Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

"Απογειώνονται" οι τιμές βασικών αγαθών...

Την ανηφόρα συνεχίζουν να τραβούν οι τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης, «κόντρα» στον αποπληθωρισμό που εμφανίζει η χώρα μας από το περασμένο έτος.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η διατήρηση του αρνητικού πρόσημου στον πληθωρισμό τον Ιούνιο 2014, με επιβράδυνση όμως του ρυθμού αποκλιμάκωσής του σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -1,1%, από -2% τον Μάιο και έναντι -0,4% τον Ιούνιο πέρυσι.

Σε ετήσια βάση, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε ανατιμήσεις σε...

«Κόκκινες γραμμές»


Κώστας Λεονταρίδης​​ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ
 «Λεπτή Κόκκινη Γραμμή», μια εκπληκτική αμερικανική ταινία (1998) του ιδιοφυούς (με σπουδές φιλοσοφίας) σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, ωμή και ποιητική μαζί, δείχνει τα ευάλωτα σύνορα μεταξύ ανθρωπιάς και κτηνωδίας, το ξαφνικό πέρασμα από τις ώρες αγάπης στις ώρες θανάτου. Τόπος δράσης η νήσος Γκουανταλκανάλ με το παραδεισένιο ανάγλυφο, όπου διεξήχθησαν από τις πλέον αδυσώπητες, πολύμηνες συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων για την κυριαρχία στον Ειρηνικό. Ο στρατιώτης Γουίτ, δακτυλοδεικτούμενη παραφωνία ανάμεσα στους πολλούς, αδυνατεί να παραβεί τη φωνή της συνείδησης (το σωκρατικόν δαιμόνιον θα λέγαμε), αρνούμενος να στοιχιστεί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Γουίτ, συνεπής απέναντι στον εαυτό του, παράλογος κι ακατανόητος στα μάτια των άλλων, απορεί μονολογώντας με αυτά που ακούει και βλέπει, αυτοεξοριζόμενος από τη δεδομένη φοβερή τροπή των πραγμάτων. Τέλος, επιλέγει μια «σολομώντειο» λύση με θύμα και θύτη μαζί, τον εαυτό του. Προτρέπει τους στρατιώτες της ομάδας του να υποχωρήσουν, τους προσφέρει χρόνο ζωής και στέκεται να αντιμετωπίσει μόνος τους εχθρούς. Αυτός ο αντιήρωας γίνεται σφάγιο εκουσίως για να σώσει τους υποψήφιους ήρωες συμπατριώτες του πολεμιστές. Στην πραγματική ζωή, ένας άγραφος κανόνας θέλει όλους να «έχουμε την τιμή» μας και έναν ατομικό πήχη αξιών. Κάθε άλλο παρά θεωρητική προσέγγιση. Διακηρυγμένα θέσφατα, όρκοι και δεσμεύσεις παρακάμπτονται, αναλόγως με τις αντιστάσεις του καθενός, όταν απειλείται το στενό προσωπικό συμφέρον. Κι οι καθ’ ύλην έντιμοι νερώνουν, στα κρυφά συνήθως, το κρασί τους, υπαναχωρούν, ψεύδονται, χρηματίζονται, υποκρίνονται, συμμαχούν με τον διάβολο. Τα τελευταία χρόνια η φράση «κόκκινη γραμμή» βρισκόταν στην ημερησία διάταξη των ελληνικών εξελίξεων. Υπερασπιστές της βρέθηκαν κατά περίπτωση όλοι οι υπουργοί, ώστε να μη διαβούν αμαχητί την «κόκκινη γραμμή» -που ωστόσο επαναχαρασσόταν- οι «εχθροί».

