Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

9ωρη «σφαγή» στη συνάντηση με το Κουαρτέτο...

Αμετακίνητοι είναι οι δανειστές σε ό,τι αφορά στους στόχους και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει για το ασφαλιστικό κάτι που...
πυροδότησε το κλίμα στη μαραθώνια (κράτησε εννέα ώρες) συνάντηση που είχαν με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν ήταν παρών η συζήτηση μοιραία ήρθε και στο ασφαλιστικό όπου φαίνεται ότι οι δανειστές δήλωσαν αμετακίνητοι.
Εγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλούν για πολεμικό κλίμα που έφτασε πολλές φορές στα όρια της ρήξης χωρίς όμως από επίσημη πηγή να έχει διαρρεύσει κάτι ανάλογο, ούτε όμως να έχει υπάρξει και κάποια δήλωση που να μιλά για «καλό κλίμα»...

Την ίδια ώρα, που οι τόνοι ανέβαιναν επικίνδυνα στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου και η συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας περνούσε την πόρτα του Μαξίμου για να προετοιμαστεί για τη δική του συνάντηση που θα έχει αύριο με το κουαρτέτο. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας συνομίλησαν επίσης με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο Βερνίκο και Γιώργο Καρανίκα, για το ίδιο θέμα.

Είναι σημαντικό πως η συνάντηση Κατρούγκαλου-Κουαρτέτου θα γίνει με φόντο την μεγαλύτερη απεργία επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως η συνάντηση ήταν να γίνει σήμερα αλλά τελικά αναβλήθηκε για αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι...

Μαριναλέντα: Η ισπανική «πόλη - φαινόμενο» ...με μηδενική ανεργία και σπίτια για όλους...

Μαριναλέντα: Η ισπανική «πόλη - φαινόμενο» με μηδενική ανεργία και σπίτια για όλους
Στην Ανδαλουσία, την νότια επαρχία της Ισπανίας, το ποσοστό της ανεργίας είναι 37%, όχι όμως και στην μικρή πόλη της επαρχίας, την Μαριναλέντα. Με πληθυσμό 2.645 κατοίκους, η πόλη βρίσκεται στην...
γραφική κοιλάδα Campiña και περιβάλλεται από καταπράσινους λόφους, ελαιώνες και «χρυσαφένιες» εκτάσεις με σιτάρι.

Στην Μαριναλέντα δεν υπάρχει εγκληματικότητα και όλοι οι κάτοικοι εργάζονται, μέσω του γεωργικού συνεταιρισμού που έχει δημιουργηθεί στην πόλη και αμείβονται με 1.200 ευρώ τον μήνα. Όσο για την στέγασή τους και αυτή έχει λυθεί. Με απόφαση του δραστήριου δημάρχου, Juan Manuel Sánchez Gordillo, του επονομαζόμενου και «Ρομπέν των Δασών», ο δήμος αναλαμβάνει να παράσχει εργάτες και υλικά σε κάθε δημότη που επιθυμεί να κτίσει ένα σπίτι και εκείνος καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα στο δήμο το ποσόν των 15 ευρώ!

Ενώ στην Ανδαλουσία υπάρχουν 690.000 άδεια σπίτια, εξαιτίας των κατασχέσεων, μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι κάτοικοι στην Μαριναλέντα έχουν εξασφαλίσει στέγη και εργασία χάρη στον δήμαρχο, που διοικεί την πόλη σταθερά από το 1979. Ο δήμαρχος πήρε το προσωνύμιο «Ρομπέν των Δασών», όταν τον περασμένο Αύγουστο ενθάρρυνε τις επιδρομές στα σούπερ μάρκετ και τότε, ελαιόλαδο, ρύζι και φασόλια, φορτώθηκαν σε κάρα και αυτοκίνητα, επειδή «το φαγητό είναι δικαίωμα», όπως ο ίδιος δήλωσε.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε: «Σε μία περιοχή όπου ένας στους τρεις δεν εργάζονται το επίτευγμα της Μαριναλέντα δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις αξίες μας, τον καταναλωτισμό, την αξία που δίνουμε στα χρήματα, τον εγωισμό και τον ατομικισμό. Η Μαριναλέντα είναι ένα μικρό παράδειγμα και αυτή η εμπειρία θέλουμε να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο».
 

