Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) :

Αν. Σακελλαρίου - ΤΧΣ: Η επιτυχία στα stress tests, ενισχύει τη δυναμική της οικονομίας

Αν. Σακελλαρίου - ΤΧΣ: Η επιτυχία στα stress tests, ενισχύει τη δυναμική της οικονομίας
Η επιτυχία της άσκησης αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου, σε δήλωσή της.
Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται:
«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έλαβε γνώση των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και της Τράπεζας της Ελλάδα (ΤτΕ) αναφορικά με τα αποτελέσματα της Συνολικής Αξιολόγησης της ΕΚΤ. Η άσκηση αυτή περιελάμβανε τον έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) και την προσομοίωση ακραίων καταστάσεων (stress tests) κατά την οποία αξιολογήθηκε η κεφαλαιακή επάρκεια των υπό εξέταση τραπεζών βάσει διαφορετικών σεναρίων και συγκρίθηκε έναντι των ελαχίστων ορίων του κάθε σεναρίου.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ κα. Αναστασία Σακελλαρίου αναγνωρίζει το θετικό αποτέλεσμα αυτής της άσκησης, καθώς η Συνολική Αξιολόγηση αντιπροσωπεύει μια ενδελεχή επισκόπηση των 130 τραπεζών σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η επιτυχία αυτής της άσκησης επιβραβεύει τις συνεχείς προσπάθειες αναδιάρθρωσης και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τελευταίων δύο ετών που έχουν σημαντικά αναμορφώσει τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, ενισχύοντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας» ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Ταλαιπωρία για 434 επιβάτες του Νήσος Μύκονος

Ταλαιπωρία για 434 επιβάτες του Νήσος Μύκονος 

  Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014 09:36Ταλαιπωρία για 434 επιβάτες του Νήσος Μύκονος 
 
Το επιβατηγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» αντιμετώπισε πρόβλημα με τον καταπέλτη του κατά τη διάρκεια πρυμνοδέτησής του στο λιμένα Μυκόνου, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν 434 επιβάτες.

Άμεσα το πλήρωμα προέβη στην αποκατάσταση λειτουργίας του, επανατοποθετώντας ηλεκτρικό αισθητήρα στον πρυμναίο κεντρικό καταπέλτη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε έκτακτη επιθεώρηση του πλοίου, από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων της οικείας Λιμενικής Αρχής, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» απέπλευσε από τον λιμένα Μυκόνου στις 22.25 το βράδυ της Παρασκευής για εκτέλεση εγκεκριμένου δρομολογίου προς Εύδηλο – Καρλόβασι – Βαθύ – Χίο – Μυτιλήνη - Καβάλα.

 lesvospost.com

Ο αριθμός του κινητού σας δείχνει πόσο χρονών είστε

Ένα  έξυπνο μαθηματικό τεστ που αξίζει να κάνετε!
1) Γράψε το τελευταίο ψηφίο του κινητού τηλεφώνου σου.
2) Πολλαπλασιασέ τον επί 2.
3) Μετά πρόσθεσε το 5.
4) Πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα επι 50.
5) Στο γινόμενο πρόσθεσε το 1764.
6) Απο το αποτέλεσμα αφαίρεσαι το έτος της γέννησής σου.
Τώρα έχεις βρεί ένα 3ψήφιο αριθμό.
Το πρώτο ψηφίο είναι το τελεταίο ψηφίο του κινητού σου. Τα άλλα δυο ψηφία δείχνουν την πραγματική ηλικία σου…
(πρός φίλους μαθηματικούς : elementary κύριοι!..)
Δ.Ν.Α.

Σημείωση (πρός φιλολόγους καί άλλους ...αριθμοφοβικούς) : Γιά νά "δουλέψει" σωστά τό τέστ -από τήν πρωτοχρονιά καί μετά- αντί τού 1764 προσθέτουμε, στό γινόμενο, τόν αριθμό 1765. 
(Γιά κάθε έτος πέραν τού 2014 θά προσθέτουμε καί μία μονάδα στό 1764).

Χωρίς εκπλήξεις τα stress test

Χωρίς εκπλήξεις τα stress test


Σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών, μετά την παραδοχή της ΕΚΤ για την χρήση στοιχείων 2014 (μετά ΑΜΚ και σχεδίων αναδιάρθρωσης).



