Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr 20:56 | 20 Ιουλ. 2016
1. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σχεδιάζει ο Ερντογάν. Εν τω μεταξύ οι μαζικές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στον κρατικό μηχανισμό συνεχίζονται με αμείωτη ένταση: Οι εκκαθαρίσεις του «σουλτάνου» σε αριθμούς. Στο φως της δημοσιότητας το παρασκήνιο: Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει τον Ερντογάν λίγο πριν το πραξικόπημα. Μπορεί ο Ερντογάν να γκρεμίσει τη συμμαχία ΗΠΑ – Τουρκίας; Έκκληση Γκιουλέν προς ΗΠΑ: Μην με εκδώσετε. «Νεκροταφείο προδοτών» για τους πραξικοπηματίες στην Κωνσταντινούπολη διέταξε ο δήμαρχος της πόλης: «Να τους καταριέται ο κόσμος». Η Τουρκία απαγορεύει στους ακαδημαϊκούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
2. H Λαγκάρντ «έσβησε» τα λάθη του ΔΝΤ από έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου. 
3Επί ποδός στο Αιγαίο για Τούρκους πραξικοπηματίες. Όσο για τους «8», όπως αποκάλυψαν οι ελληνικές αρχές, πέταξαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου με τα στρατιωτικά δεδομένα των πτήσεων, με ό,τι αυτό συμπεριλαμβάνει - συντεταγμένες, συνομιλίες τους, χάρτες και τις τελευταίες διαδρομές τους κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος.
4Παραιτήθηκε ο Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. 
5. Λίγο πριν την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times, πως το πραξικόπημα στην Τουρκία και η αναταραχή στη χώρα, καθιστά περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας ώστε να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.
6. To MEGA κηρύσσει πόλεμο μετά το κόψιμο από τον διαγωνισμό. 
7. Κι επίσημα υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. 
8. Αντικαθεστωτικοί στη Συρία αποκεφαλίζουν 12χρονο και καμαρώνουν. 
9. Αυξάνονται εκ νέου τα πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων. 
10. Αλλά και ένα ταξίδι μέχρι το Ελαφονήσι: Στην… Καραϊβική της Κρήτης πηγαίνεις περπατώντας.
* Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ο θύτης σε ρόλο θύματος

ΜΜΕ
Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επωφελήθηκαν από το καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας», απέκτησαν οικονομική δύναμη και πολιτική ισχύ, έφτιαξαν περιουσίες ή τις μεγάλωσαν και πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να πάρει στα σοβαρά τις κραυγές τους ότι είναι θύμα
  Τάσος Παππάς
 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι κεντρικοί σχολιαστές ορισμένων μέσων ενημέρωσης και οι επιστρατευμένοι για το καλό της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού ειδικοί και πανεπιστημιακοί συγκλίνουν σ’ ένα πράγμα: η κυβέρνηση με τον νόμο για τις άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων χτίζει μεθοδικά τη νέα διαπλοκή. «Νέα διαπλοκή», λοιπόν.
Που σημαίνει ότι υπήρχε (υπάρχει ακόμη) και η «παλιά διαπλοκή». Ενδιαφέρουσα ομολογία απ’ όλους αυτούς που μέχρι τώρα δεν ήξεραν τίποτε για το έγκλημα. Επρεπε να πιεστούν, να νιώσουν το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, να αποκαλυφθούν σημεία και τέρατα για τις αιμομικτικές σχέσεις του τριγώνου της διαπλοκής ώστε να παραδεχτούν το οφθαλμοφανές.
Δεν θα μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Ωστόσο, η μάχη που δίνουν είναι υπονομευμένη. Εχουν προ πολλού χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία (αν την είχαν ποτέ).
• Οταν οι ένοχοι παριστάνουν τους αθώους:
■ Τα παλιά κόμματα εξουσίας οργίασαν επί 25 χρόνια. Το κακόφημο παρελθόν τους στο συγκεκριμένο πεδίο δεν εξωραΐζεται. Και συνεχίζουν να προκαλούν.
Τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Στηρίζουν με νύχια και με δόντια την παλιά διαπλοκή, προφανώς γιατί είναι εκτεθειμένα για όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν, για όσα έδωσαν και πήραν όταν κυβερνούσαν, και ενδεχομένως είναι εκβιάσιμα.
• Οταν το σκανδαλώδες υποδύεται το ενάρετο:
■ Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ επωφελήθηκαν από το καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας» (τι όρος κι αυτός!), απέκτησαν οικονομική δύναμη και πολιτική ισχύ, έφτιαξαν περιουσίες ή τις μεγάλωσαν (εντός και εκτός της χώρας) και πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να πάρει στα σοβαρά τις κραυγές τους ότι είναι θύματα μιας αυταρχικής κυβέρνησης.
Είναι τέτοιος ο πανικός τους που έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν εν ενεργεία πολιτικούς, τους οποίους μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζαν επικίνδυνους και τυχοδιώκτες, και να ανασταίνουν πρώην πολιτικούς που κάποτε συκοφαντούσαν και λοιδορούσαν.
• Οταν η ιδιοτέλεια μεταμφιέζεται σε αντικειμενικότητα:
■ Πρέπει να είναι κάποιος πολύ φανατικός για να πιστέψει τους μεγαλόσχημους σχολιαστές οι οποίοι έχουν βγει στα κεραμίδια γιατί, τάχα, απειλούνται η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και οι θεσμοί από μια κυβέρνηση η οποία, κατά την ανάλυσή τους, άλλοτε αντιγράφει τον Τσάβες, άλλοτε τον Κιμ της Βόρειας Κορέας και άλλοτε τον Ερντογάν -το τελευταίο μάς προέκυψε εσχάτως με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Πρόκειται για τα πρόσωπα που χτυπούσαν τις συντεχνίες, τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων, τα κεκτημένα των συνδικαλιστών, τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά δεν έβγαλαν κιχ για το πιο κλειστό επάγγελμα που υπάρχει, τους καναλάρχες.
Πρόκειται για τα πρόσωπα που σήμερα μέμφονται τις τράπεζες γιατί δεν συνεχίζουν να δανείζουν τις χρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ και οδύρονται για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αλλά στο παρελθόν σφύριζαν αδιάφορα (πιθανόν και να χαίρονταν) όταν οι ίδιες τράπεζες έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό σε ανταγωνιστές των αφεντικών τους και οδηγούσαν εκατοντάδες συναδέλφους τους -η λέξη χρησιμοποιείται για τη συνεννόηση- στην ανεργία.