Ενα κλασικό επικοινωνιακό τέχνασμα, παλαιάς κοπής, επιστρατευόταν. Μεγεθύνονταν οι απαιτήσεις και πιέσεις των τροϊκανών, προκαλείτο οργή που διοχετευόταν με τη μορφή πανικού στην κοινή γνώμη και κατόπιν σερβιρόταν μια κατά τι πιο ήπια εκδοχή των επερχόμενων μέτρων· έτσι έμεναν όλοι λιγότερο δυσαρεστημένοι. «Αποφύγαμε τα χειρότερα» λεγόταν και «να» κάτι χαμόγελα ο εκάστοτε υπουργός μετά την επιτυχή του στάση -ηρωϊκή;- πάνω στο όριο της δικής του «κόκκινης γραμμής». Βεβαίως, αρχετυπικό σύμβολο ανυποχώρητου πρεσβευτή των «πιστεύω» και των αρχών του παραμένει ένας μακρινός πρόγονός μας. Ο Σωκράτης, «Ο νομοθέτης που αυτοκτονεί», σύμφωνα με το βιβλίο του πρόωρα χαμένου Κωστή Παπαγιώργη. Αν ο φιλόσοφος έριχνε μια κλεφτή ματιά στο σήμερα, αφήνοντας παρά πόδα την ειρωνεία, θα εκπλησσόταν από το μέγα πλήθος των όψιμων αδιάφθορων,«υπηκόων» των νόμων και προστατών της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.
kathimerini.gr

Πρυτανικές εκλογές σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ...

ekloges-prutaneisΕκλογές σήμερα για δύο από τα σημαντικότερα ΑΕΙ της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με τα μέλη ΔΕΠ να έχουν μόνο το...
δικαίωμα της ψήφου (ο νέος νόμος αποκλείει διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές).
        
Οι υποψήφιοι πρυτάνεις στο ΕΚΠΑ είναι οι Ναπολέων Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Θεόδωρος Φορτσάκης, πρόεδρος της Νομικής Σχολής, και Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής.

Ο κ. Μαραβέγιας, εκτός από την πλούσια διοικητική πείρα (πρόεδρος Δ.Σ. Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας, πρόεδρος Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέλος ΑΔΙΠ), έχει το πλεονέκτημα της συναινετικής παρουσίας και δράσης στο Ιδρυμα. Ο κ. Φορτσάκης έχει την εμπειρία στη δύσκολη Νομική (κοσμήτορας και πρόεδρος τμήματος), ενώ ο κ. Χρούσος έρχεται με την υποστήριξη της πολυάριθμης Ιατρικής.

Στο ΕΜΠ, υποψήφιοι είναι οι Γιάννης Γκόλιας από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, Βασίλης Μάγκλαρης από τη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Δημήτρης Τσαμάκης, επίσης από τη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο Γιάννης Γκόλιας, πρώην κοσμήτορας και πρόεδρος της σχολής, προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο, ο Βασίλης Μάγκλαρης ανήκει στον χώρο της ΔΗΜΑΡ και έχει τη στήριξη από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο Ιδρυμα, ενώ ο Δημήτρης Τσαμάκης, πρώην κοσμήτορας και πρόεδρος της σχολής, έχει υποστήριξη από αριστερές δυνάμεις, αλλά τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής...
efsyn.gr ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Παπαδημούλης: Ο εξευτελισμός της Δημοκρατίας...


ΒΙΝΤΕΟ-Παπαδημούλης: Ο εξευτελισμός της δημοκρατίας


«Η επιχειρηματολογία του Σαμαρά, δεν πείθει ούτε τον Πρόεδρο της Βουλής», τόνισε ο Δ. Παπαδημούλης στο πρωινό του MEGA, με αφορμή την "Μικρή ΔΕΗ". Η...
επιλογη αυτή της κυβέρνησης, ειναι «εγκληματική» καθως είναι «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», «που πάει να περάσει με κομπίνα, με αντιδημοκρατική μεθόδευση», είπε.
«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη Βουλή ήταν εξευτελιστική για τη δημοκρατία» , πρόσθεσε, ενώ ανέφερε πως «η ΝΔ δεν συγκαλεί την Ολομέλεια γιατί φοβάται τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της» .
από nonews-NEWS