Χωρίς κεφαλαιακές ανάγκες και οι 4 ελληνικές τράπεζες


 Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.
Εξέπληξαν ευχάριστα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα του stress test, που ανακοινώθηκαν πριν λίγο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καμία δεν χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια.
Οι τράπεζες Alpha και Πειραιώς εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση, καθώς δεν εμφανίζουν κεφαλαιακές ανάγκες ούτε με το στατικό ούτε με το δυναμικό ισολογισμό.

Κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν για την Eurobank (1,76 δισεκατομμύρια ευρώ) και την Εθνική (930 εκατομμύρια ευρώ), ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ΕΚΤ με τον συνυπολογισμό των σχεδίων αναδιάρθρωσης, των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων και άλλων ενεργειών που έχουν πραγματοποιήσει οι διοικήσεις των δυο τραπεζών, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες εξαλείφονται. «Με τον υπολογισμό των δυναμικών στοιχείων των ισολογισμών οι δύο τράπεζες δεν έχουν ή πρακτικά δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Τα συνολικά αποτελέσματα
Συνολικά 25 από τις 130 συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής, που βασίζονται σε στοιχεία από τα τέλη του 2013, και θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαιο προκειμένου να διασφαλίσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εξ' αυτών οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014 ως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Η  αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ. ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ'αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα. Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. ευρώ.
kathimerini.gr

Θετικά νέα για την Ελλάδα...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

...καμιά ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια

Θετικά νέα για την Ελλάδα - Καμιά ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια
Πανηγυρίζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των stress test από την ΕΚΤ καθώς τα αποτελέσματα διαψεύδουν τα πιο κακά σενάρια και κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Δίνεται έτσι θετικό σήμα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο κρίνεται επαρκώς κατωχυρωμένο και μπορεί πλέον να ξεκινήσει η ενίσχυση της ρευστότητας.
Η Alpha Bank πέρασε χωρίς πρόβλημα τη δοκιμασία της ΕΚΤ ενώ το ίδιο κάνει και η τράπεζα Πειραιώς ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει περίσσευμα κεφαλαίων της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ η Εθνική είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank
Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 70,6 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 70,6 εκατ. ευρώ.
Με βάση το οριστικό σενάριο που περιλαμβάνει και τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει μέσα στο 2014, την κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων Alpha, Πειραιώς και Εθνική περνούν το όριο του 5,5% για το core Tier 1 ενώ η Eurobank με δεικτη 5,45% υπολείπεται οριακά.
Τα στρες τεστ βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2013 και στη συνέχεια υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι λοιπές κεφαλαιακές ενέργειες. Εάν λάβει κανείς υπόψη του το τέλος του 2013 που υιοθετεί και το πρακτορείο dow jones τότε οι δείκτες διαμορφώνονται ως εξής: Alpha Bank 8,1%, Πειραιώς 4,4%, Εθνική -0,4% και Eurobank -6,4% εξηγώντας γιατί οι τρεις ελληνικές τράπεζες δεν περνούν τα stress tests.
Εάν όμως υπολογιστούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν μέσα στο 2014 και πάλι η Alpha περνάει χωρίς καν να έχει ανάγκη την αύξηση, η Πειραιώς καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της με την αύξηση και έχει πλεόνασμα κεφαλαίων 340 εκατ. ευρώ. Με τον υπολογισμό και των υπολοίπων κεφαλαιακών ενεργειών περνούν όλες οι τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που υπολείπεται οριακά και συγκεκριμένα παρουσιάζει για τη χρήση 2016 δείκτη 5,45% έναντι του 5,5% που χρειάζεται για να περάσει.
 imerisia.gr

Ανακοινώθηκαν τα Stress Tests...


Περνούν τα Stress Tests οι ελληνικές τράπεζες 
Πλήρως θωρακισμένο είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς -σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των Stress Tests που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, οι εγχώριες τράπεζες καλύπτουν τις...
απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το δυναμικό σενάριο.

Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες εντός του 2014, αλλά και τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου, η ΕΚΤ θεωρεί ότι τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι επαρκώς θωρακισμένα κεφαλαιακά, ώστε να αντιμετωπίσουν και το δυσμενές σενάριο.