Ανάγωγα

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στις καταγγελίες της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Σκλαβούνη είναι «τρία πουλάκια κάθονταν». Το σύστημα Σαμαρά παραμένει ισχυρό εντός της νέας (;) Νέας Δημοκρατίας.

Στον κατήφορο του αυταρχισμού


Τουρκία Αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας | AP Photo/Hussein Malla
Απίστευτο πογκρόμ στην τουρκική επικράτεια. Ξεπέρασαν τις 50.000 οι εκκαθαρίσεις σε Δημόσιο και στράτευμα.
Έκτακτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου.
Στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πιέζει για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν η Άγκυρα.
Wikileaks: Στη δημοσιότητα 294.548 emails από το κόμμα του Ερντογάν, AKP.

Οι συλλήψεις συνεχίζονται... (21:47)

AP Photo/Hussein Malla
Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν την Τετάρτη, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δημόσιο τομέα και στην παιδεία.
Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν επίσης την Τετάρτη, σύμφωνα με το NTV.
Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Το θερμό παρασκήνιο τής παραίτησης τού προέδρου τής "ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ" Μιχάλη Σάλλα...

Παραιτήθηκε ο Σάλλας από πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

Ανακατατάξεις


tvxs.gr 15:16 | 20 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 16:06 | 20 Ιουλ. 2016
Την αρχή των εκ βάθρων αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών πως σηματοδοτεί η παραίτηση του Μιχάλη Σάλλα από τη θέση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς– μια παραίτηση, που ανακοίνωσε ο ίδιος σε έκτακτη συνεδρίαση του ομίλου. 

Η παραίτηση Σάλλα ήρθε μετά από ένα θυελλώδες παρασκήνιο μηνών και στον απόηχο της διαμάχης του με το fund του μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον που κατέχει σημαντικό μερίδιο μετοχών της τράπεζας. Η διαμάχη αυτή πυροδότησε και τριβές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM), o οποίος έχει στην πράξη και την απόλυτη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Τί είπε ο Σάλλας στο Δ.Σ. της Πειραιώς
Ο ίδιος ο Μιχάλης Σάλλας είπε στα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας ότι είχε ήδη λάβει την απόφαση να παραιτηθεί από τις αρχές του 2016 και είχε ενημερώσει τους αρμόδιους θεσμούς, αλλά δεν μπορούσε να υλοποιήσει αυτή την κίνηση νωρίτερα διότι ανέμενε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στα μέλη είπε:
«Αγαπητοί φίλοι,
Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο.  Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον.  Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου.
Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.  Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Στη συνέχεια, μετά από συζήτηση και πρόταση μελών το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Μ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.»
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε την καθηγήτρια κα. Χαρίκλεια Απαλαγάκη Προσωρινή Πρόεδρο του Δ.Σ., μέχρι την ανάδειξη νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το θερμό παρασκήνιο
Οι εξελίξεις στην Πειραιώς είχαν προδιαγραφεί μετά το βέτο που έθεσε ο SSM μπλοκάροντας την τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς του Χρηστου Παπαδόπουλου, ο όποιος είχε επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Οπως επισημαίνουν, δε, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η σαφής κατεύθυνση που δίνει ο SSM είναι η επιλογή ξένων διοικητικών στελεχών για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.
Η διοικητική συγκρότηση των τραπεζών ορίζεται πλέον από τον νέο αυστηρό νόμο για την την εταιρική διακυβέρνηση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. και οι πρόεδροι πρέπει να διαθέτουν πολυετή διεθνή εμπειρία και να μην κατείχαν θέσεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό τα τελευταία 5 χρόνια.
Ο νέος νόμος έχει δεχθεί σκληρή κριτική από τραπεζικούς παράγοντες – ανάμεσά τους και από την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη – που θεωρούν ότι αποδυναμώνει στελεχιακά και οδηγεί σε αφελληνισμό των εγχώριων τραπεζών.

