Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Debate 2015: Συζήτηση-παρωδία με ευθύνη των κομμάτων και νικητή τον...Κουτσούμπα

10.9.15

Για ακόμα μια φορά, η διακομματική επιτροπή που διαμόρφωσε τους όρους διεξαγωγής του debate μας...χάρισε μια συζήτηση-παρωδία με τους πολιτικούς αρχηγούς να μην απαντούν σχεδόν σε τίποτα.

Αυτή τη φορά, οι όροι διεξαγωγής ήταν τόσο σφιχτοί ώστε προκάλεσαν εκνευρισμό σε όλους τους συμμετέχοντες: στον φοβερά αγχωμένο Πάνο Χαρίτο, στους δημοσιογράφους και στους πολιτικούς αρχηγούς. Όχι τυχαία, προς το τέλος της συζήτησης δημιουργήθηκε χάος καθώς τα νεύρα όλων είχαν σπάσει.
Επί της ουσίας, δεν γίναμε φοβερά σοφότεροι. Τον εκνευρισμένο Αλέξη Τσίπρα διέσωσε ο ακροδεξιός συνεργάτης του Πάνος Καμμένος ο οποίος ανέλαβε να «λερώσει» τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αλλά και η Όλγα Τρέμη, η οποία με μια αψυχολόγητη παρέμβαση έδωσε τη δυνατότητα στον πρώην πρωθυπουργό να παριστάνει τον αντισυστημικό ήρωα που δήθεν θα τα βάλει με τη διαπλοκή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εμφανίστηκε αγχωμένος στην αρχή, έπαιξε με δυναμισμό το χαρτί της σταθερότητας αλλά καλώς ή κακώς τον έφθειρε η επίθεση από τον Πάνο Καμμένο, καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η λάσπη κολλάει και αργεί να φύγει. Θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα πια στο ξεχωριστό debate του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μεγάλος χαμένος της αποψινής αναμέτρησης είναι σίγουρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ταυτίστηκε ήδη από την πρώτη ερώτηση με τη δραχμή, χωρίς να έχει το προσωπικό επικοινωνιακό ταλέντο να στηρίξει μια τόσο τολμηρή επιλογή. Νομίζω ουδείς κατάλαβε σε τι διαφωνεί με το ΚΚΕ καθιστώντας σε μεγάλο νικητή της βραδιάς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος εμφανίστηκε ως η μόνη γνήσια αντιμνημονιακή φωνή για ένα ευρύ αριστερό ακροατήριο. Το κόμμα του θα βγει σίγουρα κερδισμένο και η Λαϊκή Ενότητα θα δυσκολευτεί μέχρι και να μπει πλέον στη Βουλή.

Αρκετά τυχερή στάθηκε η χαμογελαστή Φώφη Γεννηματά, η οποία έπαιρνε τον λόγο μετά τον Πάνο Καμμένο, και εμφανιζόταν σταθερά ως μια όαση μετριοπάθειας και σύνεσης εν μέσω ενός παράλογου διαλόγου. Εκτιμώ ότι κατάφερε να πείσει ότι επί των ημερών της το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει ύφος και επιδιώκει να αποτελέσει μια δύναμη σταθερότητας.

Μάλλον αναιμική ήταν η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος αναλώθηκε κυρίως με το να αυτοθαυμάζεται περιγράφοντας πόσο σπουδαίο είναι το Ποτάμι και πόσο διαφορετικό είναι από τα υπόλοιπα κόμματα.
parapolitiki.com

Επιτέλους κάποιος απάντησε στον λασπολόγο Καμμένο όπως του αρμόζει (video)

8.9.15

Ξεχωρίζω μια στιγμή από τη χθεσινή παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην εκπομπή «Ενικός» του τηλεοπτικού σταθμού Star, την οποία και θεωρώ με ένα τρόπο ιστορική.

Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, κάποιος σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Πάνο Καμμένο με τον μόνο τρόπο με τον οποίο καταλαβαίνει. 
Τελικά, έτσι έπρεπε να είχαν απαντήσει όλοι όσοι βρέθηκαν κατά καιρούς στο στόχαστρο του...Πανούλη, ενός ανθρώπους που έχει χαρακτηριστεί συκοφάντης με σφραγίδα δικαστηριου.
parapolitiki.com

Φωτογραφήματα

ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ 
Σπίτι. Τι και αν απόμεινε μόνο ο σκελετός από τα ντουβάρια; Τι και αν παντού υπάρχει σκόνη και σιδεριές; Ο νεαρός Παλαιστίνιος αυτό γνώρισε για σπίτι και σε αυτό θα συνεχίσει να κοιμάται, έστω και αν καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του 2014.  REUTERS/Suhaib Salem
(κάντε κλίκ στήν εικόνα γιά μεγέθυνση)

 

Τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. (στήν εκλ.περιφ. ΚΥΚΛΑΔΩΝ)

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
                                              
1. ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΜΟΝΟΓΥΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
3. ΒΑΚΟΝΔΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)
5. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6. ΜΠΑΪΜΠΑ ΒΙΡΓΙΝΙΑ

Τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. (σέ όλη τή χώρα)

Τα ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτιά της έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία.
Στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκονται κατά σειρά οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου, ενώ ακολουθούν οι Παναγιώτης Χηνοφώτης, Αντύπας Καρύπογλου, Κωνσταντίνος Χολέβας, Ιωάννης Γούσιας, Γρηγόρης Φαρμάκης, Παγώνα Μανούσακα-Τσιριντάνη, Νικόλαος Πέππας και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.
Στην πρώτη θέση στην Α΄ Αθηνών βρίσκεται η Όλγα Κεφαλογιάννη και ακολουθούν ο Βασίλης Κικίλιας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θανάσης Πλεύρης και άλλοι.
Στην Β΄ Αθηνών, στην πρώτη θέση, είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος  Μεϊμαράκης, ο οποίος είναι υποψήφιος και στην περιφέρεια Ηρακλείου. Ακολουθούν οι βουλευτές που εξελέγησαν με την ίδια σειρά στις εκλογές του Ιανουαρίου κάτι που συμβαίνει με όλα τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.

Επισυνάπτεται η λίστα με τα ψηφοδέλτια.
ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  - 301 KB
kathimerini.gr

Απαίτηση των δανειστών: Να αυξηθούν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων ...

Μέχρι σήμερα, για τη μη έκδοση αποδείξεων το πρόστιμο που υπάρχει βάσει νόμου είναι 250 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ ανά απόδειξη όταν την παράβαση πραγματοποιεί επιχείρηση που...
τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Αυτό αναμένεται να αλλάξει και τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν... ανοδική πορεία. Πρόκειται για απαίτηση των δανειστών έτσι ώστε να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση των φορολογούμενων.
Όπως αναφέρει το in.gr, μεικτό κλιμάκιο των ΔΝΤ, ΕΕ, ESM και ΕΚΤ, αρμόδιο για φορολογικά θέματα, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και έχει συσκέψεις με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων του Μνημονίου.
Το κλιμάκιο, που θα παραμείνει στην Ελλάδα έως το τέλος της εβδομάδος, εστιάζει στις αλλαγές στη νομοθεσία που σχετίζονται με τα φορολογικά πρόστιμα, την φορολοκλοπή και την απάτη, αλλά και με τρόπους αναχαίτισης της διαφθοράς στη φορολογική διοίκηση.
Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των πιστωτών αναμένεται να συναντηθούν και με την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Είναι ενδεικτικό πως τα στελέχη των θεσμών αντάλλαξαν χθες απόψεις με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για την εγκύκλιο που θα εκδώσει μετά τις εκλογές η ΓΓΔΕ σχετικά με τα φορολογικά πρόστιμα, ενώ σήμερα Τετάρτη θα εξετάσουν το θέμα της αναπροσαρμογής των υφιστάμενων προστίμων για την μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Στόχος των πιστωτών είναι η μη έκδοση αποδείξεων να αντιμετωπίζεται ως απλή, αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ και ως εκ τούτου ζητούν αφενός αύξηση προστίμων και αφετέρου αυτοματοποιηση της διαδικασίας καταβολής τους.
Τις επόμενες ημέρες το κλιμάκιο της «τεχνικής βοήθειας» των θεσμών θα εξετάσει με τις ελληνικές αρχές το ελληνικό σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο θα εστιάζει στον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό...
iefimerida.gr

Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες ανισότητες. Άρθρο τού καθ. Μιλάνοβιτς στήν "El Pais"


του Μπράνκο Μιλάνοβιτς *

Η κρίση έχει επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή στο ζήτημα των ανισοτήτων. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, και κυρίως στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ανισότητες δεν έχουν πάψει να αυξάνονται από τη δεκαετία του '80 κι ύστερα. Αυτό που συνέβη με την κρίση είναι ότι επήλθε στασιμότητα ή και μείωση των εισοδημάτων πολλών ανθρώπων και ταυτόχρονα συνειδητοποιήθηκε ότι υπάρχουν ομάδες με πολύ υψηλά εισοδήματα, τα οποία επιπλέον αυξάνονται την τελευταία εικοσαετία.
 Έτσι, το ζήτημα ήρθε με εκρηκτικό τρόπο στην επιφάνεια. Επιπλέον, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε ένα βαθμό στην Ισπανία, οι τράπεζες διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων. Οι πολίτες αντελήφθησαν έτσι ότι για τους πλούσιους το Κράτος αποτελεί εγγύηση. Με τους υπόλοιπους φορολογούμενους, αντίθετα, συμβαίνει το εξής: Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, βάζουν το χέρι στην τσέπη, κι όταν πάνε καλά, δεν επωφελούνται. Όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων, οι πολίτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειό τους άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί δεν συνέβαινε το ίδιο με τους άλλους. Το πρόβλημα των ανισοτήτων, που εμείς οι ειδικοί γνωρίζαμε το μέγεθός του, απέκτησε έτσι ξαφνικά έναν κοινωνικό χαρακτήρα.
Σήμερα ξέρουμε ότι οι ανισότητες δεν βοηθούν την ανάπτυξη. Αν οι πλούσιοι δεν ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία ή τους δρόμους, τότε οι ανισότητες μεγαλώνουν. Όταν υπάρχει ανισότητα στις ευκαιρίες, τότε χάνεις και τους έξυπνους ανθρώπους και αυτό δεν είναι καλή ιδέα από οικονομική άποψη. Κι ύστερα υπάρχει το θέμα της κοινωνικής συνοχής. Οι χώρες με μεγάλες ανισότητες είναι βαθιά διχασμένες και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε να υπάρξουν ως κοινωνίες. Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν μας αρέσουν ή όχι οι ανισότητες, αλλά ότι είναι δηλητηριώδεις, καταστρέφουν τις κοινωνίες και βλάπτουν τη δημοκρατία.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τον μεγάλο πλούτο. Υπάρχουν οι πολύ πλούσιοι που κάνουν πράγματα, όπως η Microsoft. Έπειτα υπάρχουν εκείνοι που επωφελούνται από το κρατικό μονοπώλιο και που έχουν κληρονομήσει τον πλούτο τους. Υπάρχουν τέλος εκείνοι που χρησιμοποιούν την πολιτική τους εξουσία για να γίνουν πλούσιοι, όπως ο Μπερλουσκόνι. Η διάκριση αυτή είναι χρήσιμη για την άσκηση κοινωνικών πιέσεων ώστε να αλλάξει η κατάσταση.
Το 80% των εισοδημάτων ενός ανθρώπου εξαρτάται από το πού έχει γεννηθεί και από την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν οι γονείς του. Μόνο το υπόλοιπο έχει σχέση με την προσπάθεια, την τύχη, τη φυλή και το γένος. Με άλλα λόγια, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι εξωγενείς παράγοντες και όχι η αξιοκρατία. Εγώ, αν μπορούσα να διαλέξω πού θα γεννιόμουν, θα διάλεγα το Λουξεμβούργο, γιατί όσο πιο πλούσια είναι μια χώρα τόσο το καλύτερο. Μια άλλη επιλογή θα ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα ακολουθούσαν οι χώρες με καλή πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, όπως οι σκανδιναβικές.
Η ανισότητα ξεκινά σε εθνικό επίπεδο, όπου δρουν οι κυβερνήσεις, αλλά ύστερα έρχεται η μετανάστευση που ανατρέπει την έννοια των συνόρων. Η μετανάστευση είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ άνισης παγκοσμιοποίησης. Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρχε τόση ανισότητα. Η παγκοσμιοποίηση καθιστά επίσης πιο φτηνή και πιο εύκολη τη μετανάστευση σε μια άλλη χώρα. Το πρόβλημα γίνεται πιο περίπλοκο από το γεγονός ότι η Ευρώπη διέρχεται κρίση και, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έχει συνηθίσει να δέχεται μετανάστες. Επιπλέον, εξαιτίας των δημογραφικών αλλαγών, η υποσαχάρια Αφρική θα έχει σε 30 χρόνια τον τριπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, είναι αδύνατο μακροπρόθεσμα να αποτραπεί το πρόβλημα. Η μόνη λύση είναι ένα σύστημα ποσοστώσεων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετανάστευση δεν γεννιέται από το πουθενά, συνιστά μια κυκλοφορία εργαζομένων παράλληλη με την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να θέλουμε το ένα, αλλά όχι το άλλο. Δεν μπορούμε να διατηρούμε μια επιλεκτική παγκοσμιοποίηση.
(Πηγή: El Pais)
* Ο Μπράνκο Μιλάνοβιτς είναι Σερβοαμερικανός οικονομολόγος, πρώην οικονομικός διευθυντής του τμήματος ερευνών της Παγκόσμιας Τράπεζας (1991- 2013) και σήμερα, καθηγητής στο City University της Νέας Υόρκης
 