Ενδεικτικό είναι ότι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, λαμβάνοντας υπ' όψιν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε το 2014, καλύπτει τις απαιτήσεις και του δυσμενούς σεναρίου, έχοντας κεφαλαιακό απόθεμα 340 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η τράπεζα δεν χρειάζεται καν να συνυπολογήσει τις ευεργετικές συνέπειες του αναβαλλόμενου φόρου.

Τι έδειξαν τα Stress Tests

Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση έδειξαν τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από το ποσό αυτό, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει τις πραγματικές ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα των Stress Tests ανακοινώθηκαν στις 1 μ.μ. από την ΕΚΤ ενώ σύντομα αναμένονται οι ανακοικώσεις των ελληνικών τραπεζών.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, στο κομμάτι του ποιοτικού ελέγχου του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών έγιναν τροποποιήσεις ύψους 48 δισ. ευρώ, ενώ προέκυψαν επιπλέον επισφάλειες ύψους 136 δισ. ευρώ.

in.gr

Το κτήνος μέσα μας

ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΤΩΜΑΔΑΚΗ

Ο σκύλος κουνάει την ουρά του ή η ουρά τον σκύλο;
Ο ήρωας της ιστορίας, πεπεισμένος ότι για όλα τα στραβά και τα ανάποδα «κάποιος φταίει»  τα «χώνει»  σε καθημερινή βάση.
Αιχμηρά σχόλια και βρισιές εκτοξεύονται εναντίον πολιτικών, καλλιτεχνών και κανένας δε γλυτώνει από την κοινωνική κριτική που φτάνει τα όρια του κανιβαλισμού.
Μπορεί να μη συμμερίζεται τη γνώμη του συγγραφέα αλλά δεν μπορείς να τον περνάς γενεές δεκατέσσερις, μόνο και μόνο γιατί δεν συμφωνείς μαζί του, δεν σου αρέσει η φάτσα του.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να εξελιχθεί η κατάσταση σε κανιβαλισμό.
Ο κανιβαλισμός είναι από τα πιο παλιά και πιο βαθιά ριζωμένα ανθρώπινα ταμπού. Παλαιότερα για να «θάψεις» κάποιον ήταν αρκετό να τηλεφωνήσεις σε δυο-τρεις γνωστούς ή αν ήσουν παρορμητικός να ορμήσεις στο γραφείο του και να του σύρεις τα «εξ αμάξης».
Τι συμβαίνει στην εποχή της κρίσης; Πόσο εύκολα η χαλαρότητα των social media απελευθερώνει το κτήνος μέσα μας;
Η Ελένη είναι 30 χρονών. Έχει τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και δουλεύει ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Λατρεύει το διαδίκτυο στο οποίο αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της.
«Άμα είμαι φορτισμένη , όλο και κάποιον θα βρίσω!» Συνήθως χρησιμοποιεί ψευδώνυμο και τα επικριτικά της σχόλια έχουν σχέση με την σημερινή οικονομική κρίση
Στην νέα ψηφιακή πραγματικότητα όλοι μπορούν να έχουν λόγο και άποψη για τα πάντα.  Τι σημασία έχει αν είσαι ο Παπαδάκης, ο καθηγητής αρχαιολογίας κλασικών αρχαιοτήτων ή ο περιπτεράς με το tablet που περνάει την ώρα του σχολιάζοντας …μέσα στην αναδουλειά;
Πώς είπατε; Η δημοκρατία είναι άμεση; Τα τηλε-μιντιακά δικαστήρια ως σύγχρονα σφαγεία, σέρνουν το χορό της καθημερινής ανθρωποφαγίας. Μετά τη δεκαετία του lifestyle, η εποχή του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του.
Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο έχεις ανεβάσει σχόλιο και έχεις κατατροπώσει καθηγητές και τίτλους. Τα έχεις «χώσει» σε πολιτικούς και καλλιτέχνες.
Φαρμάκι, στάζει το σχόλιο αλλά εσένα δεν σε νοιάζει. Άσε, που εσύ, ο κοινός θνητός έχεις περισσότερα like από τα μούτρα του.