Γιατί αποκλείστηκε το Mega...

Γιατί αποκλείστηκε το Mega - Τι δείχνουν τα οικονομικά του στοιχεία
Τι δείχνουν τα οικονομικά του στοιχεία...

Εκτός συνέχειας διαγωνισμού, λοιπόν, το  Mega, γεγονός που θα ήταν δύσκολο ακόμη και να διανοηθεί κανείς πριν λίγα χρόνια. Γεγονός συν τοις άλλοις με...
άμεσες συνέπειες για τους εκατοντάδες εργαζομένους του, πάσης ειδικότητας, και τις οικογένειές τους. 

Ήταν όμως, εύλογος ο αποκλεισμός του; Ο φάκελός του είχε τα περισσότερα κενά, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Αλλά, και πέραν αυτού, οι αριθμοί τι λένε; Δεν πέρασαν πολλές ημέρες άλλωστε, από την τηλεφωνική παρέμβαση του διευθυντή ειδήσεων του Mega στην πρωινή ζώνη του σταθμού, εκεί όπου ο Μ. Καψής υποστήριξε ότι στη διάρκεια της κρίσης μάλιστα, το Mega μπόρεσε να αποπληρώσει το 10% του κεφαλαίου συν τους τόκους. Και συνεπώς δεν φταίει κανείς άλλος παρά οι τράπεζες (ίσως και άλλοι πίσω από αυτές, όπως υπαινίχθηκε) που «κοκκίνισαν» τα δάνειά του και μπλοκάρισαν τους λογαριασμούς του. 

Αν κοιτάξει κανείς, δειγματοληπτικά έστω, τους ισολογισμούς του σταθμού κατά τα τελευταία έτη αλλά και λίγο παλιότερα, άλλα, ωστόσο, είναι τα συμπεράσματα που ανακύπτουν. Και πρώτα οι αριθμοί: Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα δάνεια, στις 31 Δεκεμβρίου 2009 (στην αρχή της κρίσης δηλαδή) ήταν στα 50 εκατομμύρια, όταν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 είχαν ...σκαρφαλώσει στα 68 εκατομμύρια και στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 (ως τότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) στα 89 εκατομμύρια. 

Αντίθετη η πορεία στα βραχυπρόθεσμα δάνεια: 39 εκατομμύρια στο τέλος του 2009, 32 εκατομμύρια πέντε χρόνια μετά και 27 εκατομμύρια πέρυσι το φθινόπωρο. Συμπέρασμα; Έγινε αναδιάρθρωση των δανείων, στέλνοντάς τα στο... μέλλον, με τη συνεργασία των τραπεζών προφανώς.
Στο σύνολο του δανεισμού πάντως, στην πενταετία 2009 -2014 διαπιστώνεται αύξηση κατά 12,67% (από τα 89 στα 100 εκατομμύρια) για να ακολουθήσει μέσα σε εννέα μήνες ...έκρηξη δανεισμού στα 116 εκατομμύρια ή κατά 30,74% (συγκρίνοντας το 2009 με τον 9ο του 2015). 

Όσον αφορά τον κύκλο εργασιών το 2009 ήταν στα 139 εκατομμύρια, το 2014 στα 78 (μείωση 43,82%) και στις 30/9/2015 στα 41 εκατομμύρια. Αν μάλιστα συγκρίνει κανείς τον 9ο του 2014 με τον 9ο του 2015 (56,6 και 41 εκατομμύρια αντιστοίχως), τότε η (αρνητική) μεταβολή  φθάνει το 27,62% !
Ενδιαφέρον έχει να δει κανείς και τα δάνεια σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών του σταθμού. Το 2009 ο τζίρος είναι πάνω από το δανεισμό: στα 139 εκατομμύρια ο τζίρος, στα 89 ο δανεισμός. Η σχέση αυτή όμως ανατρέπεται το 2014, τότε που το σύνολο του δανεισμού ξεπερνά πλέον τα 100 εκατομμύρια αλλά ο κύκλος εργασιών έχει ...κατρακυλήσει στα 78. Και η... ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο του 2015: ο δανεισμός στα 116 εκατομμύρια και ο κύκλος εργασιών στα 41. 

