Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ένας στους 4 Έλληνες δουλεύει ανασφάλιστος

19:30 | 06 Ιουλ. 2016
Η μαύρη εργασία ανθεί στη χώρα μας, καθώς 1 στους 4 Έλληνες δουλεύει ανασφάλιστος.

Σύμφωνα με τη «Διαγνωστική Έκθεση» της ΔΟΕ, που επικυρώθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και το Υπουργείο Εργασίας,  το μέγεθος της αδήλωτης οικονομίας εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Η έκθεση προτείνει την υλοποίηση μίας ολιστικής ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο.

Έρχεται εισπρακτικό σαφάρι από Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία

Ο λογαριασμός
tvxs.gr 19:41 | 06 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:44 | 06 Ιουλ. 2016
Εισπρακτικό σαφάρι, υπό την απειλή των κατασχέσεων, ξεκινά η κυβέρνηση προκειμένου να πιαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι για τα έσοδα και να αποτραπεί η ενεργοποίηση του περίφημου «κόφτη» μισθών και συντάξεων.

Οι στόχοι, τα ποσοστά και οι αριθμοί που περιλαμβάνει το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είναι ενδεικτικοί των σχεδιασμών των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, που από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο καλούνται να αυξήσουν κατακόρυφα τα έσοδα από φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Συγκεκριμένα, το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου προβλέπει:
* Είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.
* Είσπραξη του 21% των νέων οφειλών έως τον Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο.
* Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ από τους μεγάλους οφειλέτες εως τον Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ εως τον Δεκέμβριο.
* Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% τον Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.
* Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών εως τον Σεπτέμβριο και στο 55% εως το τέλος του χρόνου.
* Είσπραξη 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές εως τον Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ εως τον Δεκέμβριο.
* Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

Τό σκίτσο τού Κώστα Μητρόπουλου...

                                                                                                                                                             ...από "ΤΑ ΝΕΑ"

Fitch: Υπό προϋποθέσεις σταδιακή άρση των capital controls στα τέλη του 2016


Fitch: Υπό προϋποθέσεις σταδιακή άρση των capital controls στα τέλη του 2016
 
 Η άρση των capital controls στην Ελλάδα μπορεί να γίνει εφόσον αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα, ανέφερε σε έκθεσή του την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch σύμφωνα με το Reuters.
«Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορούν να χαλαρώσουν σταδιακά από τα τέλη του 2016, αν το πολιτικό περιβάλλον είναι σταθερό και η Ελλάδα συνεχίζει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής», ανέφερε ο οίκος. 
tanea.gr

Μακελειό στη Βαγδάτη: Στους 250 οι νεκροί της χειρότερης επίθεσης μεταπολεμικά...

Μακελειό στη Βαγδάτη: Στους 250 οι νεκροί της χειρότερης επίθεσης μεταπολεμικά
Σε δυσθεώρητα ύψη ανεβαίνει ο απολογισμός της επίθεσης στη Βαγδάτη το Σαββατοκύριακο, μερικές ημέρες πριν τη λήξη του Ραμαζανιού, φτάνοντας πλέον τους...
250 νεκρούς -το χειρότερο πλήγμα επί ιρακινού εδάφους μετά τον πόλεμο του 2003. 

Πίσω από την επίθεση βρισκόταν η ISIS και στόχος της οργάνωσης ήταν, όπως σχεδόν πάντοτε στο Ιράκ, η σιιτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές του ιρακινού υπουργείου Υγείας την Τετάρτη, οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στην αγορά ανέρχονταν πλέον σε 250. Ο προηγούμενος απολογισμός έφτανε του 165, και τότε ακόμη μακράν ο υψηλότερος κάθε επίθεσης τα τελευταία χρόνια. 