Γερμανία: Πλαφόν 5.000 ευρώ στα μετρητά;...

close-up shot of different value euro currency

Η αρχή του τέλους για τα μετρητά; Πιθανώς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για νομοσχέδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που...
βρίσκεται στα σκαριά και το οποίο θέτει ανώτατο πλαφόν στην κυκλοφορία μετρητών στην εσωτερική αγορά.

Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ανώτατου ορίου ύψους 5.000 ευρώ σε όλες τις δοσοληψίες σε μετρητά.

Στο στόχαστρο τρομοκρατία και διαφθορά
Ως αιτιολογική βάση για αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση προτάσσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα όπως το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν κατά κανόνα ρευστό χρήμα για τις παράνομες δραστηριότητές τους. Ένας δεύτερος λόγος, εξίσου σημαντικός, που δικαιολογεί το συγκεκριμένο μέτρο είναι ο περιορισμός του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και η πάταξη της διαφθοράς. Ωστόσο, όπως ήδη διαφαίνεται, ένα τέτοιο μέτρο αναμένεται να έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

«Βλέπουμε τα σχέδια της κυβέρνησης με κάποια επιφύλαξη», αναφέρει ο Ούλχιρ Μπινεμπέσελ από τον Γερμανικό Εμπορικό Σύνδεσμο (HDE), εκτιμώντας ότι η καθιέρωση πλαφόν θα πλήξει γενικότερα την κυκλοφορία ρευστού χρήματος στη γερμανική αγορά. Είναι πράγματι γεγονός ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να επηρεάσει πληθώρα κλάδων της γερμανικής οικονομίας, όπως σημειώνει ο Μπινεμπέσελ: την εμπορία αυτοκινήτων, τον κλάδο των κοσμηματοπωλών και εμπόρων επίπλων καθώς επίσης και τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της πώλησης πολυτελών ειδών καθώς και το λεγόμενο χονδρικό εμπόριο με σύστημα cash-and-carry.

Πηγή: Deutsche Welle
aixmi.gr

Ακυρώσεις πτήσεων αύριο...


Λόγω της συμμετοχής της ΟΣΥΠΑ στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και της 4ωρης στάσης εργασίας του...
Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ από ώρα 8:00 – 12:00, η AEGEAN και η Olympic Air αναγκάζονται να ακυρώσουν 66 σκέλη πτήσεων εσωτερικού την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016, ως κάτωθι:
Ακυρώνονται οι κάτωθι πτήσεις της AEGEAN στις 4 Φεβρουαρίου 2016:
• Α3 352 Αθήνα – Σαντορίνη
• Α3 353 Σαντορίνη – Αθήνα
• Α3 360 Αθήνα – Σαντορίνη
• Α3 361 Σαντορίνη – Αθήνα
• Α3 370 Αθήνα – Μύκονος
• Α3 371 Μύκονος – Αθήνα
• Α3 374 Αθήνα – Μύκονος
• Α3 375 Μύκονος – Αθήνα

Ακυρώνονται οι κάτωθι πτήσεις της Olympic Air στις 4 Φεβρουαρίου 2016:

Λιάνα Κανέλλη, είναι θέμα αισθητικής...


Αυτό που συμβαίνει με την Κανέλλη στα κανάλια έχει αρχίσει και καταντά εκνευριστικό. Οι φωνές της, ο απαξιωτικός τρόπος που μιλάει, η ...αναίδειά της, όλα. Πόσο ακόμα θα αποτελεί μια τηλεοπτική ατραξιόν που προκαλεί (τουλάχιστον) απογοήτευση;
Χθες το πρωί σε ένα ακόμα τηλεοπτικό κρεσέντο της, η Λιάνα Κανέλλη αποκάλεσε τον Νίκο Μανιό, μεταξύ πολλών άλλων, και «ο Μανιός ο Μεγαλοπρεπής».
Δεν θα πω τίποτε, άλλωστε την εικόνα στο απόσπασμα στο βίντεο (πιο κάτω) τη βλέπετε κι εσείς, οπότε μπορείτε να κρίνετε.
Θα χρησιμοποιήσω όμως τα λόγια της Άννας Χατζησοφιά η οποία προφανώς γνωρίζει περισσότερα: «Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, ο Μανιός βασανιζόταν στην Χούντα όταν η Λιάνα..
διάβαζε. Και ήταν πάντα με την Αριστερά όταν η Λιάνα ήταν το πουλέν του Καραμανλή».
Προσωπικά θέτω και θέμα αισθητικής, νιώθω να προσβάλλομαι ως τηλεθεατής όταν βλέπω μια μαινόμενη (συνήθως) Λιάνα Κανέλλη στην τηλεόραση αλλά αυτό δεν σας αφορά, νομίζω, είναι δικό μου πρόβλημα.