Το σκηνικό κατάρρευσης είχε φτάσει πια...
newpost.gr

Νέα σύγχρονα ξενοδοχεία στην Αθήνα...

 
Αλλαγή ιδιοκτησίας σε ιστορικά...

Νέες σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες ανοίγουν το προσεχές διάστημα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή αλλάζουν ιδιοκτησία ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης. 

Στα τέλη Ιουλίου ξεκινάει η...
επίσημη λειτουργία του ξενοδοχείου Athens Tiare Hotel, στην πλατεία Ομονοίας, μιας ξενοδοχειακής μονάδα 4 αστέρων με δυναμικότητα 111 δωματίων που λειτουργεί από την εταιρεία Mage Hotels and Resorts AE. To κτήριο έχει ενοικιασθεί μακροχρόνια από την Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών (Γηροκομείο). 

Στο κέντρο της Αθήνας, επί της Μητροπόλεως, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του Electra Metropolis, νέου ξενοδοχείου 5 αστέρων του ομίλου Electra Hotels & Resorts. Oι εργασίες βρίσκονται στην φάση ολοκλήρωσής τους και το νέο ξενοδοχείο θα είναι δυναμικότητας 216 δωματίων, εκ των οποίων 19 θα είναι σουίτες και 18 οικογενειακά δωμάτια. Το κτήριο είναι ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στους επόμενους μήνες, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, ξεκινάει τη λειτουργία του το ξενοδοχείο...

Μηνύματα για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο... (από Κοτζιά, Μητσοτάκη, ΚΚΕ)

Μηνύματα για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και ότι θα...
παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού, στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Σε δήλωσή του ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα». 

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει, πως διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, και σημειώνει πως «στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια». 

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις συνέπειες της τουρκικής επίθεσης που περιλαμβάνουν, όπως αναφέρει, τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και τη σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχόμενων περιοχών. 

Τέλος, εκφράζει τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υποκλινόμαστε στη μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974».
(ακολουθούν τά μηνύματα Μητσοτάκη καί ΚΚΕ)

Τηλεοπτικές άδειες: Δέκα ημέρες όλοι εναντίων όλων...

tileoptikes-adeies-deka-imeres-oloi-enantiwn-olwn
Ένα δεκαήμερο, κατά πολλούς «της μεγάλης σφαγής» ακολουθεί από σήμερα για τις νέες τηλεοπτικές άδειες καθώς οι τρεις «κομμένοι» από τη συνέχεια του διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να...
καταθέσουν ενστάσεις είτε για επανεξέταση του φακέλλου τους είτε για επανεξέταση των φακέλλων των άλλων υποψηφίων.

Το Mega, η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη Dimera Media Investment,  και η Κύπριοι της ITV CP, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσουν ενστάσεις.

Σύμφωνα με την αγορά τόσο οι Κύπριοι όσο και η εταιρεία του κ. Σαββίδη είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν τελικά στην τελική φάση του διαγωνισμού καθώς οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν θεωρούνται «θεραπεύσιμοι».

Χθες ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Κ. Κρέτσος απηύθυνε ερώτημα στην πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, κατά πόσο είναι «θεραπεύσιμοι» οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκαν οι τρεις εταιρείες. 

Το διαδικαστικό προβλέπει ότι η επιτροπής έχει ένα πενθήμερο ώστε να μελετήσει τις ενστάσεις και να δώσει στη δημοσιότητα την τελική λίστα των υποψηφίων ενώ ο διαγωνισμός είναι προγραμματισμένος για τις 12 Αυγούστου με το αρμόδιο υπουργείο να δηλώνει ότι οι ημερομηνίες θα τηρηθούν.

Οι υποψήφιοι που συνεχίζουν είναι το ΣΚΑΙ, το SΤΑR, ο ANT1, o ΑLPHA, η εταιρεία “ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, η ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV) του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη και η εταιρεία “ALTER EGO” του εφοπλιστή, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο χθεσινό της δελτίο η γ.γ. Ενημέρωσης σημειώνει πως «προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο τελικός κατάλογος των συμμετεχόντων στην δημοπρασία, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα της προδικαστικής προσφυγής, όπως προβλέπεται από την Προκήρυξη 1/2016 (Κεφ. 6.4)».

Κατεβάστε από εδώ την απόφαση

Εμπλοκή με το διαγωνισμό για το πληροφοριακό σύστημα

Εν τω μεταξύ, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εύρεση εταιρείας που θα αναλάμβανε  το σχεδιασμό, ανάπτυξη και εγκατάσταση του πληροφοριακού συστήματος, που απαιτείται για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας των 4 τηλεοπτικών αδειών.