Η επίθεση, διά χειρός της ISIS, που ακολουθεί την ανακατάληψη της Φαλούτζα θεωρείται μήνυμα πως όσο κι αν η τζιχαντιστική χάνει στο πεδίο του πολέμου, η δυνατότητά της να σπέρνει το χάος παραμένει αμείωτη...
in.gr

Cosco: Πρόσθετες επενδύσεις 500 εκατ. στο λιμάνι του Πειραιά...


Επιπλέον επενδύσεις, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η...
συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, όπως ανακοίνωσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, στη συνάντηση που είχαν στη Σαγκάη.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Cosco στον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείας στη Σαγκάη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο πρόεδρος της Cosco, θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του λιμανιού, ώστε να δέχεται και το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου με 4.000 επιβάτες. Στόχος είναι να αυξηθεί στα 3 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και η επένδυση αυτή έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Δεύτερη προτεραιότητα της Cosco είναι η αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στην πρώτη προβλήτα για τη διακίνηση των εμποροκιβωτίων. Με την επένδυση αυτή, πρόσθεσε ο Χου Λιρόνγκ, θα μπορούν στην προβλήτα να αποθηκευτούν 7 εκατ. κοντέινερ και στο μέλλον 10 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι κοντέινερ στη Μεσόγειο. Επίσης, θα γίνουν επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και πάρκινγκ, όπου θα μπορούν να σταθμεύουν 20.000 οχήματα.

Αλ. Τσίπρας: Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco και τόνισε πως πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών. «Οι σχέσεις των δύο χωρών ανεβαίνουν επίπεδο. Περνάμε σε ένα νέο επίπεδο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Cosco. Τα στρατηγικά σχέδια Ελλάδας και Κίνας συμπίπτουν. Η Ελλάδα, ως πρώτος σταθμός στην Ε.Ε. του κινεζικού δρόμου, μπορεί να μετατραπεί σε μια γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και τον δυτικό κόσμο, ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη», είπε.

«Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε τη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών. Σχεδιάζουμε μια σειρά από επενδύσεις και θα θέλαμε να προσελκύσουμε και άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, φέρνοντας ως παράδειγμα το Θριάσιο που - όπως είπε- μπορεί να γίνει logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης προϊόντων.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ιδιαίτερη σημασία έχει και ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος, καθώς τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή. «Θα ήταν σημαντικό, επίσης, τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι στα επενδυτικά σχέδια είναι η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου ώστε τα προϊόντα από το λιμάνι του Πειραιά να μεταφέρονται στις αγορές της Ευρώπης. Με τις επενδύσεις αυτές το λιμάνι του Πειραιά, όπως τόνισε, μπορεί να βρεθεί σύντομα από την 3η θέση στην 1η των λιμανιών της Μεσογείου.

«Το πολύ φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που παρουσιάσατε επιβεβαιώνει την επιλογή μας να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Cosco. Εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η Cosco θα συμμορφωθεί πλήρως με την ελληνική νομοθεσία, ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ικανοποιημένοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παραμονή του στη Σαγκάη, συναντάται επίσης με τον 
πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.
Πριν από την αναχώρησή του από την Κίνα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ και θα επισκεφθεί το μουσείο της πόλης.

Η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμένας της Κίνας. Θεωρείται κύριος φορέας της σύγχρονης οικονομίας της χώρας, καθώς επίσης και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά, εμπορικά, οικονομικά και βιομηχανικά της κέντρα...
naftemporiki.gr

Το γεύμα Ψινάκη – Κουρουμπλή σε ταβερνάκι στο Μαραθώνα...