Ωράριο κοινής λογικής



Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Δεν ξέρουμε αν η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης που επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων σε δέκα τουριστικές περιοχές της χώρας είναι προϊόν «κοινής λογικής» ή πρέπει να το βαφτίσουμε κάπως αλλιώς. Το γεγονός όμως ότι στο ιστορικό κέντρο Αθήνας, στο ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Πικέρμι, στη Ραφήνα, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο, στην Κω, στη Σύρο, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη -περιοχές δηλαδή που βουλιάζουν από τουρίστες- επιτρέπεται στους καταστηματάρχες να ανοίγουν το μαγαζί τους ακόμη κι όταν δεν το θέλουν κάποιοι άλλοι, δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό μέτρο. Βρίσκεται εκτός του πολιτικού άξονα. Προσοχή! Δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να ανοίγουν το μαγαζί τους. Απλώς έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.

Τώρα, πώς θα μπορούσαμε να βαφτίσουμε μέτρα που δεν αφορούν τη διανομή του πλούτου (πεδίο στο οποίο καλά κάνει και υπάρχει η τομή Αριστεράς - Δεξιάς) αλλά τη μεγέθυνσή του; Δηλαδή, έχουμε χιλιάδες τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια και τις Κυριακές. Αυτοί μπορεί να θέλουν να ξοδέψουν κάποια λεφτά (τι στην ευχή; κάτι θα τους γυαλίσει σε μια βιτρίνα!) αλλά δεν υπάρχει εκεί κανείς να τους εξυπηρετήσει. Τριγυρνούν στις έρημες πόλεις και μετά πάνε απέναντι στην Τουρκία ή στην Ιταλία για να αγοράσουν δώρα και να διηγηθούν αργότερα στους φίλους τους: «Είδαμε μια ωραία ζακέτα -ένα ωραίο αγαλματίδιο κ.λπ.- στην Αθήνα! Μούρλια! Κρίμα που ήταν τα μαγαζιά κλειστά και δεν μπορέσαμε να σας το φέρουμε ως δώρο. Σας φέραμε όμως ένα οθωμανικό φέσι που αγοράσαμε στη Σμύρνη, επίσης πανέμορφο. Βεβαίως η ζακέτα της Αθήνας ήταν πολύ πιο ωραία, αλλά το κρουαζιερόπλοιο έφευγε Κυριακή βράδυ, ενώ τα μαγαζιά άνοιγαν τη Δευτέρα».

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι χιλιάδες που κατεβαίνουν κάποιες Κυριακές στα λιμάνια της χώρας (ένα κρουαζιερόπλοιο μόνο έχει δύο με τρεις χιλιάδες τουρίστες) είναι πολύ τσιγκούνηδες και δεν ξοδεύουν τίποτε. Δεν ξέρουμε πώς το γνωρίζουν αυτό, αλλά στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και η ελεύθερη επιλογή: αν οι τουρίστες δεν ξοδεύουν, τότε ύστερα από μερικές δοκιμαστικές Κυριακές τα μαγαζιά δεν θα ανοίγουν. Τόσο απλά!

Αν πάλι φοβούνται -όπως λένε- ότι ο «διπλανός» (αυτός δηλαδή που ανοίγει το κατάστημά του τις Κυριακές) θα τους «κλέψει την πελατεία», ο φόβος σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, η πελατεία υπάρχει και με κλειστά όλα τα μαγαζιά δεν εξυπηρετείται. Δεύτερον, αυτό που προέχει είναι «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα». Επειδή κάποιος θέλει να κάθεται Κυριακή -κάτι που είναι πολύ ωραίο και πολύ θεμιτό- πρέπει να κάθονται όλοι. Αυτό είναι ο πατερναλισμός, για την επιβολή του οποίου χρησιμοποιείται η ισχύς του κράτους.

Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι τα παραπάνω επιχειρήματα είναι δεξιά, επειδή η Αριστερά αντιστρατεύεται κάθε ελευθερία στο επιχειρείν. Αλλά πάλι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία κι όχι από κάποιο αριστερό κόμμα. Συνεπώς ο πολιτικός ετεροπροσδιορισμός αποτυγχάνει και απομένει η απορία: δεξιό δεν είναι το μέτρο, αφού οι δεξιοί θεσμικοί εκπρόσωποι το αντιμάχονται χέρι χέρι με τους αριστερούς. Αν η ελευθερία να ανοίγεις το μαγαζί σου όταν έχει πελατεία δεν είναι κοινή λογική, τότε τι είναι;
kathimerini.gr

Σαφάρι ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων


Στην εντατικοποίηση των ελέγχων για φαινόμενα φοροδιαφυγής προχωράει το υπουργείο Οικονομικών, με τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά. Μετά τις καθυστερήσεις και τους ελάχιστους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί έως τώρα, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, έδωσε οδηγίες στους εφοριακούς να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου. Οι προϊστάμενοι των εφοριών θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση και λειτουργία συνεργείων μερικών επιτόπιων ελέγχων που καθένα από αυτά θα αποτελείται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους, ενώ τα εν λόγω συνεργεία θα κληθούν να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους καθόλη τη διάρκεια της ημέρας (πρωί, απόγευμα και βράδυ), καθώς και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, οι έλεγχοι θα αφορούν και στους πελάτες των καταστημάτων. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της ΓΓΔΕ «κάθε συνεργείο μερικού επιτόπιου ελέγχου, όταν διαπιστώνει διακίνηση αγαθών στον δρόμο ή έξοδο πελατών από κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών ή ελέγχου σε καταστήματα εστίασης, θα ζητά το προβλεπόμενο φορολογικό στοιχείο». Στο πλαίσιο αυτό, εάν οι ελεγκτές διαπιστώνουν από τους πελάτες πως το κατάστημα δεν έχει εκδώσει αποδείξεις, τότε θα εισέρχονται σε αυτό για να διενεργήσουν τον έλεγχο.

Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα αναφέρουν την ιδιότητά τους και θα επιδεικνύουν την εντολή ελέγχου και την αστυνομική τους ταυτότητα. Στη συνέχεια θα επαληθεύουν την παράβαση, θεωρώντας ταυτόχρονα τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης και μετέπειτα θα ελέγχουν αν αποδόθηκαν οι επιρριπτόμενοι και παρακρατούμενοι φόροι.

Στην κορυφή της λίστας των ελεγκτών βρίσκονται καταστήματα όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες καφενεία, μπαρ, όπου θα επιβάλλεται η είσοδος εντός του καταστήματος ή στους περιβάλλοντες χώρους.
kathimerini.gr

Mας αντιγράφουν...

Μοναστηράκι, μια πλατεία σε αποσύνθεση

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αυθαιρεσίας στην πλατεία Μοναστηρακίου, η ανάπλαση της οποίας είχε κοστίσει 3 εκατ. ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα αυθαιρεσίας στην πλατεία Μοναστηρακίου, η ανάπλαση της οποίας είχε κοστίσει 3 εκατ. ευρώ.

Στην αρχή της εβδομάδας ο αρχιτέκτονας Νίκος Καζέρος έτυχε να περνάει από την πλατεία Μοναστηρακίου. Παρατήρησε ένα συνεργείο από τρεις τεχνίτες που επανατοποθετούσε έναν σωρό από πολύχρωμους κυβόλιθους στη στοά της δυτικής πλευράς. Πλησίασε και τους ρώτησε: «Πώς ξαναβάζετε τους κυβόλιθους, με ποια σειρά;». Η απάντηση δεν πρέπει να τον εξέπληξε: «Οπως τύχει».

