Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Έναρξη καί διακοπή τής δίκης γιά τίς 2 Νοεμβρίου.

  Πώς είδε ο Κυκλαδικός Τύπος τή σημερινή έναρξη τής δίκης...                       

                                 Κοινή Γνώμη

Αναβολή για τις 2 Νοεμβρίου στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου Μυκόνου

Στις 2 Νοεμβρίου θα εκδικασθεί τελικά η υπόθεση του “οικονομικού σκανδάλου” της Μυκόνου κατόπιν της σημερινής αναβολής που υπήρξε με φόντο το σχετικό αίτημα του Χρήστου Βερώνη, ο δικηγόρος του οποίου δεν ήταν εφικτό να παραστεί σήμερα.
Η γνωστή υπόθεση επρόκειτο να εξετασθεί σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου στη Σύρο, όπου και παρευρέθηκαν ακόμη ο π. Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς Μέγας, ο οποίος ζήτησε να μη γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Βερώνη, προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση.
Σημειώνεται πως, παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν ακόμη ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς καθώς και εμπλεκόμενοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση. 
 koinignomi.gr
     cyclades24
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Μυκόνου τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του μεγάλου διαχειριστικού σκανδάλου του δήμου
 Στο ειδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου έκατσαν σήμερα το πρωί οι πρώην δήμαρχοι Μυκόνου,Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας ,οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο νησί.
Οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι έβαζαν στην τσέπη τα τέλη παρεπιδημούντων».
Η δίκη ξεκίνησε με απουσίες καθώς δεν ήταν παρών ο βασικός κατηγορούμενος, Αντώνης Ρουσσάκης, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας μέσω του δικηγόρου του. Επίσης απών ήταν και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Χρήστου Βερώνη.
Ο Εισαγγελέας ανέφερε οτι »σέβομαι τον κατηγορούμενο και δεν αμφισβητώ αν έχει πρόβλημα υγείας, ωστόσο σέβομαι και το δικαστήριο και οτι η δίκη θα πρέπει να ξεκινήσει».
Τελικά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αναβολής και διέκοψε την δίκη για τις 2 Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα στις 9 το πρωί.
Επιπλέον, η πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε την θέση της ότι σε περίπτωση απουσίας του κ.Ρουσάκη, η υπόθεση θα εκδικαστεί κανονικά και θα πρέπει να έχει εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του. Για τον κ. Βερώνη του τόνισε ότι θα πρέπει να έχει ορίσει και δεύτερο δικηγόρο, αλλιώς θα οριστεί τυχαία απο το κατάλογο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου. Συνολικά, φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Τη λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνουν τρεις υπάλληλοι του δήμου, προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, εισπράκτορας και ταμίας και ένας ξενοδόχος.
Στο δικαστήριο οδηγούνται και δύο αντιδήμαρχοι, οι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, για απιστία και ψευδή βεβαίωση, καθώς και τρεις υπάλληλοι του δήμου και ένας γνωστός επιχειρηματίας-ξενοδόχος του Νησιού των Ανέμων. Τέλος, απαλλάσσονται οριστικά η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, καθώς και οι υπάλληλοι δύο τραπεζών. Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι -με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
 cyclades24.gr                                                                 
                                                           syrostoday  
Ξεκίνησε σήμερα, αλλά δυστυχώς δε συνεχίστηκε, η πολύκροτη υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου του Δήμου Μυκόνου.
Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί στο ειδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, βρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Μυκόνου,Χρήστος Βερώνης και Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας, οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίοι κατηγορούνται για το οικονομικό σκάνδαλο.
Να σημειωθεί ότι οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι "καταχραζόταν" τα τέλη παρεπιδημούντων».
Η δίκη ξεκίνησε με την απουσία του βασικού κατηγορούμενου, Αντώνη Ρουσσάκη, ο οποίος μέσω του συνηγόρου του, κατέθεσε έγγραφο με το οποίο επικαλούταν λόγους υγείας. Επίσης δεν παραβρέθηκε στο Τριμελές Εφετείο και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημάρχου Μυκόνου Χρήστου Βερώνη.
Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει την εκδίκαση της υπόθεσης για τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί.
Να σημειωθεί ότι λόγω.... ασθενείας, αλλά και απουσίας του συνηγόρου του πρώην Δημάρχου, Χρήστου Βερώνη, είχε αναβληθεί η εκδίκαση της υπόθεση και τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το ιστορικό του οικονομικού σκανδάλου
Οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου. Συνολικά φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δήμου περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, "βάζοντας στην τσέπη τους" τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ. Τη λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνουν τρεις υπάλληλοι του δήμου, προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, εισπράκτορας και ταμίας και ένας ξενοδόχος.
από syrostoday.gr 

                                                                               

Αρχίζει σήμερα, στό Εφετείο Κακουργημάτων τής Σύρου, η δίκη γιά τό οικονομικό σκάνδαλο τού Δήμου Μυκόνου...

Απόμακρο φαίνεται τό κτίριο τής Δημαρχείας σέ τούτη τή φωτογραφία. 
Όπως απόμακρη είναι καί η ημερομηνία τής δίκης από τά συμβάντα...
 ...18 μίλια πίσω -σέ ευθεία γραμμή- μόλις διακρίνεται
η Ερμούπολη. 
Αυτή κι άν είναι απόμακρη...
 "Κατεβλήθη, άραγε, προσπάθεια νά πάμε -χρονικά- πιό πίσω";
"Ποιός μπορεί, επίσημα, νά τό πεί..."!

 *
Σημασία έχει νά γίνει δίκαιη δίκη. 
Μέχρι στιγμής ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει μέσα στά πλαίσια τής δικονομίας καί τών δικαιωμάτων τών κατηγορουμένων...
...Γιά νά ιδούμε, τί θά καταλάβουν οι δικαστές 
από τίς μαρτυρίες τόσων καί τόσων μαρτύρων 
καί από τήν ογκοδέστατη δικογραφία...
...ώστε νά αποκατασταθεί η βλάβη πού υπέστη ο Δήμος;...
***
Αρνητικό γεγονός γιά τή δημοσιότητα αυτής τής δίκης 
η ταυτόχρονη διεξαγωγή τής άλλης, 
τής -όσο νάναι- μεγαλύτερης δίκης 
τού "Νoor 1"...
Έτσι, υπάρχει περίπτωση, νά μήν πάρουν ΟΛΟΙ χαμπάρι τίς ντροπές μας...

Δ.Ν.Α. 

«...Να αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος»


Φρανσουά Ολάντ Στο ελληνικό χρέος αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας  
AP Photo/Michael Probst
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε Ο Ολάντ τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με «ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», τρεις αρχές που επανέλαβε με έμφαση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
 efsyn.gr