Τι κι αν ο Κρόνος αποφασίζει να φάει τα παιδιά του εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την «καρέκλα του».
Στην μιντιακή εποχή μας στήνονται καθημερινά ,τηλεοπτικές και διαδικτυακές αρένες όχι μόνο για πολιτικούς αλλά για μετανάστες, γυναίκες, καλλιτέχνες για οτιδήποτε διαφορετικό προσκρούει στο κοινό μέτρο.
Κάποτε η ανθρωποφαγία ήταν μοναδικό προνόμιο της άρχουσας τάξης. Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Σέργιος και Βάκχος» ο Καραγάτσης αφηγείται με χιούμορ την ανθρωποφαγία στην Βυζαντινή Αυλή .
Τι σχέση έχουν οι Βυζαντινές μηχανορραφίες με τον κανιβαλισμό της τηλεοπτικής αρένας; Έλα, ντε;
Μια βιαστική ματιά σου επιβεβαιώνει τον φόβο σου ότι η ανθρωποφαγία είναι ο πιο επικίνδυνος ιός της εποχής μας.
Κανένας τομέας δεν εξαιρείται. Γνωστή στο πανελλήνιο η on line επίθεση σε γνωστή ποιήτρια και σε δημοφιλή τραγουδίστρια για τις απόψεις τους.
«Τα χώνω και ξαλαφρώνω» υποστηρίζει φανατικός οπαδός διαδικτυακής ποδοσφαιρικής ιστοσελίδας.
Τι σημασία έχει αν φταίει ο επιθετικός που έχασε το γκολ, ο προϊστάμενος που σε στραβοκοίταξε, η πεθερά σου που έκαψε το στιφάδο. Όλα μπορούν να σου χαλάσουν τη μέρα. Με ένα κλικ μπορείς να βγάλεις τα άγρια ένστικτα σου και να τα χώσεις στον προπονητή στο αφεντικό σου στον κακό καιρό που σου χαλάει τη διάθεση.
Η «ανθρωποφαγία»  δεν έχει σύνορα . Δεν δέχεται «συγγνώμες» ούτε και λάθη.
Ο ναρκισσισμός, η υποκρισία, η αλαζονεία έχουν αντικαταστήσει την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό, ότι μας χώριζε και ταυτόχρονα μας ένωνε σαν κοινωνία.
«Πουλάει» το μίσος και ο κιτρινισμός;
«Πουλάει», θα σου πουν εμπορικοί διευθυντές και επιχειρηματίες. Θα σου αντιγυρίσουν ότι το «κουτσομπολιό» ήταν για χρόνια ολόκληρο το αλατοπίπερο της ελληνικής κοινωνίας.
Θα το συναντήσεις στο χωριό, στις μικρές κοινωνίες που μισούν το «διαφορετικό»  και κατασπαράσσουν , τον «αδύνατο», τον ανάπηρο , εκείνον που έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ως υποκατάστατα της κοινωνικής ζωής τα social media έχουν υποκαταστήσει την πλατεία και το καφενείο.
Ο κιτρινισμός, ο αφορισμός και η ισοπέδωση είναι στην ημερήσια διάταξη. Την ίδια στιγμή μπορεί να είσαι θύμα και θύτης.
Αθώος και ένοχος. Να καταδικαστείς ή να αθωωθείς. Ο πέλεκυς της μιντιακής δικαιοσύνης πέφτει αμείλικτος. Με την ίδια ευκολία κρίνει συμπεριφορές, αφορίζει ιδέες , στέλνει στο πυρ το εξώτερον ότι το ξεβολεύει. Ταυτόχρονα, σχεδόν, μπορεί να ενσαρκώσεις το ρόλο του δικαστή, ανακριτή ή ειδικού σχολιαστή. Όρεξη να’χεις!
Επικίνδυνο; Αφού ζεις στη μιντιακή εποχή θα πρέπει να ξέρεις και το μέσο. Πράγματι, ο αθώος και ο ένοχος έχουν την ίδια μεταχείριση.
Μια λεπτή κόκκινη γραμμή χωρίζει το ψέμα από την αλήθεια. Το πραγματικό από το φανταστικό. Την πραγματική ζωή από τα social media.
matrix24

Αλλαγή ώρας την Κυριακή 26-10-2014 (Χειμερινή)

Από τις 04:00 πμ αρχίζει η χειμερινή ώρα. Γυρίστε τα ρολόγια σας 1 ώρα πίσω







Στους χειμερινούς ρυθμούς επανέρχεται από την Κυριακή 26-10-2014 η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χειμερινή ώρα περνάμε λοιπόν από τα ξημερώματα της Κυριακής, 26 Οκτωβρίου 2014. Ετσι, στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας. Η χειμερινή ώρα θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2015 και ειδικότερα έως τις 29-03-2015 οπότε επανέρχεται η θερινή ώρα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου2001.
Express.gr

