Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τα «γατόνια» κυβερνούν ακόμη

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
Οσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας σε αυτή τη χώρα αντιμετωπίζουν παραδοσιακά ένα δίλημμα. Να διαλέξουν μόνο καλούς δημοσίους υπαλλήλους και τεχνοκράτες για να στελεχώσουν τα γραφεία τους ή να πάρουν κοντά τους και μερικούς «νταραβερτζήδες» για τις πιο δύσκολες αποστολές; Η χώρα είναι βαθύτατα προβληματική και διεφθαρμένη. Αν κάποιος πάει να ασχοληθεί με την πολιτική ή τη δημόσια διοίκηση λειτουργώντας ως... πρόσκοπος, είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει για πολύ. Θα πέσει πάνω σε μικρές και μεγάλες μαφίες, που δεν θα τον αφήσουν να κάνει τίποτα. Είναι ελάχιστοι οι κανονικοί άνθρωποι που μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αόρατο, βαθύ κράτος των προμηθευτών του Δημοσίου, των συνδικαλιστών και των κομματαρχών.

Αναγκάζονται λοιπόν οι πολιτικοί, από τον πρωθυπουργό και κάτω, να προσφύγουν σε αυτό που το παλαιό ΠΑΣΟΚ ονόμαζε «γατόνια». Ο τεχνικός αυτός όρος αναφερόταν σε πολιτικά στελέχη τα οποία γνώριζαν καλά τα «κόλπα», μπορούσαν να συνεννοηθούν άριστα με τους συνδικαλιστές και να διαπραγματευθούν με τους αρμόδιους «νταβατζήδες» κάθε τομέα. Τα «γατόνια» βρίσκουν πάντοτε λύσεις, μέσα αλλά και έξω από το πλαίσιο του νόμου. Γνωρίζουν τα έγκατα του κρατικού μηχανισμού και διαθέτουν απεριόριστο δίκτυο επαφών. Μερικές φορές, τους συνδέουν κοινά στοιχεία λαογραφικού χαρακτήρα, από το ότι κατάγονται από το ίδιο χωριό έως το ότι τους αρέσει να τρώνε μαζί αστακομακαρονάδα...

Εχουν όμως και ένα άλλο μεγάλο προσόν: Προστατεύουν ή δημιουργούν την αίσθηση της προστασίας στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Ενας κανονικός άνθρωπος τρέμει από την ώρα που θα μπλέξει με το Δημόσιο. Τρέμει την παρανομία, να μην πατήσει τον κάλο κάποιου ολιγάρχη ή να μην τον κρεμάσουν στα μανταλάκια. Τα «γατόνια» έχουν λύσεις για όλα.

Γίνονται δε απαραίτητα, γιατί μεταφέρουν στον «αρχηγό» μια εικόνα της καθημερινότητας αλλά και πληροφορίες από τα υπόγεια του ελληνικού δημόσιου βίου. Αυτή είναι και η σπεσιαλιτέ τους, να σερβίρουν κουτσομπολιά και εκτιμήσεις από τον «πραγματικό κόσμο».

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι τα «γατόνια» δεν λειτουργούν με βάση κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης ούτε ως μέλη μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Αν τα αφήσεις λίγο χαλαρά, θα μετατρέψουν, χωρίς να το καταλάβει κανείς, τον προθάλαμο της όποιας εξουσίας σε κανονικό ταμείο. Για δικό τους όφελος και μόνο. Τα παραδείγματα είναι αμέτρητα.