Δημήτρης Κανελλόπουλος (efsyn)

Τό σκίτσο τής Έφης Ξένου


Ο Μανώλης Σφακιανάκης παρουσιάζει τα βιβλία του για την ασφάλεια στο διαδίκτυο...


Ο Μανώλης Σφακιανάκης παρουσιάζει τα βιβλία του για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Δύο βιβλία με θέμα το διαδίκτυο, τους κώδικες της digital εποχής και τα κλειδιά που οδηγούν στα μυστικά του απέραντου ψηφιακού κόσμου παρουσιάζει ο Μανώλης Σφακιανάκης. 

Ο...
υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ και προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποτυπώνει τη χρόνια εμπειρία από τον κόσμο του διαδικτύου σε λευκό χαρτί, με βιβλία “Ο Κώδικας του Διαδικτύου” και “Τα κλειδιά του Διαδικτύου”σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους χρήστες της διαδικτυακής κοινότητας για τις πραγματικές διαστάσεις του κυβερνοχώρου, τα μυστικά που κρύβει, τα όρια της χρήσης του αλλά και τους κανόνες με τους οποίους παίζεται το ψηφιακό παιχνίδι. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου στο κέντρο ”Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος”. 

Σε ρόλο παρουσιαστή και συντονιστή θα είναι ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος με συμμετέχοντες τον Γενικό Γραμματέα Διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών προιστάμενο Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Αθηνών και επόπτη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Δημήτριο Γκύζη, Αντιεισαγγελέα Εφετών, Αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευάγγελο Κατσαλιά, Διευθυντή Διακυβέρνησης Πληροφορικής – CISO του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Μιχαήλ Μαυροφοράκη, καθηγήτρια πανεπιστημίου Αιγαίου Λιλιαν Μήτρου, δικηγόρο, διδάκτορα Νομικής Σχολής Βικτωρία Μπαντή, καθηγητή ΕΚΠΑ της Νομικής Σχολής και μέλος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών Χρίστο Μυλωνόπουλο, Αντιεισαγγελέα Εφετών Νικόλαο Νικολάου. 


Δεν έχει πάτο το δελτίο του ΜΕGA...

Δεν έχει πάτο το δελτίο του ΜέγκαΕίναι τελικά πολύ εύκολο από νοικοκυραίος, να γίνεις μουσαφίρης σε ένα χώρο που επί δεκαετίες όριζες, καθόριζες και ξεχώριζες.Ο λόγος για την κατρακύλα του δελτίου ειδήσεων του MEGA, που βολοδέρνει παραδομένο σέ...ένα κυκεώνα πολιτικών εξελίξεων που επί ματαίω αρπάζει να σωθεί, χωρίς ωστόσο να έχει εντελώς αποφασίσει αν είναι και ποτέ και με τον χωροφύλακα και με τον πολίτη.
Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι για την πτώση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δελτίου του MEGA. Για την μεγαλειώδη κυριαρχία του, ανάλογα με τα συμφέροντα της τριανδρίας των μετόχων του, αλλά και τις κωλοτούμπες, που οδηγούν στην ασταμάτητη κατρακύλα του. Τρίτο είναι πλέον το δελτίο και ποιος ξέρει ποια τύχη το περιμένει όταν μετακομίσει ο Αντ1 στη ζώνη των 7μμ στις αρχές του Μάρτη.

Τι οδήγησε όμως σε αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού που άρχισε να το εγκαταλείπει παρά τις αγωνιώδεις και συγκινητικές προσπάθειες των εκάστοτε κεντρικών παρουσιαστριών του; Είναι η εγκατάλειψη τόσων και τόσων έμπειρων ρεπόρτερ που έφυγαν; Είναι οι απανωτές αλλαγές διευθυντών που οι έσχατοι αντικαθιστούν αναντικατάστατα όπως φαίνεται στελέχη; Είναι η ανικανότητα διαφόρων να καθοδηγήσουν το λιγοστό πλήρωμα; Η πτώση του δελτίου του MEGA και η σταδιακή απαξίωση του δεν είναι τωρινή από τους τηλεθεατές.