Ο διαγωνισμός ματαιώθηκε εξαιτίας της μη υποβολής προσφορών.Η κυβέρνηση εκτιμά πάντως πως δεν θα επηρεαστεί η διαδικασία αδειοδότησης...
thetoc.gr

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη...

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στις 12:30 σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ερμηνεύεται από τα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης ως μια...
κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει να κάνει με την ενότητα του κόμματος σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. 

Το παρασκήνιο μέχρι να κλειστεί το σημερινό ραντεβού είναι έντονο και ξεκινά μετά την πρόσφατη συνέντευξη στον Real Fm, με την οποία ασκούσε συγκαλυμμένη κριτική στην ηγεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, οι δύο άντρες μετά τον Ιανουάριο, οπότε και ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε την εσωκομματική κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ, επικοινωνούσαν μέσω τρίτων. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Ντόρα Μπακογιάννη είχε παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή, ενώ αρκετές φορές είχαν επικοινωνήσει και οι στενοί τους συνεργάτες, Τάκης Θεοδωρικάκος, από την πλευρά Μητσοτάκη και Θόδωρος Αμπατζόγλου από την πλευρά Μεϊμαράκη. Αυτή τη φορά το ραντεβού κλείστηκε με άμεση επικοινωνία που είχαν οι δύο πολιτικοί, σε τηλεφώνημα που έγινε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Προχθές είχε γίνει η πρώτη κίνηση που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών και ήταν η ανάρτηση του κάδρου με τη φωτογραφία του κ. Μεϊμαράκη στον τοίχο της αίθουσας Τύπου στο ισόγειο των κεντρικών γραφείων, όπου βρίσκονται τα φωτογραφικά πορτρέτα όλων των προέδρων του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού αυτό έγινε αμέσως μόλις ο κ. Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι είχε υπάρξει σχετική παράβλεψη. Υπέρ της επαναπροσέγγισης των δύο αντρών λειτούργησαν και οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος από τη Ρόδο, συνομιλώντας με κομματικά στελέχη, ζήτησε να υποστηριχθεί ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επεσήμανε ότι «είναι μείζον είναι όλα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν μάχη κατά της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε τον Κυριάκο να σταθεί στα πόδια του. Θα πρέπει να τον ενισχύσουμε, να ενισχύσουμε και τις κομματικές οργανώσεις. Θα μείνουμε στη ΝΔ, να δώσουμε τη μάχη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται να είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται την παραμονή της ψήφισης του εκλογικού νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ πλησιάζει και η 24η Ιουλίου που ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για συνταγματική αναθεώρηση.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, για την οποία ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει διατυπώσει την άποψη για εκλογή προέδρου από το λαό μόνο στην περίπτωση που οι τρεις πρώτες ψηφοφορίες στη βουλή δεν οδηγούν στην ανάδειξη προέδρου, υπό την προϋπόθεση να είναι ίδιοι οι υποψήφιοι...
Πάνος Ρασσιάς

"Ολα καλά"...

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κυριάκου-Βαγγέλη (ΦΩΤΟ)...
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η συνάντηση έγινε...
στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή και διήρκεσε μία ώρα και 15 λεπτά.

Βγαίνοντας ο κ. Μεϊμαράκης περιορίστηκε να πει «όλα καλά».

Σημειώνεται πως το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μεϊμαράκη ήρθε σε μία χρονική συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εσωτερικές ισορροπίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ από την επίσημη γραμμή της ηγεσίας σήμαναν συναγερμό για τυχόν κινήσεις από το στρατόπεδο των «καραμανλικών».
newsbeast.gr

Οι πολιτικές οδηγούν σε ακυβερνησία!... Όχι η απλή αναλογική... Άρθρο τού Αριστερού Ψάλτη...


Οι πολιτικές οδηγούν σε ακυβερνησία!.. 
Όχι η απλή αναλογική...
 
Η απλή αναλογική, επιμένει το μπλοκ της συστημικής «αγίας τριάδας» (ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι) είναι καταστροφική και οδηγεί σε ακυβερνησία. Ωστόσο, αν...
κρίνουμε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους, δεν εισφέρουν καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση και επιχειρήματα που να στηρίζουν την άποψή τους.

Tην Πέμπτη το βράδυ ψηφίζεται ο νέος εκλογικός νόμος που, σίγουρα, δεν θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές –δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 200 ψήφους. Το bonus των 50 εδρών, δηλαδή, θα παραμείνει για τις επόμενες εκλογές, για το πρώτο κόμμα, καθώς ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι ξορκίζουν την απλή αναλογική. Με την ίδια, μάλιστα, επιχειρηματολογία. Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι,  πέρα της κοινής  τους «γραμμής», δεν έχουν και πολλά, σοβαρά, επιχειρήματα.

Η απλή αναλογική, επιμένει το μπλοκ της συστημικής «αγίας τριάδας» (ΝΔ, ΠαΣοΚ και Ποτάμι) είναι καταστροφική και οδηγεί σε ακυβερνησία. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους, δεν εισφέρουν καμιά ουσιαστική τεκμηρίωση και επιχειρήματα που να στηρίζουν την άποψή τους.  Γιατί η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία μόνο αν αποκλείεις, εξ ορισμού, τις συμμαχικές κυβερνήσεις και συνεργασίες με άλλα κόμματα. Δεν είναι δεδομένο, δηλαδή, ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία. Σε ακυβερνησία οδηγεί η πολιτική τους στάση («καμιά συνεργασία με τον ΣυΡιζΑ») και όχι η απλή αναλογική! 

Η πολιτική ουσία της απλής αναλογικής είναι ότι αποκλείει αυτοδύναμες κυβερνήσεις του πρώτου κόμματος -δεν συζητάμε για το δεύτερο κόμμα που, αναγκαστικά, θα πρέπει να συνεργαστεί οπωσδήποτε με άλλα κόμματα. Και, επίσης, βάζει τα μικρότερα κόμματα, ΠαΣοΚ και Ποτάμι στην προκειμένη περίπτωση, στο (αναγκαστικό αλλά κρίσιμο και αποκαλυπτικό πολιτικό) δίλημμα για συνεργασία με το «μεγάλο» κόμμα: ΣυΡιζΑ ή ΝΔ, για να μιλάμε συγκεκριμένα. Και αυτό το δίλημμα πιστεύουν ότι θα αποφύγουν αν καταψηφίσουν την απλή αναλογική –κανένα ενδιαφέρον, κι ας λένε, για την πορεία, το μέλλον αυτού του τόπου...

Οι δικαιολογίες, βέβαια, δεν λείπουν. Το γενικό αφήγημα είναι: «έχει κανείς αμφιβολία ότι αν ο Τσίπρας ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις, θα έφερνε εκλογικό νόμο τώρα; Δεν θα έφερνε. Θα έμενε με το bonus των 50 εδρών [...] Τώρα που είναι πίσω στα γκάλοπ, φέρνει ένα νόμο για να καταργήσει τη δύναμη του πρώτου κόμματος». Αυτά είπε ο Στ. Θεοδωράκης, τα ίδια περίπου υποστηρίζει και η Φ. Γεννηματά. Στην ουσία ο Στ. Θεοδωράκης ευθέως παραδέχεται ότι θέλει το bonus των 50 εδρών να πάει στη ΝΔ! Έχει σαφώς προσδεθεί στο άρμα της, δεν έχει αυτόφωτη πολιτική και υιοθετεί πλήρως την άποψη του Αντ. Σαμαρά ότι ο ΣυΡιζΑ είναι το «απόλυτο κακό»! Κάνει, όμως, δύο μεγάλα λάθη: ο ετερόφωτος μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς απώλειες, και η πρωτιά της ΝΔ δεν είναι καθόλου σίγουρη! 

Για το ΠαΣοΚ του Α. Λοβέρδου και του Ευ. Βενιζέλου τα πράματα είναι ολοφάνερα. Ο μεν πρώτος εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια λέγοντας ότι «ο ΣυΡιζΑ παίζει τον «παπά». Ο ΣυΡιζΑ, όμως, παρέμεινε πιστός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ το ΠαΣοΚ που μόλις πέρυσι κατέθεσε ακριβώς την ίδια πρόταση με τον ΣυΡιζΑ σήμερα δεν την ψηφίζει! Ποιος είναι ο «παπατζής»;! Ο δε Βενιζέλος δηλώνει ότι η απλή αναλογική –που ο ίδιος πρότεινε πέρυσι!– είναι καταστρατήγηση των... θεσμών! Αφόρητη κινδυνολογία... Όσο για την Φ. Γεννηματά λειτουργεί προσχηματικά και ψάχνει δικαιολογίες για να μην ψηφίσει την απλή αναλογική. Θα μπορούσε κάλλιστα να πει «ναι» στο νομοσχέδιο και να θέσει επιπλέον την ψήφο των ομογενών, το «σπάσιμο» των περιφερειών, κλπ. Τώρα, τα επικαλείται όλα αυτά προσχηματικά, για να μην το ψηφίσει… Προφάσεις εν αμαρτίες, καθώς για πολιτικούς, αντι-ΣυΡιζΑ, λόγους δεν ψηφίζει, καθοδηγούμενη από τον Ευ. Βενιζέλο που τα έχει «βρει» με την ΝΔ. Κρίμα...