Τον τελευταίο χρόνο τα κρούσματα αυθαιρεσίας στο Μοναστηράκι έχουν πολλαπλασιαστεί. Περιμετρικά της πλατείας, βλέπει κανείς μια σειρά από «μπαλώματα» αυτοσχεδιασμού και κακοτεχνιών. Η επίστρωση με τους χαρακτηριστικούς χρωματιστούς κυβόλιθους ήταν βασική σχεδιαστική επιλογή της αρχιτεκτονικής ομάδας (Νίκος Καζέρος, Ζίνα Κωτσοπούλου, Βασιλεία Μανιδάκη, Χριστίνα Παρακεντέ, Ελένη Τζιρτζιλάκη) που είχε αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και δεν είχε διακοσμητικό χαρακτήρα. Κάθε φορά που ένας οργανισμός κοινής ωφελείας παίρνει άδεια από τον Δήμο Αθηναίων για να πραγματοποιήσει εργασίες κινείται ανεξέλεγκτα. Ενώ, θεωρητικά, είναι υποχρεωμένος να επαναφέρει την επιφάνεια της πλατείας στην αρχική κατάσταση, έχουμε τελικά είτε τυχαία επανατοποθέτηση των κυβόλιθων (ενώ υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας διάστρωσής τους) είτε αντικατάστασή τους με άλλα υλικά. Αλλά ποιος το αποφασίζει αυτό; Ο δήμος; Οι ιδιώτες; Το συνεργείο;

Οσοι έχουν καθημερινή επαφή με την πλατεία θα εύχονταν να ήταν οι κυβόλιθοι το μοναδικό της πρόβλημα. Στο ίχνος του Ηριδανού επί της πλατείας, ορισμένες σχάρες έχουν καταστραφεί ή (το πιθανότερο) κλαπεί. Αντικαταστάθηκαν από άλλες που δεν θυμίζουν τις αρχικές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια ακόμα αισθητική παραφωνία. Επίσης, τα ξύλινα καθιστικά έχουν φθαρεί και χρειάζονται αντικατάσταση, η μεταλλική απόληξη (αεραγωγός) θέλει συντήρηση (σβήσιμο γκράφιτι), ενώ οι καταστηματάρχες έχουν ανακαταλάβει την ανατολική πλευρά: πρακτικά η είσοδος στην οδό Μητροπόλεως έχει δυσκολέψει πολύ. Μπροστά από τον σταθμό του Ηλεκτρικού λειτουργεί μια μικρή «λαϊκή αγορά» με πωλητές φρούτων, ξηρών καρπών, κ.λπ. Αλλά και στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν αυτοσχεδιαστικές μικροπαρεμβάσεις, άσχετες με το όλο πνεύμα του σχεδιασμού.

Η ανάπλαση της πλατείας στο Μοναστηράκι κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ. Παραδόθηκε στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2008. Σήμερα εμφανίζει την παραπάνω εικόνα. Το κωμικό της υπόθεσης είναι ότι αρχικά εκδόθηκε ένας κανονισμός πλατείας Μοναστηρακίου. Η ανάγνωσή του, σήμερα, μπορεί να προκαλέσει γέλιο μέχρι δακρύων.

Υπό τις σημερινές συνθήκες, μόνο ο Δήμος Αθηναίων μπορεί να λάβει πρωτοβουλίες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γυρίζονται στην πλατεία πλήθος διαφημιστικών ταινιών. Δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν έσοδα από τη συγκεκριμένη πηγή για να χρηματοδοτήσουν ένα ταμείο συντήρησης της πλατείας; Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ότι θα πετάξουμε άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ από το παράθυρο.
kathimerini.gr