Το MEGA σταδιακά απεμπόλησε την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών και το κύρος του, όταν σύρθηκε σε ένα ανελέητο εσωτερικό πόλεμο που έφτασε να αγγίζει πατέρα, γιο, και λοιπούς μνηστήρες. Η άρνηση των μετόχων μήνες τώρα να σταθεροποιήσουν το τιμόνι ρίχνοντας χρήματα στην άδεια μηχανή έκανε το καζάνι να βράζει. Και παρά τις πολιτικές εξαγγελίες οι τράπεζες φέρθηκαν και πάλι γενναιόδωρα μεταθέτοντας την εξόφληση των χρεών για τον επόμενο χρόνο. Ένα ακραίο σκάνδαλο στον καιρό των κόκκινων δανείων!

Οι ειδήσεις είναι ακριβό σπορ, αλλά η αξιοπιστία ακριβότερο. Όταν ο κορυφαίος σου σχολιαστής δηλώνει «ξέραμε αλλά μας έλεγαν να λέμε το χρέος είναι βιώσιμο» είναι βέβαιο ότι το μαχαίρι στριφογυρίζει στην πληγή. Όταν πετάς από το πλοίο το έμψυχο υλικό που χρόνια σε στήριξε και αφήνεις το τιμόνι στον δεύτερο βοηθό καμαρότου, που έχει για συμβουλάτορα του, έναν.... Μάγειρα, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος που σε ακολουθεί, δεν είναι τόσο μαζόχας. Θα λακίσει. Οι ειδήσεις του MEGA, πάσχουν από ειδήσεις. Το αντικείμενο έπαψε να κυκλοφορεί στις κάμερες και η προσπάθεια ισορρόπησης στο τεντωμένο σχοινί κάνει τους τηλεθεατές να ψάχνουν για λιγότερη ζαλάδα. Τώρα το MEGA είναι καθαρά τρίτο, με 16%. Τίποτα δεν θα το εμποδίσει να πάει 4ο τους επόμενους μήνες. Δε φταίει απαραίτητα το χρώματα του χρήματος. Φταίει όμως σίγουρα το χρώματα της αλήθειας και της στοιχειώδους δεοντολογίας. Ξεκαθαρίστε το....
Ντέπυ Γκολεμα
newpost.gr

Οι μεγάλοι της κρουαζιέρας αντικαθιστούν την Τουρκία με την Ελλάδα

Η MSC Cruises πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε ότι το πλοίο της MSC Magnifica δεν πρόκειται να προσεγγίσει φέτος τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αντικαθιστώντας τα με εκείνα της Αθήνας και της Μυκόνου, αρχής γενομένης από τις 26 Μαρτίου και μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο.
Σημαντικό όφελος αναμένεται να αποκομίσει η Ελλάδα κατά το 2016 από τη δραστηριότητα της κρουαζιέρας, καθώς όπως προκύπτει τις τελευταίες εβδομάδες, οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν, η μία μετά την άλλη, στην ακύρωση των δρομολογίων που είχαν προγραμματίσει στην Τουρκία, αντικαθιστώντας τα, ως επί το πλείστον, με προορισμούς στην Ελλάδα. Αιτία είναι, κατά κύριο λόγο, η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που προκάλεσε τον θάνατο 10 Γερμανών τουριστών, αποδεικνύοντας ότι ο παράγοντας «ασφάλεια» είναι ακόμα πιο σημαντικός από τις λιμενικές υποδομές, αναφορικά με τις προοπτικές που έχει μια χώρα να προσελκύσει περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η MSC Cruises, η οποία πριν από λίγες ημέρες γνωστοποίησε ότι το πλοίο της MSC Magnifica δεν πρόκειται να προσεγγίσει φέτος τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, αντικαθιστώντας τα με εκείνα της Αθήνας και της Μυκόνου, αρχής γενομένης από τις 26 Μαρτίου και μέχρι το τέλος της τουριστικής σεζόν στη Μεσόγειο τον Οκτώβριο. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κίνηση από την Crystal Cruises, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αναδρομολογήσει τα πλοία μακριά από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι λόγω των «συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια», όπως ανέφερε σχετικά η εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, το κρουαζιερόπλοιο Crystal Symphony (χωρητικότητας 922 επιβατών) θα καταπλεύσει στην Ελλάδα (Σούδα, Χανιά, Υδρα, με διανυκτερεύσεις σε Ναύπλιο και Αθήνα) το διάστημα από 24 Απριλίου έως 1 Μαΐου, ενώ η 12ήμερη κρουαζιέρα του Μαΐου θα αφορά επισκέψεις, πλην της Αθήνας, σε Πάτμο και Ρόδο. Αντίστοιχα, και το μικρότερο Crystal Esprit θα πραγματοποιήσει δρομολόγια στην Ελλάδα τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την απόφαση της Norwegian Cruise Lines να ακυρώσει όλα τα δρομολόγια και των τριών εταιρειών της, δηλαδή της Norwegian Cruise Line, της Regent Seven Seas Cruises και της Oceania Cruises, προς την Τουρκία. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση, αρκετά από τα δρομολόγια θα αντικατασταθούν με προορισμούς στην Ελλάδα.