από
amna.gr

Μ. Σφακιανάκης: Θα διασφαλίσουμε τις εκλογές...

O Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης μιλά στην έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Η Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές«Θα διασφαλίσουμε τις εκλογές, ώστε να μην έχουμε κάποια κακόβουλη ενέργεια», τονίζει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο...
ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνει υπάρχει αποτελεσματικότητα και σωστή διαχείριση κινδύνου από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Επίσης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι ένα κλικ πιο μπροστά από τους κακοποιούς.
πηγη amna.gr

Δεν καθυστερούν οι εκλογές την πρώτη αξιολόγηση...


Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., ο σχηματισμός μετεκλογικής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν καθυστερεί ιδιαίτερα, επισημαίνοντας ότι...
μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα τεχνικά ζητήματα της αξιολόγησης, παράλληλα θα τεθούν στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα τα οποία είναι κυρίως «πολιτικού ενδιαφέροντος» και αφορούν τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα -που εκκρεμεί-, ανέφερε ότι...

Έχετε την μύγα και μυγιάζεστε κυρία Τρέμη;…

Απαράδεκτη – και εκτός κανόνων - η συμπεριφορά της παρουσιάστριας του MEGA…

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντούσε σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά για τα κανάλια της διαπλοκής, παρενέβη ως μη όφειλε – καθώς οι κανόνες του debate, στους οποίους και η ίδια είχε συμφωνήσει, δεν το επέτρεπαν - ζητώντας να κάνει και η ίδια ερώτηση.

Ο Τσίπρας της απάντησε, πως έχει τη μύγα και μυγιάζεται, ενώ ο Χαρίτος της...
απαγόρευσε, να κάνει την εκτός κανόνων ερώτησή της.

Ακολούθησε ένας μικρός χαμός, καθώς η Τρεμη επέμενε και ο παρουσιαστής του debate δεν της το επέτρεπε.

