη Νέα Δημοκρατία, μετά τη βαριά και ιστορική ήττα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, είναι εμφανής και αποτελεί κοινό μυστικό η πολιτική απομόνωση του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο μεγάλος χαμένος εκείνης της αναμέτρησης, καθώς είδε τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται κυβέρνηση και να αγγίζει την αυτοδυναμία, παρά τις εγγενείς αδυναμίες και την αναξιοπιστία του, και τη Χρυσή Αυγή να αντέχει σε υψηλά ποσοστά.
Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς, στον απόηχο της επιλογής του να μην αποχωρήσει από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και αρνούμενος να αναλάβει το φορτίο της βαριάς ευθύνης που του αναλογεί, βρίσκεταιι απομονωμένος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που του έχουν παραμείνει πιστοί. Όπως αναφέρει το “Βήμα της Κυριακής”, τελευταίοι εναπομείναντες “φρουροί” του Αντώνη Σαμαρά είναι οι: Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Μπούρας, Γιώργος Μουρούτης και Σταύρος Παπασταύρου... 
ysterografa.gr

Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Πανούση...


για το Μεταναστευτικό...

Πυρετώδεις διεργασίες μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το τραγικό γεγονός του νέου ναυαγίου ανοιχτά των λιβυκών ακτών, στο οποίο κατά τις εκτιμήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 700 άνθρωποι.
Στην Αθήνα, οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις, αλλά και γενικότερα η ελληνική πολιτική στο πρόβλημα των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών θα τεθούν προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αύριο το πρωί, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με συνεργάτες του και τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται τον δικό της οδικό χάρτη, τον οποίο θα συζητήσει με τους εταίρους, ενώ τόσο η Ιταλία, όσο και η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τους ίδιους προβληματισμούς...

Η ώρα της δίκης…


Από την Έρρικα Βαλλιάνου…

Για το tvxs.gr

Ηταν Παρασκευή βράδυ τον Σεπτέμβριο 2013 όταν ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης κατέληξε: Χρυσή Αυγή = εγκληματική οργάνωση. Ακολούθησε ένα...
Σαββατοκύριακο Αυτοφώρου και συλλήψεων βουλευτών, στελεχών, ταγμάτων εφόδου…Τώρα η δικαιοσύνη, καλείται ν' αποδείξει με την απόφασή της, αν το τρίτο κόμμα στη Βουλή (που ψηφίστηκε και ξαναψηφίστηκε), αν όλη η πρώην Κ.Ο, αλλά και οι 69 κατηγορούμενοι είναι εγκληματική οργάνωση.

Καλείται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -που θ' αρχίσει στο Κορυδαλλό και μετά βλέπουμε… και θα πρέπει να εξετάσει πάνω από 100 μάρτυρες με σχεδόν 30 δικογραφίες με εγκλήματα, αναρίθμητα στοιχεία και πειστήρια, αν όλα αυτά συνολικά οδηγούν σε μια εγκληματική οργάνωση: τη Χρυσή Αυγή.

Γιατί αυτά λένε στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εφέτες ανακρίτριες, αλλά και στη πρότασή του ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος. Κι αν είναι έτσι, τότε θα βρεθεί ανακόλουθος ο Αρειος Πάγος (η θα πρέπει ν' αλλάξουν όλα άρδην στη Βουλή) που με την ίδια ονομασία αλλά διαφορετικό καταστατικό, αναγνώρισε στη Χρυσή Αυγή το δικαίωμα και πήρε μέρος στις Ευρωεκλογές, αλλά και στις εκλογές του Ιανουαρίου.

-Καλείται τώρα η δικαιοσύνη ν' αποδείξει αν ο δρόμος που ακολουθήθηκε: να συγκεντρώσει ένας υπουργός(!) 30 δικογραφίες και να τις στείλει στον Αρειο Πάγο για να διακριβώσει αν στοιχειοθετείται εγκληματική οργάνωση, ήταν ο καλύτερος.
-Καλείται τώρα η δικαιοσύνη ν' αποδείξει γιατί....δεν βρέθηκε ένας εισαγγελέας να πάρει την πρωτοβουλία, να συνενώσει τις δικογραφίες και να παρατηρήσει ένα κοινό γνώρισμα,
θύματα μετανάστες ή πολιτικά αντίθετοι από την άκρα δεξιά και θύτες χρυσαυγίτες!

Θα έπρεπε να φθάσουμε στο αίμα του Παύλου Φύσσα...