Ηδη, πάντως, το 2015 η Ελλάδα επωφελήθηκε από τις σχετικές ανησυχίες των εταιρειών για ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ετσι, σύμφωνα και με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ενωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), το 2015 καταγράφηκαν 12% περισσότερες αφίξεις πλοίων, με τον σχετικό αριθμό να αγγίζει τα 4.279 πλοία. Ωστόσο οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών ήταν ανάλογες του 2014, στο επίπεδο των 5 εκατομμυρίων.

Στην πρόσφατη ετήσια συγκέντρωση της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, έγινε αναφορά στις δράσεις που αποτελούν προτεραιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, με την έμφαση να δίνεται και φέτος στην επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζας σε επιβάτες από χώρες εκτός Σένγκεν, στην αναβάθμιση των υποδομών των λιμανιών και στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια.
kathimerini.gr

ΞΕΕ: Επενδύσεις πολλών... αστέρων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Κατά 764% αυξήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία τα 5άστερα ξενοδοχεία στο Νότιο Αιγαίο

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι στη χώρα μας λειτουργούσαν 9.706 ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 403.792 δωματίων και 779.118 κλινών και με μέσο μέγεθος 42 δωμάτια. EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα 500ευρα

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναγγείλει σήμερα ότι θα διερευνήσει τον μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ που κυκλοφορούν, «των αγαπημένων χαρτονομισμάτων από κακοποιούς και από Ελληνες αποταμιευτές», όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανησυχεί ότι τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δεδομένου ότι η μεγάλη αξία τους καθιστά εύκολη τη μεταφορά μεγάλων ποσών.

Η χρήση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ έχει προκαλέσει συζητήσεις και στο παρελθόν, ωστόσο το θέμα είναι πιο πιεστικό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Λ. Ρακιντζής: Ενας λειτουργός κοινής αποδοχής


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
 Στην ιδανική πολιτεία, όπως την είχε συνοψίσει ο Τζον Ανταμς, εξουσία έχουν οι νόμοι, όχι οι άνθρωποι. Οι θεσμοί υπερβαίνουν τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Για τα πρώτα 11 χρόνια του θεσμού του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η θέση και το πρόσωπο είχαν ταυτιστεί. Ο Λέανδρος Ρακιντζής, αρεοπαγίτης ε.τ., διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2004. Επιβεβαιώνοντας τα ευτράπελα του πεδίου αρμοδιότητάς του, ενημερώθηκε μόλις χθες για τη λήξη της πενταετούς θητείας του – με έξι χρόνια καθυστέρηση. Προ ολίγων εβδομάδων, το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε στην ολομέλεια υπόθεση που αφορά τις αρμοδιότητες του κ. Ρακιντζή έναντι αποφάσεων πειθαρχικών συμβουλίων, με την εισήγηση να κριθούν απαράδεκτες οι προσφυγές του, καθώς έχει λήξει προ πολλού η θητεία του.
Ο κ. Ρακιντζής ανέλαβε το πόστο του στην καρδιά της εποχής της μακαριότητας, όταν όλοι γνώριζαν για τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα, αλλά, σε συνθήκη άφθονης ρευστότητας και γενικευμένης ευμάρειας, λίγοι πραγματικά εξοργίζονταν. Με το χιούμορ του, το επικοινωνιακό του ταλέντο και τη μεθοδικότητά του, έδωσε υπόσταση στον νεοσύστατο θεσμό.