Ο Τσίπρας, τελικά, επανέλαβε πως θα μπει μια τάξη στα κανάλια, θα πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν πληρώσει και θα δημοπρατηθούν οι ψηφιακές ενότητες…
 

Κυρία Μάρα, φτάνει η υποκρισία…

Αγρίεψε ο Αλέξης. Η Μάρα του είπε, πως κυβέρνηση, ούτε τον οργανισμό για την είσπραξη χρημάτων από την Ευρώπη, για το μεταναστευτικό, δεν έκανε, πράγμα που έγινε επί ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: Φτάνει η υποκρισία. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση…
βάδισε πάνω στα βήματα τα δικά μας. Άλλωστε να σας πω, πως εμείς κάναμε ειδικό υπουργείο, που σημαίνει ότι είχαμε διαβλέψει το πρόβλημα. Και επιπλέον σας αποκαλύπτω, πως ο υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κύριος Μουζάλας, ήταν πρόταση δική μου…

Η Φώφη στήριξε Γιώργο Παπανδρέου…

Την ερώτηση έκανε η Σία Κοσιωνη: Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μια καλή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών και διατηρεί και σήμερα σημαντικές επαφές στο Εξωτερικό. Στην περίπτωση που μετείχατε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα τον προτείνατε για κάποιο αξίωμα;

Η Φώφη της απάντησε, πως ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το βάρος μόνος του, για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε η χώρα και είναι αντιδεοντολογικό να…
ρωτάτε για αξιώματα, ερήμην του και την στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρουν.

Μάλλον, κάποιος άλλος στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος, θα θύμωσε πολύ απόψε μ’ αυτήν την απάντηση…

Θετικές προοπτικές για την Ελλάδα «βλέπει» οικονομολόγος του Bruegel



Καλές προοπτικές για την Ελλάδα «βλέπει» ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» δηλώνει «πολύ αισιόδοξος» για την ανάπτυξη στη χώρα.
Ωστόσο, καθιστά ταυτόχρονα υπεύθυνη την τρόικα για τη «δραματική ύφεση» στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει, υπήρξαν δύο αιτίες για τη δραματική ύφεση στη χώρα, για τις οποίες την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές, αρχικά γιατί κατέστρωσαν το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με τελείως εξωπραγματικούς υπολογισμούς, και κατά δεύτερο, γιατί αρνήθηκαν το 2010 τη διαγραφή χρέους, οπότε όλοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.
Ο ίδιος στηρίζει τη μεγάλη αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στο γεγονός, ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, η χώρα έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και, ενώ, πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στην 112η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση. Επισημαίνει επίσης πως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο ευέλικτη από εκείνη της Γερμανίας.
Ο κ. Ντάρβας τονίζει στη συνέντευξή του ότι έχουν γίνει πολλά και ο ίδιος εκτιμά πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Τονίζει δε πως με αγωνία αναμένεται το τέλος του φθινοπώρου, οπότε οι πιστωτές έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν στο ζήτημα του χρέους.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων μπορεί να βοηθήσει. Οι οικονομολόγοι του Bruegel είχαν υπολογίσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι μια δεκαετής επιμήκυνση μπορεί να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κατά 15%. Όπως σημειώνει ο κ. Ντάρβας, όσο αργότερα είναι η αποπληρωμή τόσο αργότερα θα πρέπει η Αθήνα να δανείζεται στις αγορές για να εξυπηρετήσει το χρέος της κι αυτό βοηθά γιατί τα δάνεια στις αγορές είναι ακριβά για την Ελλάδα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι για μια έξοδο από την κρίση, οι Έλληνες δεν χρειάζεται να κατασκευάζουν αυτοκίνητα Mercedes, αλλά αρκεί να προσελκύουν στη χώρα τουρίστες, να παράγουν καλά τρόφιμα και να προσφέρουν καλές υπηρεσίες για το εμπόριο, ενώ επισημαίνει ότι ένα τεράστιο πρόβλημα είναι η φοροδιαφυγή και πως σημαντικό για την ανάπτυξη θα ήταν μια μεγαλύτερη φορολόγηση της περιουσίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr