Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Τό σαξόφωνο έχει "δόση" από καλάμι;.. Καί σέ ποιό βαθμό;

Πολλά τά είδη σαξοφώνου : Σοπρανίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο, μπάσο και κόντρα μπάσο.
                                                ***
Πολλή κουβέντα γίνεται, στή Μύκονο, τίς τελευταίες δυό-τρείς μέρες περί (καί μέ αφορμή) τό σαξόφωνο καί ακούγονται ή γράφονται υπερβολές κατά τό δοκούν γιά αυτό τό μουσικό όργανο : εάν ενοχλεί, ποιούς ενοχλεί, γιατί ενοχλεί ή δέν ενοχλεί κτλ... 
Γιά ν' ακουστεί -έστω γιά μιά φορά- πάνω σ' αυτό τό σπουδαίο θέμα ποιά είναι η αλήθεια άς τό κοιτάξουμε μέ σχετική εγκυκλοπαιδική ακρίβεια.  
Δ.Ν.Α. 

Νά τί λέει η Βικιπαίδεια :
Το σαξόφωνο είναι πνευστό μουσικό όργανο και παρά τη μεταλλική δομή του, ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών γιατί ο ήχος του παράγεται από καλάμι. Έχει στόμιο με γλωττίδα, κωνικό σωλήνα και μηχανισμό κλειδιών. Το πρώτο σαξόφωνο το κατασκεύασε από ξύλο ο ωρολογοποιός Ντεφοντενέλ (Defantenel) στο Λιζιέ.
Tenor saxophone mouthpieces:
 ligatures, reed, and cap
Ο πραγματικός δημιουργός, που έδωσε και το όνομά του στο όργανο, είναι ο Βέλγος Αντόλφ Σαξ (Adolphe Sax 1814-1894) που το εφηύρε τον 19ο αιώνα. Το πρώτο Σαξόφωνο κατασκευάστηκε το 1840 από τον ίδιο, και το εγκαινίασε στο κοινό, σε μία συναυλία στο Παρίσι. Υπάρχουν επτά είδη σαξοφώνου: σοπρανίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο, μπάσο και κόντρα μπάσο. To Σαξόφωνο είναι το "νεότερο" όργανο μεταξύ εκείνων που αποτελούν σήμερα τις ορχήστρες και ένα από τα λίγα όργανα που πραγματικά αποτελούν εφεύρεση, δηλαδή δεν προέρχεται από κάποιο άλλο όργανο. Είναι ένα όργανο κατάλληλο για ορχήστρες και μπάντες, καθώς είναι άρρηκτα δεμένο με την μουσική Τζαζ.