Από τους πρώτους αυτεπάγγελτους ελέγχους του το 2004 –για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τη μετεγκατάσταση των αρχείων του Ευαγγελισμού σε μισθωμένο κτίριο εκτός Αθηνών, την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο, τον διαγωνισμό για XYTA στα Κύθηρα– μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει πολλά: η χρεοκοπία της χώρας, τρία μνημόνια και ατέρμονες συζητήσεις, σχέδια και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Συμμερίζεται την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι, παρ’ όλ’ αυτά, πολύ λίγα έχουν πραγματικά αλλάξει προς το καλύτερο; «Εχουν φτιάξει πολλά στη δημόσια διοίκηση τα τελευταία χρόνια», λέει στην «Κ», αναφερόμενος ενδεικτικά στο πιο αυστηρό πλαίσιο που διέπει το πειθαρχικό δίκαιο των υπαλλήλων και στη θέσπιση της υποχρεωτικής ανταπόκρισης των υπηρεσιών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξαιρεί, ωστόσο, από τη γενικότερη τάση βελτίωσης τον χώρο της Υγείας, όπου το καθεστώς των πειθαρχικών διαδικασιών παραμένει αυτόνομο και ιδιαιτέρως δυσλειτουργικό.

Κατά την πολύχρονη θητεία του, όπως αναφέρει, «υπήρξαν υπουργοί που με άκουγαν, αλλά ο καθένας έκανε τη δική του πολιτική». Υπήρξαν επίσης προσπάθειες υποβάθμισής του. Για παράδειγμα το 2012, επί υπουργίας Ρέππα, αφαιρέθηκε από τον γενικό επιθεωρητή η δυνατότητα ένστασης κατά αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων. Ο Αντώνης Μανιτάκης επανέφερε το δικαίωμα ένστασης το 2013. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ρακιντζή με το σχέδιό του –που ματαιώθηκε– για συγχώνευση του ΓΕΔΔ με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (είχε μιλήσει τότε ο γενικός επιθεωρητής για απόπειρα κατάργησης του θεσμού).

Για το μέλλον της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τον απερχόμενο γενικό επιθεωρητή, δύο είναι τα κλειδιά: η επικράτηση της αξιοκρατίας επί των πολιτικών κριτηρίων στη στελέχωση του κράτους («υπάρχουν πολύ ικανά άτομα, πρέπει απλά να αξιοποιηθούν», σημειώνει) και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οσο για τον εαυτό του, λέει ότι φεύγει «με το κεφάλι ψηλά» και «με ευρεία αναγνώριση του έργου μου από τον κόσμο». Το αποδίδει αυτό στο ότι «δεν επέτρεψα πολιτικές παρεμβάσεις σε κανέναν και δεν ζήτησα χάρες από κανέναν».

Νέα γενική επιθεωρήτρια θα είναι η πρώην εφέτης Μάρη Παπασπύρου. Εμπειρη, πλην όμως χωρίς εντυπωσιακές περγαμηνές, η κ. Παπασπύρου αναλαμβάνει σε μια εποχή που οι ανεξάρτητοι θεσμοί βάλλονται ευθέως, από μια κυβέρνηση που πασχίζει να εδραιώσει την εξουσία της και βλέπει παντού εχθρούς. Θα πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για μην καταλήξει η Αρχή μία ακόμη θλιβερή ιστορική υποσημείωση στην προσπάθεια αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης. Και στη μάχη αυτή, για να σταθεί ο θεσμός πέρα από τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν, τα πρόσωπα έχουν σημασία.
 
από τήν Έντυπη "KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Τό πλήρωμα του σκάφους «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος»

Φωτογραφήματα 

Είναι να μην καμαρώνεις; Χαμογελαστοί και περήφανοι ποζάρουν κυβερνήτης και πλήρωμα του σκάφους «ΠΑΘ 80-Άγιος Ευστράτιος» στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το σκάφος περιπολούσε ανοιχτά του νησιού και στα ελληνικά χωρικά ύδατα όταν εντόπισαν όχι μια, αλλά εννέα πλαστικές βάρκες, με την κάθε μια να έχει μέσα τουλάχιστον 50 ψυχές. Όλοι, και οι 413 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σώοι (και στεγνοί) στο λιμάνι κάνοντας τον κυβερνήτη, υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος Αργύρη Φραγκούλη και το πλήρωμα να καμαρώνουν για την διάσωση ρεκόρ. 
 ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