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να τονίσει ότι θα καταργήσει το νόμο στην επόμενη Βουλή. Γιατί τόση πρεμούρα; Γιατί ΝΔ και ΠαΣοΚ έχουν «μάθει», τόσα χρόνια, να κυβερνούν χάρη στα ληστρικά bonus που αλλοιώνουν την ψήφο των πολιτών. Η απλή αναλογική κόβει το δρόμο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κάθε Μητσοτάκη, κόβει το δρόμο για μονοκρατορίες στην κυβέρνηση. Το μόνο που θέλουν είναι η εξουσία και με απλή αναλογική δεν εξασφαλίζουν «ασυλία» στην διακυβέρνηση. Να κάνουν, δηλαδή, ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λόγο. 

Η απλή αναλογική δεν είναι συνταγή ακυβερνησίας. Οι πολιτικοί συσχετισμοί και η στάση των κομμάτων είναι που δημιουργούν τα αδιέξοδα. Και αποτελεσματική κυβέρνηση δεν είναι όποια αποφασίζει χωρίς κανέναν έλεγχο. Φυσικά και οι συνεργασίες απαιτούν μια διαφορετική κουλτούρα, συνεννόηση, όχι πολιτικούς εγωισμούς. Η απλή αναλογική είναι αίτημα της Αριστεράς εδώ και πολλές δεκαετίας, δεν είναι «κόλπο» του ΣυΡιζΑ για να αρπάξει, άλλη μια φορά, την διακυβέρνηση. Και οι φτηνές κινδυνολογίες δεν απαντούν επί της ουσίας. Όλοι έχουν το χρόνο τους να επανεξετάσουν τη στάση τους...

Αριστερός Ψάλτης

Το κλείνει το Mega ο Παππάς, αλλά αφήνει τον ΣΚΑΪ ανοιχτό...



Δημήτρης Κανελλόπουλος

Μισές δουλειές από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, μόνο στο Mega βάζει λουκέτο και όχι και τον ΣΚΑΪ που παρουσιάζεται εξίσου αντικυβερνητικός.

Μα πως...
ΔΕΝ τα κατάφερε και αυτός έτσι; 

Σε ένα πράγμα (εντάξει και κάποια ακόμα) έμεινε πιστή η κυβέρνηση στις προεκλογικές της δεσμεύσεις: αυτό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Το έλεγε πριν, το λέει και τώρα, προχωράει σύμφωνα με τις εξαγγελίες της και βλέπουμε. 

Τώρα αν οι άδειες θα έπρεπε να είναι περισσότερες από τέσσερις είναι άλλο θέμα συζήτησης.

Πάντως η αγορά τώρα δεν σηκώνει ούτε δύο-τρία κανάλια, πόσω μάλλον και περισσότερα.

Τέλος πάντων, διαμαρτύρεται σήμερα το ΒΗΜΑ στο κεντρικό του άρθρο παρομοιάζοντας τον Νίκο Παππά με τον Ερντογάν.

Και τον κατηγορεί με ένα βιαστικό, κακογραμμένο και με λάθη άρθρο του για τον αποκλεισμό του Mega από το διαγωνισμό.

«Έτσι αφού περιόρισαν με τα δικά τους αυθαίρετα και απολύτως αντιδημοκρατικά κριτήρια τις άδειες σε τέσσερις, χθες απαλλάχθηκαν από το διακηρυγμένο εχθρό τους, το Μέγκα», γράφει.

«Το παλαιότερο, το πιο δυναμικό τηλεοπτικό μέσο, για μια σειρά τυπικούς λόγους που προσφέρθηκαν ως άλλοθι, κόπηκε από τη συνέχεια της διαδικασίας. Αφού προσπάθησαν με διάφορες υπόγειες μεθοδεύσεις να το καθυποτάξουν και απέτυχαν, κατάφεραν, έτσι πιστεύουν τουλάχιστον, να το οδηγήσουν σε κλείσιμο»...

Ωραία όλα αυτά που γράφει ο... Σταύρος Ψυχάρης, αλλά δεν μας λέει γιατί ο ίδιος, ως ιδιοκτήτης του Mega, δεν πληρώνει τον κόσμο στο κανάλι.

Γιατί δεν προχώρησαν στην αύξηση του Μ.Κ. που όλο την έκαναν και ποτέ δεν έγινε;  

Η μία «σειρά τυπικοί λόγοι» που λέει το ΒΗΜΑ είναι καταρχάς τα 130 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το κανάλι στις τράπεζες.

Νομίζει ο κ.Ψυχάρης πως απευθύνεται σε αφελείς (αναγνώστες).

Τώρα τα υπόλοιπα που γράφει για το πόσο «σταθμό στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» αποτέλεσε το Mega, ας ψάξει στο μακρινό παρελθόν και όχι στα τελευταία χρόνια της προπαγάνδας.

Και του πιο τραγικού δελτίου ειδήσεων. 

