Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιά τά Θρησκευτικά : Έκρινε, ομόφωνα, ότι “...οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους...”

Ράπισμα της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο...
...για τα Θρησκευτικά...
Με σημερινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.

Το κράτος υποχρεώνεται να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του δικηγόρου κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου στο facebook, η υπόθεση έχει ως εξής:

“Και οι εκουσίως μηδίσαντες; Και οι «προσκυνημένοι»...; Το ότι μεταπολεμικά δεν τιμωρήθηκαν, αλλά κυριάρχησαν, σημαίνει ότι δεν υπήρξαν;...”

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30.10.19)

Πτερόεντα μηνύματα... 
 Τα επετειακά μηνύματα ήταν μια υπόθεση προβληματική και πριν από την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για σερβίρισμα κοινοτοπιών πρόκειται συνήθως. Τις μαγειρεύει ο στόμφος στο καζάνι της προσποιητής συγκίνησης, προσθέτοντας υπερβολική ποσότητα αλατοπίπερου αγορασμένου από το κατάστημα «Η Εθνική Ορθότης», για να επικαλύπτεται η ανοστιά των βασικών υλικών. 

Μολαταύτα, οι κοινοί τόποι έχουν κι ένα καλό: δεν σε παγιδεύουν. Τους δανείζεσαι από την αποθήκη, τους χρησιμοποιείς και τους επιστρέφεις στο ράφι τους, για τους επόμενους χρήστες.

Αντίθετα, το άγχος της πρωτοτυπίας είναι παγιδευτικό. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για εκβιασμένη πρωτοτυπία, που θέλει να φαντάξει, και μάλιστα αναπτύσσοντας τη στοχαστικότητά της στο στενό πλαίσιο ενός εθιμικού «μηνύματος» ή μιας ανάρτησης στα σόσιαλ μίντια. Μπορεί να σου προσφέρει την ψευδαίσθηση ότι θα συμπεριληφθείς στην ψηφιακή αθανασία, σε εκθέτει όμως στο ενδεχόμενο να γίνεις στόχος της κοινής χλεύης. 

Αν δεν υποστηρίξεις την αγραμματοσύνη σου –ή τη θηριώδη αυτοπεποίθησή σου– με λίγο παραπάνω διάβασμα, τίποτε δεν σε σώζει. Ακόμα κι αν διαγράψεις την ανάρτησή σου, κάνοντας τις δεύτερες σκέψεις που θα έπρεπε να είναι πρώτες, το αποτύπωμά σου, αποτύπωμα αβελτηρίας, είναι εκεί· ανεπιθύμητα αθάνατο.  

Πολύ θα ήθελαν λ.χ. η κ. Νίκη Κεραμέως και η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου να μπορούσαν να διαγράψουν τα μηνύματά τους για την 28η Οκτωβρίου. Και να τα διαγράψουν οριστικά, σαν μην μαρτύρησαν ποτέ τη ρηχή σκέψη τους...

Πολυτελή Ι.Χ. με βουλγαρικές πινακίδες : Αρχίζει τό "ζόρι" κι ο "Γολγοθάς"...

«Φρένο» σε φοροδιαφυγή με πινακίδες Βουλγαρίας
Διενεργούνται έλεγχοι σε λίστα 9.500 οχημάτων τα οποία είχαν αρχικά ελληνικές πινακίδες
«Λαβράκια» πιάνουν οι έλεγχοι των φορολογικών και τελωνειακών αρχών σε υποθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων οι οποίοι κατέχουν πολυτελή Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και έχουν αλλάξει τις πινακίδες από ελληνικές σε βουλγαρικές, επικαλούμενοι επιχειρηματικές δραστηριότητες στη γειτονική χώρα, με πραγματικό σκοπό να απαλλάσσονται από τα πολύ μεγάλα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης που αντιστοιχούν στα οχήματά τους και να γλιτώνουν από την υποχρέωση καταβολή σημαντικού ύψους φόρων στο Ελληνικό Δημόσιο.  Οι έλεγχοι διενεργούνται κατόπιν συνεργασίας των ελληνικών φορολογικών και τελωνειακών αρχών με τις αντίστοιχες αρχές της Βουλγαρίας, σε λίστα 9.500 οχημάτων τα οποία...