ΨΙΝΑΚΗΣ - ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
Τις άριστες σχέσεις που διατηρούν μέσα από τη στενή τους συνεργασία τον τελευταίο καιρό επιβεβαίωσαν ο Ηλίας Ψινάκης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Δήμαρχος του Μαραθώνα δείπνησε παρέα με τον υπουργό Εσωτερικών σε...
ταβερνάκι στην παραλία.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο κ. Ψινάκης ανεβάζοντας φωτογραφία από το τραπέζι στον προσωπικό του λογαριασμό σε Facebook και Instagram με το εξής σχόλιο:

«Late dinner σε ταβερνάκι στη παραλία μετά από Μαραθώνια σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών Κο Κουρουμπλή και των συνεργατών μας που μας επισκέφθηκαν για να οργανώσουμε την άφιξη της Κινεζικής αποστολής 110 Δημάρχων και πολλών Κινέζων επιχειρηματιών στα πλαίσια του International Forum της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων που θα γίνει αρχές Νοεμβρίου στον Αυθεντικό Κλασσίκο Μαραθώνιο στην Ελλάδα».

Δείτε τη φωτογραφία:...

Καταγραφή

paraskhnnio.gr

M. Σάλλας: Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της δύσκολης συγκυρίας...


Έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες της δύσκολης εγχώριας και ευρωπαϊκής οικονομικής συγκυρίας, δηλώνει η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή τη...
συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή της.

«Όταν η Τράπεζα ιδρύθηκε το 1916 στον Πειραιά, ξεκίνησε ως ένα μικρό τραπεζικό ίδρυμα, με σχετικά περιορισμένους στόχους και δραστηριότητες. Σήμερα, την έχουμε αναδείξει σε μία μεγάλη για την εγχώρια αγορά, ισχυρή και σημαντική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα τράπεζα» αναφέρει ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Σάλλας, σε γραπτή του δήλωση..

Όπως επισημαίνει σχετικά, οι επιτυχίες της Τράπεζας Πειραιώς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, η φιλικότητα προς τον πελάτη και η ποιότητα των υπηρεσιών, χαρακτηρίζουν την ιστορία της τράπεζας αλλά και προσδιορίζουν την πορεία της μπροστά στις νέες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία.

Παράλληλα, ο κ. Σάλλας χαρακτηρίζει «ορόσημο» την ιδιωτικοποίησή της Τρ. Πειραιώς το 1991, «όταν μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, με τους οποίους μοιράστηκα το ίδιο όραμα, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε μία σύγχρονη και μεγάλη τράπεζα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής, η οποία άρχιζε για την ελληνική οικονομία μετά από την ενσωμάτωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Τράπεζα Πειραιώς είχε μερίδιο αγοράς τότε, μόλις 0,1%. Σήμερα αντιπροσωπεύει περίπου το 30%. Τότε απασχολούσε 200 εργαζόμενους. Σήμερα, ο Όμιλος απαριθμεί 20.000 εργαζόμενους και σχεδόν 6 εκατομμύρια πελάτες.

«Συνεχίζουμε την πορεία μας, με την ίδια πίστη και την ίδια φιλοσοφία. Συνέπεια, ποιότητα, εργατικότητα, προτεραιότητα στις ανάγκες του πελάτη και της οικονομίας, σεβασμό στα συμφέροντα όλων των μετόχων» καταλήγει ο πρόεδρος της τράπεζας...
naftemporiki.gr

Ο δανεισμός του MEGA είναι ίσος με τα κέρδη από τα μερίσματα...

Ψυχάρης - Βαρδινογιάννης - Μπόμπολας
Μπορεί κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως στο MEGA να μη θέλουν να δουν ότι οι μέτοχοι εγκατέλειψαν το κανάλι… Μπορεί να πετούν την μπάλα στην εξέδρα όταν...
πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη και το κανάλι βρίσκεται σε αδιέξοδο… Μπορεί να φθάνουν στο σημείο να κατηγορούν την κυβέρνηση… Αλλά μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι ο δανεισμός της είναι ίσος με τα χρήματα που έχει μοιράσει όλα αυτά τα χρόνια στους μετόχους της!

Με άλλα λόγια όταν οι μέτοχοι διαπίστωσαν ότι το «μαγαζί» δεν έχει τίποτα άλλο να τους προσφέρει και οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν χρήμα, αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν! Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Αλήθεια την οποία κάποιοι βλέπουν (και σιωπούν) και κάποιοι άλλοι επιμένουν να αγνοούν!...

enimerosi24.gr

Σπίρτζης: Η Βουλή αποφάσισε τέσσερα κανάλια, όχι ο Παππάς...


«Πάμε να φέρουμε τη νομιμότητα και να βαθύνουμε τη δημοκρατία στη χώρα» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, υπογραμμίζοντας πως η...
απόφαση για τα τέσσερα κανάλια πάρθηκε από το κοινοβούλιο και όχι από τον Νίκο Παππά

Αναφερόμενος στην επιστολή της Κομισιόν, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι έγινε «καταγγελία και λόμπινγκ στις Βρυξέλλες», τονίζοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν κάνει άριστα τη δουλειά της.

«Ότι καταγγελία και να κάνουν εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να μην προστατέψουμε την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αδειοδότηση στο τέλος Αυγούστου», υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στην συνέχεια μίλησε για «κανάλια που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη δεοντολογία και θα είναι νόμιμα» και είπε πως το εύρος των συχνοτήτων το αποφασίζει το κράτος και η κυβέρνηση διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.

«Από τις 11 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, όσοι πληρούν τα κριτήρια θα περάσουν στη δεύτερη φάση και όσοι θα δώσουν τα περισσότερα χρήματα θα πάρουν άδεια, με τελευταίο κριτήριο το τίμημα. Προαπαιτούμενα είναι η φορολογική, και ασφαλιστική ενημερότητα, να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές» ενημέρωσε ο υπουργός Μεταφορών...

thepressproject.gr

Εξώδικο τής Έλενας Ακρίτα στον Μπογδάνο...

Ακρίτα Μπογδάνος
Με ένα εξώδικο κατά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου απαντά η Έλενα Ακρίτα στα σχόλια του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ.

Όπως έγραψε η ίδια μέσω του...
προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook, αφορμή για την εξώδικο επιστολή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής του σε ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα, για την αυτοκτονία Μαμιδάκη, χωρίς ωστόσο να αναγνώσει το περιεχόμενό της.

Δείτε τι έγραψε η Έλενα Ακρίτα:
akrita_bogdanos_0

από τό paraskhnio.gr

Η ανησυχητική φωτογραφία της ημέρας Νο #0001: ο τουρίστας στην Απαγορευμένη Πόλη...


Σαν αμήχανος τουρίστας που ποζάρει με τη χάρη ενός χαρτονένιου ομοιώματος σε φυσικό μέγεθος. 

Πρόκειται για την εικόνα που συνοψίζει την...
επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Οταν δεν έχει δίπλα του τα τιμητικά αγήματα ή τη συνοδεία του μοιάζει με μαθητή που αισθάνεται άβολα στη σκηνή του σχολείου ενώ ετοιμάζεται να πει το ποίημά του.

Χαριτωμένη λεπτομέρεια: η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο ίδιο σημείο όπου στέκεται και ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» στην εμβληματική αφίσα της ταινίας...

the-last-emperor-movie-poster1

protagon.gr

«Έφυγε» ο Νίκος Τσαπίδης...

Το Διοικητικό  Συμβούλιο της  Ένωσης  Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ) εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Νίκου Τσαπίδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.Η ...ΕΦΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στον γιό του Μιχάλη Τσαπίδη.
 
Η κηδεία του Νίκου Τσαπίδη θα γίνει σήμερα Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016, στις 16:30,  στο Γ’ Νεκροταφείο.
 

Πριν το τέλος του καλοκαιριού πιλοτικά το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες...


Πριν το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που θα ξεκινήσει από τα...
λεωφορεία και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Αυτό δήλωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι με το ηλεκτρονικό εισιτήριο οι επιβάτες θα πληρώνουν ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι οι αστικές συγκοινωνίες δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν...
 