Tο μεγάλο πάρτι με τις ΜΚΟ

Η δεκαετής Οδύσσεια ενός πρέσβη που ενημέρωνε το ΥΠΕΞ για το σκάνδαλο των ΜΚΟ, αλλά κανένας δεν ήθελε να ακούσει

Η αναφορά του πρέσβη Βαμβουνάκη προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, που δημοσιεύει σήμερα το ThePressProject, είναι το πιο πλήρες και αποκαλυπτικό κείμενο που ρίχνει φως στο τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στο μεγάλο πάρτι με τις ΜΚΟ.
Της Βασιλικής Σιούτη

 Πριν από δέκα χρόνια ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης, ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων για  τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, καθώς έτυχε να του ζητηθεί η έγκριση για έργα που δεν είχαν καμία αιτιολόγηση. Αντί να βάλει τυπικά την υπογραφή του όπως του ζητούσαν, χωρίς να ελέγξει, εκείνος έκανε αυτό που δεν συνηθίζονταν: αρνήθηκε να υπογράψει και ζήτησε έλεγχο. Κανένας ωστόσο δεν έδειξε να συμμερίζεται την ανησυχία του για τις σπατάλες του ΥΠΕΞ όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για τον διπλωμάτη που είχε εντοπίσει πρώτος τα γκρίζα σημεία της «ανθρωπιστικής δράσης» της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων» που πήρε εκατομμύρια για να αποναρκοθετήσει -υποτίθεται- τον Λίβανο και άλλες χώρες, ενώ είχε ενημερώσει εγκαίρως και για την άλλη χρυσή ΜΚΟ, του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Φλογαίτη.

Από το 2004 που ήταν πρέσβης στη Βηρυτό ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Ο κ.Βαμβουνάκης δεν ζητούσε από την ελληνική δικαιοσύνη και το ΥΠΕΞ τίποτα άλλο, παρά μόνο το αυτονόητο. Να ελέγχεται η αναγκαιότητα των έργων πριν δοθούν οι χρηματοδοτήσεις και ο έλεγχος αυτός να επαναλαμβάνεται και μετά τη λήξη των έργων. Φαίνεται όμως ότι για τους υπεύθυνους του ΥΠΕΞ αυτό ήταν από αδιάφορο έως ενοχλητικό.

Η αναφορά του πρέσβη Βαμβουνάκη που έστειλε στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, τον περασμένο Ιούλιο και δημοσιοποιεί σήμερα το Thepressproject είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για την υπόθεση του σκανδάλου των ΜΚΟ.

Στην αναφορά αυτή ο κ. Βαμβουνάκης τεκμηριώνει με επιχειρήματα και με την προσωπική του μαρτυρία ότι  η αρμόδια για τις ΜΚΟ ''Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας'' (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών «δεν προάσπισε, ως ώφειλε, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

Αποκαλύπτει πως όταν την πρώτη φορά κατήγγειλε προγράμματα ΜΚΟ (ως σπατάλες εκατομμυρίων για τις οποίες δεν γίνεται κανένας έλεγχος)  και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα,αυτή ανατέθηκε στον ...ελεγχόμενο.

Μέσα από το κείμενο αυτό αποκαλύπτεται ανάγλυφα,  όχι μόνο η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας,  αλλά και η συγκάλυψη των αρμοδίων. Αναμφίβολα η σπατάλη σε βάρος του δημοσίου ήταν τεράστια και η συμπεριφορά των υπευθύνων προκλητική. Γιατί άραγε; Διαβάζοντας την αναφορά του πρέσβη, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του...