120 εφιάλτες για την κυβέρνηση

Tvxs Ανάλυση

09 Ιουλ. 2014
Το τελευταίο που περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα έβγαινε στο αντάρτικο ζητώντας σύγκληση της Ολομέλειας για να συζητηθεί η πρόταση της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα σχετικά  με την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ. Παρά την τηλεφωνική επικοινωνία που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε στη θέση του και υπέστη άδειασμα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη, το οποίο προφανώς είχε προεξοφλήσει. Η βούληση ενός τόσο έμπειρου στελέχους της ΝΔ να διασώσει την πολιτική του αξιοπρέπεια αποδεχόμενος το αυτονόητο, ότι πρέπει να αθροιστούν οι προτάσεις για δημοψήφισμα, δείχνει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις μαζί και με την πρόταση να συγκληθεί η Ολομέλεια από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση επενδύει σε μια θετική απόφαση σήμερα στην αγωγή του Δημοσίου εναντίον της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να κάνει μια ακόμη επίδειξη πυγμής, αφού θεωρήθηκε από το Μ. Μαξίμου ιδιαίτερα επιτυχημένη κίνηση η επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ. Γεγονός, όμως, είναι ότι μαζεύτηκαν οι 120 ψήφοι (πλην ΧΑ) εναντίον της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα. Παρά τους κομματικούς τακτικισμούς και τις χωριστές προτάσεις, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη η δυνατότητα συσπείρωσης ενός ισχυρού αντικυβερνητικού μετώπου που μπορεί να μπλοκάρει, όταν έρθει η ώρα, την εκλογή ΠτΔ για να προκληθούν εθνικές εκλογές.

Πραγματική ψυχρολουσία για την κυβέρνηση αποτέλεσε η πρόταση για δημοψήφισμα από 15 ανεξάρτητους βουλευτές που αποτελούν τη δεξαμενή στην οποία βασικά  προσβλέπουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συγκεντρώσουν τους 180 που απαιτούνται για την εκλογή ΠτΔ. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης με την επιστολή του σε πέντε πολιτικούς αρχηγούς συνδέει την πραγματοποίηση διαλόγου για την Κεντροαριστερά με τη συμφωνία σε μια προοδευτική διακυβέρνηση, απομονώνει πλήρως τη ΝΔ την ώρα που εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει κυβερνητικές συμμαχίες.

Nτόλτσε βίτα Βρυξελλών!...

Μόνος ο Γλέζος δουλεύει στις Βρυξέλλες, οι άλλοι κάνουν… ντόλτσε βίτα!Τελικά, ευτυχώς που εκλέχτηκε ο Μανώλης Γλέζος ευρωβουλευτής γιατί απ΄ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής όχι απλώς είναι ο μόνος Έλληνας ευρωβουλευτής που εργάζεται αλλά κι ο μόνος που...
από την πρώτη στιγμή προβάλλει και υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της χώρας μας. Προφανώς οι υπόλοιποι που πήγαν στις Βρυξέλλες ασχολούνται με το να κάνουν δημόσιες σχέσεις και να βγάζουν selfie, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο Μανώλης Γλέζος παρά την προχωρημένη ηλικία του, κρατά όρθια τη σημαία της πατρίδας και της πατριωτικής αριστεράς και δεν του πέρασε απυρόβλητος ούτε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE-NGL), δέχθηκε από τον Μανώλη Γλέζο τα εξής ερωτήματα ως υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν:

Α. Δεδομένου του αποφασιστικού ρόλου της Κομισιόν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ταύτισης της Ευρώπης με το διευθυντήριο των ισχυρών, ποια Ευρώπη προτίθεται να εξυπηρετήσει ο ίδιος; Αυτήν των λαών ή του χρήματος και των Τραπεζών; Αυτήν των πολιτών ή των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων;

Β. Τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με το γεγονός ότι ευρωπαϊκό έδαφος, δηλαδή το βόρειο τμήμα της Κύπρου, συνεχίζει να κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, αγνοώντας όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ;

Γ. Θα συνεχιστεί η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως θέρετρου της Ευρώπης, ως ενός τεράστιου ξενοδοχείου, ή θα αφεθεί ελεύθερη από τους κυρίαρχους λαούς της Ευρώπης να αναπτύξει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους και την πρωτογενή οικονομία της;

Πάλι καλά, το ξαναλέμε, που στείλαμε τον Γλέζο στις Βρυξέλλες και μας ξελασπώνει…
tribune.gr