Ο εθνικός μας μισογυνισμός...

Ο εθνικός μας μισογυνισμός
Mε αφορμή την Περιστέρα, το φόρεμα και τα σχόλια...
 
Έχω ξαναγράψει για την νοοτροπία damned if you do, damned if you don’t, να μην τα πολυλογούμε τώρα. Σε γενικές γραμμές σημαίνει πως ό,τι κι αν κάνεις, μα καλό, μα κακό, πάντα θα υπάρξουν κάποιοι που θα στην πέσουνε. Και θα σε...
βρίσουν και θα σε φτύσουν και θα χυδαιολογήσουν, έστω κι αν σκάσεις με την επιταγή στο χέρι και το ονοματάκι τους γραμμένο κάτω απ’ το ποσό.  Κάπως έτσι και με την Περιστέρα και το ντύσιμό της. Μόνο που εδώ δεν είναι απλά θέμα προκατάληψης, είναι και θέμα μισογυνισμού. Άκρατου, βαθύτατου και επιθετικού μισογυνισμού με τσιτωμένα τα γκάζια…

Οι χαρακτηρισμοί στα social media πήγαν σύννεφο: από αίσχιστη καμπαρετζού, ως κορίτσι της εθνικής οδού, ως βλαχάρα απ’ την επαρχία, ως (το χυδαιότερο όλων) ότι την έβγαλε ο Αλέξης στο κλαρί και πάει λέγοντας. Χαρακτηρισμοί που αναπαρήχθησαν και από τα «κατεστημένα» media, στο στυλ «αυτά που λέει ο κοσμάκης».  Όπου βεβαίως δεν είχε καμία σημασία το φόρεμα της πρωθυπουργικής συζύγου. Μια πρώην διευθύντρια γυναικείου περιοδικού που ρώτησα το χαρακτήρισε «πολύ καλόγουστο», αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ εκεί το θέμα, για τους μισογύνηδες. Και μπούργκα να φόραγε η Περιστέρα και στολή καταδυτική και σιγκούνια ράιτ θρου από την Καρδιτσομαγούλα, πάλι κάτι ανάλογο θα άκουγε και πάλι λάσπη στα μούτρα θα της πέταγαν. Γιατί το αδίκημά της δεν αφορά στην αστυνομία της μόδας, αφορά στο αμάρτημα του να είσαι γυναίκα.

Ε ναι, δεν επιτρέπεται να ανήκεις στο φύλο το γυναικείο και να νομίζεις ότι μπορείς να αποφασίζεις κιόλας. Ότι σου πέφτει λόγος έστω και για το φορεματάκι σου, έστω και για το μακιγιάζ σου, έστω και για το καταραμένο το σανδάλι που φοράς. Όχι κυρία μου, εδώ οφείλεις να προσκυνήσεις τον κάθε πικραμένο που, αφού έχει φάει τις σφαλιάρες του από τους κάθε είδους προϊσταμένους και τα πάσης φύσεως αφεντικά, έρχεται να καταθέσει τη χολή του στην ποδιά σου. Για να μάθεις άλλη φορά να κρύβεσαι στο σκοτάδι και στη σκιά και να μην τολμήσεις να ξαναβγείς σε πρώτο πλάνο. Για να μάθεις πως πρέπει να συμπεριφέρονται τα θηλυκά.

Το ξαναείδαμε παλαιότερα με πλείστες όσες γυναίκες που είχαν την τόλμη να εμφανισθούν στον δημόσιο βίο –να μην λέω ονόματα εδώ, τα ξέρουμε όλοι και όλες. Ανεξαρτήτως αν ήταν συμπαθείς ή αντιπαθείς ως χαρακτήρες, ανεξαρτήτως αν τα κατάφεραν ή όχι στις δουλειές τους, ανεξαρτήτως να οι τόνοι τους ήταν υψηλοί ή χαμηλοί. Το τσεκούρι του μισογυνισμού χόρευε πάνω απ’ τα κεφάλια τους σε κάθε περίπτωση και από καιρού εις καιρόν εφορμούσε καθέτως. Για να αποδειχθεί ότι το εθνικό μας σπορ σπορ δεν είναι εν τέλει το μπάσκετ, είναι το δηλητήριο προς τις γυναίκες. Κι όσο πιο ψηλά βρίσκονται, όσο πιο καλά τα καταφέρνουν, όσο πιο πολύ μας μπαίνουν στο μάτι τόσο διογκώνεται το μίσος απέναντί τους. Έχω την εντύπωση ότι αν καθιερωνόταν ως Ολυμπιακό άθλημα, θα είχαμε μονίμως κατοχυρωμένο το χρυσό μετάλλιο. Ίσως και το άργυρό και το χάλκινο…

Υ.Γ.: Και ναι, υπήρξαν και σχόλια για το επίμαχο φουστάνι με νορμάλ χιούμορ. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Xρήστος Ξανθάκης
  newpost.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (06.07.16)

«H Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ προτού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια»

6.7.16

Καταπέλτη για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, αποτελεί το πόρισμα της έκθεσης Σίλκοτ που διερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία ενεπλάκη στον πόλεμο του Ιράκ το 2003.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, σερ Τζον Σίλκοτ, ανακοίνωσε σήμερα ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις τουλάχιστον 150 μαρτύρων και τη μελέτη 150.000 εγγράφων, προέκυψε ότι «η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο στο Ιράκ προτού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια».

Μάλιστα ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» ενώ ήταν ενήμερος ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση θα μεγένθυνε την απειλή από την Αλ Κάιντα για τη Βρετανία, δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση.

Αναλυτικά στην Καθημερινή. Ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί ένα από τα πλέον μοιραία λάθη της Δύσης, το οποίο δυστυχώς η ανθρωπότητα θα πληρώνει για καιρό. 

parapolitiki.com

Το Brexit, οι απειλές και η Γερμανία


Το Brexit, οι απειλές και η Γερμανία - Media

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και η επικράτηση του Brexit βάζουν μια σειρά από αμείλικτα πολιτικά ερωτήματα όχι μόνο στη Βρετανία, όπου ήδη ανακύπτουν αμφιβολίες ακόμη και για τη μελλοντική ύπαρξη του Ηνωμένου Βασιλείου με τη σημερινή του μορφή, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και, πολύ περισσότερο, στην ηγέτιδά δύναμή της, τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται μπροστά στα δυσκολότερα ζητήματα που της έχουν τεθεί ύστερα από δεκαετίες πορείας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. 
Η Γερμανία είναι η χώρα που θεωρείται κυρίως ηττημένη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η χώρα που θεωρείται υπεύθυνη περισσότερο από κάθε άλλη για τη νίκη του Brexit και αυτή που θα πιεστεί περισσότερο από το κύμα ευρωσκεπτικισμού, το οποίο ήδη γνωρίζει σοβαρή έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Συνεπώς από τις δικές της απαντήσεις θα κριθεί η τύχη του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ήδη στο εσωτερικό της Γερμανίας παρατηρούνται διαφορές μεταξύ πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, με αποτέλεσμα τόσο η κυβέρνησή της όσο και – κατά συνέπεια – η Ε.Ε. στο σύνολό της να εμφανίζουν διαφορετικές γραμμές και προσεγγίσεις. Το εκκρεμές κινείται από το «να φύγουν γρήγορα να τελειώνουμε» και τις χοντροκομμένες ειρωνείες της «Bild» μέχρι την άποψη της Μέρκελ ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος πολιτικός χρόνος.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα μείζονα πολιτικά ερωτήματα που ζητούν επείγουσες απαντήσεις, πολιτικά καθοριστικές για ολόκληρη την Ευρώπη σε βάθος χρόνου.
1 Μπορεί να επιβιώσει μακροπρόθεσμα, ύστερα από το βρετανικό χαστούκι, μια Ένωση η οποία λειτουργεί ως – ανεπαρκής – φερετζές της απροκάλυπτης γερμανικής κυριαρχίας;

Άλλο τα γκάλοπ, άλλο οι κάλπες...