Η δικαστική απόφαση -μοιραία- θα μοιράσει ευθύνες:

- Στην Πολιτεία που άργησε....μια 20ετία ν' αντιμετωπίσει το νεοναζιστικό φαινόμενο!
- Αλλά και στον εαυτό της…

Γιατί η δικαιοσύνη άργησε μια....10ετία!

Μεσόγειο τη λεν’…


και γέμισε πτώματα…

Επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι…

Πριν από λίγο έγινε γνωστό, πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι.

Η Μεσόγειος γέμισε πάλι πτώματα και…
μπροστά σ’ αυτό το σοκ ,οι δύο πρωθυπουργοί των χωρών που αντιμετωπίζουν το πιο οξύ πρόβλημα, αυτήν την εποχή, ζητούν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Αύριο πάντως συγκαλείται για το Μεταναστευτικό, έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής κοινότητας…

Η Ζωή στη Ρώμη...

Θα ενημερώσει για το χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις...

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου θα μετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που...
θα λάβει χώρα στη Ρώμη αύριο και μεθαύριο, 20-21 Απριλίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής.

Οι θεματικές ενότητες της Διάσκεψης είναι:
1. Η Ευρώπη πέρα από την κρίση: νέοι δρόμοι ανάπτυξης.
2. Η ήπειρος των θεμελιωδών δικαιωμάτων: μια Ευρώπη της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της ασφάλειας.
3. Ο ρόλος των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις επί των διεθνών συνθηκών.
4. Η διαδικασία συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
5. Ενδυναμώνοντας τον πολιτικό διάλογο.

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και της αναβάθμισης των διεθνών σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων με τα κοινοβούλια των άλλων χωρών, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου και η αντιπροσωπεία της Βουλής θα ενημερώσουν τα κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα (Διεκδίκηση Οφειλόμενων Αποζημιώσεων, Επανορθώσεων, της Αποπληρωμής του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου και της Επιστροφής των Κλεμμένων Αρχαιολογικών Θησαυρών)...

Σουλτς: Είναι ντροπή μας..

.
Την επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει επιτέλους σε αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής για τους...
πρόσφυγες υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δηλώνει «άφωνος» από τη νέα τραγωδία με τους 700 νεκρούς μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πόσοι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να πνιγούν μέχρι να αναλάβουμε δράση στην Ευρώπη; Πόσες φορές ακόμα θέλουμε να εκφράσουμε απλώς την απογοήτευσή μας και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας»;
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνει ότι «ο καταγγελτικός λόγος δεν αρκεί» και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Κάθε μέρα που καθόμαστε άπραγοι και παρακολουθούμε πώς άνθρωποι αφήνουν τις τύχες τους στα χέρια εγκληματιών και απάνθρωπων διακινητών και πεθαίνουν στο δρόμο τους προς την Ευρώπη, έχουμε όλο και μεγαλύτερη ευθύνη».
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, «η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα και πρέπει να κάνει περισσότερα». «Είναι ντροπή και μια ομολογία αποτυχίας το πόσες χώρες αποφεύγουν να αναλάβουν την ευθύνη και το πόσα λίγα χρήματα παρέχουμε για αποστολές διάσωσης» επισημαίνει...

Έκτακτη Σύνοδο ζητάει και ο Ρέντσι...


Μετά τον Ολάντ, που είχε το ίδιο αίτημα, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τη μετανάστευση ζήτησε από...
τους άλλους ηγέτες της ΕΕ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά το ναυάγιο στη Μεσόγειο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχασαν τη ζωή τους περί τους 700 μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης, η οποία είναι καιρός να δράσει.

Σε επαφές που είχε σήμερα Κυριακή με ηγέτες της ΕΕ, ο Ρέντσι ζήτησε να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για να συζητηθεί η εντεινόμενη κρίση με τους μετανάστες, δήλωσε προς το Reuters ο εκπρόσωπος του Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προεδρεύσει αργότερα σήμερα συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και να δώσει συνέντευξη Τύπου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας)...

Χάλκινο μετάλλιο ο Μάρας...


Ακόμη ένα μετάλλιο πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή του ο Βλάσης Μάρας, που κατέκτησε την...
τρίτη θέση στο μονόζυγο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του Μονπελιέ.