Tο εκπληκτικό όμως είναι ότι στο τέλος της ημέρας τα «γατόνια» προστατεύουν το ένα το άλλο και αλλάζουν με σχετική ευκολία αφεντικά. Σπανίως βρίσκουν τον μπελά τους, ακόμη και όταν πιάνονται στα πράσα. Πρόκειται για εξαιρετικά ανθεκτικό είδος που συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα.
kathimerini.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ
Μετά από 20 σχεδόν χρόνια, πραγματοποιήθηκαν  οι εργασίες ελαιοχρωματισμών των κοινόχρηστων εσωτερικών χώρων του Κέντρου Υγείας Μυκόνου.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  τον κ. Σαντοριναίο Μάρκο για την υποστήριξή του και τις εταιρείες  ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡ & ΣΙΑ OE και ΖΑΡΠΑ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΖΑΡΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣ Ο.Ε. για την προσφορά των χρωμάτων και υλικών
Ιδιαίτερα ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον κ. Δαχτυλίδη Νίκο που πάντα πρόθυμα και αβίαστα βρίσκεται αρωγός και συνοδοιπόρος σε κάθε  ενέργειά  μας.
Τέλος, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, τον Φρέντυ, τον Χρήστο και τον Λούλη που ακροποδητί με ευγένεια και εργατικότητα πραγματοποίησαν τις εργασίες
Η Δ.Ε του Κ.Υ., θέτοντας ως προτεραιότητα εκτός από την στελεχιακή επάνδρωση και την βελτίωση των συνθηκών παραμονής των ασθενών και συνεχίζει την συντήρηση και αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων.
Για την Δ.Ε. ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Σαμψούνη Ντίνα





Το 24ωρο που κρίνει τη συμφωνία

Η πολιτική απόφαση ελήφθη, ένα βαρύ – αλλά υπό προϋποθέσεις διαχειρίσιμο – πακέτο μέτρων διετούς ορίζοντα βρίσκεται στο τραπέζι ως προϊόν του τελικού συμβιβασμού, κι έως αύριο και το άτυπο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές καλούνται να εξουδετερώσουν και τις τελευταίες νάρκες και να σφραγίσουν το πλαίσιο της τελικής συμφωνίας για την αξιολόγηση.
Το σχέδιο συμβιβασμού, το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα του δείπνου της Τρίτης στο Brussles Group, προβλέπει μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό % του ΑΕΠ (1,8 δις ευρώ) το 2019 και ισόποση μείωση του αφορολόγητου (επίσης 1% του ΑΕΠ) το 2020.
Πρόκειται για τη φόρμουλα που εκπονήθηκε μετά από εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τα τελευταία 24ωρα – και κατόπιν ενός μπαράζ επικοινωνιών του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους πολιτικούς επικεφαλής των δανειστών – και, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως το… λιγότερο κακό σενάριο που μπορεί να προσφερθεί στην ελληνική πλευρά για να κλείσει η αξιολόγηση.
Η τηλεδιάσκεψη που δεν έγινε

Πιάσε ένα κουπόνι για σούπερ μάρκετ (με το Πρώτο Θέμα)...

Πριν από τρία χρόνια περίπου το Πρώτο Θέμα, μία συγκεκριμένη Κυριακή, έπεσε ξαφνικά από τις 110 χιλιάδες φύλλα στα 80 χιλ. Απορήσαμε για λίγο αλλά γρήγορα καταλάβαμε το γιατί: δεν είχε κουπόνι για σούπερ μάρκετ.
Τώρα που τα έκοψε εντελώς τα κουπόνια (φαλήρισε και ο Μαρινόπουλος βλέπετε) το Πρώτο Θέμα προσγειώθηκε την Κυριακή στα 57.600 φύλλα. Και είναι καθοδική η πορεία του. Ιδού οι τρεις τελευταίες Κυριακές: 64 χιλ (1η), 66 χιλ (2η), 67 χιλ. (3η).
Πέφτει έστω κι αν κυκλοφορεί σαν... λατέρνα με τα τόσα δώρα που δίνει. Όπως και οι άλλες εφημερίδες δηλαδή, όλες είναι... φορτωμένες, μόνο μία βγαίνει χωρίς προσφορές τις Κυριακές, το Documento.
Αναφερόμαστε στο Πρώτο Θέμα γιατί έμοιαζε παράδοξο να κυκλοφορεί μία εφημερίδα με τιμή 4,25 ευρώ και να δίνει κουπόνι για σούπερ μάρκετ στα 6 ευρώ. Τρεις μαθηματικοί αυτοκτόνησαν όταν επιχείρησαν να λύσουν τον γρίφο και ο Αϊνστάιν πρόλαβε να πεθάνει ο δύστυχος πριν βγει το Πρώτο Θέμα.
Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων φθίνουν διαρκώς και τους τελευταίους μήνες πέφτουν κατακόρυφα. Εδώ υπάρχει μείωση στην κατανάλωση του γάλακτος θα μου πείτε, οι εφημερίδες θα τη γλύτωναν;
Κάτι ξέρει το Real Group και το έριξε στη... θρησκεία. Στας αγίας γραφάς και στον Πέτρο Γαϊτάνο. Ούτε η Κιβωτός της Ορθοδοξίας να ήταν οι εφημερίδες του Νίκου Χατζηνικολάου... 