Τάσος Παππάς

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση και τους σχολιαστές που την στηρίζουν, η κυβέρνηση φέρνει τώρα εκλογικό νόμο και προσπαθεί να...
τον περάσει για να ισχύσει στις επόμενες εκλογές γιατί έχει προεξοφλήσει την ήττα της και επιδιώκει με κάθε τρόπο να κόψει τον δρόμο προς την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Πού στηρίζουν αυτή τη σιγουριά τους; Μα στις δημοσκοπήσεις που δίνουν (σχεδόν όλες) καθαρό προβάδισμα στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θα έπρεπε όμως τα στελέχη της Ν.Δ. και οι αναλυτές να είναι πιο προσεκτικοί γιατί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες οι επαγγελματίες του είδους διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Τα παραδείγματα πολλά:

Εθνικές εκλογές στη Βρετανία: ο Κάμερον σάρωσε, αν και τα γκάλοπ άλλα προέβλεπαν.

Εκλογές στο Ισραήλ: ο Νετανιάχου κέρδισε με άνεση κόντρα στα προγνωστικά.

Δημοψήφισμα στην Ελλάδα: για μάχη στήθος με στήθος μάς προετοίμαζαν οι δημοσκόποι και τα κόμματα του «ναι» (μάλλον είχαν μπερδέψει την επιθυμία τους με την πραγματικότητα) και τους προέκυψε πανωλεθρία.

Εκλογές στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2015 και τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου: ούτε μία εταιρεία δεν έπιασε τη μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. Μερικές μάλιστα επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι όλα θα κρίνονταν στο νήμα.

Εκλογές στην Ισπανία: οι δημοσκοπήσεις «έβλεπαν» τη συνασπισμένη Αριστερά καθαρά δεύτερη, αλλά αυτή τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη.

Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: και ο Σάντερς στους Δημοκρατικούς και ο Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους εθεωρούντο ξεγραμμένοι από τους ερευνητές.

Ο πρώτος το πάλεψε μέχρι το τέλος και παραλίγο να κάνει το θαύμα, ο δεύτερος πήρε το χρίσμα και διεκδικεί την προεδρία.

Συνεπώς ψυχραιμία, γιατί καραδοκούν η γελοιοποίηση και η απογοήτευση.

Το μίσος δεν είναι καλός σύμβουλος. Τυφλώνει τη σκέψη και παρασύρει σε βολικές εκτιμήσεις.

Η αίσθηση πάντως που υπάρχει σήμερα είναι ότι η Ν.Δ έχει πάρει κεφάλι. Λογικό. Το αντίθετο θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους.

Ωστόσο όσοι έχουν καταλήξει στην άποψη ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι περίπατος για τη Ν.Δ., ας κοιτάξουν ορισμένα ευρήματα: η συσπείρωση της Ν.Δ. έχει πιάσει ταβάνι, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον πάτο (κοντά στο 50%).

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. είναι περιορισμένες.

Αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένοι ή θυμωμένοι δεν πάνε στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά στους αναποφάσιστους, στο άκυρο, στο λευκό και στην αποχή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιστρέψουν οπωσδήποτε, ούτε όμως ότι αποκλείεται να το κάνουν στη λογική του «μικρότερου κακού», κάτι που είδαμε να συμβαίνει και άλλες φορές στο παρελθόν: με το ΠΑΣΟΚ (1996, 2009), με τη Ν.Δ. (2007, 2012).

Από άποψη πολιτικού βάρους η ψήφος ενθουσιασμού και ελπίδας είναι πολύ διαφορετική από την ψήφο με μισή καρδιά.