Ο 32χρονος Έλληνας γυμναστής, που έχει αναδειχθεί πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο συγκεκριμένο όργανο, πήρε αυτή τη φορά το χάλκινο μετάλλιο, καθώς βαθμολογήθηκε με 14,666, έναντι 14,833 του Κροάτη Μάριο Μόζνικ, που πήρε την πρώτη θέση, και 14,766 του Βρετανού Σαμ Ολντχαμ, ο οποίος ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου...

Ο διπλός εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα

ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
 Στρατηγική «υψηλού κινδύνου» έχει υιοθετήσει πλέον η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους του «ατυχήματος», ενώ η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τις διαβουλεύσεις αναδεικνύει ρήγματα σε κρίσιμους τομείς στο εσωτερικό της χώρας, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.

Πρώτη γραμμή άμυνας της Αθήνας, στο Brussells Group, είναι να υπάρξει ένα «μορατόριουμ» και από τις δύο πλευρές, δηλαδή η κυβέρνηση να μη νομοθετήσει στα εργασιακά, αλλά παράλληλα να μην υλοποιηθούν μέτρα στα μέτωπα των ομαδικών απολύσεων και του ασφαλιστικού, με την όποια συζήτηση να μετατίθεται τον Ιούνιο. Ομως, η συγκεκριμένη πρόταση προεξοφλείται πως δεν θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους, με αποτέλεσμα η χρηματοδοτική στρόφιγγα προς την Ελλάδα να παραμείνει κλειστή.

Ετσι, παρά την υψηλών τόνων δημόσια ρητορική, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου εδραιώνεται η άποψη ότι σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να επιδιωχθεί συμφωνία ακόμη και εάν δεν καλύπτονται πλήρως οι τέσσερις «κόκκινες γραμμές» που ανέδειξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός: δηλαδή, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και οι αποκρατικοποιήσεις, όπου, όπως ανέφερε, υφίσταται «πολιτική διαφωνία» με τους εταίρους. Κατά τις ίδιες πηγές, αλλά και με βάση τις τοποθετήσεις κυβερνητικών πηγών το τελευταίο δίμηνο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει ένα «βήμα πίσω», στα θέματα του ΦΠΑ –των δημοσιονομικών, ευρύτερα– και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς, εκτός των άλλων, στο τελευταίο πεδίο υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από διεθνείς παράγοντες, όπως το Πεκίνο και η Μόσχα, με τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να οικοδομήσει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή (19.04.15)

                                                                                                                        από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υπουργοί σε οίστρο και προοδευτικές αλλαγές






ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Ακούω κάποιους υπουργούς σε ρητορικό οίστρο, απειλητικά να εκτινάσσουν (εν είδει σπάθας...) προς τους συνομιλητές τους το «αμείλικτο» ερώτημα: Υπάρχει, μήπως, κάποιος που τολμά να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ζητήματα όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι αυξήσεις του ΦΠΑ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των εταίρων μας; Ε, υπάρχει;...
Καταρχήν, ουδείς θέτει θέμα μείωσης μισθών στη διαπραγμάτευση – εξ ου ο πρωθυπουργός, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχθές στο Reuters, δεν περιέλαβε τέτοιο θέμα στα τέσσερα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους. Δεύτερον, όμως, υπάρχουν θέματα με τα οποία οφείλαμε να ασχοληθούμε ακόμα κι αν οι εταίροι επέμεναν στην αντίθετη κατεύθυνση, ακόμη κι αν επέμεναν να μην ασχοληθούμε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το ασφαλιστικό και οι συντελεστές του ΦΠΑ. Πρόκειται για αλλαγές που θα έπρεπε να είχαμε μελετήσει και εφαρμόσει εκουσίως, χωρίς οποιαδήποτε ξένη παρότρυνση.

Εκ των πραγμάτων ακροθιγώς, εξηγούμαι:

Αδυνατώ να αντιληφθώ γιατί άραγε είναι προοδευτική και αντι-υφεσιακή η διατήρηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και άλλα νησιά του Αιγαίου. Από πού προκύπτει ότι η αναπτυξιακή πολιτική ασκείται μέσω του... ΦΠΑ; Γιατί θα πρέπει τα μεσαία στρώματα, η φτωχολογιά και οι άνεργοι των μεγάλων αστικών κέντρων (αυτών, δηλαδή, που βαριά πλήττει η κρίση...) να πληρώνουν υψηλότερο ΦΠΑ από τον κάτοικο του Αιγαίου; Γιατί θα πρέπει να συνεχίζεται μια αναδιανομή βαρών και εισοδήματος σε βάρος όσων κατοικούν στα Κάτω Πατήσια, στην ορεινή Ηπειρο, στην Αρκαδία κι άλλες περιοχές με μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υπέρ των κατοίκων του Αιγαίου;
Τέτοιες πολιτικές θεσπίστηκαν όταν το Αιγαίο δεν ήταν παρά το σύνολο των άγονων γραμμών του. Σήμερα, αυτές οι πολιτικές δεν έχουν οποιαδήποτε σοβαρή δικαιολογητική βάση. Θα πείτε, ναι μεν αλλά υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης ορισμένων μικρών νησιών στις άγονες γραμμές. Πράγματι, σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να προβλεφθεί να αποδίδονται πίσω, πλήρως και στο ακέραιο, τα έσοδα του ΦΠΑ που εισπράττονται σε αυτά τα νησιά -ίσως και στο διπλάσιο ή τριπλάσιο, μήπως και δημιουργηθεί κίνητρο να κόβεται, κάπου κάπου, κάποια απόδειξη...
Επίσης, οφείλω να παραδεχθώ ότι αδυνατώ να αντιληφθώ με ποια έννοια μπορεί να είναι προοδευτική και αντι-υφεσιακή η διατήρηση του πελατειακού πλέγματος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Μου φαίνεται, αντίθετα, ότι κοινωνικά άδικο και άκρως υφεσιακό είναι, να πληρώνει ο 60άρης μισθωτός τη σύνταξη που εισπράττει ο 50άρης που βγήκε στη σύνταξη πρόωρα – όπερ γίνεται με το διανεμητικό σύστημα, αφού κάθε εργαζόμενος διά των εισφορών του πληρώνει τη σύνταξη κάθε συνταξιούχου. Προοδευτικό είναι να κοπούν με το μαχαίρι όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (πλην βαρέων και ανθυγιεινών), να καταργηθούν τα πλασματικά χρόνια εργασίας που με γαλαντομία έχουν μοιρασθεί στο στενό και στο ευρύτερο Δημόσιο καθώς και όλες οι συναφείς ρουσφετολογικές, πελατειακές ρυθμίσεις, αυτές που στηρίζουν και αναπαράγουν το καθεστώς μιας σκόπιμα ανεξέλεγκτης, ευρύτατης εισφοροδιαφυγής.
Τέλος, δυσκολεύομαι να αντιληφθώ γιατί συνιστά συντηρητική αμαρτία να θίξει κανείς το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων και να διερευνήσει τους όρους και τις δυνατότητες μακροημέρευσης που έχουν ή που δεν έχουν. Με αναλογιστικές μελέτες, που οι αρμόδιοι παγίως αποφεύγουν να ολοκληρώσουν γιατί φοβούνται να αντικρούσουν τα αποτελέσματά τους (ως παράδειγμα, όνυχα του λέοντος, σημειώνω ότι μία μεγάλη τράπεζα θα έπρεπε να κάνει αύξηση κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ για να γίνει το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων της βιώσιμο...). Αν το σύστημα είναι βιώσιμο, τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Αν πάλι δεν είναι βιώσιμο, τότε οι προσαρμογές είναι θέμα χρόνου. Οσο αργότερα γίνουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος. Τόσα περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων θα έχουν διασπαθιστεί με πελατειακά κίνητρα.
Και το ερώτημα, που δεν είναι ρητορικό αλλά προκύπτει από την πραγματικότητα, θα αιωρείται και αναζητώντας απάντηση: Με ποια προοδευτική και αντι-υφεσιακή λογική, άραγε, υποχρεώνεται ένας νέος που αμείβεται με/και δαπανά 300 ευρώ, εκ των οποίων τα 60 πάνε σε ΦΠΑ, να επιδοτεί τον κάθε συνταξιούχο δημοσιογράφο ή τραπεζοϋπάλληλο, προκειμένου αυτός να εισπράττει 500 ή 1.000 ευρώ επικουρική σύνταξη;
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Να εξευρεθεί έντιμη συμφωνία με τους εταίρους...

Συνάντηση Παπανδρέου - Κρούγκμαν...
Ο πρόεδρος του "Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών" Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε, χθες το βράδυ, με το νομπελίστα Οικονομολόγο Paul Krugman.
 Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Συντονιστής του Τομέα Οικονομίας του Κινήματος, Φίλιππος Σαχινίδης, αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τη διαπραγματευτική διαδικασία με τους εταίρους.
Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι, θα ήταν οδυνηρή εξέλιξη το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, όπως και το ότι, η χώρα χρειάζεται να ανακτήσει την αξιοπιστία της και να εξευρεθεί μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους, ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο στις αγορές, αλλά και για την ανάπτυξη - και πολύ περισσότερο την ανταγωνιστικότητα που έχει ανάγκη η χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι, το Μαΐο του 2013, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Πολ Γκρούγκμαν, αντιμετώπισαν από κοινού, σε debate που διεξήχθη στον Καναδά, τον πρώην υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Newt Gingrich και τον Arthur B. Lafter, σύμβουλο οικονομικών του Προέδρου Ronald Reagan - δύο ακραιφνείς υπερασπιστές της χαμηλής φορολογίας του πλούτου και υποστηρικτές των “Reaganomics”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Paul Krugman υποστήριξαν την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλουσίων, υπέρ του κοινωνικού κράτους και νίκησαν με μεγάλη διαφορά στο debate που οργανώθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου θεσμού Μunk debate και μεταδόθηκε τηλεοπτικά από εθνικό δίκτυο του Καναδά.
matrix24.gr

Παραχωρούνται οι παραλίες, αλλά χωρίς τραπεζάκια

 Με τη νέα ΚΥΑ, οι ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλουςΤέλος τα τραπεζάκια και οι ξύλινες πλατφόρμες «επάνω στο κύμα». Οι δε ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από το κύμα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για όλους τους λουόμενους. Η νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τον τρόπο παραχώρησης των παραλιών έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν, ενώ αυξάνει από 20% σε 30% το ποσοστό των μισθωμάτων που θα καταλήγει στο Δημόσιο. Ωστόσο, παραμένει στην ίδια φιλοσοφία της «μαζικής» παραχώρησης των παραλιών στους δήμους, αντίθετα με τις υποδείξεις πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση υπεγράφη την προηγούμενη εβδομάδα και, αντίθετα με τις προηγούμενες, θα έχει διάρκεια ζωής 2 ετών, δίνοντας για πρώτη φορά στους δήμους το δικαίωμα να συνάψουν διετείς συμβάσεις μίσθωσης παραλιών. Η απόφαση ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να μισθωθούν τμήματα παραλιών σε δήμους ή ιδιώτες για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης λουομένων (λ.χ. ξαπλώστρες με ομπρέλες), θαλάσσιες δραστηριότητες και καντίνες. Η νέα απόφαση περιέχει κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις, που είναι καλό να γνωρίζει το κοινό:
• Για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.
• Αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.
• Οι τροχήλατες καντίνες μπορούν να μισθώσουν τον μισό χώρο από πέρυσι (έως 15 τ.μ., έναντι 30 τ.μ. που ίσχυε μέχρι και το 2014). Οι καντίνες απαγορεύεται να έχουν ηχητικές εγκαταστάσεις.
• Απαγορεύονται οι «αφαιρούμενες σκιάδες» (τέντες ή κατασκευές σκίασης) στις παραλίες (πέρυσι επιτρεπόταν να καταλαμβάνουν έως 20 τ.μ. εκάστη).
• Απαγορεύεται η μίσθωση ακτών με αυθαίρετες κατασκευές (πέρυσι αρκούσε να έχει υποβληθεί αίτημα νομιμοποίησης, ανεξαρτήτως της τύχης του).

Εκτός από τις υπέρ των λουομένων (και κατά του χάους) τροποποιήσεις, η απόφαση περιλαμβάνει και μερικές οικονομικού ή διοικητικού τύπου βελτιώσεις. Η πιο σημαντική είναι ότι αυξάνει το ποσοστό του μισθώματος που αποδίδεται στο Δημόσιο από 20% σε 30%. Επίσης, δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα υπογραφής διετούς σύμβασης, καθώς η ΚΥΑ έχει διάρκεια μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Τέλος, δίνει μια μικρή ανάσα στις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες (που πρέπει διά νόμου να ελέγξουν τις συμβάσεις), αυξάνοντας την προθεσμία ελέγχου από 7 σε 12 εργάσιμες.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις της, όμως, η κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών διατηρεί τη φιλοσοφία της άνευ εξαιρέσεων παραχώρησης όλων των παραλιών (η εξαίρεση κάποιων εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων), κάτι που είναι αντίθετο με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, η απόφαση δεν υπογράφεται και από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

δημοσιεύθηκε τήν Πέμπτη16/4/2015 στήν 
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι...