Η αναφορά τού Πρέσβυ N.BAMBOYNAKH στήν Eισαγγελέα Διαφθοράς ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ
Ακολουθεί παρακάτω

ThePressProject.gr

Η αναφορά τού Πρέσβυ N.BAMBOYNAKH στήν Eισαγγελέα Διαφθοράς ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ

                                                                            Μπανγκόκ, 25 Ιουλίου 2014

                     
                     
                             
                         Προς : Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών κα Ελ. Ράϊκου
                                                                         
                          Κοιν. :  1) Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντε                                                                   2) Γεν. Επιθεωρητή Δ.Δ. κ. Λ. Ρακιντζή
                                       3) Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους
                                       4) Γ.Λ.Κ. - Γεν. Δ/νση Δημοσιονομικών Ελέγχων


                                               ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

         Υπηρετώ στην Πρεσβεία Μπανγκόκ, με το βαθμό του Πρέσβυ.
         Θεωρώ υπηρεσιακό μου καθήκον να σας υποβάλω την παρούσα Αναφορά, προκειμένου :
         Α) να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για τις ατελέσφορες προσπάθειες μίας δεκαετίας (2004-2014) για τη διερεύνηση της  χρηματοδότησης που έλαβε συγκεκριμένη ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών και
         Β) να τεκμηριώσω την άποψη ότι, επί σειρά ετών, η ‘‘Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας’’ (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπισε, ως ώφειλε, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

         Α.1. Η ανάμειξή μου με το θέμα των ΜΚΟ, ξεκινά κατά τη θητεία μου ως Πρέσβεως στη Βηρυττό (2004-06), όταν είχα διαφωνήσει και με τα 9 αναπτυξιακά προγράμματα που χρηματοδοτούσε η ΥΔΑΣ στο Λίβανο. Κατήγγειλα τότε το όλο θέμα στο ΥΠΕΞ, αιτούμενος τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. Παραδόξως, η διεξαγωγή της ανατέθηκε το 2005 στον ... Γενικό Δ/ντή της ΥΔΑΣ Πρέσβυ Κ. Καραμπέτση, παρά το ασυμβίβαστο ότι στο πρόσωπό του συνέπιπταν οι ιδιότητες του ελέγχοντος και του ελεγχομένου. Βεβαίως, δεν διαπιστώθηκε τίποτα το μεμπτό. Τις γενικότερες ενστάσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας της ΥΔΑΣ, είχα γνωστοποιήσει επίσης το ίδιο έτος και στους συναδέλφους μου του ΥΠΕΞ, το δε κείμενο που είχα αποστείλει δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο (18.3.2005), με τίτλο ‘‘Καταγγελία Πρέσβυ - Σπατάλες εκατομμυρίων στην ΥΔΑΣ χωρίς κανέναν έλεγχο’’. Εννέα και πλέον έτη πριν, ήταν συνεπώς γνωστό στο ΥΠΕΞ τι συνέβαινε στην ΥΔΑΣ.

         Α.2. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα του...

Το δάγκωμα του σκορπιού...

... και η έξυπνη παγίδα στον ΣΥΡΙΖΑ...                
 