«Στην Ελλάδα ο υπερασπιστής της δημοκρατικής νομιμότητας κ. Παππάς, προχωρά στην υλοποίηση του δικού του οράματος την εξαφάνιση όσων σταθμών δεν ανταποκρίνονται στα δικά του ενημερωτικά πρότυπα», σημειώνει το ΒΗΜΑ.

Βέβαια μόνο το Mega εξαφανίζεται, όλοι οι άλλοι συνεχίζουν κανονικά.

Τώρα τι σόι όραμα είναι αυτό που περιορίζεται σε ένα μόνο... λουκέτο, δεν χρειάζεται νομίζω να το αναλύσουμε...

Το κείμενο παραίτησης του κ. Μιχ. Σάλλα - Παραμένει επίτιμος Πρόεδρος


Την παραίτηση του και επίσημα ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά στο Δ.Σ. της Πειραιώς ο πρόεδρος του ομίλου κ. Μιχάλης Σάλλας ενώ το Δ.Σ. όρισε προσωρινή πρόεδρο την καθηγήτρια κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη παλαιό στέλεχος του ομίλου.
Παράλληλα το Δ.Σ. της τράπεζας αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει στον κ. Σάλλα τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου του Ομίλου Πειραιώς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, του οποίου υπήρξε ο δημιουργός και ο επί 25 έτη Πρόεδρος.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Δ.Σ. ο κ. Σάλλας τόνισε:
«Αγαπητοί φίλοι, Παρά τη θετική αξιολόγηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχω καταλήξει σε ορισμένες αποφάσεις τις οποίες επιθυμώ να σας ανακοινώσω σήμερα. Συμπλήρωσα έναν κύκλο 25 χρόνων ως Πρόεδρος της Τράπεζας και 30 χρόνια στη δημιουργία και διοίκηση τραπεζικών και άλλων χρηματοοικονομικών εταιρειών.
Στα 25 αυτά χρόνια της Τράπεζας Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό έργο. Ξεκινώντας το Δεκέμβριο του 1991 με 200 άτομα προσωπικό και μερίδιο μόλις 0,1% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, δημιουργήσαμε μια σημαντική σε μέγεθος Τράπεζα με πάνω από 20.000 προσωπικό και μερίδιο αγοράς κοντά στο 30%. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αναπτύξαμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, στηρίξαμε την επιχειρηματική κοινότητα και συμβάλλαμε στην οικονομική πρόοδο. Η ηλεκτρονική τραπεζική, το green banking, η συμβολαιακή γεωργία είναι μόνο κάποια απ’ αυτά.
Ωστόσο, είναι προφανές ότι μετά και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται για το τραπεζικό σύστημα, ασφαλώς και για την Τράπεζα Πειραιώς ένα νέο εταιρικό και οικονομικό περιβάλλον. Στο νέο αυτό περιβάλλον χρειάζεται η εμπειρία των παλαιών στελεχών, αλλά κυρίως οι δυνάμεις των νέων ανθρώπων, των νέων managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να οδηγήσουν την Τράπεζα στη νέα εποχή.
Έχοντας σταθμίσει τα νέα δεδομένα, ενημέρωσα ήδη από τις αρχές του 2016 τους αρμόδιους θεσμούς ότι πρόθεσή μου ήταν να μη συμμετέχω στο νέο οργανωτικό σχήμα του Ομίλου. Δεν μπορούσα ωστόσο, να υλοποιήσω νωρίτερα την απόφασή μου, καθώς το Δ.Σ. της Τράπεζας ήταν υπό αξιολόγηση και επιλογή των international experts.
Σήμερα μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του HFSF και της επιλογής του μεγαλύτερου μέρους των μελών του Δ.Σ., αποφάσισα να πραγματοποιήσω την απόφασή μου και να αποχωρήσω από το Δ.Σ. της Τράπεζας».
Νωρίτερα η «Κ» είχε μεταδώσει
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» νωρίς το πρωί συνεκλήθη έκτακτο Δ.Σ. της τράπεζας.
Ο κ. Σάλλας υπέβαλε την παραίτησή του τονίζοντας την απόφασή του να διευκολύνει την ριζική ανασυγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου.
Η αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από τον Όμιλο Πειραιώς σηματοδοτεί το τέλος εποχής της γενιάς που συγκρότησε και ηγήθηκε της ανάπτυξης και επιθετικής επέκτασης των εγχώριων τραπεζών μετά την σταδιακή απευλευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1991 η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς την οποία απέκτησε ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον κ. Σάλλα.
Κατά την εικοσαετία 1990 – 2010 ο όμιλος αναπτύχθηκε με πολύ ισχυρούς ρυθμούς ενώ απορρόφησε δεκάδες τράπεζες μεταξύ αυτών την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης πρωταγωνίστησε και στο νέο κύκλο αναδιάρθρωσης, αποτέλεσμα της κρίσης, με την απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, της Ελληνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.
 
από kathimerini.gr