... και απ’ τον Απρίλη στον Ιούνη...
Από παράταση σε παράταση κι από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση της χώρας, ακροβατώντας μεταξύ επίσημων τελεσιγράφων και παρασκηνίου τακτικής.
Το Brussels Group μεταφέρθηκε – κατά το υπουργείο Οικονομικών για «τεχνικούς λόγους»- στο Παρίσι και συνεδριάζει από χθες στη βίλα Σαϊντ, οι έλληνες εκπρόσωποι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Ελενα Παναρίτη έχουν σαφείς οδηγίες να μην παρεκκλίνουν από τις πολιτικές «κόκκινες γραμμές» και οι διαβουλεύσεις στη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να διαρκέσουν έως την Τετάρτη.
Επισήμως, στόχος του Brussels Group είναι η προετοιμασία και η αναζήτηση κοινού εδάφους εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λεττονίας. Ανεπισήμως, όλοι γνωρίζουν ότι συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν πρόκειται να υπάρξει, ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά θέτει ως επιδίωξη την επίτευξη των ελάχιστων έστω δυνατών συγκλίσεων σε σχετικά ανώδυνους τομείς – για παράδειγμα, την αποδοχή από τους δανειστές κάποιων δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής πλευράς όπως εκείνος των εσόδων.

Ολόκληρη η ανάλυση τού tvxs : ΕΔΩ

Από τό "αρχείο" τού Αρκά


Διάψευση τής Μόσχας στά περί συμφωνίας γιά "προκαταβολή 3-5 δίς Ευρώ"

Διαψεύδει η Μόσχα το δημοσίευμα του Der Spiegel
Διαψεύδει η Μόσχα το δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel περί συμφωνίας Αθήνας-Μόσχας για προκαταβολή 3-5 δισ από τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό Turkish Stream

Tό Κρεμλίνο
Δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για προκαταβολή 3 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγωγό Turkish Stream, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου κ. Πεσκόφ το Σάββατο, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, όπως αναφέρει το Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε σε δημοσίευμα του ότι η συμφωνία Μόσχας-Αθήνας θα υπογραφεί ίσως και την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου ο αγωγόςTurkish Stream να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αμέσως μετά θα εκταμιευθεί προκαταβολή που μπορεί να φέρει στα ελληνικά κρατικά ταμεία έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Spiegel επικαλείτο μάλιστα δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζεται.
από thetoc.gr 

η ίδια είδηση καί στήν διαδικτυακή KAΘΗΜΕΡΙΝΗ  :

Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Πάντως, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία για χορήγηση προκαταβολής στην Ελλάδα ύψους 3-5 δισ. ευρώ.
«Είναι φυσικό ότι το ζήτημα για την ενεργειακή συνεργασία τέθηκε (σ.σ στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα). Είναι φυσικό ότι με το πέρας των συνομιλιών κορυφής συμφωνήθηκε ότι σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων θα υπάρξει επεξεργασία όλων των ζητημάτων, που σχετίζονται με τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Ρωσία δεν υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια, διότι ουδείς την ζήτησε», είπε ο κ. Πεσκόφ στον οικονομικό ραδιοσταθμό της Μόσχας Business FM.
kathimerini.gr

Aπό τό αρχείο τού Αρκά. Χωρίς άλλα λόγια...
Σημείωση "Ν.Μ." : Xθές  Σάββατο18/4/2015 στίς 11 π.μ. περίπου, αναρτήσαμε τήν είδηση τού Der Spiegel περί χορήγησης "προκαταβολής 3-5 δίς Ευρώ από τή Μόσχα". Παρ΄όλο πού η πληροφορία προερχόταν από όλα τά σοβαρά ΜΜΕ, κάτι δέν μάς άρεσε, κάτι μάς "βρώμαγε", κάτι δέν ήταν φυσιολογικό. 
Όπως αποδείχθηκε η υποψία -ότι η είδηση είχε υποστεί "καθολικό botox"- δέν μάς είχε κυριεύσει άδικα... 
Γι αυτό καί η ταυτόχρονη-επόμενη ανάρτηση μας ήταν τό παραπάνω εικονιζόμενο σκίτσο τού Αρκά δηλωτικό, μιάς, ισχυρής δυσπιστίας στό ευσταθές τού πράγματος...  

 Γιά τού λόγου τό αληθές :
Η χθεσινή είδηση  τού "Der Spiegel" ΕΔΩ
Η ανάρτηση μέ τό σκίτσο ΕΔΩ  
Δ.Ν.Α.