Είναι όπως το ανέκδοτο με τον σκορπιό, που δαγκώνει τον βάτραχο που τον κουβαλάει στην άλλη όχθη του ποταμού και του λέει πριν πνιγούν και οι δύο: «το ξέρω ότι ...
θα πεθάνω και εγώ, αλλά δεν μπορούσα να μην σε δαγκώσω. Είναι η φύση μου». 
Ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει χθες από τις Βρυξέλλες, άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Τώρα που δεχόμαστε τα συγχαρητήρια των Ευρωπαίων θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Σαμαράς, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί για πολύ και συνέχισε: «Αντί αυτού βλέπω μία απόλυτη άρνηση και το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αποκρυπτογραφήσει τις ενστάσεις της κάθε συνιστώσας».
Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε καμία ειλικρινή πρόθεση να ανοίξει δίαυλο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν μάλιστα ούτε η τελευταία δείχνει ανάλογο ενδιαφέρον. Το άνοιγμα ήταν για τα μάτια των Ευρωπαίων, στους οποίους προσπαθεί να επιδιορθώσει την εικόνα του, που στραπατσαρίστηκε από τους τυχοδιωκτισμούς της εξόδου από το μνημόνιο και το μίνι κραχ που ακολούθησε. Οι δανειστές θεωρούν πλέον δεδομένη την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν με καλό μάτι κάθε κίνηση συνεννόησης, η οποία θα διασφαλίζει και την τήρηση των συμφωνηθέντων από την επόμενη κυβέρνηση.
Γιατί αν υπάρχει εδώ ένα φαρμακερό δάγκωμα του σκορπιού, αυτό δεν αφορά την διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα, αλλά την νέα συμφωνία που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει με τους εταίρους. Η συμφωνία προβλέπει ότι η πιστωτική γραμμή από την οποία η Ελλάδα θα αντλεί χρήματα θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η χώρα δεν έχει δυνατότητα δανεισμού στις αγορές χωρίς δική της υπαιτιότητα. Αν όμως η νέα κυβέρνηση επιδεικνύει δημοσιονομική απειθαρχία και μεταρρυθμιστική χαλάρωση, σύμφωνα με την ορολογία του Βερολίνου, τότε η κάνουλα θα κλείνει ή πάντως θα χρησιμοποιείται η απειλή ότι μπορεί να κλείσει.(περισσότερα στην ανάλυση: Τώρα το λένε "σύνεση").
Δεν είναι βέβαιο ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί, καθώς προηγείται η αξιολόγηση της τρόικας και η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων που  οι δανειστές ζητούν τώρα με επιτακτικό τρόπο, μετά την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στην ηρωική έξοδο από το παλιό μνημόνιο.  Πάντως το νέο μνημόνιο, γιατί περί αυτού θα πρόκειται με άλλο όνομα, συμφέρει και τις δύο πλευρές. Η μεν κυβέρνηση θα το πουλήσει στο εσωτερικό ως το τέλος των μνημονίων και ως συμφωνία αποχώρησης του ΔΝΤ, του οποίου η συνεχιζόμενη παρουσία γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως "τεχνική βοήθεια". Πάνω σε αυτήν την συμφωνία θα θέσει το εκλογικό δίλημμα, στην πολύ πιθανή περίπτωση των πρόωρων εκλογών. Νωρίτερα ίσως προσπαθήσουν να την περάσουν και από την Βουλή με την ελπίδα συσπείρωσης και ανεξάρτητων βουλευτών, σε μία avant premiere, με καλύτερους όρους, της ψηφοφορίας για πρόεδρο.
Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν φυσικά να συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και τα ανοίγματα Σαμαρά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, επικαλούμενοι μια φρέσκια συμφωνία με τη χώρα χωρίς το κακό όνομα του παλιού μνημόνιου, θα έχουν ένα ακόμη ισχυρό όπλο στα χέρια τους, στην διαπραγμάτευση με μια κυβέρνηση της αριστεράς.
tvxs.gr

Να γιατί πλημμυρίζουμε!...

 Για άλλη μια φορά με την πρώτη σταγόνα της βροχής, πλημμύρισε η Αθήνα. Αυτή τη φορά, ευτυχώς, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα – μόνο ...
πάρα πολλές υλικές ζημιές. Για άλλη μια φορά είδαμε τους διάφορους κυβερνητικούς εκπροσώπους και αρμόδιους της Τοπικής Διοίκησης να εκφράζουν τη λύπη τους και να τα ρίχνουν όλα στα φυσικά φαινόμενα, δηλαδή στον …κακό μας τον καιρό! Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Ή μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη φαινόμενο κοροϊδίας, αναισθησίας και της εφαρμογής μιας πολιτικής που ικανοποιεί μόνο κάποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει τη ζωή και την περιουσία των απλών ανθρώπων.
Το επαναλαμβανόμενο σχεδόν κάθε χρόνο σκηνικό της καταστροφής καταδεικνύει ότι οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι μοιραίο αποτέλεσμα μιας μεγάλης βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που δεν έχει στο επίκεντρό της τις πραγματικές ανάγκες του λαού και που δεν δίνει διάρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ούτε της πρωτεύουσας, ούτε πολλών άλλων περιοχών της χώρας, που μετατρέπονται σε λιμνοθάλασσες κάθε φορά που βρέχει. Και η πολιτική αυτή έχει ονοματεπώνυμο. Την εφάρμοσαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεχωριστά η κάθε μια και εξακολουθούν να την εφαρμόζουν και τώρα ως συγκυβέρνηση.

«Εξαφανίστηκαν» 850 χιλιόμετρα ρεμάτων!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις αυτές:
  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος κάποιων κερδοσκόπων, χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επέτρεψαν οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι να καταπατούνται από μεγαλοεπιχειρηματίες, ή να παραχωρούνται σ” αυτούς για να εκτελέσουν χρυσοφόρες επενδύσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...