 Δημήτρης Κανελλόπουλος

Η Μέρκελ μπαίνει στο παιχνίδι...

Τηλεφώνησε στον Τσίπρα για τη συμφωνία...
Φωτογραφία: Associated Press
Τηλεφωνική επικοινωνία -μετά την επίσκεψη Τουσκ- με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν αυτή που ζήτησε να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατά τις ίδιες πηγές, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το απόγευμα, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι «εργάζεται στην κατεύθυνση να υπάρξει λύση την Παρασκευή στο Εurogroup».

Παζάρια πριν από το Eurogroup
Μετά την ακύρωση της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, σήμερα αναμένεται μπαράζ διαβουλεύσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να βρίσκεται στη Μάλτα και τις διεργασίες να πυκνώνουν παραμονές του Eurogroup, καθώς αναμένεται τόσο ο ίδιος όσο και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης να έχουν διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς στο περιθώριο του άτυπου Eurogroup.
Την ίδια ώρα, στη Γερμανία θεωρείται ότι θα κριθούν ενδεχομένως οι υπό διαμόρφωση λεπτομέρειες της συμφωνίας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Tο βασικό σενάριο για συμφωνία -εάν υπάρξει συμφωνία- ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει μέτρα «σε δύο δόσεις», όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές που έχουν γνώση της διαπραγμάτευσης.
Που σημαίνει ότι το 1% του ΑΕΠ για το 2019 θα εξασφαλιστεί από το «μαχαίρι» στις συντάξεις και το υπόλοιπο 1% το 2020 από τη μείωση του αφορολόγητου. Οι δυο πλευρές αναζητούν ταυτόχρονα τον μηχανισμό εκείνο που θα είναι δικλείδα ασφαλείας, ώστε αν το 2018 διαπιστωθεί ότι δεν πιάνουμε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, να ληφθούν όλα τα μέτρα νωρίτερα...

Το συγκλονιστικό εξώφυλλο της Liberation για τον βομβαρδισμό στη Συρία...


Αφήνοντας  για λίγο στην άκρη τις γαλλικές εκλογές, η εφημερίδα Liberation κυκλοφορεί σήμερα με ένα πραγματικά συγκλονιστικό εξώφυλλο, όπου παρουσιάζει το «μεγαλείο» της φρίκης του πολέμου στη Συρία. 
Μια από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες με τα θύματα του βομβαρδισμού της Ιμντιλ που έγινε τη Δευτερα σε αποθήκη με πυρομαχικά όπου, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, φυλάσσονταν και χημικά με αποτέλεσμα μετά την επίθεση να προκληθεί διαρροή και να μολύνουν τους ανθρώπους.
«Τα Παιδιά του Άσαντ», τιτλοφορείται το φύλλο και  παρουσιάζει τα παιδιά θύματα του πολέμου στη Συρία που συνεχώς αυξάνονται.
«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε η «Liberation» το συριακό καθεστώς είναι πίσω από την επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο 74 ανθρώπων και μόλυνε περισσότερους από 500»,αναφέρει το κείμενο κάτω από τον τίτλο, για μια από τις πιο φονικές επιθέσεις κατά αμάχων.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση...
topontiki.gr

Τό Φάντομ (RF-4) "κατηφόρησε" από τήν εθνική οδό μέ κατεύθυνση πρός Δεκέλεια...

Αεροσκάφος στην εθνική οδό
Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρθηκε... οδικώς από το αεροδρόμιο της Τανάγρας στο μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας της Δεκέλειας.

Η μεταφορά του αεροφωτογραφικού RF-4 πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 το πρωί και 1 το μεσημέρι και με τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο ρεύμα
κυκλοφορίας προς Αθήνα. Κατά τον χρόνο της μεταφοράς, το όριο ταχύτητας των οχημάτων που κινούνταν στην εθνική περιορίστηκε στα 50 χλμ./ώρα και δεν επιτρεπόταν η προσπέραση του φορτηγού.
Στις 5 Μαΐου παροπλίζονται και τα υπόλοιπα αεροφωτογραφικά RF-4 που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία.

kathimerini.gr