Αριθμητικά όμως είναι το ίδιο πράγμα...

Στο σκαμνί 104 κατηγορούμενοι ως μέλη του «παραδικαστικού Νο 2»



tvxs.gr 22:40 | 05 Ιουλ. 2016
Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για 104 κατηγορούμενους στην υπόθεση του αποκαλούμενου "παραδικαστικού Νο 2" για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, αποφάσισε με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 1143/2016 βούλευμα του, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη επιχειρηματίες, δικηγόρους, γνωστό κληρικό, συμβολαιογράφους και άλλους για, κατά περίσταση αδικήματα, που αφορούν συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόπειρα εκβίασης, ψευδή βεβαίωση και άλλα.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι ως μέλη κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα -φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαίρετα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησίας μελών του κυκλώματος με στόχο να τα ιδιοποιηθούν. Φέρονται επίσης, σύμφωνα με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από έρευνα εφετών ειδικών ανακριτών, να εξαπατούσαν δικαστήρια και να υπόσχονταν έναντι αμοιβής ευνοϊκές αποφάσεις δικαστηρίων επικαλούμενοι "καλές διασυνδέσεις" στη Δικαιοσύνη. Στην δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις που τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε "εξυπηρέτηση" σε δικαστικές υποθέσεις ποσό 25 χιλιάδων ευρώ "ανά φάκελο".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όνειρο θερινής νυκτός οι πράσινοι Ολυμπιακοί του Ρίο

tvxs.gr 21:54 | 05 Ιουλ. 2016
Το Ρίο προβάλλει με κάθε τρόπο την εικόνα μιας ολυμπιακής διοργάνωσης φιλικής προς το περιβάλλον. Για την ώρα πάντως το ειδυλλιακό μοντέλο ενός «πράσινου» Ρίο απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Όσοι πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον αθλητική διοργάνωση πιθανώς να διαψευσθούν. Ένα μήνα πριν από την έναρξη των Αγώνων (στις 5 Aυγούστου) oι υψηλοί οικολογικοί στόχοι των διοργανωτών φαντάζουν άπιαστοι.
Ένας πρώτος κακός οιωνός για το τι πρόκειται να επακολουθήσει ήταν η διατάραξη της άγριας φύσης σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας, από όπου πέρασε η ολυμπιακή φλόγα, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών. Αλλά και η πρωτεύουσα της Βραζιλίας δείχνει απροετοίμαστη για την τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, ενώ βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν την αντίστροφή μέτρηση για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η χώρα κλονίζεται από μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, μετά την αποπομπή της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ αλλά και την επέλαση του ιού Ζίκα.
Ρύπανση υδάτων, σκουπίδια, αμφιλεγόμενες κατασκευές
Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, ενώ ως μόνη εκκρεμότητα παρουσιάζεται η ολοκλήρωση της γραμμής μετρό που συνδέει το κέντρο του Ρίο με το ολυμπιακό συγκρότημα. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα.
Ένας από τους βασικούς «πονοκεφάλους» των διοργανωτών παραμένει η ρύπανση των υδάτων. Οι κωπηλάτες που θα αγωνιστούν στη λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας θα έρθουν αντιμέτωποι με τα μολυσμένα νερά της, ενώ και η περίφημη παραλία Γκουαναμπάρα εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Το αρχικό σχέδιο βιολογικού καθαρισμού του 80% του κόλπου του Ρίο έχει αποτύχει. «Καθημερινά καταλήγουν στον κόλπο 100 τόνοι σκουπιδιών» αναφέρει ο βραζιλιάνος ακτιβιστής Σέρτζιο Ρικάρντο. Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόγραμμα καθαρισμού του κόλπου θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να λειτουργήσει σαν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
 
Πολιτικές διαβεβαιώσεις και διαμαρτυρίες ακτιβιστών
 Aπό την πλευρά του ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντο Πάεζ δεν...